Archiwum Forum Kwiecień 2013
(246 tematów na forum)
-
zwolnienie w pracy i wynagrodzenie
przez: warsław | 2013.4.12 10:44:46
80 procent wynagrodzenia za wszystkie dni, nie tylko za robocze. Chyba że zakład ma to inaczej % rozwiązane. Ale z tego co kojarzę to wszędzie jest raczej to 80%. czytaj dalej»
-
przez: mojko | 2013.4.12 10:46:21
hmmm to co się skończyło zawiasy czy karalność, bo jak zawiasy zeszły nie oznacza to że nie już karalności, ona się zacznie kończyć z terminem takim jak tam pan ma, ale od teraz, czyli odkąd (...) czytaj dalej»
-
Koszt badań wstępnych przy rezygnacji z podpisania umowy
przez: rsx | 2013.4.12 10:56:1
Witam, Jestem w nestępującej sytuacji: Zostałem skierowany na badania wstępne po zaakceptowaniu mojej kandydatury na stanowisko pracy. Dostałem skierowanie, odbyłem badania, podpisałem zobowiąanie (...) czytaj dalej»
-
Babcia płaci alimenty na dzieci
przez: renia3151 | 2013.4.12 13:20:37
Witam! czy ktoś mi pomoże? Ojciec mojej dwójki dzieci zmarł.Dotychczas pobierałam alimenty z FA niestety po śmierci ojca dzieci MOPS przestał mi wypłacać alimenty które należało się dzieciom.W (...) czytaj dalej»
-
Proszę o pomoc, koszty sądowe a przepadek korzyści
przez: rudaa1988 | 2013.4.12 14:9:4
Witam Mam poważny problem. Dostałam wyrok, w którym było zwolnienie z zapłaty na rzecz Skarbu Państwa kosztów sądowych w całości. We wcześniejszym punkcie w tym samym wyroku napisano orzeczenie (...) czytaj dalej»
-
Jak sprzedać lokal w takiej sytuacji?
przez: mrozowskim | 2013.4.12 16:48:8
Tu pomoże tylko wniosek do sądu o wydanie nakazu sprzedaży mieszkania i podział uzyskanych środków pomiędzy współwłaścicieli op rozliczeniu zadłużenia. Tak na marginesie to nie mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
jak napisać podanie o zwrot pieniędzy omyłkowo wysłanych na konto filmie telekomunikacji komórkowej
przez: aleksandra | 2013.4.12 22:57:12
jak napisać podanie o zwrot pieniędzy omyłkowo wysłanych na konto filmie telekomunikacji komórkowej podczas przelewu internetowego omyłkowo dodałam innego odbiorce niż zamierzałam, przelw powinien (...) czytaj dalej»
-
kto ma ochote na sex zabawe na skype?
przez: men19 | 2013.4.13 14:38:29
ja mam ochote a kto pyta? czytaj dalej»
-
przez: kierowca | 2013.4.13 19:59:4
Jestem emerytem .Pracuje na umowe zlecenie jako kierowca autobusu w hotelu i wykonuje jazdy w okreslonych godzinach na jednej trasie/woze gosci do miasta i w okreslonych godz.do hotelu.W jakie dokumenty (...) czytaj dalej»
-
ociec chce pozbyć praw rodicielkich nad 19 l;etnim synem kończy w maju szkołę
przez: zbysek123 | 2013.4.14 9:11:8
Ja joko ociec chcę pozbyć się nad synem praw rodzicielskich czy jest to możliwe i w jaki sposób nie rozchdzi się o majątek , jestem ojcem który nie potrafi opiekować się synem zbyszek czekam (...) czytaj dalej»
-
przez: Agutti | 2013.4.14 11:49:25
Witam, mój ociec 5 lat temu wrócił zza granicy( nie widziałam go 12 lat ) od tego czasu zaczeła się moja gehenna z nim. Moja mama nie żyje. Ojciec do Polski wrócił z kochanka i chciał sprzedac (...) czytaj dalej»
-
przez: lucyna chmiel | 2013.4.14 12:29:47
ile wycenic stara stodołe ? szer.10m wysokosc8m drewniana dach z dachówki słupy betonowe czytaj dalej»
-
księga przychodów i rozchodów - czy trzeba informować US
przez: bizkitek | 2013.4.15 10:59:24
Witam, od 1 kwietnia moja żona rozpoczela działalność gospodarczą. Czy prawdą jest, że do 20 dni muszę poinformować US o prowadzeniu księgo przychodów i rozchodów ( mimo, że na druku wypełnialiśmy, (...) czytaj dalej»
-
mieszkanie lokatorskie po zmarłym
przez: 55praw | 2013.4.16 12:21:47
dziękuję za odpowiedź czytaj dalej»
-
dziedziczenie mieszkania własnościowego z hipoteką
przez: mrozowskim | 2013.4.17 9:41:18
Sugeruję dopytać o szczegóły w urzędzie skarbowym i zweryfikować informacje u doradcy podatkowego. czytaj dalej»
-
jak nie dac sie sprowokować mężowi?
przez: Ewa | 2013.4.17 12:1:50
to trudne, właśnie się tego uczę. Leczę się na depresję m.in. przez mojego męża i dzięki lekarstwom ( Alventa ) jestem spokojniejsza i mądrzejsza, ale nadal mam pokuse żeby wdać się w kłutnie (...) czytaj dalej»
-
przez: bujakaaa | 2013.4.17 12:3:21
Witam, dzisiaj dostałam mandat w komunikacji miejskiej. Jest u nas bilet elektroniczny, który po prostu odbija się wchodząc do autobusu. Sytuacja wyglądała tak, że jeszcze wczoraj miałam bilet (...) czytaj dalej»
-
Oszukany przez nieistniejąca firmę?
przez: sting2005 | 2013.4.17 12:44:13
Witam, Pokrótce napisze sprawę. Prowadzę firmę zajmująca się promocją stron internetowych w necie. Na swoje usługi podpisuje umowy. w grudniu zgłosiła się do mnie "firma", podpisaliśmy (...) czytaj dalej»
-
przez: klarunia100 | 2013.4.17 14:5:39
Witam Niedawno zmarła moja mama. Nie pozostawiła testamentu. Mam jeszcze 2 siostry. Jedna z nich w czasie choroby mamy miała upoważnienie do konta aby robić opłaty. Po śmierci mamy albo przelała (...) czytaj dalej»
-
jak napisac list do urzedu skarbowego w sprawie anulowania zle wystawionego nipu 3 ?
przez: Natalia | 2013.4.17 14:52:30
jak napisac list do urzedu skarbowego w sprawie anulowania zle wystawionego nipu 3 ? dostalam pismo z urzedu , ze mam sie osobiscie stawic w urzedzie w celu anulowania zle wystawionego nipu 3 , ale nie (...) czytaj dalej»
-
Podwyższenie alimentów, brak powiadomienia - czy mogę się odwoływać ?
przez: mrozowskim | 2013.4.17 17:12:43
Alimenty są zasądzane z dniem złożenia wniosku i nie da się z tym nic zrobić. Natomiast ma Pan prawo w każdej chwili złożyć wniosek o obniżenie kwoty alimentów w związku z trudną sytuacją (...) czytaj dalej»
-
ojciec pozbawiony praw a dalsza rodzina
przez: mrozowskim | 2013.4.17 17:18:12
Niech jej Pani odpisze, żeby składała sprawę do sądu, jeśli uważa, że coś w ten sposób osiągnie i życz powodzenia. Rodzina ojca pozbawionego praw rodzicielskich ma prawo zachować milczenie. (...) czytaj dalej»
-
przez: bogumila.starzyk | 2013.4.17 20:34:16
Witam, 28.10.2012 kupiłam buty, niestety nacieszyłam ię nimi ledwo kilka miesięcy: odkleiła się cała podeszwa w obydwu butach dodatkowo w prawym bucie pękł gumowy obcas. W dwa tygodnie od zauważenia (...) czytaj dalej»
-
czy komornik moze zablokowac konto?
przez: jolek | 2013.4.17 21:1:26
mam komornika mam zlozyc wyjasnienie a boje sie podac nr konta i w jakim banku zeby uniknac blokady czytaj dalej»
-
Alternatywa dla stowarzyszenia
przez: lucasp17 | 2013.4.18 5:25:28
Witam, na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nigdy wcześniej nie miałem styczności z zapisami prawnymi. Może z tego wynikać nie odpowiednie dobranie zakładki do tematu. Za co z góry przepraszam. A (...) czytaj dalej»
-
Proces jak u Franza Kafki POMOCY
przez: woytek11 | 2013.4.18 9:23:30
Witam. Jak to określił adwokat biorę udział jak w Procesie Franza Kafki...Zostałem skazany bez dowodów, świadków tylko z pomówienia... za rzekome oplucie i wyzwiska. Mam takich sąsiadów, że (...) czytaj dalej»
-
ulga rodzinna , a krwiodawstwo
przez: Sk1lls | 2013.4.18 10:11:12
Witam serdecznie, jako syn, mam pytanie odnośnie ulgi rodzinnej dla moich rodziców. Oto moje dane z PIT 11: a)przychód - 3.374,72 b)koszty uzyskania - 222,50 c)dochód 3.152,22 d)zaliczka pobrana (...) czytaj dalej»
-
przez: januszszklarski | 2013.4.18 10:24:14
Witam, bardzo mi jest przykro poruszać ten temat ale niestety życie mnie zmusiło. Od 4 lat jestem w związku małżeńskim. Mam wspaniałą żonę i nawet teraz tak twierdzę. Od roku prowadzę działalność (...) czytaj dalej»
-
Czy trzeba robić podział działki aby określić udziały właścicieli przy odpisie aktem notarialnym?
przez: SylwiaSe | 2013.4.18 11:4:34
Witam, na początku czerwca mamy umówionego notariusza celem dokonania odpisu gospodarstwa rolnego na mnie i mojego męża. Na jednej z działek stoi dom, w którym moja siostra ma dożywotnia służebność (...) czytaj dalej»
-
Witam. Robiąc kurs na prawo jazdy kat B przyznałem sie na badaniach lekarskich że jestem od 7 lat
przez: Tomek | 2013.4.18 14:57:21
Witam. Robiąc kurs na prawo jazdy kat B przyznałem sie na badaniach lekarskich że jestem od 7 lat trzeźwiejącym alkoholikiem. Po odebraniu prawa jazdy spostrzegłem że jest wydane terminowo tylko (...) czytaj dalej»
-
sprzedałem auto, które okazało się powypadkowe
przez: Marek77x | 2013.4.18 16:10:18
Witam, Proszę o poradę w poniższej sprawie. Posiadałem auto z 2005roku marki SUBARU pierwotnie sprzedane w USA Auto zostało sprowadzone przez "kogoś" to PL w 2008roku od tego czasu do dziś auto (...) czytaj dalej»
-
jak napisać wniosek o podłączenie wody?
przez: Magda | 2013.4.18 16:57:39
Witam czy mogę zrobić podlicznik wody nie zgłaszając tego w wodociągach? czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2013.4.18 17:1:56
W teorii tak to powinno funkcjonować. czytaj dalej»
-
Umowa najmu mieszkania - czy ta jest niezgodna z prawem? kiedy i jak wypowiedzieć?
przez: Czuki | 2013.4.18 17:41:10
Witam, wraz z trzema innymi osobami podpisałam umowę najmu lokalu mieszkalnego, jednak nie jestem pewna czy jej treść jest zgodna z prawem. Chciałabym ją wypowiedzieć wcześniej niż zakładałam (...) czytaj dalej»
-
Była u mnie policja kryminalna
przez: Loney | 2013.4.18 19:53:53
Hej dzisiaj około godziny 18:00 odwiedziło mnie dwóch karków. Powiedzieli, że są z Policji Kryminalnej i szukają Mateusza xxxx (moje nazwisko). Pytali czy uczyłem się w szkole podstawowej nr 4 (...) czytaj dalej»
-
Czas od momentu złożenia wniosku a otrzymaniem wezwania,współwłasność.
przez: matt18 | 2013.4.18 23:3:30
Witam, nie jestem pewny, czy w dobrym miejscu piszę ale chciałem o coś zapytać. Mianowicie: w połowie lutego adwokat u którego byłem złożył do sądu wniosek o spłatę 1/4 części nieruchomości (...) czytaj dalej»
-
przez: pshemko | 2013.4.19 8:15:6
Witam, szukam odpowiedzi na dręczące mnie pytanie. Otóż moja mam została sama bez środków do życia. Ojciec zmarł 20 sierpnia 2010 roku i był na emeryturze, mama w chwili utraty męża miała (...) czytaj dalej»
-
przez: pshemko | 2013.4.19 8:54:45
jeżeli wszystko masz na piśmie (akt notarialny) to nie masz się o co bać. Nic mu się nie należy. czytaj dalej»
-
Problemy szkolne - zbiórka pieniędzy
przez: marrtto | 2013.4.19 9:40:38
Skoro już zrobiliście wpłatę za cały rok z góry a ten pan dalej domaga się pieniędzy to nie musicie płacić. Po drugie możecie poprosić o przedstawienia faktur i rachunków za potrzebne rzeczy (...) czytaj dalej»
-
przez: ivo_n | 2013.4.19 9:44:32
Możesz bez problemu zaksięgować koszt polisy. Możesz te płatności dokonać w ten sposób ,że płacącym jest twoja firma. Dobra rada, to unikać brania faktur w niedzielę czy też w święta czyli (...) czytaj dalej»
-
przez: malinka44 | 2013.4.19 9:53:46
Do uznania dziecka pełnoletniego potrzebna jest jego zgoda oraz zgoda matki, chyba że matka nie żyje albo że porozumienie się z nią napotyka trudne do przezwyciężenia przeszkody. czytaj dalej»
-
przez: 0 | 2013.4.19 9:54:26
A to nie jest jednak tak, że odkąd mieszkasz w tym mieszkaniu, a opłaty nie były robione, to ty również za nie odpowiadasz. czytaj dalej»
-
przez: jasiek29 | 2013.4.19 9:59:24
to będzie art. 216 kk., ściganie następuje z oskarżenia prywatnego. W tej sytuacji pewnie radny ma kogoś znajomego i to się jednak nie rozejdzie po kościach. Trzeba będzie pewnie przeprosić albo (...) czytaj dalej»
-
przez: darekom | 2013.4.19 10:0:5
Aneks do umowy może załatwić sprawę, nie przerywając już tamtej umowy? czytaj dalej»
-
Groźny pies - samoobrona czy stan wyższej konieczności?
przez: Wuszek | 2013.4.19 10:2:20
Ja to wiem. Ale sąsiad nie za bardzo. Trochę się coś z nim ostatnio podziało, ale ja na jego problemy osobowościowe nic nie poradzę i nie mam zamiaru go uświadamiać. Chciałbym się dowiedzieć (...) czytaj dalej»
-
przez: kobik | 2013.4.19 10:3:33
Pomoże ktoś w tej sprawie czy mam szukać pomocy an innych forach prawnych gdzie nieco większe zainteresowanie jest czyimiś problemami widzę. czytaj dalej»
-
przez: dźwiąg | 2013.4.19 10:4:24
Niedziela to ustawowo wolny dzień od pracy, tak więc sobota to będzie pierwszy dzień, a poniedziałek dzień drugi. czytaj dalej»
-
przez: wojcieszek30 | 2013.4.19 10:5:8
Sprawa obecnie wygląda tak, iż ustawodawca uregulował przepisy w taki sposób, iż teoretycznie możesz mieć orzeczony zakaz prowadzenia, ale tylko rowerów, zależy od interpretacji sądu. czytaj dalej»
-
przez: kordian1 | 2013.4.19 10:6:55
Ale to będzie umowa o pracę co nie. To nie jest tak że nie można pracować więcej niż na cały etat w formie umowy o pracę? Z umowami zlecenie jest inaczej ale ich nie obowiazuje prawo pracy. Z (...) czytaj dalej»
-
Pracodawca odrzucił podanie o urlop.
przez: dajmir | 2013.4.19 10:10:24
No niestety pracodawca ma prawo odrzucać prośby o urlop, tak samo jak ma prawo sprowadzić cię z urlopu - tyle że wtedy on za to płaci. Zaległy urlop na szczęście jest którego ci przerwać nie (...) czytaj dalej»