Forum prawne (strona 101)
Odpowiedzialność za długi częściowo ubezwłasnowolnionego z zaniedbań kuratora
Mój tata jest częściowo ubezwłasnowolniony i ma przydzielonego kuratora. Kurator nie dopilnował, aby opiekunka, która opiekuje się tatą nie została zgłoszona do ZUS, co spowodowało spore zadłużenie ... Zobacz wątek2018.11.5 10:55:0
Klauzula zakazu konkurencji w umowie agencyjno-akwizycyjnej
Witam.Współpracuję obecnie z firmą na podstawie umowy Agencyjno - Akwizycyjnej. Jestem na własnej działalności.
Kilka dni temu dostałem propozycję od innej firmy z tej samej branży.
I ... Zobacz wątek
2018.11.5 8:48:56
Zmiana umowy w zakresie materiałów po zakończeniu produkcji sprzętu
Dzień dobry. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji zapisu umowy dotyczącego zmiany umowy w jednym konkretnym przypadku.Poniżej zapis umowy:
"2. Zgodnie z art. 144 ust. 1 pkt 1 PZP, Zamawiający ... Zobacz wątek
2018.11.5 0:43:0
Zasady wysyłania danych do BIK przez banki
Witam, Chciałabym prosić o informację gdzie mogę zaleźć przepisy dotyczące BIK - a dokładnie zasady na jakich banki mogą wysyłać tam dane o spłacie kredytów i czy jest kwota, poniżej której ... Zobacz wątek2018.11.4 20:18:29
Rozliczenie podatkowe w Polsce przy pracy w Niemczech
Dzien dobry, od 5 lat rozliczam sie jedynie w niemieckim urzedzie podatkowym i mieszkam w niemczech. W Polsce do tej pory bylem wciaz zameldowany u rodzicow. Kupuje w Poznaniu kawalerke pod inwestycje. ... Zobacz wątek2018.11.4 16:13:48
Zwrot kosztów wysyłki przy niezgodności towaru z opisem
Witam zamówień kurierem maskę samochodowa, używana od osoby prywatnej. Maska mialabyc bez odprysków w dobrym stanie jak pokazano na zdjeciu. Okazalo sie że jest inaczej.. maska przyszła kurier wzia ... Zobacz wątek2018.11.4 11:6:37
Czy pojazd SAM można zarejestrować jako wolnobieżny
WitamCzy pojazd zbudowany naście lat temu typowy SAM można uznać za pojazd wolnobiezny i go nie rejestrowac tylko kupić OC. Jeśli zdobędę zaświadczenie od rzeczoznawcy iż w/w pojazd jest wolnobiezny ... Zobacz wątek
2018.11.4 10:8:13
Sprzedaż własnej książki - czy trzeba założyć działalność gospodarczą
Witam, jestem młodą, bo 18 letnia osobą, dlatego nie mam kompletnie pojęcia o odprowadzaniu podatków. Mam na wydaniu ebooka i jedyne co mnie powstrzymuje przed zrobieniem tego to jest kwestia prawna. ... Zobacz wątek2018.11.2 22:18:37
Zwolnienie z pracy a urlop na zwolnieniu lekarskim - wysokość świadczenia
Dzień dobry,Piszę w bardzo ważne dla mnie i pilnej sprawie. Pomagam mojej matce, która po wielu latach pracy została z niej zwolniona. Miało to miejsce 3 miesiące temu, w lipcu, zaś okres wypowiedzenia ... Zobacz wątek
2018.11.1 13:46:37
Odroczony urlop rodzicielski po zmianie przepisów w 2016 roku
Witam,Żona w czerwcu 2014 urodziła córkę. Wzięła wtedy tylko urlop macierzyński (który zakończył się w grudniu 2014). Ze wzgolędu na sytuację w firmie zgodziła się nie brać urlopu rodzicielskiego ... Zobacz wątek
2018.11.1 9:59:0
Plagiat we wspólnej publikacji naukowej - odpowiedzialność współautorów
Dzień dobry,mam pytanie dotyczące stosowania przepisów na temat plagiatu w sytuacji, gdy artykuł opublikowany w czasopiśmie miał kilku autorów. Byłam jedną z trzech autorek tekstu i niedawno ... Zobacz wątek
2018.10.31 22:55:0
Ustawy dla rozpoczynających działalność gospodarczą - usługi administracyjne i IT
Dzień Dobry,chciałbym poprosić was o pomoc odnośnie ustaw które obowiązują i z jakimi należy się zapoznać jako osoba rozpoczynająca działalność gospodarczą. Głównie chciałbym świadczyć ... Zobacz wątek
2018.10.31 14:28:30
Mieszkanie na kredyt po śmierci matki - jak dogadać się z bankiem
Witam. Mama trzy lata temu kupiła mieszkanie na kredyt hipoteczny (do spłaty zostało pond 200tyś) ,kredyt nie został ubezpieczony na wypadek śmierci). Mama zmarła (ma tylko dwie córki,jedna ma ... Zobacz wątek2018.10.30 19:14:11
Nieszczelność rury gazowej - przymusowe ściągnięcie gazomierzy
Mieszkam w domu w zabudowie szeregowej. W związku z nieszczelnością na rurze gazowej, pogotowie gazowe odcięło gaz na wszystkich budynkach w szeregu, ponieważ główna rura gazowa przechodzi przez ... Zobacz wątek2018.10.30 19:4:51
Mieszkanie na kredyt po śmierci matki - jak dogadać się z bankiem
Witam. Mama trzy lata temu kupiła mieszkanie na kredyt hipoteczny (do spłaty zostało pond 200tyś) ,kredyt nie został ubezpieczony na wypadek śmierci). Mama zmarła (ma tylko dwie córki,jedna ma ... Zobacz wątek2018.10.30 19:0:44
Przechodzenie przez teren budowy - czy grozi mandat za wstęp na teren
Witam. Codziennie przechodze z psem przez teren budowy. Przed wejsciem na ten teren sa dwie male tabliczki (okolo 20x20cm) "uwaga przejscia nie ma" oraz "teren budowy nieupowaznionym wstep wzbroniony" ... Zobacz wątek2018.10.29 19:55:35
Podział spadku z długami - roszczenia męża i koszty komornicze
Witam wszystkich.Na wstępie prosił bym tylko o merytoryczne komentarze i darowanie sobie oceny decyzji podjętych przez opisywane osoby - mówiac krótko proszę bardzo o nie pisanie komentarzy w ... Zobacz wątek
2018.10.29 18:25:43
Skomplikowana sytuacja rozwodowa z dziećmi i problemami mieszkaniowymi
Witam!moja sytuacja jest tragiczna. Byłam z chłopakiem 4 lata.zaszlam w ciążę.jako że warunki w domu rodzinnym były źle zdecydowałam się zamieszkać u jego rodziców .N trakcie ciąży zdecydowaliśmy ... Zobacz wątek2018.10.28 17:24:2
Dobudowa do budynku gospodarczego - jak wykonać bez pozwolenia
Witam.Tak jak temat wskazuje potrzebuje, porady, jak mogę wykonać dobudowę do istniejącego budynku gospodarczego 35m2 dobudować drugi 35m2, tak aby były połączone ze sobą jedną ścianą.
Zależy ... Zobacz wątek
2018.10.28 14:31:16
Ograniczenie władzy rodzicielskiej
Naprawdę w tej kwestii trzeba trafić na doświadczonego adwokata, który nie boi się wyzwań. Moja sprawa nie należała do najłatwiejszych, ale wszystko skończyło się po mojej myśli, dzięki niezwykłej ... Zobacz wątek60 odpowiedzi | Strony: 1 2
2018.10.28 12:12:39
Błędna nazwa ubezpieczyciela w pozwie - skutki procesowe
Witam wszystkich życzliwych którzy zechcą udzielić mi rady za jaką z góry dziękuję.W złożonym pozwie podałem nazwę TU Uniqa S.A. , a ich nazwa w piśmie otrzymanym to Uniqa TU S.A. Adres ... Zobacz wątek
2018.10.26 23:17:12
Rezygnacja z pracy na umowie zlecenie po szkoleniu
Witam, szukam porady bo podpisałem umowę zlecenie na stanowisku kasjera i dzisiaj byłem na szkoleniu i jednak chcę zrezygnować z pracy, a pracodawca mówi że muszę jutro i pojutrze przyjść do ... Zobacz wątek2018.10.26 20:2:43
Sprzedaż części działki a zwrot podatku dla celu mieszkaniowego
Witam, mam następujący problem: 2 lata temu zakupiliśmy z żoną działkę 2000 m2., na zakup której zaciągnęliśmy kredyt hipoteczny. W tym roku dokonałem jej podziału na 2 działki, każda po ... Zobacz wątek2018.10.26 18:29:48
TOKSYCZNA MATKA I DOROSŁA CÓRKA
witam. mam pytanie dotyczące sprawy rodzinnej. mieszkam od 11 lat w UK a moja mama w Polsce. Mama nie pracuje od iluśtam lat gdyz zajmowala sie swoją mama (opieka) a potem latka mijały, mamcia sie ... Zobacz wątek2018.10.26 14:4:53
Kontrola zwolnienia z chorym dzieckiem - możliwość przełożenia
Przebywam na zwolnieniu od września 2018. Jutro mam kontrolę zwolnienia przez lekarza orzecznika na które trzeba się bezwzględnie stawić. Niestety jestem w domu z 1.5 roczna córka którą także ... Zobacz wątek2018.10.26 13:16:30
Brak odprowadzenia składki chorobowej pomimo pisemnego oświadczenia
Witam,W sierpniu tego roku złożyłam oświadczenie do mojego pracodawcy (umowa zlecenie) w którym zaznaczyłam że chcę opłacać dobrowolną składkę chorobową ze względu na fakt iż jestem w ... Zobacz wątek
2018.10.26 6:52:52
Prowadzenie negocjacji w złej wierze w prawie brytyjskim
Szanowni Państwo, zwracam się z serdeczną prośbą o bezpłatną konsultacje prawną dotyczącą prawa europejskiego.Mianowicie, Czy w prawie brytyjskim, jeśli w negocjacjach jedna ze stron odwleka ... Zobacz wątek
2018.10.25 12:34:40
Udziały procentowe przy zakupie nieruchomości z kredytem i wykończeniem
Witam. potrzebuje porady z zakresu dziedziczenia spadku. Moja sytuacja jest następująca, niedawno dostałam 1/3 domu plus działka ok. 1100m2 po mamie. Pozostałe części dziedziczą 2 pozostałe siostry. ... Zobacz wątek2018.10.24 23:20:11
Monitoring mieszkania przez właściciela - czy spółdzielnia może zabronić
Dzień Dobry,mam problem, po wieloletnim bezproblemowym monitoringu własnego mieszkania, przyszła Pani ze spółdzielni i wezwała do zdemontowania monitoringu.
Chciałbym dodać, że z klatki zostały ... Zobacz wątek
2018.10.24 19:37:19
Uchylenie alimentów z Funduszu po niepowodzeniu w szkole policealnej
Dzień dobryMoja sytuacja wygląda następująco. Od września 2017 roku pobierałem alimenty z Funduszu alimentacyjnego, w związku z tym iż ojciec nie płacił. Uczęszczałem do szkoły policealnej, ... Zobacz wątek
2018.10.24 18:13:21
Zwrot towaru bez metki fabrycznej - czy sklep ma rację
Powiem Ci szczerze, że to tak jakby sytuacja bez wyjścia. Nie sądzę, że udowodnisz im, że dostałeś towar bez metki.. ... Zobacz wątek2018.10.24 14:22:56
Skarga pauliańska z perspektywy dłużnika - ochrona przed wierzycielami
Udało się obronić przed skargą pauliańską? Znaleźć dobrego prawnika?Sama niedługo będę w takiej sytuacji i zastanawiam się, że jest szansa na obronę przed skargą po darowiźnie czy lepiej ... Zobacz wątek
52 odpowiedzi | Strony: 1 2
2018.10.23 19:29:13
Przejście z etatu na działalność u tego samego pracodawcy
Dzień dobry,chciałbym zapytać o następujące kwestie:
1. Czy podczas przejścia z etatu na własną działalność, pozostając pracownikiem tego samego pracodawcy, należy uwzględnić okres ... Zobacz wątek
2018.10.23 14:12:18
Przeliczenie odprawy emerytalnej przy zmianie wymiaru etatu
Pracując w firmie w latach 1993 na 1/4 etatu będąc jednocześnie na rencie po 2 latach pracy na prośbę pracodawcy zostałem zwolniony z pracy na okres 3 miesięcy otrzymując odprawę.Zostałem ... Zobacz wątek
2018.10.23 12:37:32
Zwrot pożyczki w UK przed powrotem do Polski - ryzyko oskarżenia
Witam , otóż mieszkam od paru lat w Wielkiej Brytanii, rok temu zaciągnąłem pożyczke w banku wysokości 2800f, cały czas ją spłacałem i na chwilę obecną został mi tylko 1000 do spłaty, parę ... Zobacz wątek2018.10.23 12:12:59
Sąsiad zajął strych i przekształcił go bez zgody - samowola budowlana
Witam,Od momentu wprowadzenia się nowego sąsiada wraz z rodziną, cała kamienica ma problem związany z nielegalnym zajęciem części wspólnej (strychów) przez nowych właścicieli oraz przekształceniu ... Zobacz wątek
2018.10.22 13:52:25
Wyrzucenie z mieszkania teściowej podczas rozwodu
mieszkam z synem 8 lat w mieszkaniu tesciowej a z mezem jestem w trakcie rozwodu ,zameldowana jestem na stale z synem,czy tesciowa ma prawo wyrzucic mnie z mieszkania? prosze o odpowiedz. ... Zobacz wątek2018.10.22 12:58:50
Wymeldowanie na bruk przez matkę - ochrona niepełnosprawnego
Witam
Jestem osobą niepełnosprawną , mieszkam z matką emerytką w jednopokojowym mieszkaniu notabene wynajmowanym od spółdzielni , które zamienione jest na mniejsze w zamian za zadłużenie , ... Zobacz wątek
2018.10.22 11:35:52
Rozwód z dzieckiem w Szwajcarii - kontakt z córką po powrocie do Polski
Witajcie,Jakis czas temu przeprowadzilismy sie z zona i corka 4,5 roczku z Wroclawia do Zurichu. Zona dostala tam propozycje pracy, za calkiem niezle pieniadze, w dosc stabilnej firmie wiec ja zdecydowalem ... Zobacz wątek
2018.10.21 19:34:41
Deweloper zatrzymał działkę drogową - czy miał prawo
Witam,kupiłam mieszkanie od dewelopera, w umowie deweloperskiej widniał zapis z którego wynikało, że inwestycja realizowana będzie na trzech działkach ujętych w jednej księdze wieczystej. W ... Zobacz wątek
2018.10.20 22:41:6
Usunięcie wpisu z BIK - czy bank musiał informować pisemnie?
Dzięki wielkie za numer :) Próbowałem umówić się do tego prawnika od pewnego czasu, bo podobno jest rewelacyjny w tych kategoriach prawa, ale nigdzie nie mogłem znaleźć danych kontaktowych. Pozdrowienia! ... Zobacz wątek2018.10.19 11:9:55
Odbieranie dziecka ze szkoły przez ojca po rozwodzie
Witam.W wyroku rozwodowym jest zapis:
1. Sąd wykonywanie władzy rodzicielskiej pozostawia obojgu rodzicom.
2. Sąd nie orzeka o kontaktach ojca z dziećmi, z uwagi na zawarcie porozumienia wychowawczego. ... Zobacz wątek
2018.10.19 9:2:40
Sprawdzenie prawdziwości potwierdzenia przelewu bankowego
Witam.Na początku chciałbym przeprosić, jeśli umieściłem ten post w złym dziale.
Mam pytanie odnośnie tego jak sprawdzić czy potwierdzenie otrzymania przelewu jest prawdziwe. Chciałbym mieć ... Zobacz wątek
2018.10.18 22:57:52
Organizacja amatorskiej gali sztuk walki - czy jest legalna
WitamMoi koledzy wpadli na pomysł abyśmy w swoim gronie zrobili amatorską "galę" sztuk walki,widownia ma liczyć do 100 osób i zorganizowane ma być to na hali sportowej.
Czy jest to nielegalne? ... Zobacz wątek
2018.10.18 20:10:55
Zwrot Kindergeld pobranego przez ojca mieszkającego w Niemczech
Witam. Mam problem z moim Ojcem. Pracuje on od 2 lat w Niemczech i od 2 lat bierze na mnie pieniadze tzw. "Kindergelt" czyli pieniadze na dziecko uczace sie. Pół roku temu skończyłem szkołe, technikum. ... Zobacz wątek2018.10.17 18:2:36
Poszukuję biura windykacyjnego do dużej sumy długu
Moj syn mial podobnie i prawie sie żegnał z serwisem samochodowym, ludzie to jednak wstydu nie mają!! Bałam sie tych biur, bo to nie wiadomo nigdy z takimi. Syn sie uparl i znalazl Refinanse z Bydgoszczy. ... Zobacz wątek2018.10.17 11:10:55
Wniosek o alimenty - czy muszę załączać zaświadczenia z MOPS
Witam, nie ma konieczności przedkładania zaświadczenia, wystarczy wskazać na brak pobierania zasiłku w piśmie, chyba że druga strona twierdzi, że zasiłek jest pobierany, wówczas zaświadczenie ... Zobacz wątek2018.10.17 11:6:11
Rozwiązanie spółki cywilnej - jak rozliczyć się finansowo
Ze wspólnikiem (spółka cywilna) prowadzimy portal internetowy, postanowiliśmy jednak rozwiązać spółkę ? ja się chcę wycofać z interesu całkowicie, podczas gdy wspólnik ma ochotę dalej ciągnąć ... Zobacz wątek2018.10.16 22:35:22
Publikowanie korespondencji mailowej na Facebooku po wejściu RODO
Czy w erze RODO zmieniło się coś w kwestii poufności korespondencji i jej upubliczniania? Chodzi mi konkretnie o taką sytuację: prowadziłem wymianę maili z przedstawicielem firmy odnośnie mojego ... Zobacz wątek2018.10.16 20:30:12
Wypadek we Francji pod wpływem alkoholu - zatrzymanie prawa jazdy
Witam, mam pytanie dotyczące wypadku we Francji,po krótce - osoba pod wpływem alkoholu, kierowca samochodu ciężarowego, nikt nie ucierpiał sam kierowca trafił do szpitala na jeden dzień. Dostałem ... Zobacz wątek2018.10.16 19:24:25
Masz inne pytanie do prawnika?