Archiwum Forum Luty 2017
(113 tematów na forum)
-
Wypowiedzenie umowy po niestawiennictwie na rozmowie o pracę
przez: problem18 | 2017.2.1 12:54:7
Witam. Mam taki problem. Szukam pracy miałam iść na rozmowe o pracę i gdyby przebiegła pomyślnie to po rozmowie szkolenie. Niestety w drodze na spotkanie zepsuło mi się auto i nie miałam jak dojechać. (...) czytaj dalej»
-
Założenie prądu na działce zmarłego właściciela bez spadkobierców
przez: monika.wegner | 2017.2.1 14:22:53
Witam. Mój problem dotyczy założenia prądu na działce, której właściciel nie żyje od 30 lat. Żona zmarłego nigdy nie uporządkowała spraw dotyczących przepisu działki. Żona nie żyje od (...) czytaj dalej»
-
Przemoc psychiczna rodziców po wyprowadzce z dziećmi - jakie prawa
przez: aniaania19 | 2017.2.1 15:7:49
Witam. Mam 29 lat i jestem w trakcie rozwodu. Musiałam się wyprowadzić od męża wraz z dwójką dzieci. O mieszkanie ciężko. Jak coś jest to z dziećmi nie chcą. Więc moi rodzice mi pomogli i (...) czytaj dalej»
-
Przywrócenie pieczy nad synem z rodziny zastępczej - jakie szanse
przez: konradd123 | 2017.2.1 20:39:24
Witam wszystkich. Chcę zasięgnąć waszej opinii i dowiedzieć się jakie są szanse na przywrócenie mi pieczy nad moim synem. Oto krótki opis sytuacji: W roku 2002 wstąpiłem w związek małżeński (...) czytaj dalej»
-
Niepłacenie za naprawę maszyny przez klienta
przez: Dainielli | 2017.2.1 23:34:0
Witam. Prowadzę z ojcem warsztat serwisujący maszyny budowlane. W ubiegłym roku w maju zrobiliśmy remont maszyny pewnej kobiecie. Przy odbiorze maszyny niestety nie miała pełnej kwoty która (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie z mieszkania przed przepisem czy po - ochrona przed dzikimi lokatorami
przez: Magda1 | 2017.2.2 13:42:53
Witam, moja sytuacja jest nieco inna. Otóż kupujemy spodzielcze prawo własnościowe lokalu. Podpisaliśmu umowę przedwstępną, akt notarialny ma być podpisany do 11 marca. W umowie przedwstępnej (...) czytaj dalej»
-
Roznoszenie ulotek za zł bez umowy - czy się zabezpieczyć
przez: Dominika | 2017.2.2 15:18:24
Witam, Właściciel lokalu chce zatrudnić koleżankę na czarno. Niestety później koleżanka może mieć problemy z wyegzekwowaniem należnego jej wynagrodzenia. Nagranie rozmowy z szefem lokalu (...) czytaj dalej»
-
Zasiłek chorobowy na umowie zlecenie - dni wolne od pracy
przez: tora117 | 2017.2.2 18:32:22
Witam, wiem, że w przypadku umowy o pracę zasiłek chorobowy przysługuje za każdy dzień niezdolności do pracy w tym również dni ustawowo wolne od pracy. Mam pytanie jak to jest w przypadku umowy (...) czytaj dalej»
-
Zadośćuczynienie z PZU - termin opinii biegłego sądowego
przez: geforc | 2017.2.2 18:39:31
Witam, parę dni temu miałem rozprawę w związku z zadoścuczynieniem z PZU. Sędzia wyznaczył dodatkowo opinie biegłych. Pytanie brzmi, w jakim czasie Ci biegli mają się do mnie odezwać i przeprowadzić (...) czytaj dalej»
-
Dorosły syn uczący się - jakie obowiązki i prawa rodziców
przez: vandaro | 2017.2.3 12:38:23
tak mam problem syn dorosly uczacy sie do czerwca ,na moim utrzymaniu w domu ktory ja wynajmuje ,sprawa problemy wychowawcze ,chodzi do szkoly jak mu sie podoba i twierdzi , ze jest dorosly ja nie mam (...) czytaj dalej»
-
List gończy za oskarżonym o znanym miejscu zameldowania
przez: lenrich | 2017.2.3 21:30:11
Poszukiwanie oskarżonego i wydanie listu gończego oparte jest o następujące przepisy KPK: Art. 278. Jeżeli miejsce pobytu oskarżonego nie jest znane, zarządza się jego poszukiwanie. Przepis (...) czytaj dalej»
-
przez: ULEWICZ.KANC | 2017.2.4 16:44:49
Dzień dobry, Rawen2004, jak najbardziej ma Pan szansę na skuteczne odwołanie. Pracodawca traci prawo do zwolnienia dyscyplinarnego po upływie miesiąca od dnia kiedy dowiedział się o przyczynie (...) czytaj dalej»
-
Alimenty w wysokości zł od matki zarabiającej zł z zajęciami komorniczymi
przez: Jola | 2017.2.4 23:36:15
Dziękuję za odpowiedź - trochę się uspokoiłam. czytaj dalej»
-
Czy grozi odpowiedzialność za stawienie się pijanym w urzędzie
przez: borooo | 2017.2.5 15:29:43
Czy coś grozi petentowi, który zjawi się w urzędzie pijany? Co może i powinien zrobić w takiej sytuacji urzędnik? Raczej jasne jest, że jeżeli osoba jest agresywna lub nieodpowiednio się zachowuje (...) czytaj dalej»
-
Konto oszczędnościowe dla chrześniaka - testament czy spadek
przez: yayjaypi | 2017.2.5 16:38:28
Witam, chciałbym założyć konto oszczędnościowe na które wpłacał bym przez określoną ilość lat pieniądze dla mojego chrześniaka.I po upływie np 21 lat jeśli dajmy na to umrę otrzymał (...) czytaj dalej»
-
Własna działalność a status bezrobotnego - konflikt prawny
przez: michalzopola | 2017.2.5 17:10:21
Witam, mam pewien dylemat. Postaram się opisać swój problem jak najlepiej abyście mogli Państwo zrozumieć moją sytuację. Sprawa wygląda następująco. Co miesiąc od kilku lat podpisuję (...) czytaj dalej»
-
Błąd w rejestracji stowarzyszenia KRS - konsekwencje prawne
przez: jamajka12 | 2017.2.5 17:11:54
witam mam następujące pytanie-wyobraźmy sobie stowarzyszenie sportowe którego to przedstawiciel popełnił błąd przy rejestracji w krs, otóz błędnie wskazał adres, niby nie duży błąd ale został (...) czytaj dalej»
-
Przemoc domowa ojca i niezapłacone rachunki - jak się bronić
przez: mariola390 | 2017.2.5 23:7:23
Witam. Mam problem z ojcem, mianowicie stosuje on wobec mnie i mamy przemoc fizyczną a także psychiczną. Ostatnio wybrał sobie nowy sposób karania nas --> nie daje pieniędzy na jedzenie, ogólnie (...) czytaj dalej»
-
Umowa dożywocia a remoty na koszt obdarowanego
przez: Marek7385 | 2017.2.5 23:18:1
Witam,zwracam się z następującym problemem.Mamy z żoną intercyze,żona dostala od rodziców dom umową dożywocia.Pogorszyly ssie zznacznie stosunki miedzy nami aa dozywotnikami-chcą oni by spłacać (...) czytaj dalej»
-
Zameldowanie na pobyt czasowy w kilku miejscach jednocześnie
przez: Marlena | 2017.2.6 10:2:23
Dlaczego absurd? Czasy się zmieniły. To nie komuna, że zaczyna się pracę w jednej fabryce i pracuje się tam przez całe życie. Ja pracuje pół tyg w Krakowie, a pół we Wrocławiu. Chciałabym (...) czytaj dalej»
-
Utrata przesyłki Poczty Polskiej z biżuterią - kto ponosi odpowiedzialność
przez: Katriarinka | 2017.2.6 10:59:47
Sytuacja wyglada tak ze wystawilam na stronie olx swoje 2 zlote charmsy z pandory i szkatulke za 1220 zl z przesylka, przesylke wyslalam 24 stycznia b.r. (Czyli prawie 2 tyg temu) poleconym priorytetem (...) czytaj dalej»
-
Aresztowanie po wypadku - zmiana na zawieszenie wobec ciąży żony
przez: Mariola12 | 2017.2.6 13:3:47
Jeśli zostałeś oszukany na poliso-lokacie warto udać się do Kancelarii Lex, gdzie Pan Igor Suchodolski pomoże w wypełnieniu dokumentacji i założeniu sprawy sądowej. Moja ciocia również była (...) czytaj dalej»
-
Przejście z renty na emeryturę - czy będzie najniższa zł
przez: stenn | 2017.2.6 17:34:55
Obecnie jestem na rencie z częściową niezdolnością /bezterminowo od roku 2004 - z działalności gospodarczej/. Mam 66 lat, w tym 21 lat okres składkowy. Czy wg nowych przepisów w tym roku przejdę (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż gospodarstwa rolnego przed upływem lat od darowizny
przez: zowik27pk | 2017.2.6 18:14:50
Witam, w tamtym roku na początku czerwca otrzymałem jako darowiznę (zawarta przez akt notarialny) ziemię od mojego ojca oraz rodzeństwa. Problem w tym, że nastąpiło nieporozumienie między mną (...) czytaj dalej»
-
przez: ajsze26 | 2017.2.6 22:35:47
Witam, Mam problem. Bliska mi osoba przyznała się do tego,że od 5 lat nie złożyła deklaracji podatkowej.Błędy młodości.Przez ten czas pracowała na umowę zlecenie i po rozliczeniu powinna dostawać (...) czytaj dalej»
-
przez: L | 2017.2.7 11:25:29
Witam,złożyłem wniosek o odroczenie odbywającej juz kary przez moją narzeczoną 12.01.2017 do tej pory brak jakichkolwiek informacji na ten temat, da się przyspieszyć rozpatrzenie takiego wniosku? (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku po śmierci matki po latach
przez: gość | 2017.2.7 16:55:18
ha ha czytaj dalej»
-
Wyjazd za granicę nieletniego z zgodą rodziców
przez: http://getessay.click | 2017.2.7 17:58:54
Federalist 52 summary Federalist Papers Summary 51 Federalist Federalist. 10 No. 51 17871788 The of The Founding Fatherss No. 1 Alexander Hamilton. Federalists No. Papers. The author of Federalist summary (...) czytaj dalej»
-
Odliczanie kosztów przy sprzedaży przedmiotów wirtualnych
przez: opalejro | 2017.2.7 18:30:28
Witam, Mam pewien problem, prowadzę działalność gospodarczą o numerze PKD Sprzedaż detaliczna komputerów, urządzeń peryferyjnych i oprogramowania prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach 47.41.Z. Mam (...) czytaj dalej»
-
Zasiłek chorobowy w ciąży zagrożonej na umowie zlecenie po miesiącu pracy
przez: Dawcio8810 | 2017.2.7 22:14:3
[cytat] Witam serdecznie mam pytanie i bardzo liczę na pomoc . Jestem zatrudniona na umowę Zlecenie obowiązująca od 30.12.16 do 30.12.17r w styczniu została pobrana mi skladka chorobowa przepracowlam (...) czytaj dalej»
-
Czy Plus GSM może żądać natychmiastowej spłaty całego długu?
przez: Julii | 2017.2.8 10:50:30
Witam czy sąd moze nadac klauzule wykonalnosci na dluznika małżonka za dlug w polkomtel s a o długu nic nie wiedziałam czytaj dalej»
-
Eksmisja do lokalu socjalnego a możliwość otrzymania lokalu mieszkalnego
przez: patrycjas | 2017.2.8 14:19:41
Witam, pół roku temu przyszło do mnie pismo od komornika o zadłużeniu mieszkania komunalnego ( w roku 2007-2012) na ok 28 tys odsetki drugie tyle . Głównym najemna lokalu jest mój ojciec wiec ja (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie ojca alkoholika i prawo spadkowe po dziadkach
przez: marek2109 | 2017.2.8 21:43:1
Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Czy należy się odprawa będąc na macierzyńskim gdy firma upada
przez: Arleta | 2017.2.8 23:32:21
Kancelaria JST jest znana w Warszawie. Mają dobrych adwokatów jeżeli chodzi o sprawy prawa rodzinnego i prawa pracy. Jeszcze zajmują się prawem karnym, ale już bezpośrednio nie miałam styczności (...) czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie przy kupnie mieszkania od zadłużonego dewelopera
przez: Pisarz2 | 2017.2.9 13:51:15
Na Wawrze wg projektu ma powstać 1000 nowych mieszkań, ma powstać Miasteczko Wawer, chyba będzie to największe osiedle z Warszawie, wysoki standard i mieszkania z widokiem na las. Łącznie ma być (...) czytaj dalej»
-
Cofnięcie umowy sprzedaży samochodu po miesięcy - co odpisać
przez: ULEWICZ.KANC | 2017.2.9 14:15:38
[cytat] Witam we wrześniu 2016 sprzedałem samochód , jako że to brat kolegi zapłacił i ustaliliśmy że poda w najbliższym czasie dane do faktury ( ma kilka firm ) do 06.02 nie miałem z nim (...) czytaj dalej»
-
Rozwód bez orzekania o winie gdy mąż żąda orzeczenia winy żony
przez: ULEWICZ.KANC | 2017.2.9 14:20:15
Dzień dobry, sąd może zaniechać orzekania o winie tylko jeśli oboje małżonkowie złożą w tym zakresie zgodny wniosek. Pozdrawiam adwokat Bernadetta Parusińska-Ulewicz ulewicz.kancelaria@onet.eu czytaj dalej»
-
Podniesienie alimentów na dorosłe dziecko uczące się - czy uzasadnione
przez: vooot | 2017.2.9 16:59:43
Chodzi mi o to o ile sąd może podnieść płacone przeze mnie alimenty czytaj dalej»
-
Jak uzyskać numer PESEL zmarłego męża do wyrejestrowania telefonu
przez: Mirosław | 2017.2.9 17:16:37
Jak (gdzie) uzyskać nr PESEL zmarłego 20 lat temu męża ? Chodzi o wyrejestrowanie telefonu czytaj dalej»
-
Dochodzenie spłaty połowy kredytu od byłego chłopaka po rozstaniu
przez: Marchewkowa | 2017.2.9 23:12:39
Witam, w styczniu 2015r wzielam z chlopakiem kredyt na siebie w wysokosci 17000zl po rozstaniu on w zaden sposob nie chce pomoc mi go splacic, czy moge dochodzic tego aby splacal polowe tego kredytu? Dodam, (...) czytaj dalej»
-
Testament na zmarłą osobę - czy obowiązuje wcześniejsza wola
przez: Adwokat | 2017.2.10 10:48:31
Takie pisanie " na pewno " jak nie zna się szczegółów sprawy , to ryzykowne twierdzenie , w grę mogą wchodzić rózne sytuacje, że wcale nie musi być to takie " na pewno " czytaj dalej»
-
Przywrócenie terminu złożenia apelacji
przez: Sebastian | 2017.2.11 2:17:39
Witam dostalem 10 miesięcy pozbawienia wolności sprawa pdbyla sie beze mnie ponieważ sie przeprowadzilem nie odebralem listu . Wielokrotnie dzwonilem do sadu aby podali mi syg akt zebym mogl wyślą,c (...) czytaj dalej»
-
Oskarżenie o kradzież w Castoramie - obrona przed mandatem
przez: robinsoprano | 2017.2.11 13:45:19
w dniu wczorajszym udałem się do sklepu Castorama . Zakupiłem między innymi wyciskacz do mas za 45,96 zł .Wchodząc do sklepu miałem na wzór od kolegi plastikową końcówkę do w/w wyciskacza jak (...) czytaj dalej»
-
Rozwód bez miłości - alimenty i podział majątku
przez: magda | 2017.2.11 18:4:41
Witam,, mam pytanie tata mojego syna zalozyl nowa rodzine ma dwojke dzieci jedno 2 lata drugie pol roku, Jestem na bezrobociu dostaje 700 zl, Mam pytanie czy moge wniesc o 700 zl alimentow na 14 latka. (...) czytaj dalej»
-
Ulga podatkowa za internet - zwrot w PIT
przez: nitka50 | 2017.2.11 22:5:38
w tym roku ma nie byc czytaj dalej»
-
Anulowanie karty pobytu - emigracja z Polski
przez: Erdogan | 2017.2.12 3:37:37
Witam, chcę wyjechać z Polski, bo to już nie ta Polska co była a neo PRL, niech pis tu sam zostaje. Ale, czy można anulować karte pobytu? czytaj dalej»
-
Wymeldowanie dorosłego syna narkomana z mieszkania kwaterunkowego
przez: ULEWICZ.KANC | 2017.2.12 12:2:59
Dzień dobry, jeśli syn mieszka w tym lokalu nie ma podstaw do jego wymeldowania. Wymeldowanie to tylko administracyjne potwierdzenie faktu, że dana osoba w lokalu nie mieszka. Musi więc Pani wypowiedzieć (...) czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie zakupu mieszkania gdy kupujący ma długi w parabankach
przez: nek123 | 2017.2.12 18:34:9
Witam, sytuacja wygląda tak, że pracuje za granicą, razem z narzeczonym kupujemy mieszkanie w Polsce, ale wszystkie sprawy tzn. kupno mieszkania jest na rodziców narzeczonego (na nich jest umowa, (...) czytaj dalej»
-
Wykonawca źle wykonał izolację i posadowienie - rękojmia się kończy
przez: sweete | 2017.2.12 21:10:50
Witam serdecznie, chciałabym się dowiedzieć czy w sytuacji którą zaraz opiszę mam prawo do wymiany towaru przy ?pierwszym podejściu? nie korzystając z naprawy gwarancyjnej. Kupiłam synowi (10 (...) czytaj dalej»
-
Druga sprawa rozwodowa bez obecności pozwanej - czy to normalne
przez: DAWID7710 | 2017.2.12 22:27:8
Dziękuje za odpowiedz... Właśnie to chyba wina pełnomocnika, ponieważ nie zawiadomił o tej sprawie, ani o tej wczesniejszej... czytaj dalej»