Forum prawne (strona 248)
Pozbycie się niechcianego lokatora bez umowy najmu
Witamw okresie od połowy września do 5 grudnia 2012 wraz z koleżanką mieszkałyśmy w pokoju na tzw stancji. Nie było podpisanej żadnej umowy, umowa ustna również nie została zawarta( z tego ... Zobacz wątek
2013.9.9 13:3:4
Przepisanie działek po śmierci matki przed rokiem - procedura sądowa
Witam.32 lata temu rodzice przepsiali na mnie i moją żonę ziemię. Zostawili sobie dwie działki (las) w 1982 roku zmarła matka a ojciec jeszcze żyję. Przez tyle lat to ja płaciłem podatek za ... Zobacz wątek
2013.9.9 11:43:6
Oszustwo małżeńskie - jak uniknąć wydania wizy dla oszusta
witam wzielam slub cywilny w tunezji z algierczykiem tego roku w sierpniu zostalam oszukana przez mojego pseudo meza bo koresponduje z inna kobieta w polsce i tylko mu o wize chodzilo obiecywal wiele ... Zobacz wątek2013.9.9 11:35:5
Czy można podważyć zakaz konkurencyjności w umowie o współpracę
Umowa to umowa, ew. można by się dopatrywać tutaj braku ekwiwalentu z drugiej strony. Generalnie ciężko będzie to podważyć. ... Zobacz wątek2013.9.9 10:39:51
Zasiłek chorobowy po wykorzystaniu dni - praca za granicą
zasilek chorobowy wykorzystalam l4 na przelomie roku od grudnia 2012 do czerwca 2013,cale 182 dni ,przepracowalam pozniej za granica legalnie 1,5miesiaca i 1,5 miesiaca w polsce konczy mi sie umowa czy ... Zobacz wątek2013.9.9 10:19:58
Wezwanie na komendę jako świadek gróźb karalnych
Witam jestem tutaj po raz 1szy więc prosze was o pomoc gdyz pierwszy raz jestem postawiona w takiej sytuacji i nie bardzo wiem co mam robic i myslec..Otóz moze zaczne od poczatku..Dn 06.09.2013 otrzymałam ... Zobacz wątek2013.9.9 8:59:25
Niemieckie nazwisko a możliwość starania się o obywatelstwo niemieckie
mam niemieckie nazwisko a mieszkam w polsce czy moge sie staracc o obywatelstwo niemieckie ... Zobacz wątek2013.9.8 21:43:3
Odpłatność za lekcje gdy uczniowie uciekli - wagary
czy dyrektor szkoły może nie zapłacić mi za lekcję gdy uczniowie uciekli /wagary/ a ja jestem przygotowany do zajęć ? Moim zdaniem to tak jakby nie zapłacić strażakowi - bo się nic nie paliło ... Zobacz wątek2013.9.8 19:22:28
Likwidacja firmy z długami - negocjacje z kancelarią windykacyjną
Witam WasTomasz Starczewski z tej strony ,
mam aktualne zadluzenie oddane do kancelerii gdzie sciagaja mi z konta prywatnego okolo 400 zl miesiecznie , zalduzenie wynosi 12 tys zlotych
ktore bylo ... Zobacz wątek
2013.9.8 16:49:19
Jak uniknąć roszczeń biologicznego ojca gdy dziecko ma innego ojca prawnego
Witam,mam miesięcznego synka. Biologiczny ojciec dziecka jest mi znany (niedługi czas byliśmy ze sobą niestety nie mogliśmy się dogadać w żadnej kwestii) w trakcie ciąży otrzymałam od niego ... Zobacz wątek
2013.9.8 9:49:56
Zmiana nazwiska niepełnosprawnego pełnoletniego syna po ponownym ślubie
Wyszlam ponownie za maz. Czy moge zmienic nazwisko mojego niepelnosprawnego alr pelnoletniego syna na moje nowe? ... Zobacz wątek2013.9.7 19:59:59
Podwyższenie alimentów - ojciec dziecka mieszka w Anglii
Chcę wystąpić z wnioskiem o podwyższenie alimentów na mojego syna od ojca dziecka. Ojciec dziecka mieszka w Anglii i nie znam jego miejsca pobytu. Co zrobić w takiej sytuacji? ... Zobacz wątek2013.9.7 15:37:30
Odwołanie od odmowy uchylenia aresztu - jakie są możliwości
Mój narzeczony pisał o zażalenie do sądu o uchylenie aresztu niestety posiedzenie sie odbylo i dostał odmowna decyzje sankcje ma do 23 pazdziernika a siedzi juz prawie 1,5 miesiaca dokladnie 23 lipca ... Zobacz wątek2013.9.7 14:39:31
Gratyfikacja urlopowa żołnierza kontraktowego po miesiącu służby
witam.Jestem żołnierzem kontraktowym od 1 sierpnia 2013 czy zaten okres należy mi się gratyfikacja urlopowa .Czy musi minąc pół roku służby. ... Zobacz wątek2013.9.7 10:52:30
Zasiłek chorobowy podczas prowadzenia działalności gospodarczej w ciąży
Witam serdecznie,chciałam zapytać o taką sprawę:
Prowadzę własną działalność gospodarczą.Od 1.08 do 23.08 dostałam zwolnienie chorobowe (związane z ciążą). Dokumenty złożyłam ... Zobacz wątek
2013.9.7 0:1:39
Komornik zajął konto za długi z roku - brak doręczenia pism
Witam,Mam ogromne problemy , a to za sprawa firmy PRESCO.Otoz mam nieuregulowane rachunki z POLSKA TELEFONIA CYFROWA(wtedy funkcjonowala ERA) z roku 2001/2002 i po jakims czasie firma przesylala mi upomnienia ... Zobacz wątek
2013.9.6 21:35:53
Odliczenie VAT od materiałów budowlanych - ostatni rok możliwości
Witam,W przyszłym roku planowałem zacząć budowę domku jednorodzinnego, ale poinformowano mnie, że ten rok jest ostatnim, w którym można odliczać podatek VAT za materiały budowlane. Doszły ... Zobacz wątek
2013.9.6 16:49:47
Trzynasta wypłata przy braku ciągłości umów o pracę
Witam,Od dnia 01.12.2012 r. do dnia 31.08.2013 r. byłam na umowę o pracę w zakładzie x. Dnia 30.08.2013 podpisałam umowę z tym samym pracodawcą na rok czasu, jednak praca moja rozpocząć się ... Zobacz wątek
2013.9.6 14:3:51
Odzyskanie pieniędzy po śmierci właściciela firmy - dzieci niepełnoletnie
JAk odzyskać pieniądze gdy umiera właściciel firmy? Prowadzę jednoosobową działalność,jestem fizjoterapeutą.Współpracuje z przychodnią, której włąścicielka nagle zmarła.Co miesiąc wystawiałem ... Zobacz wątek2013.9.6 12:50:58
Czy opiekun prawny może wyrejestrować samochód osoby ubezwłasnowolnionej
Jestem opiekunem prawnym mojego siostrzeńca - osoby częściowo ubezwłasnowolnionej umieszczonej na stałe wyrokiem sądu w domu opieki społecznej i chorej psychicznie. Chciałbym wyrejestrować lub ... Zobacz wątek2013.9.6 8:59:55
Kredyt wspólnoty mieszkaniowej - sprzeciw członka zadłużonego
Mieszkam w dużym budynku: 10 rodzin to Wspólnota, 7 rodzin to mieszkania komunalne. Wspólnota chce zaciągnąć kredyt. Ja jestem członkiem Wspólnoty ale jestem przeciwko kredytowi. Wiem że więkrzość ... Zobacz wątek2013.9.6 8:48:45
Kredyt wspólnoty mieszkaniowej - sprzeciw członka zadłużonego
Mieszkam w dużym budynku: 10 rodzin to Wspólnota, 7 rodzin to mieszkania komunalne. Wspólnota chce zaciągnąć kredyt. Ja jestem członkiem Wspólnoty ale jestem przeciwko kredytowi. Wiem że więkrzość ... Zobacz wątek2013.9.6 8:14:20
Kuroniówka dla studenta z rentą rodzinną po rocznej pracy
Witam. Mam 23 lata. Studiuję systemem zaocznym nas studiach drugiego stopnia. W dalszym ciągu otrzymuję rentę rodzinną, a pracowałem tylko rok (12 miesięcy) w wymiarze 0,7 etatu będąc na zastępstwie. ... Zobacz wątek2013.9.6 0:20:47
Interpretacja zarządzenia rektora o opłatach za zajęcia dydaktyczne
Dzień dobry.Jestem studentem AGH, nie dawno pojawiło się na mojej uczelni nowe rozporządzenie rektora ws. podniesienia wysokości opłat za godzinę zajęć. Mam problem z interpretacją zarządzenia ... Zobacz wątek
2013.9.5 22:29:58
Czy pracodawca może zmusić do dzielenia pokoju w podróży służbowej
Proszę o poradę. Pracodawca wysyła mnie i mojego współpracownika w zagraniczną podróż służbową na 11 dni. Wbrew mojej woli firma każe nam spać w jednym, dwuosobowym pokoju.Uważam to za ... Zobacz wątek
2013.9.5 22:25:23
Jak załatwić przepisanie mieszkania gdy babcia zmarła bez testamentu
od 14 lat mieszkam i jestem zameldowana z rodziną u babci ktora zmarla i nie zdązyla przepisac prawnie własnościowego mieszkania na mnie czyli wnuczke ma 8 dzieci wszyscy obecnie wiedzieli i wiedząże ... Zobacz wątek2013.9.5 18:49:25
Okres wypowiedzenia umowy na okres próbny - miesiące
Witam, mam zawartą umowę o pracę na okres próbny. Mam lepszą ofertę pracy także chciałabym obecną umowę rozwiązać, tylko pojawiła się teraz kwestia okresu wypowiedzenia. Jak doczytałam się ... Zobacz wątek2013.9.5 13:54:30
Współwłasność nieruchomości - koszty utrzymania i lokatorzy
Posłużę się hipotetyczną sytuacją, żeby uprościć:Wariant #1
Nieruchomość ma dwóch współwłaścicieli, którzy mają po 50% całości. Współwłasność nie jest zniesiona. Obydwaj ... Zobacz wątek
2013.9.5 13:37:17
Jak napisać wniosek o kopię dokumentów E-101 i A1 z ZUS
jak napisać wniosek do ZUS-u o wydanie kopii dokumentów E-101 i A1 z poprzednich lat ... Zobacz wątek2013.9.5 13:35:16
Czy można wykupić mieszkanie od gminy po zamianie na inne lokum
Posiadam mieszkanie do wykupu od gminyRok temu zamieniłem się na mieszkaniami które znajduje się w tej samej klatce tylko 2 piętra niżej z tym samym metrażem użytkowym.
Czy dalej mogę wykupić ... Zobacz wątek
2013.9.5 12:52:50
Odzyskanie kaucji za mieszkanie studenckie - protokół zdania
Problem wygląda następująco. Wynajmowaliśmy z kolegą pokój w mieszkaniu studenckim. Jeden pokój zajmowaliśmy my, drugi dwójka innych chłopaków, trzeci syn właściciela. Dogadywaliśmy się ... Zobacz wątek2013.9.5 12:51:25
Przemoc domowa alkoholika - prawa matki z dzieckiem po separacji
Witam, Doradzam jednak wystąpienie o rozwód wraz z ograniczeniem władzy rodzicielskiej ojcu dziecka. Jeżeli tak bardzo żąda kontaktów z dzieckiem można mu określić szerszy zakres ... Zobacz wątek2013.9.5 11:53:12
Jak zmusić byłą żonę do przepisania kredytu zgodnie z ugodą sądową
Witam,Nie znam zapisu całej ugody sądowej ale jak dla mnie zapis przytoczony przez Pana powoduje, że taka ugoda jest mało wykonalna. Głównym decydentem w sprawie ewentualnej cesji kredytu hipotecznego ... Zobacz wątek
2013.9.5 11:40:27
Jak wygrać sprawę o rozwód i opiekę nad dzieckiem z trudną żoną
Błagam pomocy Witam mam podobny problem tylko bardziej skąplikowanyjestem z żoną 6 lat i czasem się kłócimy teraz chce rozwodu i wziąśc dziecko latka nadmieniam że jest osobą o dużych nerwach ... Zobacz wątek
2013.9.5 0:6:6
Kontrola abstrakcyjna wzorców umowy
[cytat]Czy z żądaniem uznania postanowienia wzorca umowy za niedozwolone w ramach kontroli abstrakcyjnej można wystąpić nawet w sytuacji gdy przedsiębiorca zaniechał jego stosowania? Jest jakieś ... Zobacz wątek
2013.9.4 23:0:45
Wypadek przy pracy na czarno - czy można dochodzić odszkodowania
Masz tylko jedno wyjście - zgłoś sprawę do Pastwowej Inspekcji Pracy. Oni nauczą tego niby szefa rozumu, a Ty odzyskasz pieniądze. ... Zobacz wątek2013.9.4 21:33:36
Gwarancja telefonu w Plusie - przekroczenie terminu zwrotu
Witam. Kupiłem telefon w Plusie. Od jakiegoś miesiąca zaczął się wyłączać więc postanowiłem oddać go do Plusa na gwarancję. Telefon oddałem 14.08.2013, a według zapisu w gwarancji Puls ma ... Zobacz wątek2013.9.4 20:44:34
Czy grozi mi kara za paserstwo kradzionej komórki
co mi grozi za paserstwoznalazłem stary banknot 1000000 dolarów i chciałem go opchnąć
i złapała mnie policja
a ja mam 19 lat i nie wiedziałem że nie można sprzedawać starych banknotów ... Zobacz wątek
2013.9.4 16:27:21
Jak wyrzucić ojca z własnego mieszkania gdy nie jest zameldowany
Witam,posiadam mieszkanie w którym mieszka mój ojciec. Mam małe dziecko z którym chcę się tam wprowadzić ponownie lecz niestety mój ojciec mi to uniemożliwia swoim postępowaniem (nie jest to ... Zobacz wątek
2013.9.4 15:12:22
Dzielenie się służebnością drogi z pracodawcą - zgoda sąsiada
dzielenie się służebnością? Witamjestem w posiadaniu służebności drogi zapisem notarialnym
Moja działka lezy na terenie spółki w której jestem zatrudniona,( do ich działki jest dojazd ... Zobacz wątek
2013.9.4 13:14:57
Wysokość zasiłku chorobowego przy dwóch etatach podczas ciąży
Witam,jestem od dłuższego czasu zatrudniona na umowę o pracę na pełen etat w przedszkolu, dodatkowo jestem zatrudniona jako fotograf oraz grafik na pół etatu w drugiej firmie. w końcu zaszłam ... Zobacz wątek
2013.9.4 13:7:43
Wymazanie prawomocnego wyroku przed upływem 3 lat
Zostałem skazany w 1997 roku na 6 miesiecy pozbawienia wolnosci w zawieszenie na 3 lata niestety kara ta została odwieszona w 2001 ale odwołania i cała procedura przeciągneło to wszystko do 2003 ... Zobacz wątek2013.9.4 12:31:40
Jak odpowiedzieć z zagranicy na list gończy z Polski
Witam,Jak rozumiem jest Pan poszukiwany w Polsce? Oznacza to, że jak Pan tylko wróci kara zostanie wykonana. Doradzam ustanowienie pełnomocnika do wyprostowania sprawy i na razie pobyt w UK.
Nie ... Zobacz wątek
2013.9.4 11:11:34
Jaką karę grozi za napaść z użyciem noża w Niemczech
Witam,Dlaczego od razu wyrok skazujący? Po pierwsze poczekajmy na ewentualne zarzuty i wówczas będzie można przyjąć linię obrony. Na razie to czyste spekulacje. Może nawet nie będzie wszczęte ... Zobacz wątek
2013.9.4 11:4:59
Ojciec nie przychodzi na widzenia z dziećmi - ustalenie kontaktów
Witam, Nie powinna Pani sama wbrew orzeczeniu sądu ograniczać ojcu dziecka kontaktów c córkami. Jednak zawsze może Pani wystąpić o ich zmianę np. tylko w miejscu zamieszkania dzieci ... Zobacz wątek2013.9.4 10:46:6
Mąż wyjechał za granicę zostawiając rodzinę - dowody winy w rozwodzie
Witam, No niestety skomplikuje to sprawę. Będzie musiała Pani wykazać, iż sytuacja była zupełnie inna. Na pewno powinien zeznawać ten Pani kolega. Proponowałabym zeznawać w jego przypadku po ... Zobacz wątek2013.9.4 10:17:57
Podział majątku po rozwodzie - prawa do mieszkania i garażu
Witam, W pierwszej kolejności należy ustalić wartość wkładu z majątku osobistego męża (wartość mieszkania męża)i ewentualnie z Pani. W pozostałym zakresie jeżeli między Państwem istnieje ... Zobacz wątek2013.9.4 9:57:4
Rozwód z winy męża - czy potrzeba adwokata i ile trwa
ja zawsze korzystam z adwokata, bez niego można naprawdę wiele stracić, a ceny nie są za wysokie. do spraw rodzinnych polecam bedelek.pl - mecenasa Bedełka z Warszawy ... Zobacz wątek2013.9.4 0:38:38
Rozwód w trakcie ciąży - problemy z nadaniem nazwiska dziecku
najlepiej skontaktuj się ze spacjlistą prawa rodzinnego - bedelek.pl, tak odpowiedzą Ci jak rozwiązać tą sprawę.Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2013.9.4 0:23:31
Dofinansowanie remontu domu wpisanego w rejestr zabytków
Mój dom wpisany jest w rejestr zabytków ,wymaga gruntowego remontu .Czy i gdzie mogę ubiegać się o dofinansowanie na jego remont,czy można dostać na ten cel tańszy kredyt.Czy można uzyskać zwrot ... Zobacz wątek2013.9.3 18:50:55
Masz inne pytanie do prawnika?