Forum prawne (strona 102)

156art.kk

Witam,Mam pewien problem mam obecnie sprawę w sądzie gdzie przybili mi 156 art.kk &1 ,prokurator żąda 3 lat pozbawienia wolności. w czasie popełnenia czynu miałem mniej niz 20 Lat i nie byłem karany ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2019.1.22 22:17:4

Wynajem kancelarii na godziny w Krakowie

Oferujemy kancelarię do wynajęcia na godziny o powierzchni 18m2. Zlokalizowana jest w samym centrum Krakowa - tuż obok Placu Matejki - przy ul. św. Filipa 23. Idealna przestrzeń dla radców prawnych, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.22 16:0:26

Kancelaria Odszkodowawcza

Będę podpowiadał reprezentacje ze strony sos-bphc.com. Dobrze prowadzona kancelaria odszkodowawcza, starają się cały czas trzymać kontakt z klientem. Kumpel mi mówił i tobie też radzę poczytać ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2019.1.22 10:22:12

VAT-UE a obowiązek składania JPK_VAT i kwestia przychodów

Witam,

Osoba prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą - praktyka lekarska specjalistyczna.

Główną działalnością jest praca jako lekarz w prywatnej klinice medycznej.

Oprócz w/w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.22 10:12:41

podatek od sprzedaży domu

Witam wybudowałem dom na ziemi rodziców która była ich współwłasnością aby uzyskać pozwolenie na budowę spisaliśmy umowę o dzierżawie na okres 10 lat za przysłowiową złotówkę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.21 20:17:43

kontakty 15 latki z ojcem

Mam córkę 15 lat. Kontakty uregulowane w 2013 roku, kara z z zagrożeniem za ich niewykonywanie z 2016 roku. Od ponad roku córka jeździ do ojca tylko raz na kilka m-cy. Powodem jest wyzywanie i obrażanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.21 13:32:16

Alimenty

witam mam problem poniewaz ojciec dziecka nie chce go uZNac -mimo tego ze robilismy testy DNA -powiedzial mi ze jesli chce dostac jakies pieniadze na dziecko mam isc do sadu :( narazie jestem w Uk ale ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.20 21:23:31

pracownik samorządowy a powołanie na funkcję wiceburmistrza

Pracownik szczebla powiatowego obejmuje funkcję wiceburmistrza (na podstawie zarządzenia burmistrza o powołaniu).
Pracownik zatrudniony jest na czas nieokreślony. Ma niewykorzystany jeszcze urlop ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.20 13:6:10

Przekształcenie Użytkowania Wieczystego we Własność

Zgodnie z Ustawą z dnia 6 grudnia 2018 r. o zmianie ustawy o przekształceniu prawa użytkowania wieczystego gruntów zabudowanych na cele mieszkaniowe w prawo własności tych gruntów. Od 1.01.2019r ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.20 11:51:9

Rozwód z obcokrajowcem w Polsce

Witam, mój partner, który jest obcokrajowcem chce wziąć rozwód bez orzekania o winie. Sytuacja między nim a żoną jest skomplikowana. Od roku i 3 miesięcy jest w związku małżeńskim. Posiada ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.20 1:21:45

Zmiana nazwiska na panieńskie matki bez rozwodu rodziców

Chcę zmienić nazwisko na panieńskie mojej matki. Z ojcem od wielu lat nie otrzymuje kontaktu i nie chcę nosić jego nazwiska, ma wyznaczone alimenty (różnie bywa z ich płaceniem).
Rodzicie niestety ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.19 17:47:51

Zajęcie komornicze samochodu

Witam wszystkich. Kiedy kupiłem samochód i chciałem go przerejestrować na siebie dowiedziałem się że samochód ma zajęcie komornicze. Jednak okazało się że sprawa już jest zakończona i przerejestrowałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.19 16:11:20

Wpis na forum, czy to groźba?

Bratanek napisał na jakimś forum po śmierci prezydenta Gdańska: po idziemy po was zamykajcie zamki w domach, czy to jest groźba? Młody jest głupotę napisał i zobaczyłem to i dlatego się pytam, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2019.1.17 9:4:0

niepłacone alimenty

Witam,
kewstia niepłaconych alimentów na dziecko.
Mój były partner ma zasądzone alimenty , których nie płaci od kilku miesięcy, dług rośnie.
Kwota przewyższa 3krotność zasądzonych miesięcznych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.16 15:38:2

Alimenty - Fundusz

Witam , chcialem zapytac jak wyglada sprawa z Alimentami a dokladniej z funduszem alimentacyjnym ? Jestem ojcem 2 dzieci z mama dzieci prowadzimy osobne gospodartswo i mieszkamy osobno. Uczeszczam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.15 9:51:53

Spadek a renta rodzinna.

Witam serdecznie.
Moi rodzice nie żyją. Tata 4 lata mama 2 lata. Po żadnej z nich nie było rozprawy spadkowej. Nie wiem jak za to się zabrać oraz mam kilka pytań. Rodzeństwo zgodnie chce zrzec ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.15 2:14:39

Spadek po rodzicach, renta rodzinna.

Witam serdecznie, jak w temacie.

Gdzie mam się udać i co zrobić, aby rozwiązać moja sytuację. Sąd? Notariusz?

Moi rodzice nie żyją. Tata 4 lata, a Mama 2 lata.
Po Tacie nie było sprawy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.15 1:58:14

Znaleziony przedmiot, strata PILNE

Znalazłem u Siebie w bloku telefon podczas wychodzenia z domu. Wracając ze sklepu zostałem zaczepiony przez grupkę młodzieży, zostałem przewrócony na ziemię i na tym się skończyło. Po powrocie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.14 21:38:23

PODZIAŁ MAJĄTKU pilne

Sprawy o podział majątku nie są łatwe tylko, jeśli nie ma się dobrego adwokata... Duże doświadczenie w tym zakresie ma Kancelaria Cejrowski z Tczewa. Sprawdziłem. ... Zobacz wątek

20 odpowiedzi

2019.1.14 18:55:56

Sprawa o zadośćuczynienie

Moją sprawę o odszkodowanie pomógł mi wygrać adwokat Cejrowski z Tczewa. Bardzo duże doświadczenie, niesamowity profesjonalizm. Dobre przygotowanie do sprawy. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2019.1.14 18:15:16

Rezygnacja z odstapienia od umowy

Jakiś czas temu kupiłem przedmiot na allegro. W ciągu 14 dni odstąpiłem od umowy. Okazało się, że jednak nie chcę zwracać zakupionego przedmiotu. Czy można zrezygnować z odstąpienia od umowy, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.14 15:16:57

Postępowanie sanacyjne wobec pracodawcy

Dzień dobry, proszę o pomoc:
jestem zatrudniona na umowę na czas nieokreślomy w firmie, która swój główny oddział ma ponad 500 km od mojego miejsca zamieszkania. Do dnia 29.05.19 jestem na urlopie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.13 16:58:22

Kompensata trójstronna

Mam pytanie czy będąc prokurentem spółki z o.o. mogę podpisac umowę kompensaty trójstronnej z samą sobą? Spóka jest mi winna zapłatę za fakturę (jednoosobowa działaność), a drugi podmiot ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.12 18:49:56

Kompensata trójstronna

Mam pytanie czy będąc prokurentem spółki z o.o. mogę podpisac umowę kompensaty trójstronnej z samą sobą? Spóka jest mi winna zapłatę za fakturę (jednoosobowa działaność), a drugi podmiot ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.12 18:38:51

Oferta z urzędu pracy z dojazdem powyżej 3 godzin.

Bezrobotny może bez konsekwencji (utrata statusu bezrobotnego, utrata zasiłku) odmówić przyjęcia oferty pracy m.in. jeśli łączny czas dojazdu do miejsca pracy i z powrotem środkami transportu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.12 17:51:24

Zmiana nazwa ulicy a dowód

W dostępnym na stronie Sejmu tekście ujednoliconym ustawy o dowodach osobistych, Art. 46. 1. 2) jest napisane, że dowód należy wymienić, gdy doszło do "zmiany danych zawartych w dowodzie osobistym, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2019.1.12 16:11:56

Rozwód z chorą żoną , proszę o pomoc

Dzień dobry, na wstępie chce powiedzieć, że niechałbym aby ktokolwiek mnie oceniał, tylko naprawdę mi pomógł, ponieważ ja już nie wiem co mam robić, moje życie od 3 lat jest koszmarem, mam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.12 10:59:49

Wyrok za pobicie. Co dalej

Witam państwa. Mój brat rok temu został zaczepiony i uderzony w twarz przez jakiegoś chłopaka  ( znają się ze szkoły) . Mój brat mu oddał. Po czym ten chłopak zrobił obdukcję i zeznał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.11 16:42:24

Ubieganie się o zaległe alimenty

Z takim zapytaniem możesz się skierować do prawnikonline24.pl . Opiszesz tę sytuację tak jak tutaj i wycenią dany temat, zapłacisz i odpowiedzą fachowo. Będziesz w temacie mieć pewną odpowiedź ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2019.1.11 10:2:2

Spłata kredytu, a jego wejście w masę spadkową.

Witam serdecznie,
chodzi o spadek po tacie, o który spór toczę z jego dziećmi z poprzedniego małżeństwa. W 2011 roku wzięliśmy razem kredyt do spółki 20 tyś, w poczet którego zostało otworzone ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.10 22:15:29

jak obliczyć podatek ryczałtowy od najmu

Witam,
Od roku wynajmuję mieszkanie. W ubiegłym roku wybrałam opodatkowanie najmu na zasadach ogólnych. W tym roku chciałam zmienić na ryczałt..jest jedno ale...Doczytałam, że jest to podatek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.10 20:54:41

Spłata kuzyna po otwarciu testamentu - jak?

Witam wszystkich,

Jesteśmy po otwarciu testamentu i muszę spłacić kuzyna w wysokości 10 średnich pensji krajowych na rok 2016.

1) Jakie jest oficjalne źródło średniej krajowej? Zgaduje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.10 13:10:32

Rozwiązanie czeskiej umowy

Witam, jestem polakiem pracującym w czechach, pracuję tu już jeden tydzień i mam zamiar jeszcze tylko przez następny. W umowie mam zawarty 3 miesięczny okres próbny. Po następnym tygodniu (21 stycznia) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.10 10:20:18

pismo ws umieszczenia kamery, komu przekazać

witam,
do naszego urzedu, tj starostwa, wpłynęło pismo współwłaścicieli budynku mieszkalnego wielorodzinnego ze skargą na sąsiada, gdyż zamontował on kamerę skierowaną tak że obejmuje cały ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.10 9:38:17

FGSP a upadłość firmy

Dzień dobry,
czy w wypadku ogłoszonej upadłości spółki z oo, pracownicy mają szansę otrzymać zaległe wynagrodzenia z FGSP? Spółka zalega z wypłatami i składkami na zus.. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.10 0:29:31

2019.1.9 23:14:34

Problem z rejestracją samochodu

Witam,
Zakupiłem auto i mam problem z jego rejestracją, a mianowicie:
-w dowodzie rejestracyjnym wpisana jest osoba prywatna "Jan Kowalski"
-na fakturze zakupu widnieje działalność jednoosobowa ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2019.1.9 15:17:39

Zawieszenie komornika a przedawnienie długu.

Witam, czy okres od zawieszenia przez wierzyciela windykacji komorniczej liczy się do przedawnienia długu?
Opis sytuacji: wierzyciel jakieś 8 lat temu zawiesił komornika tylko mojej osobie ponieważ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.9 11:56:27

Kara umowna za odstąpienie od umowy- organizacja wesela

Witam,

negocjuję w tej chwili umowę na organizację przyjęcia weselnego przez hotel, i nie mogę dojść do porozumienia z właścicielem nt kar umownych. Właściciel Hotelu upiera się na poniższe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.9 10:29:54

dodatkowa praca inkasenta

Witam,
czy pracodawca może wymagać od inkasentów na autostradzie (punkt poboru opłat) wydawania ulotek (np. o promocjach) , podczas obsługiwania klientów jeśli nie ma tego w umowie? Praca polega ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.9 0:58:38

Kupujący chce zwrócić samochód

Witam sprzedałem samochód bmw e36 o wszystkich wadach jakie wiedziałem powiedziałem kupującemu, kupujący z oddali przyglądał się samochodowi nie chciał jechać sprawdzić samochód w warsztacie/ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.8 20:51:27

Firma której pomagałem znaleść zlecenia transportowe chce od mnie odszkodowanie za ładunek z którym był problem

Witam,
mam taką sprawę dziś dostałem list polecony :
Wezwanie do zapłaty w terminie 7 dni inaczej sprawa do pójdzie do sondu.
Firma której pomagałem znaleść zlecenia transportowe chce od mnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.8 11:9:46

Czy faktura jest dokumentem potwierdzającym dokonanie zakupu/wykonania usługi?

Witajcie.
Jestem stroną poszkodowaną w kolizji drogowej, w drodze do Polski inny użytkownik dróg zniszczył mój pojazd (szkoda całkowita) i auto nie nadaje się do dalszego użytku. Podróżowałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.8 10:31:57

Spadek po zmarłej mamie.

Witam i z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania. Problem dotyczy spadku po zmarlej mamie. Siostra w wyniku swoich błędów wplątała rodziców w poręczenie kredytu hipotecznego na ponad 200 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.8 8:17:35

Przejście na kontrakt

Firma w której pracuję będzie otwierała drugą firmę, w tej samej branży, ale pod inną formą działalności gospodarczej. Czy w takim wypadku mogę przejść na kontrakt podpisując umowę z nowo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.7 9:35:50

Udostępnienie bazy danych przez Hakera

Dzień dobry chciałbym się zapytać jak wygląda sytuacja prawna w przypadku udostępnienia bazy danych forum społecznościowego na darmowym silniku Mybb przez Hakera. Udostępnienie bazy miało miejsce ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.5 16:59:56

odszkodowanie od firmy kurierskiej- 30 dni na odpwiedz przekroczony ?

Witam, mam takie pytanie i jednocześnie problem, wysłałem do nadawcy firmą kurierską DPD telewizor 55 cali ( telewizor nówka posiadam dowód zakupu ) oczywiście kurier uszkodził telewizor, więc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.1.5 12:43:43

Prawo do zamieszkiwania

Dziękuję bardzo za pomoc.
... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2019.1.4 23:41:18

Uciążliwy remont

Chyba na razie dam sobie spokój, szkoda czasu i nerwów. Poza tym jeśli hałasy nie zakłócają ciszy nocnej to trudno będzie stwierdzić, że prowadzenie remontu przez sąsiadów to naruszenie prawa. ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2019.1.4 22:14:58

2019.1.4 17:21:30

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika