Archiwum Forum Listopad 2014
(122 tematów na forum)
-
Dług spadkowy ujawniony po latach - odpowiedzialność spadkobierców
przez: avekingszajs | 2014.11.1 12:29:5
Przyjąłem wraz z bratem spadek po matce . Po 3 latach przyszło na mój adres , postanowienie sądu , nakazujące zapłacić mi , za pożyczkę wraz z odsetkami . Żyrantem tej pożyczki był mój brat (...) czytaj dalej»
-
Windykacja należności od biura tłumaczeń - brak płatności za usługi
przez: kamilua | 2014.11.2 14:34:36
Pewne biuro tłumaczeń zalega mi z wypłatą za 3 miesiące. Próbowałam dzwonić, kontaktować się, ale tłumaczą się albo niewypłacalnością klientów albo zamieszaniem w związku z przeprowadzką (...) czytaj dalej»
-
Podróż z UK na nieważnym dowodzie osobistym
przez: Klaudia | 2014.11.3 10:16:0
Witam.Mam duzy problem,bo mam niewazny dowod osobisty,a chcialabym poleciec z Cypru do Anglii.Ostatni rok mieszlismy z mezem na Cyprze Tureckim,(maz sie tu urodzil)i dopiero niedawno zauwazylam ze data (...) czytaj dalej»
-
Alimenty od męża który wyjechał do Anglii - czy można wystąpić
przez: Artur190889 | 2014.11.3 19:32:42
Witam. Mam takie pytanie. Jestem z dziewczyną która jest w ciąży z innym i jak wezmę dziecko na siebie (dam swoje nazwisko) to gdybyśmy się rozstali to ona ma prawo żadać odemnie alimentów i (...) czytaj dalej»
-
Czy konkubent wlicza się do dochodu rodzinnego przy wniosku o stypendium?
przez: wolemiasto | 2014.11.4 16:5:24
Witam. Mam takie pytanie czy Konkubenta się wlicza w dochód rodzinny pytam dlatego że moja mama ma konkubenta ale w urzędzie miasta żądają jego dochodów do Wniosku Na stypendium szkolne a (...) czytaj dalej»
-
Klauzula poufności z karą umowną w wysokości miliona złotych
przez: vintec | 2014.11.4 17:31:3
Witam Serdecznie, Na początki bardzo przepraszam jeżeli jest to złe miejsce mojego zapytania. Chciałbym uzyskać od Państwa poradę co do poprawności klauzuli jaką otrzymałem oraz jej ewentualnego (...) czytaj dalej»
-
Współwłasność nieruchomości - podział kosztów ogrzewania i remontów
przez: slider1972 | 2014.11.4 19:12:21
Witam Jestem współwłascicielem nieruchomości (dom i działka) 50 na 50% udziałów wraz z bratem Brat mieszka r rodziną w blokach, jego nie obchodzi nieruchomość Nie mamy spisanej umowy Quantum (...) czytaj dalej»
-
Rozwiązanie umowy z OSK po przestępstwie właściciela
przez: biedrona83 | 2014.11.4 22:49:20
zapisałam się tydzień temu do osk w moim mieście ale dziś się dowiedziałam ze właściciel ośrodka który jest też instruktorem popełnił przestępstwo i to całkiem nie dawno głośno było (...) czytaj dalej»
-
Dodatkowy urlop dla osoby niepełnosprawnej - wykorzystanie na raty
przez: Tomek | 2014.11.5 17:7:31
Czy dodatkowy urlop dla osoby niepełnosprawnej moze byc wykorzystany na raty czy tylko jednorazowo (10 dni)? czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniędzy od współlokatora za opłaty administracyjne
przez: adasdfasrgrgsdgrs | 2014.11.5 21:49:8
Dzień dobry Mam pewien problem. Otóż wynajmowałem mieszkanie, z właścicielem mieszkania umówiliśmy się, że z racji tego iż posiadam konto internetowe będe dokonywał płatności administracyjnych (...) czytaj dalej»
-
Rozwód - powrót do życia po postanowieniu sądu o dzieciach
przez: kicia8613 | 2014.11.5 22:36:54
Witam wszystkich.. Mój problem jest taki. Jesteśmy z mężem świeżo po rozwodzie ale już dużo wcześniej przed nim chcieliśmy do siebie wrócić.Mamy razem córeczkę która ma dwa i pół roczku. (...) czytaj dalej»
-
Usunięcie służebności osobistej z księgi wieczystej
przez: rafalsr | 2014.11.6 12:21:24
Rozumiem. Dziękuję za informację. czytaj dalej»
-
Podatek od spadku - zgłoszenie po terminie do urzędu skarbowego
przez: holek57 | 2014.11.6 14:24:11
Witam W lutym zmarła moja babcia Po której otrzymałem w spadku mieszkanie gotówkę w banku zapisaną na wypadek śmierci Otwarcie testamentu i sprawa spadkową miała miejsce w lipcu Musze zgłosić (...) czytaj dalej»
-
Brutalne zatrzymanie przez policję - spryskanie gazem dzieci i pobicie
przez: empir123 | 2014.11.6 15:46:7
Spryskanie gazem o 4,oo w nocy 9 lat dziwczyny i 16 lat chlopca.Sprskanie gazem takze ich ojca -zakucie w kajdanki i odst.do izby wtrzezwien.Nie badali jego trzezwosci.O 7,oo mial "O".POlcjanci nie podali (...) czytaj dalej»
-
Dofinansowanie studiów dla nauczyciela na umowie na czas określony
przez: ajam602 | 2014.11.6 19:8:59
Jestem nauczycielem czynnym zawodowo od 5 lat. W obecnej placówce pracuję 2 rok. Pierwsza umowa zawarta była na czas okreslony - 1 rok. We wrześniu podpisałam drugą umowę na czas nokreślony - 3 (...) czytaj dalej»
-
Ujawnienie przyczyny zwolnienia z pracy na portalach społecznościowych
przez: justyna.gryglak | 2014.11.6 19:13:6
Witam mam problem moja szefowa opublikowała na portalu społecznościowym za co zwolniła mnie z pracy nie użyła mojego nazwiska ale w małej wsi tylko ja miałam taka sytuację i wiadomo o kogo chodzi (...) czytaj dalej»
-
Zwrot podatku z Norwegii - niewłaściwy numer konta
przez: Karol | 2014.11.6 20:22:49
Pracowałem w Norwegii w zeszłym roku W tym roku złożyłem dokumenty o zwrot podatku Do tej pory nie otrzymałem pieniędzy Podałem polski numer konta którego nie jestem właścicielem tylko moja (...) czytaj dalej»
-
Przejęcie kredytu hipotecznego po rozwodzie przez właściciela domu
przez: KasiaGG | 2014.11.6 20:54:17
W czasie trwania małżeństwa ustanowiona została ustanowiona rozdzielność majątkowa i notarialnie w wyniku podziału majątku mąż stał się właścicielem domu, na który zaciągniety był kredyt (...) czytaj dalej»
-
Pobicie i groźby - postępowanie po napadzie
przez: Monika | 2014.11.6 22:21:59
Pobicie,co należy dalej zrobić? Witam, ja i mój chłopak zostalismy ostatnio napadnieci pod naszym mieszkaniem przez 1 znajomego i 1 nieznajomego,powodem był pożyczona 3 miesiace wczesniej suma pieniedzy (...) czytaj dalej»
-
Pobicie i groźby - postępowanie po napadzie
przez: Monika | 2014.11.6 22:22:32
Pobicie,co należy dalej zrobić? Witam, ja i mój chłopak zostalismy ostatnio napadnieci pod naszym mieszkaniem przez 1 znajomego i 1 nieznajomego,powodem był pożyczona 3 miesiace wczesniej suma pieniedzy (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy najmu bez zachowania terminu - odpowiedź wynajmującego
przez: Niffy | 2014.11.7 0:36:1
Witam uprzejmie! w dniu 31.10 Wypowiedziałem umowę bez zachowania terminu ze skutkiem na dzień 14.11 z winy wynajmującego (powody sa dość liche i można je rozbić więc w razie czego będe się (...) czytaj dalej»
-
Odebranie dzieci przez MOPS z powodu złych warunków mieszkaniowych
przez: s0urcherry | 2014.11.7 7:26:34
Witam, W moim sąsiedztwie jest rodzina w trudnej sytuacji mieszkaniowej - w sumie 7 osób, mieszkają u teściów w jednym pokoju. W tym pokoju jest i kuchnia i sypialnia, dodatkowo nie mają własnej (...) czytaj dalej»
-
Czas odpowiedzi pracodawcy na wniosek pracowników
przez: lucyie | 2014.11.7 18:30:26
Witam, Od ok miesiąca toczymy walkę z dyrekcją która nie udziela nam pisemnej informacji na nasze prośby m.in dotyczące regulaminu pracy i naliczania wypłaty. Owszem udziela ustnych wyjaśnień, (...) czytaj dalej»
-
Błędna wpłata w banku zamiast wypłaty - żądanie zwrotu przez bank
przez: Marcin2603 | 2014.11.7 19:6:35
Witam, jakiś czas temu wypłacałem 200 zł z konta w okienku bankowym i pracownica zamiast wypłaty dokonała wpłaty i stan konta zamiast się pomniejszyć o 200 zł, zwiększył się. Po kilku godzinach (...) czytaj dalej»
-
Reprezentacja sądowa zawieszonego w działalności stowarzyszenia
przez: lukas | 2014.11.7 19:47:8
Czy zawieszone w działalności stowarzyszenie może odpowiadać przed sądem? Witam Mam pytanie czy zawieszone w działalności stowarzyszenie może odpowiadać przed sądem ? czy wówczas traktuje (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie lekarskie po wygaśnięciu umowy o pracę - wypłata zasiłku
przez: olawola9 | 2014.11.7 21:8:9
Witam mam problem. skończyła mi się umowa o prace na czas określony a jestem od połowy października na zwolnieniu lekarskim L4 i zwolnienie mam na razie do 30 listopada umowa skończyła się 6 (...) czytaj dalej»
-
Testament babci na mieszkanie - zachowek dla innych spadkobierców
przez: ola_j | 2014.11.8 9:8:55
Witam, byłabym wdzięczna, gdyby ktos udzielil mi odpowiedzi. Moja Babcia (ktora jeszcze zyje) przepisala mi w testamencie swoje mieszkanie (w ktorym ja rowniez jestem zameldowana). Czy po jej smierci (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje prawne stosunku z nieletnią przez nieletniego
przez: tadek | 2014.11.8 12:31:44
Mój syn ma 16 lat i zmajstrował 14 - latce dziecko co mu za to grozi z punktu widzenia prawa.Bardzo prosze o odp. czytaj dalej»
-
Darowizna nieruchomości dziecku przed postępowaniem prokuratorskim
przez: koxpower | 2014.11.9 13:26:15
witam do mojej osoby prowadzone jest śledztwo, jakiś czas temu prokuratura wystąpiła z wnioskom o "zajęcie nieruchomości" , sąd jednak odrzucił ich wniosek ponieważ nieruchomości nie można (...) czytaj dalej»
-
Ile wynosi świadczenie przedemerytalne netto?
przez: jadzia | 2014.11.9 15:19:28
rok 2014 ile wynosi swiadczenie przedemerytalne netto czytaj dalej»
-
Pozew przeciwko teściowi za groźby i próbę pobicia
przez: Andrzejewski | 2014.11.9 22:8:57
Mam pytanie pozwałem mojego przyszłego teścia do sondu poniewasz groził mi a następnie prubował mnie pobić tym bardziej ze on mi sie cały czas sie odgrarza a bł juz karany za podobne wykroczenia (...) czytaj dalej»
-
Paserstwo nieumyślne - zamiana kary na grzywnę i wpływ na zatrudnienie w policji
przez: Bartek21 | 2014.11.9 22:59:34
Witam, mam takie pytanie, niedawno zostałem oskarżony o paserstwo nieumyślne i dostałem kare 5 miesięcy pracy nieodpłatnej w wymiarze 24h w miesiącu i pokrycie kosztów sądowych. I moje pierwsze (...) czytaj dalej»
-
Testament teściowej - otworzenie i podział majątku za życia teścia
przez: smyczek2 | 2014.11.12 6:26:55
Teściowa nie żyje od 3 lat a jej mąż jeszcze żyje. Za życia teściowej sporządzony został "ponoć" testament, którego treść zna tylko teściu. Do podziału jest dom z działkami pomiędzy moim (...) czytaj dalej»
-
Ważność umów najmu po zmianie nazwiska małżonki
przez: Damian.P | 2014.11.12 6:31:25
witam mam taki problem na umowie najmu mieszkania sa dwie osoby i umowa najmu byla zawarta 6 lat temu dane osobowe mojej dziewczyny to Agnieszka.K moje Damian .P 3lata temu wzielismy ślub i moja aktualnie (...) czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się współwłasności samochodu bez zgody
przez: Jadwiga | 2014.11.12 8:44:30
Czy moge zrzec sie współwłasności samochodu i w jaki sposób Zięć wpisał mnie jako współwłaściciela do samochodu . Powiem że nawet nie wiem kiedy i w jaki sposób gdyż nie podpisywałam żadnej (...) czytaj dalej»
-
Podwójne obywatelstwo polskie i włoskie po latach małżeństwa
przez: elka90 | 2014.11.12 13:38:18
Witam. Czy dorosle dzieci moga otrzymac obywatelstwo po swoich rodzicach? Jesli tak, to czy sa jakies ograniczenia lub warunki, które należy spełnic? czytaj dalej»
-
Ważność umowy bez podpisu drugiej strony - forma elektroniczna
przez: pocztakwiatowa | 2014.11.12 16:4:10
Dzień dobry, uprzejmie proszę o poradę prawną w następującej sprawie: W dniu 28 sierpnia br. firma, w której pracuję, podpisała umowę z firmą X, której siedziba znajduje się w innym mieście. (...) czytaj dalej»
-
Rozwód za granicą - mieszkanie w Hiszpanii, ślub w Polsce
przez: AGATA | 2014.11.12 16:51:8
ROZWOD witam serdecznie chcialabym sie zorientowac jak wyglada rozwod mieszkajac za granica konkretnie w hiszpanii. jak sie rozwiesc z mezem jestesmy oboje polakami i bralismy slub w Polsce jestesmy malzenstwem (...) czytaj dalej»
-
Embargo informacyjne w postępowaniach sądowych
przez: 209837 | 2014.11.12 17:51:53
Jakie są przesłanki objęcia jakiejś sprawy embargo informacyjnym? Dlaczego niektóre procesy obejmowane są taką tajemnicą? czytaj dalej»
-
Egzekucja komornicza - podział długu między współlokatorów
przez: sebolek2410 | 2014.11.13 10:52:43
Witam. Mam problem z dlugiem mojej rodziny. Od Stycznia 2014 z wyplaty zabiera mi komornik cała moja premie ( srednio co miesiac zabiera 600zl). Wszyscy pelnoletni zameldowanie czyli cztery osoby sa zobowiazani (...) czytaj dalej»
-
Błędna nazwa miejscowości na wypisie z rejestru gruntów
przez: sajmek | 2014.11.13 11:37:54
Szanowni Państwo, Jestem nowym użytkownikiem - jeżeli temat jest w błędnym dziale, proszę administrację o przeniesienie. Dziękuję. Mój problem dotyczy nazewnictwa miejscowości na wypisie (...) czytaj dalej»
-
Międzynarodowe porwanie dziecka - UK vs Polska, sprawa w Royal Court
przez: mamagabi35 | 2014.11.13 13:38:1
Witam Zostalam postawiona w bardzo trudnej sytuacji wiec zwracam sie o pomoc. mieszkam aktualnie z synem w UK wyjechalismy po tym jak Wysoki Sad w Polsce zgodzil sie na wydanie naszemu dziecku dowodu (...) czytaj dalej»
-
Odmowa wypłaty odszkodowania OC - zemdlenie i upuszczenie telefonu
przez: lukaszek92 | 2014.11.13 20:19:51
Witam Od razu odpisze o co chodzi: Pozyczyłem telefon kolezance podczas rozmowy zle sie poczuła i zemdlała.Telefon upadł na ziemie , zbił sie wyswietlacz , nie nadaje sie do uzytku, serwis wycenił (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja komornicza mieszkania spółdzielczego - ochrona przed długami najemcy
przez: malgorz7 | 2014.11.13 21:31:43
Witam. Mam nadzieję, że ktoś z Państwa będzie w stanie mi pomóc. Otóż sprawa wygląda tak - dzisiaj otrzymałam pismo od komornika odnośnie zajęcia mojego konta bankowego i zakazu wypłaty (...) czytaj dalej»
-
Zwrot nienależnie wypłaconego stypendium przez uczelnie - obowiązek zwrotu
przez: marianos123 | 2014.11.14 9:51:36
Znajduję się obecnie w takie sytuacji. Kończyłem uczelnie w czerwcu 2014 i przez okres całego roku akademickiego przysłygiwało mi stypendium dla najlpeszych studentów. Wg regulaminu 10 rat, czyli (...) czytaj dalej»
-
Podatek od spadku bez posiadania majątku - wydziedziczenie
przez: Ninus2006 | 2014.11.14 10:56:29
Zacznę od tego ,iż mając 13 lat moi rodzice rozwiedli się. Ojciec wrócił do swojego domu rodzinnego. Dziadkowie postanowili przepisać połowę swojego domu dla ojca a drugą swojej córce, która (...) czytaj dalej»
-
Sąsiad postawił ogrodzenie na mojej działce - spór graniczny
przez: justa8778 | 2014.11.14 13:37:51
W lutym tego roku kupiłam dziłkie budowlana 6 arów okazało się ze sąsiad postawił ogrodzenie w mojej działce ponad 1,3 ni nie chce go przestawić . Wezwałam geodete wyznaczył dzałki potwierdził (...) czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania komunalnego z bonifikatą - wymogi dotyczące zakupu
przez: patrycjafiszer | 2014.11.14 13:53:10
Dzień dobry, wraz z bratem rok temu wykupiliśmy od ZGM mieszkanie komunale z bonifikatą. W chwili obecnej chcemy sprzedać to mieszkanie, a pieniądze ze sprzedaży przeznaczyć na zakup dwóch odrębnych (...) czytaj dalej»
-
Rozłożenie na raty wpłaty na fundusz pokrzywdzonych
przez: Basia | 2014.11.14 14:37:43
Witam czy zasądzone przez sad wplate na fundusz pokrzywdzonym oraz pomoc postpenitecjarnej mozna rozlozyc na raty czytaj dalej»
-
Hipoteka kaucyjna - zasady i przekształcenie w zwykłą
przez: HansFloss | 2014.11.15 19:54:51
Witam! Na księdze wieczystej posiadam hipotekę kaucyjną na kwotę 50 000 zł na rzecz zapłaty podatku od nieruchomości za lata 2003-2008. Ze względu na nieuregulowanie płatności urząd miasta (...) czytaj dalej»