Forum prawne (strona 202)
Bardzo prosze o pomoc PILNE
Zona wyprowadzila sie do kochanka zabierajac ze soba jedno dziecko i zostawiajac mi drugie. Obydwoje dzieci sa tu zameldowane a syn ktory zostal ze mna bo sam tak zadecydowal uczeszcza tu do szkoly mieszkatu ... Zobacz wątek2015.9.6 17:53:13
Sprzedaż kluczy licencyjnych/aktywacyjnych a stawka ryczałtu
Przepraszam że od razu po założeniu konta zadaje pytanie ale po kilkunastu godzinach przeglądania internetu nie znalazłem informacji jaką stawką przy ryczałcie należy opodatkować "sprzedaż kluczy ... Zobacz wątek2015.9.6 14:6:19
Odrzucenie sprzeciwu, co dalej?
Witam szanowne grono i proszę o wskazówki co powinienem zrobić w poniższej sprawie.W kwietniu tego roku wezwany zostałem na komendę policji w sprawie uchylania się od obowiązku alimentacyjnego ... Zobacz wątek
2015.9.5 22:23:24
Przeniesienie decyzji o PB na nowego właściciela a dysponowanie nieruchomością
Witam,Mam dość spory problem do którego nie wiem jak się odnieść..
po krótce: mam projekt budowlany - budowa w trakcie i teraz inwestycja będzie przenoszona na nowego właściciela. Inwestycja ... Zobacz wątek
2015.9.5 12:26:16
Pracownik nie chce wydać zaświadczenia o dochodach Netto za jedenm iesiąc potrzebnych w celu przedstawienia w OPS
Przepraszam w tytule miało pracodawca ... Zobacz wątek2015.9.5 11:42:32
egzekwowanie alimentów w niemczech
Witam,moj syn ma alimenty przyznane w polsce po 500 zł ale tata nie placi wogole ,gdy oddalam sprawe do komornika egzekucja jest nie skuteczna ,zastanawiam sie czy zamiast oddac sprawe do biora alimentacyjnego ... Zobacz wątek2015.9.5 10:44:33
Grożenie karą umowną przez pracodawcę
Witam serdecznie,Od ponad roku jestem zatrudniona na umowę- zlecenie na czas nieokreślony. Praca moja polega na sprzataniu biur popularnej sieci hipermarketów. Zatrudnia mnie sprzątająca firma ... Zobacz wątek
2015.9.4 5:46:11
zasiedzenie działki
Witam, chciałbym spytać i doradzić co dalej robić. Moi pradziadkowie na podstawie pewnie ustnej umowy, bo żadna nie jest nam znana, zaczęli użytkować część działki należący do innych właścicieli. ... Zobacz wątek2015.9.3 19:39:26
Kupno mieszkania zadłużonego we wspólnocie mieszkaniowej
Witam,Zastanawiam się nad zakupem mieszkania którego właściciel jest zadłużony we wspólnocie mieszkaniowej. Z racji tego zadłużenia komornik prowadzi egzekucję (pobiera z konta właściciela ... Zobacz wątek
2015.9.3 18:57:40
Rejestracja starego motocykla
Witam. Mam pewien problem. Otóż miesiąc zakupiłam motor od pewnego pana. Ten pan nie ma umowy z poprzednim właścicielem, ani motor nie jest zarejestrowany na niego. Nie ma też ciągłości w ubezpieczeniu ... Zobacz wątek2015.9.3 16:39:52
pytanie o odleglosc otworu drzwiowego od granicy dzialki domu wybudowanego w 1980 roku
Znajomy kupil 10 lat temu domek wybudowany w latach 80 .DOmek posiada wiatrołap(przybudowke z otworem wejsciowym i drzwiami) .Winternecie czytal ,ze odleglosc wejscia do domu od granicy dzialki ... Zobacz wątek2015.9.3 14:20:16
Alimenty z USA
Witam. Moja byla zona mieszka z synem w usa. Ja w polsce. Nie mam kontaktow z dzieckiem gdyz mi ona na to nie pozwala. Chce za to pieniedzy pomimo ze utzymuja ja kochankowie. Pieniedze ktore wysylam jej ... Zobacz wątek2015.9.3 10:15:38
chodzi o zakup mieszkania
witam mam take pytanie mam z mężem pieniądze otrzymane z wesela a nie mamy rozdzielności majątkowej to znazy ze sa wspólne i chodzi mi o taka rzecz bo maz chce te pieniadze dac swoim rodzicom zeby ... Zobacz wątek2015.9.3 5:20:13
umowa o dzieło a urząd pracy...
Dzień dobry,jestem zarejestrowany w urzędzie pracy (nie pobieram żadnych pieniędzy, zarejestrowałem się głównie ze względu na ubezpieczenie zdrowotne...). Podjąłem się w lipcu wykonania dzieła, ... Zobacz wątek
2015.9.2 21:4:25
Oskarżony Bardzo proszę o pomoc
Witam, znalazłem się w bardzo trudnej a wręcz tragicznej sytuacji, gdzie zostałem oskarżony o szereg przestępstw z art. 271§1i3, 286§1 oraz 297§1. W maju 2010r. pracowałem w firmie mojej mamy, ... Zobacz wątek2015.9.2 17:38:18
prawo autorskie zdjęcia
WitamZostało mi zrobione zdjecie na zawodach sportowych. Oczywiscie zgodzilem sie na wykorzystanie wizerunku przez organizatora.
W nastepnym roku moje zdjecie zostało wykorzystane lecz zamazano ... Zobacz wątek
2015.9.2 17:28:58
Nazwisko dziecka po matce bez zgody ojca
Witam,Rozumiem, że zgodnie z prawem, jeśli przy zarejestrowaniu dziecka w USC następuje uznanie ojcostwa, dziecku przyznaje się nazwisko ojca.
Czy matka może nie zgodzić się na przyznanie ... Zobacz wątek
2015.9.2 14:48:57
Ochrona kobiety w pracy
Szanowni Państwo,proszę o poradę prawną. Jestem nauczycielem. Pracuję w szkole dwa lata. Miałam już druga umowę o pracę na czas określony do dnia 31 lipca 2015 r. Od września miałam mieć ... Zobacz wątek
2015.9.2 14:28:29
Udostępnienie akt prokuratury z lat 70
Witam, jeśli był podobny temat to z góry przepraszam, nie umiem się jeszcze poruszać po forum, więc też mogłam nie znaleźć tematu.
Moja sprawa polega na tym, że w roku 1970 zastrzelił ... Zobacz wątek
2015.9.2 14:14:12
Dyrektywa UE o charakterystyce energetycznej budynków
Do 2020 roku będzie konieczność ograniczenia emisji CO2 o 20%, zmniejszenie zużycia energii o 20% oraz wzrost zużycia energii ze źródeł odnawialnych do 20%. Jest to jedno z zadań polityki ekologicznej ... Zobacz wątek2015.9.1 22:53:18
Wymiana pionów wodno-kanalizacyjnych
Witam,problem z jakim się spotkałem jest dość nietypowy. Planuję remont w łazience w związku z powyższym by uniknąć kucia płytek zgłosiłem do spółdzielni prośbę o wymianę starego żeliwnego ... Zobacz wątek
2015.9.1 20:42:54
czy mogę przepisać samochód na nieletnie14letnie dziecko i czy komornik może wtedy je zająć
czy mogę przepisać samochód na nieletnie14letnie dziecko i czy komornik może wtedy je zająć mamy kredyt obecnie mamy kłopot ze spłacaniem rat czy mozna przepisać auto na dziecko 14letnie i czy ... Zobacz wątek2015.9.1 12:38:45
Jakim dokumentem mogę potwierdzić utratę świadczenia pielęgnacyjnego?
Dzień dobry, we wniosku, który składam podaną utratę dochodu muszę udokumentować jakimś dokumentem. Mój ojciec stracił świadczenie pielęgnacyjne, jaki dokument mógłby to potwierdzić?Z ... Zobacz wątek
2015.8.31 16:4:22
alimenty i pozbawienie praw
Niestety nie znam się na prawie, a bardzo chciałbym pomóc. Przeglądam fora i nie wierzę jakie sytuacje spotykają niektórych ludzi. Sprawą alimentów z pewnością zajmie się Pan Domański, ma ... Zobacz wątek2015.8.31 13:24:36
nekanie
Naprawdę trudna sprawa, współczuję Ci, kobieto, że przechodzisz przez coś takiego. Niestety to tak jest z tym, kiedy mężczyzna mówi, że odejdzie od kobiety, później się wycofuje. Myślę, ... Zobacz wątek2015.8.31 13:1:32
Dzielnica nie przyznaje się do drogi na swoim terenie, czy mogę iść do sądu?
WitamNie wiem czy to dobry dział, jeśli nie to proszę o info od moderatora.
Mieszkam na Mokotowie, Warszawa. Od mojego bloku odchodzi droga wewnętrzna w kształcie litery "u" do sąsiedniej ulicy ... Zobacz wątek
2015.8.30 22:52:10
Ile metrów mieszkania socjalnego przysługuje na rodzine 4 osobową
Ile metrów mieszkania socjalnego przysługuje na rodzine 4 osobową ... Zobacz wątek2015.8.29 16:32:28
jak napisać wniosek o zwolnienie warunkowe z mow?
Witam mam pytanie jak napisać wniosek do sądu o wyjście warunkowe z mow ?? proszę o pomoc ... Zobacz wątek2015.8.29 2:2:44
Sprzedaż mieszkania w PL i zakup nieruchomości zagranicą
Wydaje mi się, że odkąd Chorwacja weszła do UE to te wszystkie formalności nieco się pozmieniały. Osobom, które poszukują informacji nt. nieruchomości zagranicą polecam kontakt ze specjalistami ... Zobacz wątek2015.8.28 15:6:2
wynajmuję mieszkanie, zalałem ubezp. sąsiada-czy płacę?
Dzień dobry.WYnajmuję miszkanie w kamienicy. Zalałem biuro znajdujące się pode mną - jest to biuro właściciela mieszkania, które wynajmuję. Szkoda: zniszczenie fragmentu sufitu podwieszanego ... Zobacz wątek
2015.8.27 9:49:49
Rozprawa o uregulowanie kontaktow
Witam. MAm jutro rozprawe o uregulowanie kontaktów i bardzo się boję. Mam 7 miesięcznego synka. Jego tata w ogóle się nim nie interesował. Widział go ostatnio jak mial 2 tyg. Nie mial czasu nawet ... Zobacz wątek2015.8.26 22:58:2
Dzień dobry. Jestem 5 miesiecy po rozwodzie , orzeczenie wyroku adwokat mi przyslal na email. Od 2 lat
Dzień dobry. Jestem 5 miesiecy po rozwodzie , orzeczenie wyroku adwokat mi przyslal na email. Od 2 lat przebywam za granica . Moja 16 letnia corka przyjezdza tu do mnie aby kintyunowac szkole . W orzeczeniu ... Zobacz wątek2015.8.26 17:31:32
Dane osobowe
Witam,mam pytanie dotyczące rejestru danych osobowych. Czy w tym rejestrze jako zbiór danych należy uwzględnić dane osobowe które są w komórce kadry i płace? Czy dane osób obecnie zatrudnionych ... Zobacz wątek
2015.8.26 10:20:47
Czy mogę sprzedać mieszkanie..
wydaje mi sie, że skoro jest Pani współwłaścicielką, to musi Pani mieć zgodę drugiego współwłaściciela na sprzedaż mieszkania ... Zobacz wątek2015.8.25 12:21:19
Zasilek macierzynski od nowego roku
Witam mam pytanie odnośnie nowej ustawy dotyczącej zasiłku macierzyńskiego, która ma wejść w życie od nowego roku.Jest tam zapis, że:
,,Ze świadczenia rodzicielskiego nie będą mogły ... Zobacz wątek
2015.8.25 11:54:25
Jak wypełnić KRS-Z3 dla Sp.z o.o. przy odsprzedaży kilku udziałów między dwoma wspólnikami (spośród
Jak wypełnić KRS-Z3 dla Sp.z o.o. przy odsprzedaży kilku udziałów między dwoma wspólnikami (spośród kilku)? Nic poza tym się nie zmienia.Z góry dziękuję za odpowiedź ... Zobacz wątek
2015.8.24 15:18:40
Szukam prawnika - nieruchomość
Witam. Mam zagadnienie administracyjno-prawne. Odziedziczyłem działki rolne w centrum miasta jak ojcowiznę. Skarb Państwa wszczął w stosunku do nich procedurę wywłaszczenia na rzecz UB ale jej ... Zobacz wątek2015.8.24 7:16:6
Jak odwołać się od mandatu za coś czego się nie zrobilo
Jak odwołać się od mandatu za coś czego się nie zrobilo Witam mam problem otóż to wracaliśmy z kolegami na przystanek było nas trzech nagle podbiega jakiś pijany koleś strasznie nerwowy zauważył ... Zobacz wątek2015.8.23 19:36:43
Kiedy odrzucić spadek, czy sąd lub inna instytucja informuje o postępowaniu?
Witam, niedawno zmarła ciotka, siostra mojej matki. Wiemy, że pozostawiła spore długi. Nie jest spisany żaden testament, posiadała tylko prawo spółdzielcze do mieszkania, miała 5 dzieci. Wiemy, ... Zobacz wątek2015.8.22 9:33:30
czy rodzice bez mojej zgody moga mnie wymeldowac z domu
Witam mam 20 lat i wyjeżdżam za granicę. Rodzice nie są zadowoleni ani się nie zgadzają za bardzo . Czy po moim wyjeździe jeśli się zamelduje za granicą to dowód będzie mój ważny ? Albo czy ... Zobacz wątek2015.8.21 20:48:39
Wózek supermarketu wjeżdża w samochód.
Na parkingu jednego z supermarketów pozostawiony przez klienta przy wejściu i nie odstawiony na miejsce wózek zakupowy samoczynnie ruszył i uderzając w mój prawidłowo zaparkowany samochód spowodował ... Zobacz wątek2015.8.21 13:8:48
Dobry prawnik z Warszawy
[cytat]Na początek zdecyduj, czy jesteś kobietą, czy mężczyzną..
[/cytat]
dobra rada :P
a pani Grześkowiak to naprawdę wspaniała kobieta, bardzo empatyczna, i potrafi zawalczyć w ... Zobacz wątek
2015.8.20 18:55:13
pozbawienie praw
chciałabym pozbawić ojca mojego dziecka praw rodzicielskich ponieważ nie interesuje się nim przez 3lata i nie płaci alimentów tylko fundusz alimentacyjny mi płaci i właśnie nie wiem czy jak go ... Zobacz wątek2015.8.20 17:11:49
Udzielaj porad prawnych online
Jesteś absolwentem prawa? Chcesz zarabiać na swojej ciężko zdobytej wiedzy? Dołącz do ekspertów Get Smarter! Obecnie serwis startuje i szukamy osób, które chcą odpłatnie udzielać porad z zakresu ... Zobacz wątek2015.8.20 15:41:15
Pozorowanie choroby psychicznej.
podsluchuja rozmowy i je rozprzestrzeniaja ... Zobacz wątek2015.8.20 15:31:39
Wlamanie sie na konto allegro.
[cytat]Witam. Zastanawiam sie jakie konsekwencje prawne moga spotkac czlowieka ktory wlamal sie na allegro, przerobil zdjecie na aukcje za ktora zaplacilem 50zl. chodzi o czas jak i teraz nie mam dowodu ... Zobacz wątek
2015.8.20 15:29:59
Zostań doradcą online z Get Smarter
Aktualnie koordynuję nowy projekt jakim jest platforma Get Smarter. Główną ideą serwisu jest odpłatne dzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem z użytkownikami platformy. Obecnie tworzymy ... Zobacz wątek2015.8.20 15:21:20
Wyrejestrowanie z urzedu pracy na urlopie wypoczynkowym.
Wyrejestrowanie z urzedu pracy na urlopie wypoczynkowym. Witam chcialbym napisac odwolanie od decyzji Powiatowego urzedu pracy ktory mnie wyrejestrowal z powodu nie wstawienia sie do urzedu kiedy mial ... Zobacz wątek2015.8.19 10:40:3
Fundusz emerytalny
Witam.Mam 50 lat i chciałbym zająć się tematem mojej przyszłej emerytury. Mam możliwość wpłacania co miesiąc jakiejś kwoty na ten cel. Chciałbym się dowiedzieć w co najlepiej zainwestować, ... Zobacz wątek
2015.8.18 21:59:50
Niesprawiwa opinia o pracowniku
Witam serdecznie,# miesiące temu po 2 latach pracy złożyłem wypowiedzenie z powodu bardzo napiętej atmosfery w firmie.
Na "pożegnanie" usłyszałem, że świat jest mały i zostałem poinformowany ... Zobacz wątek
2015.8.18 21:5:55
Masz inne pytanie do prawnika?