Archiwum Forum Październik 2002
(35 tematów na forum)
-
Odszkodowanie z tytułu spowodowania wypadku samochodowego za granicą
przez: bert | 2002.10.2 9:48:56
wniosek sklada sie w zakladzie ubezpieczeniowym polskim - tym, z ktorym zawarlo sie umowe ubezpieczenia OC ( lub AC) przedstawiajac wszystkie dokumenty zwizane z kolizja ( takze dotyczace szkod na osobie (...) czytaj dalej»
-
przez: Ewqa | 2002.10.3 10:38:31
Jeśli zajmujesz lokal na podstawie umowy najmu, a raczej tak jest, Twoje prawa chroni ustawa o ochronie praw lokatorów. Radzę przeczytać i zacząć działać! ewawolin@poczta.onet.pl czytaj dalej»
-
przez: Ewqa | 2002.10.3 11:33:52
Komornik może wyrzucić lokatora z mieszkania tylko na podstawie wyroku eksmisji z klauzulą wykonalności. Jeśli masz prawo do lokalu, to eksmisję można orzec za niepłacenie, zaburzanie porządku (...) czytaj dalej»
-
Jak zmusić pracodawcę do wypowiedzenia umowy o pracę?
przez: zakret | 2002.10.5 20:35:47
moim zdaniem, obecne brzmienie przepisów tzw. ustawy "o zwolnieniach grupowych" nie przewiduje prawa do odprawy w przypadku jednostronnego rozwiązania umowy przez pracownika, także w trybie art.55(1)kp czytaj dalej»
-
przez: Ewqa | 2002.10.7 9:13:34
Dziękuję bardzo za odpowiedź! czytaj dalej»
-
przez: xulax | 2002.10.8 0:6:30
samochód jest w majątku odrębnym małżonka, chyba że umownie włączyliście go do wspólnościmajątkowej małżeńskiej powstałej po zawarciu związku małżeńskiego. Wartość telewizora w postępowaniu (...) czytaj dalej»
-
przez: kasia r.w | 2002.10.8 14:14:7
obecnie sa badania udowadniajace ponad wszelka watpliwosc kto jest ojcem jesli nie jestes ojcem a zostanie przeciwko tobie wniesiona sprawa o ustalenie ojcostwa mozesz zarzadac wykonania takich badan (a (...) czytaj dalej»
-
przez: pelagia | 2002.10.8 15:5:27
Przepisy podatkowe określają dla jakich usług lub typów działalności może być prowadzony ryczałt.np. usługi gastronomiczne czy transportowe. Jezeli uważasz,że będziesz miał niskie koszty (...) czytaj dalej»
-
przez: Justyn3 | 2002.10.9 13:46:51
Odpowien na Twoje pytanie na stronie ogólne ponieważ jest ona dla wszystkich dostępna. Stan wyższej konieczności w Twojej sytuacji nia ma zastosowania. Z definicji SWK wynika, że jest to zachowania (...) czytaj dalej»
-
Czy istnieje umowa "korzystania"? Przetarg na korzystanie.
przez: Robert | 2002.10.9 21:31:5
A co to zmieni? Nazwa umowy nie ma nic do rzeczy. Zresztą oni ja pewnie nazwali dlatego "umową korzystania", że gościowi nie dzierżawią placu, tylko zezwalają na korzystanie z niego. Jakby mu wydzierżawili, (...) czytaj dalej»
-
przez: Etna | 2002.10.11 12:20:28
cześć papa, mam podobny problem jak arizona, z tą różnicą, że moja mama chce darowac mi mieszkanie, ale chce jeden z trzech pokoi zapisać mojemu bratu. Nie mam nic przeciwko temu, tylko zastanawiam (...) czytaj dalej»
-
Towar nieodebrany przez klienta
przez: Robert | 2002.10.11 22:58:53
Asiu! Ale ten artykuł dotyczy sprzedaży. Klient Bacardi nie kupuje tego komputera tylko zleca naprawę. Mają tu zastosowanie przepisy o umowie-zlecenie, a więc art. 627 kc i nastepne. Zobowiązują (...) czytaj dalej»
-
Czy potrzebne jest pozwolenie na budowę?
przez: Robert | 2002.10.13 22:14:0
Skoro ustawa - którą sam byłes uprzejmy zacytować - na to pozwala, to nie wiem nad czym sie zastanawiasz. Złóż do urzedu stosowne zawiadomienie. Jeśli uznają, że Twoja budowla nie podchodzi pod (...) czytaj dalej»
-
przez: Lukasz_C | 2002.10.14 21:13:45
oczywiscie, ze nie. w wielkim skrocie gwarancja jest umowna, rekojmia ustawowa. uprawniony moze wybrac ,z ktorej instytucji chce skorzystac. nie mozna tylko mieszac tych uprawnien czytaj dalej»
-
Prawo pracy - jak to jest z kursami w UP
przez: ja | 2002.10.16 15:47:18
to nie jest decyzja UP o tym ze nie skierowali cie na kurs.Popsostu brak pieniedzy i tyle.Wiem to bo pracowalam w UP i wiem jak niestety cienko piszczą.Jesli byly by pieniadze napewno nie pozalowali by (...) czytaj dalej»
-
Długi ojca - czy odpowiadam za nie?
przez: marss | 2002.10.17 12:45:37
Nie. Oczywiście, jeżeli wymieniony samochód nie należy choćby w części do Twojego ojca. Odpowiadałbyś gdybyś przejął aktywa i pasywa ojca po jego śmierci. Pytanie jest jeszcze takie czy mieszkacie (...) czytaj dalej»
-
przez: Tadek | 2002.10.17 14:46:57
to juz jest zrobione ale chodzi o to aby ten jegomość nie miał wstępu do sklepu czytaj dalej»
-
przez: Ewqa | 2002.10.18 8:13:43
Dziękuję Asia. Teraz zostaje mi tylko przekonać pracodawcę :-) czytaj dalej»
-
Jakiego typu odszkodowania...proszę o pomoc.
przez: Robert | 2002.10.19 21:56:23
A nie będzie najprościej skontaktować się z ZUS-em? czytaj dalej»
-
przez: Robert | 2002.10.19 22:0:53
Szanse na odszkodowanie sa wprost proporcjonalne do szkody, jaką poniosłeś. To wynika wprost z Kodeksu Cywilnego. Sprawca szkody jest zobowiązny do jej naprawienia. Jeśli wyliczysz szkodę, możesz (...) czytaj dalej»
-
Czy komornik może ściągać alimenty z prowadzonej działalności gospodarczej?
przez: Marek | 2002.10.21 8:21:46
Myslę , że będzie mógł. Miałem podobną sytuację, ale z Urzedem Skarbowym i podatkami. Komornik US na moj wniosek zajął konto mojego dłużnika oraz pismem zawiadomił jego kontrachentów o przekazywaniu (...) czytaj dalej»
-
przez: kwef | 2002.10.21 11:18:59
nie, nie można. art. 866 nie pozwala wyłączyć 865 czytaj dalej»
-
Co to jest sąd administracyjny?
przez: kwef | 2002.10.21 11:20:51
jest to właściwy oddział zamiejscowy NSA czytaj dalej»
-
przez: Lukasz | 2002.10.24 21:4:5
Niestety do wady ukrytej tego zaliczyc nie mozna. Jedyne co Ci pozostaje to liczyc na dobra wole sprzedawcy. Miales okazje przy kupnie dokladnie obejrzec towar. A z drugiej strony wyobraz sobie sytuacje (...) czytaj dalej»
-
Gwarancja komputera po likwidacji sklepu
przez: CHICKENIK | 2002.10.25 18:13:30
Idź sam do tej hurtowni. W niektórych wymagają papierka, który przy zakupie dostał Twój sprzedawca, a niektóre uznają STIKER, ale wtedy dobrze byłoby, żebyś wiedział na jakąfirmę był ten (...) czytaj dalej»
-
przez: Marek | 2002.10.25 19:50:50
Iwonko, niestety U.S ma rację. Otóż zgodnie z art.14 ust 6 ustawy o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym, podatnik rozpoczynający wykonywanie czynności okreslonych w art.2 w ciągu (...) czytaj dalej»
-
przez: CHICKENIK | 2002.10.25 21:39:15
NAPISZ TUTAJ, ONI SIĘ TYM ZAJMUJĄ WIĘC MOŻE KTOŚ RACZY CI POMÓC. Z TEGO CO WIEM TO TRZEBA UISZCZAĆ JAKIEŚ OPŁATY ZA DZIERŻAWĘ "DROGI" PRZEZ JAKĄ BIEGNIE KABEL. czytaj dalej»
-
Jak odzyskać od pracodawcy należne pieniądze?
przez: zakret | 2002.10.25 22:17:14
rzeczywiście zacznij od sądu pracy; żadnych formularzy do składania pozwu przed tym sądem się nie stosuje; o ile nie złożył twój tata jeszcze pozwu proponuje pozew nakazowy w trybie upominawczym (...) czytaj dalej»
-
Udzial obywateli w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwosci
przez: zakret | 2002.10.26 23:5:17
komitety wyborcze, kampania takoważ i wybory a później p. Lepper prezesem SN; oczywiście można wprowaqdzić różne ograniczenia np. wykształcenie - ale, w tym systemie, itak pan L prezesem SN (...) czytaj dalej»
-
Opodatkowanie spadku w krajach ue
przez: Ela | 2002.10.28 14:17:27
Zależy od wysokości otrzymanego spadku. Podatek może sięgać nawet 40%, ale to przy kolosalnym spadku. czytaj dalej»
-
przez: gosiaww | 2002.10.28 15:57:47
Oczywiście, jeśli tylko spełnia ogólne warunki otrzymania w/w zasiłku. czytaj dalej»
-
przez: Robert | 2002.10.28 22:22:58
Piszesz dość enigmatycznie. Z tego co czytam, to rozumiem, że w Towarzystwie Finansowym podpisałeś umowę kredytową, zaś teraz okazuje się, że jest to system argentyński. Jeśli tak, to po prostu (...) czytaj dalej»
-
przez: m1971 | 2002.10.29 20:4:43
Spółka cywilna działa w oparciu o kodeks cywilny, a spółki jawna i partnerska w oparciu o kodeks spółek handlowych. czytaj dalej»
-
Żona wzieła pożyczke i w trakcie spłacania umarła. Czy muszę dalej spłacać ?
przez: Robert | 2002.10.30 21:41:58
Pozwolę sobie utworzyć nowy wątek, bo poprzedni trochę zdryfował. Zgodnie z prawem długi spadkowe rozkładają się podobnie, jak korzyści. Pierwszy wniosek jest taki, że Ty masz spłacić kredyt (...) czytaj dalej»
-
Prawo pracy-wypowiedzenie umowy bez zachownia okresu wypowiedzenia - proszę o pomoc
przez: DD | 2002.10.31 23:40:52
Dzieki wszystkim za zainteresowanie. Sprawa zakończona - pracodawca nie skorzystał z uprawnień . Umowę rozwiązano za porozumieniem stron. czytaj dalej»