Forum prawne (strona 245)
Czy mogę się ubiegać od brata jakiejkolwiek spłaty majątkowej ?
Czy mogę się ubiegać od brata jakiejkolwiek spłaty majątkowej ? Mam troje rodzeństwa . Kilka lat temu rodzice przepisali cały majątek na najmłodszego syna, reszta dzieci w tym ja dowiedzieliśmy ... Zobacz wątek2014.3.30 22:0:37
Prowadzenie ewidencji odpadów
Witam.Najpierw opisze po krótce moją działalność. Moja firma zajmuję się obrotem surowców. Głównie makulaturą i folią. Z grubsza wygląda to tak, że odpieram/odkupuję surowce od prywatnych ... Zobacz wątek
2014.3.30 21:51:5
Podatek po sprzedaży domu w ciągu 2 lat ?
W latach '90-tych moi rodzice przepisali na mnie i moje rodzeństwo dom.Dom ten został niedawno sprzedany, a kwota podzielona pomiędzy mnie i dwojga mojego rodzeństwa.
Czy prawdą jest, że każde ... Zobacz wątek
2014.3.30 20:41:23
Odmowa wejścia do lokalu.
Odmowa wejścia do lokalu. Witam, Zostało mi odmówione wejść do pubu bez żadnego powodu(nie spodobałem się ochroniażowi) Nie istnieją punkty w regulaminie uniemożliwiające mi wejście. Byłem ... Zobacz wątek2014.3.30 1:40:0
Rada Osiedla nie chce przedstawić faktur za utrzymanie osiedla
Dobry wieczór, mam następujące pytanie. Na naszym osiedlu funkcjonuje Rada Osiedla. Od wielu lat mieszkańcy płacą roczną składkę na rzecz pokrycia kosztów utrzymania osiedla. Kwota ta została ... Zobacz wątek2014.3.29 19:42:6
Czy wynajmujący jest "na prawie"?
Witam serdecznie,Od m-ca listopada 2013r. byłem najemcą mieszkania na umowie na czas nieokreślony z możliwością jednomiesięcznego wypowiedzenia przez obie strony. Współpraca nie układała ... Zobacz wątek
2014.3.29 17:31:41
umowa zlecenie- rekord? pomocy! proszę!
mam podpisaną taką umowę:"
umowa zlecenie nr....
w dniu 3.03. w ...... pomiędzy .... (agencja pracy tymczasowej)
z siedziba ....... zwanym dalej zleceniodawca
reprezentowanym przez właściciela ... Zobacz wątek
2014.3.29 13:0:9
hurtownia kruszywa w bezpośrednim sąsiedztwie - prośba o pomoc
Witam.Jestem właścicielem posesji, w której bezpośrednim sąsiedztwie rozpoczęła działalność hurtownia kruszywa. Potrzebuje pomocy w uzyskaniu informacji czy można w sąsiedztwie domów mieszkalnych ... Zobacz wątek
2014.3.29 1:9:45
moi rodzice są zchorowani, spółdzielnia zasądziła prawomocną eksmisję na 11.04.2014 z tytułu
moi rodzice są zchorowani, spółdzielnia zasądziła prawomocną eksmisję na 11.04.2014 z tytułu zaległości za czynsz( nadmienię tylko, że dostalam wydruki analityczne od komornika j kwota zadłużenia ... Zobacz wątek2014.3.28 21:3:42
Wypadek w Pracy i L4
W przypadku powyższego problemu zachęcam do kontaktu z Wielkopolską Grupą Prawniczą specjalizującą się w prawie pracy. Taki kontakt nic Cię nie kosztuje. Zapraszam! ... Zobacz wątek2014.3.28 15:55:19
Wyłudzenie? Oszustwo?
Opiszę po krótce sytuację z jaką mam do czynienia. Moja mama trafiła na początku grudnia na oddział psychiatryczny jednego ze szpitali w którym przebywała do drugiej połowy stycznia w wyniku ... Zobacz wątek2014.3.28 10:8:10
Od trzech miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim od psychiatry. Pierwszy lekarz stwierdził u mnie
Od trzech miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim od psychiatry. Pierwszy lekarz stwierdził u mnie depresję i dał mi 1 miesiąc zwolnienia. Leki nie pomagały, więc zmieniłam lekarza na kolejnego ... Zobacz wątek2014.3.28 1:49:31
unieważanienie aktu notarialnego
witam, poszukuję kancelarii któa podejmie się sprawy unieważania aktu noatialnrgo. Jestem w identycznej sytuacji co Państwo Szymulowie z Zabierzowa - dość głośna sprawa : http://www.lex.pl/czytaj/-/artykul/sad-uniewaznil-akt-notarialny-sprzedazy-domu ... Zobacz wątek2014.3.27 21:47:15
Rozwod - ja tak, on nie - co dalej?
Sprobuje inaczej sformulowac pytanie. Zakladamy, ze sie wyprowadzam ze wspolnego mieszkania jeszcze podczas trwania procesu - wlasciwie zaraz po zlozeniu pozwu. Moj maz nie placi rachunkow za prad, wode, ... Zobacz wątek2014.3.27 21:25:11
wynagrodzenie dla adwokata po zakończonej sprawie
witam,chcę skorzystać z usług adwokata, sprawa dotyczy nieruchomości o którą chcę się sądzić. czy jest w ogóle taka możliwość by dogadać się z adwokatem, żeby wynagrodzenie dla adwokata ... Zobacz wątek
2014.3.27 20:37:10
wynagrodzenie dla po zakończonej sprawie
witam,chcę skorzystać z usług adwokata, sprawa dotyczy nieruchomości o którą chcę się sądzić. czy jest w ogóle taka możliwość by dogadać się z adwokatem, żeby wynagrodzenie dla adwokata ... Zobacz wątek
2014.3.27 20:34:25
Reklamacja UPS
Witam serdecznie,Jestem w trakcie przygotowywania reklamacji do firmy kurierskiej UPS, dlatego też proszę o pomoc.
Moja sytuacja wygląda następująco:
W poniedziałek zamówiłam kuriera do ... Zobacz wątek
2014.3.27 13:15:34
Dobudowa balkonów we wspólnocie
Witam!Wspólnota chce dobudować balkony. Od kwietnia mamy płacić dodatkowy fundusz na ten cel przez 4 lata. Jest to wysoka kwota na którą mnie nie stać. W bloku jest 60 mieszkań, 20 osób zgodziło ... Zobacz wątek
2014.3.27 12:53:31
Jestem nauczycielem w szkole specjalnej. Obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim 100% płatnym bo jestem
Jestem nauczycielem w szkole specjalnej. Obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim 100% płatnym bo jestem w ciąży. Czy przysługuje mi dodatek motywacyjny oraz dodatek za trudne warunki pracy? ... Zobacz wątek2014.3.27 12:28:54
mam pytanie czy można zawiesić lub zrezygnować z wcześniejszej emerytury?
mam pytanie czy można zawiesić lub zrezygnować z wcześniejszej emerytury? jestem matką niepełnosprawnego dziecka zrezygnowałam z pracy gdyż moja córka potrzebowała całodobowej opieki. miałam ... Zobacz wątek2014.3.26 23:59:27
Wycinka drzew
Na działce budowlanej gminy porosły drzewa(brzozy),które zasłaniaja moje solary.Drzewa rosną,są coraz większe -około 50szt. i stanowią problem dla mnie, gdyż zainwestowałem w system solarny ... Zobacz wątek2014.3.26 21:10:13
Czy wydawnictwa, księgarnie itp. mogą oskarżyć mnie o łamanie praw autorskich używając treści
Czy wydawnictwa, księgarnie itp. mogą oskarżyć mnie o łamanie praw autorskich używając treści ich książek, utworów itp. w kompilacji. Kompilacja - praca, utwór będące połączeniem fragmentów ... Zobacz wątek2014.3.26 0:11:51
Witam mam pytanie czy właściciel kamienicy ma obowiązek dania mi zastępczego mieszkania na czas remontu.
Witam mam pytanie czy właściciel kamienicy ma obowiązek dania mi zastępczego mieszkania na czas remontu. Drugie pytanie czy ma prawo przenieś mnie do mniejszego lokalu niż posiadam teraz. Mam kolejnego ... Zobacz wątek2014.3.25 17:50:43
Poszukuję mojego ojca od rozwodu moich rodziców (34lata temu) nie mam z nim kontaktu znam tylko imię
Poszukuję mojego ojca od rozwodu moich rodziców (34lata temu) nie mam z nim kontaktu znam tylko imię i nazwisko oraz potencjalną miejscowość w której może mieszkać . Jak mogę go odnaleść ? ... Zobacz wątek2014.3.25 15:9:42
Umowa z kamerzystą - proszę o pomoc
Witammam problem z kamerzystą, który nie chce oddać filmu z wesela.
Umowa była zawarta 5 lutego 2013,wesele odbyło się 28.09.2013 i do tej pory nie mamy filmu a kamerzysta ciągle zwleka. ... Zobacz wątek
2014.3.25 14:30:39
Witam,proszę o informacje czy na działce z MPZP jest możlwiość prowadzenia usług (gabinetu lekarskiego)
Witam,proszę o informacje czy na działce z MPZP jest możlwiość prowadzenia usług (gabinetu lekarskiego) jeśli funkcja podstawowa to mieszkalna o zabudowie domów wolnostojących jednorodzinnych ... Zobacz wątek2014.3.25 0:34:57
dyscyplinarka
W przypadku powyższego problemu zachęcam do kontaktu z Wielkopolską Grupą Prawniczą specjalizującą się w prawie pracy. Taki kontakt nic Cię nie kosztuje. Zapraszam! ... Zobacz wątek2014.3.24 20:21:7
zakupilem auto w z drugiejn reki w urzedzie okazalo soie ze urzad skarbowy zablowowal rejestracje auta
zakupilem auto w z drugiejn reki w urzedzie okazalo soie ze urzad skarbowy zablowowal rejestracje auta co robic ... Zobacz wątek2014.3.24 19:48:32
Spadek a płacenie czynszu.
Spadek a płacenie czynszu. W mieszkaniu bo babci , który sądownie ma 5 spadkobierców całe życie mieszkał i jest dalej zamedlowany wujek. Czy jeśli wujek się wyprowadził , ale nei wymeldował ... Zobacz wątek2014.3.24 19:14:24
Dom jednorodzinny
Witam. Moja babcia ktora juz nie żyje przepisala dom jednorodzinny mojej siostrze lecz prawo dożywotniego zamieszkana ma mój wujek czyli syn babci. Co mozna zrobić by pozbyc sie tego wujka z,domu? ... Zobacz wątek2014.3.24 17:34:42
towarzystwo budownictwa spolecznego
Witam. Mam pytanie moja mama mieszkala w mieszkaniu należącym do towarzystwa budownictwa spolecznego spolka z o.o. Jej okna zakwalifikowano do wymiany lecz dopiero na rok 2014 moja mama patrzac w jakim ... Zobacz wątek2014.3.24 17:28:52
2014.3.24 15:16:32
Transakcje zbliżeniowe - niedozwolony debet
Witam. Jakiś czas temu dokonałem kilku transakcji zbliżeniowych, z których potem na koncie stworzył się niedozwolony debet. Po jakimś czasie zwróciłem kupione przedmioty, w sklepie ekspedientka ... Zobacz wątek2014.3.24 14:46:10
organ działa wbrew wyrokowi sądu
Stan faktyczny został ustalony wyrokiem sadu a pomimo tego organ prowadząc postępowanie stworzył swój stan "faktyczny" (bardziej odpowiednie słowo to fikcyjny). Co należy zrobić w takim wypadku, ... Zobacz wątek2014.3.24 12:58:0
dochodzenie roszczeń
najłatwiej jest dochodzić roszczeń z utraconych korzyści czy z rzeczywistych strat (w tym tych przyszłych) w procesie cywilnym z organem administracji samorządowej? ... Zobacz wątek2014.3.24 12:18:40
jak sporządzić pismo o wyegzekwowanie wyroku sądu
Ktoś pisał kiedyś pismo w tym temacie? Może posiadacie wyroki sądu lub decyzje organów administracyjnych które nakazują jednostkom niższego stopnia egzekwowanie tytułu wyroku? Co najlepiej zawrzeć ... Zobacz wątek2014.3.24 12:6:10
Szanowny Panie mecenasie! Mieszkam w Szwecji 30 lat i posiadam obywatelstwo szwedzkie. Moja zona mieszka
Szanowny Panie mecenasie! Mieszkam w Szwecji 30 lat i posiadam obywatelstwo szwedzkie. Moja zona mieszka 17 lat ze mna, ma pobyt staly w Szwecji, ale jest obywatelka Ukrainy. Chcemy kupic mieszkanie w ... Zobacz wątek2014.3.23 17:34:41
Czy polski komornik moze przelac alimenty zasadzone na moje dzieci na konto w Anglii? Czy musze zalozyc
Czy polski komornik moze przelac alimenty zasadzone na moje dzieci na konto w Anglii? Czy musze zalozyc konto w Polsce? Ojciec moich dzieci ma zasadzone alimenty, po paru latach komornikowi udalo sie sporadycznie ... Zobacz wątek2014.3.23 9:36:11
Umowa najmu opłaty a zaliczka właściciela
Palant chce Pana orżnąć. Jeśli płacił Pan zaliczki, muszą one zostać rozliczone z rzeczywistym zużyciem na podstawie faktur. Dobrze Pan to rozumie zaliczka - zużycie i tak należy poinformować ... Zobacz wątek2014.3.22 21:29:54
komornik a alimenty
Witam serdecznie wszystkich i z góry przepraszam za jakiekolwiek błędy bo jestem tu nowa.Mam problem a mianowicie mieszkam za granicą w Polsce otrzymuje alimenty na córkę,komornik mi zablokował ... Zobacz wątek2014.3.22 13:42:24
Zmarł mój ojciec który nigdy nie pracował i nie był ubezpieczony w wieku 61 lat trafił do szpitala
Zmarł mój ojciec który nigdy nie pracował i nie był ubezpieczony w wieku 61 lat trafił do szpitala miał operacje okazało się że miał raka i zmarł.Kto ponosi koszty leczenia i pogrzebu?Nadmieniam ... Zobacz wątek2014.3.22 11:32:21
witam serdecznie
Witam tak czytam na tym forum i stwierdzam jedno faceci maja terz przerabane nikt niebierze pod uwage ich ucZuc i emocji bo mamy chory kraj i chore obyczaje wiem bo sam to teraz przerabiam a trwa to juz ... Zobacz wątek2014.3.21 22:41:10
problem z kontaktem z wlasnym dzieckiem
Witam moja ex zona zdradila mnie gdyż ja pracowalem za granica aby utrzymac jej studia dom i nasza coreczke.a teraz ona domagA sie odemnie abym zrzekl sie wlasnego dziecka mimo ze od czterech lat place ... Zobacz wątek2014.3.21 21:54:5
Rezygnacja z podjecia pracy po 3 dniach pracy a nie podpisana umowa
Proszę o pomoc i poradę w sprawie rezygnacji z pracyPrzepracowałam w nowej pracy (zaznaczę że była to moja pierwsza praca) 4 dni po czym zrezygnowałam, gdyż nie wytrzymałam fizycznie i o tym ... Zobacz wątek
2014.3.21 21:13:55
jeszcze raz
Witam jeszcze raz ja cos mi niewyszlo to pisanie ale chcialem tylko sie zwierzyc ze przacowalem za granica dla dobrego bytu mojej rodzinie a ona wybrala inne zycie i innego partnera i zastalem ich razem ... Zobacz wątek2014.3.21 20:18:4
problem
[cytat]Witam mam problem z byla zona moja coreczka ma teraz szesc latek rozwiodlem sie z moja ex z powodu zdrady pracowalem w cholandi i staralem dzieci.a mojej ex i jej partnerowi ciagle cos nie pasuje ... Zobacz wątek
2014.3.21 20:11:51
Witam jestem kierowcą ciężarówki miałem sprawę w sądzie o ingerencje w urządzenie rejestrujące
Witam jestem kierowcą ciężarówki miałem sprawę w sądzie o ingerencje w urządzenie rejestrujące czas pracy.Uznano mnie za winnego mam zapłacić kare 2000zł i przy wydaniu wniosku o niekaralność ... Zobacz wątek2014.3.21 20:3:55
Druga sprawa rozwodowa
Wiatm! Mam pytanie dotyczące drugiej sprawy rozwodowej. Na pierwsza sie nie wstawiłem, i nawet nie odebrałem wezwania bo jestem za granica...wiec czekam teraz na termin drugiej sprawy. Problem polega ... Zobacz wątek2014.3.21 15:1:38
czy należy się dzien wolny gdy żonie umrze babcia?
ile nalezy sie wolnego jak umrze mama a pracuje na umowe zlecona ... Zobacz wątek2014.3.21 14:10:55
Jak umorzyć spłatę chwilówek! Proszę pomóżcie!
Jestem w kropce, mam pożyczki na łączną kwotę ok 5000 zł. W 4 serwisach typu vivus itp. pracuję na 1/4 etatu, i nie mam możliwości spłacenia tego. Od kilku miesięcy przychodzą listy z przedsądowym ... Zobacz wątek2014.3.21 13:2:37
Masz inne pytanie do prawnika?