Forum prawne (strona 245)

Odszkodowanie z OC a bank i współwłaściciel.

Witam.
W sobote miałem kolizję drogową autem mamy którego współwłaścicielem jest bank, auto jest zajęte przez komornika. Sprawcą kolizji był kierujący drugim samochodem. Oba pojazdy są ubezpieczone ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.16 12:28:29

Niejasności w papierach!!!

Dzien dobry, proszę o pomoc. Kupiłam samochód w Holandii z auto komisu. Mam wystawioną fakturę sprzedaży. Problem jest w tym,że auto jest niemieckie i mam niemiecki dowód rejestracyjny. Na niemieckim ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.16 12:0:23

Kontrakt

Witam, da się udowodnić, że ktoś podpisał kontrakt przez internet ? Czy kontrakt podpisany przez osobę niepełnoletnią jest ważny ? Kontrakt zawarty z organizacją z Danii. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.15 21:22:58

witam

witam mam problem mój konkubent nie żyje juz 2 miesiące mieszkał u mnie zostało mi po nim pare rzeczy a jego matka wydzwania do mnie żebym jej to wszystko oddała nie wiem co robic poradzcie mi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.15 20:4:41

Wynagrodzenie za Staż 2014r

Ja byłem na stażu od X 2013 do styczeń 2014 i mam ponad 10 letni staż pracy. Z UE dostawałem 988.40 netto , w drugiej części stażu finansowany przez Fundusz Pracy dostawałem 844,44 netto - to ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.4.15 20:2:21

emerytura pomostowa przy wypowiedzeniu umowy o pracę

Witam,

czy jeśli sama wypowiem umowę o pracę mogę się starać u emeryturę pomostową (kobieta, 55 lat)? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.15 17:6:36

Pomoc w doborze literatury

Witam, w jakich podręcznikach mógłbym szukać pojęcia takiego jak "rodzaje zeznań świadka"? Piszę pracę na temat zeznań świadka w postępowaniu administracyjnym i bardzo prosiłbym o pomoc w ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.4.15 16:36:31

Czy mozna kogoś zameldować na pobyt czasowy na działce niezabudowanej?

Czy mozna kogoś zameldować na pobyt czasowy na działce niezabudowanej? Witam,

Czy posiadając adres (nazwa ulicy i nr) można zameldować kogoś na działce budowlanej na pobyt czasowy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.15 13:28:39

Swięta, dwoje dzieci, a do ojciec chce wziąć tylko jedno.

Witam.
Uprzejmie proszę o Panstwa radę.

Jestem po rozwodzie, dwoje dzieci. Były mąż co drugi tydzień powinien zabierać dzieci na weekendy do siebie.

W chwili obecnej bierze tylko młodszego ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.4.15 11:59:57

Nienormalna sąsiadka

Witam!
Wraz ze znajomymi wynajmuję mieszkanie we Wrocławskim bloku. Na początku kwietnia właściciel mieszkania sprzedał je i kupił inne a nas na nie przeniósł. Teraz dokładnie pod nami mieszka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.15 10:6:48

alimenty od dziecka/ pozew o badania na ojcostwo i o alimenty

Witam, piszę w imieniu pewnej znajomej. Otóż jest ona mamą pięknej rocznej córeczki. Ojciec uciekł przed jej narodzinami i teraz chciałaby uzyskać alimenty na dziecko, niestety najpierw trzeba ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.4.14 15:25:53

2014.4.14 13:23:54

Likwidacja rachunku OFE PZU "Złota jesień"

Witam :) Czy osoba, która otrzymuje rentę inwalidzką (na razie decyzja do 2017 r.)i jest osobą całkowicie nie zdolna do pracy moze złożyć wniosek o likwidacje rachunku OFE i jednorazową wypłatę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.14 13:7:11

Umowa kontraktacji - wypowiedzenie

Nie ma nikogo,kto by mógł mi pomóc? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.4.14 7:33:38

Alimenty w rodzinie zastępczej - pilne!!!!!!

Jak mogę odzyskać od matki dziecka kwotę połowy zapłaconych przeze mnie alimentów na dziecko, które znajduje się w rodzinie zastępczej, matka dziecka urwała kontakt i do dziś miejsce jej zamieszkania ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.4.13 14:0:25

Ugoda

Miałam wykonaną operację prywatnie. Była wykonana niewłaściwe, z konsekwencjami, potem dwie poprawkowe również nieudane. W końcu udało mi się dojść do ugody z lekarzem. Otrzymam zwrot kosztów ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2014.4.13 12:25:12

funkcjonariusz na wyborach

Historyjka obrazkowa.
Dzień wyborów. Lokal wyborczy.
Pewien łobuz wpada tam i zaczyna zakłócać porządek. Pan członek Obwodowej KW, zgodnie z wytycznymi, żąda opuszczenia lokalu przez łobuza. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.13 10:24:37

Udziały w spółce zoo - mniej niż 10%

1. Nie musisz zakładać działalności gospodarczej,chyba że chcesz świadczyc usługi dla owej spóki i wystawiać dla niej f-ry.
2.Chodzi o zysk z owej spółki to nie musisz mieć podpisanej także ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.4.13 9:16:23

Gnojnik

Witam !

Mam problem ze sąsiadem. Jest on rolnikiem posiadającym około 5 krów i ponad 40 świń. Moim problem jest fetor wydobywający się z gnojówki. Szczególnie nie do zniesienia jest on w upalne ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.4.12 19:51:51

Ochrona danych osobowych- Stypendium

Witam, moja sprawa dotyczy stypendium rektora dla najlepszych studentów, które na naszej uczelni przyznawane jest na podstawie osiągnięć. Zostało mi przyznane stypendium po ponownym rozpatrzeniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.12 13:24:31

podwyzka przed emerytura

Witam!Bardzo proszę o pomoc bo jestem laikiem w tych sprawach.Moja mama ma 4 lata do emerytury,jest w okresie chronionym.Słyszała gdzieś że jest taki przepis który mówi że z tego powodu (przed ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.11 20:35:9

potrzebuje pomocy ogromny kłopot z ojcem dzieci - chce mi je zabrać!!!

Przepraszam, jeżeli moja wypowiedź wydała się Pani zbyt obcesowa. Czasami jednak okazuje się, że w rzeczywistości zasięgnięcie porady profesjonalisty nie jest aż tak drogie, jak się wydaje. ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2014.4.11 13:23:51

nie chcę drogi koniecznej po swojej działce

Witam, mam problem z moim sąsiadem który rości o ustanowienie służebności drogi koniecznej po mojej działce. Zgodnie z przepisem art. 145 § 1 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 roku Kodeks cywilny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.11 11:41:15

Fałszywe oskarzenie o molestowanie -zachowanie dobrego imienia

Co raz częściej podopieczni rodzin zastępczych zaskarżają ( opowiadają) o rzekomym molestowaniu przez opiekuna.
Osatnio dowiedziałam się,ze jedna nastolatka,doniosła w opiece na rzekome molestowanie.Mężczyzna ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.4.11 10:47:54

Meldunek/sprzedaż mieszkania/trudna sytuacja rodzinna

Witam,
Proszę o pomoc w niżej opisanej sytuacji:
Od dziadków, na mocy darowizny otrzymałem mieszkanie. Wcześniej w tym mieszkaniu mieszkał i zameldowany był mój ojciec, jednakże na skutek różnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.10 23:33:54

Dotacje na otworzenie firmy a wyjazd zagranicę dla złapania kontraktu

Hej!

Nie wiem czy dział odpowiedni, jak nie tak to prosiłbym o przeniesienie. :)

Mam zamiar ubiegać się o dotacje z PFRONu (mam lekki stopień niepełnospr.) na otworzenie firmy.

Tutaj ich ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.10 22:8:15

zniesienie współwłaśności

Witam! Jeżeli dla tych 2 nieruchomości właściwe są 2 różne sądy, to niestety trzeba złożyć osobne wnioski do 2 sądów. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.4.10 20:9:48

Możlowość reklamacji ?

Witam, niedawno z tata byliśmy oglądać drzwi które chcieliśmy kupić w castoramie. Na miejscu okazało się że nie ma jednego wymiaru drzwi i mają dowieźć - mimo że produkt jest na 1 stronie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.10 19:40:15

EPU (e-Sąd): przedłużenie terminu do wskazania adresu pozwanego

Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz. Po osobistej wizycie 7.04 Urzad Gminy dal mi dzis pisemna odpowiedz. Niestety pozwany wymeldowal sie z pobytu stalego w 2008 r.,i nigdzie nie jest zameldowany (ani ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.4.10 18:15:13

Wykorzystanie przez pracodawce informacji.

Witam wszystkich.
Temat może trochę dziwny, ale już tłumacze o co chodzi.
Pracuje w firmie, która udostępnia swoim klientom dostęp elektroniczny przez internet do danych ich dotyczących. Dyrektor ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.10 13:35:24

Czy należy mi się odprawa rentowa jeśli w czasie świadczenia rehabilitacyjnego skończyła mi się

Czy należy mi się odprawa rentowa jeśli w czasie świadczenia rehabilitacyjnego skończyła mi się umowa o prace? Zastanawiam się czy należy mi się odprawa jęli 15 kwietnia mam komisję rentową, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.10 11:30:3

Wypowiedzenie umowy na czas nieokreślony

Witam, mam problem z wypowiedzeniem umowy wynajmu mieszkania (jestem wynajmującą). W umowie jest zapis o 3 miesiecznym okresie wypowiedzenia.

Chciałam się wyprowadzić 30 czerwca.
Przed końcem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.10 0:22:42

czym jest pojazd wolnobieżny????

Pojazd wolnobieżny według definicji z ustawy Prawo u Ruchu Drogowym to pojazd silnikowy, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km / h z wyłączeniem ciągnika rolniczego ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2014.4.10 0:22:36

Nie dostałam wynagrodzenia

Pozew do sądu cywilnego o wydanie nakazu zapłaty. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.4.9 20:40:16

W jaki sposób rozliczyć się z podatku PIT za 2013 rok gdy były pracodawca nie wystawił PIT-11?

W jaki sposób rozliczyć się z podatku PIT za 2013 rok gdy były pracodawca nie wystawił PIT-11? W styczniu 2013 roku rozwiązałam umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy pracodawcy, w trybie art. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.9 19:17:31

Jazda samochodem bez prawa jazdy

Witam

Chcialbym uzyskac co mi grozi za jazde samochodem nie majac prawa jazdy. Otóż 4 miesiace zostalem zlapany za jazde po alkoholu wg urzadzenia stacjonarnego w ktore dmuchalem mialem w wydychanym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.4.9 18:4:27

Pobyt w szpitalu przez prace

WITAM Wszystkich

Mam kilka pytan odnośnie odszkodowania za pobyt w szpitalu psychiatrycznym...opisze jak sytuacja wygląda :

Mój brat (22lata) trafił do takiego szpitala jakies 4 tyg temu,teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.9 16:17:24

czy podlega pod giodo

Witam,
czy prowadzac serwis ogłoszeniowy w sposob niezarobkowy, jako osoba prywatna podlega sie pod giodo oraz wymagania dot. polityki bezpieczenstwa? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.9 14:9:40

CZY PELNOMOCNICTWO MUSI BYC NAPISANE RECZNIE CZY MOZE BYZC NAPISANE KOMPUTEROWO

CZY PELNOMOCNICTWO MUSI BYC NAPISANE RECZNIE CZY MOZE BYZC NAPISANE KOMPUTEROWO ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.9 11:53:26

odszkodowanie kolizja

Witam, Jeżeli jest Pan zainteresowany to służę pomocą. To co mogę powiedzieć teraz to fakt, iż kwota jest tak wysoka wynika prawdopodobnie z wyceny biegłego jako likwidatora szkód. Takiego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.4.9 11:9:7

zaniżone odszkdownaie

Witam,

Służę pomocą. Jeżeli jest Pan nadal zainteresowany proszę o kontakt tel. Takie działanie ze strony firm ubezpieczeniowych to niemal standard. Jak rozumiem już otrzymał Pan odszkodowanie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.4.9 10:58:31

Opieka nad dzieckiem- Pomocy!!

Witam, Przede wszystkim spokojnie. Daje się Pani bardzo zastraszyć a to już jest niebezpieczne, bo będzie podejmować Pani nierozsądne i emocjonalne decyzje. Proszę pamiętać, że w sądzie wszystko ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.4.9 10:51:48

Kobieta klamie na sprawie o alimenty

Witam, Jak rozumiem dziecko jest Pana? Jeżeli matka dziecka według Pana wiedzy podaje nieprawdziwe informacje to oczywiście może je Pan podważać. Koszty związane z lokalem można zweryfikować ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.4.9 10:35:49

zwrot kosztów za utrzymanie dziecka

Witam,

Może wystąpić o zaległe alimenty ale tylko 3 lata wstecz. Natomiast musi udokumentować fakt poniesionych z tego okresu kwot zaciągniętych zobowiązań czy pożyczek, które nadal spłaca ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.4.9 10:30:31

czy to obowiazek spóldzielni ?

[cytat]

Sugeruję wysłać spółdzielnię na drzewo. Nie mogą domagać się wymiany toalety bez wykazania, że jest ona przyczyną wycieku.

[/cytat]

niestety wiekszosc spoldzielni sie do tego ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.4.9 10:9:21

Kodeks karny czy kodeks cywilny?

Jan Kowalski prowadzi biuro podróży "Legniczanka". Zawarł umowę z PZU S.A. oddział Legnica o zorganizowanie imprezy integracyjnej dla pracowników tego oddziału. W umowie zapewnił, że jest właścicielem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.9 9:10:11

Zwrot sprzedanego sprzętu

Umowa została zawarta i zrealizowana. Jeśli durna baba chce iść z tym na policję, to niech idzie, ale co chce złości? Że kupiła używany sprzęt, który po jednym dniu zwróciła i domaga się ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.4.8 21:58:37

Pracownik samorządowy

Czy jest przepis określający czas przez jaki były pracownik samorządowy nie może być zatrudniony w firmie na rzecz której wydawał decyzje administracyjne ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.8 19:7:6

dlug komorniczy

Bardzo dziękuję za odpowiedz na mój post,byłam wczorajszego dnia u prawnika i powiedział że nie widzi pozytywnego rozwiązania jak tylko porozumieniem się z wierzycielem o anulacje odsetek i rozłożenie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.4.8 18:29:30

Od kiedy kasa fiskalna?

Witam!

Mam zamiar otworzyć gabinet weterynaryjny i mam w związku z tym kilka pytań.

Po pierwsze czy kasę fiskalną muszę już mieć od samego początku działalności czy dopiero jak przekroczę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.4.8 13:39:19

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika