Forum prawne (strona 292)

Witam. Chciałabym złożyć na policję donos na pewnego dilera w moim mieście. Niestety rzadko posiada

Witam. Chciałabym złożyć na policję donos na pewnego dilera w moim mieście. Niestety rzadko posiada zdelegalizowane narkotyki jak amfetamina, natomiast częściej handluje środkami zastępczymi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.4 21:34:9

temat pracy magisterskiej z prawa karnego

witam
mam problem nie moge wymyslec tematu pracy magisterskiej z prawa karnego. Mógłby mi ktos pomóc dokonac cos wymyslec, chodzi mi zeby było duzo materiałow ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.4 18:47:27

Darowizna pieniężna od żony dla męża

Kwota, którą dostała Pani w darowiźnie od ojca stanowi Pani majątek odrębny, chyba że ojciec jednoznacznie wskazał że daruje środki Wam obojga. Z tego co rozumiem, to Pani sama dostała te pieniądze. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.4 16:40:14

spadek 50% na 50% rozwód

Trudno będzie Pani zmusić męża do zrzeczenia się współwłasności domu odziedziczonego po babci. Natomiast ma Pani pełne prawo zamieszkać tam z dziećmi i nikt nie może domagać się od Pani ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.6.4 16:32:27

Witam!! mam problem tego typu iż w 2010r po smierci taty jego 50% własności mieszkania zostało podzielone

Witam!! mam problem tego typu iż w 2010r po smierci taty jego 50% własności mieszkania zostało podzielone na mnie mame i brata czyli po 1/3, nastepnie w kwietniu 2013 roku sprzedaliśmy to mieszkanie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.4 14:20:19

jaki musi byc zachowany odstep od drogi powiatowej do ogrodzenia? ogrodzenie bedzie z samej siatki bez

witam
trzeba udać się do zarządu dróg powiatowych i tam złożyć wniosek o ustalenie lini ogrodzenia. Na odpowiedz czeka się około 2 tygodni,nąstępnie trzeba złożyc ten papier a także
-Oświadczenie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.4 13:30:42

Czy po rozstaniu z partnerem moge z dzieckiem(ma ojca nazwisko) wrocic do polski?

Czy po rozstaniu z partnerem moge z dzieckiem(ma ojca nazwisko) wrocic do polski? Mieszkam z dzieckiem i parnterem w uk .Dziecko ma nazwisko ojca, a my nie mamy slubu.Partner chce sie rozstac ale straszy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 23:4:17

Mam pytanie. Czy przysługuje mi nagroda jubileuszowa za staż pracy bedąc na zwolnieniu lekarskim

Mam pytanie.
Czy przysługuje mi nagroda jubileuszowa za staż pracy bedąc na zwolnieniu lekarskim juz po terminie rozwiązania umowy z tym pracodawcą? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 19:26:31

Czy mogę przewieźć z Kanady do Polski obraz namalowany przeze mnie?

Czy mogę przewieźć z Kanady do Polski obraz namalowany przeze mnie? Obraz ten powstał tydzień temu i nie ma raczej żadnej wartości (poza sentymentalną). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 18:18:26

Pozwolenie na budowę uprawomocnienie Prosze o pomoc wyjaśnienie.

Instytucja uprawomocnienia decyzji właśnie na tym polega, że jak już jest, to nie ma od niej odwołania. Sąsiad może teraz wysyłać odwołania co dzień, a i tak nic to nie da. Jest prawomocna decyzja, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.3 15:58:38

Odwołany w czasie zwolnienia lekarskiego skarbnik wraca do pracy 5 dnia miesiąca - czy wypowiedzenie

Odwołany w czasie zwolnienia lekarskiego skarbnik wraca do pracy 5 dnia miesiąca - czy wypowiedzenie zaczyna biec od tego dnia, czy od 1 następnego miesiąca - zgodnie z k.p.? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 15:32:40

DOBRY PRAWNIK OD SPRAW RODZINNYCH KRAKÓW!?

Polecamy zapoznać się z tą wyszukiwarką ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.3 12:55:58

czy mogę kupic mieszkanie bez zgody meza z moich srodkow a

czy mogę kupic mieszkanie bez zgody meza z moich srodkow a ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 12:2:25

Czy powinienem spełnić oczekiwania wymienione w punktach od 1 do 3 Listu adwokackiego? 1.Wykreślenie

Czy powinienem spełnić oczekiwania wymienione w punktach od 1 do 3 Listu adwokackiego?
1.Wykreślenie w/w informacji.
2.Uiszczenie kwoty 500 zł tytułem zadośćuczynienia za krzywdę moralną wynikającą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 10:50:10

Czy powinienem spełnić oczekiwania wymienione w punktach od 1 do 3 Listu adwokackiego? 1.Wykreślenie

Czy powinienem spełnić oczekiwania wymienione w punktach od 1 do 3 Listu adwokackiego?
1.Wykreślenie w/w informacji.
2.Uiszczenie kwoty 500 zł tytułem zadośćuczynienia za krzywdę moralną wynikającą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 10:46:37

umowa o dzieło na prace koparki

nikt nic nie wie czy tak się da?
żadne z ekspertów prawnych się nie wypowie w temacie?
bardzo proszę o pomoc i podnoszę temat znowu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.3 10:29:15

Sąd za składki cechowe

Cech Rzemiosł Różnych w Poznaniu pozywa do Sądu członków Cechu za niepłacenie składek np. po 2 latach za cały okres. Jest to działanie niestatutowe, ponieważ Statut Cechu pozwala Zarządowi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 5:22:1

Czy w XXI w toaleta na zewnątrz(prowizoryczny wychodek zbudowany z cegły)wymaga zgłoszenia?

Czy w XXI w toaleta na zewnątrz(prowizoryczny wychodek zbudowany z cegły)wymaga zgłoszenia? Witam,sąsiadka dobudowała wychodek do naszej wspólnej komórki,czy jest to zgodne z prawem?Nie ukrywam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.2 23:53:4

Jak poradzic sobie z problemem mam splacic siostre jest to zasadzone a mnie poprostu niestac na taki

Jak poradzic sobie z problemem mam splacic siostre jest to zasadzone a mnie poprostu niestac na taki czyn,czy moga oni cos zrobic z maim majatkiem? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.2 21:33:37

powrót do pracy po urlopie macierzyńskim na obniżony etat a likwidacja stanowiska pracy

Pracownica przebywa na urlopie macierzyńskim, po którym planuje wykorzystać urlop wypoczynkowy.
W międzyczasie (z 2 tyg wyprzedzeniem) składa wniosek o obniżenie etatu do 7/8 - odbiór wniosku potwierdzony ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.2 15:51:9

ojciec mojego dziecka nie interesuje się dzieckiem od trzech miesięcy go nie odwiedza czy w moim przypadku

ojciec mojego dziecka nie interesuje się dzieckiem od trzech miesięcy go nie odwiedza czy w moim przypadku mogę mu ograniczyć prawa? I co muszę zrobić Żeby dostać zgodę na wyjazd syna za granicę? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.2 14:25:42

korepetycje

Ostatnio przeczytałam, że w związku z wyrokiem jakiegoś sądu w Łodzi w 2012 nauczyciele nie muszą już bać się donosów na udzielanie przez nich korepetycji, bo korepetycje to nie działalność ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.2 13:33:33

2013.6.2 11:40:44

DEBET W BANKU Z EX I JEGO GRZYWNY PROSZĘ O POMOC

Kobieta ma wspolne konto bankowe ze swoim ex mężem ( w marcu orzeczono rozwód)
Chciała zrezygnować z konta ale nie może ponieważ mają na nim debet. Niestety nie jest w stanie spłacić debetu. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.1 20:10:18

Jestem w związku i wychowujemy 3 letnie dziecko, biologiczny ojciec domaga się testu na ojcostwo!!

Witam, mam problem.
Jestem w 8 letnim związku. Wraz z moim partnerem mamy 3 letniego syna. Nie byłam pewna tak naprawdę czy on jest ojcem, ale to nam nie przeszkadzało ponieważ się kochamy i tworzymy ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.1 17:15:26

Czy należy mi się jakieś odszkodowanie z ZUS czy PZU po śmierci siostry?

Czy należy mi się jakieś odszkodowanie z ZUS czy PZU po śmierci siostry? Nie mam jakiegoś dodatkowego ubezpieczenia, płaciłam jedynie standardowe składki z tytułu umowy o pracę. Kontynuuję składki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.1 12:9:13

zasadzone alimenty....

Witam posiadam zasadzone alimenty na syna po 400 zl do 15 stego kazdego miesiaca
.sprawa juz jest od samego poczatku u komornika...
jednak ojciec syna nie wplaca nawet w terminie u niego a jesli uda ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.1 10:25:35

Wypowiedzenie na wychowawczym

Witam, mam problem. Jestem na urlopie wychowawczym do 2015. Umowa na czas nieokreślony. Pracodawca chce zawiesić działalnośc, ale mając mnie na "stanie" nie może tego zrobić, a o likwidacji firmy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.1 9:52:16

Alimenty a pobyt stały dziecka

Witam, mam na imię Darek. Przybliże miej więcej sytuację w jakiej się znajduję. Mam trójkę dzieci w wieku 2,3,10 lat. Matka dzieci opuściła nas dla swojego nowego partnera, złożyłem pozew ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.1 8:57:23

pomoc pieniężna, pomoc rzeczowa

Witam,
jestem wychowanką z rodziny zastępczej, w której byłam ponad 3 lata(od początku 2008r.). Przed śmiercią mamy mieszkałam w Bytomiu, gdzie do 2010r. uczęszczałam tam do gimnazjum, mieszkając ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.5.31 23:36:55

Problem z najemcami po wypowiedzeniu umowy.

W dniu dzisiejszym odbierałem mieszkanie po 1,5 roku wynajmowania. Wśród zniszczeń zauważyłem zniszczoną podłogę, stół z krzesłami, niesamowicie brudne ściany - również wiele innych mniej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.31 23:7:44

dług za wynajem

Witam,
Wynajmowałem mieszkanie przez okres 1 roku pewnej parze. Płacili nieregularnie. Kiedy miałem już tego dość i pojechałem z zamiarem zmiany zamków okazało się, że lokatorów już nie ma. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.31 21:26:58

Uzytkownik zalicytował "kup teraz" a po czasie napiał, że nie zapłaci. Co zrobić

Witam
Mam taki oto problem, że użytkownik allegro zalicytował płyte konkretnie album Azjatyckiej piosenkarki oczywiście płyta oryginalna w cenie 95zł.
Po czasie (po kilku godzinach) użytkownik ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.31 19:40:54

jak napisac wniosek o sadowy zakaz zblizania sie do mnie i do mojej 11 miesiecznej corki

jak napisac wniosek o sadowy zakaz zblizania sie do mnie i do mojej 11 miesiecznej corki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.31 18:48:27

prosze o pomoc w jeszcze jednym pytaniu

Wypowiedzenie umowy dokonanej w formie aktu notarialnego dla swojej ważności:
a. wymaga formy aktu notarialnego
b. wymaga formy pisemnej
c. nie wymaga żadnej formy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.31 16:39:20

proszę o pomoc

Mam nie długo test z prawa potrzebuję odpowiedzi na pytanie:
Skarb Państwa jest:
a. osobą prawną
b. jednostką nie posiadającą osobowości prawnej, której odrębna ustawa przyznaje zdolność ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.31 16:34:53

Umowa zlecenie a dowód osobisty

Witam

Jestem od dłuższego czasu zatrudniona w pewnej firmie, jednak jak do tej pory bez umowy. Wynagrodzenie dostaję do ręki.
Już kilka razy prosiłam o umowę. Teraz jak mój pracodawca zgodził ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.31 16:19:20

Czy mogę ubiegac sie o zmniejszenie alimentów

Czy mogę ubiegac sie o zmniejszenie alimentów place alimenty w kwocie 400 zł po wypadku w pracy dostałem orzeczenie o niepełnosprawnosci choruje na epilepsje i mieszkam w konkubinacie z 4 dzieci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 23:2:15

morele.net towar 3 razy na gwarancji

Witam,bardzo proszę o poradę,

Ubiegłego roku (2012) kupiłem cały komputer na serwisie morele.net, zapłaciłem za niego 3700zł (sama skrzynka), w tym kupiłem kartę graficzną za 1100zł.Teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 22:44:52

ograniczenie praw a rodzina zastepcza?

Witam, postram sie w skrócie opisac sytuacje: mam siostre która od 15 lat leczy sie psychiatrycznie. siostra 3 październia 2012r. urodziła syna, ze związku z jakims chłopakiem, który dał mu nazwisko, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.5.30 19:16:12

Posiadam umiarkowany stopień niepełnosprawności oraz jestem zarejestrowany w PUP jako bezrobotny i

Posiadam umiarkowany stopień niepełnosprawności oraz jestem zarejestrowany w PUP jako bezrobotny i chciałbym rozpocząć działalność gospodarczą (instalacje wod-kan,co,solary,klimatyzacje,kominki). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 18:21:20

ODSZKODOWANIA ZA LINIE WYSOKIEGO NAPIECIA

Witam,

Zapraszam wszystkich poszkodowanych do współpracy, którzy maja na swojej ziemi słupy oraz linie wysokiego napięcia. Jesteśmy liderem na rynku Polskim, mamy ponad 8-letnie doświadczenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 14:4:54

ODSZKODOWANIA ZA LINIE WYSOKIEGO NAPIECIA

Witam,

Zapraszam wszystkich poszkodowanych do współpracy, którzy maja na swojej ziemi słupy oraz linie wysokiego napięcia. Jesteśmy liderem na rynku Polskim, mamy ponad 8-letnie doświadczenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 14:4:52

Czy osoba fizyczna może być podwykonawcą i wysyłac pracowników za granicę do pracy do zagranicznej

Czy osoba fizyczna może być podwykonawcą i wysyłac pracowników za granicę do pracy do zagranicznej firmy ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 12:42:16

niesłusznie oskarżone dziecko

witam, proszę o pomoc w następującej sprawie. Mój syn (10 lat)został niesłusznie oskarżony przez rodziców jednego z uczniów szkoły o, to że pobił jego syna. Chłopcy się nie znają z nazwiska ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 10:59:43

karta kredytowa

Bank udzielił mi kredytu na karcie kredytowej 23.10.2006r.Część spłaciłam,później miałam problemy finansowe.Wypowiedziano mi umowę.Do 25.10.2007 powinnam oddać całość kwoty.Nie udało mi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 10:7:21

Mandat do zapłaty - pytanie.

Witam,
Jeśli temat napisany w niewłaściwym miejscu, to przepraszam. Kieruję się do Państwa z pewną sprawą, mianowicie w zeszłym tygodniu dostałem mandat za "spożywanie alkoholu w miejscu objętym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.29 22:6:53

Wyrok nakazowy za udostępnienie pojazdu

Od takiego wyroku nakazowego (nakazu karnego jak sie domyślam) przysługuje sprzeciw.Musi to pisać na tym nakazie na dole. brak takiego pouczenia jest uchybieniem prawnym. W sprzeciwie wystarczy tylko ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.29 16:17:59

poszukuję doswiadczonego i skutecznego prawnika - Warszawa - niezgodność ewidencji ze stanem posiadania

Nie jest łatwo znaleźć kogoś kompetentnego, komu chciałoby się zagłębić w zawiłą sprawę, jeśli nie ma się znajomych w środowisku prawniczym. Będę bardzo wdzięczna za każdą podpowiedź, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.29 15:29:58

zmiana oplaty ekspolatacyjnej

Nie chodzi o obciążanie czlonków kosztamim utrzymania lokalu użytkowego a o to, że Spółdzielnia będzie miałaniższe pożytki niż dotychczas, a pożytki te pomniejszały obciążenia członków. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.29 12:21:8

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika