Forum prawne (strona 246)
Jestem nauczycielem w szkole specjalnej. Obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim 100% płatnym bo jestem
Jestem nauczycielem w szkole specjalnej. Obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim 100% płatnym bo jestem w ciąży. Czy przysługuje mi dodatek motywacyjny oraz dodatek za trudne warunki pracy? ... Zobacz wątek2014.3.27 12:28:54
mam pytanie czy można zawiesić lub zrezygnować z wcześniejszej emerytury?
mam pytanie czy można zawiesić lub zrezygnować z wcześniejszej emerytury? jestem matką niepełnosprawnego dziecka zrezygnowałam z pracy gdyż moja córka potrzebowała całodobowej opieki. miałam ... Zobacz wątek2014.3.26 23:59:27
Wycinka drzew
Na działce budowlanej gminy porosły drzewa(brzozy),które zasłaniaja moje solary.Drzewa rosną,są coraz większe -około 50szt. i stanowią problem dla mnie, gdyż zainwestowałem w system solarny ... Zobacz wątek2014.3.26 21:10:13
Czy wydawnictwa, księgarnie itp. mogą oskarżyć mnie o łamanie praw autorskich używając treści
Czy wydawnictwa, księgarnie itp. mogą oskarżyć mnie o łamanie praw autorskich używając treści ich książek, utworów itp. w kompilacji. Kompilacja - praca, utwór będące połączeniem fragmentów ... Zobacz wątek2014.3.26 0:11:51
Witam mam pytanie czy właściciel kamienicy ma obowiązek dania mi zastępczego mieszkania na czas remontu.
Witam mam pytanie czy właściciel kamienicy ma obowiązek dania mi zastępczego mieszkania na czas remontu. Drugie pytanie czy ma prawo przenieś mnie do mniejszego lokalu niż posiadam teraz. Mam kolejnego ... Zobacz wątek2014.3.25 17:50:43
Poszukuję mojego ojca od rozwodu moich rodziców (34lata temu) nie mam z nim kontaktu znam tylko imię
Poszukuję mojego ojca od rozwodu moich rodziców (34lata temu) nie mam z nim kontaktu znam tylko imię i nazwisko oraz potencjalną miejscowość w której może mieszkać . Jak mogę go odnaleść ? ... Zobacz wątek2014.3.25 15:9:42
Umowa z kamerzystą - proszę o pomoc
Witammam problem z kamerzystą, który nie chce oddać filmu z wesela.
Umowa była zawarta 5 lutego 2013,wesele odbyło się 28.09.2013 i do tej pory nie mamy filmu a kamerzysta ciągle zwleka. ... Zobacz wątek
2014.3.25 14:30:39
Witam,proszę o informacje czy na działce z MPZP jest możlwiość prowadzenia usług (gabinetu lekarskiego)
Witam,proszę o informacje czy na działce z MPZP jest możlwiość prowadzenia usług (gabinetu lekarskiego) jeśli funkcja podstawowa to mieszkalna o zabudowie domów wolnostojących jednorodzinnych ... Zobacz wątek2014.3.25 0:34:57
dyscyplinarka
W przypadku powyższego problemu zachęcam do kontaktu z Wielkopolską Grupą Prawniczą specjalizującą się w prawie pracy. Taki kontakt nic Cię nie kosztuje. Zapraszam! ... Zobacz wątek2014.3.24 20:21:7
zakupilem auto w z drugiejn reki w urzedzie okazalo soie ze urzad skarbowy zablowowal rejestracje auta
zakupilem auto w z drugiejn reki w urzedzie okazalo soie ze urzad skarbowy zablowowal rejestracje auta co robic ... Zobacz wątek2014.3.24 19:48:32
Spadek a płacenie czynszu.
Spadek a płacenie czynszu. W mieszkaniu bo babci , który sądownie ma 5 spadkobierców całe życie mieszkał i jest dalej zamedlowany wujek. Czy jeśli wujek się wyprowadził , ale nei wymeldował ... Zobacz wątek2014.3.24 19:14:24
Dom jednorodzinny
Witam. Moja babcia ktora juz nie żyje przepisala dom jednorodzinny mojej siostrze lecz prawo dożywotniego zamieszkana ma mój wujek czyli syn babci. Co mozna zrobić by pozbyc sie tego wujka z,domu? ... Zobacz wątek2014.3.24 17:34:42
towarzystwo budownictwa spolecznego
Witam. Mam pytanie moja mama mieszkala w mieszkaniu należącym do towarzystwa budownictwa spolecznego spolka z o.o. Jej okna zakwalifikowano do wymiany lecz dopiero na rok 2014 moja mama patrzac w jakim ... Zobacz wątek2014.3.24 17:28:52
2014.3.24 15:16:32
Transakcje zbliżeniowe - niedozwolony debet
Witam. Jakiś czas temu dokonałem kilku transakcji zbliżeniowych, z których potem na koncie stworzył się niedozwolony debet. Po jakimś czasie zwróciłem kupione przedmioty, w sklepie ekspedientka ... Zobacz wątek2014.3.24 14:46:10
organ działa wbrew wyrokowi sądu
Stan faktyczny został ustalony wyrokiem sadu a pomimo tego organ prowadząc postępowanie stworzył swój stan "faktyczny" (bardziej odpowiednie słowo to fikcyjny). Co należy zrobić w takim wypadku, ... Zobacz wątek2014.3.24 12:58:0
dochodzenie roszczeń
najłatwiej jest dochodzić roszczeń z utraconych korzyści czy z rzeczywistych strat (w tym tych przyszłych) w procesie cywilnym z organem administracji samorządowej? ... Zobacz wątek2014.3.24 12:18:40
jak sporządzić pismo o wyegzekwowanie wyroku sądu
Ktoś pisał kiedyś pismo w tym temacie? Może posiadacie wyroki sądu lub decyzje organów administracyjnych które nakazują jednostkom niższego stopnia egzekwowanie tytułu wyroku? Co najlepiej zawrzeć ... Zobacz wątek2014.3.24 12:6:10
Szanowny Panie mecenasie! Mieszkam w Szwecji 30 lat i posiadam obywatelstwo szwedzkie. Moja zona mieszka
Szanowny Panie mecenasie! Mieszkam w Szwecji 30 lat i posiadam obywatelstwo szwedzkie. Moja zona mieszka 17 lat ze mna, ma pobyt staly w Szwecji, ale jest obywatelka Ukrainy. Chcemy kupic mieszkanie w ... Zobacz wątek2014.3.23 17:34:41
Czy polski komornik moze przelac alimenty zasadzone na moje dzieci na konto w Anglii? Czy musze zalozyc
Czy polski komornik moze przelac alimenty zasadzone na moje dzieci na konto w Anglii? Czy musze zalozyc konto w Polsce? Ojciec moich dzieci ma zasadzone alimenty, po paru latach komornikowi udalo sie sporadycznie ... Zobacz wątek2014.3.23 9:36:11
Umowa najmu opłaty a zaliczka właściciela
Palant chce Pana orżnąć. Jeśli płacił Pan zaliczki, muszą one zostać rozliczone z rzeczywistym zużyciem na podstawie faktur. Dobrze Pan to rozumie zaliczka - zużycie i tak należy poinformować ... Zobacz wątek2014.3.22 21:29:54
komornik a alimenty
Witam serdecznie wszystkich i z góry przepraszam za jakiekolwiek błędy bo jestem tu nowa.Mam problem a mianowicie mieszkam za granicą w Polsce otrzymuje alimenty na córkę,komornik mi zablokował ... Zobacz wątek2014.3.22 13:42:24
Zmarł mój ojciec który nigdy nie pracował i nie był ubezpieczony w wieku 61 lat trafił do szpitala
Zmarł mój ojciec który nigdy nie pracował i nie był ubezpieczony w wieku 61 lat trafił do szpitala miał operacje okazało się że miał raka i zmarł.Kto ponosi koszty leczenia i pogrzebu?Nadmieniam ... Zobacz wątek2014.3.22 11:32:21
witam serdecznie
Witam tak czytam na tym forum i stwierdzam jedno faceci maja terz przerabane nikt niebierze pod uwage ich ucZuc i emocji bo mamy chory kraj i chore obyczaje wiem bo sam to teraz przerabiam a trwa to juz ... Zobacz wątek2014.3.21 22:41:10
problem z kontaktem z wlasnym dzieckiem
Witam moja ex zona zdradila mnie gdyż ja pracowalem za granica aby utrzymac jej studia dom i nasza coreczke.a teraz ona domagA sie odemnie abym zrzekl sie wlasnego dziecka mimo ze od czterech lat place ... Zobacz wątek2014.3.21 21:54:5
Rezygnacja z podjecia pracy po 3 dniach pracy a nie podpisana umowa
Proszę o pomoc i poradę w sprawie rezygnacji z pracyPrzepracowałam w nowej pracy (zaznaczę że była to moja pierwsza praca) 4 dni po czym zrezygnowałam, gdyż nie wytrzymałam fizycznie i o tym ... Zobacz wątek
2014.3.21 21:13:55
jeszcze raz
Witam jeszcze raz ja cos mi niewyszlo to pisanie ale chcialem tylko sie zwierzyc ze przacowalem za granica dla dobrego bytu mojej rodzinie a ona wybrala inne zycie i innego partnera i zastalem ich razem ... Zobacz wątek2014.3.21 20:18:4
problem
[cytat]Witam mam problem z byla zona moja coreczka ma teraz szesc latek rozwiodlem sie z moja ex z powodu zdrady pracowalem w cholandi i staralem dzieci.a mojej ex i jej partnerowi ciagle cos nie pasuje ... Zobacz wątek
2014.3.21 20:11:51
Witam jestem kierowcą ciężarówki miałem sprawę w sądzie o ingerencje w urządzenie rejestrujące
Witam jestem kierowcą ciężarówki miałem sprawę w sądzie o ingerencje w urządzenie rejestrujące czas pracy.Uznano mnie za winnego mam zapłacić kare 2000zł i przy wydaniu wniosku o niekaralność ... Zobacz wątek2014.3.21 20:3:55
Druga sprawa rozwodowa
Wiatm! Mam pytanie dotyczące drugiej sprawy rozwodowej. Na pierwsza sie nie wstawiłem, i nawet nie odebrałem wezwania bo jestem za granica...wiec czekam teraz na termin drugiej sprawy. Problem polega ... Zobacz wątek2014.3.21 15:1:38
czy należy się dzien wolny gdy żonie umrze babcia?
ile nalezy sie wolnego jak umrze mama a pracuje na umowe zlecona ... Zobacz wątek2014.3.21 14:10:55
Jak umorzyć spłatę chwilówek! Proszę pomóżcie!
Jestem w kropce, mam pożyczki na łączną kwotę ok 5000 zł. W 4 serwisach typu vivus itp. pracuję na 1/4 etatu, i nie mam możliwości spłacenia tego. Od kilku miesięcy przychodzą listy z przedsądowym ... Zobacz wątek2014.3.21 13:2:37
wywłaszczona nieruchomość
Złożyłem wniosek do Starosty Tatrzańskiego na podstawie wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 19 maja 2011 r. SK 9/08 o zwrot nieruchomości na podstawie art. 6 i 7 ustawy o trybie i zasadach wywłaszczania ... Zobacz wątek2014.3.21 8:49:21
witam serdecvznie pracuje w firmie prywatnej jako spawacz pracodawca chce abym pojechal do innego miasta
witam serdecvznie pracuje w firmie prywatnej jako spawacz pracodawca chce abym pojechal do innego miasta oddalonego o 100 km na tydzien czy moge odmowic ... Zobacz wątek2014.3.21 6:10:26
Serwis zakładów wzajemnych
Jak od strony prawnej wyglądałoby założenie serwisu gier wzajemnych? Od strony technicznej serwis składałby się z ankiet, w których użytkownicy obstawiają wydarzenia bieżące, mając do wyboru ... Zobacz wątek2014.3.20 22:9:51
Lokator na gape
Dziękuje, na prawdę bardzo mi to pomogło, teraz tylko przekonać tatę, który nienawidzi takich spraw i będziemy mieć w końcu święty spokój :)Pozdrawiam Natalia ... Zobacz wątek
2014.3.20 18:58:4
Rejestracja przerobionego angielskiego auta
WitamPisze poniewaz nie moge nigdzie znalezc aktualnych informacji. Mam zamiar kupic auto z kierownica z prawej strony i przerobic je na wersje europejska. Jak na dzien dzisiejszy wyglada proces rejestracji ... Zobacz wątek
2014.3.20 18:23:4
Ustawa śmieciowa i problem wystawiania koszy.
WitamTrochę wstępu:
Budynek komunalny czterorodzinny własność Gminy.
Żaden z lokatorów nie wykupił mieszkania.
Posesja częściowo ogrodzona swobodny dostęp.
Zarządca Gmina Opole.
Problem ... Zobacz wątek
2014.3.20 14:12:53
jak długo trzeba czekać na orzeczenie z zusu
jak długo trzeba czekać na orzeczenie z zusu 05.03.2014 byłem w rawiczu na komisji w związku z staraniem się o świadczenie rehalibitacyjne powiedzieli mi że czas oczekiwania dwa tygodnie jeszcze ... Zobacz wątek2014.3.20 11:55:37
Jesteśmy uczelnią wyższą i otrzymaliśmy fakturę od firmy z USA za używanie ich teleskopu w Chile.
Jesteśmy uczelnią wyższą i otrzymaliśmy fakturę od firmy z USA za używanie ich teleskopu w Chile. Czy należy wykazać import usług i opodatkować 23% podatkiem VAT ?... Zobacz wątek
2014.3.20 6:38:8
Czy podstawą do zapłaty raty leasingowej jest harmonogram czy faktura?
Czy podstawą do zapłaty raty leasingowej jest harmonogram czy faktura? Mam taki problem. Jestem klientem BFL. We wrześniu ubiegłego roku wysłałem do BFL pismo w którym poinformowałem o zmianie ... Zobacz wątek2014.3.19 22:44:46
czy prokuratura moze zatrzymac prawo jazdy i na jakiej podstawie.
czy prokuratura moze zatrzymac prawo jazdy i na jakiej podstawie. dz.u.z 2013 r poz 267,art.102 ust.1.pkt3 lit.a)art.99 ust.1 pkt2 lit.b)dz.u.z 2011 nr 30 poz.151 z pozn.zm.) ... Zobacz wątek2014.3.19 22:12:13
Podatek od zbiórki na stronie indiegogo
Myślę o rozpoczęciu zbiórki na stronie indiegogo.com Jednak w razie pomyślnej zbiórki jest tu mowa o nie banalnych sumach (~3000$). Wiem, że PayPal i Indiegogo pobierają jakiś podatek, ale czy ... Zobacz wątek2014.3.19 21:32:22
Jak to wytłumaczyć?
Tak wiem. jutro bede dzwoniła. ale jestem tak zdenerwowana :/ Dlatego zapytałam czy to możliwe ze 60% zwrotu zabrał komornik, skoro rozliczałam sie z mezem osobno i dług był zacignięty długo przed ... Zobacz wątek2014.3.19 20:28:50
sąsiad i jego remont budynku na granicy
Witam, mój ukochany sąsiad chce wchodzić mi na działkę aby remontować swój budynek(jak on to określił wymienić deskę jeśli zgnije) pomijając to że to kompletna zagracona rudera. Po pierwsze ... Zobacz wątek2014.3.19 20:15:0
Jak rozliczyć w zeznaniu rocznym Pit wydatek na instalację solarną do podgrzewania wody w budynku
Jak rozliczyć w zeznaniu rocznym Pit wydatek na instalację solarną do podgrzewania wody w budynku w połączeniu z otrzymaną dotacją na jej montaż? wfośiGW dotuje w wysokości ok.45 procent taka ... Zobacz wątek2014.3.19 17:56:4
Brak specjalizacji na studiach
Witam,studiuję na PJWSTK w Gdańsku na wydziale Informatyki, wybrałem tą uczelnię ze względu na specjalizację "Grafika i Multimedia", jednak jak się ostatnio okazało, można otworzyć tylko 2 ... Zobacz wątek
2014.3.19 14:13:12
Ciąża nauczycielki na zastępstwie, a brak podpisanej umowy o pracę
Witam!Proszę o pilną odpowiedź w bardzo skomplikowanej sprawie:
Jestem nauczycielką, która od września 2013r. pracuje na zastępstwie za kobietę, która przebywa obecnie na macierzyńskim. Okazało ... Zobacz wątek
2014.3.19 13:46:25
Jak kupić sklep po byłym GS ?
Od 13 lat jestem dzierżawcom budynku (sklepu),którego właścicielem jest gminna spółdzielnia samopomoc chłopska.Osoba,która była prezesem i zarazem jednoosobowym zarządem zmarła. W jaki sposób ... Zobacz wątek
2014.3.19 11:38:47
Wypowiedzenie umowy najmu na czas nieokreślony przez najemcę.
Witam. Parę miesięcy temu zawarłam umowę najmu miejsca w pokoju na czas nieokreślony. Oprócz mnie taką samą umowę podpisały jeszcze 3 osoby, będące moimi współlokatorami we wspólnym mieszkaniu.Tak ... Zobacz wątek
2014.3.18 23:37:11
Masz inne pytanie do prawnika?