Forum prawne (strona 255)
Wypadek w pracy - brak przedłużenia umowy i problem z ZUS
Witam, mam problem i nie wiem co mogę teraz zrobić otóż 14 czerwca miałem wypadek w pracy, do 30 czerwca miałem ważną umowę o prace, dostałem do 4 lipca chorobowe i nie przedłużono mi umowy, ... Zobacz wątek2013.7.23 13:4:4
Remont wynajętego mieszkania - wymogi właściciela po latach
Wynajeliśmy mieszkanie na okres 10 lat(para w średnim wieku). Ponieważ mieszkanie było zniszczone postanowilismy je wyremontować jak swoje,a więc całkowity remont łazienki (nowa armatura, płytki, ... Zobacz wątek2013.7.23 12:42:40
Zakup serwisu internetowego na Allegro - brak faktur potwierdzających
Cześć,Na allegro zalicytowałem w aukcji kupna serwisu internetowego.
Następnie wymieniłem kilka e-maili ze Sprzedającym
W opisie przedstawił zarobki serwisu, więc go poprosiłem o kopie ... Zobacz wątek
2013.7.23 12:16:36
Mieszkanie komunalne dla pary z dzieckiem bez ślubu w Warszawie
Witam. Jestem bezdzietnym rozwodnikiem, a moja partnerka jest także po rozwodzie, lecz ma sześcioletnią córkę. Ona ma 27 lat ja 32. Nie jesteśmy małżeństwem. Chcielibyśmy starać się o mieszkanie ... Zobacz wątek2013.7.23 9:51:52
Czy można podpisać umowę na męża w firmie pożyczkowej
Dziękuję za odpowioedź ... Zobacz wątek2013.7.22 22:49:25
Basen w ogrodzie - ograniczenia zabudowy działki
Witam. Chciałbym zrobić sobie mały basenik w ogrodzie. Wiem, że mamy narzucone że zabudowa nie może przekraczać 24% powierzchni działki. To dom rodziców(jestem studentem i mieszkam z nimi), i ... Zobacz wątek2013.7.22 22:35:39
Praca bez umowy przez pół roku - czy jestem zarejestrowana
japan can help all of us by including a handful of one of a kind functions and attributes. This is a unvaluable item for all enthusiast of japan. ... Zobacz wątek2013.7.22 20:40:44
Wodomierz ciepłej wody niesprawny - naliczenie opłat
Witam,W marcu zakupiłem mieszkanie w stanie deweloperskim. Po skończeniu remontu (około 5 tygodniach) od daty zakupu wprowadziłem się. Często wyjeżdżałem, można powiedzieć że przez dwa pierwsze ... Zobacz wątek
2013.7.22 18:24:45
Termin na odrzucenie spadku - data śmierci czy postanowienie sądu
od jakiego momentu liczy się okres 6 miesięcy w którym należy odrzucić spadek bądź przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza? Osoba zmarła pozostawiła nieruchomość, pozostawiła też długi; nie ... Zobacz wątek2013.7.22 16:31:48
Wymiana okien przez administrację - zwłoka od lat
administracja zwleka z wymiana okien ich wymowki sa takie ze nie dostaja kasy lub jej nie maja z urzedu miasta czy mozemy zwrocic sie pezposrednio do urzedu miasta z tym problemem . na wymiane okien ... Zobacz wątek2013.7.22 15:54:53
Zachowanie ojca przy dziecku podczas wizyt - chodzenie nago i bicie
ZACHOWANIE OJCA PRZY NIELETNIM DZIECKU W CZASIE POBYTU ZGODNIE Z WYROKIEM SĄDU. Ja jestem babcia mojej 5 letniej wnuczki. córka rozwiodła sie ze swoim mężem ojecm jej dziecka 3 lata temu. W wyroku ... Zobacz wątek2013.7.22 15:50:16
Praca na czarno przez kilka miesięcy bez umowy
Organization News - women Looked as Essential In this time ... Zobacz wątek2013.7.22 14:50:21
Kwota wolna od podatku w roku wynosi złotych
Nie słyszałam o tym, że miała wzrosnąć. Co prawda jest niska w porównaniu do innych krajów, więc mogłaby wzrosnąć. ... Zobacz wątek2013.7.22 14:1:53
CV i ujawnienie stanu cywilnego - czy pracodawca może zwolnić za ukrycie
W CV nie powinno się umieszczać informacji odnośnie stanu cywilnego i pracodawcy nie mają prawa o to zapytać. Co do zdjęcia - lepiej je umieścić, chociaż takiego obowiązku nie ma. ... Zobacz wątek2013.7.22 10:17:40
Uzyskanie paszportu dla dziecka bez ojca - trwająca sprawa
jak uzyskac paszport lub dowod dla dziecka gdy nie ma ojca? sprawa trwa dwa lata ... Zobacz wątek2013.7.22 10:3:13
Jazda pod wpływem alkoholu na warunkowym - czy odwieszą karę
Dzień dobry, w czwartek zatrzymała mnie policja i miałem w wydychanym powietrzu 0.17 promila policjant powiedział ze jest to wykroczenie, dwa dni później znowu mnie zatrzymała policja jak wjeżdżałem ... Zobacz wątek2013.7.21 21:8:25
Ustalenie alimentów i kontaktów z synem - czy potrzebny prawnik
Zapomnialem dodac ze sprawa odbywa sie w angli tak rzeczowo to ona mieszka z synem sama ma dofinansowania do mieszkania i dziecka pracuje te 20godz czy cos takiego ja tez tu mieszkam i pracuje ... Zobacz wątek2013.7.21 14:22:30
Czy można jeździć skuterem po zakazie na kategorię A
Witam. W dniu 9.04.2013 zapadl wyrok o zakazie prowadzenia pojazdow kategorii A. Zostalem zlapany na skuterze pod wplywem alkoholu ale udalo mi sie uratowac kategorie B, poniewaz grozilo mi odroczenie ... Zobacz wątek2013.7.21 10:32:9
Czy można odzyskać gospodarstwo po śmierci brata od jego żony
witam mam ogromny problem dlatego prosze o pomoc wyglada to nastepujaco moi rodzice zapisali gospodarstwo rolne w darowiznie mojemu bratu gdy byl kawalerem .ja bylem wowczas niepelnoletni ojciec zmarl ... Zobacz wątek2013.7.21 7:37:59
Czy mogę żądać alimentów bezpośrednio od mamy w wieku 17 lat
Skoro jesteś niepełnoletni/a, to ustawowo Twoim przedstawicielem jest matka.Zresztą w orzeczeniu przyznającym alimenty, sędzia na pewno użył sformułowania: "płatne do rąk matki". ... Zobacz wątek
2013.7.20 21:40:6
Czy można zgłosić PIP o zatrudnianie na czarno po zwolnieniu
czy moge powiadomoic PIP o zatrudnianiu pracownikow na czarno pracowalem w firmie ktura zatrudniala mnie na czarno oraz kilku innych pracownikow na czarno ciegle byly obiecane umowy o prace a doszlo do ... Zobacz wątek2013.7.20 15:9:30
Podział ogródków w kamienicy według nowej mapy geodezyjnej
To jest dość skomplikowana sprawa. Jeśli się nie możecie dogadać, to pozostaje rozgraniczenie sądowe. Ale tu trzeba w pierwszej kolejności sprawdzić na nabyliście udział we współwłasności ... Zobacz wątek2013.7.20 11:29:45
Czy współwłaściciel ma prawo do pieniędzy ze sprzedaży po rozwodzie
Oczywiście że tak, tylko teraz może Pan mieć problem z udowodnieniem, że część środków przeznaczonych na zakup mieszkania przez zmarłą małżonkę należał się Panu. Trzeba było tego pilnować ... Zobacz wątek2013.7.20 11:24:13
Rezerwacja produktu w sklepie Alsen - rezygnacja bez kosztów
Witam, zamówiłem/złożyłem rezerwacje produktu na sklepie internetowym Alsen.pl. Nie dałem żadnej zaliczki ani nie wpłaciłem żadnej kwoty na ich konto.Napisze to trochę na chłopski rozum
Popełniłem ... Zobacz wątek
2013.7.20 11:5:55
Zakup auta z Niemiec - problemy z dokumentami w urzędach
Witam. Mam mały problemik wczoraj zakupiłam autko, od gościa z innego miasta który przywiózł to autko z Niemiec.Umowę kupna sprzedaży spisaliśmy w dwóch językach, ale pomiędzy właścicielem ... Zobacz wątek2013.7.19 21:56:22
2013.7.19 21:12:18
Zawieszenie działalności gospodarczej a umowa najmu lokalu z miasta
Umowa najmu lokalu z miasta a przerwanie działalności gospodarczej ( zawieszenie ). WitamChciałbym się zapytać, czy istnieje możliwość zawieszenia działalności gospodarzcej ? ( raz mówią ... Zobacz wątek
2013.7.19 14:6:3
Zdjęcia pracowników na stronie internetowej firmy
Getting Traffic Tactic That's Actually Helping bag-industry professionals Grow ... Zobacz wątek2013.7.19 13:48:21
Zmiana wyroku po odkryciu wcześniejszego wyroku w zawieszeniu
Co zrobić aby cofnąć prawomocny (wykonywany) wyrok sądu pierwszej instancji?na pewno jeszcze coś da się zrobić, jakieś odwołanie czy ponowne rozpatrzenie, nowa rozprawa? Wyrok jest prawomocny ... Zobacz wątek
2013.7.19 11:6:41
Czy można wygrać reklamację wadliwej instalacji gazowej po roku
Witam serdecznie!Poniżej przedstawiam opis sprawy.
Pytanie: czy poniższą sprawę da się wygrać? Da się reklamować instalację gazową i walczyć o zwrot kosztów za taką instalację i wymusić ... Zobacz wątek
2013.7.19 9:27:0
Czy można pozwać za zmuszenie do aborcji i odszkodowanie
Potrzebuje kochani porady. Mam problem z przyjaciółka i chce jej pomoc, jej chłopak z którym była 4 lata i zaszła z nim w ciążę ona 29 lat a on 28 zmusił ją do aborcji a że jest skromna osoba ... Zobacz wątek2013.7.18 22:54:56
Ślub z Serbem w Serbii - zgłaszanie w Polsce do MOPS
witam ,mam pytanie: kilka dni temu wzielam slub z zerbem w serbi. on tam zostal a ja wrocilam do polski. czy jesli zawarlam malzenstwo to czy musze to zglosic w mopsie bo tam pobieram alimenty na dziecii ... Zobacz wątek2013.7.18 19:56:15
Czy można naliczyć czynsz za 3 lata bez umowy najmu
Ojciec nie jest lokatorem tylko współwłaścicielem i ma pełne prawo do użytkowania mieszkania w domu, którego jest współwłaścicielem. ... Zobacz wątek2013.7.18 15:54:1
Jak wypowiedzieć umowę z PGE za opóźnienie w odbiorze robót
Co Pan sobie obiecuje po takim kroku. Wypowiedzenie zrealizowanej umowy niczego Panu nie da. Powinien Pan im wysłać pismo (list polecony za potwierdzeniem odbioru) w którym wyznaczy Pan ostateczny termin ... Zobacz wątek2013.7.18 15:48:26
Błąd PKP z godziną odjazdu - odmowa pełnego zwrotu biletu
Witam. Kasjerka PKP sprzedała zły bilet. Wprowadziła mnie wraz z narzeczonym w błąd. Wdrukowała bilet na godzinę 20.28 a pociąg odjechał o 20.11. Na tablicy informacyjnej również podana była ... Zobacz wątek2013.7.18 15:10:3
Rozliczanie diet krajowych i zagranicznych w delegacji
WitamPiszę aplikacje rozliczającą diety i mam pytanie odnośnie jednego przypadku:
podróż krajowa trwa 12h i 1 min zgodnie z ustawą należy się za to 1 dieta, następnie przekraczamy granice ... Zobacz wątek
2013.7.18 14:2:9
Nagana po przekroczeniu terminu tygodni - czy podpisać
Czy pracodawca może wymagać od pracownika podpisania nagany wystawionej po terminie 2 tygodni od poinformowania go o zdarzeniu? Sytuacja miała miejsce dnia 25.06 i sprawa odrazu została zgłoszona ... Zobacz wątek2013.7.18 13:49:8
Zwrot książek do księgarni internetowej w 10 dni - nadużycia
Niestety ale, na każdym kroku musimy być pewni oszustwa ale nie rozumiem jednego dlaczego potępiasz odbiorców? Bo uznajesz, że każdy oszukuje a wcale tak nie jest. To są pojedyńcze sytuacje, które ... Zobacz wątek2013.7.18 12:48:48
Dług za czynsz rodziców - czy dziecko musi płacić po 18 roku życia
Obawiam się że w moim mieście nie ma zbyt wielu ;/. No nic muszę kogoś znależć. Dziękuję za odpowiedź ;). Pozdrawiam ... Zobacz wątek2013.7.18 10:40:41
Umowa o dzieło - różny zakres pracy niż uzgodniony
Actual Options To Develop watch And How One Might Enroll with The watch Elite ... Zobacz wątek2013.7.18 10:14:41
Polskie przepisy rowerowe i obowiązki władz wobec cyklistów
Panowie, proszę o pomoc :)Słyszałem, że jest przepisy w Polsce że każda nowa droga powinien mieć ścieżku rowerowu
czy to prawda? ... Zobacz wątek
2013.7.18 10:11:8
Alimenty w konkubinacie - kto płaci gdy konkubina wychodzi za mąż
witajcie, mam dwa dylematy :1) gdy konkubina wychodzi za mąż za innego niż ojciec biologiczny jak to jest z alimentami na dziecko ,które jest z konkubinatu ? czy konkubent płaci nadal, czy nowy ... Zobacz wątek
2013.7.18 9:0:18
Czy ekspertyza samochodowa w skanie ma wartość prawną
Witam serdecznie!Mam dwie kwestie do omówienia w związku z ekspertyzami samochodowymi.
1) Czy skan ekspertyzy (skan wysłany na e-mail) sporządzonej przez certyfikowanego rzeczoznawcę do spraw ... Zobacz wątek
2013.7.18 8:36:51
Widzenia z dzieckiem w areszcie śledczym - prawa konkubiny i małego dziecka
Mozesz starac sie o takie widzenie tylko musisz pisac pisma i ich nachodzic bo ja jestem w takiej samej sytuacij:-) ... Zobacz wątek2013.7.17 23:17:33
Odszkodowanie za maszt telefonii komórkowej obniżający wartość działki
W 2005 roku otrzymaliśmy informację z gminy, że na działce przemysłowej (prywatnej) obok zostanie postawiony maszt telefonii komórkowej. Wnieśliśmy zastrzeżenia, ponieważ według projektanta ... Zobacz wątek2013.7.17 18:32:20
Wypadek na wakacjach zgłoszony jako domowy - czy można coś wymagać?
Najlepszym rozwiązaniem w tej sprawie będzie trzymanie się faktów i nie kombinowanie. Nie idźcie pracodawcy na rękę. Najlepiej udajcie się na konsultację do radcy prawnego Państwowej Inspekcji ... Zobacz wątek2013.7.17 15:46:9
Blokada środków na koncie akademika po wcześniejszej wyprowadzce
Witam, jestem, a raczej byłem studentem informatyki na politechnice warszawskiej. Obroniłem się jakiś czas temu lecz dalej mieszkam w akademiku w te wakacje. Akademik Mikrus. Zakwaterowalem się na ... Zobacz wątek2013.7.17 14:47:26
Prawo do wkładu mieszkaniowego po śmierci ojca
Dyspozycja wkładem mieszkaniowym. W trakcie trwania pierwszego małżeństwa, mój tata z ówczesną żoną kupili mieszkanie -wkład budowlany - lata `60. Mieli syna. Tata się rozwiódł, wyprowadził ... Zobacz wątek2013.7.17 12:32:59
Czy można dosypać ziemi na drodze objętej służebnością przejazdu
Służebność przejazdu i przechodu WitamMam przypisana w akcie notarialnym służebność przejazdu i przechodu dla sąsiadów. Będę niebawem prowadziła mednia przez tą drogę . W związku z tym ... Zobacz wątek
2013.7.17 8:36:45
Wypowiedzenie umowy pocztą podczas zwolnienia lekarskiego
Witam,Jestem obecnie na zwolnieniu lekarskim. Jednak moja firma mimo zapisu w umowie że wynagrodzenie będzie do 5 każdego miesiąca nie stosuje się do tego i spóźnia się z wypłatą średnio ... Zobacz wątek
2013.7.17 7:29:34
Masz inne pytanie do prawnika?