Forum prawne (strona 248)
umowa zlecenie a ubezpieczenie w krusie
umowa zlecenie a ubezpieczenie w krusiedlaczego mojemu pracodawcy moze przeszkadzac to ze jestem ubezpieczona w krusie? prosze o pomoc jestem osoba,ktora niedawno zapisala sie do publicznej szkoly zak ... Zobacz wątek
2014.3.10 8:9:39
sklep internetowy
Witam, prowadzę gospodarstwo rolne, która zajmuje się produkcją i sprzedażą kwiatów. Przed sprzedażą produkcja trwa ok 3 miesiecy. Chciałem założyć sklep internetowy w którym sprzedawałbym ... Zobacz wątek2014.3.10 0:41:16
BARDZO NIETYPOWA EGZEKUCJA KOMORNICZA
Dodam jeszcze jedną bardzo istotną rzecz ani ja ani własciciel nieruchomości nie jesteśmy ani wierzycielem ani dłużnikiem ... Zobacz wątek2014.3.9 23:47:15
Maz dostal mieszkanie spóldzielcze w ramach darowizny od babci, ale mieszkanie na wlasnosc zostalo wykupione
Maz dostal mieszkanie spóldzielcze w ramach darowizny od babci, ale mieszkanie na wlasnosc zostalo wykupione juz po slubie. Czy w razie rozwodu nalezy sie jakas czesc zonie? ... Zobacz wątek2014.3.9 22:49:26
z art.244kk
Mój konkubent jest zatrzymany w areszcie z tego artykułu ponieważ nie złożył apelacji z braku pisma z sądu nie widział z jakiego art. i jakiej sygnatury.Potrzebuje pomocy jak napisać apelacje ... Zobacz wątek2014.3.9 22:47:46
jak odzyskać ziemie przekazane na skarb państwa?
Witam. Szukam informacji na ten sam temat za jakies wskazowki bede wdzeiczny ... Zobacz wątek2014.3.9 13:21:1
Rezygnazja z ubezpieczenia zdrowotnego MOPS / GOPS.
Mam pytanie, czy mam możliwość rezygnacji z ubezpieczenia zdrowotnego z GOPS-u, które uzyskałem z powodu przebywania w szpitalu i nieposiadania możliwości ubezpieczenia się? Zostało ono wydane ... Zobacz wątek2014.3.9 10:8:54
wynagrodzenie - legalny zapis?
Witam,mam w umowie taki zapis odnośnie wynagrodzenia miesięcznego:
"Wynagrodzenie składać się będzie z następujących składników:
- stawka płacy zasadniczej brutto w wysokości 900,00zł
- ... Zobacz wątek
2014.3.9 9:46:49
Połowa domu jako prezent ślubny od cioci
Witam! Ciocia może ustanowić odrębną własność lokali w tym domu i jednoczesnie zrobić na Was darowiznę . Muszą to być samodzielne mieszkania. Może też zrobić darowiznę 1/2 domu z zaznaczeniem ... Zobacz wątek2014.3.8 23:14:52
Rozwód, informacje..
A w którym Sądzie sprawa się toczy? Jeśli w SO w Warszawie to ok. 3-4 miesiące będzie Pan czekał na piewszy termin. W SO Warszawa-Praga 6 miesięcy albo i dłużej. Sądzę, że jeżeli ... Zobacz wątek2014.3.8 22:53:5
Allegro - Aukcja
WitamMam pytanie, otóż kilka dni temu sprzedałem przedmiot za 70zł. Jest to przedmiot w grze online. Kupujący nie odezwał się czy go chce czy nie ale pieniądze wpłacił na moje konto. Wysłałem ... Zobacz wątek
2014.3.7 19:32:15
2014.3.7 18:16:10
Witam zostałem skazany wyrokiem nakazowym z art.86 § 4kks w zb.z art.54 § 3kks w zb.z art.63
Witam
zostałem skazany wyrokiem nakazowym z
art.86 § 4kks
w zb.z art.54 § 3kks
w zb.z art.63 § 7kks
w zw.z art.7 § 1kks
O to,że przekraczając granicę Polsko-Białoruską wprowadziłem na ... Zobacz wątek
2014.3.7 18:11:8
Podpalenia, będe musiał oddac im pieniądze ?
Witam SerdecznieW ostatnim czasie pod wpływem alkoholu i agresji podpaliłem, pustostan (straty oszacowano na 60 tyś zł)
podpaliłem samochód (wartość 500 zł)
podpaliłem altankę (wartość ... Zobacz wątek
2014.3.7 18:7:51
ile kosztuje rozwód?
Jest jedno dobre rozwiązanie jak ochronić swoje pieniądze na wypadek rozwodu. Wystarczy ulokować pieniądze na inwestycji powiązaniej z ubezpieczeniem. Jest to rozwiazanie idealne nie tylko w przypadku ... Zobacz wątek2014.3.7 10:13:14
Podział majątku, nakłady, darowizna
Jest jedno dobre rozwiązanie jak ochronić swoje pieniądze na wypadek rozwodu. Wystarczy ulokować pieniądze na inwestycji powiązaniej z ubezpieczeniem. Jest to rozwiazanie idealne nie tylko w przypadku ... Zobacz wątek2014.3.7 10:12:55
Mąż chce rozwodu, ja nie chcę się zgodzić
Jest jedno dobre rozwiązanie jak ochronić swoje pieniądze na wypadek rozwodu. Wystarczy ulokować pieniądze na inwestycji powiązaniej z ubezpieczeniem. Jest to rozwiazanie idealne nie tylko w przypadku ... Zobacz wątek2014.3.7 10:10:48
Mieszkanie służbowe (wojskowe) a rozwód i zamieszkanie byłej małżonki
Jest jedno dobre rozwiązanie jak ochronić swoje pieniądze na wypadek rozwodu. Wystarczy ulokować pieniądze na inwestycji powiązaniej z ubezpieczeniem. Jest to rozwiazanie idealne nie tylko w przypadku ... Zobacz wątek2014.3.7 10:7:49
Rozwod w Polsce czy w Niemczech
Jest jedno dobre rozwiązanie jak ochronić swoje pieniądze na wypadek rozwodu. Wystarczy ulokować pieniądze na inwestycji powiązaniej z ubezpieczeniem. Jest to rozwiazanie idealne nie tylko w przypadku ... Zobacz wątek2014.3.7 10:7:8
Rozwód z orzeczeniem o winie - postępowanie bieżące 2013 rok.
Jest jedno dobre rozwiązanie jak ochronić swoje pieniądze na wypadek rozwodu. Wystarczy ulokować pieniądze na inwestycji powiązaniej z ubezpieczeniem. Jest to rozwiazanie idealne nie tylko w przypadku ... Zobacz wątek2014.3.7 10:6:40
Jak najlepiej się zabezpieczyć przed rozwodem
Jest jedno dobre rozwiązanie jak ochronić swoje pieniądze na wypadek rozwodu. Wystarczy ulokować pieniądze na inwestycji powiązaniej z ubezpieczeniem. Jest to rozwiazanie idealne nie tylko w przypadku ... Zobacz wątek2014.3.7 10:3:38
Wadliwy towar?
Witam,około miesiąc temu zakupiłam dużą torebkę przez Internet.
Wszystko było w porządku, jednak wczoraj zauważyłam, że uchwyty zaczynają się urywać, a na brzegach "gumka" się odkleja.
Jest ... Zobacz wątek
2014.3.7 7:50:36
Jestej zajerestrowana w PUP. Zaczełam pracę na umowe zlecenie dn. 17.02. Umowe dostałam dopiero 28.02
Jestej zajerestrowana w PUP. Zaczełam pracę na umowe zlecenie dn. 17.02. Umowe dostałam dopiero 28.02 gdyż wysłano ja do siedziby firmy w innym miescie. Jeszcze się nie wyrejestrowałam z urzędu ... Zobacz wątek2014.3.6 21:7:54
Zlecenia bez umowy + renta rodzinna
WitamW ubiegłym roku wykonałem kilka małych zleceń przez internet, które nie były objęte żadną umową (o dzieło, zlecenie itd.), cały kontakt był mailowy. Otrzymuję również rentę rodzinną ... Zobacz wątek
2014.3.6 15:45:50
Czy przy wykupie mieszkania od Wojskowej Aagencji Mieszkaniowej na raty muszę opłacać oprocentowanie
Czy przy wykupie mieszkania od Wojskowej Aagencji Mieszkaniowej na raty muszę opłacać oprocentowanie raty .Czy WAM ma prawo takowe odsetki naliczać .... Zobacz wątek
2014.3.6 15:25:35
Sprzedaż mieszkania przez współwłaścicieli
Witam, mam taki problem,że moja matka razem z siostrą i mną postanowiłyśmy sprzedać dom, uzgodniłyśmy że pieniądze podzielimy na 3 części, kupiec już jest, umowa przedwstępna też już podpisana ... Zobacz wątek2014.3.6 15:23:9
Zwrot towaru
Witam serdecznie. Wybrałem się dziś do sklepu w celu zakupu nowego zasilacza do laptopa, gdyż stary po prostu spalił się. W sklepie stacjonarnym pokazałem swój stary zasilacz i poprosiłem sprzedawcę ... Zobacz wątek2014.3.6 15:9:12
Przesłanie zawiadomienia o terminie posiedzenia
Jeśli jest pełnomocnik w sprawie, to powiadomienie o posiedzeniu sądu w sprawie zażalenia na postanowienie prokuratora dostarcza się jedynie pełnomocnikowi , czy również osobie którą ten pełnomocnik ... Zobacz wątek2014.3.6 14:54:16
Zakup nieruchomosci ponizej wartosci rynkowej
Witam, Mój wujek, mając na uwadze okazana mu w przeszlosci pomoc, chce sprzedać mi swoj dom z dzialka za cenę poniżej wartości rynkowej (dom z dzialka o wartosci rynkowej ok 500tys zl, a ja zapłacę ... Zobacz wątek2014.3.6 14:32:20
Uchylanie się od zwrotu nadpłaty
należy wysłać wezwanie do zapłaty z żądaniem zwrotu nadpłaty, a jeśli to nie poskutkuje, to pozostaje droga sądowa;jeśli potrzebuje Pani pomocy w napisaniu wezwania, to może nam to Pani zlecić ... Zobacz wątek
2014.3.6 11:28:30
Czy firma żony może wystawić fakturę na sprzęt kupiony z dotacji ?
Czy firma żony może wystawić fakturę na sprzęt kupiony z dotacji ? Otrzymałem dotację z Powiatowego Urzędu Pracy w ramach pomocy na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Podczas rozliczenia ... Zobacz wątek2014.3.5 20:46:21
Podzial domu na 3 osoby
To dosyć skompliowana sprawa. Moim zdanie najpierw powinna być przez mamę ustanowina odrębna własność lokali (akt notarialny) a potem testament notarialny z zapisem windykacyjnym tych lokali na ... Zobacz wątek2014.3.5 19:32:38
zasiłek po 90 dniach i podjęcienowej pracy
WitamOd 25 stycznia jestem osobą bezrobotną.Umowa została rozwiązana za porozumieniem stron,więc zasiłek przysługuje mi po 90 dniach.
Czy podejmując pracą w tym okresie na umowę o zlecenie ... Zobacz wątek
2014.3.5 13:22:16
Rozliczenie podatkowe 2014
W tamtym roku pracawałem do 31 marca w Polsce potem przeprowadzilem sie do Niemiec teraz mam pytanie bo w Niemczech juz sie rozliczylem i czy w Polsce tera musze sie rozliczyc z 3 miesiecy czy musze takze ... Zobacz wątek2014.3.5 11:27:34
Proszę o pomoc w ustaleniu ile przypada mi dni urlopu zgodnie z następującymi zdarzeniami: od września
Proszę o pomoc w ustaleniu ile przypada mi dni urlopu zgodnie z następującymi zdarzeniami:od września 2004 do maja 2007 - liceum ogólnokształcące zakończone zdaną maturą
a następnie:
od ... Zobacz wątek
2014.3.5 10:51:23
jak dludo czeka sie na pieniądze ze spadku
jak dludo czeka sie na pieniądze ze spadku odbyła się sprawa spadkowa po moich rodzicach,brat ja zalozyl bo dom po rodzicach i warsztat sam.po ojcu zostawia sobie a mnie i brata drugiego chce spłacić.Za ... Zobacz wątek2014.3.5 9:5:13
Problem z komornikiem sądowym po 7 latach
Witam,mam mały problem, dziś rano dzwoni do mnie komornik sadowy i zaczyna się rozmowa, po chwili okazuje się że wiszę mu (im) prawie 5tys zl ,sprawa dotyczy telefonu na abonament z 2007r którego ... Zobacz wątek
2014.3.5 3:20:57
Rozliczenie mieszkania zakupionego w 2008 roku
Witam, mam pytanie mój mąz zakupił mieszkanie kawalerke w 2008 roku za cenę 61 000 sprzedał ją w 2013 roku za cenę 68 000. Mąż nie był nigdy tam zameldowany przez co musi teraz rozliczyc podatek ... Zobacz wątek2014.3.4 21:58:44
umowa przedwstępna
Witam,Wszystko tak naprawdę zależy od treści umowy. Należałoby ją wnikliwie przeanalizować żeby prawidłowo określić jej charakter. Zbyt mało szczegółów na głębszą odpowiedź. Czy były ... Zobacz wątek
2014.3.4 17:57:6
jak zdobyć zakaz zblizania sie?
jak zdobyć zakaz zblizania sie? witam mam problem gdyż moja koleżanka była bita przez swojego chłopaka, wyrzuciła go z domu ale teraz gdy spotyka ja na ulicy to dalej jest bita wyzywana grozi jej ... Zobacz wątek2014.3.3 20:3:41
Złe leczenie psa z którego wynikł zgon zwierzaka.
Witam, jak w temacie. Dwa tygodnie temu byłem z moim psem u weterynarza, lekarz stwierdził na podstawie wykonanych badań, że pies jest chory na wątrobę, przez 2 tygodnie zapisywał nam leki, kroplówki ... Zobacz wątek2014.3.3 17:0:9
Jaka jest podstawa prawna w sprawie dzierżawy pośmierci dzierżawiącego
Jaka jest podstawa prawna w sprawie dzierżawy pośmierci dzierżawiącego Dzierżawca zmarł i umowa dzierżawy lokalu na działalnośc gospodarczą wygasła w dniu śmierci. Jaka jest do tego podstawa ... Zobacz wątek2014.3.3 16:58:57
Sprzedaż towarów z własnej firmy do klientów firmy, w której pracuję ? legalne czy konflikt ?
Witam,Nie wiem czy był na forum poruszany już podobny temat. Szukałem ale nie znalazłem.
Jestem zatrudniony w firmie X na umowę o pracę na pełen etat na stanowisku handlowiec (pracuję w ... Zobacz wątek
2014.3.3 14:19:44
Trwale pozostawione znamie
W lipcu zeszłego roku złapano mojego znajomego za posiadanie amfetaminy. Ten znajomy na przesłuchaniu wydał na policji od kogo to kupił. Dilerem jest mój przyjaciel. Przyjaciel dostał zawiasy.Mój ... Zobacz wątek
2014.3.3 14:6:5
nekanie przez Intrum
Witam ja chcialam przedstawiac jak to u mnie jest z Intrum mam u nich dlug , jakis czas temu zadzwonilam z nr stacjonalenego do nich celem ugody . Zostalam potraktowana jak śmieć byli strasznie nieprzyjemnie, ... Zobacz wątek2014.3.3 12:46:31
Przeterminowany mandat.Komornik zciąga nadal należność.
Witam.Mam problem z przeterminowanym mandatami z Zakładu komunikacji Miejskiej.Są to cztery mandaty z 2006(pierwszy)reszta z 2009 roku.Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym datowany na 4 .08.2011.Kolejne ... Zobacz wątek2014.3.3 11:9:29
wypadek
Witam ...Pisze jako osoba kompletnie nie obeznana z "branżą" i prosze o pomoc.
27 lutego mialem stluczke z kobieta ktora ewidentnie wymusila na mnie pierszenstwo. Pani prowadzila duze ciezarowe ... Zobacz wątek
2014.3.3 0:41:55
Strata dachu nad głową z dnia na dzień
Witam. Mieszkam na wsi z moimi rodzicami od urodzenia i jestem tu zameldowany. Podczas gdy byłem za granicą rodzice dokonali przepisu na moich braci bez mojej wiedzy. Dzisiaj dowiedziałem sie od mojego ... Zobacz wątek2014.3.3 0:32:29
pasozyt w domu,wspolwlasciciel mieszkania
Witam.Mieszkamy w mieszkaniu ktore jest wlasnosciowe po tacie,jest nas siostra,brat,matula i ja.Problem jest taki ze brat majac 29 lat ma gdzies prace i dokladanie sie do rachunkow.Mieszkanie coraz bardziej ... Zobacz wątek2014.3.2 23:7:36
Ulga remontowa za rok 2013 - czy jest 'aktywna'?
Ulga remontowa za rok 2013 - czy jest \'aktywna\'?Witam. Planuję remont mieszkania - do kiedy mam czas aby zbierać faktury. Co mogę odliczyć, a co nie. Na podstawie jakiego PITu mam rozliczyć ... Zobacz wątek
2014.3.2 17:14:24
Masz inne pytanie do prawnika?