Forum prawne (strona 255)
Czy można zgłosić PIP o zatrudnianie na czarno po zwolnieniu
czy moge powiadomoic PIP o zatrudnianiu pracownikow na czarno pracowalem w firmie ktura zatrudniala mnie na czarno oraz kilku innych pracownikow na czarno ciegle byly obiecane umowy o prace a doszlo do ... Zobacz wątek2013.7.20 15:9:30
Podział ogródków w kamienicy według nowej mapy geodezyjnej
To jest dość skomplikowana sprawa. Jeśli się nie możecie dogadać, to pozostaje rozgraniczenie sądowe. Ale tu trzeba w pierwszej kolejności sprawdzić na nabyliście udział we współwłasności ... Zobacz wątek2013.7.20 11:29:45
Czy współwłaściciel ma prawo do pieniędzy ze sprzedaży po rozwodzie
Oczywiście że tak, tylko teraz może Pan mieć problem z udowodnieniem, że część środków przeznaczonych na zakup mieszkania przez zmarłą małżonkę należał się Panu. Trzeba było tego pilnować ... Zobacz wątek2013.7.20 11:24:13
Rezerwacja produktu w sklepie Alsen - rezygnacja bez kosztów
Witam, zamówiłem/złożyłem rezerwacje produktu na sklepie internetowym Alsen.pl. Nie dałem żadnej zaliczki ani nie wpłaciłem żadnej kwoty na ich konto.Napisze to trochę na chłopski rozum
Popełniłem ... Zobacz wątek
2013.7.20 11:5:55
Zakup auta z Niemiec - problemy z dokumentami w urzędach
Witam. Mam mały problemik wczoraj zakupiłam autko, od gościa z innego miasta który przywiózł to autko z Niemiec.Umowę kupna sprzedaży spisaliśmy w dwóch językach, ale pomiędzy właścicielem ... Zobacz wątek2013.7.19 21:56:22
2013.7.19 21:12:18
Zawieszenie działalności gospodarczej a umowa najmu lokalu z miasta
Umowa najmu lokalu z miasta a przerwanie działalności gospodarczej ( zawieszenie ). WitamChciałbym się zapytać, czy istnieje możliwość zawieszenia działalności gospodarzcej ? ( raz mówią ... Zobacz wątek
2013.7.19 14:6:3
Zdjęcia pracowników na stronie internetowej firmy
Getting Traffic Tactic That's Actually Helping bag-industry professionals Grow ... Zobacz wątek2013.7.19 13:48:21
Zmiana wyroku po odkryciu wcześniejszego wyroku w zawieszeniu
Co zrobić aby cofnąć prawomocny (wykonywany) wyrok sądu pierwszej instancji?na pewno jeszcze coś da się zrobić, jakieś odwołanie czy ponowne rozpatrzenie, nowa rozprawa? Wyrok jest prawomocny ... Zobacz wątek
2013.7.19 11:6:41
Czy można wygrać reklamację wadliwej instalacji gazowej po roku
Witam serdecznie!Poniżej przedstawiam opis sprawy.
Pytanie: czy poniższą sprawę da się wygrać? Da się reklamować instalację gazową i walczyć o zwrot kosztów za taką instalację i wymusić ... Zobacz wątek
2013.7.19 9:27:0
Czy można pozwać za zmuszenie do aborcji i odszkodowanie
Potrzebuje kochani porady. Mam problem z przyjaciółka i chce jej pomoc, jej chłopak z którym była 4 lata i zaszła z nim w ciążę ona 29 lat a on 28 zmusił ją do aborcji a że jest skromna osoba ... Zobacz wątek2013.7.18 22:54:56
Ślub z Serbem w Serbii - zgłaszanie w Polsce do MOPS
witam ,mam pytanie: kilka dni temu wzielam slub z zerbem w serbi. on tam zostal a ja wrocilam do polski. czy jesli zawarlam malzenstwo to czy musze to zglosic w mopsie bo tam pobieram alimenty na dziecii ... Zobacz wątek2013.7.18 19:56:15
Czy można naliczyć czynsz za 3 lata bez umowy najmu
Ojciec nie jest lokatorem tylko współwłaścicielem i ma pełne prawo do użytkowania mieszkania w domu, którego jest współwłaścicielem. ... Zobacz wątek2013.7.18 15:54:1
Jak wypowiedzieć umowę z PGE za opóźnienie w odbiorze robót
Co Pan sobie obiecuje po takim kroku. Wypowiedzenie zrealizowanej umowy niczego Panu nie da. Powinien Pan im wysłać pismo (list polecony za potwierdzeniem odbioru) w którym wyznaczy Pan ostateczny termin ... Zobacz wątek2013.7.18 15:48:26
Błąd PKP z godziną odjazdu - odmowa pełnego zwrotu biletu
Witam. Kasjerka PKP sprzedała zły bilet. Wprowadziła mnie wraz z narzeczonym w błąd. Wdrukowała bilet na godzinę 20.28 a pociąg odjechał o 20.11. Na tablicy informacyjnej również podana była ... Zobacz wątek2013.7.18 15:10:3
Rozliczanie diet krajowych i zagranicznych w delegacji
WitamPiszę aplikacje rozliczającą diety i mam pytanie odnośnie jednego przypadku:
podróż krajowa trwa 12h i 1 min zgodnie z ustawą należy się za to 1 dieta, następnie przekraczamy granice ... Zobacz wątek
2013.7.18 14:2:9
Nagana po przekroczeniu terminu tygodni - czy podpisać
Czy pracodawca może wymagać od pracownika podpisania nagany wystawionej po terminie 2 tygodni od poinformowania go o zdarzeniu? Sytuacja miała miejsce dnia 25.06 i sprawa odrazu została zgłoszona ... Zobacz wątek2013.7.18 13:49:8
Zwrot książek do księgarni internetowej w 10 dni - nadużycia
Niestety ale, na każdym kroku musimy być pewni oszustwa ale nie rozumiem jednego dlaczego potępiasz odbiorców? Bo uznajesz, że każdy oszukuje a wcale tak nie jest. To są pojedyńcze sytuacje, które ... Zobacz wątek2013.7.18 12:48:48
Dług za czynsz rodziców - czy dziecko musi płacić po 18 roku życia
Obawiam się że w moim mieście nie ma zbyt wielu ;/. No nic muszę kogoś znależć. Dziękuję za odpowiedź ;). Pozdrawiam ... Zobacz wątek2013.7.18 10:40:41
Umowa o dzieło - różny zakres pracy niż uzgodniony
Actual Options To Develop watch And How One Might Enroll with The watch Elite ... Zobacz wątek2013.7.18 10:14:41
Polskie przepisy rowerowe i obowiązki władz wobec cyklistów
Panowie, proszę o pomoc :)Słyszałem, że jest przepisy w Polsce że każda nowa droga powinien mieć ścieżku rowerowu
czy to prawda? ... Zobacz wątek
2013.7.18 10:11:8
Alimenty w konkubinacie - kto płaci gdy konkubina wychodzi za mąż
witajcie, mam dwa dylematy :1) gdy konkubina wychodzi za mąż za innego niż ojciec biologiczny jak to jest z alimentami na dziecko ,które jest z konkubinatu ? czy konkubent płaci nadal, czy nowy ... Zobacz wątek
2013.7.18 9:0:18
Czy ekspertyza samochodowa w skanie ma wartość prawną
Witam serdecznie!Mam dwie kwestie do omówienia w związku z ekspertyzami samochodowymi.
1) Czy skan ekspertyzy (skan wysłany na e-mail) sporządzonej przez certyfikowanego rzeczoznawcę do spraw ... Zobacz wątek
2013.7.18 8:36:51
Widzenia z dzieckiem w areszcie śledczym - prawa konkubiny i małego dziecka
Mozesz starac sie o takie widzenie tylko musisz pisac pisma i ich nachodzic bo ja jestem w takiej samej sytuacij:-) ... Zobacz wątek2013.7.17 23:17:33
Odszkodowanie za maszt telefonii komórkowej obniżający wartość działki
W 2005 roku otrzymaliśmy informację z gminy, że na działce przemysłowej (prywatnej) obok zostanie postawiony maszt telefonii komórkowej. Wnieśliśmy zastrzeżenia, ponieważ według projektanta ... Zobacz wątek2013.7.17 18:32:20
Wypadek na wakacjach zgłoszony jako domowy - czy można coś wymagać?
Najlepszym rozwiązaniem w tej sprawie będzie trzymanie się faktów i nie kombinowanie. Nie idźcie pracodawcy na rękę. Najlepiej udajcie się na konsultację do radcy prawnego Państwowej Inspekcji ... Zobacz wątek2013.7.17 15:46:9
Blokada środków na koncie akademika po wcześniejszej wyprowadzce
Witam, jestem, a raczej byłem studentem informatyki na politechnice warszawskiej. Obroniłem się jakiś czas temu lecz dalej mieszkam w akademiku w te wakacje. Akademik Mikrus. Zakwaterowalem się na ... Zobacz wątek2013.7.17 14:47:26
Prawo do wkładu mieszkaniowego po śmierci ojca
Dyspozycja wkładem mieszkaniowym. W trakcie trwania pierwszego małżeństwa, mój tata z ówczesną żoną kupili mieszkanie -wkład budowlany - lata `60. Mieli syna. Tata się rozwiódł, wyprowadził ... Zobacz wątek2013.7.17 12:32:59
Czy można dosypać ziemi na drodze objętej służebnością przejazdu
Służebność przejazdu i przechodu WitamMam przypisana w akcie notarialnym służebność przejazdu i przechodu dla sąsiadów. Będę niebawem prowadziła mednia przez tą drogę . W związku z tym ... Zobacz wątek
2013.7.17 8:36:45
Wypowiedzenie umowy pocztą podczas zwolnienia lekarskiego
Witam,Jestem obecnie na zwolnieniu lekarskim. Jednak moja firma mimo zapisu w umowie że wynagrodzenie będzie do 5 każdego miesiąca nie stosuje się do tego i spóźnia się z wypłatą średnio ... Zobacz wątek
2013.7.17 7:29:34
Przejęcie myjni samochodowej brata - czy potrzebne nowe pozwolenia
witamMam pytanko brat likwiduje firmę - myjnię samochodową i chcem otworzyć na tym smaym miejscu co miał, zaznacze że pozwolenia brat miał i jestem współwłascicilem posesji czy też muszę ... Zobacz wątek
2013.7.16 20:58:13
Wymazanie wyroku za usunięcie spod egzekucji po latach
Po jakim czasie można wymazać wyrok za usunięcie spod egzekucji ?Czy możliwe jest , że z KRK usuwany jest on automatycznie po jakiś okresie czasu ? Otrzymałem wyrok 8mcy prac społecznych za usunięcie ... Zobacz wątek
2013.7.16 17:49:42
Czy przysługuje świadczenie pielęgnacyjne mieszkając osobno od mamy
Witam,Chciałabym się dowiedzieć czy w świetle nowych przepisów będzie przysługiwało mi świadczenie pielęgnacyjne na mamę.
Mama ma 90 lat i wymaga całkowitej opieki.
Spełniam kryterium ... Zobacz wątek
2013.7.16 16:55:9
Operator wymusza podpisanie lojalki przy zmianie szybkości internetu
Dostawca net (operator telewizji i Internetu kablowego), zmienił cennik usług. Dotychczasowa cena i szybkość łącz była nieadekwatna do aktualnych warunków) rynkowych. Z cennika znikły stare szybkości ... Zobacz wątek2013.7.16 15:1:39
Wysokość odsetek ustawowych w roku 2000
Odsetki ustawowe - tabela z zestawieniem odsetek z ostatnich kilkudziesięciu lat. ... Zobacz wątek2013.7.16 14:12:17
Obliczenie odsetek ustawowych - tabela i wzór do obliczeń
Daleko nie trzeba szukać, jest taki na e-prawniku: kalkulator odsetek ustawowych ... Zobacz wątek2013.7.16 13:50:24
Kalkulator zadłużenia alimentów z odsetkami - jak obliczyć należność?
Kalkulator odsetek ustawowych - skorzystaj z tego; podajesz tylko kwotę zaległości oraz zakres dat, wylicza dni i zwraca wysokosć odsetek. ... Zobacz wątek2013.7.16 13:47:19
Alkoholiczka mama grozi wymeldowaniem - czy może to zrobić
Mama alkoholiczka.... Moja mama jest alkoholiczką, grozi że mnie z domu wymelduje. Mam 14-letnią siostrę i 2 braci w tym jeden niepełnosprawny. Matka utrzymuje się z gminnych pieniędzy ok 180 zł. ... Zobacz wątek2013.7.16 12:42:57
Co może być wliczone w najniższą krajową przez pracodawcę?
Rzeczywiście, nie wszystko się zgadza, tutaj masz wykaz dodatków, które można wliczyć do płacy minimalnej: Najniższa krajowa 2013 - wynagrodzenie za nadgodziny nie podlega takiemu wliczeniu. ... Zobacz wątek2013.7.16 11:50:33
Wizyta przełożonych w domu podczas zwolnienia lekarskiego
Aktualnie jestem chora , przebywam na zwolnieniu lekarskim, wczoraj moja kierowniczka nękała mnie telefonami na temt mojej pracy, którą robiłam mięsiąc temu, nastepnie jak nie uzyskała odpowiedzi ... Zobacz wątek2013.7.16 10:27:38
Czy sąd może zabrać alimenty studentce po skończeniu studium
Witam!!!Mam 22 lata. Właśnie skończyłam studium wieczorowe. Mam zamiar iść do kolejnej szkoły ale zaocznej i do pracy 1/2 etatu.
Ojciec płaci mi alimenty od 13 lat od 3 lat po 550 zł.
Dowiedziałam ... Zobacz wątek
2013.7.15 20:8:36
Czy gmina musi doprowadzić mieszkanie zamienne do stanu używalności
Może Pani zabrać wszystko, co Pani zakupiła do mieszkania. Kosztów przeprowadzki gmina nie musi pokryć. Remont nowego mieszkania jest kwestią do dyskusji z gminą. ... Zobacz wątek2013.7.15 18:3:49
Oszustwo za pobraniem - brak dowodów na otrzymanie właściwego towaru
To tak jest, że Pan nie ma możliwości przeprowadzenia dowodu, że w przesyłce nie było sprzętu elektronicznego. ... Zobacz wątek2013.7.15 17:56:40
Portal motoryzacyjny - lata opóźnień programisty
Witam mam pewien problem, pare już lat temu zleciłem wykonanie strony internetowej, portalu, portal jak i cały projekt miał się zajmować szerokopojętą motoryzacje. Portal miał być zarówno społecznosciowy ... Zobacz wątek2013.7.15 17:34:7
Intrum Justitia grozi wizytą komornika za dług Orange
Dokonując częściowych spłat proszę koniecznie w tytule wpłaty dopisać: "częściowa spłata zobowiązania głównego" inaczej zaksięgują wpłaty na poczet odsetek. ... Zobacz wątek2013.7.15 17:29:6
Urlop rodzicielski połączony z pracą - anulowanie umowy i zasiłek
Witam, Chciałabym wiedzieć, czy § 40 ustawy o świadczeniach pieniężnych stosuje się w przypadku art. 1821 § 5 Kodeksu pracy, tj. w przypadku korzystania z urlopu rodzicielskiego z jednoczesnym ... Zobacz wątek2013.7.15 15:40:17
Jakie pozwolenia na zmianę kuchni na aneks w mieszkaniu od dewelopera
Witam!Kupilem od dewelopera mieszkanie, ktore ma osobna kuchnie. Chcialbym zrobic z niej aneks kuchenny. Niestety kierownik budowy uznal, ze zmiany takie sa zbyt duze (przeniesienie wentylacji i doprowadzenie ... Zobacz wątek
2013.7.15 15:32:52
Urlop rodzicielski z pracą na pół etatu - stawka zasiłku
Witam, mam pytanie odnośnie urlopu rodzicielskiego połączonego z pracą.Czy § 40 ustawy o świadczeniach pieniężnych stosuje się w przypadku art. 1821 § 5 Kodeksu pracy, tj. w przypadku korzystania ... Zobacz wątek
2013.7.15 15:22:7
Kiedy można złożyć wniosek o zatarcie skazania za ograniczenie wolności
Witam. W maju 2010r, dokładnie 12, zostałem skazany na dwa miesiące ograniczenia wolności, i opracowanie 20 godzin miesięcznie. A więc tak, 40 godzin od pracowałem do 1 lipca już. Teraz chciałbym ... Zobacz wątek2013.7.15 12:57:22
Umowy na czas określony a ustawa antykryzysowa - legalność
Witam,Miałem z pracodawcą zawartych 5 umów na czas określony:
1) 01.08.2010-31.10.2010 (3 miesiące),
2) 01.11.2010-31.01.2011 (3 miesiące),
3) 01.02.2011-31.07.2011 (6 miesięcy),
4) 01.08.2011-31.12.2011 ... Zobacz wątek
2013.7.14 17:53:0
Masz inne pytanie do prawnika?