Archiwum Forum Grudzień 09
(7554 tematów na forum)
-
Bankructwo i zadłużenie w ZUS - możliwości wyjścia
przez: maryja | 2009.9.6 18:11:9
Za jaki okres masz zadłużenie !Napisz więcej szczegółów.pomoc gewelina1@go2.pl czytaj dalej»
-
Faktura zaliczkowa przy 100% przedpłacie - czy obowiązkowa?
przez: maryja | 2009.9.6 18:17:6
Raz piszesz ,że 100% zapłaty potem faktura zaliczkowa - mylisz pojęcia .Jeśli ktoś ci płaci jakąś kwote za towar - nie wazne jaka i jak to potraktujesz czy za,liczke i przedpłate , czy zadatek (...) czytaj dalej»
-
Jak załatwić spadek po ojcu gdy wszyscy chcą żebym to ja odziedziczyła?
przez: mandaryna111 | 2009.9.6 19:17:28
mam problem w wypadku zginal ojciec teraz chcemu zrobic porzdek z mieszkaniem ktore bylo jego ale nie wiem jak to zrobic Mam 2 braci i mame wiem ze prawo do spadku po tacie mamy wszyscy ale co zrobic jak (...) czytaj dalej»
-
Jak załatwić spadek po ojcu gdy wszyscy chcą żebym dziedziczyła mieszkanie?
przez: mandaryna111 | 2009.9.6 19:20:21
mam problem w wypadku zginal ojciec teraz chcemu zrobic porzdek z mieszkaniem ktore bylo jego ale nie wiem jak to zrobic Mam 2 braci i mame wiem ze prawo do spadku po tacie mamy wszyscy ale co zrobic (...) czytaj dalej»
-
Pozbawienie nazwiska byłej żony po rozwodzie
przez: krugera | 2009.9.6 20:31:43
jestem po rozwodzie 5 lat i chcę pozbawić nazwiska moją ex-małzonke co mam zrobić,gdzie się udać i jakie dokumenty są mi potrzebne?????????? czy ktoś może mi pomóc? czytaj dalej»
-
Darowizna rozbudowanego domu - prawa spadkobierców
przez: adiuto | 2009.9.7 12:6:47
Proszę tylko się zastanowić - po co darowizna jak dom zapisany będzie w testamencie. Z chwilą darowizny domu na Panią przejdą wszelkie obowiązki związane z utrzymaniem nieruchomości. Przed podjęciem (...) czytaj dalej»
-
przez: adiuto | 2009.9.7 12:30:24
Proszę o więcej szczegółów na adres poza forum > kancelaria Jaka jest forma DG, na kogo rejestrowana, jak są odprowadzane podatki? Uwaga: czy przypadkiem mąż nie przechwytuje zysków a podatki (...) czytaj dalej»
-
Konkubinat a podział majątku - prawa partnera
przez: adiuto | 2009.9.7 12:44:2
Proszę nie opierać się na zasłyszanych opiniach. Generalnie to konkubinat nie ma nic wspólnego ze współwłasnością majątkową tak jak przy wspólnocie małżeńskiej obowiązującej od daty ślubu (...) czytaj dalej»
-
Obniżenie płacy o 80% w wieku 60 lat - ochrona pracownika
przez: adiuto | 2009.9.7 13:42:58
Trudna sprawa. Jeśli nie łapie się Pan na ochronę z art. 39 to radzę przyjąć warunki z wypowiedzenia. Potem można ewentualnie coś ugrać ale to wątpliwa sprawa i czasochłonna. kodeks pracy (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie kredytu przez dziecko - czy to możliwe
przez: adiuto | 2009.9.7 14:5:46
Takie samo nazwisko to za mało by przejmować się czyimiś długami. Partner funkcjonuje na własny rachunek - patrz konkubinat. Kredyt (zobowiązanie) można nabyć razem ze spadkiem ale zawsze można (...) czytaj dalej»
-
Czy KRUK może zająć świadczenia z opieki społecznej na dzieci?
przez: monia123 | 2009.9.7 17:21:45
czy kruk sa lub inna instytucja może zająć mi świadczenia z opieki społecznej na dzieci czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może ściągać szkody bez podpisanej odpowiedzialności materialnej?
przez: Kelevra | 2009.9.7 18:29:48
Witam. Jakis czas temu montowalem w pewnym domu szafe do zabudowy i zamontowalem ja wg zyczenia pani ktora chciala by odbijaki do drzwi byly przy futrynach ale w ten sposob (czego ja i ta pani nieprzewidzielismy) (...) czytaj dalej»
-
Po ilu latach nie będę figurować w rejestrze skazanych po kuratorze?
przez: ppalacz | 2009.9.7 20:48:53
witam mam pytanko , czy jak kilka lat temu mialem nadzur kuratora przyznany przez sad (czyli jakis wyrok) to po ilu latach nie bede figurowal w rejestrze skazanych i czy jest to mozliwe wogule ? dzieki (...) czytaj dalej»
-
Czy zadłużenie w MIX PLUS z roku uległo przedawnieniu?
przez: kima11 | 2009.9.7 21:12:50
Witam serdecznie. Mam małe pytanie odnośnie nieszczęsnego PLUSA. Otóż ok w 2005 roku zerwali ze mną umowę w Mixie i oczywiście wyrzuciłam już wszystko co było z tym związane, ale zaraz po zerwaniu (...) czytaj dalej»
-
Niewyegzekwowana odprawa po wyroku sądu - postępowanie
przez: noemi_mn | 2009.9.7 21:21:16
bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam czytaj dalej»
-
Koszty założenia sprawy o podział majątku
przez: bl-42 | 2009.9.7 22:40:12
Do jakiiego sądu mam sie udać aby zaskarżyc uchwałę Wspolnoty Mieszkaniowej. Uchwała dotyczy sposobu naliczania wysokości zaliczek na utrzymanie części wspólnej. czytaj dalej»
-
Jakie konsekwencje gdy mąż składa pozew o rozwód nie znając adresu?
przez: emigrantka30 | 2009.9.8 11:40:13
No to sie zaczelo...Jestem w angli rok maz jest w pl .dowiedzialam sie ze zlozyl pozew do sadu o rozwod,ale odeslali mu papiery poniewaz nie zna mojego adresu jesli mu nie podam sprawa odbedzie sie poza (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie długu w Orange Plus po latach
przez: maryja | 2009.9.9 10:18:53
Po prostu sprzedali Twój dług firmie windykacyjnej.Dodatkowo jeśli to dług z 2005roku tom przedawnienie 3lata .Niech Ci firma windykacyjna pokaże nakaz zapłaty w tej sprawie , bo jak go nie ma to (...) czytaj dalej»
-
Czy można budować dom w strefie ograniczonego użytkowania lotniska?
przez: questo | 2009.9.9 13:15:3
Posiadam działkę rolną która znajduje się w strefie ograniczonego użytkowania wokół portu lotniczego w Pyrzowicach. Teren ma następujący zapis w planie zagospodarowania przestrzennego: tereny (...) czytaj dalej»
-
Jak ubiegać się o odszkodowanie od banku za błędny wpis do BIK?
przez: blacksunrise | 2009.9.9 15:26:42
jestem w trakcie załatwiania kredytu mieszkaniowego. W tym czasie okazalo sie ze przez istniejące kiedys w BIKu zadluzenie spowodowalo wzrost marzy oraz zmniejszenie kwoty kredytu. Bank udzielajacy kredytu (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z orzeczeniem o winie alkoholika - dowody i eksmisja
przez: ptica20 | 2009.9.9 15:37:49
Witam, Zwracam się z pytaniem jakie są szanse i jakie dokumenty należy zebrać składając pozew o rozwód z orzeczeniem o winie. Moja mama po 26 latach małżeństwa zdecydowała się w końcu na (...) czytaj dalej»
-
Przepisanie działki na wnuka - najniższe opłaty i porady prawne
przez: sylwia prawo-cywilne.net | 2009.9.9 20:57:45
NAM PYTANIE I PROSZE O ODPOWIEDZ CZY W DNIU PRZEPISANIA POLA MOGE ODRAZU SPRZEDAC czytaj dalej»
-
Pod jaki paragraf podciągnąć poniženie przez kierownika przy pracownikach?
przez: merti | 2009.9.10 12:8:40
oczernienie publiczne przez kierownika i zwolnienie Chcialem napisac skarge do glownego kierownika firmy w douglas. W tresci skargi chcialem uwzglednic ponizenie mojej dziewczyny przez kierownika sklepu (...) czytaj dalej»
-
Dług bankowy narastający u komornika - propozycja spłaty
przez: maryja | 2009.9.10 15:22:38
ODSETKI PRZETERMINOWANE SA BARDZO WYSOKIE _DLACZEGO NIE NEGOCJOWAŁAŚ TEGO DŁUGU W 2002ROKU?tERAZ TO TRUDNA SPRAWA. czytaj dalej»
-
Jak uchronić mieszkanie przed komornikiem za długi ojca?
przez: kasia14 | 2009.9.10 21:46:56
Mam problem z ojcem. Rodzice mieszkaja razem,nie maja rozdzielnosci majatkowej,mieszkanie jest prawnie zapisane na mame i ojca, ojciec zaciagnal duzo kredytow i ich nie splaca,do domu przychodza windykatorzy,z (...) czytaj dalej»
-
Kolizja drogowa z nietrzeźwym kierowcą - kwestionowanie mandatu
przez: Sicker | 2009.9.11 8:47:15
Witam Serdecznie. W tym tygodniu byłem uczestnikiem kolizji drogowej. Mam duże zastrzeżenia do działań policjantów, których wezwałem na miejsce zdarzenia. Sprawa jest dość skomplikowana, (...) czytaj dalej»
-
Walka o prawa ojcowskie po rozstaniu partnerki
przez: Anetkaaa | 2009.9.11 13:15:51
Skoro to ona was zostawiła to ty powinieneś podać ją o alimenty bo masz do tego takie samo prawo. Napisałeś że synek raczej nie jest zadowolony ze spotkań z ,,mamusią'' i wydaje mi (...) czytaj dalej»
-
Kiedy otrzymam ostatnią wpłatę renty rodzinnej - września czy października?
przez: magawa | 2009.9.11 18:38:58
Rentę rodzinną przyznano mi do 30. 09. (KRUS). Wpłaty następuję do 15 każdego miesiąca. Zatem mam pytanie: kiedy otrzymam ostatnią wpłatę: do 15 września, czy 15 października? Będę wdzięczna (...) czytaj dalej»
-
Jak odzyskać pieniądze za czynsz gdy współlokatorka mnie oszukała?
przez: person | 2009.9.12 19:25:58
witam zostałem oszukany w nastepujacy sposób wpłącałem pieniadze na czynsz w wakacje by od pazdziernika wprowadzic sie gdy rozpocznie sie rok akademicki, i poczatkiem wrzesnia otrzymałem informacje (...) czytaj dalej»
-
Czy będą problemy z oddaniem domu do użytku bez dziennika budowy?
przez: basik230 | 2009.9.12 22:4:23
Wraz z meżem kupiliśmy budynek mieszkalny w stanie surowym zamknietym.Spisując umowę u notariusza okazało sie ,że dokumenty nie sa kompletne.Posiadamy pozwolenie na budowę,plan budynku z zaznaczeniem (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie bez wypłaty należności - podpisanie błędnego wypowiedzenia
przez: adiuto | 2009.9.13 8:21:39
>>> sprawę trzeba szybko zgłosić do PIP (pracodawca nie będzie wiedział kto to zrobił) > kontroler sprawdzi jak to jest z zaległym wynagrodzeniem >> błędnego wypowiedzenia nie podpisywać, można (...) czytaj dalej»
-
Czy ojciec może cofnąć darowizny domu po ślubie z nową żoną?
przez: soft78 | 2009.9.13 14:0:24
Mój tata będąc wdowcem dokonał wraz z siostrą działu spadku po mamie oraz zniósł współwłasność na moja rzecz w zamian za służebność polegająca na prawie do korzystania z jednego pokoju, (...) czytaj dalej»
-
Czy ojciec może zmieniać zdanie o darowaniu domu po nowym ślubie?
przez: soft78 | 2009.9.13 14:6:38
Mój tata będąc wdowcem dokonał wraz z siostrą działu spadku po mamie oraz zniósł współwłasność na moja rzecz w zamian za służebność polegająca na prawie do korzystania z jednego pokoju, (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie przez właściciela bez umowy najmu
przez: qbalski | 2009.9.14 8:12:11
Witam Jeżeli mieszka tam Pani to nie ma możliwości wymeldowania, chyba że dokona eksmisji, ale do tego dochodzi w sytuacjach niszczenia mieszkania itp. A dlaczego Pani mama nie jest zameldowania (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż mieszkania przez właściciela - wypowiedzenie najmu
przez: adiuto | 2009.9.14 9:14:1
jak brzmi umowa najmu? jak zapisana jest kwestia rozwiązania umowy? >>>> kancelaria czytaj dalej»
-
Oszustwo przy wpłacie czynszu - odzyskanie pieniędzy
przez: adiuto | 2009.9.14 9:33:26
czy istnieje jakakolwiek umowa najmu? od kogo pochodzi informacja o wyprowadzce - od właściciela? jeśli tak to znaczy, że umowa najmu obejmuje nie tylko osobę (jedną) wpisaną do umowy najmu. Czy (...) czytaj dalej»
-
Franczyza w tej samej sieci - ograniczenia dla franczyzobiorcy
przez: adiuto | 2009.9.14 9:46:50
W umowie franczyzy może być zapis dot. zakazu konkurencji ale musi być on sprecyzowany np. w kwestii "rodziny" - to znaczy kogo?. To tyle gdyż do merytorycznej oceny sytuacji trzeba znać treść (...) czytaj dalej»
-
Czy były partner może odebrać dziecko matce bez pracy?
przez: Olga22 | 2009.9.14 10:7:22
Właśnie składam pozew o ustalenie ojcostwa oraz alimenty w sierpniu urodziłam córeczke. nie jestem z ojcem dziecka.. nie interesóje sie dzieckiem ani samą ciąża .. jestem na utrzymaniu mamy poniewaz (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie sprawy spadkowej po 11 latach
przez: adiuto | 2009.9.14 13:3:25
Żądanie stwierdzenia nabycia spadku nigdy nie przedawnia się. Nie jest to roszczenie o charakterze materialnoprawnym i dlatego nie mają do niego zastosowania przepisy o przedawnieniu roszczeń. Dlatego (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie z firmy ubezpieczeniowej a nieuregulowane zobowiązania
przez: m2sc | 2009.9.14 14:10:44
Szanowni Państwo, 28 maja 2008 kupiłam od osoby fizycznej samochód, Były właściciel bardzo szybko zawiadomił o tym fakcie ubezpieczyciela ( LINK 4 ) i przedstawiciel zadzwonił do mnie żeby (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie ubezpieczenia AC przez telefon - roszczenia firmy
przez: m2sc | 2009.9.14 14:11:14
Szanowni Państwo, 28 maja 2008 kupiłam od osoby fizycznej samochód, Były właściciel bardzo szybko zawiadomił o tym fakcie ubezpieczyciela ( LINK 4 ) i przedstawiciel zadzwonił do mnie żeby (...) czytaj dalej»
-
Jakie kroki i koszty przepisania mieszkania po babci na wnuczkę?
przez: marta8519 | 2009.9.14 14:21:42
Witam, w styczniu tego roku zmarła moja babcia, zostało po niej mieszkanie własnościowe, nie zostawiła zadnego testamentu, rodzice zadecydowali, że zostanie ono przepisane na mnie. Jakie nalezy poczynic (...) czytaj dalej»
-
Jakie koszty przepisania mieszkania po babci na wnuczkę?
przez: marta8519 | 2009.9.14 14:23:55
Witam, w styczniu tego roku zmarła moja babcia, zostało po niej mieszkanie własnościowe, nie zostawiła zadnego testamentu, rodzice zadecydowali, że zostanie ono przepisane na mnie. Jakie nalezy poczynic (...) czytaj dalej»
-
Czy w lokalach gastronomicznych muszę położyć glazurę w łazience?
przez: agousha | 2009.9.14 16:46:42
bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie czy w prawie budowlanym istnieje zapis, co do wykończenia ścian w łazienkach w lokalach gastronomicznych. w Pr.Bud. są dane dotyczące drzwi, okien itp ale ww (...) czytaj dalej»
-
Grupa dyskusyjna dla kuratorów społecznych
przez: monika006 | 2009.9.14 20:8:10
Witam poprzebuje pilnie osobe do wypełnienia kwestionariusza wywiadu do pracy magisterskiej. A dokładniej kuratora zawodowego, lub społecznego pracujacego z dziećmi i młodzieżą.Pomocy.Prosze o kontakt (...) czytaj dalej»
(Zobacz 91 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Dlaczego przy stypendium liczy się aktualny skład rodziny a dochód z ubiegłego roku?
przez: siriusagh | 2009.9.14 23:49:30
Witam wszystkich serdecznie Interesuje mnie temat następujący. Staram się o stypendium naukowe w ramach świadczeń z Urzędu Marszałkowkiego. Wymagane są zaświadczenia o przychodach rodziny (...) czytaj dalej»
-
Adopcja dziecka kuzynki - możliwości prawne
przez: paheli | 2009.9.15 4:2:22
Witam, proszę o poradę czy mam szanse na przyznanie praw do opieki nad dzieckiem kuzynki. Z powodu trudnej sytuacji rodzinnej i finansowej... kuzynka (8 tydz. ciąży) chce mi oddać dziecko pod opiekę. (...) czytaj dalej»
-
Opieka nad dzieckiem gdy matka w śpiączce - prawa ojca
przez: qazwsx2009 | 2009.9.15 9:16:31
kto się zajmuje dzieckiem (obecnie 10mies) jak matka dajmy na to zapada w śpiączkę a jest tylko ojcem biologicznym i płaci alimenty a który jeszcze ułożył sobie życie na nowo i ma żone czytaj dalej»
-
Pożyczka bez umowy i świadków - szanse w sądzie
przez: adiuto | 2009.9.15 10:5:2
Może podpisze jakąś umowę pożyczki na pozostałą kwotę 3000 zł czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność współwłaściciela samochodu za wypadek
przez: adiuto | 2009.9.15 10:7:30
Tak samo jak właściciel - OC dotyczy samochodu. czytaj dalej»