Forum prawne (strona 202)
Sprawy spółki z o.o.
Nie wiem jak można założyć spółkę z o.o. Czy wybrać tradycyjną drogę z notariuszem czy też "nowoczesną" czyli załozenie spółki z o.o. przez internet. Trochę odpowiedzi znalazłem tu: http://spolka24.info.pl. ... Zobacz wątek2015.9.16 21:25:41
L4 a rozwiazanie umowy o prace
Witam, jestem w ciezkiej sytuacji, gdyz moj pracodawca robi mi duze problemy jesli chodzi o rozwiazanie umowy o prace. Umowe mam podpisana z dniem 1.09. zas wypowiedzenie zlozylam dnia 10.09. z powodu ... Zobacz wątek2015.9.16 18:43:17
Pozew o zaniechanie naruszeń
Witam. Sąsiadka złożyła w Sadzie w/w pozew cytuję "Przy granicy nieruchomości powódki, na nieruchomości należącej do pozwanych znajdują się drzewa tui powodujace znaczne oddziaływanie na nieruchomość ... Zobacz wątek2015.9.16 15:9:47
Sprzedaż długu- Sądowy nakaz zapłaty
Sprzedam dłu w wysokości 48 000,00 zł plus odsetki ustawowe.Nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym z weksla z 30 grudnia 2013r. wydany przez Sąd Rejonowy w Warszawie (Wydział Gospodarczy),
- ... Zobacz wątek
2015.9.16 12:6:48
art 286 kk
Witam zostałem,dzisiaj wezwanie na policje w sprawie oszustwa internetowego i mam pytanie bo tam gdzie pisałem i dogadywalem,się z klientem,czyli olx i gadu to,te konta usunelem,ale napewno policja ... Zobacz wątek2015.9.15 23:17:7
prowizja dla agencji nieruchomosci
Witam,to moj pierwszy post na tym forum - mam nadzieje, ze umieszczony we wlasciwym miejscu.
Zamierzam kupic nieruchomosc. Sprzedajacy dziala przez agencje nieruchomosci. Domyslam sie, iz agencja ma ... Zobacz wątek
2015.9.15 22:7:37
PKD dla Przedstawiciela Handlowego - sprzedaż usług
PKD dla Przedstawiciela Handlowego - sprzedaż usług Dzień dobry, otwieram jednoosobową działalność. Będę współpracował z firmą dla której będę sprzedawał usługi kurierskie. Proszę o ... Zobacz wątek2015.9.15 15:56:3
jak sprawdzic czy ktos jest ubezwłasnowolniony?
jak sprawdzic czy ktos jest ubezwłasnowolniony?... Zobacz wątek
2015.9.15 15:32:41
jak sprawdzic czy ktos jest ubezwłasnowolniony?
jak sprawdzic czy ktos jest ubezwłasnowolniony?... Zobacz wątek
2015.9.15 15:29:48
Stypendium socjalne, a praca jako student za granicą
Witam, moja sprawa wygląda tak, że w ostatnim roku dostawałem stypendium socjalne, jednak w wakacje pracowałem za granicą w Niemczech. Czy istnieje możliwość że w tym roku nie otrzymam tego ... Zobacz wątek
2015.9.14 23:31:41
mam ciezki problem tescia z jego dlugami
Witam,chodzi o problem ze stalym zadluzaniem sie tescia, przy czym nie ma finansowego pokrycia swoich dlugow, a i zaczyna brakowac pokrycia majatkowego.
Zaczynamy sie martwic rodzinnie, w jaki sposob ... Zobacz wątek
2015.9.13 20:35:44
czy na umowe zlecenie znajdzie mnie komornik?
czy na umowe zlecenie znajdzie mnie komornik? ... Zobacz wątek2015.9.13 20:29:26
Dowódca Batalionu nie chce mi przedłużyć kontraktu - wydaję mi się, że to tylko jego \\\"widzi
Nie płaszcz się i nie proś, nie to nie idź do cywila ... Zobacz wątek2015.9.13 17:19:5
2015.9.13 7:52:34
Straszenie komornikiem - alimenty
Witam,Potrzebuję Waszej opinii w banalnej zdawałoby się sprawie: Jestem zobligowany do zapłaty alimentów na dwoje dorosłych już dzieci. W przypadku starszego dziecka - problemu nie ma. Znam numer ... Zobacz wątek
2015.9.13 0:40:29
Prawdopodobna samowola budowlana
Witam,potrzebuję paru informacji.
Prawdopodobnie mieszkamy w domu, który został wybudowany bez pozwolenia. Został budowany w trzech częściach, pierwsza w 1988, druga rok pozniej a trzecia w ... Zobacz wątek
2015.9.12 18:44:6
List intencyjny
Witam!Moja sytuacja wygląda następująco: podpisałem z firmą list intencyjny jednak sytuacja potoczyła się w taki sposób, że nie chcę i nie bardzo mogę podejmować tam pracy. Zgodnie z $3 ... Zobacz wątek
2015.9.12 17:23:33
sprzedaż długu
Witam,Może najpierw przedstawię sprawę.
Firma tapicerska świadczyła usługi dla naszej spółki w formie wykonania tapicerki na zamówienie. Firma tapicerska otrzymała dokładne wymiary tapicerki ... Zobacz wątek
2015.9.11 10:41:4
Zabudowa kuchni to ruchomość czy element nieruchomości?
Jestem prawnikiem specjalizującym się w prawie odszkodowawczym i ubezpieczeń majątkowych. Mogę sporządzić opinię prawną w powyższej kwestii z uwzględnieniem aktualnego orzecznictwa. W razie ... Zobacz wątek2015.9.10 22:21:36
Darowizna, a zachowek.
Witam,Chciałbym się poradzić osób tutaj się udzielających, aby raz na zawsze pozbyć się wątpliwości związanych z zachowkiem itd.
Sprawa wygląda tak:
Moja prababcia ma dwie córki. ... Zobacz wątek
2015.9.10 14:24:32
Czy mogę założyć sprawę spadkową i jak ona będzie wyglądała?
Szanowna Pani,przedmioty majątkowe nabyte w drodze dziedziczenia w trakcie trwania małżeństwa co do zasady nie wchodzą w skład majątku wspólnego małżeńskiego, chyba że spadkodawca inaczej ... Zobacz wątek
2015.9.10 13:14:57
szkoda z oc - przegrana w sądzie
Szanowny Panie,ocena skuteczności apelacji w przedstawionej przez Pana sprawie uzależniona jest od szczegółowych okoliczności sprawy.
Zapraszam do kontaktu, chętnie pomogę. ... Zobacz wątek
2015.9.10 13:4:40
Co mi grozi za niepłacenie przysadzonej kary?
Szanowny Panie,jeżeli sąd orzeknie wobec Pana karę pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania oraz nałoży na Pana obowiązek naprawienia szkody/krzywdy pokrzywdzonemu, a Pan ... Zobacz wątek
2015.9.10 13:2:43
Kupiłam dom. Mogę się wprowadzić wcześniej niż na umowie?
Szanowna Pani,Trzeba zauważyć, że termin w umowie może być oznaczony na korzyść dłużnika, na korzyść wierzyciela albo na korzyść obu stron. Od charakteru terminu spełnienia świadczenia ... Zobacz wątek
2015.9.10 10:40:9
Podatek od sprzedaży darowizny.
Szanowna Pani;Zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych,przy sprzedaży nieruchomości, udziału w niej, spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego lub użytkowego ... Zobacz wątek
2015.9.10 10:24:9
Zatrudnienie w BHP
Witam, mam pytanie co do zatrudnienia na stanowisku Inspektora BHP. Ukończyłem szkołę policealną o kierunku "technik bhp" i zdałem egzamin zawodowy. Pracuję w firmie liczącej około 30 pracowników, ... Zobacz wątek2015.9.10 8:22:59
Rozwod
Witam forumowiczów.Mam pytanie na temat rozwodu bez orzekania o winie. Czy ktoś mógłby polecić mi dobrego adwokata z Rawy Mazowieckiej lub okolic i podać dokładny adres? I czy warto brać adwokata ... Zobacz wątek2015.9.9 22:20:23
Czy ministerialne wytyczne do sprawdzania prac z egzaminu zawodowego są nieprawidłowe?
Proponuję zbiorową analizę poprawności wytycznych do sprawdzania rozwiązań zadań egzaminacyjnych.Połączenie wiedzy i kompetencji wielu osób pozwoliło by lepiej weryfikować zarzuty, a zarazem ... Zobacz wątek
2015.9.9 12:8:27
2015.9.8 12:46:23
Urlop płatny przy pełnym etacie, ale na umowie 1/4 etatu
Witam, na szybko.Pracuję w pewnej firmie już 3 rok, od września 2014 jestem na umowie (1/4 etatu, choć pracuję po 9 godzin tygodniowo 5 dni w tygodniu.) Tak zrobił, żebym miał aby lekarza..
Byłem ... Zobacz wątek
2015.9.7 18:15:33
Zamknięcie zakładu pracy
Jeśli dostaje umowę o pracę do połowy listopada od połowy sierpnia (3 miesiące) jest to pierwsza praca i 30 września zostaje zamknięty mój zakład pracy to czy w takim wypadku pracodawca zwalnia ... Zobacz wątek2015.9.7 18:7:29
problem z opłatami
Witam, mam problem z podniesieniem opłat dla administracji budynku, w którym wynajmuje mieszkanie. Opłaty wzrosły, aż o 70zł choć już wcześniej były wysokie biorąc pod uwagę, że nie ma w nich ... Zobacz wątek2015.9.7 11:12:39
Jak długo będzie widniał wpis w BIK ?
Witam.Moje pytanie jest następujące, Kiedy moje dane zostana wykreslone z BIK-u ? Wisy wygladaja nastepujaco :
Data powstania relacji 06-12-2007
Data zakończenia relacji 13-10-2011
Data zakończenia ... Zobacz wątek
2015.9.6 23:14:6
Bardzo prosze o pomoc PILNE
Zona wyprowadzila sie do kochanka zabierajac ze soba jedno dziecko i zostawiajac mi drugie. Obydwoje dzieci sa tu zameldowane a syn ktory zostal ze mna bo sam tak zadecydowal uczeszcza tu do szkoly mieszkatu ... Zobacz wątek2015.9.6 17:53:13
Sprzedaż kluczy licencyjnych/aktywacyjnych a stawka ryczałtu
Przepraszam że od razu po założeniu konta zadaje pytanie ale po kilkunastu godzinach przeglądania internetu nie znalazłem informacji jaką stawką przy ryczałcie należy opodatkować "sprzedaż kluczy ... Zobacz wątek2015.9.6 14:6:19
Odrzucenie sprzeciwu, co dalej?
Witam szanowne grono i proszę o wskazówki co powinienem zrobić w poniższej sprawie.W kwietniu tego roku wezwany zostałem na komendę policji w sprawie uchylania się od obowiązku alimentacyjnego ... Zobacz wątek
2015.9.5 22:23:24
Przeniesienie decyzji o PB na nowego właściciela a dysponowanie nieruchomością
Witam,Mam dość spory problem do którego nie wiem jak się odnieść..
po krótce: mam projekt budowlany - budowa w trakcie i teraz inwestycja będzie przenoszona na nowego właściciela. Inwestycja ... Zobacz wątek
2015.9.5 12:26:16
Pracownik nie chce wydać zaświadczenia o dochodach Netto za jedenm iesiąc potrzebnych w celu przedstawienia w OPS
Przepraszam w tytule miało pracodawca ... Zobacz wątek2015.9.5 11:42:32
egzekwowanie alimentów w niemczech
Witam,moj syn ma alimenty przyznane w polsce po 500 zł ale tata nie placi wogole ,gdy oddalam sprawe do komornika egzekucja jest nie skuteczna ,zastanawiam sie czy zamiast oddac sprawe do biora alimentacyjnego ... Zobacz wątek2015.9.5 10:44:33
Grożenie karą umowną przez pracodawcę
Witam serdecznie,Od ponad roku jestem zatrudniona na umowę- zlecenie na czas nieokreślony. Praca moja polega na sprzataniu biur popularnej sieci hipermarketów. Zatrudnia mnie sprzątająca firma ... Zobacz wątek
2015.9.4 5:46:11
zasiedzenie działki
Witam, chciałbym spytać i doradzić co dalej robić. Moi pradziadkowie na podstawie pewnie ustnej umowy, bo żadna nie jest nam znana, zaczęli użytkować część działki należący do innych właścicieli. ... Zobacz wątek2015.9.3 19:39:26
Kupno mieszkania zadłużonego we wspólnocie mieszkaniowej
Witam,Zastanawiam się nad zakupem mieszkania którego właściciel jest zadłużony we wspólnocie mieszkaniowej. Z racji tego zadłużenia komornik prowadzi egzekucję (pobiera z konta właściciela ... Zobacz wątek
2015.9.3 18:57:40
Rejestracja starego motocykla
Witam. Mam pewien problem. Otóż miesiąc zakupiłam motor od pewnego pana. Ten pan nie ma umowy z poprzednim właścicielem, ani motor nie jest zarejestrowany na niego. Nie ma też ciągłości w ubezpieczeniu ... Zobacz wątek2015.9.3 16:39:52
pytanie o odleglosc otworu drzwiowego od granicy dzialki domu wybudowanego w 1980 roku
Znajomy kupil 10 lat temu domek wybudowany w latach 80 .DOmek posiada wiatrołap(przybudowke z otworem wejsciowym i drzwiami) .Winternecie czytal ,ze odleglosc wejscia do domu od granicy dzialki ... Zobacz wątek2015.9.3 14:20:16
Alimenty z USA
Witam. Moja byla zona mieszka z synem w usa. Ja w polsce. Nie mam kontaktow z dzieckiem gdyz mi ona na to nie pozwala. Chce za to pieniedzy pomimo ze utzymuja ja kochankowie. Pieniedze ktore wysylam jej ... Zobacz wątek2015.9.3 10:15:38
chodzi o zakup mieszkania
witam mam take pytanie mam z mężem pieniądze otrzymane z wesela a nie mamy rozdzielności majątkowej to znazy ze sa wspólne i chodzi mi o taka rzecz bo maz chce te pieniadze dac swoim rodzicom zeby ... Zobacz wątek2015.9.3 5:20:13
umowa o dzieło a urząd pracy...
Dzień dobry,jestem zarejestrowany w urzędzie pracy (nie pobieram żadnych pieniędzy, zarejestrowałem się głównie ze względu na ubezpieczenie zdrowotne...). Podjąłem się w lipcu wykonania dzieła, ... Zobacz wątek
2015.9.2 21:4:25
Oskarżony Bardzo proszę o pomoc
Witam, znalazłem się w bardzo trudnej a wręcz tragicznej sytuacji, gdzie zostałem oskarżony o szereg przestępstw z art. 271§1i3, 286§1 oraz 297§1. W maju 2010r. pracowałem w firmie mojej mamy, ... Zobacz wątek2015.9.2 17:38:18
prawo autorskie zdjęcia
WitamZostało mi zrobione zdjecie na zawodach sportowych. Oczywiscie zgodzilem sie na wykorzystanie wizerunku przez organizatora.
W nastepnym roku moje zdjecie zostało wykorzystane lecz zamazano ... Zobacz wątek
2015.9.2 17:28:58
Nazwisko dziecka po matce bez zgody ojca
Witam,Rozumiem, że zgodnie z prawem, jeśli przy zarejestrowaniu dziecka w USC następuje uznanie ojcostwa, dziecku przyznaje się nazwisko ojca.
Czy matka może nie zgodzić się na przyznanie ... Zobacz wątek
2015.9.2 14:48:57
Masz inne pytanie do prawnika?