Forum prawne (strona 854)
alimenty - czy tak można?
mama może wnieść sprawę do sądu o tzw. zaspokojenie potrzeb rodziny. W pozwie nalezy opisac sytuację rodzinną oraz dochody i wydatki. Uzasadnic dlaczego zmuszona była podjąć taki krok występując ... Zobacz wątek2007.7.11 9:47:7
Czy TBS jest SPÓŁDZIELNIĄ ?
Jestem NAJEMCĄ mieszkania w TBS-ie. Czy mogę się starać o przekształcenie lokatorskiego prawa do lokalu mieszkalnego w odrębną własność? Wszędzie piszą, że dotyczy to "SPÓŁDZIELNI". ... Zobacz wątek2007.7.10 22:50:7
Umowa alimentacyjna u notariusza
Proponuję udac się jednak do sądu z pozwem i tam na rozprawie zostanie zawarta ugoda (jeżeli sędzia przychyli się do waszych propozycji). Będzie ona miała klauzulę natychmiastowej wykonalności ... Zobacz wątek2007.7.10 20:45:58
Ustalenie współwłasności
Jak wiadomo jest teraz możliwość wykupu mieszkania spółdzielczego. Wraz z siostrą zamieszkujemy w jednym mieszkaniu ona jest głównym lokatorem . Chcemy wykupić razem to mieszkanie od spółdzielni ... Zobacz wątek2007.7.10 14:28:53
sprzedaz nieruchomosci w celu unikniecia splaty zadluzenia
Witaj anko !! Śmieszne to ale prawdziwe takie jest życie daj komus palec a zje Ci całą ręke ale nie w tym rzecz, masz możliwość nawet w tej sytuacji zająć nieruchomość jeżeli masz prawomocny ... Zobacz wątek2007.7.10 14:13:49
czy złamałam prawo?
Na pewnej stronie internetowej, a dokładnie jej forum umieściłam świadomie, ale nie zdając sobie sprawy z konsekwencji link do pewnej strony z darmowymi e-bookami, po czym osoba zajmująca się nadzorowaniem ... Zobacz wątek2007.7.9 14:12:47
czy mogę zostać członkiem spółdz. wynajmując już mieszkanie od spółdzielni?
Proponuje udać się do Spółdzielni i zajrzeć do Statutu Spółdzielni W rozdzale dot. członkostwa musi być zapis kto może a kto nie może być członkiem. Ale chyba za daleko wybiegłeś, bo to ... Zobacz wątek2007.7.9 11:16:26
NIESAMOWITE( kpina z prawa i obywatela)
I tak miałeś farta, że pozwolili ci przesłuchać kasetę. Mnie nie raczyli wezwać na przesłuchanie, tylko cichaczem spłodzili akt oskarżenia o czym mnie poinformowała sekretarka prokuratury. Oni ... Zobacz wątek2007.7.9 10:11:19
Prawa lokatora w prywatnej kamienicy
85 m! wow ja zarabiam wzglednie dobrze i spacam kredyt(20 latek) za 68 m, na zadne sprawiedliwosci spoleczne nie licze. ... Zobacz wątek2007.7.8 12:5:38
Zostałem pomówiony?! Co mam zrobić?
szkoda cię chłopie odpilnuj go kiedys na baletach i daj mu porządnie w mordę więcej nie będzie sprzedawał ... Zobacz wątek2007.7.7 15:37:51
Błagam o pilną pomoc
Mama złożyła wniosek o rente rolniczą Brat ma wykształcenie średnie ale nie rolnicze, lecz pracował w gospodarstwie 5 ost lat. Czy w takim razie zgodnie z rozporz rady ministrów z 19 maja 2004r ... Zobacz wątek2007.7.6 22:38:17
Czy można wymeldować męża , który dobrowolnie opuścił dom pół roku temu?
Mieszkam z dziećmi w mieszkaniu spółdzielczym.Pół roku temu mój mąż się wyprowadził. Przypuszczam ,gdzie aktualnie mieszka lecz nie jestem tego całkowicie pewna. Pokrywam za niego czynsz i chciałabym ... Zobacz wątek2007.7.6 12:55:17
Praca w niedziele i sobote
Witam, mam pytanie: Sytuacja wygląda tak że pracuję w firmie od poniedziałku do piątku pop 8 godzin.Powiedzmy że moja stawka za 1 dzień pracy wynosi 100zł.W soboty i niedziele przychodzę do pracy ... Zobacz wątek2007.7.5 21:16:27
2tyg. okres wypowiedzenia - jak to się oblicza?
Mam umowę na czas określony i obowiązuje mnie 2tyg. okres wypowiedzenia. Chcę zmienić pracę i zastanawiam się liczą się te 2 tygodnie - w przepisach znalazłam tylko, że tydzień kończy się ... Zobacz wątek2007.7.5 12:7:28
Zaniedbanie przez wspólnika spraw spółki
A mieliście Panowie w umowie zapis o tym, w jakim stosunku partycypujecie w zyskach i stratach? Jeśli nie, to uczestniczycie zarówno w zyskach i stratach po połowie. Musi Pan zatem policzyć, ile Pan ... Zobacz wątek2007.7.5 9:50:10
zamknięta spółka cywilna a odzyskanie należności
Spółka cywilna nie jest podmiotem prawa, tylko wspólnicy spółki cywilnej. ... Zobacz wątek2007.7.5 9:35:14
alimenty ojciec- syn
wnosić o zwolnienie z obowiązku w związku z art. 5 k.c. (nadużycie prawa podmiotowego) ... Zobacz wątek2007.7.5 1:48:46
Jak zabezpieczyć się przed zameldowaniem niechcianej osoby ???? POMOCY
Witam, Mam problem i nie wiem gdzie już mam się udać, gdzie mam co napisać Jestem załamana i zrozpaczona. Moja mama przebywala do konca kwietnia poza granicą kraju. W styczniu bez wiedzy ... Zobacz wątek2007.7.4 22:40:43
Dziedziczenie po ojcu - córka z pierwszego małżeństwa, druga żona i ich syn.
Nie rozumiem.. a czyje było mieszkanie? I czy mama zostawiła testament? Jesli nie zostawiła, a 1/ mieszkanie było wspólne, tzn. należało do mamy i ojca - odziedziczyła Pani 1/4 tego mieszkania ... Zobacz wątek2007.7.4 15:3:57
co sie dzieje z dlugami zmarlego
Niestety będzie odpowiadała za długi i to bez ograniczenia, chyba że w ciągu 6 miesięcy złoży oświadczenie w sądzie o odrzuceniu spadku, tudzież oświadczy, że przyjmuje spadek z dobrodziejstwem ... Zobacz wątek2007.7.4 14:53:26
spadek po bezdzietnej siostrze
Art. 932. § 1. W braku zstępnych spadkodawcy powołani są do spadku z ustawy jego małżonek, rodzice i rodzeństwo. § 2. Udział spadkowy małżonka, który dziedziczy w zbiegu bądź z rodzicami, ... Zobacz wątek2007.7.4 14:46:23
umowa u notariusza czy nie?
Umowa spółki jawnej winna być zawarta w formie pisemnej pod rygorem nieważności. Nie jest więc konieczna wizyta u notariusza. Spółka jawna powstanie jednak dopiero z chwilą wpisu do KRS, niezbędnym ... Zobacz wątek2007.7.4 14:35:51
Wykup mieszkania i darowizna !!!
Wykupić mieszkanie brat może pod warunkiem że nie ma żadnego innego w Polsce. Jeżeli już wykupi to chyba jest okres jakiś przejściowy przez który nie może sprzedać mieszkania jest to okres od ... Zobacz wątek2007.7.4 11:14:2
2007.7.4 9:33:54
Komornik a mieszkanie
Czy możliwe jest przeprowadzenie egzekucji komorniczej z mieszkania kupionego na kredyt, czyli z obciążoną hipoteką? W jaki sposób może się to odbyć? ... Zobacz wątek2007.7.4 8:53:32
NADGODZNY A ZWOLNIENIE LEKARSKIE????????????????????????????????????????
Pracownik przepracował sobote jako godziny nadliczbowe (8 godz). Kierownik sam wpisał mu odbiór nadgodzin na poniedziałek następnego tygodnia w harmonogram pracy. Jednak od piątku do soboty następnaego ... Zobacz wątek2007.7.4 0:32:53
Jaką powinienem dostać umowę
Witam. Mam pytanie odnośnie umowy o pracę. Jest to moja 3 umowa i nie wiem czy nie powinna być na czas nieokreślony. Pierwsza zawarta została w dniu 01.10.2003 na czas określony do 31.12.2003. Druga ... Zobacz wątek2007.7.3 23:4:40
ważność testamentu
Po zmarłych rodzicach 2 dzieci odziedziczyło spadek po połowie, jak sie pozniej okazało, został znaleziony testament. Czy testament ma jeszcze ważność w tym wypadku, jeśli tak to przez jaki okres? ... Zobacz wątek2007.7.2 23:33:44
Dom- testament czy przepisanie?
Mój tata przeżył zawal i postanowił zabezpieczyc majątek. Chce aby po jego śmierci jego część domu należała do mnie. Dom jest na niego i moją mamę. Mam również rodzoną siostrę. Jaka forma ... Zobacz wątek2007.7.1 18:55:24
sms-y z telefonu prywatnego
ale z treścią ,to chyba nieporozumienie,na jakiej zasadzie? ... Zobacz wątek2007.7.1 0:0:31
Ternim odpowiedzi
W kpa stanowi sie tylko o tym ze sprawe powinno sie rozpoznac tak szybko jak to jest mozliwe bez zbednej zwłoki, teminem jesli w sparwie zaistnieje potrzeba przeprowadzenia postępowania wyjaśniejacego ... Zobacz wątek2007.6.30 23:29:6
Kiedy umwa o dzieło a kiedy konieczna działalność gospodarcza?
ja tez szukam info... ... Zobacz wątek2007.6.30 16:48:11
Prawo karne amnestia
czy bedzie 11 listopada amnestia kogo bedzie dotyczyć ... Zobacz wątek2007.6.30 15:19:30
zawiłe - wypowiedzenie umowy o prace+urlop
Witam forumowiczów Smile Udało się podpisac nową umowę o pracę od polowy lipca (umowa na czas okreslony-miesięczny). Ze obecnym pracodawcą dogadałem się tak, ze biorę miesięczny urlop, i jesli ... Zobacz wątek2007.6.30 12:19:9
Wymeldowanie przez matke/dalszy status zamieszkujacego
Witam!Bylo juz tu kilka podobnych watkow , lecz mam pytanie dotyczace mojej osobistej sprawy .Aktualnie jestem w pewnym konflikcie z matka (glowny najemca mieszkania lokatorskiego- spoldzielczego m3 ).Poniewaz ... Zobacz wątek2007.6.29 21:32:7
działka ogrodowa a spadek
Moji rodzice uprawiali działke ogrodnicza, po ich smierci te dzialke uprawial moj brat z konkubina, ale dzialka dalej byla zapisana na mojego tate. Po smierci brata konkubina poszla do Zarzadu Dzialkowcow ... Zobacz wątek2007.6.29 20:51:52
Były pracodawca składa fałszywe doniesienie do prokuratury!!!
witam, wlasnie mam ten sam problem, jestem ciekawa jak zakonczyla sie Twoja sprawa, jesli mozesz to napisz do mnie. Pozdrawiam :) ... Zobacz wątek2007.6.29 18:10:51
Z WINY , CZY BEZ?
Dostałam pozwe rozwodowy, w którym jest napisane"rozwiazanie małżeństwa przez rozwód" Co oznacza taki zwrot? Bez orzekania o winie, czy tez moze pozostawia otwartą furtke i w trakcie sprawy ... Zobacz wątek2007.6.29 2:24:50
WOJSKO a DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA - BARDZO PILNE !!!!!!!!!!!!!
Prowadzę biuro kredytowe od 2 lat i właśnie dziś również dostałem wezwanie po bilecik....współczuje ale ratunek jest nikły..ogólnie najpierw do wojska a z wojska prosto do więzienia za długi ... Zobacz wątek2007.6.29 0:27:49
Do kiedy i jak
Witam mam 24 lata w marcu bede miala 25. Dostaje od ojca alimenty. Obecnie studiuje jestem na 3 roku licencjat ale od razu po ukonczeniu chce rozpoczac studia uzupelniajace. Dostaje od ojca alimenty ale ... Zobacz wątek2007.6.28 23:17:2
umowa zlecenie-pytanie
w lutym tego roku pracowałam na umowę zlecenie jako hostessa wynagordzenie za tę pracę otrzymałam dopiero w maju i to poniżej kwoty wynagrodzenia zawartej w umowie mimo iż spełniłam wszystkie ... Zobacz wątek2007.6.28 18:58:48
PILNE!!!!!!!!!!!!!! Opieka prawna jak ja uzyskac nad osoba niepelnosprawna !!!!!
jestem opiekunem prawnym całkowicie brata ubezwłasnowolnionego posiadamy wspólnotę majątkową w budynkach i polu ornym jak mam napisać podanie do sądu aby przejąc część brata na siebie ... Zobacz wątek2007.6.28 15:10:27
strajk lekarzy a zwolnienia chorobowe
12 maja ulegliśmy wraz z mężem wypadkowi drogowemu. Przebywaliśmy w szpitalu na nasze nieszczęście - podczas strajku. Oboje pracujemy ,ale za ten okres nie mamy udokumentowanej niezdolności do pracy, ... Zobacz wątek2007.6.28 12:35:53
KARTA KREDYTOWA - przedłużenie
26.04.2006 roku aktywowałam Karte Kredytową IKEA w HSBC Bank Polska SA. Stara karta utraciła ważność. Nowej nie aktywowałam. Naliczono mi 59zl opłaty rocznej za korzystanie z tej karty. Odesłałam ... Zobacz wątek2007.6.28 1:2:27
W jakim banku nalepsza pożyczka ?
W jakim banku waszym zdaniem można dostać pożyczkę bez poręczycieli i żyrantów w kwocie 20tys. zł., niskim oprocentowaniu i przy okresie spłaty od 5 do 8 lat ? ... Zobacz wątek2007.6.27 18:0:41
Fałszywe zeznanie biegłego
Potrzebuję kilku informacji od ciebie Sylwia. Proszę o odpisanie. Podam ci moje namiary: gg 9142314 ... Zobacz wątek2007.6.27 12:7:3
Ubezpieczenie rodzine
Witam, mam bardzo ważne dla mnie pytanie. Obecnie nie pracuję tylko studiuję, mam 21lat i podlegałam do tej pory pod ubezpiecznie mojej mamy natomiast zgubiła się nam legitymacja ubezpieczenia członków ... Zobacz wątek2007.6.26 21:39:30
BŁAGAM POMOCY
czesc no niestety nie dostałam maila ale jak cos by sie dzialo słuze pomoca moje gy gy 1601194.....pozdrawiam ... Zobacz wątek2007.6.26 20:54:21
opalnie bez stanika,czy będą mandaty??
witam. wybieram się niedługo nad morze i mam zamiar opalać się bez stanika.Moje pytanie brzmi czy policja ma prawo wlepić mi mandat?? czy mogę jakoś sie tłumaczyć i czy jest taka ustawa co zabrania?? ... Zobacz wątek2007.6.26 11:51:42
Studiuję/pracuję, 22 lata, info wewnątrz posta
Witam. Fajnie by było, jeżeli wreszcie ktoś by coś zrobił w tej sprawie... Ja, jako że jestem pełnoletni od juz jakiegośczasu ;), chciałem coś zardzić we własnej sytuacji i sytuacji mojej rodziny ... Zobacz wątek2007.6.26 9:8:10
Masz inne pytanie do prawnika?