Forum prawne

Prawo na co dzień

5202 tematów
Subfora: Alimenty ,Rozwód i ustanie małżeństwa ,Separacja ,Rodzice a dzieci ,Podział majątku , więcej
Subfora: Świadczenia ,Składki ,Pozostałe ,Archiwum , , więcej
Subfora: Postępowanie administracyjne ,Ruch drogowy ,Zameldowanie / wymeldowanie ,Dla cudzoziemca ,Zmiana nazwiska , więcej
1129 tematów
Subfora: Spadki ,Zachowek ,Odpowiedzialność za długi ,Postępowanie spadkowe ,Podatki w spadkach , więcej
Subfora: Emerytura ,Renta ,Zasiłki ,Składki ,Postępowanie przed ZUS , więcej
Subfora: Spółdzielnia ,Wspólnota ,Ochrona lokatorów ,Mieszkania służbowe ,TBS , więcej
Subfora: Majątkowe ,Osobowe ,Pozostałe ,Archiwum , , więcej
623 tematów
Subfora: Pozwolenie na budowę ,Zagospodarowanie przestrzenne ,Zgłoszenie ,Pozostałe ,Archiwum , więcej
1359 tematów
Subfora: Hipoteka ,Przedawnienie ,Służebności ,Własność i posiadanie ,Zasiedzenie , więcej
3692 tematów
Subfora: Apelacja ,Przestępstwo ,Wykroczenia ,Wyrok ,Zatrzymanie , więcej
Subfora: Apelacja / kasacja / zażalenie ,Dowody ,Egzekucja ,Koszty sądowe ,Pozwy / wnioski , więcej

Prawo w biznesie

2588 tematów
Subfora: Urlopy pracownicze ,Wynagrodzenie ,Obowiązki pracodawcy i pracownika ,Czas pracy ,BHP , więcej
233 tematów
Subfora: Działalność gospodarcza ,Spółka z o.o. ,Spółka cywilna ,Spółka akcyjna ,Spółka jawna , więcej
1098 tematów
Subfora: Pity 2017 ,Podatek dochodowy od osób fizycznych ,Podatek dochodowy od osób prawnych ,Podatek od czynności cywilnoprawnych ,Podatek od nieruchomości , więcej
Subfora: Postępowanie naprawcze ,Postępowanie upadłościowe ,Pozostałe ,Układ w upadłości ,Archiwum , więcej
2645 tematów
Subfora: Zawarcie umowy ,Wykonanie umowy ,Pełnomocnictwo ,Przedawnienie ,Rozwiązanie umowy , więcej
Subfora: Postępowanie administracyjne ,Koncesje i zezwolenia ,Decyzja administracyjna ,Postępowanie sądowo-administracyjne ,Dla cudzoziemca , więcej
265 tematów
Subfora: Kredyty i pożyczki ,Rachunki i rozliczenia ,Obowiązki i uprawnienia banków ,Gwarancje, poręczenie, akredytywy ,Listy zastawne i banki hipoteczne , więcej
Subfora: Pozew ,Przebieg postępowania ,Koszty ,Egzekucja / zabezpieczenie ,Apelacja , więcej
Subfora: Akcje ,Czeki ,Obligacje ,Weksle ,Pozostałe , więcej
Subfora: Zasady ogólne ,Zamawiający i wykonawcy ,Protest i odwołanie ,Procedury udzielania zamówień ,Pozostałe , więcej
Subfora: Prawo autorskie ,Własność przemysłowa ,Archiwum , , , więcej

Ostatnie wpisy

Zwrot nadpłaty za ogrzewanie dla najmującego

Dzień dobry.
Poniżej ma pan odpowiedzi co zrobić. Niestety moja wypowiedz jest długa ale mam nadzieję że pomogę.

Świetnie pan opisuje sprawę dobrze i ma pan sporo mocnych argumentów. Poniżej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

Wczoraj 11:41:34

Kajdanołancuchy kiedy mogą użyć?

widze, ze duzo czasu minelo, ale jak sie sprawa zakonczyla? :Pytam, bo znajoma miała ostatnio podobne przejscia. ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2025.9.10 22:52:1

problem z wyjazdem przy budowie chodnika

Dzień dobry, proszę o poradę w sprawie problemów przy budowie chodnika w mojej miejscowości.

Trzy tygodnie temu gmina rozpoczęła prace, które obejmują granicę mojej posesji. Wykonawca zerwał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2025.9.8 14:17:34

Listonosz przekazał emeryturę babci obcej osobie.

Babcia przebywa w szpitalu w innym mieście, jeszcze przez jakis czas tam będzie, także nie może nigdzie udać się osobiście. Zarówno urzad pocztowy jak i policja nie są zbytnio pomocni i nie próbują ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2025.9.4 23:40:3

Wkład własny

Witam , nie wiem czy jestem w dobrej kategorii więc bardzo proszę o podpowiedź gdzie taki wątek zamieścić.
Chcę przestawić sytuację mojej babci która ma 84 lata.
20 lat temu babcia postanowiła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2025.9.2 22:44:9

Sala weselna podniosła ceny tuż przed weselem- co mogę zrobić?

W 2023 r. zawarliśmy umowę z salą weselną. W umowie nie ma żadnego zapisu o tym, że ceny mogą wzrosnąć.
Na dwa tygodnie przed weselem spotkaliśmy się z właścicielką, która poinformowała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2025.9.2 18:40:28

Renta socjalna - czy jest potrzeba odwołania?

Dzień dobry.
Jesteśmy w trakcie procedury ubiegania się o rentę socjalną. Do tej pory ZUS odmawiał udzielenia świadczenia twierdząc, że choroba zaistniała po ustawowych terminach.
Tym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2025.9.2 16:12:3

Karę za jazdę pod wpływem -

Dzień dobry,
Zostałem zatrzymany na badaniu rutynowym jadąc samochodem. W wydychanym przy pierwszym badaniu 0,26, później w dwóch kolejnych 0.24 i 0,21. Nigdy nie byłem karany, na utrzymaniu rodzina, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2025.8.31 9:57:3

Gmina i Wójt

Witam mam pytanie jestem Sołtysem czy Wójt może zwołać zebranie w mojej miejscowości w takim terminie w którym mi jako sołtysowi i mieszkańcom nie odpowiada. Czy są takie ustawy czy uchwały. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2025.8.30 19:47:15

ZOBACZ WIĘCEJ

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika