Forum prawne (strona 253)

Czy pracownik może zrzec się wynagrodzenia pod groźbą zwolnienia

Witam.Mam pewiem problem i prosze o pomoc.Mianowicie od 21.02.2013 pracowałem na umowe zlecenie na stanowisku przedstawiciela handlowego.W miesiacu lipiec nie osignałem wyniku sprzedażowego w związku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.6 15:36:53

Odwołanie pełnomocnictwa bez zgody pełnomocnika

Witam, mój problem jest dosyć dziwny, dałem wujkowi pełnomocnictwa (chyba do wszystkiego co ważne) i teraz wujek coś kombinuje i nie gra fair, dzwoniłem do notariusza u którego to pełnomocnictwo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.6 14:28:25

Reklamacja butów odrzucona przez CCC - jak się odwołać

Poinformowałem sprzedawcę o tym, ze zgłaszam sprawę do rzecznika. Do tego przytoczyłem mu fragmenty ustawy i zapewniłem, że nie odpuszczę bo buty za 300 zł powinny pracować dłużej niż 3 miesiące.

Dziś ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.8.6 14:16:46

Opłata za czesne po niezaliczeniu pierwszego roku

Witam
Firma windykacyjna ,żąda ode mnie spłaty za zaległe czesne w wysokości 2400 zł z odsetkami 3,8 tys. Sprawa jest już w sądzie rejonowym za miesiąc. Moja sytuacja wygląda tak: zapisałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.6 12:59:52

Szwagier rozbił auto - jak dochodzić odszkodowania w sądzie

Witam,
Czy na spłatę odpowiedniej kwoty umawiali się Państwo w formie pisemnej? W jakiej formie wpłacona była część kwoty (4000zł)? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.8.6 11:47:31

2013.8.6 5:51:11

Podział majątku po rozwodzie - wkłady do spółki jawnej

Jak znaleść prawnika?

Nie chcę płacić komuś kto nie jest biegły w temacie. Od kilku lat szukam prawnika. Podział majątku po rozwodzie, a - wklady do spółki jawnej z majątku wspólnego. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.6 0:52:54

Oświadczenie zamiast zaświadczenia o niekaralności w kantorze

Czy osoba prowadząca działalnośc kantorową musi posiadac sądową informacja iż nie figuruje w rejestrze skazanych.Swojego czasu czytałam w internecie /niestety nie zanotowałam danych zarządzenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.5 19:19:35

Ciąża z agresywnym ojcem - alimenty i prawo do relokacji

Witam, Może Pani wystąpić o alimenty już teraz. Kwota 500 zł jest moim zdaniem trochę niska. Wszystko zależy też od kosztów jakie Pani wykaże. Może Pani mieszkać u mamy np przez pierwsze ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.8.5 18:39:5

Żona strasza rozwodem po urodzeniu dziecka - jak walczyć o rodzinę

Witam, Bardzo obszerne to Pana pytanie ale postaram się odpowiedzieć i trochę uporządkować fakty. 1. Po pierwsze nagrania, sms itp. które pan posiada raczej świadczą przeciwko Pana żonie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.8.5 18:7:21

Dług UPC sprzedany do Intrum Justitia - brak upomień

W 2009 roku rozwiązałam umowę z UPC, ponieważ wyprowadzałam się z
wynajmowanego mieszkania. Okazało się że mam nieuregulowany rachunek.
Upomnienia nie przychodziły na adres zameldowania tylko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.5 15:55:5

Kradzież z samochodu na osiedlu strzeżonym - odszkodowanie

witam
mam problem z jedną z fim ochroniarskich.
Zostawiłem samochód na osiedlu strzeżonym (jest zamykana brama, jest strażnik, są tablice prewencyjne, płace za "ochrone" co miesiąc w czynszu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.5 15:31:15

Gdzie szukać pomocy dla syna wychodzącego z więzienia?

Witaj,
mam pytanie, elkaaa... masz może jakieś sugestie, pomysły, własne doświadczenie, rady, co dalej po więzieniu? możesz mi odpisać jak to w małopolskim wygląda? Aga ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.8.5 15:7:44

Czy umowa pośrednictwa jest ważna bez otrzymania kopii

Witam
W grudniu 2012 podpisałem i wysłałem umowę pośrednictwa finansowego.
Zwrotnie nie otrzymałem kopii umowy.
Czy w tej sytuacji umowa jest ważna?
Druga sprawa dotyczy tej samej umowy (której ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.5 9:59:29

Czy jazda pod wpływem amfetaminy to przestępstwo czy wykroczenie

Amfetamina = narkotyk = kierowanie pod wpływem narkotyku = ch**owe konsekwencje dla ciebie lub/i dla kogoś więcej. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.8.5 9:38:47

Czy usługa za 200 zł może być uznana za oszustwo

Fakt jest taki, iż jeżeli nikogo nie oszukałeś to nic ci nie grozi. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.8.5 9:38:2

Przewóz rikszą - czy trzeba zezwolenie od urzędu miasta

Jak chcesz sie dowiedzieć to weź się nie leń i nie wyręczaj ludźmi na forum tylko dzwoń do urzędu miasta. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.8.5 9:37:23

Rasizm w Anglii wobec Polki z dzieckiem - jakie kary

jaka mnij wiecje poniesie kare kobieta ktura oskarzylam o rasizm w stosunku do mnie i mojego 2 letniego synka? 40 letnia kobieta Angielka.. zrownala mnie i mojego synka z ziemia.. TYLKO DLA TEGO ZE NIE ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.4 22:1:23

Dom z dożywotnim zamieszkaniem - obowiązki właściciela

witam, ojciec na podstwie umowy darowizny zapisal mi dom ze swoim dozywotnim zamieszakniem ( nie ze słuzebnością ) . Ma 53 lata i pracuje, ale wszystkie pieniadze przepuszcza na hazard i swoje uzywki. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.4 19:34:54

Jakie konsekwencje ugryzienia przez psa na prywatnej posesji

Witam,
Wczoraj w mojej miejscowości zatrzymała się pielgrzymka. Jeden z jej uczestników wszedł na moją posesję ( mimo zamkniętej bramy i tabliczki " zły pies" ) i niestety został ugryziony ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.8.4 15:49:53

Czy pracodawca może odmówić wypłaty wczasów pod gruszą z ZFŚS

Czy pracodawca może odmówić wypłaty wczasów pod gruszą na dziecko z zfss? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.4 14:1:48

Spółdzielnia mieszkaniowa - długi prezesa i egzekucja kotłowni

Witam. Proszę o Waszą opinię na temat sytuacji mieszkaniowej w jednej z miejscowości znajdujących się nieopodal Leszna w woj Wlkp.
Moi teściowie mieszkają w po PGr owskich bloczkach od wielu lat. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.3 20:15:32

Odszkodowanie za bezpodstawne podejrzenie o kradzież przez sąsiada

Witam,
Kilka miesięcy temu zauważyłem u mojego sąsiada radiowóz policyjny, stał tam dłuższy czas. Po czym nagle zajechali do mnie, staneło mi w drzwiach 3 policjantów. ledwo zdąrzyłem otworzyć ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.8.3 17:30:12

Napaść w autobusie - czy można użyć siły do wyjścia i zatrzymania

Witam
Rok temu przez śnieg zawalił mi się budynek gospodarczy. Odnowiłem go ale tylko na polowie powierzchni którą do tej pory zajmował. Na pozostałej połowie chciałbym postawic garaż murowany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.3 11:38:31

Były pracodawca nie wypłaca należności z umowy zlecenie

1. A co masz napisane w umowie?

2.Przede wszystkim pozew należy wnieść do Sądu właściwego dla miejsca zamieszkania pozwanego.

2. Można się też pokusić o wniesienie pozwu do Sądu właściwego ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.8.2 19:58:9

MOPS odmawia zasiłków bo mąż nie dostarcza zaświadczeń o dochodach

Witam .Mój problem polega na tym że mam dwoje dzieci z poprzedniego małżeństwa i jedno z obecnym mężem ,mąż pracuje legalnie za granicą i mam pytanie czy może pobierać zasiłek rodzinny za ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.8.2 19:43:4

Odzyskanie wynagrodzenia po zwolnieniu - zajęcie przez pracodawcę

Jak odzyskać wynagrodzenie za pracę od byłego pracodawcy? Zostałam zwolniona w trybie natychmiastowym z dniem 15.07.2013r.Otrzymałam świadectwo pracy bez wzmianki o zajęciu wynagrodzenia.W dniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.2 16:55:6

Sprzedaż z UK na Allegro - towary z Chin - VAT w Polsce

Jestem rezydentem w UK i prowadze DG w Londynie. Bede rozpoczynal sprzedaz na Allegro (mam juz zalozone konto Allegro na angielska firme). Towary beda zamawiane po wplacie od klienta. Beda sprowadzane ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.2 12:17:45

Czy komornik może zabierać mienie za długi niezameldowanego brata?

mam brata alkoholika ,nie pracuje ma długi w granicach 20,000 zł,których nie spłaca.Mieszkam z nim w domu który jest mój.Komornik zagroził mi że skoro brat jest zameldowany w moim domu on przeprowadzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.2 11:5:51

Od kiedy liczony jest trzymiesięczny okres wypowiedzenia umowy

No chyba od daty, którą masz w umowie, bo jaki masz dokument na to, kiedy przesyłka do Ciebie przyszła? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.8.2 10:42:19

Do którego sądu złożyć pozew za niezapłaconą fakturę

Dziękuje za odpowiedź, fajnie że poparta artykułem od razu była. Tej informacji właśnie mi było potrzeba. Pozdrawiam.

Wątek zamknięty. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.8.2 9:32:56

Czy trzeba wymieniać tablice przy zmianie właściciela motoroweru

W sytuacji gdy jesteście z wcześniejszym właścicielem obydwoje z tego samego powiatu to tablice mogą pozostać. Dowód będzie nowy z nowymi danymi naturalnie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.8.2 9:30:58

Sprzedaż roślin ozdobnych - czy trzeba zezwolenia

hmm... a gdzie pan chce to sprzedawać na targu jakimś, pod domem na podjeździe, przez internet? Wydaje mi się że jak będzie pan coś sprzedawał regularnie np. w internecie to musi pan mieć i tak ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.8.2 9:28:38

Własność domu na działce we współwłasności

Kto jest właścicielem domu? Witam
mam pytanie dotyczące domu który został wybudowany na działce która jest współwłasnością . Współwłaścicielami działki jest mój mąż jego mama i jego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.1 16:55:16

Odszkodowanie za rozbity samochód używany służbowo

Witam
W maju 2010roku mój mąż był sprawcą wypadku. Zakład ubezpieczeń wypłacił odszkodowanie z oc pojazdu. W 2011 roku poszkodowany założył mężowi sprawę w sądzie. Sprawa toczyła się ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2013.8.1 16:19:14

Zatrudnienie po dwóch umowach czasowych w firmie córce

Sprawa dotyczy zatrudnienia pracownika po dwóch umowach na czas określony ( nie mylić z okresem próbnym )- 3 i 3 miesiące, w tej samej firmie tzn. ta sama siedziba, NIP, Regon, ale inna nazawa
( ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.1 15:20:7

Firma w Wielkiej Brytanii - unikanie podatku w Polsce

Witam. Mam takie pytanie. Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą w Polsce Podatek dochodowy rozliczany w Polsce jest bardzo wysoki. Czy istniała by możliwość żeby otworzyć firmę w GB ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.1 14:23:36

Błąd w BIK - drugie imię w bazie danych

Witajcie, jestem tu nowa i nie wiem czy piszę we właściwym dziale.
Kupiliśmy mieszkanie i zaczęliśmy remont. Złozyliśmy w PKO wniosek o kredyt. Wszystko było pięknie do wczoraj kiedy to pani ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.1 14:22:27

Zajęcie konta przez komornika - konto na nazwisko chłopaka

Mam pytanie. Dostałam pismo od komornika że zajmuje konto w banku w ktorym ja nie mam konta tylko moj chlopak i przez 3 miesiace moje wynagrodzenie z pracy wplyawlo wlasnie na jego konto. Chcialam zaznaczyc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.1 12:28:21

Reklama na budynku bez umowy - żądanie zapłaty

Gdy rozpoczynałam działalność właściciel lokalu dał mi ustne pozwolenie na wywieszenie reklamy na budynku spółdzielni po to aby się zareklamować. Nie wspominał w ogóle o kwocie, którą miałabym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.1 10:40:54

Umowa najmu z karą za wcześniejsze wyprowadzenie

Ja również korzystałam z prawniknonstop.pl - także polecam, bo mi pomogli w podobnej sprawie :) ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2013.8.1 10:34:26

Zakaz konkurencji w bukmacherce - programy partnerskie

Witam,

pracuję w z zakładach bukmacherskich, w umowie mam zakaz konkurencji.
Chciałbym się dowiedzieć czy mogę uczestniczyć w programach partnerskich innych firm bukmacherskich niż ta w której ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.8.1 1:5:42

Renta rodzinna dla 4 osób - podział po urodzeniu dziecka córce

Witam
Mój tata zmarł, miał przyznaną rentę (częściową niezdolność do pracy) ale bez świadczenia ponieważ przez ostatnie 10 lat miał przepracowane tylko 4 lata i 3 miesiące, więc zabrakło ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.8.1 0:8:23

Ustalenie ojcostwa i alimenty - obawy przed korupcją w badaniach DNA

Dziękuję za odpowiedź lecz jeśli na akcie urodzenia dziecka jest wpisany nie ja lecz mąż matki dziecka i dziecko ma już 3 lata to mogą mnie zmusić do uznania dziecka ? skoro przez taki długi ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2013.7.31 22:36:43

Czy bank może nałożyć debet bez zgody klienta? Prawo do zadośćuczynienia

Czy bank może przyznać debet bez mojej zgody? Jestem klientka banku od 2007 r, założyłam wtedy SUPERKONTO STUDENT bez DSD. Mam je do dziś ponieważ nie ukończyłam 26 roku życia, Bank nałożył ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.7.31 22:27:17

Liczba świadków przy sporządzaniu testamentu - minimalne wymagania

Testament można napisać bez świadków tylko konieczna jest data spisania i podpis spadkodawcy. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.7.31 22:1:58

Wymiana domu z deweloperem - VAT od całości czy dopłaty

Zamieniam z deweloperem dom, który on wybudował ( wartość 320 000) na mieszkanie moje prywatne z dopłatą 100 000 zł. Mam pytanie czy deweloper nalicza vat od 320 000 czy od 100 0000 gdyż chce naliczyć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.7.31 17:4:45

Rozwód z winy żony - wykup mieszkania bez jej zgody

Witam mam taki problem,jak w tytule rozwód z winy żony,głównym najemcą jestem ja,żona została wymeldowana przez samego Burmistrza Miasta,a mimo to ja nie moge wykupić mieszkania bez jej zgody(wspólnota ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.7.31 16:5:58

Ulga na dzieci w PIT - progi dochodowe i zasady zwiększania

A czy brałaś może udział w konkursie na pitax.pl?
Cos tam o rozliczenie pit online... ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2013.7.31 14:54:10

Rozliczenie PIT przy zmianie miejsca zamieszkania w trakcie roku

A brałaś może udział w konkursie ze strony pitax.pl
I przyznaję, że rozliczenie PIT przez pitax. jest relaksem ;-) - jak to się rekalmują... ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.7.31 14:49:14

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika