Forum prawne (strona 858)
proszę o pomoc..
ciocia to może zrobić w formie testamentu albo w formie darowizny. jakie sa opłaty to musisz wejść na strone opłaty od spadków i darowizn i policzyć bo to wszystko zależy do której grupy spadkowej ... Zobacz wątek2007.5.24 16:13:17
Jak wycenia się nieruchomość przy dziale spadku?
wycenia się nieruchomość wg cen obowiązujących lub przyjętych w danym regionie,- miejscowości. ... Zobacz wątek2007.5.24 15:51:5
Kłopot z odszkodowaniem
Proszę o kontakt na GG 9841224 spróbuje pomóc pozdrawiam ... Zobacz wątek2007.5.24 14:58:23
2007.5.23 17:55:58
Umowa o przekazanie praw autorskich i rachunek
Witam! Mam problem następujący: Wystawiam umowę o dzieło z przekazaniem praw opiewająca np. 600zł brutto. Natomiast zagadą jest dla mnie rachunek który wygląda tak: 1. Wynagrodzenie z tytułu ... Zobacz wątek2007.5.23 16:13:13
Art 270 kk
podrobienie dokumentu We wrześniu 2006 zwrocilem sie do firmy posredniczacej w uzyskaniu kredytu o pomoc. Właściciel kazał mi m.n. dostarczyc zaświadczenie o wysokości zarobków. Na jego prywatny ... Zobacz wątek2007.5.23 14:31:23
Ustawa o Ochronie Danych Osobowych - czy dotyczy obcokrajowców?
Czy Polska Ustawa o Ochronie Danych Osobowych będzie obowiazywać obcokrajowców, którzy mieszkają za granicą i kupują mój produkt wysyłkowo?proszę o pomoc ... Zobacz wątek2007.5.23 12:59:50
Eksmisja osob bez tytulu prawnego
Czy eksmisja osob bez tytulu prawnego (ale ze stalym zameldowaniem) i mieszkajacych calkowicie bezplatnie jest tak samo trudna jak eksmisja osob z umowa o wynajem? ... Zobacz wątek2007.5.22 16:26:26
Nietypowa sytuacja
Witam. Odważyłam się napisać, ponieważ nie znalazłam tu takiej sytuacji a nie wiem co powinnam zrobić i czy mam do tego prawo. Otóż w niedługim czasie odbędzie sprawa rozwodowa z moim mężem. ... Zobacz wątek2007.5.21 17:27:3
Przetargi na mieszkania - czy to okazja?
Witam wszystkich forumowiczów, Chciałbym sobie kupić mieszkanie. Zastanawiam się nad wzięciem udziału w przetargu - podobno w ten sposób można kupić sporo taniej. Czy faktycznie jest taniej? Jakie ... Zobacz wątek2007.5.21 14:54:32
Gwarancja czy jakieś inne możliwości ?
Witam. Zakupiłem 10 miesięcy temu słuchawki za niemałą kwotę bo 550 zł, no i po 10 miesiącach ta imitacja skóry przy nausznikach już pęka i odpada powoli i w jednym miejscu się kabel przetarł. ... Zobacz wątek2007.5.21 11:29:37
2007.5.21 9:9:18
legalizacja budowli energetycznej
Podbijam. Mam identyczny problem. Any ideas ? ... Zobacz wątek2007.5.20 12:18:58
Polska emerytura za granicą.
czy osoba z polskim i amerykanskim obywatelstwem moze pobierac emeryture w Polsce i w USA i jak wyglada sprawa podatkow ... Zobacz wątek2007.5.20 1:48:25
Nowa praca (rejestr KRK)
niby wszystko się zgadza ale.. zatarcie skazania następuje z mocy prawa a nie na wniosek! A do sądu należy się zwrócić bezpośrednio o zaświadczenie o niekaralności ... Zobacz wątek2007.5.18 13:27:2
Dług ojca???PILNE
Mój ojciec jest winien Urzędowi Skarbowemu sporą kwotę pieniędzy. Nie ma nic swojego, za wyjątkiem samochodu o małej wartości. Mieszka z moją matką w domu, który został jej zapisany jeszcze ... Zobacz wątek2007.5.17 18:48:47
Zakaz wjazdu na terytorium jakiegoś kraju
Czy jest możliwe wydanie zakaz wjazdu na terytorium kraju bez powiadomienia o tym fakcie osoby, której ta sprawa dotyczy? Czy zakaz wjazdu na teren jednego państwa UE obowiązuje w całej wspólnocie? ... Zobacz wątek2007.5.17 15:36:2
Pytanie o komornika - co on może zająć?
tak zgadza sie ale wystarczy ze w 9 roku od wydania nakazu komornik wznowi postapowanie egzekucyjne i znow masz 10 ale przed soba i tak mozna sie bawic i zatruwac zycie dluznika az do faktycznej emerytury ... Zobacz wątek2007.5.17 10:38:7
Jak zminimalizować zachówek
nie bo jest to umowa ze do konca zycia bedziesz utrzymywal rodzicow a mojatek dostajesz juz teraz jesli nie dotrzymasz umowy to erodzice moga wystapic do sadu o zwrot najpewniejsza jest darowizna i umowa ... Zobacz wątek2007.5.16 21:20:2
Podział fizyczny domu
Z bratem otrzymaliśmy w spadek po zmarłym ojcu piętrowy dom mieszkalny z piwnicą i strychem. Udziały po 50%. Czy teraz, chcąc zrobić podział fizyczny tego budynku, musimy to załatwić w sądzie, ... Zobacz wątek2007.5.16 13:7:40
Zatrudnienie a ciąża
Jak najbardziej tak. Dyrektor naruszył prawo, ale czy jest Pani w stanie to udowodnić. W sądzie nie liczy się to, co się stało, tylko to, co da się udowodnić. Proponuję na przyszłość nie opowiadać ... Zobacz wątek2007.5.16 11:10:54
Sprawozdanie roczne w Spólce która fizycznie nie istnieje
Witam, dostałem postanowienie Sadu, które nakłada na mnie grzywne z niesłożenie sprawozdania w wysokości 1000 zł ... Nie zostało złożone, bo nie mam żadnego kontaktu z wspólnikami. Jak mam ... Zobacz wątek2007.5.15 22:44:19
Zasiedzenie - jest albo go nie ma
Hallo. Może tutaj znajdę odpowiedź na nurtujące mnie pytanie - Czy osoba /nazwijmy ją H-1 / spełnia warunki do zasiedzenia ? Po kolei przedstawie stan sprawy: Tak wiec mamy do czynienia z nieruchomością ... Zobacz wątek2007.5.15 18:58:57
Dwa mieszkania
Odsyłam do Ustawy o ochronie lokatorów , art.11 ust.3 pkt.2. W szczególności dotyczy zapisu, o ile lokator ( czyli najemca lokalu komunalnego ) może zamieszkiwać w innym lokalu ( spełniającego ... Zobacz wątek2007.5.15 17:53:0
ZAMIANA MIESZKANIA WŁASNOŚCIOWEGO NA SPÓŁDZIELCZE-PILNE!!!!!!!
Ale żeś się nick popisał z tą odpowiedzą !!! ... Zobacz wątek2007.5.15 10:21:11
ślub za granicą a zmiana nazwiska
Witam Kilka dni temu zawarłam związek małżeński poza grancami kraju. Otrzymałam edynie kopię aktu a na resztę dokumentów mam czekać ok. 3 miesięcy, dopiero po ich otrzymaniu mogę zarejestrować ... Zobacz wątek2007.5.14 16:18:45
Praca za granica a wynajem mieszkania w Polsce
Witam, od nowego roku pracuje za granica i zamierzam popracować tu kilka lat. Posiadam również mieszkanie w Poznaniu które aż zal, stoi puste i które chciałbym wynająć. Problem mam następujący ... Zobacz wątek2007.5.14 13:45:41
Wymuszenie i 0.13mg/l + tendencja spadkowa sprawa w grodzkim.Pomocy!
Tak jak w temacie-jechałem podporządkowaną po ocenie sytuacji uznałem ze zdążę wyjechałem na skrzyżowanie lecz okazało się ze poszkodowany jechał około 90km/h przy 50 dozwolonych. Poszkodowany ... Zobacz wątek2007.5.14 13:20:3
Upoważnienie głównego lokatora i właściciela dla osoby czasowo zameldowanej
Czy główny lokator i właściciel może wystawić upoważnienie własnemu bratu który jest zameldowany w mieszkaniu na czas określony do możliwościu zameldowania się samemu na pobyt stały i czy ... Zobacz wątek2007.5.14 8:57:21
Temat pracy licencjackiej z pr.cywilnego lub postepowania cywilnego
ja tez studiuje administracje i musze wybrac sobie temat na prace licencjacka z zakresu prawa cywilnego.. Nie mam pojecia jaki temat moglabym wybrac :/ ... Zobacz wątek2007.5.13 13:56:0
wszystko o spadkach!!!
ostatnio przeczytalem e-booka: http://prawo-spadkowe.zlotemysli.pl/jeremaiah.php polecam, naprawde warto ... Zobacz wątek2007.5.13 0:9:35
czy się należy?
zmarł mi ojciec. nie wiem czy przysługuje mi przwo do renty. jestem studentem mam 22 lata. w przeciągu ostatnich 5 lat ojciec nie pracował. czy możliwa jest renta? opłacał też ojciec się w Hestii. ... Zobacz wątek2007.5.12 14:55:52
2007.5.12 11:29:30
co z testamentem psychopaty chcącego skrzywdzić dziecko ?
mój niestety smutny przypadek, pytanie, jak podważyć taki testament notarialny: ojciec był alkoholikiem, był karany-siedział, bardzo znęcał się nad rodziną, kiedy matka uciekla ze mną (byly ... Zobacz wątek2007.5.12 9:7:16
Sprawa spadkowa -czas trwania
Witam Sytuacja wygląda następująco: zmarła babcia mojego męża (była wdową). Miała tylko jedną córkę. W testamencie spisanym notarialnie ustanowiła jako jedynego spadkobiercę mojego męża. ... Zobacz wątek2007.5.11 13:40:12
JAKIEGO RODZAJU ZAPISU DOMU POWINNAM DOKONAĆ?
CHcę przepisać domek w darowiżnie dwóm wnuczkom.W tym domu mieszka córka która chcę wydziedziczyc .Jak mam to zrobić?. ... Zobacz wątek2007.5.9 22:49:42
Czy rozmowy prowadzone na GADU-GADU mogą być dowodem w sprawie karnej?????
Zamiast z wnioskiem o przywrócenie do pracy, lepiej założyć "szefowi" sprawę cywilną o szarganie dobrego imienia, poprzez skierownianie oskarżeń na Pani osobę i wskazania jej władzom ... Zobacz wątek2007.5.9 16:49:25
tv kraków mn ie oszukała, co zobić, pomóżcie...
w niedzielę zatrzymaliśmy sięeeeeeeee przy samochodzie znajdującym się w rowie, żeby ew. pomóc. nie zdążyliśmy zapytać jak wjechał w nas rozpędzony samochód, który wpadł w pośliz. pięć ... Zobacz wątek2007.5.9 12:8:1
Jaka jest szansa na odzyskanie długu??
Miałem kolizję z rowerzystą, wjechał na skrzyżowanie na czerwonym świetle, był nietrzeźwy, uszkodził mi samochód. Koszt jego naprawy to ok.3000zł. Dla mnie jest to poważna suma. Nieszczęśny ... Zobacz wątek2007.5.9 10:0:42
Podatek i cło za odzież i obuwie sportowe
Witam! Też mam taki problem i widzę że ktoś zaoferował panu pomoc a teraz ja o nią proszę i będę bardzo wdzięczna za jej udzielenie.Ja też planuję kupowac ubrania w Niemczech a w Polsce sprzedawac ... Zobacz wątek2007.5.9 9:25:50
Jaki wyrok!! HELP!!
dodam ze przyznalismy sie i poddalismy dobrowolnie karze. ... Zobacz wątek2007.5.8 20:36:41
uniewaznienie malzenstwa/rozwod
jestesmy z mezem malzenstwem od okolo 2 miesiecy. Decyzja zostala podjeta dosc szybko i co teraz widze zbyt pochopnie, po 3 miesiecznej znajomosci. Krotko po slubie uswiadomilam sobie ze nie pasujemy do ... Zobacz wątek2007.5.8 19:20:36
"nadgodziny" czy moge odmowic?
Witam wszystkich, Chciałbym was prosić o poradę ponieważ nie wiem już sam czy jestem „wykorzystywany” czy tak powinno być. Jestem informatykiem pracuje w firmie outsourcingowej ... Zobacz wątek2007.5.8 18:43:50
ROZWÓD GDY POJAWIA SIĘ CIĄŻA
Czy ktoś może się orientuje jaki pozew o rozwód należy złożyć w przypadku ,gdy żona jest w ciąży?Chcę się rozwieść,jestem w 7 miesiącu ciąży, ojcem dziecka jest oczywiście mąż.Chcę ... Zobacz wątek2007.5.8 11:10:6
Czy to pobicie ?
Witam Czy odepchnięcie kogos podczas przepychanki w drzwiach sklepowych (promocja) mozna uznac za pobicie ? Sytuacja miala miejsce przy napierajacym tlumie a poszkodowana osoba trafila do szpitala w stanie ... Zobacz wątek2007.5.8 8:20:9
mam problem z uzyskaniem koncesji na alkohol
mając doświadczenie takie to najważniejsze - jest ich zgoda bez takiej zgody dalej nie ruszysz się żadny urząd nie przyjmie dokumentów ... Zobacz wątek2007.5.8 0:31:48
Jak to zrobić prawnie?
i jestes zadowolony z tego ze spusciles psa na tych ludzi?co nic ci nie zrobili zlego.jesli nie chcesz ich sluchac to nie sluchaj.czlowiek inteligetny tak by sie nie zachowal.t ... Zobacz wątek2007.5.7 17:58:58
Dowód osobisty - zameldowanie
Jeśli urodziłes się w miejscowości poza swoim obecnym miejscem zamieszkania, to podczas składania wniosku o wydanie dowodu osobistego urzędniczka poprosi o akt urodzenia.Taki jest niestety przepis. ... Zobacz wątek2007.5.7 7:58:24
Przepisanie domu - podział majątku
mam wrażenie ze to forum nieczynne a szkoda pozdrawiam może jednak ktoś w tym temacie mi cos odpowie? ... Zobacz wątek2007.5.7 0:7:19
bardzo prosze o rade
Moja ciocia nie mogla miec dzieci wiec zaopiekowała sie mną zaraz po moim urodzeniu( nieformalnie nigdy nie byłam przez nią adoptowana) jak mialam piec lat urodziła córke,ja wciąz bylam pod jej ... Zobacz wątek2007.5.6 12:46:9
Masz inne pytanie do prawnika?