Forum prawne (strona 246)
czy moge sprzedac samochod po wezwaniu do podstawienia ruchomosci tegoz samochodu? czy widnieje pojazd
czy moge sprzedac samochod po wezwaniu do podstawienia ruchomosci tegoz samochodu? czy widnieje pojazd gdzies w urzedzie ze auto jest do podstawienia? dostalam wezwanie do podstawienia ruchomosci pojazdu ... Zobacz wątek2014.4.27 10:8:0
opieka nad dzieckiem
Prosze o rade, mam ograniczone kontakty z dzieckiem w kwestii wyboru szkoly, i wizyty w obecnosci matki dziecka 2 razy w tygodniu. Z czego korzystam. Ostatnio widze ze matka dziecka wyjechala za granice, ... Zobacz wątek2014.4.27 8:47:44
Mandat za picie w miejscu publicznym - pytanie
Witam. Wczoraj dostalem mandat za picie w miejscu publicznym (100zl). Mam takie pytanie, bo mieszkam z rodzicami, to czy będzie w związku z tym mandatem przychodziło coś pocztą na moj adres zamieszkania? ... Zobacz wątek2014.4.26 9:48:16
Reklamacja plecaka
Witam, kupiłam markowy plecak w sieci sklepów Delta sport, niestety sklepy tej sieci nagle zniknęły z rynku w całej Polsce. Mam paragon, ale niestety pracownik sklepu delta sport nie poinformował ... Zobacz wątek2014.4.25 22:52:35
wykup długu 2012
Ja od siebie polecam Kancelarię Volentii - profesjonalści! ... Zobacz wątek2014.4.25 19:13:17
W jaki sposób mogę pozbyć się zadłużenia? Co mogę zrobić żeby zostalo umorzone w całości
W jaki sposób mogę pozbyć się zadłużenia?Co mogę zrobić żeby zostalo umorzone w całości lub w części? ... Zobacz wątek
2014.4.25 18:14:44
Czy mogę dostać świadectwo pracy drogą mailową jeśli takowe zginęlo a potrzebuję szybko?
Czy mogę dostać świadectwo pracy drogą mailową jeśli takowe zginęlo a potrzebuję szybko? Świadectwo pracy ... Zobacz wątek2014.4.25 18:10:49
VAT a sprzedaż z Polski do Szewcji?
Witam!Mam pytanie, jak rozwiązać kwestię podatku VAT w następującej sytuacji:
I wersja
sp. z o.o. (czynny podatnik VAT)
II wersja
osoba fizyczna prowadząca jednoosobową dz.gos., korzystająca ... Zobacz wątek
2014.4.25 12:45:41
ciąża a syndykt w firmie
Witam,jestem zatrudniona na czas określony.
W tym momencie firma zgłosiła wniosek o upadłość. Z tego co wiem to firmę przejął syndykt. W chwili obecnej jestem w ciąży - jestem na zwolnieniu ... Zobacz wątek
2014.4.25 11:26:43
zatrzymane prawo jazdy
mam pytanie : 2 lata temu moj maz splacil wszystkie zaleglosci alimentacyjne i od tego czasu placi regularnie alimenty na corke ...niestety dostalismy informacje ze wstrzymano mu prawo jazdy za nieplacenie ... Zobacz wątek2014.4.25 10:7:18
Wrogie i podstępne przejęcie firmy przez wspólnika
Kilka miesięcy temu założyłem spółkę ze swoim przyjacielem, żeby uruchomić restaurację. Przyjaciel zdecydował, że zamiast niego do spółki wejdzie jego żona, a on pozostanie w ?cieniu?, ale ... Zobacz wątek2014.4.25 6:10:55
Najscie właścicieli! pilne
Witam, wczoraj mialo miejsce nieprzyjemne zdarzenie tj siedze sobie w mieszkaniu az tu nagle otwierają sie drzwi i wchodza wlasciciele z awantura, ze mam sie wynosic bo mam nie zaplacone za miesiac tzn ... Zobacz wątek2014.4.24 18:53:22
czy moge sprzedac auto z opłaconym przezemnie vatem i cłem
Witamkupiłem auto opłaciłem vat w us i cło w uc ale trafił mi sie kupiec na to auto ( nie prowadze działalności gosp.) pytanie moje czy moge sprzedac auto z opłaconym przezemnie cłem i vatem ... Zobacz wątek
2014.4.24 17:56:22
Mandat - koleje mazowieckie
Witam, przedwczoraj dostałem mandat za brak biletu, sprawa wygląda dosyć śmiesznie, ponieważ bilet miałem, lecz pani w kasie zamiast biletu do Warszawy Zachodniej wydała mi do Wschodniej, o całej ... Zobacz wątek2014.4.24 15:47:21
Nieprzyjęcie mandatu karnego przez kierowcę - jak postępować w sądzie???
Nie ma czegoś takiego, że został Pan zmuszony do przesłuchania i podpisania zeznań. Jak Pana zmusili? Przystawili pistolet do głowy? W takiej sytuacji odmawia Pan przyjęcia mandatu i składania ... Zobacz wątek2014.4.24 14:35:46
Problem z przekonaniem urzędu udostępniającego dane o interesie prawnym w ich uzyskaniu (udowodnienie, że poszukiwana osoba zamieszkiwała w mieszkaniu, za które powstały zaległości czynszowe 11 tys,
W latach 2012 - 2013 wynajmowałem swoje mieszkanie lokatorce, z którą podpisałem umowę wynajmu. Do mieszkania wprowadził się także, bez uzgodnienia ze mną, konkubent lokatorki (ojciec jej dziecka, ... Zobacz wątek2014.4.24 14:2:6
Adsense - jak rozliczyć?
Dzień DobryUczę się jeszcze, mam dopiero 19 lat i staram się zarobić pare groszy na reklamach. Od lutego udało mi się uzbierać kwotę około 2 000 złotych.
Słyszałam, że muszę zacząć ... Zobacz wątek
2014.4.24 13:43:34
Lekki na receptę z zagranicy. Przemytnictwo?
Witam.Sprawa jest wesoła. Czeka mnie egzamin z cywila a mózg już pada. W Polsce na receptę dostępne są tabletki X które pomagają należycie ukrwawić mózg. Tabletki te można kupić od pana ... Zobacz wątek
2014.4.24 13:5:0
umowa o dzieło pomoc
Niedawno dostałam telefon jak się okazało z agencji pracy Pani wysłała mi umowę na e mail no i wypełniłam wszystko oprócz daty zawarcia umowy, czy to się liczy ze ja się zgodziłam, zawarłam ... Zobacz wątek2014.4.24 11:10:20
Witam zmarl moj dziadek ktory zostawil w polsce dom z dzialka jedyna spadkobierczynia jest moja mama
Witam zmarl moj dziadek ktory zostawil w polsce dom z dzialka jedyna spadkobierczynia jest moja mama ktora teraz ten dom z dzilka sprzeedala.Chcialam sie dowiedziec czy prawda jest ze 50% tego co dostala ... Zobacz wątek2014.4.24 10:30:58
podział majatku - prawo do mieszkania lokatorskiego
Witam,Sprawa jest trochę skomplikowana ale postaram się jakoś to opisać. Mój ojciec odszedł od mamy 5 lat temu. Półtora roku temu mama wniosła sprawę o rozdzielność majatkową oraz alimenty. ... Zobacz wątek
2014.4.24 10:14:3
alimenty,płacenie przez rodziców
Nie ma na to dobrego sposobu, niestety. Ale przede wszystkim zobowiązany do alimentacji jest ojciec dzieci, dziadkowie i dalsi krewni dopiero w dalszej kolejności, także na Pana miejscu aż tak bym ... Zobacz wątek2014.4.23 23:48:16
Nieruchomość
Czy należy pozwolenie,żeby cudzoziemcowi podarowały ziemię w Polsce ? ... Zobacz wątek2014.4.23 23:19:7
Lokalizacja pracownika w przestrzeni za pomocą sieci GSM
Witam...Pracuję w firmie, która wyposażyła mnie w telefon służbowy. Poruszam się pojazdem prywatnym, firma zwraca mi koszta przejazdu w kwocie 50gr/km. Czas pracy mam nielimitowany. Pracuję w ... Zobacz wątek
2014.4.23 20:55:30
podatek ze sprzedaży
Witam, potrzebuje porady. Ok. 3 m-cy sprzedałam( jako osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej) używaną i zepsutą swoja złotą biżuterie( łancuszek, pierscionki za małe, zgubione ... Zobacz wątek2014.4.23 20:13:50
jak napisac apelacje?dziekuje z gory jolanta
jak napisac apelacje?dziekuje z gory jolanta otrzymalam wyrok o placeniu alimentow na wnuki razem z mezem mamy 580 zl miesiecznie mamy ok.3000 razem wyplaty netto wydatki na mieszkanie i zobowiazania ... Zobacz wątek2014.4.23 18:28:39
Rozwód rodziców, wyprowadzka matki i pełnoletnich dzieci
Witam.Proszę o pomoc. Zacznę od początku aby wyjaśnić jak wygląda sytuacja. Mam 25 lat i mieszkam z dwójką rodzeństwa, z matką oraz ojczymem w domu jednorodzinnym. "Rodzice" się rozwiedli ... Zobacz wątek
2014.4.23 17:37:7
Prawa ojca
WitamRozstaliśmy się z partnerem (ojcem dziecka)z powodu jego braku zainteresowania dzieckiem. Nie zajmował się córeczką, często prowadziliśmy o to zarówno rozmowy jak i kłotnie. Nie potrafił ... Zobacz wątek
2014.4.23 16:32:18
Szkolenie wyjazdowe - kwestia dojazdu
Witam, prezes mojej firmy organizuje szkolenie interpersonalne ktore odbedzie sie poza miejscowoscia, w ktorej miesci sie zaklad pracy. Wyjazd zorganizowany autokarem z zakladu pracy. Szkolenie odbedzie ... Zobacz wątek2014.4.23 15:54:43
picie w miejscu publicznym
Witam. Wczoraj w godzinach wieczornych zostałem złapany na spożywaniu alko na mieście. Sytuacja wyglądała tak że stałem z kumplem na takim placu on miał piwo w ręku a ja odstawione z 1m ode mnie ... Zobacz wątek2014.4.23 13:3:51
Witam, Planuję założyć spółkę z o.o. W związku z tym, że liczę na dofinansowanie ze strony
Witam,Planuję założyć spółkę z o.o. W związku z tym, że liczę na dofinansowanie ze strony funduszy zalążkowych (30% udziałów), jak i brak wystarczającego wkładu na pokrycie kapitału ... Zobacz wątek
2014.4.22 22:12:53
Czy przysługuje jakiś zasiłek dla bezrobotnej żony która zajmuje się niepełnosprawnym mężem
ja mam ten sam problem i to samo pytanie, bardzo proszęo pomoc i odpowiedźSylwia ... Zobacz wątek
2014.4.22 20:14:56
Fikcyjne ubezwłasnowolnienie
WitamMoja mama została częściowo ubezwłasnowolniona, rzekomo na wniosek męża z którym nie utrzymuje kontaktu od wielu lat. Tylko że wszyscy włącznie z sądem, wyznaczonym opiekunem prawnym ... Zobacz wątek
2014.4.22 19:32:18
Sąd przyznał dziecko mojemu mężowi
Witam!!moja sprawa jest dosc skaplikowana..wyprowadzilam sie od meza pod koniec wrzesnia 2013r mamy 3 letniego synka ktory zawsze byl przy mnie..kiedy wyprowadzilam sie synek oczywiscie zamieszkal ze mna.13 ... Zobacz wątek2014.4.22 17:19:54
Uporczywa sąsiadka
Bezbronność nie jest stanem faktycznym, lecz stanem umysłu. Każdy może się z tego uwolnić. ... Zobacz wątek2014.4.22 13:43:28
Nie zapłacone mandaty MZK
Witam!A moja sytuacja jest taka (nie pytajcie dlaczego :P)
1. W latach 2008-2011 dostałam mandat. Wcześniej nie wiedziałam, że jest coś takiego jak przedawnienie. Kiedy w 2012 roku otrzymałam ... Zobacz wątek
2014.4.22 10:2:5
zatrudnienie w Polsce przez firme zagraniczną
zna ktoś z Was odpowiedź?[cytat]
Precyzuję mój przypadek:
Firma jest całkowicie niemiecka, z siedziba w Niemczech. Nie ma odziału ani żadnej społki-córki w Polsce. Chce jako niemiecka ... Zobacz wątek
2014.4.21 21:39:46
Kara w zawieszeniu za pasesrstwo umyslne a praca w ochronie
Kara w zawieszeniu za pasesrstwo umyslne a praca w ochronie witam, chciałem sie dowiedziec czy moge podjac prace jako ochroniaz 1 stopnia , 1999roku zostałem skazany prawomocnym wyrokiem za paserstwo ... Zobacz wątek2014.4.21 15:7:35
ile płaci zus za 1 uszczerbku na zdrowiu?
Uległem wypadkowi w pracy umowa zlecenie czy nalezy sie odszkodowanie z zus ? ... Zobacz wątek2014.4.19 21:15:58
Podjęcie pracy a dodatek aktywizacyjny
Witam,Mam pytanie odnośnie dodatku aktywizacyjnego, zgodnie z tym o czym przy rejestracji jako osoba bezrobotna Pani mnie informowała to wówczas gdy sam podejmę pracę otrzymam taką oto pomoc ... Zobacz wątek
2014.4.19 20:27:58
Pod koniec marca razem z mężem złożyliśmy apelację od wyroku sądu jak długo trzeba czekać na
Pod koniec marca razem z mężem złożyliśmy apelację od wyroku sądu jak długo trzeba czekać na termin sprawy Proszę o odpowiedż ... Zobacz wątek2014.4.19 18:27:16
Prawo Austryjackie
Witam mam pytanie dotyczące prawa Austryjackiego, jeśli podpiszemy umowę z pracodawcą (tamtejszą firmą) na wykonywany zawód powiedzmy elektryk czy hydraulik, a nie mamy defakto takich uprawnien, ... Zobacz wątek2014.4.19 0:45:34
Skomplikowany problem z sąsiadami
Proponuję zainstalować monitoring (dyskretnie, żeby nie wiedzieli, że jest) i nagrywać wszystko. Po zainstalowaniu monitoringu naprawić wszelkie szkody i poczekać, aż znów coś zniszczą. Z tym ... Zobacz wątek2014.4.18 22:23:59
Spadek Po Babci,Czesc po zmarlym ojcu
WitamMam pytanie odnosnie spadku po babci.Mam brata,razem z bratem dostalismy w spadku dom po ojcu w 2007r, w 2009 roku brat odpisal mi swoja ? umowilismy sie ze wezmie calosc po mamie i kazdy bedzie ... Zobacz wątek
2014.4.18 22:1:18
opieka nad dzieckiem po smierci samotnego rodzica
witamwidziałam podobne tematy jednak chcę rozszerzyć pytanie.
Samotnie wychowuję 5 letnie dziecko, mąż zmarł gdy byłam w ciąży. Nie mam rodzeństwa, z dalszą rodziną nie mam bliskiego kontaktu. ... Zobacz wątek
2014.4.18 20:45:0
podatek za pracę na statku duńskim (sidziba firmy zatrudniającej marynarza mieści się w Dani)
Mój mąż w zeszłym roku (2013r) był na kontrakcie marynarskim na statku duńskim, siedziba firmy zatrudniającej męża miesci się w Danii.Proszę o pomoc w rozliczeniu podatkowym tego kontraktu. ... Zobacz wątek
2014.4.18 17:11:52
Prawo dewizowe
Witam.Czy osoba fizyczna będąca polskim rezydentem podatkowym, może bez indywidualnego zezwolenia dewizowego nabywać akcje spółek z siedzibą w krajach OECD, korzystając z usług zagranicznego ... Zobacz wątek
2014.4.18 6:40:44
Profil Facebooka - czyj, mój czy pracodawcy?
Witam, mam pytanie.Po 10 latach postanowilem odejsc z firmy. Bylem w niej redaktorem pisma drukowanego. Do moich obowiazkow nalezalo pisanie tekstwo i koordynacja skladu pisma.
okolo 5 lat postanowilem, ... Zobacz wątek
2014.4.17 15:56:10
Zrzeczenie się praw- rodzina zastępcza
Witam. Proszę o pomoc. Moja sytuacja jest następująca. Mam 5 letnią córkę z dziewczyną z którą nie jestem (obecnie mam żonę i syna). Na córkę płacę alimenty w wys 450 zł miesięcznie ale ... Zobacz wątek2014.4.17 9:9:41
Czy moge jeszcze skorzystac z prawa do odmowy skladania zeznan?
Czy moge jeszcze skorzystac z prawa do odmowy skladania zeznan? Zyje w konkubinacie miedzy nami nie bylo najlepiej awantury bicie itp zlozylam o znecanie w lutyn vyla sprawa dostal poltora roku ale wyrok ... Zobacz wątek2014.4.17 8:38:56
Masz inne pytanie do prawnika?