Archiwum Forum Kwiecień 2013
(419 tematów na forum)
-
Czy pracodawca może zmieniać dni wolne za nadgodziny w soboty
przez: robson777 | 2013.4.11 15:11:24
Pracuję na 3 zmiany od poniedziałku do piątku po 8 godzin. Dodatkowo w styczniu musieliśmy się stawić do pracy w trzy soboty za 3 dni wolne w innych dniach które miały być podane niebawem i zostały (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za kontuzję podczas meczu piłki nożnej
przez: sewa83 | 2013.4.11 15:55:4
Podczas meczu piłki nożnej zostałem brutalnie sfaulowany w wyniku czego skręciłem kolano (uszkodzenie kości, więzadeł, łękotek itd.) Na skutek kontuzji przebywam na zwolnieniu lekarskim wobec (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie od gazety za wykorzystanie zdjęcia bez zgody autora
przez: Iza | 2013.4.11 16:19:15
Czy mogę liczyć na jakieś odszkodowanie pieniężne ze strony gazety? Mianowicie chodzi o to, że pewna gazeta miejska opublikowała zdjęcie mojego autorstwa (jestem fotografem-amatorem) w użyciu (...) czytaj dalej»
-
Czy dziedziczę należność po krewnej z wygranego zachowku po mężu
przez: Bodzio. | 2013.4.11 17:14:45
Witam. dziedziczę po mojej zmarłej krewnej, która tuż przed śmiercią wygrała sprawę o zachowek po swoim zmarłym mężu, ale nie zdążyła zabrać się do wyegzekwowania gdyz zmarła. Nadmieniam, (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za obniżenie wartości gruntu przez linię wysokiego napięcia
przez: remi81 | 2013.4.11 17:38:7
witam Pana, Pytanie czy już ktoś Panu w tym temacie pomógł? Pozdrawiam Remigiusz Szubcislki mail; remigiuszszubcilski@gmail.com czytaj dalej»
-
Upoważnienie narzeczonej do konta - czy to bezpodstawne wzbogacenie?
przez: mrozowskim | 2013.4.11 19:19:0
Proponuję Pani złożyć identyczne zeznania w sądzie i wykazać, że żyliście z Pani pieniędzy, a pieniądze partnera były odkładane na konto. Ustalenia pomiędzy Wami były takie, że to mają (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie lekarskie w ciąży po umowie zlecenie - jakie świadczenia?
przez: CZARNY1980 | 2013.4.11 22:54:2
Przepraszam, zatrudniona byłam nie na umowę zlecenie, lecz umowę na czas określony, umowę o pracę.Przepraszam za błąd. czytaj dalej»
-
Podział domu między zameldowanych - czy można oddzielić górę od dołu?
przez: zproblemem | 2013.4.11 23:26:12
Dziękuje bardzo za odpowiedz. Spadł mi kamień z serca :) Mam z nimi takie problemy, że to oddzielenie da mi duuuużo lepsze samopoczucie :) czytaj dalej»
-
Gdzie zgłosić znęcanie się nad dziewczyną gdy ona się boi to zrobić
przez: Adrian | 2013.4.11 23:27:2
gdzie bym mógł zgłosić znecanie się nad dziewczyną bo ona sama się boi to zgłosić a ten chłopak zneca się nadnią psychicznie i fizycznię ta dziewczyna mogła zostać kaleką przez niego proszę (...) czytaj dalej»
-
Groźby na Allegro za prowadzenie działalności bez rejestracji
przez: mieczj | 2013.4.12 6:46:36
Najlepiej działać UCZCIWIE i legalnie - wtedy nie trzeba się niczego obawiać. czytaj dalej»
-
Skarga na działalność banku BPH za cofnięcie limitu kredytowego bez informacji
przez: OBUŻONY | 2013.4.12 9:37:32
W JAKI SPOSÓB MOŻEMY ZŁOŻYC SKARGĘ NA DZIAŁALNOŚĆ BANKU, KTORY OKREŚLA SIĘ BANKIEM FAIR PLAY BPH MYMY PRZYZNANY W BANKU BPH LIMIT KREDYTOWY DO KONTA BEZTERMINOWO-DNIA 04.04 BEZ JAKICH KOLWIEK (...) czytaj dalej»
-
Posiadanie nielegalnych programów komputerowych - sprawa karna po 5 latach
przez: bartek91 | 2013.4.12 10:17:18
Witam moja sprawa wygląda tak jakieś 5 lat temu zostałem wezwany na policje w sprawie niby jakiegos konta na alegro gdy sie wstawiłem na komende zostałem przesłuchany o jakies rzeczy o których pierwszy (...) czytaj dalej»
-
Czy bank może umieścić dane w BIK bez zgody kredytobiorcy po latach
przez: Ewa Dembińska | 2013.4.12 10:21:54
czy bank bez zgody kredytobiorcy moze umiescic dane w BIK umowa podpisana była w 2004 r a umieszczono informacje 28 lutego 2013 czytaj dalej»
-
Umowa lojalnościowa zgubiona przez pracodawcę - czy obowiązuje?
przez: gilberta | 2013.4.12 10:38:22
Jak nie masz umowy ani pracodawca nie ma to o co chodzi, to tak jakby nic nie było. Jakie relacje z pracodawcą miałeś, przeczuwasz że może zrobić cię w wała czy nie? Jak tak to weź go wypuść (...) czytaj dalej»
-
Druga kara nagany - czy grozi zwolnienie dyscyplinarne?
przez: milla16 | 2013.4.12 10:39:46
Pytanie czy skoro został zastosowany art. 108 KP to nie może być zastosowany 52KP??? Nie tak powinno być wtedy??? czytaj dalej»
-
Nadgodziny przed dobą pracowniczą - czy należy się dzień wolny?
przez: endrjuO45 | 2013.4.12 10:43:39
Dni wolne dostaje się w ogóle w innym stosunku godzinowym, za normalne nadgodziny, daje się 1,5 h za każdą 1 nadgodzinę, z tymi sobotnimi jest inaczej zdaje mi się, no a praca w święta to faktycznie (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie lekarskie - płatność za dni robocze czy wszystkie dni?
przez: warsław | 2013.4.12 10:44:46
80 procent wynagrodzenia za wszystkie dni, nie tylko za robocze. Chyba że zakład ma to inaczej % rozwiązane. Ale z tego co kojarzę to wszędzie jest raczej to 80%. czytaj dalej»
-
Zatarcie skazania - czy mogę pracować w policji?
przez: mojko | 2013.4.12 10:46:21
hmmm to co się skończyło zawiasy czy karalność, bo jak zawiasy zeszły nie oznacza to że nie już karalności, ona się zacznie kończyć z terminem takim jak tam pan ma, ale od teraz, czyli odkąd (...) czytaj dalej»
-
Koszty badań wstępnych gdy nie podpisałem umowy o pracę
przez: rsx | 2013.4.12 10:56:1
Witam, Jestem w nestępującej sytuacji: Zostałem skierowany na badania wstępne po zaakceptowaniu mojej kandydatury na stanowisko pracy. Dostałem skierowanie, odbyłem badania, podpisałem zobowiąanie (...) czytaj dalej»
-
Darowizna od rodzica na zakup mieszkania - lepsze rozwiązanie prawne
przez: zlotowinfo | 2013.4.12 11:14:35
darowizny od rodzica, zakup mieszkania 1. rodzić robi mi darowiznę kasy potem ja kupuję na siebie mieszkanie 2. rodzić kupuje mi mieszkanie na siebie i robi darowiznę tego mieszkania mi które (...) czytaj dalej»
-
Alimenty z funduszu po śmierci ojca - pozew babci o dług
przez: renia3151 | 2013.4.12 13:20:37
Witam! czy ktoś mi pomoże? Ojciec mojej dwójki dzieci zmarł.Dotychczas pobierałam alimenty z FA niestety po śmierci ojca dzieci MOPS przestał mi wypłacać alimenty które należało się dzieciom.W (...) czytaj dalej»
-
Czy staż wpłynie na kryterium dochodowe zasiłku dla samotnej matki
przez: nicola | 2013.4.12 13:35:9
dzien dobry mam takie pytanie chcialabym pojsc na staz tylko obawiam sie ze wtedy przekrocze kryterium dochodowe i zotana mi odebrane prawa do zasilku dla samotnej matki bo mam coreczke prosze o odpowiedz,dziekuje (...) czytaj dalej»
-
Koszty postępowania sądowego mimo zwolnienia z zapłaty
przez: rudaa1988 | 2013.4.12 14:9:4
Witam Mam poważny problem. Dostałam wyrok, w którym było zwolnienie z zapłaty na rzecz Skarbu Państwa kosztów sądowych w całości. We wcześniejszym punkcie w tym samym wyroku napisano orzeczenie (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie podatkowe umowy z firmą szwedzką przez polską działalność
przez: kriss010 | 2013.4.12 14:51:30
Witam mam pytanie odnosnie tego tekstu: wynagrodzenie jest wypłacane przez pracodawce lub w imieniu pracodawcy, który nie ma miejsca zamieszkania lub siedziby w drugim panstwie oraz wynagrodzenie (...) czytaj dalej»
-
Jak napisać prośbę o szybsze rozpatrzenie wniosku o areszt domowy
przez: Agus2708 | 2013.4.12 15:26:16
Proszę mi doradzić.Mój ojczym złożył wniosek do sądu okręgowego o odsiadywanie kary w trybie elektronicznym w domu . Wniosek będzie rozpatrzony w ciągu miesiąca. Zależy nam na czasie ponieważ (...) czytaj dalej»
-
Podział mieszkania współwłasnościowego z bratem bez kontaktu
przez: mrozowskim | 2013.4.12 16:48:8
Tu pomoże tylko wniosek do sądu o wydanie nakazu sprzedaży mieszkania i podział uzyskanych środków pomiędzy współwłaścicieli op rozliczeniu zadłużenia. Tak na marginesie to nie mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
Przerobienie obory na mieszkanie - zezwolenia i zgoda współwłaściciela
przez: Krzysiek | 2013.4.12 17:56:9
Witam mam pytanie czy potrzebne są zezwolenia na przerobienie obory która znajduje się w budynku mieszkalnym którego jest dwóch właścicieli na mieszkanie i czy potrzebna jest zgoda współwłaściciela (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę zmniejszyć alimenty z rent społecznej i zasiłku opiekuńczego
przez: Niescier | 2013.4.12 20:24:18
jestem bezrobotnym i mam rentę socjalną 600 zł i zasiłek opiekuńczy 150, bo sie leczę pisychicznie i płacę 400 zł alimentów. Czy mogę zmniejszyć alimenty na 200 zł i jak ? czytaj dalej»
-
Czy pieniądze wrócą przy błędnym numerze konta w wypłacie z bukmachera
przez: Oskar91 | 2013.4.12 20:39:19
Witam, Zarejestrowałem się na stronie serwisu bukmacherskiego, gdzie wygrałem 1700 zl. Zleciłem serwisowi wypłatę tej kwoty na moje konto bankowe. Przy podawaniu danych do przelewu wpisałem błędny (...) czytaj dalej»
-
Czy muszę spłacać dług zmarłego męża z funduszu ubezpieczeniowego
przez: adam95 | 2013.4.12 20:43:28
moja mama dostała wezwanie do komornika bo mój zmarły tata spowodował wypadek i fundusz ubezpieczeniowy czy jakiś ściągał pieniądze ale jak tata umarł to sie nie płaciło i teraz urosły otsetki (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje jazdy bez prawa jazdy po alkoholu z zakazem prowadzenia
przez: kry33121 | 2013.4.12 21:7:17
mam pytanie. w listopadzie po wplywem alkoholu, tj. 0,8 promila zabrano prawo jazdy. ustanowiono wowczas kolegium tj grzywne 2 tys i 1 rok zakazu prowadzenia pojazdu. ostatnio jednak policja zatrzymala (...) czytaj dalej»
-
Dokumenty potrzebne do zmiany nazwiska na panieńskie w Anglii
przez: Halina | 2013.4.12 22:16:21
Czy ktos kompetentny moze udzielic mi odpowiedzi na pytanie: jakie dokumenty potrzebne mi sa w Anglii do udokumentowania zmiany nazwiska na panienskie po rozwodzie? Mam na mysli zmiane nazwiska w Urzedach, (...) czytaj dalej»
-
Zwrot omyłkowo przesłanych pieniędzy na konto firmowe
przez: aleksandra | 2013.4.12 22:57:12
jak napisać podanie o zwrot pieniędzy omyłkowo wysłanych na konto filmie telekomunikacji komórkowej podczas przelewu internetowego omyłkowo dodałam innego odbiorce niż zamierzałam, przelw powinien (...) czytaj dalej»
-
Przejście z umowy o pracę na samozatrudnienie - prawa pracownika
przez: sybirrr | 2013.4.13 8:14:1
Witam serdecznie, Pracuję w pewnej firmie na umowę o pracę na czas określony (umowa do 2017r.). Firma chcąc ciąć koszty każe mi (oraz innym pracownikom) założyć własną działalność gospodarczą (...) czytaj dalej»
-
Co zrobić z najemcą który nie wrócił kluczy po wypowiedzeniu
przez: naitsyrk85 | 2013.4.13 8:21:57
Samotny mężczyzana wynajął mieszkanie w Lipcu 2012 roku, umowa podpisalismy z nim na rok czasu. W listopadzie przestał wnośić opłaty za lokal, przestal w nim przebywać od grudnia Człowiek (...) czytaj dalej»
-
Czy umowy na czas określony powinny stać się umową na czas nieokreślony
przez: milena85 | 2013.4.13 13:27:23
Witam! Pracowałam w firmie 5 lat od 01.11.2007r.do 31.12.2012r. Umowy przedstawiały się następująco: 1) umowa o pracę na okres próbny od 01.11.2007 do 31.01.2008 2) umowa o pracę na czas określony (...) czytaj dalej»
-
Czy można zmienić zapis darowizny domu i gdzie zgłosić przemoc psychiczną
przez: ola | 2013.4.13 19:6:29
Chciałam zapytać czy mozna zmienić zapis darowizny domu? Babcia zapisała dom wujkowi jednak wujek ogranicza jej prawo do kuchni oraz pomieszczeń ktore sobie w zapisie zaszczegła. W związku z tym (...) czytaj dalej»
-
Legalne świadczenie usług komputerowych na umowie o dzieło
przez: grzego69 | 2013.4.13 19:30:50
Witam. Jestem studentem informatyki na Politechnice Łódzkiej. Mam taki pomysł żeby sobie trochę dorobić. Mianowicie znam się na komputerach i chciałbym prywatnie świadczyć usługi instalowania (...) czytaj dalej»
-
Dokumenty dla kierowcy autobusu hotelowego na umowie zlecenie
przez: kierowca | 2013.4.13 19:59:4
Jestem emerytem .Pracuje na umowe zlecenie jako kierowca autobusu w hotelu i wykonuje jazdy w okreslonych godzinach na jednej trasie/woze gosci do miasta i w okreslonych godz.do hotelu.W jakie dokumenty (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy najmu bez okresu wypowiedzenia z powodu lokatorów
przez: johndreck | 2013.4.14 0:35:38
Witam serdecznie. Chciałbym skorzystać z porady osób znających prawo. Znalazłem trochę informacji o możliwości wypowiedzenia umowy najmu mieszkania bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku, (...) czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się praw rodzicielskich przez ojca alkoholika
przez: zbysek123 | 2013.4.14 9:11:8
Ja joko ociec chcę pozbyć się nad synem praw rodzicielskich czy jest to możliwe i w jaki sposób nie rozchdzi się o majątek , jestem ojcem który nie potrafi opiekować się synem zbyszek czekam (...) czytaj dalej»
-
Ojciec alkoholik z długami chce kredyt pod hipotekę domu
przez: Agutti | 2013.4.14 11:49:25
Witam, mój ociec 5 lat temu wrócił zza granicy( nie widziałam go 12 lat ) od tego czasu zaczeła się moja gehenna z nim. Moja mama nie żyje. Ojciec do Polski wrócił z kochanka i chciał sprzedac (...) czytaj dalej»
-
Czy ostatnia umowa na czas określony po przerwie to pierwsza umowa
przez: jabb | 2013.4.14 12:1:46
Witam. Miałem trzy umowy na czas określony w terminach: 1.12.2001-31.10.2004 1.11.2004-31.01.2006 1.02.2006-31.12.2011 kolejną z pieciodniowa przerwą: 05.01.2012-30.09.2015 Pracodawca (...) czytaj dalej»
-
Obowiązki jednoosobowej firmy - godziny pracy i urlopy
przez: lysy007 | 2013.4.14 14:19:10
Witam, mam własną działalność , mam podpisana umowę na 5 lat z centrum hanlowym typu wólka kosowska - handel detaliczna i hurtowa, nie jest to centrum typu arkadia czy złote tarasy . Moje pytania (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę odliczyć VAT za piec bez faktury na robociznę po latach
przez: ewa | 2013.4.14 19:3:30
W roku 2011 kupiłam piec C.O. i mam faktutę. Piec zakładał majster zajmujący się takimi naprawami, który nie wydaje rachunków ani faktur. Mam pytanie czy mogę odliczyć sobie VAT tylko za zakup (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie prawa jazdy po błędnym wyroku sądu
przez: Daniel | 2013.4.14 19:35:19
Wyrokiem sadu zostalo mi zabrane prawo jazdy na rok i dwa miesiace to podlega ponownemu egzaminowi na ktory poszedlem i oblalem a po jakims czasie dostalem pismo ze wyrok ten podlega kasacji dlatego ze (...) czytaj dalej»
-
Czy przekazywanie informacji z zamkniętego forum stanowi przestępstwo
przez: MS2013 | 2013.4.14 20:33:12
Witam serdecznie. Sytuacja wygląda następująco: Na zamkniętym forum internetowym dokonano znieważenia pewnej osoby X. Osoba X o owym znieważeniu się dowiedziała, a jedyne sposoby, w jaki mogłoby (...) czytaj dalej»
-
Podatek akcyzowy od zakupu alkoholu za granicą przez internet
przez: tm28 | 2013.4.14 22:1:1
Czy zakup 4 butlek alkoholu powyżej 40%, w sklepie internetowym za granicą jest obciążony podatkiem akcyzowym lub jakimś innym ? Czy taki zakup można rozliczyć na czterech członków rodziny i (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za linię energetyczną na działce budowlanej
przez: mamuska487 | 2013.4.15 10:31:18
mam rowniez problem z enea Kupilam dzialke budowlana od urzedu gminy Wojt zapewnial mnie ze linia to kwestia kilku miesiecy i bedzie przez urzad usunieta no i nabil mnie w butelke. Zlozylam sprawe do sadu (...) czytaj dalej»
-
Legalne rozliczenie dorobku przy pełnej umowie o pracę
przez: Jamal86 | 2013.4.15 10:45:39
Witam. Jestem zatrudniony na pełen etat, umowa o pracę. Jednak korzystając z własnej wiedzy i umiejętności chciał bym dorobić poza pracą, zajmując się usługami (praca wykonywana dodatkowo (...) czytaj dalej»