Archiwum Forum Grudzień 09
(7554 tematów na forum)
-
Podatek od umowy o dzieło dla twórcy stron internetowych
przez: Kuba | 2009.3.5 17:7:20
Witam, mam pytanie czy jeżeli nie wystawię rachunku za usługę nie musze wykazywac tego zarobku w US? czytaj dalej»
-
Wynajęcie mieszkania pomimo sprzeciwu niezatrudnionego brata
przez: kar0la | 2009.3.5 22:23:47
Wtam. Mam ogromny problem, otóż moja mama w ostatnim czasie straciła pracę (mieszka w małej miejscowości gdzie trudno o pracę) ja studiuję i razem z mamą zastanawiamy się, czy nie lepiej byłoby (...) czytaj dalej»
-
Wynajęcie samochodu zastępczego po wypadku - warunki OC
przez: eska11 | 2009.3.6 8:58:26
.... a musiałem się jeszcze (przypomnieć) domagać od PZU zwrotu za wynajęty samochd zastempczy (po trzech miesiącach). czytaj dalej»
-
Przekształcenie działki letniskowej w mieszkalną
przez: eska11 | 2009.3.6 9:9:24
Kupiliśmy murowany domek całoroczny ok.100m.kw.uż.(ocieplony, woda, siła, szambo) na działce pod zabudowę letniskową - super :). Czy jest jakakolwiek szansa aby przekształcić tę nieruchomość (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie z mieszkania ojca - kto może wymeldować poza samą osobą
przez: | 2009.3.7 14:58:19
To zosyane wtedy bezdomnym. czytaj dalej»
-
Koszty postępowania sądowego w sprawie wypłaty polisy posagowej PZU
przez: Łukasz | 2009.3.7 16:5:9
Witam. Pomogę w zakresie sądowego dochodzenia roszczeń z wszelkich polis posagowych. Kontakt: wws.lucas@wp.pl czytaj dalej»
-
Polisa posagowa PZU - minimalne odsetki przy wypłacie
przez: Łukasz | 2009.3.7 16:6:3
Witam. Pomogę w zakresie sądowego dochodzenia roszczeń z wszelkich polis posagowych. Kontakt: wws.lucas@wp.pl czytaj dalej»
-
Jak pozbyć się zameldowanych lokatorów którzy dręczą emerytów?
przez: | 2009.3.7 16:31:43
1.jeśli chodzi o bratową to pojawia się problem bo są dzieci, czy bratowa z dziećmi jest zameldowana? z tym, że sam fakt dzieci wyklucza eksmisję- czyli ich usunięcie bez wskazania lokalu zastępczego. 2.jeśli (...) czytaj dalej»
-
Polisa ubezpieczenia zaopatrzenia dzieci PZU z lat 80-tych
przez: Łukasz | 2009.3.7 16:39:13
Witam. Pomogę w sądowym dochodzeniu roszczeń z wszelkich polis posagowych. Kontakt: wws.lucas@wp.pl czytaj dalej»
-
Wspólnota mieszkaniowa - koszty naprawy dachu po zniszczeniach lokatora
przez: ****1171@**.** | 2009.3.7 18:4:25
W kamienicy w której mieszkam znajduje się 8 mieszkań. Pięć znich to mieszkania własnościowe wykupione od ADM,natomiast trzy są własnością miasta.W ubiegłym tygodniu, wskutek eksmisji zasądzonej (...) czytaj dalej»
-
Sąsiedzi zakłócający ciszę - hałas dzieci i libacje, jak się bronić prawnie
przez: karol | 2009.3.8 0:58:51
Mieszkam od przeszło 8mcy w tbs'ie i przeżywam z rodziną podobną sytuację, choć na szczęśćie nie jest to rodzina patologiczna. Mieszkamy na 4 z 5 pięter tbs'u. od 7 do 22 dzień w dzień, co (...) czytaj dalej»
-
Przerobienie budynku gospodarczego na mieszkanie - zgoda architekta
przez: wipuch prawo-cywilne.net | 2009.3.8 11:59:57
Budynek o pwierzchni 37m kw. posiada status budynku mieszkalnego. Ze względu na jego stan techniczny chcę zmienić jego status na budynek nie nadający się do całorocznego zamieszkania (np. letniskowy). (...) czytaj dalej»
-
Lokal handlowy na gruncie spółdzielczym - prawa własnościowe
przez: Igor | 2009.3.8 19:54:46
W 1983r wybudowałem na terenie SM lokal handlowy stały podpiwniczony,naturalnie miałem na to wszystkie zgody i zezwolenia.Lokal posiada powierzchnię 20m2 i co miesiąc płacę dla spółdzielni czynsz (...) czytaj dalej»
-
System pracy 12h przez tydzień z tygodniem wolnym - czy to zgodne z prawem?
przez: Tyfus | 2009.3.9 15:9:38
Pracuję na przędzalni na 3 zmiany po 8 godzi w soboty pracowalismy w nadgodzinach i chyba to najbardziej wprawiało naszego pracodawce o ból głowy. Od 1 marca wprowadził siedmio dniowy 12 godzinny (...) czytaj dalej»
-
Uszkodzenie telefonu przez zwymiotowanie - czy muszę płacić za naprawę?
przez: ossa | 2009.3.9 18:31:15
Zwrócić pieniądze oczywiście. Ubezpieczenie nie ma nic do tego. Nawet fakt, czy powinien pisać sms'a w godzinach pracy. Pani córka uszkodziła jego mienia więc ma prawo żądać od niej zadośćuczynienia czytaj dalej»
-
Zwrot kurtki w sklepie - odmowa bez uzasadnienia
przez: ossa | 2009.3.9 18:35:9
Szkoda, że nie spytałeś się wcześniej czy jest taka możliwość. Duża część sklepów jednak daje taką możliwość (w ciągu tygodnia wymiana prod. z metkami, bez oznak noszenia na inny rozm. (...) czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania komunalnego - likwidacja stref
przez: | 2009.3.9 19:4:46
Proszę wybaczyć,ale powiem tak-moja mama chce wykupić mieszkanie kwaterunkowe ale burmistrz mówi że jak będzie chciał to sprzeda,to jak to jest państwo w państwie!!!,bo ja z tego nic nie rozumie. czytaj dalej»
-
Odszkodowanie od ubezpieczyciela administracji za remont komina
przez: halina | 2009.3.9 19:47:39
proszę o kontakt:HalinaLach6666@interia.pl czytaj dalej»
-
Tymczasowe aresztowanie - odszkodowanie po uchyleniu i umorzeniu
przez: Halina | 2009.3.9 20:18:41
Proszę o kontakt,postaramy się pomóż.Pracuję w kancelarii prawnej :HalinaLach6666@interia.pl czytaj dalej»
-
Nakaz zapłaty z sądu za kredyt - co grozi przy braku majątku?
przez: TT | 2009.3.10 6:38:55
Witam, przyszło do mnie pismo z Sądu Grodzkiego wzywające w trybie upominawczym do uregulowania dość dawno zaciągniętego kredytu (w sumie ok. 5 tys złotych). W piśmie napisano, że mam na uregulowanie (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie kredytu bankowego po latach - czy mogę się bronić?
przez: S | 2009.3.10 12:49:10
Witam, w 2002 roku wziąłem kredyt w banku, nie został spłacony. Kredyt został wykupiony przez jakiś fundusz. Fundusz złożył sprawę do Sądu Grodzkiego. Bankowy Tytuł Egzekucyjny to 3 lata. (...) czytaj dalej»
-
Nieuczciwa umowa telekomunikacyjna - wprowadzenie w błąd przez sprzedawcę
przez: binek | 2009.3.10 16:2:12
Ja ma, podobny problem Tele-2 wysłało w teren naciągaczy do zawarcia umów,nie informowali oni o warunkach umowy,tylko czychali na podpis niedoiformowanego kliena. Ja bylem właścicielem abonamentu (...) czytaj dalej»
-
Ukryta polisa OC przy sprzedaży samochodu - odpowiedzialność kupującego
przez: Arti | 2009.3.10 16:15:40
Szanowni - mam problem natury zatajenia przedemną faktu przez sprzedającego o nabyciu umowy OC w Warcie. Kupiłem samochód u Pana X, z dokumentów ktore otrzymałem - to wszystko co stanowi potwierdzenie (...) czytaj dalej»
-
Likwidacja książeczki mieszkaniowej przy wykupie domu - czy stracę premię?
przez: Kasia | 2009.3.10 16:29:31
Otóż mam pewne pytanie odnośnie książeczki mieszkaniowej. Moja mam wykupuje dom, jednak będzie płacić za niego 5% wartości czyli ok 4000 zł, ma też książeczkę mieszkaniową na ktorej jest (...) czytaj dalej»
-
Czy mogą mi zasądzić alimenty dla rodzica w trudnej sytuacji?
przez: drozdz | 2009.3.10 16:40:20
Witam, mam pytanie odnośnie realności zagrożenia płaceniem alimentów jakie może nade mną zawisnąć w związku z prawdopodobnymi problemami z zapewnieniem bytowania sobie i swojej rodzinie przez (...) czytaj dalej»
-
Wykwaterowanie z kamienicy - podział na pokoje czy metry
przez: mila | 2009.3.10 21:4:58
Przezywam podobna sytuacje.urzad musi zaproponowac mieszkanie o takim samym standarcie i metrazu.jednak w przypadku zaleglosci czynszowych - juz moze zmniejszyc i metraz i standart.proponuje splacic zaleglosc. czytaj dalej»
-
Renta rodzinna podczas studiów zaocznych - czy nadal przysługuje?
przez: kinga4444 | 2009.3.10 21:29:28
Witam, jestem na teraźniejszą chwile studentką kolegium językowego na 3 roku (studiuje dziennie), mam 22 lata.Pobieram rentę rodzinną. Prawdopodobnie 2-letnie magisterskie bede robic zaocznie. Czy (...) czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania komunalnego - czy gmina może żądać pieniędzy
przez: maria | 2009.3.10 22:29:23
Mam taką samą sytuację .Gmina tak zdobyła moje mieszkanie , które jeszcze my pracownicy wykańczaliśmy .Kaucję ,którą wpłaciliśmy zakładowi , nie chce nam zwrócić obecny właściciel.(gmina) (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie ziemi rolnej bez księgi wieczystej - jak przejąć własność?
przez: Mariusz | 2009.3.11 13:17:59
Mój dziadek otrzymał podczas refomy rolnej ziemię i las. Po jego śmierci zajmowała sie tym babcia. kiedy zmarła babcia gospodarką zajmował się jej syn który też zmarł. Aktualnie pozostało (...) czytaj dalej»
-
Po jakim czasie można się starać o wykreślenie z KRK po mandacie?
przez: XxX | 2009.3.11 19:40:47
Mam pytanko byłem karany z art 157kk. (obrażenia ciała do 7dni). Zapłaciłem 300zł grzywny. Po jakim czasie mogę się starać o wykreślenie z KRK. czytaj dalej»
-
Zmiana stanowiska pracy bez formalnej decyzji
przez: ZP | 2009.3.11 20:38:5
(dokończenie) Już pierwszego dnia powiedziałam, że nie będę się wyrabiała ze swoimi obowiązkami, bo jest tego dużo poza tym "nowe czynności" związane są z wielkim stresem. W dodatku nie (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może zwolnić z umowy na czas określony bez podania przyczyny?
przez: lichu10 | 2009.3.11 23:12:51
Witam, Czy pracodawca może zwolnić pracownika zatrudnionego na podstawie umowy o pracę na czas określony od tak bez podania przyczyny? Czy istnieją jakieś przepisy regulujące zwolnienia np. jeśli (...) czytaj dalej»
-
Dwie działalności gospodarcze w jednym lokalu - czy możliwe?
przez: donkoziol | 2009.3.12 10:55:43
Witam !! Nie wiem czy w dobrym dziale no ale... Mam problem chciałem otworzyć 2 dizłalności gospodarcze, wraz z kolegą na jednym lokalu... Obie są w podobnym charakterze ale bardzo zależy nam na (...) czytaj dalej»
-
Pozew o alimenty od majętnego ojca - ochrona przed zniszczeniem psychiki
przez: equana alimenty.pl | 2009.3.12 11:44:25
Witam serdecznie, Jestem dziennikarką i przygotowuję obecnie program o kobietach, które porzucone przez mężów walczą o alimenty sle siebie, tak by mogły dalej godnie żyć. Jeżeli uważasz, (...) czytaj dalej»
-
Odwieszenie wyroku za alimenty - 10 miesięcy więzienia
przez: equana alimenty.pl | 2009.3.12 12:58:7
Witam serdecznie, Jestem dziennikarką i przygotowuję obecnie program o kobietach, które porzucone przez mężów walczą o alimenty sle siebie, tak by mogły dalej godnie żyć. Jeżeli uważasz, (...) czytaj dalej»
-
Alimenty przy dochodzie 2400 zł - ile może zostać zasądzone?
przez: equana alimenty.pl | 2009.3.12 13:6:35
-
Czy można zmniejszyć etat bez zmiany zakresu obowiązków?
przez: V | 2009.3.12 13:44:30
Nie. Nie można. Można się postarać o swoją działalność a nie pracowników w konia robić! czytaj dalej»
-
Nadgodziny bez wynagrodzenia a spóźnienia do pracy
przez: kotka prawo-pracy.net | 2009.3.12 18:27:59
od poniedziałku firma w której pracuje wprowadziła 10-godzinny tryb pracy,dodać do tego 3 godz dojazdu(tam i powrót) to już 13 godz.dostajemy "śniadania"-zupka plus bułka. czy nie należy nam (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z kochanką męża - czy sąd odbierze dziecko matce
przez: gosc2 alimenty.pl | 2009.3.12 19:11:48
mam pytanie 20 lutego 2009 odbyla sie sparwa rozwodowa i wszystko sie zakonczylo jednak mam pytanie w sprawie o opieke na dzieckiem sad orzekł ''prawo do opieki na dzieckiem mają oboje rodzice z tym, (...) czytaj dalej»
-
Zachowek po przepisaniu mieszkania przez babcię
przez: | 2009.3.13 8:57:8
szkoda ze nikt niemoże mi pomuc czytaj dalej»
-
Jak uregulować zaległości podatkowe z poprzednich lat bez kary?
przez: cyborg | 2009.3.13 10:43:56
Niestety zalegam z podatkiem za poprzednie 4 lata, wogóle go nie odprowadzałem, sprzedawałem w internecie, jako osoba prywatna, coś mnie ruszyło chciałbym te poprzednie lata uregulować spłacic (...) czytaj dalej»
-
Błędne potrącenie składek zdrowotnych na stażu - jak odzyskać pieniądze?
przez: gość | 2009.3.13 11:14:25
dzień dobry, jesterm osobą odbywającą staż, czyli wynagrodzenie otrzymuję z Urzędu Pracy, studiuję i w ubiegłym roku byłam na ubezpieczeniu rodziców, a w picie za rok 2008 (2 miesiące odbywania (...) czytaj dalej»
-
Ważność prawa jazdy a termin ważności karty pobytu
przez: Andi | 2009.3.13 13:9:38
Czy termin ważności prawa jazdy może być uzalezniony od terminu ważności karty pobytu? Jesli mi sie konczy karta pobytu w maju 2009 a obecnie wyrabiam wtornik prawa jazdy to czy jest prawomocne wydanie (...) czytaj dalej»
-
Pracodawca zatrzymuje świadectwo pracy za braki magazynowe
przez: ANALFABETA | 2009.3.13 14:23:38
SPRAWDŻ W KODEKSIE CYWILNYM I KODEKSIE PRACY O ZATRUDNIANIU MŁODOCIANYCH- PEWNĄ ZDOLNOŚĆ PRAWNĄ NABYWASZ W WIEKU 16 LAT. NAJPROŚCIEJ JEDNAK POPROSIĆ STARSZĄ O UDZIAŁ W ROZMOWIE- PRZY PEŁNOLETNICH (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może zwolnić zaraz po powrocie z macierzyńskiego?
przez: Ania | 2009.3.13 15:36:22
Czy pracodawca może zwolnić zaraz po powrocie z macierzyńskiego? (firma nie upada, nie jest w likwidacji, również stanowisko pracy istnieje i bedzie istniało). czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie spadku przed mężem podczas rozwodu
przez: Teresa | 2009.3.14 1:22:38
Uzyskałam juz odpowiedź na innym forum dziękuję bardzo. czytaj dalej»
-
Reklamacja sprzętu elektronicznego gdy sklep nie istnieje - jak postępować?
przez: PW | 2009.3.14 17:1:26
Witam, w marcu 2008 r. kupiłem w sklepie PLUS DISCOUNT urządzenie elektroniczne - suwmiarkę cyfrową. Ostatnio pojawiła się usterka uniemożliwiająca korzystanie z przyrządu. Z informacji na posiadanym (...) czytaj dalej»
-
Alimenty i ustalenie ojcostwa dla 19-latki z dzieckiem żołnierza
przez: www.bucik-landia.pl | 2009.3.15 13:33:35
Młode mamy niczym nie różnią się od tych trochę starszych. Matka to matka i każdej należy się szacunek. czytaj dalej»
(Zobacz 74 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Jak odzyskać pieniądze za tureckie podróbki perfum od sprzedawcy?
przez: thomson | 2009.3.15 19:42:55
Witam Zwracam się z wielką prośbą w sprawie odzyskania kwoty ok. 12400 zł Pokrótce tak to wygląda: Zostałem namówiony przez właściciela pewnej perfumerii xxx, że na sprzedaży perfum można (...) czytaj dalej»
-
Podatek od środków transportu za niezarejestrowany samochód sprzedany na części
przez: anetka999 | 2009.3.15 22:57:41
Sprzedałam mężowi stara uszkodzonego na części. Samochód nie jest zarejestrowany. Urząd gminy nadal żąda opłacania podatku od środków transportu. Czy jest to zgodne z prawem? czytaj dalej»