Archiwum Forum Sierpień 2008
(95 tematów na forum)
-
Znaczenie artykulu o przeciwdzialaniu narkomanii
przez: Rafał | 2008.8.21 14:23:58
tj.o przest.z art.62ust.1 ustawy z dnia 29 lipiec 2005r. o przeciwdziałaniu narkomanii; co to znaczy...???? czytaj dalej»
-
Zwrot kosztów za niewykorzystane wakacje z powodu pogody
przez: kasia | 2008.8.21 15:3:38
Prosze bardzo o poradę , córka pojechała na wczasy do Stegny , wynajeła pokój za który zapłaciła gotówką , okazało sie , iz pogoda nie dopisała i chce wrócić przed czasem . Moje pytanie to (...) czytaj dalej»
-
Spadek po dziadkach a prawa dzieci i zachowki
przez: Karolina | 2008.8.21 15:7:51
Witam serdecznie. Mój problem dotyczy jak większość tematów testamentu. Na początek, aby wszystko było składne przedstawię chronologię mojej rodziny. Dziadkowie: Józef (nie żyje) i Ludwika (...) czytaj dalej»
-
Dziecko w separacji z innym mezczyzna
przez: meggi_28 | 2008.8.21 20:15:48
MOJA SPRAWA JEST DOSC SPECYFICZNA I TRUDNA.... BEDAC W SEPARACJI(ALE NIE ZASADZONEJ PRZEZ SĄD) ZAPOZNAŁAM MEZCZYZNE Z KTORYM MAM SYNA. PAN TEN W CHWILI CUDNEJ WIESCI O DZIDZUSIU ZOSTAWIL MNIE W 4 TYG.CIAZY (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie pracownika po zwolnieniu lekarskim od ZUS
przez: | 2008.8.22 10:37:1
nie wiem czytaj dalej»
-
Ważność testamentu po rozwodzie gdy dziadkowie jeszcze żyją
przez: marian | 2008.8.22 14:15:38
Dziadkowie zapisali nam w testamencie dom i ziemie,w testamencie jest napisane "małżeństwu",czy jeżeli rozwiedziemy się a dziadkowie jeszcze żyją testament będzie ważny?Proszę o pomoc w tej (...) czytaj dalej»
-
Nieoplácanie urlopów przez agencję pracy tymczasowej
przez: PIOTREK | 2008.8.22 15:57:15
PRACUJE PRZEZ AGENCJE JUZ PONAD 3 LATA I TA AGENCJA NIE PLACI PRACOWNIKOM URLOPOW TLUMACZAC SIE,ZE URLOP JEST WLICZONY W WYNAGRODZENIE PRACOWNIKA.JEDNYM SLOWEM JESLI NIE PRACUJESZ I JEDZIESZ NA WAKACJE (...) czytaj dalej»
-
Alimenty od biologicznego ojca w malzenstwie
przez: megan alimenty.pl | 2008.8.22 16:28:49
Oko za oko ,ząb za zab...Ciekawe czy Twój maz cos zrozumiał...Faceci nie sa tak wylewni jak my,niewiadomo czy gdzies w świecie nie ma jego dziecka...Przewaznie jest juz tak ,że my jestesmy ofiarami,albo (...) czytaj dalej»
-
Strefa ochronna lasu a pozwolenie na budowe
przez: mscieslicki | 2008.8.22 20:15:16
Witam, Otrzymałem z Urzędu Gminy i Miasta wypis MPZP w którym po raz pierwszy dowiedziałem się (po złożeniu wniosku o PNB), że moja działka znajduje się w strefie pod zabudowę oraz w strefie (...) czytaj dalej»
-
Prawa rodzicielskie młodej matki po rozwodzie - czy dziecko zostanie z mamą?
przez: ******26@v*.** | 2008.8.23 1:16:39
witam mialam podobna sytuacje moja corka ma teraz 17 mies a ja miesiac temu dostalam rozwod i chociaz byly maz nie ma ograniczonych praw do dziecka to sad stwierdzil ze dziecko jest za male i musi byc (...) czytaj dalej»
-
Składki ZUS od honorariów z praw autorskich u pracodawcy
przez: ola2001 | 2008.8.23 15:33:55
Jestem zatrudniona na umowę o pracę, prawie połowa mojego wynagrodzenia to przychód z tytułu praw autorskich. Są to honoraria za ekspertyzy i opracowania pisemne różnych tematów. Pracodawca nie (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie agresywnego ex-męża po rozwodzie - jakie są szanse?
przez: ja | 2008.8.23 20:47:46
po uprawomocnieniu się wyroku eksmisyjnego zmieniłam zamki w mieszkaniu w którym jestem najemcą a były mąż był zameldowany i poprostu go więcej nie wpuściłam,on próbował wejść wezwał policję,która (...) czytaj dalej»
-
Windykacja Orange - rozlozenie na raty
przez: | 2008.8.23 21:47:53
Witaj, mialem kiedys podobna sytuacje i pomimo tego, ze rowniez nie zgodzili sie podzielic mi na raty, to wplacilem jedna wieksza czesc i przedzwonilem do windykacji (nazwa firmy, z ktorej korzystala (...) czytaj dalej»
-
Różnica w wycenie szkód motocykla - ubezpieczyciel vs serwis
przez: elvis | 2008.8.24 12:38:40
Może być droga Sądowa ale warto najpierw odwołać się od decyzji do samej firmu ubezpieczeniowej z obszernym uzasadnieniem dlaczego jest to kwota zaniżona. Jeżeli to nie pomoże to wtedy tylko droga (...) czytaj dalej»
-
Czy nagrywanie filmów z TV i archiwizacja narusza prawa autorskie?
przez: Sylwek | 2008.8.24 17:3:15
Witam. Właśnie przeszukuję internet w sprawie zadanego przez Ciebie pytania, bo sam chciałbym się dowiedzieć jak z tym jest. Czy ma znaczenie skąd mam nagrany film na płycie jeśli był on już (...) czytaj dalej»
-
Reklama na elewacji budynku zabytkowego
przez: balcer79 | 2008.8.24 20:15:50
Witam.Moje zapytanie jest takie:Otóż mieszkam w kamienicy zabytkowej.Wspólnota mieszkaniowa liczy sobie 11 lokali.Na parterze otwarto właśnie cukiernię.Wejście od ulicy,jak to w sklepie.Nad cukiernią (...) czytaj dalej»
-
Ojciec w Anglii nie placi alimentow
przez: rozwod alimenty.pl | 2008.8.25 10:34:32
bedzie dobrze czytaj dalej»
-
Egzekucja tymczasowych alimentów zabezpieczających - jak zmusić do płacenia
przez: rozwod alimenty.pl | 2008.8.25 10:41:43
to czekanie to jest masakra, czytaj dalej»
-
Przesunięcie zaliczki z CO na fundusz remontowy przez spółdzielnię
przez: gucha01 | 2008.8.25 11:23:52
Witam Mam pytanie czy zgodnie z prawem jest "... częściowe przesuniecie zaliczki z centralnego ogrzewania na fundusz remontowy..." czy spółdzielnia ma prawo takie cos zrobic??? prosze o odpowiedz czytaj dalej»
-
Alimenty od żony po rozwodzie - obawy przed żądaniami
przez: Xray alimenty.pl | 2008.8.25 12:3:47
Gość zmierza do tego ,że nawet jak zostawi krejzolce dom, auto, świnie, krowy, chlewik i inne dobrodziejstwa to ona to i tak przetrwoni a za jakiś rok odezwie się po więcej, więc nie dopisujcie (...) czytaj dalej»
-
Pozbycie się kochanka żony z wspólnego mieszkania
przez: Lila | 2008.8.25 20:57:0
Znam podobna sprawe z autopsji.. znaczy moi rodzice... heh jesli konkubent nie ma meldunku, nie ma prawa przebywac w tym mieszkaniu!!! bo jak rozumiem Ty i Twoja eks.. czy tam obecna zona... nie wiem (...) czytaj dalej»
-
Alimenty w Anglii wg prawa polskiego czy UE
przez: nana alimenty.pl | 2008.8.26 9:36:17
Witam,ja mam zamiar podac ojca mojej corki o 1500 zl alimentow,moja corka ma 17 miesiecy i jak narazie ojciec nic nie dal ani grosika na utrzymanie corki,czy ktos wie czy dostane alimenty od urodzenia (...) czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska bez związku z rodziną ojca
przez: bandyk | 2008.8.26 12:45:21
Witam, chcialbym zmienic nazwisko, ojca nie znam ani jego rodziny, prawa zostaly mu odebrane kiedy mialem kilka lat. Nie dlugo chce zalozyc wlasna rodzine ale nie chce by zona i dzieci nosily to nazwisko. (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku przy rozwodzie po latach małżeństwa
przez: andrzej2 | 2008.8.26 15:28:50
tez bym z checia posluchal na ten temat kogos kto sie zna czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie zdrowotne dla Polki szukającej pracy w Anglii
przez: anula | 2008.8.26 17:45:34
Witam! Moze ktos mi pomoze, bo kompletnie nie wiem o powinnam zrobic. Obecnie szukam pracy w Anglii i mam zamiar sie tu przeprowadzic. Wczesniej studiowalam i pracowalam w szkole w Polsce. Umowa (...) czytaj dalej»
-
Okres w zakonie a staz pracy i urlop
przez: PAT | 2008.8.26 20:12:48
Witam Przebywałem w zakonie przez 2 lata (wystąpiłem w 2006r) czy okres przebywania w zakonie liczy się do stażu pracy oraz czy należy go brać do wyliczania wymiaru urlopu?? Nigdzie nie mogę (...) czytaj dalej»
-
Opieka nad niemowletem po rozstaniu rodzicow
przez: alc | 2008.8.27 10:25:26
Witam, mam kilkumiesięcznego synka. Niestety sytuacja w domu oraz nastawienie niedoszłej żony do mnie spowodowały, że musiałem się wyprowadzić... Kochałem ją i ciągle kocham i nie chchiałem (...) czytaj dalej»
-
Czy można wyjeżdżać za granicę z wyrokiem w zawieszeniu?
przez: zbych | 2008.8.27 10:34:17
no jasne że możesz wyjechać za granice kraju tylko mósisz iść do kuratora i napisać prośbe on ci powie jak ja tak jeżdze już dwa lata glowa do góry pozdro czytaj dalej»
-
Trudnosc dogadania sie w sprawie alimentow
przez: Mende alimenty.pl | 2008.8.27 12:55:30
Powodzenia nana, nie każdy facet taki jest a szkoda ,że takie mendy tak uprzykrzaja innym życie. czytaj dalej»
-
Dziedziczenie po zmarłych kolejno krewnych - kto po kim dziedziczy?
przez: monika73xyz | 2008.8.27 14:56:19
Spadkodawcy (współwłaściciele jednej nieruchomości) zmarli w następującej kolejności: brat babci (żonaty, bezdzietny), siostra babci (wdowa bezdzietna), mój ojciec (żonaty, 1 dziecko) i mój (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za szkodę u sąsiadów po awarii prądu
przez: ********@******* | 2008.8.27 15:23:51
Oczywiście że PZU, jak i każdy Ubezpieczyciel moze skorzystac z art 828 ust 1 kodeku cywilnego i wystąpić z roszczeniem zwrotnym (regresem) do sprawcy. W towjej sytuacji mogłabys sie uchylić od (...) czytaj dalej»
-
Odrzucenie spadku przez spadkobierców - procedura i kolejność
przez: Rafał | 2008.8.27 22:7:22
po pierwsze mieszkanie absolutnie nie wchodzi do masy spadkowej, ponieważ w wyniku darowizny stało się własnością syna, chyba że wierzyciele podniosą roszczenia pauliańskie z KC, według mnie (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie matki jako glownego najemcy
przez: Beata | 2008.8.27 23:4:6
witam. mieszkam z mezem, dwujką dzieci i ojcem. 18 lat temu moja matka wyszla z domu zyje ale juz z nami nie mieszka. mam ojca ktory jest po 2 wylewach (niepełnosprawny), moja matka jest głównym najemcą (...) czytaj dalej»
-
Renta alkoholowa - czy istnieje i jakie warunki?
przez: wściekły | 2008.8.28 8:59:47
przestań pic i wejś się do pracy ludzie rąk nie maja i nóg i zus ich uzdrowił a ty alkoholiku na ręte chcesz śmigać byś się wstydził.... czytaj dalej»
-
Podwyżka alimentów - ex mąż przedstawia fałszywe dokumenty
przez: Tatuś | 2008.8.28 12:55:40
Chcesz więc nam powiedzieć, że zazdrościsz mu że dobrze zarabia, a przy tym i ty możesz dobrze zarobić nic nie robiąc? To jego pieniądze on na to ciężko pracuje! czytaj dalej»
-
Roszczenia odszkodowawcze za błędnie wykonane badania DNA
przez: schwa alimenty.pl | 2008.8.28 13:44:50
To jest właśnie Polska :( czytaj dalej»
-
Gdzie zgłosić ojca który ma dzieci z kilkoma kobietami i nie płaci alimentów?
przez: Zlustrowany | 2008.8.28 14:40:18
A może zaraportuj dziewczyny które urodziły te dzieci. On ich nie rodził, a że sprzedał nieruchomość to miał takie prawo, była jego. czytaj dalej»
-
Wątpliwości co do ojcostwa pomimo badań DNA
przez: aaa alimenty.pl | 2008.8.28 15:44:40
Wątek się urwał, korupcja jest i bedzie. Jak mogą być takie same nazwiska a wyniki inne. Nawet na "Rozmowy w toku" nie chcieli zaprosic mojej przyjaciółki. Też się boja by nie dostac po dupie (...) czytaj dalej»
-
Spółka cywilna - rozliczenie różnicy w powierzchni wynajmowanego lokalu
przez: IKG | 2008.8.28 17:36:35
Jezeli bonifikata nie przysluguje sie przy zakupie bo nie ma umowy najmu,czy to oznacza ze musze kupic caly dom? czytaj dalej»
-
Nagana za użycie służbowego samochodu do kupienia napoju
przez: mumiane | 2008.8.28 21:24:48
Chciałbym napisać o pewnym przypadku, który wydarzył się w firmie. Dwóch kolegów pojechało samochodem do drugiego magazynu po materiał. W drodze powrotnej wstąpili do sklepu by ze względu na (...) czytaj dalej»
-
Unieważnienie slubu za klamstwo o ciazy
przez: rafał | 2008.8.28 22:36:9
witam. jestem zonaty od stycznia tego roku. wziałem slub bo moja dziewczyna powiedziała ze jest w ciazy. bylem szczesliwy ze bede tata. niestety po slubie wyszlo na jaw ze ona oklamala mnie co do tej (...) czytaj dalej»
-
Kto płaci czynsz gdy główny najemca się wymeldował?
przez: ~iwona | 2008.8.29 12:51:46
Witam, mam następujący problem: w lutym ojciec wymeldował się z mieszkania, a od kwietnia przestał płacić czynsz. Jako że w mieszkaniu jestem zameldowana jeszcze ja i mama, spółdzielnia wzywa (...) czytaj dalej»
-
Praca bez umowy po zakończeniu umowy o dzieło
przez: roman | 2008.8.29 15:58:43
Mam pytanie zostałem zatrudniony na umowe o dzieło na jeden miesiąc a drugi już pracowałem bez umowy. I za ten pierwszy miesiąc dostałem pieniądze(o 100zł mniej niż na umowie i o to zaczęła (...) czytaj dalej»
-
Kurs ochrony radiologicznej - obowiazek pracodawcy
przez: prendilo | 2008.8.29 19:25:51
Bardzo prosze o odpowiedz to pilne czytaj dalej»
-
Prawo do mieszkania w domu matki po zameldowaniu od lat
przez: WOLKRYS | 2008.8.30 9:57:46
Witam. Mieszkam w domu należącym do mojej mamy i jej męża - dom ten stanowi ich współwłasność, natomiast działka, na której się on znajduje jest tylko własnością mojej mamy. Ja jestem w (...) czytaj dalej»