Forum prawne (strona 243)
Wynagrodzenie za Staż 2014r
Ja byłem na stażu od X 2013 do styczeń 2014 i mam ponad 10 letni staż pracy. Z UE dostawałem 988.40 netto , w drugiej części stażu finansowany przez Fundusz Pracy dostawałem 844,44 netto - to ... Zobacz wątek2014.4.15 20:2:21
emerytura pomostowa przy wypowiedzeniu umowy o pracę
Witam,czy jeśli sama wypowiem umowę o pracę mogę się starać u emeryturę pomostową (kobieta, 55 lat)? ... Zobacz wątek
2014.4.15 17:6:36
Pomoc w doborze literatury
Witam, w jakich podręcznikach mógłbym szukać pojęcia takiego jak "rodzaje zeznań świadka"? Piszę pracę na temat zeznań świadka w postępowaniu administracyjnym i bardzo prosiłbym o pomoc w ... Zobacz wątek2014.4.15 16:36:31
Czy mozna kogoś zameldować na pobyt czasowy na działce niezabudowanej?
Czy mozna kogoś zameldować na pobyt czasowy na działce niezabudowanej? Witam,Czy posiadając adres (nazwa ulicy i nr) można zameldować kogoś na działce budowlanej na pobyt czasowy? ... Zobacz wątek
2014.4.15 13:28:39
Swięta, dwoje dzieci, a do ojciec chce wziąć tylko jedno.
Witam.Uprzejmie proszę o Panstwa radę.
Jestem po rozwodzie, dwoje dzieci. Były mąż co drugi tydzień powinien zabierać dzieci na weekendy do siebie.
W chwili obecnej bierze tylko młodszego ... Zobacz wątek
2014.4.15 11:59:57
Nienormalna sąsiadka
Witam!Wraz ze znajomymi wynajmuję mieszkanie we Wrocławskim bloku. Na początku kwietnia właściciel mieszkania sprzedał je i kupił inne a nas na nie przeniósł. Teraz dokładnie pod nami mieszka ... Zobacz wątek
2014.4.15 10:6:48
alimenty od dziecka/ pozew o badania na ojcostwo i o alimenty
Witam, piszę w imieniu pewnej znajomej. Otóż jest ona mamą pięknej rocznej córeczki. Ojciec uciekł przed jej narodzinami i teraz chciałaby uzyskać alimenty na dziecko, niestety najpierw trzeba ... Zobacz wątek2014.4.14 15:25:53
2014.4.14 13:23:54
Likwidacja rachunku OFE PZU "Złota jesień"
Witam :) Czy osoba, która otrzymuje rentę inwalidzką (na razie decyzja do 2017 r.)i jest osobą całkowicie nie zdolna do pracy moze złożyć wniosek o likwidacje rachunku OFE i jednorazową wypłatę ... Zobacz wątek2014.4.14 13:7:11
2014.4.14 7:33:38
Alimenty w rodzinie zastępczej - pilne!!!!!!
Jak mogę odzyskać od matki dziecka kwotę połowy zapłaconych przeze mnie alimentów na dziecko, które znajduje się w rodzinie zastępczej, matka dziecka urwała kontakt i do dziś miejsce jej zamieszkania ... Zobacz wątek2014.4.13 14:0:25
Ugoda
Miałam wykonaną operację prywatnie. Była wykonana niewłaściwe, z konsekwencjami, potem dwie poprawkowe również nieudane. W końcu udało mi się dojść do ugody z lekarzem. Otrzymam zwrot kosztów ... Zobacz wątek2014.4.13 12:25:12
funkcjonariusz na wyborach
Historyjka obrazkowa.Dzień wyborów. Lokal wyborczy.
Pewien łobuz wpada tam i zaczyna zakłócać porządek. Pan członek Obwodowej KW, zgodnie z wytycznymi, żąda opuszczenia lokalu przez łobuza. ... Zobacz wątek
2014.4.13 10:24:37
Udziały w spółce zoo - mniej niż 10%
1. Nie musisz zakładać działalności gospodarczej,chyba że chcesz świadczyc usługi dla owej spóki i wystawiać dla niej f-ry.2.Chodzi o zysk z owej spółki to nie musisz mieć podpisanej także ... Zobacz wątek
2014.4.13 9:16:23
Gnojnik
Witam !Mam problem ze sąsiadem. Jest on rolnikiem posiadającym około 5 krów i ponad 40 świń. Moim problem jest fetor wydobywający się z gnojówki. Szczególnie nie do zniesienia jest on w upalne ... Zobacz wątek
2014.4.12 19:51:51
Ochrona danych osobowych- Stypendium
Witam, moja sprawa dotyczy stypendium rektora dla najlepszych studentów, które na naszej uczelni przyznawane jest na podstawie osiągnięć. Zostało mi przyznane stypendium po ponownym rozpatrzeniu ... Zobacz wątek2014.4.12 13:24:31
podwyzka przed emerytura
Witam!Bardzo proszę o pomoc bo jestem laikiem w tych sprawach.Moja mama ma 4 lata do emerytury,jest w okresie chronionym.Słyszała gdzieś że jest taki przepis który mówi że z tego powodu (przed ... Zobacz wątek2014.4.11 20:35:9
potrzebuje pomocy ogromny kłopot z ojcem dzieci - chce mi je zabrać!!!
Przepraszam, jeżeli moja wypowiedź wydała się Pani zbyt obcesowa. Czasami jednak okazuje się, że w rzeczywistości zasięgnięcie porady profesjonalisty nie jest aż tak drogie, jak się wydaje. ... Zobacz wątek2014.4.11 13:23:51
nie chcę drogi koniecznej po swojej działce
Witam, mam problem z moim sąsiadem który rości o ustanowienie służebności drogi koniecznej po mojej działce. Zgodnie z przepisem art. 145 § 1 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 roku Kodeks cywilny ... Zobacz wątek2014.4.11 11:41:15
Fałszywe oskarzenie o molestowanie -zachowanie dobrego imienia
Co raz częściej podopieczni rodzin zastępczych zaskarżają ( opowiadają) o rzekomym molestowaniu przez opiekuna.Osatnio dowiedziałam się,ze jedna nastolatka,doniosła w opiece na rzekome molestowanie.Mężczyzna ... Zobacz wątek
2014.4.11 10:47:54
Meldunek/sprzedaż mieszkania/trudna sytuacja rodzinna
Witam,Proszę o pomoc w niżej opisanej sytuacji:
Od dziadków, na mocy darowizny otrzymałem mieszkanie. Wcześniej w tym mieszkaniu mieszkał i zameldowany był mój ojciec, jednakże na skutek różnych ... Zobacz wątek
2014.4.10 23:33:54
Dotacje na otworzenie firmy a wyjazd zagranicę dla złapania kontraktu
Hej!Nie wiem czy dział odpowiedni, jak nie tak to prosiłbym o przeniesienie. :)
Mam zamiar ubiegać się o dotacje z PFRONu (mam lekki stopień niepełnospr.) na otworzenie firmy.
Tutaj ich ... Zobacz wątek
2014.4.10 22:8:15
zniesienie współwłaśności
Witam! Jeżeli dla tych 2 nieruchomości właściwe są 2 różne sądy, to niestety trzeba złożyć osobne wnioski do 2 sądów. ... Zobacz wątek2014.4.10 20:9:48
Możlowość reklamacji ?
Witam, niedawno z tata byliśmy oglądać drzwi które chcieliśmy kupić w castoramie. Na miejscu okazało się że nie ma jednego wymiaru drzwi i mają dowieźć - mimo że produkt jest na 1 stronie ... Zobacz wątek2014.4.10 19:40:15
EPU (e-Sąd): przedłużenie terminu do wskazania adresu pozwanego
Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz. Po osobistej wizycie 7.04 Urzad Gminy dal mi dzis pisemna odpowiedz. Niestety pozwany wymeldowal sie z pobytu stalego w 2008 r.,i nigdzie nie jest zameldowany (ani ... Zobacz wątek2014.4.10 18:15:13
Wykorzystanie przez pracodawce informacji.
Witam wszystkich.Temat może trochę dziwny, ale już tłumacze o co chodzi.
Pracuje w firmie, która udostępnia swoim klientom dostęp elektroniczny przez internet do danych ich dotyczących. Dyrektor ... Zobacz wątek
2014.4.10 13:35:24
Czy należy mi się odprawa rentowa jeśli w czasie świadczenia rehabilitacyjnego skończyła mi się
Czy należy mi się odprawa rentowa jeśli w czasie świadczenia rehabilitacyjnego skończyła mi się umowa o prace? Zastanawiam się czy należy mi się odprawa jęli 15 kwietnia mam komisję rentową, ... Zobacz wątek2014.4.10 11:30:3
Wypowiedzenie umowy na czas nieokreślony
Witam, mam problem z wypowiedzeniem umowy wynajmu mieszkania (jestem wynajmującą). W umowie jest zapis o 3 miesiecznym okresie wypowiedzenia.Chciałam się wyprowadzić 30 czerwca.
Przed końcem ... Zobacz wątek
2014.4.10 0:22:42
czym jest pojazd wolnobieżny????
Pojazd wolnobieżny według definicji z ustawy Prawo u Ruchu Drogowym to pojazd silnikowy, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km / h z wyłączeniem ciągnika rolniczego ... Zobacz wątek2014.4.10 0:22:36
Nie dostałam wynagrodzenia
Pozew do sądu cywilnego o wydanie nakazu zapłaty. ... Zobacz wątek2014.4.9 20:40:16
W jaki sposób rozliczyć się z podatku PIT za 2013 rok gdy były pracodawca nie wystawił PIT-11?
W jaki sposób rozliczyć się z podatku PIT za 2013 rok gdy były pracodawca nie wystawił PIT-11? W styczniu 2013 roku rozwiązałam umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy pracodawcy, w trybie art. ... Zobacz wątek2014.4.9 19:17:31
Jazda samochodem bez prawa jazdy
WitamChcialbym uzyskac co mi grozi za jazde samochodem nie majac prawa jazdy. Otóż 4 miesiace zostalem zlapany za jazde po alkoholu wg urzadzenia stacjonarnego w ktore dmuchalem mialem w wydychanym ... Zobacz wątek
2014.4.9 18:4:27
Pobyt w szpitalu przez prace
WITAM WszystkichMam kilka pytan odnośnie odszkodowania za pobyt w szpitalu psychiatrycznym...opisze jak sytuacja wygląda :
Mój brat (22lata) trafił do takiego szpitala jakies 4 tyg temu,teraz ... Zobacz wątek
2014.4.9 16:17:24
czy podlega pod giodo
Witam,czy prowadzac serwis ogłoszeniowy w sposob niezarobkowy, jako osoba prywatna podlega sie pod giodo oraz wymagania dot. polityki bezpieczenstwa? ... Zobacz wątek
2014.4.9 14:9:40
CZY PELNOMOCNICTWO MUSI BYC NAPISANE RECZNIE CZY MOZE BYZC NAPISANE KOMPUTEROWO
CZY PELNOMOCNICTWO MUSI BYC NAPISANE RECZNIE CZY MOZE BYZC NAPISANE KOMPUTEROWO ... Zobacz wątek2014.4.9 11:53:26
odszkodowanie kolizja
Witam, Jeżeli jest Pan zainteresowany to służę pomocą. To co mogę powiedzieć teraz to fakt, iż kwota jest tak wysoka wynika prawdopodobnie z wyceny biegłego jako likwidatora szkód. Takiego ... Zobacz wątek2014.4.9 11:9:7
zaniżone odszkdownaie
Witam,Służę pomocą. Jeżeli jest Pan nadal zainteresowany proszę o kontakt tel. Takie działanie ze strony firm ubezpieczeniowych to niemal standard. Jak rozumiem już otrzymał Pan odszkodowanie ... Zobacz wątek
2014.4.9 10:58:31
Opieka nad dzieckiem- Pomocy!!
Witam, Przede wszystkim spokojnie. Daje się Pani bardzo zastraszyć a to już jest niebezpieczne, bo będzie podejmować Pani nierozsądne i emocjonalne decyzje. Proszę pamiętać, że w sądzie wszystko ... Zobacz wątek2014.4.9 10:51:48
Kobieta klamie na sprawie o alimenty
Witam, Jak rozumiem dziecko jest Pana? Jeżeli matka dziecka według Pana wiedzy podaje nieprawdziwe informacje to oczywiście może je Pan podważać. Koszty związane z lokalem można zweryfikować ... Zobacz wątek2014.4.9 10:35:49
zwrot kosztów za utrzymanie dziecka
Witam,Może wystąpić o zaległe alimenty ale tylko 3 lata wstecz. Natomiast musi udokumentować fakt poniesionych z tego okresu kwot zaciągniętych zobowiązań czy pożyczek, które nadal spłaca ... Zobacz wątek
2014.4.9 10:30:31
czy to obowiazek spóldzielni ?
[cytat]Sugeruję wysłać spółdzielnię na drzewo. Nie mogą domagać się wymiany toalety bez wykazania, że jest ona przyczyną wycieku.
[/cytat]
niestety wiekszosc spoldzielni sie do tego ... Zobacz wątek
2014.4.9 10:9:21
Kodeks karny czy kodeks cywilny?
Jan Kowalski prowadzi biuro podróży "Legniczanka". Zawarł umowę z PZU S.A. oddział Legnica o zorganizowanie imprezy integracyjnej dla pracowników tego oddziału. W umowie zapewnił, że jest właścicielem ... Zobacz wątek2014.4.9 9:10:11
Zwrot sprzedanego sprzętu
Umowa została zawarta i zrealizowana. Jeśli durna baba chce iść z tym na policję, to niech idzie, ale co chce złości? Że kupiła używany sprzęt, który po jednym dniu zwróciła i domaga się ... Zobacz wątek2014.4.8 21:58:37
Pracownik samorządowy
Czy jest przepis określający czas przez jaki były pracownik samorządowy nie może być zatrudniony w firmie na rzecz której wydawał decyzje administracyjne ? ... Zobacz wątek2014.4.8 19:7:6
dlug komorniczy
Bardzo dziękuję za odpowiedz na mój post,byłam wczorajszego dnia u prawnika i powiedział że nie widzi pozytywnego rozwiązania jak tylko porozumieniem się z wierzycielem o anulacje odsetek i rozłożenie ... Zobacz wątek2014.4.8 18:29:30
Od kiedy kasa fiskalna?
Witam!Mam zamiar otworzyć gabinet weterynaryjny i mam w związku z tym kilka pytań.
Po pierwsze czy kasę fiskalną muszę już mieć od samego początku działalności czy dopiero jak przekroczę ... Zobacz wątek
2014.4.8 13:39:19
Alimenty od rodziców
Może Pani się ubiegać o alimenty - zwłaszcza po wyprowadzce, bo teraz na pewno pojawi się obrona na zasadzie "zapewniam córce pożywienie i dach nad głową"; na pewno warto zbierać dowody ... Zobacz wątek2014.4.8 11:6:19
Czy mogę wnieść skuteczny pozew wobec Kolei Mazowieckich
Czy jeżeli kontroler będący zatrudniony pośrednio przez Koleje Mazowieckie w celu świadczenia usług na rzecz Kolei Mazowieckich w trakcie pełnienia swoich obowiązków służbowych naruszył moją ... Zobacz wątek2014.4.8 11:0:57
czy nadzór budowlany jest zobowiązany do udzielenia odpowiedzi w sprawie legalności postawienia budynków
czy nadzór budowlany jest zobowiązany do udzielenia odpowiedzi w sprawie legalności postawienia budynków ??Ile ma czasu na udzielenie takiej odpowiedzi?? ... Zobacz wątek
2014.4.8 7:45:26
PIT 37 mam mały zwrot podatku nie chcę aby zajął te kwotę komornik
Czy jest jakaś możliwość przekazania mojego zwrotu podatku na jakiś np charytatywny cel, tak by komornik nie zajął tej kwoty, to jest śmieszna kwota 59 zł ale chciałbym komuś ją ofiarować. ... Zobacz wątek2014.4.7 21:58:50
Masz inne pytanie do prawnika?