Forum prawne (strona 101)

pozew za zniewazenie przez naciagacza

Witam, Chcialabym poprosic o porade. Moja mlodsza siostra, uczennica szkoly sredniej zostala poproszona o wykonanie ilustracji do ksiazki. Zleceniedawca zatwierdzal poszczegolne prace na bierzaco i prosil ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.22 13:55:15

Opłata za skargę o zwrot kosztów stawiennictwa

Witam

Jestem świadkiem w sprawie prowadzonej przez wydział cywilny Sądu i przedstawiłem po rozprawie wniosek o zwrot kosztów stawiennictwa stosując wyliczenia za ilość przejechanych km do siedziby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.22 13:47:45

Brak faktur do zapłaty od operatora internetu

Dzień dobry,

Mam takie pytanie odnośnie braku faktur do zapłaty od dostawcy internetu. Sytuacja jest taka: od listopada do dnia dzisiejszego nie dostałem żadnej faktury do zapłaty od operatora ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.21 18:39:44

Ugoda pozasądowa

Mam pytanie odnośnie podatku dochodowego za ugodę pozasądową. W 2018 otrzymałem pieniądze za ugodę pozasądową wynikającą za bezprawne zwolnienie z pracy. Okazało się, że te pieniądze podlegają ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.21 10:9:20

Bezprawne poczynania bratowej

Otóż sprawa wygląda tak i dotyczy mojego brata. Mianowicie 2 miesiące temu moja bratowa wyrzuciła go z domu, bez tłumaczenia i większego powodu. Mój brat usilnie próbował wrócić do domu, do ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.20 21:17:24

Wprowadzenie w błąd przez konsultanta sieci telekomunikacyjnej

Po wizycie w jednym z salonów Orange, 6 lutego konsultantka poinformowała mnie, że moja umowa zawarta na 3 numery z tą siecią wygasła i przedstawiła mi nową ofertę, która nie była dla mnie korzystna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.20 20:48:35

2019.2.20 9:4:53

Ochrona danych osobowych - opinie

według mnie należy korzystać z wyspecjalizowanych kancelarii. Ja pisałem kilka razy do firmy wykorzystującej moje dane bezprawnie i bez skutku. Dopiero gdy skorzystałem z firmy specjalizującej się ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2019.2.19 23:34:13

Zaleganie z płatnością a umowa

Witam,

Prowadzę własną działalność gospodarczą a dokładniej mówiąc firmę budowlaną (tynki wewnętrzne). Jakiś czas temu podpisałem umowę zobowiązując się do wykonania prac budowlanych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.19 20:29:15

Pozbycie się jednego ze współwłaścicieli

Witam mam taki problem a mianowicie czy jest możliwość wyrzucenia z domu współwłaściciela mieszkania, sprawa wyglada tak, ze najpierw zmarła mama i mieszkanie w spadku zostało podzielone na trójkę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.19 15:31:36

postępowanie spadkowe

Witam mam pytanie właśnie zakończyło się postępowanie spadkowe po moim ojcu i babci mam już pismo z sadu i chciałam skompletować dokumenty do urzędu skarbowego niestety w wydziale geodezyjnym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.19 11:9:56

Grzywna - wniosek o rozłożenie na raty.

Proszę o pomoc. Mam do zapłacenia bardzo wysoką grzywnę, której nie jestem w stanie spłacić. Jak mam postąpić, co mam wpisać we wniosku o rozłożenie na raty? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2019.2.19 8:5:55

Odszkodowanie po śmierci ojca

Z podobnymi problemami można zgłosić się do kancelarii adwokackiej Cejrowski, bo tam zajmują się między innymi takimi sprawami. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2019.2.18 18:17:27

Repliki nieprodukowanych przedmiotów

Witam, ja mam takie pytanie jak to jest i czy mogę legalnie to robić. Jeśli chciałbym zrobić sobie naklejki informacyjne o pojeździe które były przyklejane w starych autach, i je sprzedawać. W ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.18 17:57:35

Repliki nieprodukowanych przedmiotów

Witam, ja mam takie pytanie jak to jest i czy mogę legalnie to robić. Jeśli chciałbym zrobić sobie naklejki informacyjne o pojeździe które były przyklejane w starych autach, i je sprzedawać. W ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.18 17:57:20

Podatek a praca emeryta za granicą

Witam, mój ojciec jest na emeryturze. Rozpoczął sezonową prace fizyczną w Niemczech w tamtym roku. Jakie dokumenty musi teraz dostać od pracodawcy w Niemczech i co musi złożyć w ramach rozliczania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.18 10:44:33

Drzwi 90cm zewnętrzne stopień znaczny niepełnosprawności problem ze wspólnotą

Witam serdecznie mam pytanie mieszkam w bloku wielorodzinnym, chce zamontować sobie nowe drzwi bo te są za wąskie chce wymienić na 90 cm mam stopień niepełnosprawności znaczny. Wspólnota robi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.17 15:23:4

Lewe zwolnienie, i co dalej ?

Dzień dobry,
Ja właśnie mam dość niejasne zagadnienie, z którym sama nie umiem sobie poradzić. Mianowicie, hipotetyczne założenie.

Pracownik zapragnąć mieć 2 miesiące " urlopu ", w postaci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.17 13:31:26

reklamacja

Hej, sprawa wygląda tak, że sprzedałem użytkownikowi dostęp do mojego konta (za pośrednictwem aukcji allegro) na stronie z filmami pod warunkiem, że nie będzie zmieniał hasła, niestety nie dotrzymał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.17 12:43:20

umowa dożywocia

W takich kwestiach warto skontaktować się z notariuszem. Kancelaria Notarialna Cejrowska oczywiście zajmuje się takimi zagadnieniami. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2019.2.17 11:32:35

działalność nierejestrowana - konserwacja antyków

Witam
Chciałbym w kreatywny sposób trochę dorobić sobie do studiów oraz rozwinąć swoje umiejętności, a mianowicie mam zamiar działać w ramach tzw. działalności nierejestrowanej, której dochód ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.17 11:22:26

Czy sprawca jest mi w stanie wypłacić odszkodowanie

Mój ojciec otrzymał wyrok- odszkodowanie dla mnie w wysokości 160 tysięcy. Jedyny majątek jaki posiada to połowa domu, z którego wyjdzie maksymalnie 100 tys. Nie pracuje, czasem na czarno, ma sporo ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2019.2.15 19:18:37

świadek w sprawie o alimenty brata na swoje dzieci

Zostałem wezwany na świadka w sprawie alimentacyjnej pozwanym jest mój brat który ma płacić alimenty na swoje dzieci . pracuje i mieszkam za granicą ale musiałbym przyjechać specjalnie na rozprawę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.15 15:52:39

Wspólniczka nie chce płacić rat kredytu

Dzień dobry.
Od dawna prowadziłam z koleżanką sklep spożywczy najpierw dzierżawiłyśmy lokal, a później zdecydowałyśmy się na kupno. Transakcję finansowałyśmy kredytami. Część została ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.14 22:54:12

Remont kamienicy

Witam mam pytanie odnosnie remontu kamienicy, a dokladnie wymiana okien ,drzwi oraz wykonanie elewacji, kamienica mniej wiecej zostala wybudowana na pocztku 20 wieku ,w gminnej ewidencju zabytkow kamienica ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.14 12:53:52

Szukam dobrego adwokata w sprawie zniesienia służebnośc drogowej.

Może miał ktoś jakieś doświadczenia w sprawie zniesienia służebności drogowej? Przyznam, że nie pierwszy raz próbuję coś z tym zrobić i moje dotychczasowe doświadczenia są fatalne. Z prawa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.14 11:48:32

SPADEK PO OJCU

No, ale jak sprzedał wszystko to przecież pieniądze zostały, tak? Nie do końca rozumiem. Jeżeli jest Pan jedynym spadkobiercą i w ciągu 6 miesięcy nie zrzekł się Pan spadku, to dziedziczenie ... Zobacz wątek

18 odpowiedzi

2019.2.14 10:2:35

Rozwód - Pozbawienie praw do syna

Witam,
Byłem u adwokata, poradził pare spraw, ale jestem w tym momencie w trasie (pracuje jako kierowca) i nie zdąże, żeby iść jeszcze raz po porade przed samą rozprawą. Jeśli była by możliwość ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.13 20:31:25

Wypowiedzenie w trybie natychmiastowym z powodu właściciela, który organizuje w mieszkaniu imprezy

Dzień dobry. Od 18 grudnia wynajmuję pokój jako najemca, w umowie jako wynajmujący wpisana jest spółka X (Sp. z o.o. jeśli to ma znaczenie), natomiast mieszkam z synem właścicieli, który mówi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.13 20:31:18

Ojciec nie wywiązuje się z postanowień sądu i utrudnia życie rodzinie

Mam spory problem z byłym mężem mojej dziewczyny. Ma on ustalone terminy widzeń z dziećmi jednak na początku tego miesiąca oświadczył, że nie ma go w tym czasie bo jedzie w Alpy. Poczyniliśmy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.13 16:16:37

Auto z czech w polsce.

Witam, może ktoś orientuje sie jak rozwiazac problem. Posiadam samochod zarejestrowany w czechach na firmę. Pół roku temu mialem tymze autem kolizje( Jezdze nim po polsce) Dowod rejestracyjny odeslany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.13 15:52:48

Ktoś jest w stanie pomoc

jest w stanie mi pomoc i czy ktoś był może w podobnej sytuacji jak moja. Moja mama była najemca mieszkanie w Wojskowej Agencji Mieszkaniowej do listopad 2017 poniewarz opłaty zamiast 600zl były ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.13 15:24:58

Jak pozbyć się kogoś, kto jest zameldowany, a nie płaci za nic

Sama miałam podobny problem. Ostatecznie zgłosiłam się do prywatnej firmy (CBBP w Gdyni). Lokatorzy wyprowadzili się dobrowolnie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2019.2.13 14:40:39

długi po wujku

W zeszłym tygodniu odebrałem wezwanie do sądu na rozprawę ws. o stwierdzenie nabycia spadku (a właściwie to długu ) po moim wujku "Romku" (zmarł w 2014) i jego żonie "cioci Kasi" (zmarła 03/2018). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.12 21:38:31

Egzekucja z BTE bez wypowiedzenia umowy

Witam,

Prowadzona jest egzekucja ze składników majątkowych w oparciu o bankowy tytuł egzekucyjny (wystawiony sierpień 2015 r.) zaopatrzony w klauzulę wykonalności (październik 2015 r.).
Bank ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.12 15:40:3

Hodowla zwierzat Egzotycznych

Witam , lada moment będę posiadał jaszczurki na sprzedaż (Cyklicznie co miesiąc) o każdym urodzeniu muszę informować pow.insp.Wet. o wystawienie dokumentu ze względu na ochronę gatunkową.

Moje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.12 12:19:47

Zdjęcia 16 latki

Mam pytanie, bo znalazłem na pewnym serwisie ogłoszenie ze zdjęciami 16 latki i zapytałem o cenę. Po ok. dobie , mail który pisałem do odpowiedzi jest niedostępny i wyświetla mi się, że trwają ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2019.2.11 23:37:11

Alimenty

Witam. Mieszkam od 18stk sama, aktualnie 23 i się uczę dalej wiec alimenty zawsze mama dostawała od ojca na konto i wysyłała mi na konto, w tym momencie możliwe ze zaprzestanie wysyłania pieniędzy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.10 23:28:44

Przepisanie działki

Witam.
Proszę o rade. Mojej żony mama wraz z dwoma siostrami posiadają działki które mają po śmierci swoich rodziców. Niestety za życia dziadków nie zostały przepisane i teraz nie wiemy jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.10 12:21:9

Przemoc psychiczna matki wobec rodziny

Znajoma w bardzo podobnej sprawie korzystała ze wsparcia kancelarii z Tczewa, mogę podpytać o szczegóły albo dam namiary na tego prawnika. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2019.2.8 21:20:27

Mimo umożenia komornik odmawia zwolnienia zajęcia

Z takimi sytuacjami to walka z wiatrakami jeśli nie masz konkretnych argumentów i nie działasz oficjalnie, np. skarżąc działania komornika. Podpytaj w kancelarii Lexa - zajmują sie ochrona majątku ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2019.2.8 21:19:2

Delegacja a czas pracy

Witam. Jestem pracownikiem firmy zajmującej się montażem odnawialnych źródeł energii. Od pewnego czasu w mojej firmie toczy się burzliwa dyskusja jak rozliczać czas wyjazdu w delegacje. Przykład: ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.6 21:52:6

Udzielam pomocy w zdobyciu legalnego prawa jazdy.

Udzielam pomocy w zdobyciu legalnego prawa jazdy. Proszę pisać na maila szkolajazdy774@gmail.com ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.6 21:31:6

nakaz pracy w nadgodzinach

Witam serdecznie mam pytanie,pracuje 8 godzin dziennie od poniedziałku do piatku, i 7 godzin w sobote,od jakiegos czasu pracodawca nakazuje zostawac raz w tygodniu 3 godziny dłuzej, Mam pytanie gdyz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.6 19:38:47

wspolnota utrudniajaca normalne zycie

mam pytanie jak najlepiej rozwiazac sprawe we wspolnocie w piwnicy zdemontowano drzwi ktore byly zgodne z planem budynku ,nie uzyskalem informacji czy bylo to za sprawa uchwaly czy na dziko ,sprawa nurtujaca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.6 9:40:48

Jak ubezpieczyć zdrowotnie rolnika bez KRUSu ale z ziemią

Mój ojciec ma 2 lata do emerytury i pozostaje nieubezpieczony zdrowotnie. Jest właścicielem ponad 20ha ziemi rolnej, którą dzierżawi innym rolnikom. Przez lata był członkiem spółdzielni rolnej, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.5 15:12:44

Udzielanie korepetycji

Dzień dobry

Chciałbym zacząć udzielać odpłatnych korepetycji, ale nie wiem jak zabrać się za to od strony prawnej. Słyszałem, że od 2019 roku nie trzeba rejestrować działalności, by udzielać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.5 10:53:2

Lokal socjalny na cele własnosciowe

Witam, mam dwa pytania

1. Najemca zajmuje lokal mieszkalny w budynku gdzie lokatorzy chcą wykupić za przysłowiową złotówkę mieszkania.
Ten najemca zna zadłużenie i nie wykupi lokalu, obecnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.4 21:5:37

Unieważnienie umowy lojalnościowej

Pracuje w zakładzie fryzjerskim jako fryzjerka. 2 lata temu otrzymałam od Szefowej umowe lojalnosciowa do podpisu o zakazie konkurencji przez 5 lat od ustania zatrudnienia. 31.01.2019 wygasla moja umowa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.4 20:3:56

Nowe i stare okna w budynku w granicy: bezprawie

Witam,

W granicy mojej działki stoji taki oto dom jak na zdjęciu poniżej.

https://ibb.co/GPPtjG9

Ten dom ma około 50 lat. Został niedawno wykupiony. Poprzedni właściciel wykonał takie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.2 19:29:0

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika