Forum prawne (strona 101)

długi po wujku

W zeszłym tygodniu odebrałem wezwanie do sądu na rozprawę ws. o stwierdzenie nabycia spadku (a właściwie to długu ) po moim wujku "Romku" (zmarł w 2014) i jego żonie "cioci Kasi" (zmarła 03/2018). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.12 21:38:31

Egzekucja z BTE bez wypowiedzenia umowy

Witam,

Prowadzona jest egzekucja ze składników majątkowych w oparciu o bankowy tytuł egzekucyjny (wystawiony sierpień 2015 r.) zaopatrzony w klauzulę wykonalności (październik 2015 r.).
Bank ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.12 15:40:3

Hodowla zwierzat Egzotycznych

Witam , lada moment będę posiadał jaszczurki na sprzedaż (Cyklicznie co miesiąc) o każdym urodzeniu muszę informować pow.insp.Wet. o wystawienie dokumentu ze względu na ochronę gatunkową.

Moje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.12 12:19:47

Zdjęcia 16 latki

Mam pytanie, bo znalazłem na pewnym serwisie ogłoszenie ze zdjęciami 16 latki i zapytałem o cenę. Po ok. dobie , mail który pisałem do odpowiedzi jest niedostępny i wyświetla mi się, że trwają ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2019.2.11 23:37:11

Alimenty

Witam. Mieszkam od 18stk sama, aktualnie 23 i się uczę dalej wiec alimenty zawsze mama dostawała od ojca na konto i wysyłała mi na konto, w tym momencie możliwe ze zaprzestanie wysyłania pieniędzy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.10 23:28:44

Przepisanie działki

Witam.
Proszę o rade. Mojej żony mama wraz z dwoma siostrami posiadają działki które mają po śmierci swoich rodziców. Niestety za życia dziadków nie zostały przepisane i teraz nie wiemy jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.10 12:21:9

Przemoc psychiczna matki wobec rodziny

Znajoma w bardzo podobnej sprawie korzystała ze wsparcia kancelarii z Tczewa, mogę podpytać o szczegóły albo dam namiary na tego prawnika. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2019.2.8 21:20:27

Mimo umożenia komornik odmawia zwolnienia zajęcia

Z takimi sytuacjami to walka z wiatrakami jeśli nie masz konkretnych argumentów i nie działasz oficjalnie, np. skarżąc działania komornika. Podpytaj w kancelarii Lexa - zajmują sie ochrona majątku ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2019.2.8 21:19:2

Delegacja a czas pracy

Witam. Jestem pracownikiem firmy zajmującej się montażem odnawialnych źródeł energii. Od pewnego czasu w mojej firmie toczy się burzliwa dyskusja jak rozliczać czas wyjazdu w delegacje. Przykład: ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.6 21:52:6

Udzielam pomocy w zdobyciu legalnego prawa jazdy.

Udzielam pomocy w zdobyciu legalnego prawa jazdy. Proszę pisać na maila szkolajazdy774@gmail.com ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.6 21:31:6

nakaz pracy w nadgodzinach

Witam serdecznie mam pytanie,pracuje 8 godzin dziennie od poniedziałku do piatku, i 7 godzin w sobote,od jakiegos czasu pracodawca nakazuje zostawac raz w tygodniu 3 godziny dłuzej, Mam pytanie gdyz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.6 19:38:47

wspolnota utrudniajaca normalne zycie

mam pytanie jak najlepiej rozwiazac sprawe we wspolnocie w piwnicy zdemontowano drzwi ktore byly zgodne z planem budynku ,nie uzyskalem informacji czy bylo to za sprawa uchwaly czy na dziko ,sprawa nurtujaca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.6 9:40:48

Jak ubezpieczyć zdrowotnie rolnika bez KRUSu ale z ziemią

Mój ojciec ma 2 lata do emerytury i pozostaje nieubezpieczony zdrowotnie. Jest właścicielem ponad 20ha ziemi rolnej, którą dzierżawi innym rolnikom. Przez lata był członkiem spółdzielni rolnej, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.5 15:12:44

Udzielanie korepetycji

Dzień dobry

Chciałbym zacząć udzielać odpłatnych korepetycji, ale nie wiem jak zabrać się za to od strony prawnej. Słyszałem, że od 2019 roku nie trzeba rejestrować działalności, by udzielać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.5 10:53:2

Lokal socjalny na cele własnosciowe

Witam, mam dwa pytania

1. Najemca zajmuje lokal mieszkalny w budynku gdzie lokatorzy chcą wykupić za przysłowiową złotówkę mieszkania.
Ten najemca zna zadłużenie i nie wykupi lokalu, obecnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.4 21:5:37

Unieważnienie umowy lojalnościowej

Pracuje w zakładzie fryzjerskim jako fryzjerka. 2 lata temu otrzymałam od Szefowej umowe lojalnosciowa do podpisu o zakazie konkurencji przez 5 lat od ustania zatrudnienia. 31.01.2019 wygasla moja umowa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.4 20:3:56

Nowe i stare okna w budynku w granicy: bezprawie

Witam,

W granicy mojej działki stoji taki oto dom jak na zdjęciu poniżej.

https://ibb.co/GPPtjG9

Ten dom ma około 50 lat. Został niedawno wykupiony. Poprzedni właściciel wykonał takie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.2 19:29:0

2019.2.1 23:45:45

Zabudowa szeregowa

Witam!
Mam następującą sprawę. Mieszkam w zabudowie szeregowej domów jednorodzinnych. Nasze główne okna wychodzą na taras. Od tych okien do płotu jest 7 metrów zaś 4 metry za płotem powstają ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.1 19:21:2

Niezrozumialy wyrok sadu.

Witam, w listopadzie 2017 roku mialem kolizje. Krotko mowiac wjechal we mnie starszy pan gdy jechalem prawym pasem, pan nie upewnil sie czy ma miejsce i wjechal we mnie ocierajac sie o moj lewy bok. Byla ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.1 15:42:6

Dochodzenie odszkodowań

Wiedzą jak skutecznie starać się o dobre godne odszkodowanie w kancelarii Merces (wypadekodszkodowania.pl). Ja mam z nimi tylko dobre doswiadczenia, a korzystałam z pomocy dwukrotnie (raz dla siebie, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2019.2.1 13:43:6

Problem spór na allegro

Witam . Na allegro sprzedalem chwytak do ladowania zlomu w aukcji dokladnie mialem tak napisane ?Chwytak do złomu sprawny 100% kontakt 609651182? chwytak odebrali osobiscie . Po 2 tyg oskarzaja mnie ze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.31 23:0:0

Matka uniemożliwia test DNA

Opisze w skrócie swoją historię. Pewnego dnia dowiedziałem się że moja dziewczyna jest w ciąży. Uznałem dziecko za swoje bo nic nie podejrzewałem, nawet niektórzy mówili że podobne, ale po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.31 17:58:44

Własna działalność

Mam pytanie sąsiad ma własną działalność meble na wymiar ale mieszkamy wspólnocie mieszkaniowej mamy wspólny gadasz przedzielony płyta (regips) i sąsiad w takim małym pomieszczeniu tnie płyty ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.31 16:45:9

Opiekun prawny osoby ubezwłasnowolnionej

Dzień dobry,
Osoba ubezwłasnowolniona całkowicie ma wyznaczony termin komisji Zus. Opiekun prawny nie moze tego dnia byc obecny.
Czy opiekun prawny może napisać upoważnienie dla osoby trzeciej, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.31 2:1:48

Dług spłacony bez komornika, a firma chce pieniądze za jego usługę

Witajcie,
piszę, bo wydawało mi się, że zakończyłem "przygodę" z firmą H*** Finance. Chodziło o bardzo odległe zobowiązanie. Ale po kolei.
We wrześniu 2018 r. otrzymałem wiadomość, że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.30 23:47:58

Odszkodowanie za zle usuniecie zeba?

Dzien dobry. Sytuacja wyglada nastepujaco: w zeszlym roku zlamala mi sie gorna czworka. Tydzien temu bylem na prywatnej wizycie na ktorej zostala ona usuwana. Bylo bolesnie i bez szycia dziasla sie nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.30 12:19:56

Stypendium socjalne

Cześć i czołem,
mam zapytanie odnośnie kwestii stypendium socjalnego na studiach. 28 stycznia siostra zakończyła studia kończące się tytułem magistra. Ponadto jest w trakcie studiowania innego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.30 10:13:16

Zajęcie odszkodowania NNW przyznanego dziecku przez komornika.

Witam serdecznie.

Stało się jak w temacie. Dwójka naszych dzieci miała w szkole wypadki. Przyznane odszkodowania zostały przelane na konto bankowe. Niestety pieniążki zajął komornik. Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.30 8:15:10

Zablokowane konto bankowe przez bank

Witam,
Ostatnio tzn - 25.01.2019 bank dokonał blokady na moim koncie bankowości internetowej jak i kart, udałem się do oddziału bo kazano mi na infolini tam się udać, niestety w oddziale także ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.29 21:57:56

Wspólność małżeńska a darowizna

Z takimi sprawami trzeba się zwrócić do notariusza, ja korzystam w razie potrzeby z usług notariusz Cejrowskiej. Doskonale zorganizowane, duża wiedza, świetne podejście do klienta. ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2019.1.29 18:57:19

Zadośćuczynienie

Grunt to profesjonalna pomoc. Na pewno na taką można liczyć w kancelarii adwokackiej Cejrowski z Tczewa. Mają bardzo dobrych prawników. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2019.1.29 18:27:17

Darowizna nieruchomości na cele publiczne

Powiat dokonuje darowizny nieruchomości na cele publiczne na rzecz prywatnego podmiotu (spółka, osoba prawna). Rada powiatu wydaje uchwałę wyrażającą zgodę na dokonanie darowizny. Umowa przyjmuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.29 17:34:21

prawo do mieszkania

Witam.Mama wspolwlasciciel mieszkania chce wymeldowac i eksmitowac swojego synow z mieszkania.Czy ma do tego prawo?Jak sie bronic przed tym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.29 15:9:58

Duża darowizna od dziadków

Witam.

Dziadkowie chcą przekazać mi darowiznę (będę bral kredyt na mieszkanie ) w wysokości 70 tyś złotych.

Jak to wygląda od względem opodatkowania? Czy rozbić kwotę na innych członków ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.29 14:54:30

Szanse na apelacji

Witam dostałem nieprawomocny wyrok 2lat pozbawienia wolności do którego już złożyłem pismo o uzasadnienie. Zostałem skazany bez namacalnych dowodów pomimo że jestem jedynym żywicielem rodziny ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2019.1.29 7:45:57

Usytuowanie kontenera handlowego

Borykam się z następującą sytuacją:
Mam swoją działkę o powierzchni 8,5 ara. Na tejże działce zaprojektowane mam pawilon usługowo handlowy o powierzchni 30 mkw oraz mały dom jednorodzinny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.28 17:14:33

które orzeczenie jest wiążące dla sądu w postepowaniu o podniesienie alimentów

witam

powódka występuje o podniesienie alimentów podając w pozwie wyrok sadu w sprawie separacji. po separacji był jeszcze wyrok rozwodowy w którym także sąd orzekał o wysokości alimentów. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.28 13:59:5

Darowizna od teściów dla męża, co z majątkiem żony

Dzień dobry. Tesciowie w akcie darowizny przepisali dom na swojego syna- mojego męża. Zanim tego dokonali, ustaliliśmy, że dom przepiszą na nas wspólnie. Zdziwiłam się, gdy po załatwieniu sprawy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.28 13:17:30

Odłączony Gaz w wynajętym mieszkaniu

Właścicielem mieszkania jest moja Matka , w mieszkaniu tym zameldowana była jej siostra ze swoim mężem , mieszkali tam od bardzo wielu lat ..
Wszystkie umowy za gaz i inne media były podpisywane ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.27 17:29:59

Dziedziczenie udziałów w spółce z o.o.

Witam, mam pytanie odnośnie dziedziczenia udziałów.. Spółka ma kapitał zakładowy wynoszący 5000 zł oraz dwóch wspólników Piotra i Pawła. Każdy ma po 50 udziałów o wartości 50 zł. W tym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.26 21:57:26

Jaka forma działalności

Witam
Trochę czytam o formach prowadzenia działalności, ale nadal mam problem ze zdecydowaniem się którą formę wybrać. Wraz ze znajomym mamy pomysł na biznes (obydwaj po około 20 tyś kapitału ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.26 16:39:37

Czy mogę dostać kuratora?

Dzień dobry nazywam się Kacper i mam 15 lat. Dziś do mojego domu przyjechał policjant w sprawie tego co pisałem na portalu "olx" napisałem coś typu "czy modela na zdjęciu jest w cenie bo mam wolną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.26 11:14:0

Wznowienie postępowania

Witam. Mam pytanie odnośnie zawieszenia postępowania w sprawie działu spadku. W dniu 07.02.2018 złożyłam do sądu wniosek o zawieszenie postępowania na zgodny wniosek stron postępowania. 06.04.2018 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.25 23:55:38

Świetlica wiejska

Dzień dobry!
Pozwolę sobie pokrótce zakreślić sytuację - budynek, w którym kiedyś funkcjonowała szkoła, którego część należy do urzędu gminy a część do osoby prywatnej - mieszkanie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.25 21:35:26

KRS

Jestem członkiem stowarzyszenia mającego swoją siedzibę w UE i jestem zainteresowany otworzeniem oddziału w Polsce, który będzie posiadać osobowość prawną. W Centrum Obsługi Interesanta przy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.25 20:37:41

Czy istnieje możliwość zmiany darowizny w spadek?

Dzień dobry,

W 2015 roku otrzymałem od babci w darowiźnie mieszkanie, które aktualnie sprzedaję, przez co jestem objęty podatkiem 19% od sprzedaży nieruchomości, ponieważ nie minęło jeszcze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.24 17:1:13

Pracodawca potrącił należności

Pracuję na umowie B2B. Wystawiałem faktury bez VATu, a pracodawca płacił mi z VATem. Po 5 miesiącach żąda zwrotu tej nadwyżki. Nie tyle co żąda, a sam sobie potrącił z kolejnych faktur. Co ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.24 9:32:55

Nieuczciwa konkurencja

Witam, w moim mieście 20 tys mieszkańców funkcjonuje siłownia szkolna, która oferuje karnet dla uczniów szkoły w cenie 20 zł za miesiąc, a dla pozostałych osób 40 zł. Dodatkowo pozwala trenerom ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.23 7:45:11

156art.kk

Witam,Mam pewien problem mam obecnie sprawę w sądzie gdzie przybili mi 156 art.kk &1 ,prokurator żąda 3 lat pozbawienia wolności. w czasie popełnenia czynu miałem mniej niz 20 Lat i nie byłem karany ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2019.1.22 22:17:4

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika