Forum prawne (strona 242)
Najscie właścicieli! pilne
Witam, wczoraj mialo miejsce nieprzyjemne zdarzenie tj siedze sobie w mieszkaniu az tu nagle otwierają sie drzwi i wchodza wlasciciele z awantura, ze mam sie wynosic bo mam nie zaplacone za miesiac tzn ... Zobacz wątek2014.4.24 18:53:22
czy moge sprzedac auto z opłaconym przezemnie vatem i cłem
Witamkupiłem auto opłaciłem vat w us i cło w uc ale trafił mi sie kupiec na to auto ( nie prowadze działalności gosp.) pytanie moje czy moge sprzedac auto z opłaconym przezemnie cłem i vatem ... Zobacz wątek
2014.4.24 17:56:22
Mandat - koleje mazowieckie
Witam, przedwczoraj dostałem mandat za brak biletu, sprawa wygląda dosyć śmiesznie, ponieważ bilet miałem, lecz pani w kasie zamiast biletu do Warszawy Zachodniej wydała mi do Wschodniej, o całej ... Zobacz wątek2014.4.24 15:47:21
Nieprzyjęcie mandatu karnego przez kierowcę - jak postępować w sądzie???
Nie ma czegoś takiego, że został Pan zmuszony do przesłuchania i podpisania zeznań. Jak Pana zmusili? Przystawili pistolet do głowy? W takiej sytuacji odmawia Pan przyjęcia mandatu i składania ... Zobacz wątek2014.4.24 14:35:46
Problem z przekonaniem urzędu udostępniającego dane o interesie prawnym w ich uzyskaniu (udowodnienie, że poszukiwana osoba zamieszkiwała w mieszkaniu, za które powstały zaległości czynszowe 11 tys,
W latach 2012 - 2013 wynajmowałem swoje mieszkanie lokatorce, z którą podpisałem umowę wynajmu. Do mieszkania wprowadził się także, bez uzgodnienia ze mną, konkubent lokatorki (ojciec jej dziecka, ... Zobacz wątek2014.4.24 14:2:6
Adsense - jak rozliczyć?
Dzień DobryUczę się jeszcze, mam dopiero 19 lat i staram się zarobić pare groszy na reklamach. Od lutego udało mi się uzbierać kwotę około 2 000 złotych.
Słyszałam, że muszę zacząć ... Zobacz wątek
2014.4.24 13:43:34
Lekki na receptę z zagranicy. Przemytnictwo?
Witam.Sprawa jest wesoła. Czeka mnie egzamin z cywila a mózg już pada. W Polsce na receptę dostępne są tabletki X które pomagają należycie ukrwawić mózg. Tabletki te można kupić od pana ... Zobacz wątek
2014.4.24 13:5:0
umowa o dzieło pomoc
Niedawno dostałam telefon jak się okazało z agencji pracy Pani wysłała mi umowę na e mail no i wypełniłam wszystko oprócz daty zawarcia umowy, czy to się liczy ze ja się zgodziłam, zawarłam ... Zobacz wątek2014.4.24 11:10:20
Witam zmarl moj dziadek ktory zostawil w polsce dom z dzialka jedyna spadkobierczynia jest moja mama
Witam zmarl moj dziadek ktory zostawil w polsce dom z dzialka jedyna spadkobierczynia jest moja mama ktora teraz ten dom z dzilka sprzeedala.Chcialam sie dowiedziec czy prawda jest ze 50% tego co dostala ... Zobacz wątek2014.4.24 10:30:58
podział majatku - prawo do mieszkania lokatorskiego
Witam,Sprawa jest trochę skomplikowana ale postaram się jakoś to opisać. Mój ojciec odszedł od mamy 5 lat temu. Półtora roku temu mama wniosła sprawę o rozdzielność majatkową oraz alimenty. ... Zobacz wątek
2014.4.24 10:14:3
alimenty,płacenie przez rodziców
Nie ma na to dobrego sposobu, niestety. Ale przede wszystkim zobowiązany do alimentacji jest ojciec dzieci, dziadkowie i dalsi krewni dopiero w dalszej kolejności, także na Pana miejscu aż tak bym ... Zobacz wątek2014.4.23 23:48:16
Nieruchomość
Czy należy pozwolenie,żeby cudzoziemcowi podarowały ziemię w Polsce ? ... Zobacz wątek2014.4.23 23:19:7
Lokalizacja pracownika w przestrzeni za pomocą sieci GSM
Witam...Pracuję w firmie, która wyposażyła mnie w telefon służbowy. Poruszam się pojazdem prywatnym, firma zwraca mi koszta przejazdu w kwocie 50gr/km. Czas pracy mam nielimitowany. Pracuję w ... Zobacz wątek
2014.4.23 20:55:30
podatek ze sprzedaży
Witam, potrzebuje porady. Ok. 3 m-cy sprzedałam( jako osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej) używaną i zepsutą swoja złotą biżuterie( łancuszek, pierscionki za małe, zgubione ... Zobacz wątek2014.4.23 20:13:50
jak napisac apelacje?dziekuje z gory jolanta
jak napisac apelacje?dziekuje z gory jolanta otrzymalam wyrok o placeniu alimentow na wnuki razem z mezem mamy 580 zl miesiecznie mamy ok.3000 razem wyplaty netto wydatki na mieszkanie i zobowiazania ... Zobacz wątek2014.4.23 18:28:39
Rozwód rodziców, wyprowadzka matki i pełnoletnich dzieci
Witam.Proszę o pomoc. Zacznę od początku aby wyjaśnić jak wygląda sytuacja. Mam 25 lat i mieszkam z dwójką rodzeństwa, z matką oraz ojczymem w domu jednorodzinnym. "Rodzice" się rozwiedli ... Zobacz wątek
2014.4.23 17:37:7
Prawa ojca
WitamRozstaliśmy się z partnerem (ojcem dziecka)z powodu jego braku zainteresowania dzieckiem. Nie zajmował się córeczką, często prowadziliśmy o to zarówno rozmowy jak i kłotnie. Nie potrafił ... Zobacz wątek
2014.4.23 16:32:18
Szkolenie wyjazdowe - kwestia dojazdu
Witam, prezes mojej firmy organizuje szkolenie interpersonalne ktore odbedzie sie poza miejscowoscia, w ktorej miesci sie zaklad pracy. Wyjazd zorganizowany autokarem z zakladu pracy. Szkolenie odbedzie ... Zobacz wątek2014.4.23 15:54:43
picie w miejscu publicznym
Witam. Wczoraj w godzinach wieczornych zostałem złapany na spożywaniu alko na mieście. Sytuacja wyglądała tak że stałem z kumplem na takim placu on miał piwo w ręku a ja odstawione z 1m ode mnie ... Zobacz wątek2014.4.23 13:3:51
Witam, Planuję założyć spółkę z o.o. W związku z tym, że liczę na dofinansowanie ze strony
Witam,Planuję założyć spółkę z o.o. W związku z tym, że liczę na dofinansowanie ze strony funduszy zalążkowych (30% udziałów), jak i brak wystarczającego wkładu na pokrycie kapitału ... Zobacz wątek
2014.4.22 22:12:53
Czy przysługuje jakiś zasiłek dla bezrobotnej żony która zajmuje się niepełnosprawnym mężem
ja mam ten sam problem i to samo pytanie, bardzo proszęo pomoc i odpowiedźSylwia ... Zobacz wątek
2014.4.22 20:14:56
Fikcyjne ubezwłasnowolnienie
WitamMoja mama została częściowo ubezwłasnowolniona, rzekomo na wniosek męża z którym nie utrzymuje kontaktu od wielu lat. Tylko że wszyscy włącznie z sądem, wyznaczonym opiekunem prawnym ... Zobacz wątek
2014.4.22 19:32:18
Sąd przyznał dziecko mojemu mężowi
Witam!!moja sprawa jest dosc skaplikowana..wyprowadzilam sie od meza pod koniec wrzesnia 2013r mamy 3 letniego synka ktory zawsze byl przy mnie..kiedy wyprowadzilam sie synek oczywiscie zamieszkal ze mna.13 ... Zobacz wątek2014.4.22 17:19:54
Uporczywa sąsiadka
Bezbronność nie jest stanem faktycznym, lecz stanem umysłu. Każdy może się z tego uwolnić. ... Zobacz wątek2014.4.22 13:43:28
Nie zapłacone mandaty MZK
Witam!A moja sytuacja jest taka (nie pytajcie dlaczego :P)
1. W latach 2008-2011 dostałam mandat. Wcześniej nie wiedziałam, że jest coś takiego jak przedawnienie. Kiedy w 2012 roku otrzymałam ... Zobacz wątek
2014.4.22 10:2:5
zatrudnienie w Polsce przez firme zagraniczną
zna ktoś z Was odpowiedź?[cytat]
Precyzuję mój przypadek:
Firma jest całkowicie niemiecka, z siedziba w Niemczech. Nie ma odziału ani żadnej społki-córki w Polsce. Chce jako niemiecka ... Zobacz wątek
2014.4.21 21:39:46
Kara w zawieszeniu za pasesrstwo umyslne a praca w ochronie
Kara w zawieszeniu za pasesrstwo umyslne a praca w ochronie witam, chciałem sie dowiedziec czy moge podjac prace jako ochroniaz 1 stopnia , 1999roku zostałem skazany prawomocnym wyrokiem za paserstwo ... Zobacz wątek2014.4.21 15:7:35
ile płaci zus za 1 uszczerbku na zdrowiu?
Uległem wypadkowi w pracy umowa zlecenie czy nalezy sie odszkodowanie z zus ? ... Zobacz wątek2014.4.19 21:15:58
Podjęcie pracy a dodatek aktywizacyjny
Witam,Mam pytanie odnośnie dodatku aktywizacyjnego, zgodnie z tym o czym przy rejestracji jako osoba bezrobotna Pani mnie informowała to wówczas gdy sam podejmę pracę otrzymam taką oto pomoc ... Zobacz wątek
2014.4.19 20:27:58
Pod koniec marca razem z mężem złożyliśmy apelację od wyroku sądu jak długo trzeba czekać na
Pod koniec marca razem z mężem złożyliśmy apelację od wyroku sądu jak długo trzeba czekać na termin sprawy Proszę o odpowiedż ... Zobacz wątek2014.4.19 18:27:16
Prawo Austryjackie
Witam mam pytanie dotyczące prawa Austryjackiego, jeśli podpiszemy umowę z pracodawcą (tamtejszą firmą) na wykonywany zawód powiedzmy elektryk czy hydraulik, a nie mamy defakto takich uprawnien, ... Zobacz wątek2014.4.19 0:45:34
Skomplikowany problem z sąsiadami
Proponuję zainstalować monitoring (dyskretnie, żeby nie wiedzieli, że jest) i nagrywać wszystko. Po zainstalowaniu monitoringu naprawić wszelkie szkody i poczekać, aż znów coś zniszczą. Z tym ... Zobacz wątek2014.4.18 22:23:59
Spadek Po Babci,Czesc po zmarlym ojcu
WitamMam pytanie odnosnie spadku po babci.Mam brata,razem z bratem dostalismy w spadku dom po ojcu w 2007r, w 2009 roku brat odpisal mi swoja ? umowilismy sie ze wezmie calosc po mamie i kazdy bedzie ... Zobacz wątek
2014.4.18 22:1:18
opieka nad dzieckiem po smierci samotnego rodzica
witamwidziałam podobne tematy jednak chcę rozszerzyć pytanie.
Samotnie wychowuję 5 letnie dziecko, mąż zmarł gdy byłam w ciąży. Nie mam rodzeństwa, z dalszą rodziną nie mam bliskiego kontaktu. ... Zobacz wątek
2014.4.18 20:45:0
podatek za pracę na statku duńskim (sidziba firmy zatrudniającej marynarza mieści się w Dani)
Mój mąż w zeszłym roku (2013r) był na kontrakcie marynarskim na statku duńskim, siedziba firmy zatrudniającej męża miesci się w Danii.Proszę o pomoc w rozliczeniu podatkowym tego kontraktu. ... Zobacz wątek
2014.4.18 17:11:52
Prawo dewizowe
Witam.Czy osoba fizyczna będąca polskim rezydentem podatkowym, może bez indywidualnego zezwolenia dewizowego nabywać akcje spółek z siedzibą w krajach OECD, korzystając z usług zagranicznego ... Zobacz wątek
2014.4.18 6:40:44
Profil Facebooka - czyj, mój czy pracodawcy?
Witam, mam pytanie.Po 10 latach postanowilem odejsc z firmy. Bylem w niej redaktorem pisma drukowanego. Do moich obowiazkow nalezalo pisanie tekstwo i koordynacja skladu pisma.
okolo 5 lat postanowilem, ... Zobacz wątek
2014.4.17 15:56:10
Zrzeczenie się praw- rodzina zastępcza
Witam. Proszę o pomoc. Moja sytuacja jest następująca. Mam 5 letnią córkę z dziewczyną z którą nie jestem (obecnie mam żonę i syna). Na córkę płacę alimenty w wys 450 zł miesięcznie ale ... Zobacz wątek2014.4.17 9:9:41
Czy moge jeszcze skorzystac z prawa do odmowy skladania zeznan?
Czy moge jeszcze skorzystac z prawa do odmowy skladania zeznan? Zyje w konkubinacie miedzy nami nie bylo najlepiej awantury bicie itp zlozylam o znecanie w lutyn vyla sprawa dostal poltora roku ale wyrok ... Zobacz wątek2014.4.17 8:38:56
Wyrok ale co dalej???
Ojciec dziecka teoretycznie może złożyć apelację ale są teminy których musi dotrzymać aby było to skuteczne. Proponuję aby po prostu zadzwoniła Pani do sądu i zapytała czy wpłynęła ... Zobacz wątek2014.4.16 22:50:35
sasiadka
mam problem z sasiadka gdyz przychodzi do mojej babci praktycznie co wieczor razem pija i robia potem awanture,moje pytanie jest takie czy ja jako zameldowana na stale mam prawo zadzwonic po policje zeby ... Zobacz wątek2014.4.16 22:16:9
sprzedalem motor na dwie raty i sie zaczeły problemy
Witam. mam sprzedalem motor na dwie raty mam napisanom umowe kupna sprzedazy i oswiadczenie spisane z kupujacym: jako załącznik do umowykupna sprzeda motocykla rieju mrx50 nr ramy ....... rok..... nr ... Zobacz wątek2014.4.16 17:42:6
Ukarany grzywną, a następnie świadkiem
[cytat]Chciałbym zapytać Was, co może oznaczać następująca sytuacja:
Zostałem ukarany (bezpodstawnie, niesłusznie i bez dowodów, a także jedynie na podstawie zeznań świadka i "pokrzywdzonego", ... Zobacz wątek
2014.4.16 15:40:13
problem z żoną byłego partnera
Wygląda to tak,jakby nie było sprawy,a żądać to ONA sobie może;/nie ma dowodu na to,że jej mężuś zapłacił,więc pozostaje z ręką w nocniku i tylko Ciebie straszy.A swoją drogą z kim Ty ... Zobacz wątek2014.4.16 15:36:35
Meldunek i korespondencja
Witam.Mój problem wygląda następująco:
Mieszkam z chłopakiem na stancji, a zameldowana jestem u mojej matki w mieszkaniu, na które ona nie ma przydziału, mieszkanie jest zadłużone.
Ona nie ... Zobacz wątek
2014.4.16 15:22:43
Sprzedaż internetowa bez DG
Witam jeżeli jestem osobą prywatną ( nie posiadam działalności gospodarczej ) i sprzedałem na serwisie aukcyjnym Allegro rzeczy w 2013r. na łączną kwotę około 5000 zł z czego 2500 zł zostało ... Zobacz wątek2014.4.16 13:44:57
Odszkodowanie z OC a bank i współwłaściciel.
Witam.W sobote miałem kolizję drogową autem mamy którego współwłaścicielem jest bank, auto jest zajęte przez komornika. Sprawcą kolizji był kierujący drugim samochodem. Oba pojazdy są ubezpieczone ... Zobacz wątek
2014.4.16 12:28:29
Niejasności w papierach!!!
Dzien dobry, proszę o pomoc. Kupiłam samochód w Holandii z auto komisu. Mam wystawioną fakturę sprzedaży. Problem jest w tym,że auto jest niemieckie i mam niemiecki dowód rejestracyjny. Na niemieckim ... Zobacz wątek2014.4.16 12:0:23
Kontrakt
Witam, da się udowodnić, że ktoś podpisał kontrakt przez internet ? Czy kontrakt podpisany przez osobę niepełnoletnią jest ważny ? Kontrakt zawarty z organizacją z Danii. ... Zobacz wątek2014.4.15 21:22:58
witam
witam mam problem mój konkubent nie żyje juz 2 miesiące mieszkał u mnie zostało mi po nim pare rzeczy a jego matka wydzwania do mnie żebym jej to wszystko oddała nie wiem co robic poradzcie mi ... Zobacz wątek2014.4.15 20:4:41
Masz inne pytanie do prawnika?