Archiwum Forum Grudzień 09
(7554 tematów na forum)
-
Aktualizacja zastawu hipotecznego po częściowej spłacie kredytu
przez: waldi3 | 2009.9.23 15:42:10
[cytat] Czy bank powień na wniosek kredytobiorcy uaktualnienić zastaw hipoteczny adekwatnie do aktualnego zadłużenia -w trakcie realizacji spłaty kredytu? Spłata kredytu nastąpiła w 85 procentach. [/cytat] czytaj dalej»
-
Przejście na czerwonym podczas rozmowy telefonicznej - mandat
przez: asiaasia999 | 2009.9.23 18:41:42
hej, ale o czym Ty chciałeś być pouczony ???? Policja ma obowiązek Cię pouczyć, że jak nie przyjmiesz mandatu, to sprawa zostanie skierowana do Sądu - oczywiście ma Ci też wskazać jaką normę (...) czytaj dalej»
-
Spożywanie alkoholu po pracy w delegacji - czy pracodawca może karać
przez: nedia69 | 2009.9.23 19:21:49
Witam serdecznie mam pytanie, czy jezeli zostaje sie wyslanym w delegacje np na tydzien i pracuje sie w godzinaxch od 7 do15 to czy po 15 mozna pic alkohol? TZn chodzi mi o to ze konczymy prace wracamy (...) czytaj dalej»
-
Spożywanie alkoholu po pracy w delegacji - czy pracodawca może karać
przez: nedia69 | 2009.9.23 19:23:19
Witam serdecznie mam pytanie, czy jezeli zostaje sie wyslanym w delegacje np na tydzien i pracuje sie w godzinaxch od 7 do15 to czy po 15 mozna pic alkohol? TZn chodzi mi o to ze konczymy prace wracamy (...) czytaj dalej»
-
Rozdzielenie liczników elektrycznych - jakie pozwolenia?
przez: lukaszwafel | 2009.9.23 20:17:58
proszę o pomoc w pewnej sprawie a mianowicie: mieszkam w budynku jednorodzinnym, który jest połączony z identycznym (bliźniaki) korzystamy z jednego przyłącza elektrycznego które znajduje się (...) czytaj dalej»
-
Rozwód bez obecności pozwanego - czy sąd może przeprowadzić sprawę
przez: Sandra89 | 2009.9.23 20:42:24
Witam! Za tydzień mam pierwszą sprawę rozwodową. Mąż zgodził się na rozwód ale powiedział że na sprawę się nie stawi bo szkoda mu pieniędzy na paliwo a utrzymanie jego nowej kobiety go kosztuje. (...) czytaj dalej»
-
Przepisanie mieszkania po zrzeczeniu się spadku
przez: THORGALL | 2009.9.23 20:46:1
po smierci ojca obie z siostra zrzeklysmy sie praw do mieszkania na rzecz mojej mamy.to mieszkanie nadal figuruje na mojego niezyjacego ojca nie na moja mama.moja mama chce to mieszkanie przepisac tylko (...) czytaj dalej»
-
Wypłata wynagrodzenia do 10 dnia miesiąca - czy zwłoka
przez: basiabak | 2009.9.24 13:55:46
Proponuję zajrzeć także do wcześniejszego paragrafu (KP Art.85 par. 1). czytaj dalej»
-
Kredyt żony w Anglii - odpowiedzialność męża po rozwodzie
przez: omax3 | 2009.9.24 14:23:51
Dziekuje! czytaj dalej»
-
Podatek od przeniesienia kredytu hipotecznego po rozwodzie
przez: drink | 2009.9.24 14:39:31
Witam, pilnie potrzebuję informacji na temat podatku. Jesteśmy przed rozwodem, mamy już rozdzielność majątkową. Teraz chcemy dokonać podziału majątku. Ja mam (odpłatnie) przejąć mieszkanie, (...) czytaj dalej»
-
Czy akt zrzeczenia działki u notariusza w Anglii będzie ważny w Polsce
przez: omax3 | 2009.9.24 14:40:48
Małżeństwo zostało zawarte w Anglii, jednak nie zostało zgłoszone w urzędzie stanu cywilnego w Polsce,w trakcie trwania małżeństwa zakupiłem działkę w Polsce,której to jestem właścicielem, (...) czytaj dalej»
-
Dwuczłonowe nazwisko bez kreski w dokumentach - czy to błąd
przez: adiuto | 2009.9.24 16:45:53
Generalnie tak jest. Jak wynika z art 25 o kresce nie ma ani słowa >>>>vide kodeks rodzinny >>>> Art. 25. § 1.O nazwisku, które każdy z małżonków będzie nosił po zawarciu małżeństwa, decyduje (...) czytaj dalej»
-
Bezpłatna umowa zlecenia między małżonkami - obowiązek zgłoszenia
przez: adiuto | 2009.9.24 16:49:41
Powodzenia z tym sądem. >>> czytaj dalej»
-
Własność domeny internetowej w stowarzyszeniu - prezes czy organizacja
przez: dudekbuk | 2009.9.24 18:0:41
Jeśli domena była zarejestrowana w NASK na Prezesa i on tylko posiada prawo wejścia do kodu autohinfo to niestety " klops " jeśli nie udostępni tego kodu pozostaje sprawa (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie po babci gdy ojciec zmarł po niej - jaka część spadku
przez: anqa | 2009.9.24 19:56:14
Bardzo dziękuję za odpowiedź! Zapomniałam wspomnieć, że rodzice są po rozwodzie, a ojciec nie ożenił powtórnie, więc jedynymi jego spadkobiercami jest siostra i ja. Rozumiem, że co do zasady, (...) czytaj dalej»
-
Normy odbioru gładzi szpachlowych - jakość wykonania
przez: ZBR-FG | 2009.9.24 22:32:35
Witam. Wykonałem gładzie szpachlowe z malowaniem a klient szuka niedoskonałości "z nosem w ścianie" i halogenem w reku. Chciałbym sie dowiedzieć jak wygląda to z punktu prawa. Jakie są normy (...) czytaj dalej»
-
Czy zaległy urlop musi być wykorzystany w okresie wypowiedzenia
przez: koradek | 2009.9.25 8:3:55
Dziękuję za odpowiedź! A co jeżeli czas pracy obejmował również soboty i niedziele, to czy ten urlop liczy się tak samo? Nie za bardzo rozumiem wykorzystywania urlopu w trakcie wypowiedzenia: (...) czytaj dalej»
-
Niedopłata za media od poprzedniego właściciela mieszkania
przez: aniszal | 2009.9.25 8:27:52
Kupiłam wraz z mężem mieszkanie własnościowe w listopadzie 2008 roku, natomiast umówiliśmy się ze sprzedającymi że wprowadzimy się dopiero w lutym 2009r., wszystko zostało zawarte w akcie notarrialnym. (...) czytaj dalej»
-
Zasiedzenie działki zajętej przez państwo w latach 50
przez: leszek prawo-cywilne.net | 2009.9.25 10:22:46
Witam proszę o poradę jak sformułować pismo o roszczenie dzierżawy od urzędu gminy za bezprawne przeprowadzenie instalacji kanalizacyjnej przez moją działkę pozdrawiam z góry dziękuję czytaj dalej»
-
Zadłużone mieszkanie spółdzielcze - co może zrobić lokator?
przez: natuleczkaaa | 2009.9.25 15:16:52
Witam, Mam taki problem, otóż to : mieszkam razem ze swoim bratem, jego żoną i dwójką dzieci w mieszkaniu spółdzielczym. Mieszkanie jest zadłużone, od sierpnia tamtego roku brat nie płaci (...) czytaj dalej»
-
Odłączenie od centralnego ogrzewania - czy możliwe?
przez: bynio0 | 2009.9.25 16:21:12
witam mam pytanie czy mogę odłączyć się od zbiorowego centralnego ogrzewania,płace cały rok za CO 255złmiesięcznie gdzie sam posiadam w mieszkaniu kuchnie którą nagrzewam sobie wodę.i jestem (...) czytaj dalej»
-
Odległości stacji benzynowych miasto-gmina - przepisy
przez: andygh3 | 2009.9.25 17:5:32
Czy ktoś wie jak jest z odległościami stacji benzynowych w relacji miasto - gmina ? W mieście odległość stacji od siebie to 2 km, poza miastem 5 km. Czy z tego wynika, że stacja benzynowa na (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie wyroków z prawa pracy - który przepis?
przez: dudekbuk | 2009.9.25 17:38:2
Spotkałem się z wieloma wersjami przedawnienia terminy Sciagania należności za Wyroki z Prawa Pracy 1 10 lat od zakończenia pracy 2 10 lat od uprawomocnienia wyroku . Kto (...) czytaj dalej»
-
Przyśpieszenie procedur administracyjnych w trudnej sytuacji
przez: kasia260785 | 2009.9.25 20:52:2
czy jest możliwe przyśpieszenie biurokracji aby nie czeka 1,5 miesiąca bo rodzice mieszkają w tej chwili w namiotach wojskowych? prosze o pomoc!!!! czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za błędy w analizach do funduszy UE
przez: kamillo | 2009.9.25 21:17:15
Witam, mam pytanie, Wykonuję w ramach umowy o dzieło analizy finansowe będące częścią dokumentacji aplikacyjnej o ubieganie się o dofinansowanie z funduszy UE. W umowie zobowiązuję się do wykonania (...) czytaj dalej»
-
Pomieszczenie wydzielone z korytarza bez zgody - legalizacja z sąsiadami
przez: wojtekul | 2009.9.26 12:54:20
Zamierzam kupić mieszkanie w kamienicy, w którym jedno z pomieszczeń (przedpokój około 6m2) zostało wydzielone z części wspólnej (korytarza) bez zgody mieszkańców. Jako że mieszkam już w tym (...) czytaj dalej»
-
Alimenty z Australii - czy można sprawdzić zaliczkę alimentacyjną?
przez: marta708 | 2009.9.26 17:16:35
Chodzi mi to, ze byla zona ciagle mowi, ze nie ma kasy i ze nie ma pieniedzy na ubrania dla dziecka i na podstawowe jego patrzeby.Z tego co wiemy to sytuacja wyglada inaczej.Alimenty sa placone.Chcemy (...) czytaj dalej»
-
Czy po grzywnie za kolizję muszę płacić za szkody na drodze
przez: Lyko22 | 2009.9.26 17:18:11
Witam serdecznie mam takie pytanie byłem pod wpływem alkoholu 0,40 i miałem kolizje rozwaliłem 2 latarnie i barjerke ochronna na obwodnicy wyrok był dostałem zawiasy 1000zł zapłaciłem na sąd (...) czytaj dalej»
-
Obniżenie alimentów i obecność dzieci na sprawie sądowej
przez: jejWina | 2009.9.27 10:46:59
bedą miec przyznanego kuratora tylko w celu reprezentowania w sądzie ,za duże maz alimety i masz pewne ze ci obniżą , chyba ze naprawde duzo zarabia twoj ex(na legalu) czytaj dalej»
-
Upadłość konsumencka - kiedy wejdzie w życie?
przez: ROBI316 | 2009.9.27 14:48:6
szukam porady mam taki sam problem co wy. pracuję z całych sił. ale nie daję sobie rady z spłatami. czytaj dalej»
-
Skarga pauliańska - jak udowodnić brak wiedzy o długach?
przez: mener | 2009.9.27 20:1:36
[cytat] Nabyłem nieruchomość i teraz wierzyciele zbywcy "grożą mi" oddaniem sprawy do sądu - tzw skarga pauliańska. Jak mam udowodnić iż nie wiedziałem o ich dłudach ??? Księga wieczysta (...) czytaj dalej»
-
Pracownicy podpisali skargę za wszystkich bez zgody drugiej zmiany
przez: gosiabik | 2009.9.27 23:4:35
pracownicy 1 zmiany w moim zakładzie napisali i wysłali skrgę do bezposrednio do szefa pomijajac drogę służbową i podpisali się PRACOWNICY firmy xxx tylko że my pracujemy na 2 zmianie nic o tym (...) czytaj dalej»
-
Podpisanie się jako wszyscy pracownicy bez zgody drugiej zmiany
przez: gosiabik | 2009.9.27 23:7:9
pracownicy 1 zmiany w moim zakładzie napisali i wysłali skrgę do bezposrednio do szefa pomijajac drogę służbową i podpisali się PRACOWNICY firmy xxx tylko że my pracujemy na 2 zmianie nic o tym (...) czytaj dalej»
-
Umorzenie zaległych składek zdrowotnych ZUS z lat 2000-2002
przez: artysta0069 | 2009.9.28 2:12:7
Od 1999 r. prowadziłem jednoosobowo działalność gospodarczą, zryczałtowaną, na karcie podatkowej. Ponieważ pracowałem jednocześnie na pełnym etacie w innej firmie, tutaj opłacałem tylko składkę (...) czytaj dalej»
-
Zwrot konia z wadą ukrytą - jak spisać umowę zobowiązującą?
przez: ania876 | 2009.9.28 10:51:1
Witam.10 września zakupiłam konia.Po kilku dniach ujawniła sie wada zwrotna gwarantująca zwrot konia do poprzedniego właściciela.Wezwałam dwóch niezależnych lekarzy weterynarii którzy wystawili (...) czytaj dalej»
-
Napis na grobie - czyj to może być grób?
przez: gunia1 | 2009.9.28 11:19:13
?Ś. SIOSTRA FRANCISZKANKA ANNA K................SKA 1947-2007?; taki napis widnieje na grobie rodzinnym ,czy ktos potrafi to przeczytac poprawnie? kogo to moze byc grob? czy moze to byc grob kobiety (...) czytaj dalej»
-
Testament znaleziony po roku od śmierci - ponowny rozdział spadku
przez: danshi | 2009.9.28 12:27:50
Witam, potrzebuje pomocy mam 20lat i nie za bardzo znam się na prawie, sprawa jest taka 3 lata temu zmarła moja babcia z powodu braku testamentu spadek dostał się mojej mamie, rok temu znalazł się (...) czytaj dalej»
-
Podział spadku matki zmarłej bez testamentu - procedura i koszty
przez: Wacku6491 | 2009.9.28 15:29:17
[cytat] Witam wszystkich. Sytuacja moja wygląda tak: Razem z żoną i synem zamieszkuję w mieszkaniu komunalnym gdzie posiadam status głównego najemcy. Niedawno jednak zmarła moja mama, która (...) czytaj dalej»
-
Zwrot zasiłku rodzinnego po podjęciu stażu
przez: karolka618 | 2009.9.28 16:16:14
złożyłam dokumenty do zasiłku rodzinnego za poprzedni rok. A od marca bieżącego roku jestem na stażu. I okazało się że dochód mojej rodziny przewyższa i muszę zwrócić do GOPSu pieniądze (...) czytaj dalej»
-
Ważność ubezpieczenia w kuroniówce po wyrejestrowaniu
przez: rotate871 | 2009.9.28 17:45:26
ile jest ważne ubezpieczenie w kuroniówce po wyrejestrowaniu czytaj dalej»
-
Czy dyrektor może zmuszać do Rady Pedagogicznej po dyżurze nocnym
przez: agusiass | 2009.9.29 8:34:43
Pracuje w placówce oświatowej, która jest czynna przez cały rok 24 godziny na dobę i jestem zatrudnina na kartę nauczyciela. Ostatnio miała miejsce taka sytuacja, że koleżanka w czwartek miała (...) czytaj dalej»
-
Przekroczenie tygodniowej normy w 12-godzinnych dyżurach - nadliczbowe 100%
przez: adiuto | 2009.9.29 10:6:21
1 miesięczny okres rozliczeniowy skutkuje tym, że jeśli w ruchu ciągłym, w skali danego miesiąca (np. wrzesień 22 dni x 8 godz. = 176 godzin) każda godzina ponad przykładowy limit 176 godzin jest (...) czytaj dalej»
-
Domaganie kosztów remontu od sąsiada gdy PZU wypłaciło za mało
przez: dlaczego | 2009.9.29 10:16:33
Podczas mojej nieobecności moje mieszkanie zostało zalane przez sąsiada z góry. PZU zwróciło mi ułamek sumy, którą muszę wyłożyć na remont: 2200 zł odszkodowania przy 4000 zł robocizny i (...) czytaj dalej»
-
Bank odmówił aneksu do kredytu za brak 2 groszy opłaty
przez: adiuto | 2009.9.29 10:31:40
np. Komisja Nadzoru Finansowego ale po dokładnym przeczytaniu umowy z bankiem. czytaj dalej»
-
Można li wycofać wniosek o działalność z datą przyszłego rozpoczęcia
przez: adiuto | 2009.9.29 10:46:11
Jeśli nie ma wyroku sądu ws. zapłaty długu to może Pan wrócić do kraju, skontaktować się bezpośrednio z Wierzycielem i ustalić aktualną wysokość długu. Dług spłacić i już. Może Pan (...) czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie AC na zaniżoną kwotę - odszkodowanie po kradzieży
przez: marlenag | 2009.9.29 15:8:14
ubezpieczyciel odpowiada do SU czytaj dalej»
-
Szantaż szefa na stażu - nadgodziny za darmo
przez: gepard707 | 2009.9.29 17:50:50
witam mam taki problem pracuje w sklepie i jestem na stazu juz od 2 czerwca i szef ciagle na mnie krzyczy i szantazuje była taka sytuacja ze mielismy zdawac egzaminy na toto lotka i nie zdalam teraz sie (...) czytaj dalej»
-
TBS chce wypowiedzieć umowę gdy pracuję za granicą i spłacam zadłużenie
przez: karlinasochal | 2009.9.29 19:44:49
Obecnie przebywam za granicą,pracuję.Srednio co 3 miesiące jestem w Pl.Spłacam zadłużone mieszkanie po zmarłym ojcu a TBS chce mi wypowiedzieć umowę.!Co robić??POMÓŻCIE! czytaj dalej»
-
Ugoda o kontaktach z dzieckiem a kolejny pozew byłej żony
przez: ojciec29 | 2009.9.29 21:44:58
potzrebuje pomocy. Najpierw opisze moja sytuacje. Byłem z dziewczyna, narzeczona 12 lat do ślubu niestety nie doszło. mamy kochaną 6 letnia córeczke. Bylo wszystko pieknie i łafdnie załatwiłem (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie urlopu z dzieckiem - dochodzenie kosztów
przez: ojciec29 | 2009.9.29 21:54:58
Wspólczuje Ci ja miałem podobna sytuacje tylko ze ja jednak pojechałem na wakacje z córka ale na koniec usłyszałem że porawałem dziecko. To jest paranoja. My ojcowie zawsze jesteśmy spaleni w (...) czytaj dalej»