Archiwum Forum Marzec 2010
(209 tematów na forum)
-
Poszukiwanie wykazów zawodów z dodatkami za warunki szkodliwe
przez: boulder67 | 2010.3.8 23:5:33
proszę o pomoc: szukam wykazów stanowisk, zawodów za które były wypłacane dodatki za warunki szkodliwe. Praca odbywała się w latach '65 - '70. Zakłady pracy zgubiły dokumentację. W tej chwili (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za długi spółki po odejściu wspólnika
przez: driver_kierowca | 2010.3.9 0:5:59
Witam Jak większość osób na tym forum również i ja wpadłem w kłopoty. Otóż prowadziłem ze wspólnikiem małą firmę przez ok. 2 lata. W trakcie trwania spółki kupiliśmy na kredyt auto, (...) czytaj dalej»
-
Ratowanie małżeństwa w trakcie procesu rozwodowego
przez: agni7 alimenty.pl | 2010.3.9 12:6:48
witam z zawodu jestem prawnikiem oraz prawnikiem kanonistą, zajmuję się tzw. rozwodami kościelnymi, rozwód kościelny czy stwierdzenie nieważności małżeństwa unieważnienie małżeństwa, mogę (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za uszkodzenie samochodu przez spadający lód
przez: tom1223 | 2010.3.9 15:8:40
Spadający z budynku lód uszkodził mi samochód, napisałem wniosek o odszkodowanie do administratora budynku. Czy ma on określony czas na odpowiedź, czy może w ogółe nie dać żadnej odpowiedzi? Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Czy ojciec dostanie prawa rodzicielskie po ustaleniu ojcostwa przez sąd
przez: blantka | 2010.3.9 15:21:34
Ja jestem w takiej sytuacji, że tata mojego nienarodzonego dzisiusia został zatrzymany 3 tygodnie przed rozwiązaniem ciąży na 3 miesiące w areszcie śledczym po czym będzie miał sprawę która (...) czytaj dalej»
-
Renta rodzinna do końca nauki czy do końca sierpnia
przez: foruumowicz | 2010.3.9 15:27:18
Witam, mam pytanie odnośnie reny rodzinnej. W tym roku dokładnie pod koniec kwietnia kończę naukę w liceum ogólnokształcącym w trybie zaocznym - ostatni 6 semestr. Czy w tym przypadku renta należy (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie podatku z wynajmu mieszkania po latach bez deklaracji
przez: magrella | 2010.3.9 16:18:53
Dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz :-) czytaj dalej»
-
Ustalenie wysokości alimentów przez sąd zamiast dobrowolnych płatności
przez: Rafi2005 | 2010.3.9 16:59:1
Polecam to zrobić jak naszybciej. Ja uregulowalem sprawę alimentów od razu w sprawie rozwodowej. Poza tym płacisz dużo. Myslę, że możesz sądownie mieć ustalone dużo niższe alimenty, kwestia (...) czytaj dalej»
-
Fałszywy anons towarzyski - odpowiedzialność karna za podszywanie się
przez: LoveMe92 | 2010.3.9 17:18:48
A niech sobie dodaje...;/ wole to niz jakas kare...ale pyatam powaznie i chce konkretna powazna odpowiedz...ogloszenie usunelam bylo na internecie 2 dni, nie bylo w nim zawartego jej adresu zamieszkania, (...) czytaj dalej»
-
Dodanie fałszywego anonsu towarzyskiego - jakie konsekwencje prawne
przez: Ola36 | 2010.3.9 18:22:58
Zgłoś się do adwokata, on przynajmiej ustali czy ktoś składał juz na policje lub do prokuratury skarge, W sprawach karnych moge polecić adw. Kowalskiego tel 602894885 z Warszawy. czytaj dalej»
-
Wpis roszczeniowy w księdze wieczystej - jakie ryzyko dla nabywcy
przez: Ola36 | 2010.3.9 18:27:3
Witaj, nie powim jak się moze zakonczyc, lae mogę polecic osobę, która się specjalizuje w takich sprawach, mail: kancelaria.kowalska@gmail.com, na pewno udzieli fachowej porady. czytaj dalej»
-
Rozliczenie podatkowe za pracę w Niemczech i Polsce - PIT-36 czy PIT-37
przez: monika_szefler | 2010.3.9 20:16:7
Witam, mam problem z rozliczeniem/wypełnieniem rozliczenia podatkowego. Otrzymałam PIT-11 za 1miesiąc pracy za granicą, gdzie znajduje się: dochód zwolniony od podatku, zaliczka pobrana przez płatnika (...) czytaj dalej»
-
Zniesławienie przez teściową - czy można pozwać o odszkodowanie
przez: moniusiaa | 2010.3.10 9:10:8
a placilabym za ta porade? czytaj dalej»
-
Egzekucja komornicza a obowiązek płacenia alimentów
przez: Anna007 | 2010.3.10 11:34:0
Witam!mój przyjaciel ma zasądzone alimenty na trójkę dzieci,które to alimenty wpłaca regularnie.Ma dług wobec MOPR-u i ZUS-u.Z ZUS-em dogadał się na spłatę ratalną.Natomiast MOPR powiedział,że (...) czytaj dalej»
-
Problemy z wynajmem lokalu - wizyty właściciela bez zgody
przez: GOGALSKA | 2010.3.10 12:51:4
Wynajęłyśmy wspólnie ze znajomą lokal.Umowa najmu była podpisana przez znajomą.Po pewnym czasie umowę rozwiązano. Podpisałyśmy kolejną - oddzielnie znajoma i oddzielnie ja. W mysl nowej umowy (...) czytaj dalej»
-
Pobieranie dodatku socjalnego w UK przy alimentach w Polsce
przez: miki54 | 2010.3.10 20:29:9
Czy dostajac alimenty w Polsce mozna legalnie pobierac dodatek socjalny na dziecko w GB.CZy na drugie dziecko ktore mieszka w Polsce,mozna legalnie pobierac tez ten sam socjal w GB. czytaj dalej»
-
Darowizna mieszkania od babci - czy trzeba spłacać innych spadkobierców
przez: ElPresidente | 2010.3.10 21:20:30
Proszę o poradę : Moi dziadkowie posiadali mieszkanie własnościowe w blogu mając 2 synów z czego pierwszy ma 3 dzieci a drugi ma 2 dzieci. W 2001 dziadek zmarł nie zostawiając testamentu teraz (...) czytaj dalej»
-
Własne ogrzewanie w domu bez wspólnoty mieszkaniowej
przez: mrozowskim | 2010.3.10 22:45:59
Wspólne zobowiązania to jakieś umowy, ustalenia, czy regulamin, który obowiązuje w kamienicy. Jeśli nie ma nic takiego, to myślę, że spokojnie może Pan się odciąć od reszty i zrobić własne (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za szkody komunikacyjne po wypadku pod wpływem alkoholu
przez: mrozowskim | 2010.3.10 23:37:37
Można złożyć wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu argumentując tym, że poczta nie doręczyła postanowienia sądu i nie było żadnego awizo w skrzynce. To jest jedyna szansa. (...) czytaj dalej»
-
Zatajenie kredytu przed żoną przy wspólnym wniosku bankowym
przez: agnes777 | 2010.3.11 10:12:51
Witam,lepiej się przyznać dlatego że w BIK są wszystkie kredyty które są zaciągnięte.Konsekwencji nie ma żadnych pod warunkiem że nie ma przeterminowań,ale szanse że ten kredyt nie widnieje (...) czytaj dalej»
-
Utrata zniżek za bezszkodową jazdę po stłuczce - sprawdzenie
przez: Luckymag | 2010.3.11 14:19:22
jasiu chyba nie zrozumiał pytania "stukłem lekko samochód znajomego" to chyba znaczy że Jack nim jechał i w kogoś stuknął. Musiał ponieść koszty naprawy (auto nie musiało mieć AC) a poszkodowany (...) czytaj dalej»
-
Inwentaryzacja powykonawcza zakładu przemysłowego - prawo budowlane
przez: se7en | 2010.3.11 16:39:4
Witam. Piszę pracę inż i potrzebuję małej pomocy od Was. Jestem geodetą i pisze pracę na temat inwentaryzacji po wykonawczej zakładu przemysłowego. Czy ktoś może zna się na tym, mógłby podpowiedzieć, (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie dla wdowy po mężu prowadzącym działalność
przez: tytan5234 | 2010.3.11 17:3:7
[cytat] Zmarł mąż mojej siostry i osierocił troje dzieci. Nagła śmierć zawał serca, prowadził działalność gospodarczą. Czy należy się jej odszkodowanie wyplacane jednorazowo przez ZUS (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje opóźnionej płatności debetu bankowego
przez: mrozowskim | 2010.3.11 18:12:52
W przypadku konsumentów do BIK można trafić, jeśli kwota przekracza 200 zł. Za 32 zł nie można tam trafić, a po spłaceniu tego zadłużenia tym mniej. Po zapłaceniu zadłużenia już nie Panu (...) czytaj dalej»
-
Przelanie renty rodzinnej na konto pełnoletniej córki
przez: mrozowskim | 2010.3.11 18:51:45
Pewnie można. Musi Pani udać się do ZUS i ustalić, jak to zrobić. czytaj dalej»
-
Nabycie własności gruntu po dzierżawie trwającej kilkadziesiąt lat
przez: stanley28 | 2010.3.12 7:46:21
[cytat] WIDZE ŻE NIKT SIE NIEPALI DO TEGO ŻEBNY POMÓC LUB UDZIELIC JAKICH KOLWIEK INFORMACJI NA DANY TEMAT, MARNA TA POMOC NA TYM FORUM!!!TYLKO POCO ZAŁOZYLI TO FORUM??? ŻEBY SOBIE ŻARTY Z LUDZI (...) czytaj dalej»
-
Oskarżenie o wyłudzenie pożyczki gdy trudności ze spłatą
przez: betty2000 | 2010.3.12 14:47:54
kiedy bank moze oskarzyc kogos o wyludzenie pozyczki, dokumenty tzn zaswiadczenie o zarobkach oraz inne jak dowod osobisty bylo prawdziwe jednak pojawil sie problem ze splata gdyz pozyczkobiorca trafil (...) czytaj dalej»
-
Wyliczenie rzeczywistej wartości spadku przed denominacją
przez: pokah | 2010.3.12 22:15:21
Jestem po sprawie stwierdzenia nabycia spadku. Gospodarstwo rolne plus dom w udzialach nastepujacych: - mama 1/8 calosci - siostra 1/8 calosci - brat 1/8 calosci - ja 1/8 calosci Teraz pora aby (...) czytaj dalej»
-
Prawa do mieszkania po śmierci głównych najemców
przez: kikim | 2010.3.12 23:38:21
witam,mieszkam z mezem i 3 letnia coreczka u dalszych wojkow jestesmy zameldowani na stale ja z corka od roku a maz od 3 lat,jest to mieszkanie adm,ma 3 pokoje z czego jeden maja oni a my 2,oni sa glownumi (...) czytaj dalej»
-
Odebranie rzeczy od ojca przez córkę w asyście policji
przez: 23smuggler | 2010.3.13 9:47:20
witam mam 31 lat . mam problem z byłą narzyczoną a ona ma 24 lata nie jesteśmy małrzeństwem nie mieszkamy juz razem od 5miesiecy. mamy mała córke1,4miesiecy.obie teraz zamieszkuja w domu jej rodzicow (...) czytaj dalej»
-
Fotografowanie dokumentów pracowników przez dyrektora bez zgody
przez: karolka07 | 2010.3.13 12:9:57
Dyrektor Szkoły Podstawowej fotografuje wszystkie dokumenty, które zdają mu nauczyciele w ramach wykonywania swoich obowiązków ( wykresy, tabele, raporty itd. ). Zaznacza błędyosoby, która wykonała (...) czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się zaległych alimentów przez pełnoletniego
przez: pery290 | 2010.3.13 12:14:12
Jestesmy z meżem po rozwodzie. Postanowilismy do siebie wrocic, mieszkamy razem. Mąż ma zasądzone alimenty teraz bym chciala zrzec sie tego. Nie wiem w jaki sposob moglabym to zrobic. Prosze o rade. czytaj dalej»
-
Renta rodzinna a obowiązek utrzymania przez matkę po 18 roku życia
przez: olga1992 | 2010.3.13 12:23:49
mam rente rodzinna bo teraz mam 18 lat matka powiedziala ze nie bedzie mnie utrzymywac i mam se placic za wszystko ale ja sie ucze i nie dam rady isc do pracy aby zarobic. a z renty rodzinnej to tylko (...) czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie przyszłych alimentów z majątku dłużnika
przez: magula | 2010.3.13 15:9:32
cyt."osoba zainteresowana musi sama wystapić do sądu , uzyskać drugi tytuł weykonawczy i na tej podstawie sam wystapić do sądu wieczystoksięgowego o wpis zabezpieczenia na przyszłe zobowiązania (...) czytaj dalej»
-
Zasiłek przedemerytalny przy 19 latach pracy i 12 latach rolnictwa
przez: andrus2010 | 2010.3.13 16:1:46
w tym roku kącze 60 lat mam przepracowane 19lat i 6 miesiecy oprocz tego 12 lat jako rolnik na gospodarstwie czy mi sie nalezy zasilek przed emerytalny prosze o szybka odpowiedz z gory dziekuje. czytaj dalej»
-
Sprawdzenie zaległości czynszowych mieszkania przed zakupem
przez: kondziu61 | 2010.3.13 17:5:47
Witam Mam pytanie. Chce wykupić mieszkanie które sąsiaduje za moim mieszkaniem.Jast to kawalerka. Właścicielem tego mieszkania jest szkoła sggw.Która umiesciła tam lokatora, który nie płaci (...) czytaj dalej»
-
Wzrost podatków od nieruchomości po zmianie klasyfikacji gruntów
przez: grzegorzgg | 2010.3.13 20:31:42
Witam.Gmina dopatrzyła się, że nasze domy i obory stoją na dawnych działkach leśnych i teraz zakwalifikowała je jako BUDOWLANE. Wzrosły bardzo podatki/za działkę ok.600mkw., 90metrowy dom, oborę (...) czytaj dalej»
-
Niestawienie się na rozprawę gdy wezwanie podpisał listonosz
przez: siwa2 | 2010.3.13 22:12:16
Mąż ma wezwanie na rozprawę o przewłaszczenie mienia,pracuje na wyjeżdzie.Wezwanie do sądu podpisał listonosz i zostawił w skrzynce.Czy jak mąż się nie stawi na rozprawę to zostanie ona przelożona? czytaj dalej»
-
Przeniesienie urzędnika bez uzasadnienia - upomnienie za odmowę
przez: olka192a | 2010.3.14 14:25:46
Onufry przez 20 lat pracował w Urzędzie Skarbowym w Pcimiu. 30 października 2006 r otrzymał decyzję dyrektora Izby Skarbowej o przeniesieniu z dniem 1 listopada 2006 na okres 6 m-cy z Urzędu Skarbowego (...) czytaj dalej»
-
Umowa międzynarodowa ministrów o ruchu bezwizowym - obowiązywanie
przez: olka192a | 2010.3.14 14:40:36
Dnia 30 grudnia 2007 r polski minister właściwy do spraw wewnętrznych i administracji zawarł z białoruskim ministrem do spraw administracji umowę międzynarodową o ułatwieniach w ruchu granicznym (...) czytaj dalej»
-
Pismo o przejęciu pracowników przez spadkobiercę pracodawcy
przez: kasia1965 | 2010.3.14 14:57:11
Prosze o pomoc. W jaki sposób napisac pismo dla [pracowników o przejęciu ich prez spadkobiercę. Spadkobierca jest w trakcie zakładania firmy do której włączy firmę po spadkodawcy. Czeka juz tylko (...) czytaj dalej»
-
Przepisanie mieszkania na osobę niepełnoletnią - zgoda rodzica
przez: Caesar | 2010.3.14 22:48:34
jakie są możliwości przepisania jeśli osoba, na którą przepisane jest mieszkanie za kilka tygodni kończy 18, a rodzice chcą dopisać jeszcze jedną osobę do tego mieszkania lub przepisać na osobę (...) czytaj dalej»
-
Nękanie nocnymi SMS-ami o treści seksualnej - pozew o zadośćuczynienie
przez: ainaawe | 2010.3.14 23:1:56
[cytat] Witam! Mam problem dotyczący nocnego nekania smsami! STAN RZECZY: Z nieznanego numeru ktos pisze do mnie smsy o treści zboczonej - seksualnej. One mnie urażaja. Nie znam tej osoby, (...) czytaj dalej»
-
Zmiana miejsca i godzin pracy przy umowie na pełen etat
przez: rufinmusic | 2010.3.15 11:23:1
Witam, czy jeśli w umowie o pracę na czas nieokreślony w rubryce czas pracy, mam podane tylko: pełen etat i żadnych dodatkowych warunków, pracodawca może mnie przerzucać z miejsca na miejsce (...) czytaj dalej»
-
Kompetencje inspekcji sanitarnej w zakresie chorób zakaźnych
przez: bono007 | 2010.3.15 12:17:45
Mam za zadanie napisać pracę o Inspekcji saitarnej , a dokładniej o zakresie jej kompetencji oraz ich granicach w kontekście chorób zakaźnych. Czy ktoś mógł by mi pomóc, podpowiedzieć jak (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie darowizny po terminie a podział majątku z byłym mężem
przez: Malgorzata76 | 2010.3.15 12:56:14
Strasznie skomplikowaną masz tą sprawę. Przydałby Ci się jednak chyba dobry prawnik. Wiem jak to jest z nimi i, że każdy mówi co innego. Dlatego ja po licznych próbach i błędach z polecenia (...) czytaj dalej»
-
Uznanie ojcostwa zmarłego dziecka gdy matka ma inne nazwisko
przez: TyszAnka | 2010.3.15 16:34:30
Witam, Mam wielki problem. Z byłym mężem nie jestem już od stycznia 2007 roku.W maju 2008 roku poznałam innego mężczyznę.Zamieszkaliśmy razem.w grudniu 2008 roku złożyłam pozew rozwód, (...) czytaj dalej»
-
Nadgodziny w pracy 12-godzinnej przez agencję pracy
przez: cordian | 2010.3.15 17:40:57
[cytat] Witam. Pracuje w fabryce przez agencje pracy. Jest to praca po 12h. Pracodawca nie placi nadgodzin. Jezeli w umowie podpisalismy ze mozemy pracowac wiecej niz 40h na tydzien to czy przysluguja (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku - mieszkanie spłacane na raty po rozwodzie
przez: rozwodnik1 | 2010.3.15 21:4:17
[cytat] Podział majątku - mieszkanie spłacane jest na raty Jestem matką 5 letniego dziecka rozwiedzioną od 2 lat. Wspólnie z byłym męzem posiadamy własnościowe M3. Jest to byłe mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
Rozstrzygnięcie przez sąd powołania do spadku vs zapis
przez: 1956as | 2010.3.15 21:8:24
Sprawa dotyczy mieszkania zapisanego 2 osobom, które wyczerpuje prawie cały spadek. czytaj dalej»