Archiwum Forum Luty 2007
(64 tematów na forum)
-
przez: ***27@****.** | 2007.2.1 8:54:55
W sytuacji kiedy zawrzesz związek małżeński nie będą przysługiwały alimenty Tobie, o które mogłabys sie ubiegać. Natomiast co do dzieci, jest to zobowiazanie które nie ulega znieseiniu czy (...) czytaj dalej»
-
Czy muszę odejść na emeryturę?
przez: mrozowskim | 2007.2.1 12:8:50
Nie musi Pani automatycznie przejść na emeryturę, ale Pani pracodawca może wypowiedzieć Pani umowę o pracę podając jako przyczynę rozwiązania umowy o pracę osiągnięcie wieku emerytalnego. (...) czytaj dalej»
-
przez: Dexter20 | 2007.2.1 16:16:49
Witam Mam takie pytanie dla mnie bardzo ważne, ponieważ rok temu zrezygnowałem z nauki przez co zostały odebrane mi alimenty. Od tego roku wróciłem do szkoły i borykam się z problemem opłat za (...) czytaj dalej»
-
przez: user12 | 2007.2.1 21:14:15
Witam Mam sprawe przed sadem (w toku) i moj nowy pracodawca chce ode mnie zaswiadczenia o niekararlnosci. Nie zastosowanego przeciw mnie zadnego srodka zapobiegawczego. Czy na zawiadczeniu o niekaralnosci (...) czytaj dalej»
-
Czy umowa bez numeru dowodu osobistego jest ważna?
przez: agnes | 2007.2.2 10:59:16
mozesz podwazyc ta umowe, Kowalskich moze byc dziesiecu w twoim miescie. powodzenia;) czytaj dalej»
-
przez: liber2 | 2007.2.3 10:44:49
Ciekawe w jakim kodeksie lub paragrafie (albo czym kolwiek) jest napisane że płaci się alimenty do 25 roku życia.Ja nigdzie nie znalazłem takiego zapisu. To jest wymysł naszych "niezawisłych" (...) czytaj dalej»
-
pozwolenie na domek holenderski
przez: janeczka5 | 2007.2.3 14:15:51
Czy ktoś mi powie czy na domek na kołach jednoosiowy wymagane jest zgłoszenie? czytaj dalej»
-
przez: *****84@**.** | 2007.2.4 19:25:4
Moj dziadek przepisal gospodarke mojej kusynce czy nalezy sie cos mojemu braty jak jest tam sameltowany 50 lat i jest niepelnosprawny powinien mies opiekuna czytaj dalej»
-
przez: tanka | 2007.2.5 12:14:29
witam! myliisz pojęcia, jesli chodzi o nowe przepisy to dotyczy to spadkodawców zmarłych w tym roku 2007, wówczas spadkobiercy są zwolnieni od podaku od spadków i darowizn, z tymże mają tylko miesiąc (...) czytaj dalej»
-
Czy muszę przedstawiać zarobki przyjaciela ?
przez: Asiatcz | 2007.2.5 21:52:0
Dziękuje wam wszystkim za rady. Wygrałam sprawe, sąd przyznał mi 350zł. alimentów. Pozdrawiam . czytaj dalej»
-
przez: sator | 2007.2.6 22:49:28
1. Długi należy spłacać. 2. uznałeś dług więc mają już dwa asy. 3. nie masz większego wyjścia. Dogadaj się z nimi i spłać polubownie. Negocjuj umożenie odsetek. Odsetki to prawo wierzyciela (...) czytaj dalej»
-
przez: 12311 | 2007.2.7 10:45:39
a gdy bym jej narazie wysyłał po 100 zl to może powiedzieć że nie płace czytaj dalej»
-
przez: natalii | 2007.2.7 12:32:33
Ą jeżeli zwlekałam z poinformowaniem urzędu skarbowego o zmianie nazwiska i adresu zameldowania ponad rok? czy czekają mnie z tego powodu jakieś nie miłe konsekwencje? zwłoka wywołana była brakiem (...) czytaj dalej»
-
przez: Magda | 2007.2.7 13:5:27
W mojej firmie jest zatrudnionych 14 osób i przyjsługuje nam taki zasiłek... czytaj dalej»
-
przez: nanadomi | 2007.2.7 13:14:9
Mój tata jest bezrobotny ,zarejstrowany w UP i nie pobiera zasiłku,ma skończone 52 lata. Od dłuższego czasu bolała go lewa noga. obecnie jest po wizycie w szpitalu gdzie spedził tydzień czasu,lekarze (...) czytaj dalej»
-
Wypadek pod prysznicem w pracy (zaniedbanie pracodawcy)
przez: Krystian-84 | 2007.2.7 21:25:6
Witam miałem wypadek pod prysznicem uszkodzilem sobie kolano, jakies 50dni bylkem na chorobowym.. co sie okazało to zamiast 100% wypłacono mi niecałe 80% jak to mozliwe co zrobic aby odzyskac pieniadze.. (...) czytaj dalej»
-
czy można zamknąć rachunek gdy ten jest zajęty przez np. komornika
przez: dupek | 2007.2.8 0:22:58
pewnie ze mozna nawet trzeba !!! czytaj dalej»
-
wykup mieszkania spółdzielczego
przez: Barbara | 2007.2.8 20:33:13
Potwierdzam,zenujace.Jak mozesz prosic o rady,ktore i tak będą niezgodne z przepisami prawa.A Ty stoisz na przegranej pozycji. Mieszkanie jest na babcie. A Twoj mąż jest tylko lokatorem.Wiec nie ma (...) czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się spadku na rzecz innej osoby
przez: Samolot18 | 2007.2.9 1:13:57
Prawo spadkowe nie przewiduje możliwości zrzeczenia się spadku na rzecz innej osoby. czytaj dalej»
-
przez: lola | 2007.2.9 3:48:23
Zapraszam Cię na "KURS POLSZCZYZNY" wstyd ichańba...................................... czytaj dalej»
-
przez: prawnik | 2007.2.12 12:30:57
Jeżeli faktycznie nie będziesz zarabiała na portalu ani grosza - oczywiście możesz bez żadnych przeszkód taki portal założyć. Działalność gospodaracza jest w momencie, gdy prowadzona jest (...) czytaj dalej»
-
przez: ASIA | 2007.2.12 13:44:52
OJCIEC MOJEGO DZIECKA OD 6 LAT NIE PLACI ALIMENTOW W WYSOKOSCI USTALONEJ PRZEZ SAD, WPLACA PROFILAKTYCZNIE NP. 36 ZL, 76 ZL, W MIEJSCE PRZYZNANEJ KWOTY W WYSOKOSCI 300 ZL. kOMORNIK NIC NIE ROBI W TYM KIERUNKU (...) czytaj dalej»
-
czy e-mail może być traktowany jako dowód w sądzie
przez: fffff | 2007.2.12 18:18:0
Tak email to dowód! Taki sam jak sms z telefonu itp. W sprawach kupna sprzedazy w internecie nie trzeba wystawiac towaru na aukcje, tak samo wystarczy mail azeby transakcja była prawnie przeprowadzona czytaj dalej»
-
przez: zula | 2007.2.13 8:2:58
a może trzeba byc złośliwym i pójsc do energetyki zgłosić wyjazd i odciąc prad i gaz? bo tak naprawde jesli wyjade to kto bedzie płaicił rachunki za gaz i prad ? ja mam ciągle płacic za kogoś (...) czytaj dalej»
-
wyjazd z dzieckiem do angli czy oprucz zgody na dowod cos jeszcze
przez: nastka | 2007.2.13 17:35:5
witam mam ogromny dylemat mam nadzieje ze znajdzie sie ktos kto mi poradzi.mam roczne dziecko ja i jego tato nie jestesmy malrzenstwem,chcialabym wyjechac z synkiem do angli,ojciec dziecka podpisal zgode (...) czytaj dalej»
-
przez: dalmo | 2007.2.14 14:19:15
Zamierzam wystąpic o rozwód z moim mężem ale jestem w piatym miesiącu ciąży. Ojcem dziecka jest mój mąż jednakże , nie chce on tego dziecka i nie zamierza go uznać ani łozyć na niego. Nadmieniem, (...) czytaj dalej»
-
spadek po kimś z dalszej rodziny?
przez: Nubira | 2007.2.14 16:41:59
Lepiej będzie jeżeli jednak podasz sądowi namiary na członków rodziny (żyjących, a uprawnionych do zachowku), bo sprawa będzie się ciągnęła, no i pójdziesz w koszty (wyznaczenie przez sąd (...) czytaj dalej»
-
przez: też ofiara | 2007.2.14 18:42:20
Niech pan postara się w banku, gdzie był pan poreczycielem o kredyt oddłużeniowy i spłaci całość.Bedzie pan spłacał swój kredyt . Potem może pan dochodzić swojej własności od kredytobiorcy (...) czytaj dalej»
-
Bank i Biuro Informacji Kredytowej
przez: Zora | 2007.2.15 8:26:41
Mój problem polega na tym, ze koleżanka która żerowało mi pożyczke bez powiadomienia ze strony banku i wogóle jakichkolwiek monitów o niespłacanym kredycie została wpisana do BIK. Teraz ma problem (...) czytaj dalej»
-
Co mogą mi zrobic..?? kto wie,niech doradzi...prosze.
przez: r.pr. Albin | 2007.2.16 16:33:27
Mogą ci skoczyć czytaj dalej»
-
chciałbym spłacić ale nie mam z czego - co mi grozi ?
przez: BODO | 2007.2.16 19:57:54
Masz kilka wyjść z tej absurdalnej sytuacji: 1) może Pan wystąpić z wnioskiem o umorzenie zaległości podatkowych. Jeżeli US uzna, iż Pana sytuacja jest rzeczywiście fatalna i nic nie rokuje na (...) czytaj dalej»
-
KTO SPŁACA POŻYCZKI KIEDY POŻYCZKOBIORCA UMIERA???
przez: Danuta | 2007.2.16 21:4:10
Zmarł ojciec , który maił kredyty w bnku o których nikt nie wiedział,przujełam po nim spadek z dobrodziejstwem inwentaża , czy bede mósiała spłacać kredyty za ojaca??? czytaj dalej»
-
Sprawiedliwy czy wredny prokurator?
przez: raval | 2007.2.17 14:33:45
prosta sprawa, na 1 rozprawie zgłosić wniosek Sędziemu w trybie z art. 335 k.p.k i dogadać się z prokuratorem na temat kary, jak to było 1 przestępstwo, to niedużo dostaniesz. 335 kpk - dobrowolne (...) czytaj dalej»
-
przez: Agata | 2007.2.17 20:6:3
Moj brat miał kiedyś podobną sytuację. Zabezpieczył sie tak, że alimenty wysyłał pocztą!!! Jego była żona jednak nie odbierała alimentów, bo wolała nasłać na niego komornika, z czym oczywiście (...) czytaj dalej»
-
Nie dostalam renty ,kiedy moge sie ubiegac znowu?
przez: Diama | 2007.2.17 20:14:2
dostalam orzeczenie o czesciowej niepelnosprawnosci ( zdiagnozowany RZS),ale nie dostalam renty ,bo nie spelnilam trzeciego warunku(niezdolnosc do pracy powstala w czasie zatrudnienia,lub nie pozniej niz (...) czytaj dalej»
-
Czy możliwa jest zmiana umowy na nowych warunkach przez właściciela kamienicy???
przez: jefimik | 2007.2.17 21:20:42
Zasady wynajmu lokali mieszkalnych dokładnie reguluje ustawa o ochronie praw lokatorów ... . Umowa najmu nie może być sprzeczna z tą ustawą. Ustawodawca bardzo mocno ograniczył prawa wynajmującego. (...) czytaj dalej»
-
Czy w mojej sytuacji dostałabym rente?? Proszę o podpowiedziiii DZIĘKUJĘ Z GÓRY
przez: gosia | 2007.2.18 18:48:32
Moj brat mial operowany tetniak mozgu, nie spelnial warunkow do otrzymania renty inwalidzkiej, ale wystapilam do Prezesa ZUS, ktory dal mu rente w drodze wyjatku. Jest to nanizsze swiadczenie, ale jest. (...) czytaj dalej»
-
WYKUP MIESZKANIA KOMUNALNEGO gdy nie jest się najemcą
przez: elwirski | 2007.2.19 17:22:58
witam. Mam zamiar kupić mieszkanie. Znalazłam właśnie bardzo korzystną ofertę, jednak jak się okazało jest to mieszkanie komunalne.Jak mnie poinformowano mieszkanie jest zadłużone, a aktualna (...) czytaj dalej»
-
prawo ojca do córki -odebranie matce
przez: ewelina76 | 2007.2.19 20:16:0
mój syn ma dziecko z nieformalnego związku. matka dziecka jest nieodpowiedzialna, zostawia dziecko pod opieką przypadkowych osób, przy czym utrudnia kontakty dziecka z ojcem.w jej domu na porządku (...) czytaj dalej»
-
przez: student | 2007.2.20 11:49:28
to zalezy od polozenia domu w stosunku do pozostalych skladnikow gospodarstwa rolnego oraz miejsca zamieszkania osoby prowadzacej owe gospodarstwo! zazwyczaj sa male szanse, ze wzgledu na sektor strategiczny, (...) czytaj dalej»
-
POMOCY! Wycena mieszkania w spółdzielni.
przez: Jano | 2007.2.20 13:25:49
Nie takiej odpowiedzi oczekujesz, ale: Ratunku! Po co opuszcza mieszkanie lokatorskie, gdy Sejm prawie uchwala nowelizację ustawy o s. m. i (może) przeniesienie WŁASNOŚCI nastąpi po wpłaceniu kwoty (...) czytaj dalej»
-
przez: wolny Roman | 2007.2.20 19:6:52
1. Przedawnienie liczy się od dokonania ostatniej wpłaty. 2. Jeśli przedstawią Ci przedmiotową fakturę (nie datę i numer) to Ty będziesz musiała im udowodnić, że wszystko spłaciłaś. Przedstawienie (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie lokatorskie w społdzielni.
przez: sepsa | 2007.2.20 21:32:9
opuszczajac lokal winien byc sporzadzony AKTUALNY operat szacunkowy wykonany przez uprawninego rzeczoznace majatkowego (lista na stronach ministrstwa). Kto to zleca - niewazne, kosztem obciaza sie lokatora (...) czytaj dalej»
-
Prawa funkcjonariusza podczas czynności prewencyjnych
przez: sepsa | 2007.2.20 21:40:38
Policja nie jest od tego by ja lubic, tym bardziej pojedynczy policjant. Yak sie sklada, ze w kartoflandii byle obszczymurek uwaza, ze ma wiecej praw niz to faktycznie jest (sorki za doslownosc, ale przerysowuje (...) czytaj dalej»
-
przez: sepsa | 2007.2.20 21:57:35
rzecz wchodzi w sklad masy spadkowej. jesli posiadasz prawa do spadku to sprzedawac mozesz, jesli zas nie to dysponujesz nie swoja rzecza czytaj dalej»
-
Pomóżcie Pilne! Sad kazal przedstawic powod rozwodu jak dostac wiecej czasu
przez: Mysza2000 | 2007.2.20 23:9:17
Mąż odmówił mi rozwodu.Do jutra mam przedstawić w sdzie , na piśmie udokumentowanie powodu rozwodu. A niestety przez chorobę dziecka nie zdążyłam przygotować odpowiednich dokumentów , czy jest (...) czytaj dalej»
-
Musze odroczyc termin zlozenia wnioskow dowodowych/ rozwod
przez: Mysza2000 | 2007.2.20 23:21:56
Musze odroczyc termin zlozenia wnioskow dowodowych w sprawie rozwodu . Wszelkie dokumenty do przedstawienia w sadzie musze wyciagac z ruznych urzedow i braknie mi czasu , praktycznie juz braklo jak moge (...) czytaj dalej»
-
podział majątku przy separacji
przez: joanna_kw | 2007.2.20 23:22:31
Witam Mam pytanie dotyczące podziału majątku podczas separacji. Jak to wygląda na takiej drodze sądowej?Jest to podział zupełny czy zgodny z dniem aktualnym? czytaj dalej»
-
Przekształcenie mieszkania spółdzieczego na własnościowe
przez: angeoland | 2007.2.21 10:9:36
Przede wszystkim dotyczy to dużych spółdzielni- tzw. mienie wyodrebnione stanowiące własnośc wszystkich spółdzielców zgodnie z ar.40 ustawy o sm umozliwia zarządom i radom nadzorczym traktowanie (...) czytaj dalej»
-
unieważnienie małżeństwa z powodu pijaństwa i narkomanii
przez: iwm | 2007.2.21 18:33:6
piszę prace na temat unieważnienia małżeństwa to jest mój temat z jakiej literatury kożystasz czytaj dalej»