Forum prawne - Darmowe porady prawne
( tematów na forum)
-
przez: KrzysztofMaliszak | 2018.10.9 18:6:58
Jak z tą rentą? Bo sam już nie wiem. Coraz gorzej widzę i chyba sam się będę starał o jej przyznanie. Na razie jednak odkładam kasę na zabieg, bo boję się ślepoty. Polecono mi dr Michnowskiego (...) czytaj dalej»
-
Umowa o prace a niska stawka godzinowa
przez: tirol2403 | 2018.10.8 23:49:37
Witam. Dostałem właśnie po okresie próbnym na umowie zlecenie, gdzie miałem stawke 13,70 brutto, umowe o pracę na cały etat, czas określony na 3 miesiące i na niej mam stawkę 9,50 brutto plus (...) czytaj dalej»
-
przez: klara556 | 2018.10.8 20:53:28
Cześć. Ciekawa jestem, kto z was dba o sprawy swojej firmy, powierzając opiekę nad nimi najlepszym specjalistom w danej dziedzinie? Moją księgowość w uproszczonej formie (kpir wrocław) prowadzi (...) czytaj dalej»
-
umowa z firmą, a jej przedmiot działalności
przez: wenmar | 2018.10.8 13:59:4
witam w 2017 r, podpisałem umowę zlecenie, której przedmiotem było zarządzanie kapitałem firmy na zasadzie tradingu. W ostatnich dniach dostałem od znajomego sprawozdanie zarządu tejże firmy (...) czytaj dalej»
-
przez: Monoblok | 2018.10.8 7:16:0
Dzień dobry. Pracodawca wysyła mnie na 3 dyniowe szkolenie. Zakwaterowana będę w jednym pokoju z obcym mężczyzna. Czy pracodawca ma prawo mnie zmusić do takiego wyjazdu? Czy ja mogę w jakiś sposób (...) czytaj dalej»
-
przez: tomasz20 | 2018.10.6 14:13:10
Witam Pracuje na cały etat w firmie około 3 lat i kilka miesięcy temu dostałem umowę na czas nie określony. Teraz chcą dać mi umowę na 3/4 etatu bo nie ma w firmie aktualnie roboty na cały. (...) czytaj dalej»
-
Wspólnota;wydzielona działka; jakie prawa
przez: bono05 | 2018.10.6 8:21:31
Witam. Szukam gdzie sie da ale nie znalazłam, rzecz ma sie tak jest wspólnota 5 lokali w budynku. Do jednego z lokali jest wydzielona działka.Ogrodzone jest wokół przez właściciela który później (...) czytaj dalej»
-
przez: expat1982 | 2018.10.5 12:29:33
Cześć wszystkim! Mam taki o to problem: Dostałem ofertę pracy dla Polskiej spółki w Manili, mam się zajmować ich biurem. Kontrakt na 3 lata. Jestem na etapie negocjowania wynagrodzenia netto (...) czytaj dalej»
-
utrudnienie korzystania z majątku wspólnego
przez: Krolewnazdrewna827 | 2018.10.4 10:36:7
Witam, mam pytanie. Od dłuższego czasu między mna a moim mężem mocno psuły sie relacje. w efekcie oboje zaczęliśmy robić rzeczy, których nie powinniśmy. Kilka miesięcy temu na skutek pewnej (...) czytaj dalej»
-
Odstąpienie od umowy sprzedaży nieruchomości
przez: xvyoxwq09 | 2018.10.3 22:12:27
Witam. Jako sprzedający podpisałem umowę przedwstępną sprzedaży nieruchomości. Na poczet zawartej umowy kupujący ? zgodnie z treścią umowy ? dokonał wpłaty zaliczki (nie zadatku). Umowa (...) czytaj dalej»
-
Wykup miejskiego miejsca parkingowego
przez: domis09 | 2018.10.3 20:2:22
Witajcie. Mieszkam na zamkniętym osiedlu. Grunt na podwórku należy do miasta. Miejsc parkingowych na podwórku mało, a na dodatek po powrocie studentów zaparkowanie graniczy z cudem. Pomyślałem (...) czytaj dalej»
-
przez: Maras12345 | 2018.10.3 17:46:12
orady prawne Porady prawne >> Zapytaj prawnika online PORADY PRAWNE ONLINE Zapytaj prawnika: Dziś miała odbyć się rozprawa o podwyższenie alimentów na moje dzieci. Obecnie place 700 zł (...) czytaj dalej»
-
przez: cappadonna91 | 2018.10.2 21:25:10
Witam, 16.09 doznałem skręcenia kolana - wypadek w pracy. Od 29.09 wróciłem do pracy po zwolnieniu. Historii choroby nie ma, leczenie w toku. Jestem zarejestrowany (ubezpieczony) oraz mam dodatkowe (...) czytaj dalej»
-
przez: lary53 | 2018.10.1 1:38:27
mieszkam całe życie u babci jestem nie zameldowany, wczoraj policja kazała mi wyjść z lokalu w którym mieszkam pod nadzorem i namową policji żeby mnie nie wpuszczać z powrotem dodam iż miałem (...) czytaj dalej»
-
Ogłoszenie upadłości a trwający kredyt
przez: Karox | 2018.9.29 7:11:17
Witam, jestem po ogłoszeniu upadłości osoby fizycznej, ale jeszcze przed wyznaczeniem sędziego komisarza i syndyka. Wpadłam w spirale zadłużenia przez chłopaka, któremu chciałam pomoc i zostałam (...) czytaj dalej»
-
przez: gaaszi | 2018.9.27 17:35:54
Witam, moja znajoma wzięła porzeczkę 500 zł i płaci od 2 lat 200 zł odsetek czyli to już 4400 zł spłaciła, a wzięła tylko 500 zł czy to legalna porzeczka czy ma zgłosić to na policje ona (...) czytaj dalej»
-
zaliczka na zakup działki a zmiany w umowie
przez: werot | 2018.9.27 14:5:55
Dzień dobry, Proszę o radę, jakie można podjąć kroki w tym przypadku: Zdecydowaliśmy się na zakup działki znalezionej w ogłoszenie. Ogłoszenie było zamieszczone przez syna, natomiast (...) czytaj dalej»
-
Sprawdzenie umowy najmu mieszkania
przez: levider | 2018.9.27 12:52:50
Witam Czy mógłby ktoś sprawdzić umowę najmu, którą muszę podpisać w celu wynajęcia mieszkania? Już raz trafiła mi się taka umowa, przez którą sprawiłem sobie małe problemy, a sam nie (...) czytaj dalej»
-
Czy kupującemu należy się zwrot pieniędzy?
przez: mustt | 2018.9.27 10:45:23
Dzień dobry, przedwczoraj sprzedałem telefon bez żadnego dowodu zakupu tudzież gwarancji. Kupujący zgodził się na transakcję przy upuście pierwotnej ceny. Telefon oglądał we własnych rękach (...) czytaj dalej»
-
przez: tomek099 | 2018.9.26 15:17:4
Czy jeśli będę chciał tłumaczyć seriale np. amerykańskie z napisów już udostępnionych w internecie to łamię prawo czy łamie je ta osoba, która spisała je z oryginalnej ścieżki dźwiękowej (...) czytaj dalej»
-
przez: tomek099 | 2018.9.26 15:17:3
Czy jeśli będę chciał tłumaczyć seriale np. amerykańskie z napisów już udostępnionych w internecie to łamię prawo czy łamie je ta osoba, która spisała je z oryginalnej ścieżki dźwiękowej (...) czytaj dalej»
-
przez: tomek099 | 2018.9.26 15:16:58
-
przez: martynax | 2018.9.25 14:19:11
Przeprowadzam się do nowego miasta i udało mi się już znaleźć idealne mieszkanie do wynajęcia. Właścicielka tego mieszkania chce podpisać umowę najmu okazjonalnego u notariusza. Potrzebny jest (...) czytaj dalej»
-
przez: Ytseman | 2018.9.25 9:12:39
Witam, mam pytanie dotyczące sprzedaży nieruchomości i związanego z tym obowiązku podatkowego. Rok temu umarła moja mama. Jej udział w domu (w którym mieszkaliśmy od 1998 roku) został podzielony (...) czytaj dalej»
-
Wynagrodzenie za służbę w WOT a alimenty
przez: Jasiekkoz | 2018.9.24 22:43:52
Witam serdecznie, jestem uczniem 4 klasy technikum, jestem żołnierzem Wojsk Obrony Terytorialnej, wynagrodzenie za służbę nie jest w żaden sposób opodatkowane, stąd moje pytanie czy może ono być (...) czytaj dalej»
-
Wykorzystywanie pozycji znanych Marek do promowania swojego biznesu
przez: NiewygodnePytania | 2018.9.24 17:30:2
Witajcie! Przeglądając internet niejednokrotnie można natknąć się na polskie podróbki zagranicznych serwisów internetowych. Być może nie ma w tym nic dziwnego - w końcu każdy chce jak najszybciej (...) czytaj dalej»
-
przez: robbson | 2018.9.23 17:32:28
jeżeli posiadam rozwód z orzeczeniem o winie na moją korzyść .ex złożyła pozew o wyższe alimenty ...z 500 na 1000..i sąd przyznał...jaka jest szansa że odwołałem sie od wyroku do wyższej (...) czytaj dalej»
-
przez: mariolka27 | 2018.9.23 10:29:32
Miałam na myśli po porodzie urlop macierzyński i rodzicielski (nie wychowawczy) i powrót do pracy. czytaj dalej»
-
przez: Corrado | 2018.9.22 22:45:7
Witam, Mam problem z kredyt inkasso. Z nie utrzymujemy kontaktu od 12 lat.w maju dostalam pismo z sądu i zaproszdnie na sprawe rozwodową.Na sprawie męza nie bylo a pojawil sie jego awokat-pelnomocnik (...) czytaj dalej»
-
Kwestionowanie gości przez właściciela w wynajmowany pokoju.
przez: ULEWICZ.KANC | 2018.9.22 15:16:40
Dzień dobry, bez zapoznania się z zawartą umową nie sposób odpowiedzieć na Pana pytania. Pozdrawiam, adwokat Bernadetta Parusińska- Ulewicz adwokat@kancelariaulewicz.pl czytaj dalej»
-
ROZWÓD Z ORZECZENIEM O WINIE MAŁŻONKA
przez: ULEWICZ.KANC | 2018.9.22 15:12:4
Dzień dobry, bez zapoznania się ze złożonym przez Panią pozwem oraz odpowiedzią na pozew, wniesioną przez męża, nie sposób stwierdzić czy istnieje ryzyko orzeczenia rozwodu z Pani wyłącznej (...) czytaj dalej»
-
Sąsiadka która gnębi wszystkich mieszkańców
przez: Lokatorka | 2018.9.21 20:50:10
"życzymy" * czytaj dalej»
-
Wystawianie przez inny podmiot faktury za usługę
przez: Filipek8 | 2018.9.21 13:7:0
Ja świadczę usługi bez działalności i jeżeli chodzi o wystawianie rachunków pomaga mi to ogarnąć kancelaria dubielsawinda.pl. Pytanie, które masz to w zasadzie jest pytanie do prawnika. Może (...) czytaj dalej»
-
przez: adwik | 2018.9.21 12:32:44
Witam serdecznie, mam pewną problematyczną kwestię z firmą zajmująca się administrowaniem budynku, w którym mieszkam. Sprawa wygląda następująco: jesteśmy rozliczani w formie comiesięcznych (...) czytaj dalej»
-
przez: justyna45 | 2018.9.20 16:41:9
Witam Wraz z mężem prowadzę małą firmę produkcyjną i temat odzieży ochronnej dla pracowników cały czas spędza nam sen z oczu. Mam pytanie z jaką częstotliwością trzeba kupować nowe maskie (...) czytaj dalej»
-
Wypadek w pracy, L4 i odszkodowanie
przez: Agentka-EUCO | 2018.9.19 12:26:32
Zgadza się Panie Andrzeju Kwiatkowski pana kolega bardzo słusznie postąpił. Jestem Agentką do spraw odszkodowań dziennie zgłasza się do nas szczereg ludzi z różnymi sprawami związanymi z odszkodowaniem (...) czytaj dalej»
-
przez: Gabryyss | 2018.9.18 23:29:30
Dzień dobry, Sytuacja wygląda następująco. Chłopak w wieku 20 lat, wystąpił w tym roku z pozwem do Sądu o ustalenie ojcostwa człowieka, który przez cały jego okres życia nie poczuwał się (...) czytaj dalej»
-
Jakiego programu do zarządzania wierzytelnościami używasz?
przez: marcin24412321 | 2018.9.18 12:0:13
My od kilku miesięcy korzystamy z narzędzia autowindykator.pl m.in. do windykacji. W prosty sposób możemy wygenerować wezwania do zapłaty czy obliczyć odsetki. Poprzednio korzystaliśmy z rozwiązań (...) czytaj dalej»
-
przez: ULEWICZ.KANC | 2018.9.18 8:0:4
Dzień dobry, oczywiście uwzględnienie skargi pauliańskiej nie powoduje nieważności umowy darowizny, a tylko jej bezskuteczność w stosunku do Pani. Niemniej na podstawie powyższego opisu można (...) czytaj dalej»
-
od jakiej daty liczyć okres wypowiedzenia umowy o pracę
przez: turek16 | 2018.9.17 14:58:5
witam, niemiecki pracodawca wypowiedział ze mną umowę o pracę listownie (pocztą) w czasie mojego przebywania na zwolnieniu lekarskim. Data jaka pierwotnie widniała, był to 22.08.2018 r . Listu (...) czytaj dalej»
-
przez: ULEWICZ.KANC | 2018.9.17 11:30:12
Szalonaruda, to zależy czy wyrok jest prawomocny, czy nie, a jeśli jest prawomocny, czy sąd w jakikolwiek sposób sprecyzował termin płatności alimentów przed wydaniem wyroku. Pozdrawiam, adwokat (...) czytaj dalej»
-
Zameldowanie tymczasowe matki a zameldowanie noworodka
przez: ULEWICZ.KANC | 2018.9.17 11:24:7
justkejt, dziecko powinno być zameldowane tam, gdzie mieszka ono i jego rodzice (lub to z nich, z którym dziecko na stałe przebywa). Pozdrawiam, adwokat Bernadetta Parusińska- Ulewicz adwokat@kancelariaulewicz.pl czytaj dalej»
-
przez: marcelina1995 | 2018.9.15 15:13:18
Zakupiłam samochód sprowadzony z Niemiec w komisie, jednak jak się okazało właściciel nie złożył deklaracji Akc - u i nie uiscil opłaty za akcyzę. Ja, niczego nieswiadoma (jest to mój pierwszy (...) czytaj dalej»
-
przez: jacek144 | 2018.9.15 11:20:16
Mieszkam na parterze w bloku. Mój sąsiad z góry( 2 piętro ) notorycznie otwiera drzwi od klatki schodowej. Zastawiając drzwi kamieniem bądź stopką. Twierdząc, że na klace schodowej śmierdzi. (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność materialna a brak możliwości zabezpieczenia mienia,
przez: qqryq9 | 2018.9.15 2:9:36
Witam, Pracuję w lokalu gastronomicznym na podstawie umowy o pracę. Chciałbym się dowiedzieć czy pracodawca musi zapewnić urządzenie (szuflada do kasy fiskalnej, kasetka) do trzymania pieniędzy (...) czytaj dalej»
-
mbank nadal nie przelał kwoty zajętej komornikowi a on chce zająć mi wypłatę !
przez: Filipek8 | 2018.9.14 15:32:48
Sprawdziła Pani historię konta? W sensie jakie przelewy, gdzie zostały wykonane z Pani konta? Musi to być odnotowane w historii konta. W końcu te pieniądze się nigdzie nie rozpłynęły. Proszę (...) czytaj dalej»
-
Dzielenie świadczeń alimentacyjnych przez komornika a inne zobowiązania
przez: Marcin2202 | 2018.9.14 10:19:57
Witam Potrzebował bym jakiejś porady lub wytłumaczenia mi jak wygląda dzielenie świadczeń alimentacyjnych. Otórz dokładnie chodzi o to że dostaję alimenty od komornika. Problem polega na tym (...) czytaj dalej»
-
Serwis do którego oddałem telefon został okradziony. Co robić?
przez: mcmauy | 2018.9.14 9:26:31
Dzień dobry, jakiś czas temu oddałem telefon iphone 6 do serwisu. Między czasie serwis został okradziony, o czym się dowiedziałem gdy chciałem odebrać telefon. Straciłem wszystkie dane, kontakty, (...) czytaj dalej»
-
Serwis do którego oddałem telefon został okradziony. Co robić?
przez: mcmauy | 2018.9.14 9:23:11
Dzień dobry, jakiś czas temu oddałem telefon iphone 6 do serwisu. Między czasie serwis został okradziony, o czym się dowiedziałem gdy chciałem odebrać telefon. Straciłem wszystkie dane, kontakty, (...) czytaj dalej»
-
przez: bruno_mars | 2018.9.14 0:37:31
również polecam pana Tomaszczyka, znany prawnik z Warszawy i polecany na różnych forach czytaj dalej»