Forum prawne (strona 246)

wywłaszczona nieruchomość

Złożyłem wniosek do Starosty Tatrzańskiego na podstawie wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 19 maja 2011 r. SK 9/08 o zwrot nieruchomości na podstawie art. 6 i 7 ustawy o trybie i zasadach wywłaszczania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.21 8:49:21

witam serdecvznie pracuje w firmie prywatnej jako spawacz pracodawca chce abym pojechal do innego miasta

witam serdecvznie pracuje w firmie prywatnej jako spawacz pracodawca chce abym pojechal do innego miasta oddalonego o 100 km na tydzien czy moge odmowic ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.21 6:10:26

Serwis zakładów wzajemnych

Jak od strony prawnej wyglądałoby założenie serwisu gier wzajemnych? Od strony technicznej serwis składałby się z ankiet, w których użytkownicy obstawiają wydarzenia bieżące, mając do wyboru ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.20 22:9:51

Lokator na gape

Dziękuje, na prawdę bardzo mi to pomogło, teraz tylko przekonać tatę, który nienawidzi takich spraw i będziemy mieć w końcu święty spokój :)
Pozdrawiam Natalia ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.3.20 18:58:4

Rejestracja przerobionego angielskiego auta

Witam
Pisze poniewaz nie moge nigdzie znalezc aktualnych informacji. Mam zamiar kupic auto z kierownica z prawej strony i przerobic je na wersje europejska. Jak na dzien dzisiejszy wyglada proces rejestracji ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.20 18:23:4

Ustawa śmieciowa i problem wystawiania koszy.

Witam

Trochę wstępu:
Budynek komunalny czterorodzinny własność Gminy.
Żaden z lokatorów nie wykupił mieszkania.
Posesja częściowo ogrodzona swobodny dostęp.
Zarządca Gmina Opole.

Problem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.20 14:12:53

jak długo trzeba czekać na orzeczenie z zusu

jak długo trzeba czekać na orzeczenie z zusu 05.03.2014 byłem w rawiczu na komisji w związku z staraniem się o świadczenie rehalibitacyjne powiedzieli mi że czas oczekiwania dwa tygodnie jeszcze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.20 11:55:37

Jesteśmy uczelnią wyższą i otrzymaliśmy fakturę od firmy z USA za używanie ich teleskopu w Chile.

Jesteśmy uczelnią wyższą i otrzymaliśmy fakturę od firmy z USA za używanie ich teleskopu w Chile. Czy należy wykazać import usług i opodatkować 23% podatkiem VAT ?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.20 6:38:8

Czy podstawą do zapłaty raty leasingowej jest harmonogram czy faktura?

Czy podstawą do zapłaty raty leasingowej jest harmonogram czy faktura? Mam taki problem. Jestem klientem BFL. We wrześniu ubiegłego roku wysłałem do BFL pismo w którym poinformowałem o zmianie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.19 22:44:46

czy prokuratura moze zatrzymac prawo jazdy i na jakiej podstawie.

czy prokuratura moze zatrzymac prawo jazdy i na jakiej podstawie. dz.u.z 2013 r poz 267,art.102 ust.1.pkt3 lit.a)art.99 ust.1 pkt2 lit.b)dz.u.z 2011 nr 30 poz.151 z pozn.zm.) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.19 22:12:13

Podatek od zbiórki na stronie indiegogo

Myślę o rozpoczęciu zbiórki na stronie indiegogo.com Jednak w razie pomyślnej zbiórki jest tu mowa o nie banalnych sumach (~3000$). Wiem, że PayPal i Indiegogo pobierają jakiś podatek, ale czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.19 21:32:22

Jak to wytłumaczyć?

Tak wiem. jutro bede dzwoniła. ale jestem tak zdenerwowana :/ Dlatego zapytałam czy to możliwe ze 60% zwrotu zabrał komornik, skoro rozliczałam sie z mezem osobno i dług był zacignięty długo przed ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2014.3.19 20:28:50

sąsiad i jego remont budynku na granicy

Witam, mój ukochany sąsiad chce wchodzić mi na działkę aby remontować swój budynek(jak on to określił wymienić deskę jeśli zgnije) pomijając to że to kompletna zagracona rudera. Po pierwsze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.19 20:15:0

Jak rozliczyć w zeznaniu rocznym Pit wydatek na instalację solarną do podgrzewania wody w budynku

Jak rozliczyć w zeznaniu rocznym Pit wydatek na instalację solarną do podgrzewania wody w budynku w połączeniu z otrzymaną dotacją na jej montaż? wfośiGW dotuje w wysokości ok.45 procent taka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.19 17:56:4

Brak specjalizacji na studiach

Witam,
studiuję na PJWSTK w Gdańsku na wydziale Informatyki, wybrałem tą uczelnię ze względu na specjalizację "Grafika i Multimedia", jednak jak się ostatnio okazało, można otworzyć tylko 2 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.19 14:13:12

Ciąża nauczycielki na zastępstwie, a brak podpisanej umowy o pracę

Witam!
Proszę o pilną odpowiedź w bardzo skomplikowanej sprawie:
Jestem nauczycielką, która od września 2013r. pracuje na zastępstwie za kobietę, która przebywa obecnie na macierzyńskim. Okazało ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.19 13:46:25

Jak kupić sklep po byłym GS ?

Od 13 lat jestem dzierżawcom budynku (sklepu),którego właścicielem jest gminna spółdzielnia samopomoc chłopska.Osoba,która była prezesem i zarazem jednoosobowym zarządem zmarła. W jaki sposób ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.19 11:38:47

Wypowiedzenie umowy najmu na czas nieokreślony przez najemcę.

Witam. Parę miesięcy temu zawarłam umowę najmu miejsca w pokoju na czas nieokreślony. Oprócz mnie taką samą umowę podpisały jeszcze 3 osoby, będące moimi współlokatorami we wspólnym mieszkaniu.
Tak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.18 23:37:11

Zastaw na rzeczy

Klient nie zaplacic reszty ceny ani tez wydać rzeczy ktora otrzymał na podstawie zaliczki i platnosci w 12 ratach na podstawie podpisanej umowy ktora mowi jak nizej
1- płatność 20% przedpłata przed ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.18 23:13:43

Decyzja o Warunkach Zabudowy

Odmowa wydania decyzji Warunkow Zabudowy na podstawie BRAKU KONTYNUACJI CIĄGŁOŚCI FUNKCJI, prosze o interpretacje tego zapisu, chodzi o wydanie WZ na budynek uslugowy na gruncie rolnym przeznaczonym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.18 22:58:46

przelew podatkowy

Mąż ma zapłacic podatek dochodowy za 2013r., rozliczenie PIT-37.
Mamy wspólny r-ek bankowy z dostępem do internetu.Chcę dokonać przelewu na konto US, ale jako wpłacający wyświetla się moje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.18 22:47:3

Jak odzyskać pieniądze z Open Life

Dzień dobry.

Dwa lata temu kupiłem z żoną mieszkanie na kredyt poprzez Home Brokera. Za usługi zażyczyli sobie 5tys prowizji. Zaproponowali zamianę prowizji na ubezpieczenie z funduszem inwestycyjnym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.18 22:4:41

Bank zagubił moje dokumenty

W związku z zagubieniem, przez D.B mojego wniosku o kredyt (hipoteczny), ponownie złożyłam wszelkie wymagane dokumenty, reklamację na zaistniałą sytuację oraz prośbę o odnalezienie zagubionych) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.18 15:46:54

Odwieszenie wyroku - co robić

Dzisiaj odwiesili mi wyrok - 5 miesięcy na 2 lata. Okres próby kończy mi się w styczniu 2015 roku i mam też do zapłaty nawiązkę 7000 zł. Jeśli chodzi o nawiązkę to wiem że powinienem spłacać ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.3.18 13:20:27

Podział majątku po rozwodzie a wspólne nakłady na mieszkanie

Witam, Oczywiście najlepiej byłoby przejrzeć dokumenty i przeanalizować poszczególne kwoty zapłaconych rat. To raczej bardziej żmudna praca niż tylko kwestia ocenna. Jeżeli wspólnie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.3.18 10:53:20

Proszę o pomoc

Witam,mam nadzieje że to dobry dział.

Mam 17lat i jestem synem matki z którą aktualnie mieszkam.
Wynajmujemy u faceta mieszkanie,umowa została podpisana na czas nieokreślony.
Wszystkie podpisy,świadkowie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.18 7:35:12

chce nas wyrzucić po zrobionym przez nas remoncie.Pomocy

Możecie zabrać to co zakupiliście i zamontować stare urządzenia. Jak właścicielka wezwie policję, powicie, że to Wasze i zabieracie. Najlepiej przynieście stary sprzęt do mieszkania przed demontażem ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2014.3.17 23:28:23

problem z odpowiedzialnością

witam mam problem dziś w nocy z domu w którym mieszkam (wynajmuje pokój ) spadła metalowa rura na moje auto i narobiło szkód, bezpiecznie nie obejmuje tego, co powinienem zrobić iść na policje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.17 21:19:41

W jakich krajach nadal obowiązuje kara śmierci?

W jakich krajach nadal obowiązuje kara śmierci? W jakich krajach obowiązuje kara śmierci? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.17 17:21:48

Problemy z pracodawcą

W takiej sytuacji pozostaje kupić kwiatki, uklęknąć przed pracodawcą i poprosić, żeby zmienił podejście do sprawy. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2014.3.17 14:34:38

jaki urząd wydaje numer Regon

jaki urząd wydaje numer Regon ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.17 14:29:41

skarb państwa uchyla się od wypłaty odszkodowania

Witam, Ciężko mi tak z góry odpowiedzieć na jakiej podstawie Starosta nie wydaje tej nieruchomości. Trzeba by było zajrzeć do dokumentów. Oczywiście jak najbardziej można dochodzić ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.3.17 14:1:44

Skarga Paulińska

Witam,
Skarga pauliańska nie jest taka prosta do sporządzenia. po pierwsze musi być oparta na dowodach a nie przypuszczeniach. Po drugie musi być wykazane, że na skutek podważanej przez Panią czynności ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2014.3.17 13:50:32

rozwód rodziców kogo wina.

Witam,

Rozumiem, że ta sprawa jest trudna dla Pana, jednak tak naprawdę musi być załatwiona pomiędzy Pana rodzicami. Informacje, które Pan podał są bardzo oględne więc trudno mi dać jednoznaczne ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.3.17 13:34:21

Ekwiwalent na za niewykorzystany urlop wypoczynkowy

Witam!

Mam pytanie odnośnie niewykorzystanego urlopu wypoczynkowego. Czy pracodawca jest zobowiązany wypłacić mi ekwiwalent pieniężny jeżeli nie wykorzystałam zaległego urlopu do 30 września? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.17 12:34:23

Jak zerwac umowę o dzieło z pośrednikiem pracy ??

Jak zerwac umowę o dzieło z pośrednikiem pracy ?? Chciałam się dowiedzieć czy można zerwać taką umowę ponieważ podpisałam umowę z pośrednikiem, nie pisze w umowie jaka jest stawka godzinowa, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.17 11:34:12

brak finalizacji zakupu mieszkania

Witam. W 2012 r podpisałam umowę przedwstępną zakupu mieszkania + zadateki.Scaliłam to mieszkanie wraz z własnym ponieważ graniczyły ze sobą.Rozpoczęłam remont gdyż mieszkanie było w opłakanym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.17 10:39:8

jakie dokumenty do ubezpieczenia w krus?

witam
czy będąc ubezpieczona w Krus jako domownik mogę zarejestrować się w pup jako poszukująca pracy? dodam tylko że chciałabym wyjść z krus i podjąć inną pracę nie związaną z rolnictwem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.3.17 10:15:2

zmniejszony wymiar etatu a ciaza

Witam,
jestem matką 20 miesięcznej córki, pracuję na całym etacie. Jestem niestety zmuszona zmniejszyć wymiar etatu i z takim wnioskiem wystąpię niedługo do przełożonego. Moje pytanie jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.17 10:14:56

odszkodowanie po uszkodzeniu samochodu na parkingu

Wytoczyć powództwo cywilne w Sądzie Rejonowym przeciwko sprawcy lub jego firmie ubezpieczającej. W powództwie od razu złożyć wniosek o przesłuchanie wskazanych świadków. Wcześniej należy przedstawić ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.3.17 9:43:43

poszukiwany specjalista od wyroków TK

Witam, w związku z wydanym wyrokiem TK z 19.05.2011 (SK 8/08 ) szukam kogoś kto potrafi wyłapać z powyższygo wyroku meritum, sporządzi jego opinie lub interpretację ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.3.17 9:43:40

Potrącenie

Witam wszystkich. Kilka dni temu dokładnie w czwartek (13.03.2014) wracając do domu potrąciłem młodą dziewczynę. Cała sytuacja miała miejsc już po zmroku, gdy bus się zatrzymał omijając go ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.3.17 8:35:23

KONTAKTY Z DZIECKIEM

witam.panie radco jak napisac zazalenie o nieudostepienie kontaktow z dzieckiem.dostalem wezwanie na sprawe rozwodowa 30 kwietnia.a skladalem o zabezpieczenie do czasu rozprawy i nic.
prosze o pomoc, ... Zobacz wątek

118 odpowiedzi | Strony: 1 2 3

2014.3.16 21:20:0

wyrok rozwodowy i umorzenie alimentów

W pozwie rozwodowym była żona wnioskowała min. o ograniczenie dla mnie praw rodzicielskich nad dwiema córkami (wtedy 18 i 15 lat)
oraz o utrzymanie w mocy zasądzonych wcześniej alimentów na dwie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.3.16 20:24:24

RMUA - brak jednego miesiąca w rocznym zestawieniu (?)

Cześć,

Niedawno otrzymałem ze swojej firmy RMUA za rok 2013. Pracę w tej firmie zacząłem od 5 sierpnia 2013. Tymczasem w zestawieniu, które otrzymałem, widnieją tylko składki za 4 miesiące ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.16 16:58:59

Kiedy koniec kary?

[cytat]

Jeżeli ktoś został zatrzymany do odbycia kary 12 dni i został zatrzymany po północy czyli już 7 marca a do odbycia kary ma 12 dni czyli do 19 marca, to czy ta osoba wyjdzie 19 marca czy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.3.16 16:0:10

postępowanie karne w sprawie o stalking

Chciałabym zapytać czy są szanse na warunkowe umorzenie postępowania karnego w sprawie o stalking - mam dwa zarzuty za 2 osoby, wcześniej miałam grzywnę za złośliwe niepokojenie.
Jestem urzędnikiem, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.3.16 11:50:49

Oddawanie spraw do esądu

Dzień dobry,
Szukamy drugiej kancelarii prawnej lub radcy prawnego, który oddawałby szybko i sprawnie sprawy do e-sądu.
Firma nasza zajmuje się udzielaniem pożyczek. Propozycje współpracy proszę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.16 11:34:57

Po śmierci dziadka sąd przydzielił 1/3 tacie, 1/3 wujkowi i 1/3 babci majątku po dziadku. Zaznaczył

Po śmierci dziadka sąd przydzielił 1/3 tacie, 1/3 wujkowi i 1/3 babci majątku po dziadku. Zaznaczył jednak, że gospodarstwo rolne dziedziczą tylko babci i dziadek. Czy babcia i tato mogą sprzedać
gospodarstwo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.16 10:57:52

Prośba o poradę w kwestii kradzionego samochodu

Po ponad dwóch latach użytkowania samochodu okazało się, że pochodzi z kradzieży, z terenu Hiszpanii. Kupiłem samochód już zarejestrowany w Polsce oraz sam go przerejestrowałem bez problemu w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.15 19:59:29

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika