Forum prawne (strona 292)
Jak wyjść z zadłużenia mieszkaniowego przy niskich dochodach?
Mam zadłużone mieszkanie na okolo 12tys w kwaterunku. Mieszkam samotnie z córka i wnuczką oraz synem. Córka nie pracuje uczy się a wnuczka chodzi do przedszkola. Syn jest alkoholikiem. Ja sama mam ... Zobacz wątek2013.2.5 18:29:32
Prawo do alimentów od dziadków i dziedziczenia po śmierci ojca w dzieciństwie
mozna liczyć na odpowiedź ? ... Zobacz wątek2013.2.5 18:26:34
Jak wyliczyć emeryturę górniczą po pracy kierowcy i górnika?
jak wyliczyć emeryturę gótniczą pracowałem przez 10 lat jako kierowca i 25 lat pod ziemią w kopalni ... Zobacz wątek2013.2.5 18:3:23
Samoobrona przed nastoletnimi napastnikami - czy grozi kara za nadmierną obronę?
dziekuje za odpowiedzi. jaki mam czas na zawiadomienie o popelnieniu przestepstwa? czy np. po wyroku skazujacym moge ubiegac sie o zwrot kosztow postepowania z tyt. powodztwa cywilnego i kosztow prawniczych? ... Zobacz wątek2013.2.5 17:34:20
Czy separacja wpływa na odszkodowanie z ubezpieczenia po śmierci teściowej?
Witam .Opłacam indywidualne ubezpieczenie w PZU , niedawno zmarła mi tesciowa więc należy mi sie w/g polisy 20% odszkodowania, jednak z mężem jestem od kilku lat w separacji , choć mamy rózne ... Zobacz wątek
2013.2.5 16:36:29
Zmiana miejsca zamieszkania dziecka i odwrócenie alimentów po 8 latach
Panie Marku--jeśli dziecko zamieszka z Panem,a nie orzeczono ograniczenia praw rodzicielskim,to ,,była,, będzie płacić na dziecko tą kwotę,którą zasądzono Panu:)proszę to zgłosić na sprawie-;)powodzenia ... Zobacz wątek2013.2.5 15:53:58
Czy za pracę w niedzielę na cztery zmiany należy się dodatek
Co przysługuje za pracę w niedziele? Pracowałam 6 godzin ... Zobacz wątek2013.2.5 11:40:53
Jak uregulować przejęcie ruchomości najemcy za zaległy czynsz?
witamZnajduję się w ponizszej sytuacji.Wynajmujemy lokal osobie ,która nam już nie płaci około 6 miesięcy. Ustnie zawarliśmy umowę że przejmujemy ruchomości ,które sa w sklepie: lady regały ... Zobacz wątek
2013.2.5 11:17:59
Ile dni urlopu przysługuje na pół etatu i kiedy wzrasta do dni
[cytat]Cześć. Pracuje na 1/2 etatu od 3 miesiecy, ale dopiero teraz zainteresowąłem się tym ile ja mam właściwie din ulropu i ile moge miec po roku pracy? Czy tym 26 dni urlopu zacznie mi przysługiwać ... Zobacz wątek
2013.2.5 10:45:4
Czy komornik uznaje umowy kupna-sprzedaży bez faktury imiennej?
Posiadam sporządzone umowy kupna-sprzedaży np... komputera,telewizora czy taki dokument uwzględni komornik? czy tylko imienna faktura? pozdrawiam ... Zobacz wątek2013.2.5 9:42:1
Alimenty dla ucznia szkoły wieczorowej - czy przysługują po 18 roku życia?
Widzę las rąk chętny do pomocy.. ... Zobacz wątek2013.2.5 0:0:21
Alimenty w UK vs rozwód w Polsce - unikanie podwójnych zobowiązań
Witam wszystkich. Mam pytanie. Mieszkamy z zona i dwójka dzieci w UK juz jakies 6 lat. Mamy sprawę rozwodowa w Polsce z jej powództwa i wiem ze chcą mnie oskubac bo teść juz mi powiedział i maja ... Zobacz wątek2013.2.4 23:20:45
Czy mandat nieprzyięty prowadzi do odpowiedzialności za przestępstwo umyślne?
Czy mandat jest przestępstwem umyślnym ? Dostałem mandat . Nie przyjąłem , poszedłem do sądu i dostałem wyrok ( 100 zł, mandat był wystawiony na 50 ). Czy teraz jestem karany za przestępstwo ... Zobacz wątek2013.2.4 22:22:18
Zwrot pieniędzy za wadliwy towar kupiony przez Allegro - spór nierozstrzygnięty
Czy i jak mogę zgłosić sprawę o zwrot pieniędzy. Około rok temu kupiłem przez allegro sterownik do samochodu za 800 zł okazał się on wadliwy-zwróciłem w terminie jednak sprzedawca uważa że ... Zobacz wątek2013.2.4 20:46:58
Czy sąd może przyznać alimenty wyższe od dochodów?
Czy sąd może przyznać wysze alimenty od moich dochodów??? Zarabiam najniszą krajowa. Żona stara sie na dziecko 900 zł. i na siebie 500 zł.(rosprawa sie jeszcze nie skączyła) ... Zobacz wątek2013.2.4 19:50:20
Czy należy się odszkodowanie za rurociąg gazowy na działce?
Firma gazowa chce wybudować na mojej działce rurociąg gazowy.Czy należy mi sie odszkodowanie, albo zapłaty za wydzierżawienie terenu. ... Zobacz wątek
2013.2.4 19:43:42
Czy należy się zaległa nagroda jubileuszowa po zmianie pracy?
Witam, mam pytanie odnośnie zaległej nagrody jubileuszowej.Sytuacja przedstawia sie następujaco, pracowałem w gospodarstwie rolnym 23 lata oplacajac składki KRUS po tym czasie zaczalem pracowac w ... Zobacz wątek2013.2.4 18:23:56
Czy mogę mieć problemy za pobieranie alimentów będąc zamężną?
Pytanie WitamMam 29 lat i jestem mężatką. Mam dobry kontakt z ojcem, który nadal płaci i nadal chce płacić na mnie alimenty. Pieniążki z alimentów i tak trafiają do niego bo opłacam mu ... Zobacz wątek
2013.2.4 17:28:51
Praca z funduszem alimentacyjnym - czy można dorabiać bez utraty świadczeń?
Witam, mam przyznane alimenty, dostaje je z funduszu alimentacyjnego. Dostaje 500 zl. Mieszkam z Mamą która zarabia 1000zł na reke, mam też siostre która jest zamelodowana u nas lecz nie mieszka z ... Zobacz wątek2013.2.4 15:40:7
Czy można nabyć prawo do zasiedzenia przez kupno działki?
Czy nabywa się prawa do zasiedzenia wraz zakupem działki w mieście (na której stoi garaż przylegający do domu mieszkalnego) od poprzedniego właściciela, który poprzedni właściciel użytkował ... Zobacz wątek2013.2.4 15:32:52
Kiedy lekarz powinien wypisać kolejne zwolnienie dla pacjenta w szpitalu?
Mam pytanie : ciezko chora mama juz mozna powiedzieć ze przewlekle miala przez swojego lekarza wypisane zwonienie od 5 grudnia do 2 lutego w tym , czasie została przwieziona do szpitala od 18 grudnia ... Zobacz wątek2013.2.4 15:1:45
Czy spółdzielnia musi wyjaśnić wzmianki w księdze wieczystej dla banku?
Witam, staramy sie zakupić mieszkanie od osoby fizycznej. Mieszkanie jest spółdzielcze własnościowe z udziałem w gruncie. Starając sie o kredyt na to mieszkanie bank odnalazł około 12 niewyjąsnionych ... Zobacz wątek2013.2.4 14:53:0
Czy członek rady nadzorczej może być dostawcą spółki?
Członek rady nadzorczej jest stałym dostawcą towarów o znacznej wartości do spółki. Czy narusza to w jakikolwiek sposób regulacje prawne? Jak należy zinterpretować takie relacje w stosunku do ... Zobacz wątek2013.2.4 14:42:38
Kiedy płacić VAT przy sprzedaży internetowej towaru z Niemiec?
Dzień dobryNoszę się z zamiarem rozpoczęcia działalności gospodarczej polegającej na sprzedaży internetowej detalicznej towaru z Niemiec. W związku z tym mam pytanie dotyczący płatności Vat ... Zobacz wątek
2013.2.4 14:8:29
Ulga podatkowa na dziecko dla ojca sprawującego opiekę w weekendy
Witam,Czy ojciec, który zajmuje się dzieckiem (nie są to wizyty określone przez sąd. Pełna władza rodzcielska) co dwa tygodnie weekend (od piątku do niedzieli oraz tydzień wakacji i tydizeń ... Zobacz wątek
2013.2.4 12:37:51
Jak napisać wniosek WAM o odroczenie przydziału mieszkania wojskowego?
Witam! Mam taki problem otoz. Jestem zolnierzem sluzby stalej i zostalo mi zaproponowane przyjecie lokalu mieszkalnego w miejscowosci sulechow poniewaz tam pelnie sluzbe a mieszkam i jestem zameldowany ... Zobacz wątek2013.2.4 11:59:40
Ile może trwać naprawa gwarancyjna i jakie są obowiązki sklepu?
Witam serdecznie. Zakupiłam aparat cyfrowy w sieci sklepów Media Expert.. Niestety ten jakże szczęśliwy zakup nie trwał długo, bo ni stąd ni zowąd przestał działać flash w aparacie. Oddany ... Zobacz wątek2013.2.4 11:16:4
Rezygnacja z członkostwa we wspólnocie mieszkaniowej - procedura
Jestem członkiem małej wspólnoty mieszkaniowej.Jak to zrobić żeby zrezygnować ze wspólnoty ? ... Zobacz wątek2013.2.4 9:55:38
Darowizna mieszkania z służebnością vs testament - najkorzystniejsza forma prawna
Moi rodzice posiadają wspólnie:- spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu (pow. 72m2, obecna wartość ok. 216.000) oraz
- działkę rekreacyjną (pow.10 ar, wartość 100.000).
Zameldowani ... Zobacz wątek
2013.2.4 9:48:59
Zatarcie skazania za udział w bójce - po jakim czasie znika z rejestru?
Jak pan nie poda wyroku to się nie dowiemy, więc proszę tutaj pisać, pańska odpowiedź będzie pomocna nie tylko dla pana ale także dla innych użytkowników forum. ... Zobacz wątek2013.2.4 8:19:26
System pracy ciągły - co oznacza dla pracownika?
System zmianowy pracy Pan ma, i zmiany często co dłuższe niż te podstawowe 8 godzin. ... Zobacz wątek2013.2.4 8:18:13
Stawki delegacji zagranicznych - kiedy wzrost i o ile?
Diety zdaje się już wzrosły, tzn. z nowym rokiem dokładnie. Podwyższono stawkę diety do 30 zł. ... Zobacz wątek2013.2.4 8:14:23
Odmowa zeznań jako świadek w sprawie rozwodowej szwagierki
Witam....Mam taka sprawe..Zostałam powołana na swiadka w sprawie rozwodowej..Rozwodzi sie Lutka siostra mojego męza a na swiadka podał mnie maz Lutki. Nie wiem dlaczego akurat mnie byc moze dlatego,ze ... Zobacz wątek
2013.2.4 7:53:15
Jak obliczyć urlop macierzyński przy pracy z nadgodzinami?
czy może mi ktos obliczyć urlop tacierzyński za luty???Dostaje część wypłaty do ręki a części na konto.
w umowie 1800 zł brutto. za każdą godzinę pracy 9,775 zł. od pon do piątku pracuje ... Zobacz wątek
2013.2.4 7:28:45
Czy muszę założyć działalność za oferowanie wynagrodzenia użytkownikom?
Witam, Nie wiem czy pisze w dobrej kategorii. Czy jeżeli posiadam stronę, która oferuje wynagrodzenie użytkownikom za określone działania, jak np. czytanie maili, wypełnianie ankiet, muszę założyć ... Zobacz wątek2013.2.3 22:13:6
Czy kupujący może żądać zwrotu za sprzedaną płytę główną?
witam sprzedałam płytę główną do komputera ale po 2 dniach zgłasza sie do mnie osoba ze nie chodzi jej płytajestem zastraszana sądem za 50 zł do tego płyta na pewno działa sama ją sprawdzałam ... Zobacz wątek
2013.2.3 20:34:31
Czy zameldowana osoba może wejść do mieszkania pod moją nieobecność?
Witam chciałbym się dowiedzieć czy jeśli w moim mieszkaniu jest zameldowna inna osoba która tam nie zamieszkuje to czy pod moją nieobecność w miejscu zamieszkania, poprzez policję bądź inne ... Zobacz wątek2013.2.3 20:23:56
Gdzie odebrać metrykę ślubu i rozwodu zawartego za granicą?
witam mam problem nie wiem gdzie mam odebrac metryke slubu,oraz rozwodu,wyszlam za maz w Niemczech czy w sadzie gdzie nastal rozwod oraz meryke w stanie cywilnym gdzie sie pobralismy?dziekuje za odpowiedz ... Zobacz wątek2013.2.3 19:11:53
Co robić gdy pracodawca wysyła na urlop bezpłatny wbrew woli?
jestem kierowcą sam. ciez.i pracuje na budowie przy robotach ziemnych[przewoz ziemi i zwiru]ze wzgledu na zime [snieg mroz]pracodawca wysłał mnie na cały urlop wypoczynkowy ktory sie juz konczy.w chwili ... Zobacz wątek2013.2.3 18:27:36
Egzekucja wyroku za oszustwo na Allegro - klauzula wykonalności i odsetki
Witam!Posiadam wyrok sądu ze stycznia 2005 roku, który zasądza obowiązek naprawienia szkody wyrządzonej na kwotę 7000 (przedawnienie wynosi 10 lat, jeżeli się mylę proszę mnie poprawić) Sprawa ... Zobacz wątek
2013.2.3 18:5:58
Czy przysługuje mi dłuższe wypowiedzenie i dieta za delegację?
Pracuję w firmie ponad 2,5 roku która zatrudnia 25 osób - 3 osoby otrzymały 3 miesięczny okres wypowiedzenia ja 1 miesięczny.W umowie mam wyrażnei zapisane miejsce pracy Łódź - umowa na czas ... Zobacz wątek
2013.2.3 13:40:18
Dlaczego pracodawca nie wypłacił wynagrodzenia praktykantce?
Dlaczego pracodawca nie wypłaciła wypłaty? Jestem praktykantką w pierwszym roku w zawodzie kucharz, problem tkwi w tym,że szefowa nie wypłaciła wypłaty a minęło już 5 miesięcy. Rozmawiałam ... Zobacz wątek2013.2.3 11:16:32
Czy mogę wysłać alkoholiczkę matkę na przymusowe leczenie?
Witam. Moja mama jest alkoholiczką,piję wraz ze swoim facetem, który jest mlodszy od niej o 25 lat.Mieszkamy bez ojca w dodatku mam brata na wozku i synka którego wychowuję sama z alimentów.ja mam ... Zobacz wątek2013.2.3 11:4:12
Czy podróżując pociągiem do Polski ominę kontrolę paszportową?
Mieszkam w Londynie , chce przyjechać do polskiNie jestem pewien czy policja mnie nie poszukuje .
Mam takie pytanie :
Z Londynu pojechalbym pociągiem do Brukseli
Z Brukseli samolotem do Krakowa ... Zobacz wątek
2013.2.3 10:0:33
Czy muszę wydać rzeczy zapisane w załączniku do testamentu?
maz dal lodke bratankowi ,przed smiercia napisal mu wlasnorecznie zalacznik do testamentu i zapisal mu swoje ubrania proszac w tym zalaczniku zebym mu jako jego zona wydala te rzeczy ,,ps zalacznik jest ... Zobacz wątek2013.2.3 9:41:26
Poszukuję adwokata od spraw rozwodowych we Wrocławiu
Witam!Poszukuję skutecznego adwokata z Wrocławia specjalizującego się w sprawach rozwodowych.
Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2013.2.3 6:39:30
Eksmisja alkoholika z przemocy domowej - dowody i procedura
Witam,Mój ojciec jest alkoholikiem, ponad 10 lat temu miał juz jedną sprawę o znęcanie się nad rodziną ( wyrok 2 lata w zawieszeniu na 5). Obecnie sytuacja się pogorszyła, więc złożyłam ... Zobacz wątek
2013.2.3 0:14:47
Jakie roszczenia wobec dewelopera za wadę konstrukcyjną budynku?
Deweloper sprzedał nam mieszkanie z wadą konstrukcyjną budynku |(niestety źle wykonany system odprowadzania wody z poszycia dachowego powoduje zalewanie mieszkania) czego możemy dochodzić w sądzie, ... Zobacz wątek2013.2.2 22:2:16
Przedawnienie faktur VAT od Telekomunikacji Polskiej po trzech latach
Witam. Chciałbym zająć się oferowaniem usługi naprawiania telefonów komórkowych ale nie mam na razie pieniędzy na zarejestrowanie firmy.1 - Czy mogę zacząć pracować w domu i reklamując ... Zobacz wątek
2013.2.2 21:9:56
Czy po latach mogę dostać odszkodowanie za stratę dziecka w szpitalu?
w pazdzierniku mija 10 lat od mometu bycia w szpitalu w skutek czego stracilam dziecko i swoje zdrowie,czy mam szanse jeszcze na odszkodowanie ,nie mam renty , ... Zobacz wątek2013.2.2 20:32:26
Masz inne pytanie do prawnika?