Forum prawne (strona 856)
jak pozyczyc (przelac) pieniadze, zeby w razie pozniej odzyskac?
witam! mam pytanie odnosnie pozyczki - znajomy chce pozyczyc wiekszą kwotą pieniędzy. jedyna mozliwosc to przelew ale mam pytanie - czy mozna zrobić taką tresc przelewu , zeby pozniej miec podstawę ... Zobacz wątek2007.7.16 18:59:22
ponownie rozdzielczość majątkowa
Wszystko zakupione przed rozdzielnością jest wspólne i wchodzi w skład majątku wspólnego, zakupy dokonane po rozdzielności są małżonka, który widnieje na dokumencie zakupu. Każdy z małżonków ... Zobacz wątek2007.7.16 16:47:0
ultimo-dzwonią,piszą pomocy!!!
Jezeli masz orzeczenie Sadu, ze dlug jest przedawniony to mozesz byc spokojna. Podejrzewam jednak ze takiego orzeczenia nie masz. Komornik nie ma takiej mozliwosci umorzyc sprawe. On ja tylko wstrzymuje. ... Zobacz wątek2007.7.15 14:41:18
ZADŁUŻENIA MOJEGO OJCA!!!! co z tym zrobić???
Witam! Jezeli Twoj ojciec jest zameldowany teraz w Twoim mieszkaniu to mozesz miec malego stresa. Jezeli chodzi o komornika... Jest domniemanie ze Twoj ojciec moze byc wspolwlascicielem rzeczy ktore znajduja ... Zobacz wątek2007.7.15 14:35:47
Ultimo i PKO-poradzcie co robić!
Jezeli masz taka propozycje to radze zastanowic sie nad nia. Pomysl o ile kwota wzrosła po naliczeniu odsetek. Z kazda firma windykacyjna mozna dojsc do porozumienia. Ale pamietaj.. to zawsze bedzie firma ... Zobacz wątek2007.7.15 14:28:49
Jaki jest paragraf i kara za napad i pobicie na osobę w okularach?
A co to masz okulary byłeś w złym miejscu o złym czasie a napastnik dostanie zawiasy ... Zobacz wątek2007.7.14 22:54:18
CZY KTOŚ WIE ???
Mam takie pytanie.Mieszkam w budynku komunalnym,od strony podwórka mam sąsiada,który prowadzi firmę budowlaną,ma samochód ciężarowy Star,chciałbym wiedzieć czy są jakieś przepisy mówiące ... Zobacz wątek2007.7.14 19:1:1
Ona chce a ja nie
Cóź droga była żono życzę dużo szczęścia i tyle , szkoda że oszukiwałaś mnie przez tyle czasu mamiąc obietnicami że po rozwodzie bedzie inaczej > :-( ... Zobacz wątek2007.7.14 16:59:8
postawienie zarzutów
Proszę o pomoc Podejrzana w momęcie przedstawienia jej zarzutów oznajmiła, że nie rozumie ich. Czy takie postępowanie jej jest prawidłowe i jakie są konsekwencje takiego działania. Co powinien ... Zobacz wątek2007.7.13 21:29:8
Odpowiedzialność właściciela siłowni
Za bezpieczeństwo wszystkich klientów odpowiada właściciel. W tym wypadku mowa o siłowni. Nie sądzę, aby lokal, a w zasadzie jego działalność nie była ubezpieczona od następstw nieszczęśliwych ... Zobacz wątek2007.7.13 11:49:3
Zatrzymanie prawa jazdy na 8 miesięcy - kiedy powinienem oddać dokument?
Witam mam na imie Adam mam 30 lat i jestem z Łodzi.Niespełna rok temu prowadziłem auto po imprezie na drugi dzień byłem lekko słabawy i zatrzymała mnie policja,wynik alkomatu to 0,33 w wydychanym ... Zobacz wątek2007.7.13 10:19:46
Jak napisać pozew o alimenty przeciwko babci ?
Hallo Aniu !, napisz jak toczy sie twoja sprawa alimentacyjna przeciwko babce. Jestem ciekawa jaki zapadnie wyrok. Ja przegralam poniewaz nie pracuje i niewykozystuje swojego potencjalu zarobkowego - tak ... Zobacz wątek2007.7.13 9:27:41
Spadek- prawo do mieszkania
chodzi mi o to, ze ja mam testament( nowszy niż ta konkubina ale napisany ręcznie) a ona podważa mój testament.więc co by było gdyby jej sie udało wygrać i miałaby większą część tego mieszkania? ... Zobacz wątek2007.7.12 18:46:38
Kupiłem mieszkanie(okazało się że z lokatorem)
to koniec,,,,,,mam taka sytuacje,jestem wlascicielem mieszkania.dostalem je od tescia ale z lokatorka ktora miala juz wyrok eksmisji,i komornika za nieplacenie. ale,,,,ma przyznany lokal socjalny(w poznaniu ... Zobacz wątek2007.7.12 11:19:49
2007.7.11 22:39:20
Założenie wspólnoty mieszkaniowej-jak to zrobić?PILNE!
Dzien dobry, wspolnoty sie nie zaklada, bo powstaje ona z mocy prawa z chwila wyodrebnienia wlasnosci chocby jednego lokalu w budynku. Jesli zatem budynek byl spoldzielczy, to po wyodrebnieniu wlasnosci ... Zobacz wątek2007.7.11 17:8:58
alimenty - czy tak można?
mama może wnieść sprawę do sądu o tzw. zaspokojenie potrzeb rodziny. W pozwie nalezy opisac sytuację rodzinną oraz dochody i wydatki. Uzasadnic dlaczego zmuszona była podjąć taki krok występując ... Zobacz wątek2007.7.11 9:47:7
Czy TBS jest SPÓŁDZIELNIĄ ?
Jestem NAJEMCĄ mieszkania w TBS-ie. Czy mogę się starać o przekształcenie lokatorskiego prawa do lokalu mieszkalnego w odrębną własność? Wszędzie piszą, że dotyczy to "SPÓŁDZIELNI". ... Zobacz wątek2007.7.10 22:50:7
Umowa alimentacyjna u notariusza
Proponuję udac się jednak do sądu z pozwem i tam na rozprawie zostanie zawarta ugoda (jeżeli sędzia przychyli się do waszych propozycji). Będzie ona miała klauzulę natychmiastowej wykonalności ... Zobacz wątek2007.7.10 20:45:58
Ustalenie współwłasności
Jak wiadomo jest teraz możliwość wykupu mieszkania spółdzielczego. Wraz z siostrą zamieszkujemy w jednym mieszkaniu ona jest głównym lokatorem . Chcemy wykupić razem to mieszkanie od spółdzielni ... Zobacz wątek2007.7.10 14:28:53
sprzedaz nieruchomosci w celu unikniecia splaty zadluzenia
Witaj anko !! Śmieszne to ale prawdziwe takie jest życie daj komus palec a zje Ci całą ręke ale nie w tym rzecz, masz możliwość nawet w tej sytuacji zająć nieruchomość jeżeli masz prawomocny ... Zobacz wątek2007.7.10 14:13:49
czy złamałam prawo?
Na pewnej stronie internetowej, a dokładnie jej forum umieściłam świadomie, ale nie zdając sobie sprawy z konsekwencji link do pewnej strony z darmowymi e-bookami, po czym osoba zajmująca się nadzorowaniem ... Zobacz wątek2007.7.9 14:12:47
czy mogę zostać członkiem spółdz. wynajmując już mieszkanie od spółdzielni?
Proponuje udać się do Spółdzielni i zajrzeć do Statutu Spółdzielni W rozdzale dot. członkostwa musi być zapis kto może a kto nie może być członkiem. Ale chyba za daleko wybiegłeś, bo to ... Zobacz wątek2007.7.9 11:16:26
NIESAMOWITE( kpina z prawa i obywatela)
I tak miałeś farta, że pozwolili ci przesłuchać kasetę. Mnie nie raczyli wezwać na przesłuchanie, tylko cichaczem spłodzili akt oskarżenia o czym mnie poinformowała sekretarka prokuratury. Oni ... Zobacz wątek2007.7.9 10:11:19
Prawa lokatora w prywatnej kamienicy
85 m! wow ja zarabiam wzglednie dobrze i spacam kredyt(20 latek) za 68 m, na zadne sprawiedliwosci spoleczne nie licze. ... Zobacz wątek2007.7.8 12:5:38
Zostałem pomówiony?! Co mam zrobić?
szkoda cię chłopie odpilnuj go kiedys na baletach i daj mu porządnie w mordę więcej nie będzie sprzedawał ... Zobacz wątek2007.7.7 15:37:51
Błagam o pilną pomoc
Mama złożyła wniosek o rente rolniczą Brat ma wykształcenie średnie ale nie rolnicze, lecz pracował w gospodarstwie 5 ost lat. Czy w takim razie zgodnie z rozporz rady ministrów z 19 maja 2004r ... Zobacz wątek2007.7.6 22:38:17
Czy można wymeldować męża , który dobrowolnie opuścił dom pół roku temu?
Mieszkam z dziećmi w mieszkaniu spółdzielczym.Pół roku temu mój mąż się wyprowadził. Przypuszczam ,gdzie aktualnie mieszka lecz nie jestem tego całkowicie pewna. Pokrywam za niego czynsz i chciałabym ... Zobacz wątek2007.7.6 12:55:17
Praca w niedziele i sobote
Witam, mam pytanie: Sytuacja wygląda tak że pracuję w firmie od poniedziałku do piątku pop 8 godzin.Powiedzmy że moja stawka za 1 dzień pracy wynosi 100zł.W soboty i niedziele przychodzę do pracy ... Zobacz wątek2007.7.5 21:16:27
2tyg. okres wypowiedzenia - jak to się oblicza?
Mam umowę na czas określony i obowiązuje mnie 2tyg. okres wypowiedzenia. Chcę zmienić pracę i zastanawiam się liczą się te 2 tygodnie - w przepisach znalazłam tylko, że tydzień kończy się ... Zobacz wątek2007.7.5 12:7:28
Zaniedbanie przez wspólnika spraw spółki
A mieliście Panowie w umowie zapis o tym, w jakim stosunku partycypujecie w zyskach i stratach? Jeśli nie, to uczestniczycie zarówno w zyskach i stratach po połowie. Musi Pan zatem policzyć, ile Pan ... Zobacz wątek2007.7.5 9:50:10
zamknięta spółka cywilna a odzyskanie należności
Spółka cywilna nie jest podmiotem prawa, tylko wspólnicy spółki cywilnej. ... Zobacz wątek2007.7.5 9:35:14
alimenty ojciec- syn
wnosić o zwolnienie z obowiązku w związku z art. 5 k.c. (nadużycie prawa podmiotowego) ... Zobacz wątek2007.7.5 1:48:46
Jak zabezpieczyć się przed zameldowaniem niechcianej osoby ???? POMOCY
Witam, Mam problem i nie wiem gdzie już mam się udać, gdzie mam co napisać Jestem załamana i zrozpaczona. Moja mama przebywala do konca kwietnia poza granicą kraju. W styczniu bez wiedzy ... Zobacz wątek2007.7.4 22:40:43
Dziedziczenie po ojcu - córka z pierwszego małżeństwa, druga żona i ich syn.
Nie rozumiem.. a czyje było mieszkanie? I czy mama zostawiła testament? Jesli nie zostawiła, a 1/ mieszkanie było wspólne, tzn. należało do mamy i ojca - odziedziczyła Pani 1/4 tego mieszkania ... Zobacz wątek2007.7.4 15:3:57
co sie dzieje z dlugami zmarlego
Niestety będzie odpowiadała za długi i to bez ograniczenia, chyba że w ciągu 6 miesięcy złoży oświadczenie w sądzie o odrzuceniu spadku, tudzież oświadczy, że przyjmuje spadek z dobrodziejstwem ... Zobacz wątek2007.7.4 14:53:26
spadek po bezdzietnej siostrze
Art. 932. § 1. W braku zstępnych spadkodawcy powołani są do spadku z ustawy jego małżonek, rodzice i rodzeństwo. § 2. Udział spadkowy małżonka, który dziedziczy w zbiegu bądź z rodzicami, ... Zobacz wątek2007.7.4 14:46:23
umowa u notariusza czy nie?
Umowa spółki jawnej winna być zawarta w formie pisemnej pod rygorem nieważności. Nie jest więc konieczna wizyta u notariusza. Spółka jawna powstanie jednak dopiero z chwilą wpisu do KRS, niezbędnym ... Zobacz wątek2007.7.4 14:35:51
Wykup mieszkania i darowizna !!!
Wykupić mieszkanie brat może pod warunkiem że nie ma żadnego innego w Polsce. Jeżeli już wykupi to chyba jest okres jakiś przejściowy przez który nie może sprzedać mieszkania jest to okres od ... Zobacz wątek2007.7.4 11:14:2
2007.7.4 9:33:54
Komornik a mieszkanie
Czy możliwe jest przeprowadzenie egzekucji komorniczej z mieszkania kupionego na kredyt, czyli z obciążoną hipoteką? W jaki sposób może się to odbyć? ... Zobacz wątek2007.7.4 8:53:32
NADGODZNY A ZWOLNIENIE LEKARSKIE????????????????????????????????????????
Pracownik przepracował sobote jako godziny nadliczbowe (8 godz). Kierownik sam wpisał mu odbiór nadgodzin na poniedziałek następnego tygodnia w harmonogram pracy. Jednak od piątku do soboty następnaego ... Zobacz wątek2007.7.4 0:32:53
Jaką powinienem dostać umowę
Witam. Mam pytanie odnośnie umowy o pracę. Jest to moja 3 umowa i nie wiem czy nie powinna być na czas nieokreślony. Pierwsza zawarta została w dniu 01.10.2003 na czas określony do 31.12.2003. Druga ... Zobacz wątek2007.7.3 23:4:40
ważność testamentu
Po zmarłych rodzicach 2 dzieci odziedziczyło spadek po połowie, jak sie pozniej okazało, został znaleziony testament. Czy testament ma jeszcze ważność w tym wypadku, jeśli tak to przez jaki okres? ... Zobacz wątek2007.7.2 23:33:44
Dom- testament czy przepisanie?
Mój tata przeżył zawal i postanowił zabezpieczyc majątek. Chce aby po jego śmierci jego część domu należała do mnie. Dom jest na niego i moją mamę. Mam również rodzoną siostrę. Jaka forma ... Zobacz wątek2007.7.1 18:55:24
sms-y z telefonu prywatnego
ale z treścią ,to chyba nieporozumienie,na jakiej zasadzie? ... Zobacz wątek2007.7.1 0:0:31
Ternim odpowiedzi
W kpa stanowi sie tylko o tym ze sprawe powinno sie rozpoznac tak szybko jak to jest mozliwe bez zbednej zwłoki, teminem jesli w sparwie zaistnieje potrzeba przeprowadzenia postępowania wyjaśniejacego ... Zobacz wątek2007.6.30 23:29:6
Kiedy umwa o dzieło a kiedy konieczna działalność gospodarcza?
ja tez szukam info... ... Zobacz wątek2007.6.30 16:48:11
Prawo karne amnestia
czy bedzie 11 listopada amnestia kogo bedzie dotyczyć ... Zobacz wątek2007.6.30 15:19:30
zawiłe - wypowiedzenie umowy o prace+urlop
Witam forumowiczów Smile Udało się podpisac nową umowę o pracę od polowy lipca (umowa na czas okreslony-miesięczny). Ze obecnym pracodawcą dogadałem się tak, ze biorę miesięczny urlop, i jesli ... Zobacz wątek2007.6.30 12:19:9
Masz inne pytanie do prawnika?