Archiwum Forum Październik 2013
(149 tematów na forum)
-
przez: tributum | 2013.10.1 9:56:27
Witam ! Jesteśmy w stanie rozwiązać każdy problem dotyczący prawa mieszkaniowego. Pomoc prawna 0zł 784469729 czytaj dalej»
-
Witam, jestem najemcą lokalu od 1 miesiąca. Właściciel najmowanego lakalu nie ma podpisanej umowy
przez: Monika | 2013.10.1 11:59:19
Witam, jestem najemcą lokalu od 1 miesiąca. Właściciel najmowanego lakalu nie ma podpisanej umowy na wywóz śmieci. W PGKiM poinformowano mnie, że ja, jako najemca, podpisać umowy na wywóz śmieći (...) czytaj dalej»
-
przez: tributum | 2013.10.1 14:48:38
Witam, proszę o kontakt pod numerem 793952710. Nie jest Pan pierwszą osobą, która to spotkało. Postaram się Panu pomóc. Z wyrazami szacunku, Łukasz S czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2013.10.1 16:15:19
1. Jeśli babcia chciała, żeby mieszkanie po jej śmierci stało się Pani własnością, to czas na załatwienie tego tematu był za jej życia (spisanie stosownego testamentu). Teraz to, co babcia (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę załozyc znajomej sprawę za wyzwiska publiczne pod adresem mojej osoby?
przez: Agnieszka | 2013.10.1 18:51:49
Czy mogę załozyc znajomej sprawę za wyzwiska publiczne pod adresem mojej osoby? Witam. Prosze pana mam problem i prosze o pomoc. znajoma z wioski ostatnio bardzo wyzwala mnie publicznie krzyczala na (...) czytaj dalej»
-
przez: ********@**.** | 2013.10.2 0:2:44
witam Pracowałem legalnie dwa miesiące w Berlinie na budowie i pracodawca nie wpłacił mi moich zarobionych ciężko pieniędzy choć miałem spisaną z nim umowę i na dodatek dał mi dziś wypowiedzenie. (...) czytaj dalej»
-
przez: Janusz alimenty.pl | 2013.10.2 14:49:49
Porada już nieaktualna, ale porada może przyda się komuś jeszcze. Jeśli zostanie założona sprawa sądowa należy przedstawić w sądzie wszystkie potwierdzenia przelewów, jeśli odnośnie kwot (...) czytaj dalej»
-
Początkujący Zarejestrowany: Nov 2010 Posty: 13 Domyślnie Nienależnie pobrane świadczenie rodzinne
przez: nickname | 2013.10.2 16:53:32
Witam, dostałem z zusu list że musze zwrócić nienależne pobrane świadzcenia rodzinne. Wiem że jest możliwość umorzenia tej kary, jaki wniosek trzeba wypełnić ? Co należy w nim napisać żeby (...) czytaj dalej»
-
pytania o umwe sprzsedazy i rękojmię
przez: BarbaraSzopa | 2013.10.2 19:46:0
Witam. Udzielenie odpowiedzi zależy od wielu czynników, przede wszystkim co jest przedmiotem sprzedaży oraz kto jest stroną transakcji. Np. w przypadku sprzedaży nieruchomości konieczna jest umowa (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2013.10.2 20:29:43
Pracodawca może tylko tyle, na ile Pani mu pozwoli. czytaj dalej»
-
Niewyjaśnione zaszłości po zmarłym ojcu - proszę o pomoc!
przez: potentas | 2013.10.3 10:24:38
Jeszcze raz wczytałam się w opis Pani sytuacji - spadek po ojcu to 1/2 udziału w jednym mieszkaniu i 1/2 w drugim. Wszystkie trzy Panie będziecie miały postanowienie nabycia 1/3 masy spadkowej. (...) czytaj dalej»
-
czy pracodawca może egzaminowac pracownika?
przez: anna | 2013.10.3 11:2:38
czy pracodawca może robić pracownikom egzaminy z zakresu wiedzy pomimo tegoże w umowie o prace nie jest zawarta informacja na ten temat i nie przeprowadzono pracownikom zadnego szkolenia z jakiejkolwiek (...) czytaj dalej»
-
przekroczenie terminu rozpatrzenia reklamacji
przez: mikos77 | 2013.10.3 15:19:19
Witam, 1,5 roku temu zakupiłem aparat fotograficzny, który w sierpniu b.r. uległ awarii - nie było możliwości uruchomienia go. Złożylem reklamację telefonicznie w sklepie internetowym, ponieważ (...) czytaj dalej»
-
Czy dziekan może zmienić promotora bez wiedzy studenta?
przez: paulinax21 | 2013.10.3 19:48:27
Jestem w trakcie pisania pracy inżynierskiej, za pół roku kończę studia i mam mieć obronę. Chcąc ustalić termin seminarium z promotorem, ten poinformował mnie, że nie podpisano z nim umowy. (...) czytaj dalej»
-
Umowa zlecenie a wysokość kary
przez: Piotr_76 | 2013.10.3 22:50:25
Witam Kara umowna jak każde postanowienie umowy podlega uzgodnieniu pomiędzy stronami i może być swobodnie zmieniana przed podpisaniem umowy. Z powodu jakiego naruszenia umowy przewidziana jest aż (...) czytaj dalej»
-
alimenty a przyznanie opieki nad dzieckiem
przez: violetta260175 | 2013.10.4 8:36:35
Dziekuję za odpowiedź.A co w przypadku gdybyśmy doszli do ugody słownej,bez zmian punktów w wyroku przez byłego męża??( córka niedługo pełnoletnia a sprawa do tego czasu może się nie rozwiązać).Czyli (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedź na pozew rozwodowy bez orzekania o winie.
przez: cezary.a-k | 2013.10.4 13:27:28
Witam. Jako ofiara toksycznego związku małżeńskiego - toksyczny trójkąt - chciałbym się poradzić Was, jak prawidłowo napisać odwołanie od treści pozwu, który pomimo zawartej klauzuli "bez (...) czytaj dalej»
-
Czy spółdzielnia mieszkaniowa może odmówić przekazania środków zgromadzonych na funduszu remontowym
przez: yakubu | 2013.10.4 15:32:29
nie czytaj dalej»
-
przez: princeska22 | 2013.10.4 17:33:49
Mam pytanie ile może zabrać komornik za alimenty.Wiem ,że 60 % wypłaty ,ale jezeli mam pół etatu z najniżej krajowej czyli ok 600 zł a alimnety zasadzone 300 zł plus koszty komornika to 60 % procent (...) czytaj dalej»
-
Spadek - Jak uzyskać pieniądze.
przez: legate | 2013.10.4 22:16:8
Witam, rozumiem, że został przeprowadzony dział spadku a Pan jest współwłaścicielem nieruchomości. W takim przypadku musiałby Pan sporządzić wniosek o zniesienie współwłasności (...) czytaj dalej»
-
Rezerwacja hotelu przez internet
przez: pepito28 | 2013.10.4 22:34:35
dziękuje bardzo za pomoc ;) czytaj dalej»
-
przez: weronka50 | 2013.10.6 11:9:28
witam mam przyznaną chorobe zawodowa w 2011 roku 10 procent ciesnie nadgarstka byłam w zusie pani mi powiedziała że jak będę szła na emeryture mam 40 lat pracy - w zusie składam wniosek na emeryturę (...) czytaj dalej»
-
przez: ania123456789 | 2013.10.6 18:38:16
Podczas składania wniosku o wydanie dziennika budowy pani urzędniczka powiedziała mi, że muszę posiadać do wglądu oryginał pozwolenia na budowę. Ja przyniosłam kopię pozwolenia i przyniesienie (...) czytaj dalej»
-
witam. Jestem współwłaścicielem spółki cywilnej. Urząd Celny z tytułu nie zapłaconej akcyzy
przez: Robert J. | 2013.10.6 18:59:14
witam. Jestem współwłaścicielem spółki cywilnej. Urząd Celny z tytułu nie zapłaconej akcyzy za oleje (nie wynikajacej ze złej woli) zajął w błyskawicznym tempie zaległą kwotę 3000zł. To (...) czytaj dalej»
-
Posiadanie znacznej ilosci marihuany
przez: kminkowski | 2013.10.6 22:19:18
Witam, Pana poprzednia karalność może mieć znaczenie w Sądzie i wpływ na wymiar kary (dotyczy to wyroku, który nie uległ zatarciu). Z treści postu wynika, że czyn objęty zarzutem to art 62 (...) czytaj dalej»
-
przez: kminkowski | 2013.10.6 22:33:2
Witam, sprawy nie należy bagatelizować. Co do zagrożenia i ewentualnych konsekwencji prawnych duże znaczenie będzie miała opinia biegłego z ZMS na okoliczność obrażeń ciała pokrzywdzonego. (...) czytaj dalej»
-
czy na działce rolnej możliwe jest otwarcie tartaku?
przez: asiasso | 2013.10.7 16:41:12
czy na działce rolnej możliwe jest otwarcie tartaku? czytaj dalej»
-
przez: tributum | 2013.10.7 18:2:38
Witam, wynajem pokoju(lub miejsca) w akademiku należy do świadczeń okresowych i po 3 latach ulega przedawnieniu. Z wyrazami szacunku czytaj dalej»
-
przez: dars | 2013.10.7 20:3:10
Witam. Mam pewien problem. 2 lata temu kupiłem mieszkanie na zamkniętym osiedlu na podwyższonym parterze. Po roku wspólnota przeprowadziła ankietę odnośnie tego aby w miejscu m.in. pod moim balkonem (...) czytaj dalej»
-
przez: tributum | 2013.10.8 10:58:51
Witam, po zapoznaniu się z niniejszą treścią proszę o telefon pod nr. tel.:512 687 517. Z wyrazami szacunku, Radca Prawny Łukasz Słota czytaj dalej»
-
Czy dzieci po śmierci ojca dziedziczą dług alimentacyjny
przez: 25254282 | 2013.10.8 13:24:18
Czy dzieci po śmierci ojca dziedziczą dług alimentacyjny Czy możliwe jest aby dług alimentacyjny przechodził na dzieci po śmierci ojca. Czy jest to możliwe aby oddawać pieniądze których się (...) czytaj dalej»
-
wpisałam zły numer faktury w bankowym tytule zapłaty,jakie pismo muszę napisać aby to wyjaśnić
przez: 8936568 | 2013.10.8 13:43:54
wpisałam zły numer faktury w bankowym tytule zapłaty,jakie pismo muszę napisać aby to wyjaśnić czytaj dalej»
-
przez: tributum | 2013.10.8 15:25:22
Witam, W celu egzekucji wskazanej kwoty,powinna Pani wnieść najpierw sprawę do sądu i uzyskać tytuł wykonawczy tj.wyrok wraz z klazurą prawomocności. Kolejnym krokiem będzie złozenie wniosku (...) czytaj dalej»
-
co grozi za niepłacenie alimentów 2013?
przez: amelka | 2013.10.8 21:11:52
Mój tata przez jedenaście lat nie płacił a dziś mam 11 lat szuka go policja ale co z tego... czytaj dalej»
-
przez: joanna.zychon | 2013.10.8 21:54:22
Witam! Mam takie pytanie. Otóż rodzice oddali do spółdzielni mieszkanie spółdzielcze-lokatorskie, mieszkanie nie było własnościowe. W spółdzielni udzielili takiej informacji, iż za zwrot mieszkania (...) czytaj dalej»
-
Nielegalny wynajem lokalu mieszkalnego
przez: Piotr_76 | 2013.10.8 22:30:25
Jeżeli ma Pani podpisaną umowę, w której zawarty jest zapis o kaucji, z chwilą rozwiązania umowy kaucja powinna być zwrócona, o ile nie zachodzą wskazane w umowie okoliczności uprawniające właściciela (...) czytaj dalej»
-
przez: xawerysw | 2013.10.8 22:44:33
Tak na chłopski rozum to tym razem urzędniczka ma rację. W końcu przy zwolnieniach chodzi o wsparcie podmiotów zajmujących się działalnością, a nie właścicieli pomieszczeń, w której (...) czytaj dalej»
-
przez: Piotr_76 | 2013.10.8 23:32:36
Jeżeli nie wyłączył Pan z umowie z kupującym rękojmi, przysługują mu uprawnienia do obniżenia ceny zakupu o koszty naprawy a nawet do odstąpienia umowy (zwrot całej ceny zakupu). Usterka powinna (...) czytaj dalej»
-
Najem okazjonalny mieszkania a Urząd Skarbowy
przez: nil | 2013.10.9 11:34:0
Witam Chcę wynajć okazjonalnie mieszkanie (współwłasność z żoną). Czy w umowie najmu musimy występować oboje, jeśli nie to jakie są plusy/minusy występowania jedego współwłaściciela (...) czytaj dalej»
-
Bank BGŻ - Papiery wartościowe QUATRO
przez: tributum | 2013.10.9 11:42:8
Proszę.W razie jakich kolwiek pytań jesteśmy do Pana dyspozycji. Wszelakie informacje uzyskane od Banku(na drodze spotkania) napiszemy w formie odpowiedzi na e-prawnik. Pozdrawiamy, i życzymy powodzenia:) czytaj dalej»
-
czy komornik może jednocześnie zająć wynagrodzenie i konto bankowe na które wpływa wynagrodzenie?
przez: Wioletta72 | 2013.10.9 19:27:49
czy komornik może jednocześnie zająć wynagrodzenie i konto bankowe na które wpływa wynagrodzenie? Jaką część wynagrodzenia ma prawo zająć komornik? Ile musi zostać mi na życie? Jeśli mój (...) czytaj dalej»
-
Pracodawca nie wypłaca wynagrodzenia.
przez: mrozowskim | 2013.10.9 20:5:58
W treści wypowiedzenia należ napisać: niniejszym z dniem dzisiejszym rozwiązuję umowę o pracę w trybie art. 55 § 1? k.p. bez zachowania okresu wypowiedzenia. Uzasadnienie: Ciężkie naruszenie (...) czytaj dalej»
-
Skazany bez obecności na procesie?? Czy to zgodne z prawem???
przez: claudio.tomek | 2013.10.10 10:9:59
[cytat]Mam pytanie...! Dlaczego zostałem skazany zaocznie na 1 rok w zawieszeniu po piersze nie byłem przesłuchany przez policję jak przez prokuratora...? Nie miałem zameldowania na terenie rzeczpospolitej (...) czytaj dalej»
-
Zostałem skazany zaocznie,ale czy zgodnie z prawem..?
przez: claudio.tomek | 2013.10.10 10:33:40
Mam pytanie...! Dlaczego zostałem skazany zaocznie na 1 na 3 lata rok w zawieszeniu po piersze nie byłem przesłuchany przez policję jak przez prokuratora...? Nie miałem zameldowania na terenie Rzeczpospolitej (...) czytaj dalej»
-
Umowa zlecenie, a odpowiedzialność materialna (i jej wygaśnięcie)
przez: domingoc | 2013.10.10 14:26:8
Dzień dobry, Zwracam się do forumowiczów z uprzejmą prośbą o pomoc prawną w następującej kwestii: Osoba podjęła pracę sprzedawcy podpisując umową zlecenie na czas określony z właścicielem (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2013.10.10 16:2:4
Najlepiej poprzez poszukanie na spokojnie nowej pracy. W starej najlepiej się uśmiechać i udawać, że wszystko jest o.k. Może nowa praca będzie lepsza, a jak nie, to szuka się dalej aż do skutku. (...) czytaj dalej»
-
Czy w upomnieniu można naliczyć odsetki od niewpłaconej w terminie należności głównej , czy tylko
przez: Kamila Białek | 2013.10.10 16:56:55
Czy w upomnieniu można naliczyć odsetki od niewpłaconej w terminie należności głównej , czy tylko wykazujemy należność główną z kosztami upomnienia . czytaj dalej»
-
przez: mastermen | 2013.10.10 17:14:25
Witam, czy będzie zgodne z prawem zamieszczenie na wykupionej stronie internetowej ogłoszenia o poszukiwaniu jakichkolwiek informacji o osobie z jej zdjęciem twarzy ? czytaj dalej»
-
Próba wyłudzenia pieniędzy wezwaniem do zapłaty
przez: mastermen | 2013.10.10 17:50:1
Dowodem zapłaty za fakturę jest wyciąg z konta bankowego. czytaj dalej»
-
Alimenty ( WE nr.4/2009 z dnia 18 grudnia 2008 )
przez: dinadi | 2013.10.10 18:12:12
Witam wszystkich. Kilka lat trwała moja walka o ustalenie ojcostwa i zasądzenie alimentów, finalnie zakończona w kwietniu bieżącego roku. Ojciec dziecka jest nieuchwytny dla sądu, przebywa w Londynie, (...) czytaj dalej»