Forum prawne (strona 252)
Alimenty powinny być proporcjonalne do możliwości zarobkowych
czytam Państwa wypowiedzi na tym forum i zastanawiam się / w większości przypadków/ gdzie wy mieszkacie bo chyba nie w Polsce?potrzeba na przedszkole potrzeba na nianke potrzeba na nowe buciki potrzeba ... Zobacz wątek
2013.8.11 14:15:11
Deweloper nie dotrzymał terminu aktu notarialnego - kara umowna
W 2011 roku podpisałem umowę o kupno mieszkania z jednym z deweloperów. Budynek dopiero zaczynał powstawać. Odbiór był przewidziany do końca maja 2012, udało się dopiero w lipcu, ale nie w tym ... Zobacz wątek2013.8.11 9:33:20
Opodatkowanie wykonania artystycznego - działalność czy prawa majątkowe
Witam serdecznie!Najpierw zadam pytanie, a następnie przedstawię pewną sytuację i opiszę własne stanowisko oraz interpretację Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, zwanej dalej "updof".
Pytanie: ... Zobacz wątek
2013.8.10 22:17:4
Skasowanie treści ze strony szkoły przez byłego ucznia
Witam, na początku opiszę sytuacje w jakiej aktualnie się znajduje.Od roku 2010 do ostatniego czerwca 2013 roku byłem uczniem pewnej szkoły, w roku szkolnym 2012/2013 informatyk szkolny zachorował ... Zobacz wątek
2013.8.10 16:53:30
Ważność mandatu niepodpisanego przez funkcjonariusza
Witam. Dnia 09.08.2013 wsiadłem do pociągu kolei mazowieckich bez biletu. Specjalnie podążyłem za konduktorem żeby zgłosić jego brak. Jednak nie wsiadłem na początku pociągu, a mniej więcej ... Zobacz wątek2013.8.10 14:50:9
Kredyt zaciągnięty w małżeństwie - wspólny obowiązek spłaty
Zaciągnąłem kredyt będąc w żonatym na umeblowanie mieszkania oraz wydatki bieżące teraz po rozwodzie sam spłacam kredyt czy była żona też ma taki obowiązek aby go spłacać bo zaoszczędzone ... Zobacz wątek2013.8.10 13:49:42
Brak gwarancji na sprzedaną konsolę - czy to zobowiązanie
Witam, mój problem polega na tym, że sprzedałem w maju tego roku konsole do gier XBOX kompletną w pełni sprawną, niestety gdzieś przy przeprowadzce zapodział się kartonik z paragonem i gwarancją. ... Zobacz wątek2013.8.10 12:42:43
Czy można zarabiać na cytowaniu gwiazd bez ich autoryzacji
Czy mogę cytować ludzi np. z Twettera i zarabiać na tym, i czy muszę podać koniecznie źródło ? ... Zobacz wątek2013.8.9 22:13:29
Rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron - czy można w pierwszym dniu urlopu?
Really don't it's the perfect time who happen to be suitable to get along with. It's the perfect time that will push one to jimmy yourself way up. ... Zobacz wątek2013.8.9 19:43:24
Umowa na okres próbny w ciąży - czy może być nieprzedłużona?
A genuine acquaintance can be a which overlooks your own downfalls coupled with tolerates your ultimate successes. ... Zobacz wątek2013.8.9 19:16:37
Ochrona prawna samotnych matek w prawie pracy
Everyone loves happened thanks whom you are, however , like a what individuals My corporation is agonizing was at hand. ... Zobacz wątek2013.8.9 19:8:25
Kara dyscyplinarna w pracy - wymogi prawne dotyczące uzasadnienia
Your the worst ways to fail to see anyone is required to be ski properly alongside these individuals seeing you may?to ask them to. ... Zobacz wątek2013.8.9 19:5:38
Szkodliwe warunki pracy przy odziezy uzytej
Should you want each information systems of these worthy, count up your. ... Zobacz wątek2013.8.9 19:3:12
Przeniesienie siedziby sklepu - czy pracownica w ciąży ma prawa?
Happen to be ultimate anytime every acquaintance thinks she has hook superiority across the some other. ... Zobacz wątek2013.8.9 18:46:35
Przemoc domowa i manipulacje w małżeństwie - jak chronić dzieci?
Witam ponownie,No to się ostatnio narobiło. Najwyraźniej teściowa ostatecznie przekonała żonę, że powinna z dziećmi zamieszka u niej.
Jakieś 2 tygodnie temu wróciłem po pracy do domu ok. ... Zobacz wątek
2013.8.9 17:0:31
Czy wodociągi mogą wymagać przeniesienia wszystkich liczników
Remontuje mieszkanie w starym,wielorodzinnym budynku.. Poprzednio byl jeden licznik wodny na dwa mieszkania. Rozdzielilem te instalacje na poszczegolne mieszkania. Stary podlicznik sostal przy jednym mieszkaniu.Chce ... Zobacz wątek2013.8.8 22:8:57
Alimenty dla żony na rencie - czy sąd przychyli się do wniosku?
Witam, jakie warunki należy spełniać, aby otrzymać alimenty od męża? Nadmienię, że nie posiadamy dzieci. ... Zobacz wątek2013.8.8 18:50:48
Alimenty w wieku lat przy wyprowadzce z domu
Alimenty w wieku 18 lat Mam pytanie. Czy jeśli mam 18 lat i się uczę a z przyczyn rodzinnych - znęcanie się psychiczne - wyprowadzę się z domu to mogłabym się o nie starać? Dostałabym je? Proszę ... Zobacz wątek2013.8.8 17:20:0
Ile dokumentów z USC potrzebnych do stwierdzenia nabycia spadku
Witam. Planuję w najbliższym czasie złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku.Chciałbym dowiedzieć się odpisy jakich aktów z Urzędu Stanu Cywilnego będą potrzebne aby wniosek był kompletny.
Spadkodawca:
WACŁAWA ... Zobacz wątek
2013.8.8 16:2:2
Jak napisać pismo do banku o częściowe umorzenie kredytu
jak napisac pismo do banku o czesciowe umorzenie kredytu , ... Zobacz wątek2013.8.8 12:54:46
Jak wymeldować zięcia bez jego zgody gdy jest w trakcie rozwodu
Jak napisać wniosek o wymeldowanie zięcia bez jego zgody,nadmieniam iż jest on w trakcie rozwodu z moją córką i nigdy nie mieszkał w miejscu zameldowania ... Zobacz wątek2013.8.8 11:23:37
Przedawnienie opłat za czesne w uczelni prywatnej
5 Października 2011 roku podpisałam umowę z uczelnią prywatnę na naukę kształcenia, Miałam ustanowione opłąty czesnego w ratach miesięcznych do 10 każdego miesiąca. 30 września 2012 roku ... Zobacz wątek2013.8.8 9:24:43
Czy mogę wyrobić paszport będąc poszukiwanym w Polsce
Witam,Chcialbym sie dowiedziec pewnej kwestii ktora mnie dreczy a mianowicie; Jestem poszukiwany na terytorium polski z art193kk kare ktore otrzymalem to 18miesiecy
Obecnie przebywam juz od dluzszego ... Zobacz wątek
2013.8.7 22:1:31
Odpowiedzialność prawna za aborcję bez zgody partnera
Witam,ja mam calkiem podobna sytuacje,moja partnerka a w zasadzie jej rodzice usuneli dziecko w brew jej woli podczas mojej nieobecnosci pod presja,straszeniem ze zabiora jej mieszkanie,wyladije na ulicy,ze ... Zobacz wątek2013.8.7 19:55:16
Żona odcięła prąd po wyprowadzce męża - czy miała prawo
Witam,moja przyjaciółka mieszka w mieszkaniu męża który wyprowadził się 4 lata temu, nie mają rozwodu, ona mieszka w jego mieszkaniu z 4 letnim dzieckiem i on teraz chce by one się wyprowadziły, ... Zobacz wątek
2013.8.7 18:35:52
Jakie szanse na karę w zawieszeniu za rozbój w pierwszej instancji
Witam,sprawa wygląda następująco.
Mój chłopak ma postawiony zarzut rozboju (art 280p1 kk, art158 p1 kkw zw z art 11 p2 kk) i wyrok sądu pierwszej instancji 2.5 roku. Nigdy wcześniej nie był ... Zobacz wątek
2013.8.7 17:42:14
Kara UFG za brak ciągłości OC - sprzedane auto bez zgłoszenia
Witam,Nieco ponad dwa lata temu zakupiłem swoje pierwsze auto. Poprzedni wlasciciel zglosil ten fakt w wydziale komunikacji oraz u ubezpieczyciela. Pocieszyłem się nim ledwie miesiąc i sprzedałem ... Zobacz wątek
2013.8.7 16:22:35
Jak usunąć uciążliwego sąsiada z lokalu socjalnego
Jak usunąć uciążliwego sąsiada zajmującego lokal socjalny? Witam,Mieszkam w Łodzi i mam pytanie odnośnie coraz bardziej uciążliwego sąsiada. Zajmuje on mieszkanie socjalne, z informacji uzyskanych ... Zobacz wątek
2013.8.7 9:44:10
Zrzeczenie się spadku przez osobę ujętą w testamencie w ciąży
WitamSytuacja:
Zmarł dziadek Marek miał jednego syna ( który zmarł) i wnuczkę Martę.
Ja jestem siostrą Marty, z jednej matki, ale z innego ojca.
Czyli dziadek Marek nie jest moim prawdziwym ... Zobacz wątek
2013.8.6 20:58:45
Braki w towarzech po likwidacji stoiska - odpowiedzialność
Witam,Mam takie pytanko. Moja narzeczona była zatrudniona na umowę zlecenie i pracowała sprzedając e-papierosy, olejki itp.. 31.07 zlikwidowali stoisko i kazali jej dzień wcześniej wszystko ... Zobacz wątek
2013.8.6 17:4:18
Czy pracownik może zrzec się wynagrodzenia pod groźbą zwolnienia
Witam.Mam pewiem problem i prosze o pomoc.Mianowicie od 21.02.2013 pracowałem na umowe zlecenie na stanowisku przedstawiciela handlowego.W miesiacu lipiec nie osignałem wyniku sprzedażowego w związku ... Zobacz wątek2013.8.6 15:36:53
Odwołanie pełnomocnictwa bez zgody pełnomocnika
Witam, mój problem jest dosyć dziwny, dałem wujkowi pełnomocnictwa (chyba do wszystkiego co ważne) i teraz wujek coś kombinuje i nie gra fair, dzwoniłem do notariusza u którego to pełnomocnictwo ... Zobacz wątek2013.8.6 14:28:25
Reklamacja butów odrzucona przez CCC - jak się odwołać
Poinformowałem sprzedawcę o tym, ze zgłaszam sprawę do rzecznika. Do tego przytoczyłem mu fragmenty ustawy i zapewniłem, że nie odpuszczę bo buty za 300 zł powinny pracować dłużej niż 3 miesiące.Dziś ... Zobacz wątek
2013.8.6 14:16:46
Opłata za czesne po niezaliczeniu pierwszego roku
WitamFirma windykacyjna ,żąda ode mnie spłaty za zaległe czesne w wysokości 2400 zł z odsetkami 3,8 tys. Sprawa jest już w sądzie rejonowym za miesiąc. Moja sytuacja wygląda tak: zapisałem ... Zobacz wątek
2013.8.6 12:59:52
Szwagier rozbił auto - jak dochodzić odszkodowania w sądzie
Witam,Czy na spłatę odpowiedniej kwoty umawiali się Państwo w formie pisemnej? W jakiej formie wpłacona była część kwoty (4000zł)? ... Zobacz wątek
2013.8.6 11:47:31
Optymalne postępowanie przy zwolnieniu 52-latki - zasiłek dla bezrobotnych
The department was not immediately available for comment. ... Zobacz wątek2013.8.6 5:51:11
Podział majątku po rozwodzie - wkłady do spółki jawnej
Jak znaleść prawnika?Nie chcę płacić komuś kto nie jest biegły w temacie. Od kilku lat szukam prawnika. Podział majątku po rozwodzie, a - wklady do spółki jawnej z majątku wspólnego. ... Zobacz wątek
2013.8.6 0:52:54
Oświadczenie zamiast zaświadczenia o niekaralności w kantorze
Czy osoba prowadząca działalnośc kantorową musi posiadac sądową informacja iż nie figuruje w rejestrze skazanych.Swojego czasu czytałam w internecie /niestety nie zanotowałam danych zarządzenia ... Zobacz wątek2013.8.5 19:19:35
Ciąża z agresywnym ojcem - alimenty i prawo do relokacji
Witam, Może Pani wystąpić o alimenty już teraz. Kwota 500 zł jest moim zdaniem trochę niska. Wszystko zależy też od kosztów jakie Pani wykaże. Może Pani mieszkać u mamy np przez pierwsze ... Zobacz wątek2013.8.5 18:39:5
Żona strasza rozwodem po urodzeniu dziecka - jak walczyć o rodzinę
Witam, Bardzo obszerne to Pana pytanie ale postaram się odpowiedzieć i trochę uporządkować fakty. 1. Po pierwsze nagrania, sms itp. które pan posiada raczej świadczą przeciwko Pana żonie ... Zobacz wątek2013.8.5 18:7:21
Dług UPC sprzedany do Intrum Justitia - brak upomień
W 2009 roku rozwiązałam umowę z UPC, ponieważ wyprowadzałam się zwynajmowanego mieszkania. Okazało się że mam nieuregulowany rachunek.
Upomnienia nie przychodziły na adres zameldowania tylko ... Zobacz wątek
2013.8.5 15:55:5
Kradzież z samochodu na osiedlu strzeżonym - odszkodowanie
witammam problem z jedną z fim ochroniarskich.
Zostawiłem samochód na osiedlu strzeżonym (jest zamykana brama, jest strażnik, są tablice prewencyjne, płace za "ochrone" co miesiąc w czynszu ... Zobacz wątek
2013.8.5 15:31:15
Gdzie szukać pomocy dla syna wychodzącego z więzienia?
Witaj,mam pytanie, elkaaa... masz może jakieś sugestie, pomysły, własne doświadczenie, rady, co dalej po więzieniu? możesz mi odpisać jak to w małopolskim wygląda? Aga ... Zobacz wątek
2013.8.5 15:7:44
Czy umowa pośrednictwa jest ważna bez otrzymania kopii
WitamW grudniu 2012 podpisałem i wysłałem umowę pośrednictwa finansowego.
Zwrotnie nie otrzymałem kopii umowy.
Czy w tej sytuacji umowa jest ważna?
Druga sprawa dotyczy tej samej umowy (której ... Zobacz wątek
2013.8.5 9:59:29
Czy jazda pod wpływem amfetaminy to przestępstwo czy wykroczenie
Amfetamina = narkotyk = kierowanie pod wpływem narkotyku = ch**owe konsekwencje dla ciebie lub/i dla kogoś więcej. ... Zobacz wątek2013.8.5 9:38:47
Czy usługa za 200 zł może być uznana za oszustwo
Fakt jest taki, iż jeżeli nikogo nie oszukałeś to nic ci nie grozi. ... Zobacz wątek2013.8.5 9:38:2
Przewóz rikszą - czy trzeba zezwolenie od urzędu miasta
Jak chcesz sie dowiedzieć to weź się nie leń i nie wyręczaj ludźmi na forum tylko dzwoń do urzędu miasta. ... Zobacz wątek2013.8.5 9:37:23
Rasizm w Anglii wobec Polki z dzieckiem - jakie kary
jaka mnij wiecje poniesie kare kobieta ktura oskarzylam o rasizm w stosunku do mnie i mojego 2 letniego synka? 40 letnia kobieta Angielka.. zrownala mnie i mojego synka z ziemia.. TYLKO DLA TEGO ZE NIE ... Zobacz wątek2013.8.4 22:1:23
Dom z dożywotnim zamieszkaniem - obowiązki właściciela
witam, ojciec na podstwie umowy darowizny zapisal mi dom ze swoim dozywotnim zamieszakniem ( nie ze słuzebnością ) . Ma 53 lata i pracuje, ale wszystkie pieniadze przepuszcza na hazard i swoje uzywki. ... Zobacz wątek2013.8.4 19:34:54
Jakie konsekwencje ugryzienia przez psa na prywatnej posesji
Witam,Wczoraj w mojej miejscowości zatrzymała się pielgrzymka. Jeden z jej uczestników wszedł na moją posesję ( mimo zamkniętej bramy i tabliczki " zły pies" ) i niestety został ugryziony ... Zobacz wątek
2013.8.4 15:49:53
Masz inne pytanie do prawnika?