Forum prawne (strona 250)
umowa zlecenie i skradziony towar
Czy pracodawca może odebrać mi z wynagrodzenia pieniądze za skradziony towar podczas mojej zmiany? Czy w jakiś sposób według Prawa może to być moja wina, że ktoś ukradł? ... Zobacz wątek2014.2.25 10:50:25
Szef próbuje oszukać znajomego na prawie 2 wypłaty!
Najlepiej zgłosić się z tym niezwłocznie do Państwowej Inspekcji Pracy. Oni zajmą się brudasem i ewentualnie podpowiedzą, co dalej. PIP udziela również bezpłatnie porad z zakresu prawa pracy. ... Zobacz wątek2014.2.25 9:53:42
Wydziedziczenie a zachówek
Dziękuję za odpowiedź - muszę skonsultować się z rodzeństwem co robimy dalej w takim razie. ... Zobacz wątek2014.2.23 21:13:11
Czy nieletni może pozwać rodzica?
Czy nieletni może pozwać rodzica? Czy jako osoba niepełnoletnia mogę pozwać rodzica o znęcanie się psychiczne? ... Zobacz wątek2014.2.23 17:52:4
sprawozdanie
Witam, czas na zrobienie sprawozdania i zastanawiam się jak to ugryźć. :?Jakiś czas temu - gdy dowiedziałam się ze taka konieczność nastąpi -stwierdziłam ze wystarczy mi kwota wszystkich wydatków ... Zobacz wątek
2014.2.23 14:49:9
własna działalność gospodarcza a etat w wojski
Witam,prowadze działalność gospodarczą - sklep internetowy z częściami do maszyn budowlanych, chciałbym wrócić do wojska na stały etat nie rezygnując z prowadzenia sklepu (sprzedaż jest ... Zobacz wątek
2014.2.23 14:26:36
Witam.Czy moge prowadzić warsztat samochodowy i sklep będac na krusie ? I jakie warunki musze spełniać.
Witam.Czy moge prowadzić warsztat samochodowy i sklep będac na krusie ? I jakie warunki musze spełniać. Prosze o porade . Pozdrawiam Działalność motoryzacyjna ... Zobacz wątek2014.2.23 13:34:6
jak starać się o mieszkanie z zrzeszenia?
jak starać się o mieszkanie z zrzeszenia?... Zobacz wątek
2014.2.22 22:30:31
samochód cięzarowy kupiony na firme z odliczeniem vat 8 lat temu,oddaję na złom po otrzymaniu szkody
samochód cięzarowy kupiony na firme z odliczeniem vat 8 lat temu,oddaję na złom po otrzymaniu szkody całkowitej z pzu czy mam wystawić fre na sprzedaż złomu jako np,czy frę na sprzedaż samochodu ... Zobacz wątek2014.2.22 16:2:8
Odszkodowania energetyczne
Najlepiej na początku udaj się po prostu do prawnika i niech on Ci to załatwi ... Zobacz wątek2014.2.22 12:45:10
Prosta informacja prasowa a zakaz kopiowania
Radziałabym raczej załóżyć nowy wątek ... Zobacz wątek2014.2.22 12:44:37
Skarga Pauliańska a darowizna mieszkania
WitamMożna skierować skargę Pauliańską przeciwko osobie trzeciej, która nabyła od syna - Michała mieszkanie, o ile osoba ta wiedziała o podstawach uznania czynności przeciwko Panu Michałowi ... Zobacz wątek
2014.2.21 21:35:44
Wymiana butów
Witam,dziś kupowałem w pewnym sklepie buty. Pani dała mi do przymierzenia prawego buta. Wszystko się zgadzało, więc powiedziałem, żeby zapakowała. Poszła na zaplecze, zapakowała (nie sprawdzałem) ... Zobacz wątek
2014.2.21 21:28:52
Sholowany pojazd
Witajcie!Niestety nie miałem pewności czy to dobry dział w razie mojej pomyłki proszę o przeniesienie.
Sprawa wygląda następująco. Jakiś czas temu pożyczyłem samochód pewnej osobie, która ... Zobacz wątek
2014.2.21 18:40:36
donos do nadzoru budowlanego
Witam, chciałbym zapytać na kogo można taki donos do nadzoru napisać? Otóż, mam wraz z żoną konflikt z jej bratem odnośnie podziału nieruchomości, teraz on z zemsty na nas chce pisać donosy ... Zobacz wątek2014.2.21 16:27:33
Rzeczoznawca przed pozwem czy w czasie rozprawy?
Witam wszystkich.Mam takie pytanie. Kupiłem auto i okazało się, że nadaje się tylko na recycling. Napisałem odstąpienie od umowy, niestety zero odzewu od sprzedającego (oczywiście listem ZA ... Zobacz wątek
2014.2.21 10:8:20
Witam, Proszę o pomoc w sprawie otrzymywanych darozwizn dla mojego chorego synka. Od 3 lat mam
Witam,Proszę o pomoc w sprawie otrzymywanych darozwizn dla mojego chorego synka.
Od 3 lat mam chorego synka z orzeczeniem o niepełnosprawności i 3 lata temu otrzymaliśmy z jednej fundacji wsparcie ... Zobacz wątek
2014.2.21 9:25:28
Pożyczka, Darowizna, Depozyt nieprawidłowy?
Witam,Chciałbym się dowiedzieć, w jaki sposób może zostać oceniona następująca sytuacja. Rodzic wpłacił na moje konto walutowe około 20.000 euro celem skorzystania z kantoru internetowego. ... Zobacz wątek
2014.2.20 21:19:57
NAĆPANY KIEROWAŁ SAMOCHODEM I MIAŁ NARKOTYKI NA PÓŹNIEJ
08,11,2013 W PIĄTKOWY WIECZÓR POLICJANCI Z REFERENTU RUCHU DROGOWEGO ZATRZYMALI 25 LETNIEGO MĘŻCZYZĘ ,KTÓRY KIEROWAŁ SAMOCHODEM BĘDĄC POD WPŁYWEM NARKOTYKÓW ORAZ MIAŁ PRZY SOBIE KILKA PORCJI ... Zobacz wątek2014.2.20 21:14:57
"Porzucenie" pracy
Jeśli Pani porzuci pracę, dostanie Pani wypowiedzenie dyscyplinarne, co może Pani znakomicie utrudnić znalezienie nowej pracy. Narzuca się pytanie, czy istnieją jakieś powody, dla których mogłaby ... Zobacz wątek2014.2.20 19:58:54
Sytuacja bez wyjścia ?
Podstawowym pytaniem jest, czyj jest dom? Jeśli Pani nie chce dyskutować tego tematu na forum, to proszę napisać na maciej.mrozowski@wp.pl ... Zobacz wątek2014.2.20 19:41:41
mieszkanie na raty
To ma Pan trochę skomplikowaną sytuację. Sugeruję udać się do prawnika z tym tematem. To jest zbyt poważna sprawa, żeby ją załatwiać na podstawie porad z forum, bo nigdy Pan nie wie, czy osoba, ... Zobacz wątek2014.2.20 19:34:0
Przedawnienie kredytu w banku
Myślę, że roszczenie SKOKu się nie przedawniło, gdyż jak zakładam SKOK jest w stanie wykazać, że cały czas próbuje odzyskać należność, więc przerywa w ten sposób bieg przedawnienia. Bieg ... Zobacz wątek2014.2.20 19:29:27
Czy może zostać na mnie wydany Europejski Nakaz Aresztowania
Witam wszystkich. Na początku przepraszam za temat, wiem że był już poruszany na forum aczkolwiek nie znalazłam nigdzie informacji które mogłyby mi pomóc.Sprawa wygląda tak mój chłopak dostał ... Zobacz wątek
2014.2.20 19:0:26
Umowa najmu podpisana przez pełnomocnika
W tym przypadku powinno być okazane pełnomocnictwo notarialne-bo mieszkanie to mienie o wielkiej wartości.Umowa jest ważna tylko wtedy,gdy to pełnomocnictwo faktycznie isnieje.Najlepiej poprosić ... Zobacz wątek2014.2.20 17:19:4
Odbiór techniczny a nadanie prawa własności
Witam.Jestem Nabywcą mieszkania na rynku pierwotnym. Do zapłaty została ostatnia transza sumy, która wyznaczona jest na moment podpisania aktu notarialnego.
Istnieje w umowie taki zapis:
&6.1 "Strony ... Zobacz wątek
2014.2.20 16:46:17
ustalenie wygasniecia alimentow
witam serdecznie mam pytanie dostałam pismo z sadu o rozprawie o ustanie obowiazku alimentacyjnego na rzecz powoda mam sie wstawic pod rygorem pominicia dowodu z rozprawy czy w takim ukladzie moge napisac ... Zobacz wątek2014.2.20 15:39:18
w zlosci uszkodzilem samochod kochanki mojego ojca
Witam,Oczywiście może ta Pani założyć sprawę karną. Wszystko tak naprawdę zalezy od okoliczności i jak to zostanie przedstawione na policji. Kwalifikacja w mojej ocenie może być od uszkodzenia ... Zobacz wątek
2014.2.20 15:14:42
zatrzymane prawojazdy
Witam,Niestety jeżeli chodzi o kwalifikację prawną to jest to przestepstwo. Wszystko zalezy od poprawnego poprowadzenia sprawy. Fakt niekaralności oraz czysto konto w punktach jest okolicznością ... Zobacz wątek
2014.2.20 14:57:0
grzywna zamieniona na areszt
Witam,W ogóle nie pisze pan/i o czynie za który została orzeczona kara. Oczywiście normalną procedurą jest to, że jak się nie płaci zasądzonej grzywny to zostaje ona zamieniona na karę pozbawienia ... Zobacz wątek
2014.2.20 14:52:7
Zamiana prac społecznych na grzywną
Witam,Oczywiście można złożyć taki wniosek do sądu, jednak należy go bardzo dobrze umotywować. W praktyce nie jest to takie proste, tym bardziej, że wiąże się to z wyjazdem za granicę. ... Zobacz wątek
2014.2.20 14:46:3
sąsiadka psychicznie chora neka moja rodzine
Witam,Nie do końca, ale w pewnym sensie zachowania sąsiadki wyczerpują znamiona przestępstwa określanego jako "stalking" w prawie karnym. Jeżeli jednak sąsiadka ma rzeczywiście zdiagnozowaną ... Zobacz wątek
2014.2.20 14:41:17
Czy becikowe należy się rodzinie zastępczej w której przebywa dziecko czy opiekunowi prawnemu tego
Czy becikowe należy się rodzinie zastępczej w której przebywa dziecko czy opiekunowi prawnemu tego dziecka MG ... Zobacz wątek2014.2.19 22:29:33
Uszkodzony procesor kupiony na aukcji, a mozliwość reklamacji
Witam forumowicze.Zwracam się do Was po poradę. Zakupiłem 2.01.14 procesor używany poprzez serwis Allegro. Procesor doszedł 10.01.14. Spróbowałem włożyć do laptopa Acer Aspire 5551G. Dzwoniłem ... Zobacz wątek
2014.2.19 21:32:38
porwanie
na policję zostało zgłoszone ale nie mam żadnych wiadomośći żona nie odbiera telefonu odemnie pisze przez komputer i nic niewiem co robić ... Zobacz wątek2014.2.19 17:42:42
lombard
witammam takie zapytanie piszę je tutaj bo nie wiem w jakim dziale to umieścić sprawa wygląda tak koleżanka poszła do lombardu zastawić złoty łańcuszek dostała za niego kwote 1500zł dziewczyna ... Zobacz wątek
2014.2.19 12:39:58
Wymuszanie zakupu na pracownikach
Zacytuję tu Kasię Kowalską z piosenki "To co dobre": "Masz to, na co godzisz się." Może nie jest łatwo się do tego stosować w krótkiej perspektywie, ale w długiej nikt nie musi pozwalać pracodawcy ... Zobacz wątek2014.2.19 10:58:34
Mąż wyslal mi paczke w prezencie urodzinowym w ktorej znajdowal sie IPAD urzad celny zabral paczke
Zastanawiam się na kupnem butów, jakie jest prawdopodobieństwo, że UC zatrzyma przesyłkę, jeśli będzie ona jako prezent, jak wtedy jest liczone cło i podatek? ... Zobacz wątek2014.2.19 6:15:1
Mieszkam za granica mam długi w polsce dostałam list od komornika listonosz zostawił awizo ojciec
Mieszkam za granica mam długi w polsce dostałam list od komornika listonosz zostawił awizo ojciec nie ma czasu odebrac listu . Co mam zrobic jak mam skontaktowac sie z komornikiem ,no I czy moze on ... Zobacz wątek2014.2.18 19:7:47
Przekazanie 1% podatku
Obywatelska Fundacja Pomocy Dzieciom OPP- Fundacja, która przywraca uśmiech.
Historia Fundacji jest niezwykle poruszająca. Założycielami instytucji są zdeterminowani i pełni wiary rodzice, ... Zobacz wątek
2014.2.18 19:6:26
Czym jest tłumaczenie utworu w rozumieniu prawa autorskiego?
Zgodnie z generalna regułą wynikającą z art. 2 UPAIPP tłumaczenie jest opracowaniem cudzego utworu, które stanowi odrębny utwór, do którego prawa służą jego twórcy, tzn. autorowi opracowania ... Zobacz wątek2014.2.18 17:41:48
Prawo do środków czystości
Najprościej to zwyczajnie poprosić - osobę odpowiedzialną za zamówienia środków czystości, szczerze i delikatnie powiedzieć, że masz sprawdzoną, lepszą I NIEDROGĄ inną pastę. I prosisz o ... Zobacz wątek2014.2.18 14:25:45
Witam jestem zapisana w KRUS jako domownik pracujacy na gospodarstwie od 5 lat i chcialabym sie wypisac
Witam jestem zapisana w KRUS jako domownik pracujacy na gospodarstwie od 5 lat i chcialabym sie wypisac czy jest taka mozliwosc?? Jest to dla mnie nizrozumiale poniewaz nie jestem wlascicielka gospodarstwa ... Zobacz wątek2014.2.18 13:55:38
witam jestem zapisana w Krus jako domownik pracujacy na gospoarstwie od 5 lat chcialabym sie wypisac
witam jestem zapisana w Krus jako domownik pracujacy na gospoarstwie od 5 lat chcialabym sie wypisac czy jest taka mozliwosc??Dla mnie jest to nie zrozumiale poniewaz ja nie mam pola na siebie tylko jestem ... Zobacz wątek2014.2.18 13:18:8
jak można się upewnić, że nie ma nadanego numeru pesel ( dla siebie)
jak można się upewnić, że nie ma nadanego numeru pesel ( dla siebie) ... Zobacz wątek2014.2.18 12:50:38
Czy Bielsko-Biała posiada jeszcze resztki sprawiedliwości w Sadzie?
Witam, chciał bym prosić Państwa o zainteresowanie niezwykłą i szokującą sprawą która toczy się przed sądem w Bielsku-Białej.
Sprawa była opisywana w obszernym artkule w Głosie Ziemi ... Zobacz wątek
2014.2.18 11:4:52
odzyskanie długu od osoby , która przebywa poza Polską , a ma wyrok sądowy w UK
Jestem wierzycielem , a osoba , wobec której toczyło się postępowanie przed sądem w UK , nie wywiązuje się z wyroku sądowego .Nawet wysłanie komornika sądowego nic nie dało . z tego co wiem ... Zobacz wątek2014.2.18 9:13:10
jak sprawdzić czy urząd skarbowy rozliczył już pit?
zadzwonić do urzędu skarbowego, podaje się PESEL i oni podają czy rozliczyli. ... Zobacz wątek2014.2.18 9:4:40
2014.2.18 8:57:13
Slub po rozwodzie
Od razu.Jeżeli wyrok orzekający rozwód jest prawomocny, to żadnego dodatkowego terminu nie ma.
Pozdrawiam! ... Zobacz wątek
2014.2.17 17:27:11
Masz inne pytanie do prawnika?