Forum prawne (strona 856)

Zaległe składki na Krus, czy mają prawo wymagać ?

Witam przechodzę do sedna Zarejestrowałem się w urzędzie pracy, jako że jestem posiadaczem 1/3 gospodarstwa rolnego (po zmarłym w tamtym roku ojcu) 2.3 ha przeliczeniowego, chcieli zaświadczenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.8 12:57:51

Darowizna od dziadka

Witam mam takie pytanie dziadek chcialby darowac mi dom i dzialke babcia zmarla rok temu maja 2 dzieci tzn mojego tate i corke. I tutaj pytanie: co musi zrobic, czy wystarczy isc do notariusza i przepisac ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.8 12:31:12

Opieszałość komornika, doręczanie pism egzekucyjnych

czy mogę spłacić komornikowi 500 zł. w bilonie? 1 grosz i 2 grosze? czy może nie przyjąć? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.11.8 11:52:19

Problem z wypłatą.

Przedstawię sytuację. Przepracowałam 26 dniówek na umowie zleceniu gdzie za godzine mam 6zł brutto. Czy jest możliwe żebym wzięłą 867zł? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.7 23:54:41

Umowa spółdzielni z członkami - budowa nowej inwestycji na koszt członków

Czy spółdzielnia możę sprzedać swoim członkom udziały we własności ziemi (lub w uzytkowaniu wieczystym) przy okazji budowy nowych bloków dla członków spółdzielni? Przeciez majątek spółdzielni ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.7 23:35:47

przeniesienie pracownika samorządowego

Witam. Pracuję w Urzędzie Gminy na stanowisku inspektora, jestem zatrudniony na umowę o pracę na czas nieokreślony. Czy istnieje możliwość na podstawie art. 7a ustawy o pracownikach samorządowych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.7 22:51:26

Jeszcze raz, czy to jest zasiedzenie ?

Zaktualizowałem informacje i teraz pytanie brzmi: Pytam w imieniu mojej mamy. Ponad 30 lat temu miała miejsce wizyta u notariusza w celu podpisania aktu własności działki i nieruchomości przez moją ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.7 17:50:7

Dlug w ZUS w sadku

Witam, po smierci ojca ktory prowadzil jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza okazalo sie, ze w ZUS jest na koncie ojca dlug z tytulu nieplaconych skladek. Czy spadkobiercy (dzieci) beda musieli dlug ten ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.7 15:31:12

Kto płaci za remonty, usługi i wszelkiego typu przeglądy w mieszkaniu...

Sytuacja jest następująca, wynajmuje mieszkanie w którym nastąpiła awaria. Dokuczliwie zalewamy sąsiadów, ale nie wiemy z jakiej przyczyny... spółdzielnia chce przysłać fachowca... kto w takiej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.7 14:34:18

BĘDĄC NA WYPOWIEDZENIU DOWIEDZIAŁAM SIĘ,ŻE JESTEM W CIĄŻY

To pracodawca nma obowiazek przywrocic cie do pracy do dnia porodu. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.11.7 13:24:2

WYPOWIEDZENIE UMOWY O PRACE A ODPRAWA

niestety ale tak jak pracownika nie mozna zwolnic kiedy jest na uroplie wypoczynkowym tak i pracownik nie moze zlozyc wypowiedzenia w okresie urlopu. Mozesz wrocic do pracy przerywajac urlop, albo zlozyc ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2007.11.7 13:3:8

Praca w weekendy

Co uwzględnić w umowie o pracę pracownika zatrudnionego w systemie pracy weekendowej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.7 12:16:15

Nie wypłacenie ekwiwalentu za niewykorzystany urlop wypoczynkowy

Witam. Bylem zatrudniony w pewnej firmie. Po trzech miesiacach wygasla mi umowa lecz postanowilem jej nie przedluzyc bo otrzymalem bardziej atrakcyjna oferte. Z tego co wiem nalezy mi sie ekwiwalent za ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.7 0:0:0

Biegły sądowy

U Z A S A D N I E N I E Część ogólna W aktualnym stanie prawnym do biegłych oraz instytucji naukowych i specjalistycznych, uprawnionych do sporządzania i wydawania opinii na potrzeby postępowań ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2007.11.6 21:17:41

Z punktu widzenia faceta

Wnieś pozew do Sądu o obniżenie wysokości alimentów ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.11.6 17:55:38

Renta rodzinna z TUiR Warta SA..........

Witam bardzo serdezcnie. Postanowiłam tutaj poprosić o radę. Z Warty pobieram rentę rodzinna od 1994 roku od tego też roku również ZUS wyplaca mi świadczenia z tytułu renty rodzinnej. Ostatnio ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.6 16:43:55

Odpowiedzialność za pieniądze i losy.

Pracuje w kolekturze totolotka.Dziś w nocy ktoś włamał sie do środka i oprócz zrobienia demolki ukradł losy i pieniądze. Po zadzwonieniu do kadr totalizatora dowiedziałam się, że to ja będe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.6 16:26:30

ZUS, oszukańcza księgowość i praca za granicą?.

Szukam porady w mojej, dość problematycznej, sytuacji... Zostałem zatrudniony w Belgii przez firmę - dajmy na to, X. Właścicielem firmy jest Belg Y, firma działa w Belgii, ale ma (teoretyczną) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.6 1:45:10

ZUS, oszukańcza księgowość i praca za granicą?

Szukam porady w mojej, dość problematycznej, sytuacji... Zostałem zatrudniony w Belgii przez firmę - dajmy na to, X. Właścicielem firmy jest Belg Y, firma działa w Belgii, ale ma (teoretyczną) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.6 1:44:39

Poszkodowany staje się oskarżonym...

Policjant wyzywał mnie od bandytów i rozpowiadał wszystkim ludzią że groziłem mu śmiercią (oczywiście jest to nie prawdą). Pewna osoba mi to wszystko nagrała na dyktafon a ja te nagrania nagrałem ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.11.5 23:13:53

Poszkodowany został oskarżony...

Policjant wyzywał mnie od bandytów i rozpowiadał wszystkim ludzią że groziłem mu śmiercią (oczywiście jest to nie prawdą). Pewna osoba mi to wszystko nagrała na dyktafon a ja te nagrania nagrałem ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.11.5 22:45:12

o co chodzi z tym 7 proc. VAT-em od przekształcenia własności mieszkania?

Chyba tak jest, ale naprawdę ciężko się połapać w tym wszystkim. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.11.5 22:35:38

Czy to jest zasiedzenie?

Właśnie się dowiedziałem, że te ponad 20 lat to jest już przekroczone 30 przepraszam za błędne dane. I co dalej jak to załatwić formalnie. Proszę o wskazówki krok po kroku. Jakie to są koszty ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.11.5 18:33:26

przejęcie nieruchomości

Witam wszystkich.Mam taki oto problem: w roku 1988 nasza gmina podjęła się modernizacji i naprawy dróg. Przez teren naszego gospodarstwa została przeprowadzona nowa droga tzn.została ona przeprowadzona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.5 15:38:22

Wymeldowanie z pobytu stałego przez byłego męża

Witam. Mam 14 dni na zlozenie odwolania do Wojewody od chwili odbioru z Urzedu Meldunkowego decyzji o wymeldowaniu z pobytu stalego. Jakie mam szanse na przywrocenie stalego meldunku? Byly maz jest wlascicielem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.5 9:46:38

2007.11.5 0:46:37

Praca w czasie studiów

Witam . Jestem studentka 2 roku resocjalizacji . Czy mógłby mi ktos odpowiedziec czy podczas studiów moge odbyć staz jako kurator? czy jest to mozliwe dopiero po skonczeniu studiów??? Jesli tak to ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.11.4 18:26:42

Odszkodowanie od szpitala!!!!!

Witam! Mój syn został zarażony w szpitalu groźną bakterią pałeczki ropy błękitnej jak był operowany mając wtedy 2 miesiace. Teraz ma 2,5 roku. Czy mam możliwość ubiegać się o odszkodowanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.4 11:1:59

Odszkodowanie od szpitala!!!

Witam! Mój syn został zarażony w szpitalu groźną bakterią pałeczki ropy błękitnej jak był operowany mając wtedy 2 miesiace. Teraz ma 2,5 roku. Czy mam możliwość ubiegać się o odszkodowanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.4 10:57:13

Odszkodowanie od szpitala!!!!

0 odpowiedzi

2007.11.4 10:56:36

Odszkodowanie od szpitala !!!

0 odpowiedzi

2007.11.4 10:45:42

Wysokość części podstawowej w dwuczłonowym wynagrodzeniu

Witam. Nigdzie nie moge się dokopać odpowiedzi na pytanie. Jeżeli nasze wynagrodzenie to podstawowa część i regulowana premia to czy część podstawowa jest jakoś regulowana prawnie. Np. posiada ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.3 17:19:20

osiedle przekształcone w nieruchomość jednoobiektową - jakie konsekwencje?

czy uważasz że inni spółdzielcy powinni pokrywać koszty naprawy waszej windy (w waszym bloku) jeżeli nie to masz odpowiedź! A jeżeli wypadło by tak że trzeba napraiwić dach w bloku obok i to ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.11.3 12:5:30

data złożenia wniosku do MOPS'u

Witam, mam pytanie dotyczące daty złożenia wniosku do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej. Mianowicie chodzi mi jaka data powinna widnieć na decyzji o przyznaniu zasiłku rodzinnego, jeżeli wniosek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.3 11:1:28

Co robić kiedy ojciec nie chce placić!

studentom zaocznym alimenty nie należą się. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.11.2 20:23:54

NIE MOZNA IM POZWOLIC ZABRAC JEJ OGRODEK

PROBLEM: Sprawa dotyczy wlasnosci w domu jednorodzinnym zamieszkiwanym przez 2 rodziny.Rodzina1 mieszka na dole (60% powierzchni), natomiast Rodzina2 mieszka na gorze (40% powierzchni).Rodzina1 to bogata ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.2 18:6:49

długi za szkoły

witam mam następującą sytuacje jestem dłużnikiem prywatnych szkół... jak to sie ma do pisemek wysyłanych przez firme windykacyjną??? jeden dług mam juz od 2 lat a drugi od pół roku czy takie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.2 12:31:0

prawo budowlane- uprawnienia budowlane

To zależy czy założył Pan DZIENNIK PRAKTYKI ZAWODOWEJ przed 31.12.2005 r. Bo po tym terinie to po studiach inżynierskich można się tylko ubiegać o uprwnienia w ograniczonym zakresie. Najlepiej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.11.2 0:32:12

Przekształcenie mieszkania spółdzielczego na dzieci.

Rzeczywiście podatek od spadków i darowizn zmienił się 01 stycznia 2007r., ale na tyle, że wcześniej wystarczyło zamieszkiwać przez 5 lat w "darowanym" lokalu, natomiast teraz trzeba ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.11.1 22:32:17

Od początku małżeństwa (4,5roku) bez seksu - separacja czy rozwód?

Dlatego warto zgrzeszczc przed slubem, by wiedziec na co mozna liczy (czy tylko na majatek?0 ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.11.1 11:19:26

Opieka nad zdrowym dzieckiem (K2).

Czy o chęci wykorzystania K2 muszę informować pracodawcę odpowiednio wcześniej czy mogę to zrobić w najbliższy dzień roboczy po wykorzystaniu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.1 10:39:3

Jak zmusić męża do leczenia???

Mąż jest alkoholikiem nie chce sam podjąć leczenia. A Ja nie chcę podejmować narazie aż tak drastyczynych kroków jak rozwód czy separacja. Czy jest możliwość abym wystąpiła do sądu z wnioskiem ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.10.31 21:43:4

Jak zmusić męża do leczenia????

Mąż jest alkoholikiem nie chce sam podjąć leczenia. A Ja nie chcę podejmować narazie aż tak drastyczynych kroków jak rozwód czy separacja. Czy jest możliwość abym wystąpiła do sądu z wnioskiem ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.10.31 21:27:25

Spisanie umowy-zabezpieczenia przed cofnięciem darowizny

jak ci babcia dom przepisala to ja szanuj. tylko pieniadze sie licza co? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.10.30 22:59:46

Błędne dane w dowodzie osobistym.

a jakie papier trezba złożyć przy ponownym składaniu wniosku o dowód jak sie ma złe dane w poprzednim? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.10.30 20:53:55

Darowizna na syna

Witam wszystkich Mam pytanie, czy mogę przekazać synowi w akcie darowizny dom, który otrzymałem w spadku 2 lata temu i czy będzie on musiał zapłacić podatek od darowizny. Wiem, że jeżeli chodzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.10.30 12:59:19

mąż chce uniknąć płacenia alimentów

Nie mam siły na mieszkanie pod jednym dachem .Wiem że potrafi zatruć mi życie bez awantur.Nie chcę żeby maluchy patrzyły na to.JeSli on sie nie poczuł w obowiązku zapewnienia dzieciom spokojnego ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.10.30 12:50:21

Wykup mieszkania lokatorskiego obsługa kredytu

Chcemy wykupić mieszkanie spółdzielcze lokatorskie, nowy blok oddanie 2000 rok. W umowie najmu mieszkania lokatorskiego mamy zapis: że dodatkowo (od 7 lat, razem około 20 tys zł.) oprócz czynszu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.10.30 0:0:0

rozwód bez orzekania o winie za rozpadł małżeństw

Witaj ! Jesli zona występuje w pozwie o rozwód bez orzekaniao winie to sa nie rozpatruje kto jest winny rozpadu. Jesli nie macie dzieci ( nie wspominasz o tym ) to nawet wyjątkowo na pierwszej rozprawie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.10.29 17:57:49

Termin płatności w fakturze

Jeśli dzień wyznaczony jako termin płatności przypada w dzień wolny od pracy, terminem płatności staje się pierwszy dzień roboczy przypadający bezpośrednio po dniu wolnym. Wystawiając fakturę, ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.10.29 16:55:48

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika