Forum prawne (strona 292)

Czy złamałem prawo. Czy muszę się martwić.

[cytat]

Witam mam taka sprawę. W sądzie wydano wyrok na to, że matka nie może spotykać się z dziećmi, ani zbliżać się do ich miejsca zamieszkania. Ale pewnego razy przyszła pod mój blok ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.6 16:49:27

2013.6.6 15:13:39

dzierżawa działki

Niech Pan im odpisze, że ten budynek stał tam już przed zawarciem umowy o dzierżawę i nie Pan go zbudował, więc nie ma podstawy do żądania, aby to Pan go rozebrał. Pan nie musiał nawet wiedzieć, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.6 12:37:19

Służebność osobista nieruchomości, a nieuczciwy uprawniony. Wartość służebności.

Sugeruję Wam udać się z tym tematem do prawnika. Odnośnie opłacania rachunków, to jest tak, że jeśli nie będzie płacił, odetną mu media i na tym sprawa będzie zamknięta. To nie Wasz problem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.6 12:31:19

Odmowa nałożenia cła na paliwo z Rosji, Izba Celna

Trudno odpowiedzieć na Pana pytanie nie znając treści listu. Generalnie należy wychodzić z założenia, że urzędasy nawet jeśli coś źle zrobią, to idą w zaparte i przytaczają fanaberie urzędnicze ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.6 12:24:46

Praca na 3/4 etatu,otwarcie działalność a duży zasiłek z ZUS

Z innego źródła dowiedziałem się, że jest taka możliwość tylko trzeba będzie płacić pełny ZUS. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.6.6 12:6:6

kiedy mozna przejsc na zasilek przedemerytalny?

jestem na recie inwalickiej kiedy moge przejsc na emerture// ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.6 10:2:58

prawie roczne opóźnienie w zrobieniu płyty z wesela

W sierpniu zeszłego roku odbyło się nasze wesele razem z chrzcinami naszego syna. Kamerzysta razem z synem fotografem(dodam że z polecenia,traktowaliśmy ich jak "swoich") niestety nie wywiązali się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.6 8:36:59

Wniosek o kuratora sądowego.

Witam,
chcę złożyć do sądu wniosek o wywiad kuratorski w miejscu przebywania mojego 2 letniego syna. Mieszka on daleko(ponad 300km) odemnie wraz z matką, lecz nie wiem jakie ma warunki i kto się ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.6 5:45:6

Umowa przedwstepna o roboty budowlane

Witam:)
Mam pytanie, czy mogę podpisać umowe przedwstępną z firmą budowlana o wykonanie robót budowlanych"był bym jako podwykonawca" nie mając działalności gospodarczej?, a gdy bym już takową ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 22:3:11

Musze sie wymeldowac ze stalego pobytu w polsce a niemam gdzie sie zameldowac mieszkam w angli i tam

Musze sie wymeldowac ze stalego pobytu w polsce a niemam gdzie sie zameldowac mieszkam w angli i tam od 8 lat nie mam stalego meldunku co bedzie zmoimi dokumentami po wymeldowaniu ze stalego pobytu ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 21:1:19

Terapia małżeńska - wbrew woli

Witam!
Od prawie 2 miesiecy nie mieszkam z mężem wyprowadziłam się od męża-po 13 latach.
Mamy wspólnie córkę 4-letnią!Mąż wyrzucił nas z domu,teraz próbuje wszystko naprawić,przeprasza,płacze,żebyśmy ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2013.6.5 19:38:31

dostałam pozwolenie na budowe. ma to byc nadbudowa na ganku. jednak okazało sie, ze trzeba wzmocnic

dostałam pozwolenie na budowe. ma to byc nadbudowa na ganku. jednak okazało sie, ze trzeba wzmocnic fudamenty. czy musze miec na to dbrebne pozwolenie czt wystarczy wpis w dzienniku budowy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 19:1:36

Witam, jestem rencistą z tytułu choroby zawodowej i mam orzeczenie Wojewódzkiej Komisji Lekarskiej

Witam,
jestem rencistą z tytułu choroby zawodowej i mam orzeczenie Wojewódzkiej Komisji Lekarskiej o stopniu niepełnosprawności trzeciej grupy, od 1992 przyznanej na stałe.
Od roku 1999 prowadziłem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 18:23:44

ZALANIE POSESJI I GRUNTU PRZEZ NIEDROŻNY RÓW NA DRODZE GMINNEJ

Jak najbardziej można pogonić gminę do sądu o odszkodowanie, tylko należy dobrze udokumentować szkodę i jej przyczyny. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.5 18:5:16

Mój mąż zradza mnie z prawniczką

Jest Pani na przegranej pozycji - zrobią z Pani osobę chora psychicznie. Opcja jest jedna, należy zbierać "haki" , prowokować, nagrywać,fotografować aby mieć atuty w tej grze...
Powodzenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.5 17:52:56

Wniosek o warunkowe umorzenie postępowania. Prokuratura nie reaguje, co dalej?

Witam serdecznie.

W ubiegłym roku Prokuratura postawiła mi zarzut z art. 286§3 k.k. Początkowo nie przyznałem się do winy, bo nie uważałem, bym był winien popełnienia zarzucanego mi czynu. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.5 16:47:28

Za kilka dni ma się odbyć sprawa w sądzie o zgodny dział spadku, niestety zmarła jedna osoba, ale

Za kilka dni ma się odbyć sprawa w sądzie o zgodny dział spadku, niestety zmarła jedna osoba, ale mam jej pełnomocnictwo i oświadczenie, że się zrzeka ze swojej części bez spłat i dopłat. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 15:5:20

kiedy upadlosc ruch sa?

jeszcze trochę ale jeśli nie poprawi się rentowność operacyjna to przewiduję ze na koniec roku mogą miec poważne problemy z płynnością. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.5 13:10:38

przesłuchanie światka

Dziękuję za odpowiedź. POzdrawiam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 12:49:45

Czy muszę rozliczać PIT?

Witam.
Pracując na umowę o dzieło zarobiłam 400zł. Czy muszę złożyć zeznanie podatkowe?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 12:25:50

ODSZKODOWANIA ZA WYPADKI I BŁĘDY MEDYCZNE

Jeżeli masz problem z odszkodowaniem, szukasz firmy której chciałbyś powierzyć swoje sprawy lub znasz kogoś kto potrzebuje pomocy, pisz śmiało.
Sprawy można rozpatrywać do 20 lat wstecz, tak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 12:3:18

jak sprawdzić kiedy zawarłem umowę

jak sprawdzić kiedy zawarłem umowę
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 10:46:4

Dotacjia PUP i brak części sprzętu zakupionego za dotację

Czekam na pana wiadomość co do tego jak sprawa się rozwiązała. To dosyć istotna kwestia, bo takie rzeczy mogą zdarzyć się każdemu i lepiej wiedzieć czy kombinować a jeśli tak to jak. Przeciera ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:26:39

njumobile

Jaka jest forma twojego DG? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:25:33

Handel usługami z pracownikiem placówki szkolnej?

Super, dziękuje pięknie za odpowiedź. Będę częściej sięgał po pomoc z for widzę ;) ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:24:29

Sprzedawanie kont do gry internetowej

Gdyby jednak działania były legalne to wówczas, wymagana będzie działalność gospodarcza (o ile tak jak pan zaznaczył proceder będzie miał charakter zarobkowy i ciągły). Wiąże się z tym oczywiście ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:23:44

Jestem Rolnikiem?

Kurcze też mam ziemie ale gdzie na północy polski, tzn wujek ma^^ ale mam plany na hodowle kóz... tyle że jestem dokładnie z drugiego końca polski ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:21:57

Art. 182-185 kk i oskarżony

no to jest dobra sprawa. Możesz ściemniać i to zupełnie bez kary. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:20:36

Rozebranie siłą inne osoby.

Jak dla mnie to będzie bardziej art. 191 § 1 kodeksu karnego.
\"Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:19:51

zgubiony dziennik w szkole i próba podrobnienia go?

W przypadku podrobienia podpisów grożą konsekwencje prawne, a w dzienniku konieczne będą podpisy wielu rodziców które się tam znajdowały!!
... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:17:36

Wystąpienie z kościoła i kwestia bycia chrzestnym dziecka

Panie, jak chcesz pan wystąpić to występuj Pan. Zawsze będzie pan ojcem chrzestnym dziecka, tylko że nie oficjalnym. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:14:53

jak importować odziez z zagranicy/

jak importować odziez z zagranicy/ Zakładam sklep odziezowy i chciałabym ściągać odzież z Włoch.Jakie kroki tzeba podjąć w związku z tym.Wszystko na ten temat mnie interesuje,koszty również. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 10:8:37

Witam

Dziękuje serdecznie za odpowiedz. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.6.4 22:6:33

Witam. Chciałabym złożyć na policję donos na pewnego dilera w moim mieście. Niestety rzadko posiada

Witam. Chciałabym złożyć na policję donos na pewnego dilera w moim mieście. Niestety rzadko posiada zdelegalizowane narkotyki jak amfetamina, natomiast częściej handluje środkami zastępczymi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.4 21:34:9

temat pracy magisterskiej z prawa karnego

witam
mam problem nie moge wymyslec tematu pracy magisterskiej z prawa karnego. Mógłby mi ktos pomóc dokonac cos wymyslec, chodzi mi zeby było duzo materiałow ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.4 18:47:27

Darowizna pieniężna od żony dla męża

Kwota, którą dostała Pani w darowiźnie od ojca stanowi Pani majątek odrębny, chyba że ojciec jednoznacznie wskazał że daruje środki Wam obojga. Z tego co rozumiem, to Pani sama dostała te pieniądze. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.4 16:40:14

spadek 50% na 50% rozwód

Trudno będzie Pani zmusić męża do zrzeczenia się współwłasności domu odziedziczonego po babci. Natomiast ma Pani pełne prawo zamieszkać tam z dziećmi i nikt nie może domagać się od Pani ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.6.4 16:32:27

Witam!! mam problem tego typu iż w 2010r po smierci taty jego 50% własności mieszkania zostało podzielone

Witam!! mam problem tego typu iż w 2010r po smierci taty jego 50% własności mieszkania zostało podzielone na mnie mame i brata czyli po 1/3, nastepnie w kwietniu 2013 roku sprzedaliśmy to mieszkanie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.4 14:20:19

jaki musi byc zachowany odstep od drogi powiatowej do ogrodzenia? ogrodzenie bedzie z samej siatki bez

witam
trzeba udać się do zarządu dróg powiatowych i tam złożyć wniosek o ustalenie lini ogrodzenia. Na odpowiedz czeka się około 2 tygodni,nąstępnie trzeba złożyc ten papier a także
-Oświadczenie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.4 13:30:42

Czy po rozstaniu z partnerem moge z dzieckiem(ma ojca nazwisko) wrocic do polski?

Czy po rozstaniu z partnerem moge z dzieckiem(ma ojca nazwisko) wrocic do polski? Mieszkam z dzieckiem i parnterem w uk .Dziecko ma nazwisko ojca, a my nie mamy slubu.Partner chce sie rozstac ale straszy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 23:4:17

Mam pytanie. Czy przysługuje mi nagroda jubileuszowa za staż pracy bedąc na zwolnieniu lekarskim

Mam pytanie.
Czy przysługuje mi nagroda jubileuszowa za staż pracy bedąc na zwolnieniu lekarskim juz po terminie rozwiązania umowy z tym pracodawcą? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 19:26:31

Czy mogę przewieźć z Kanady do Polski obraz namalowany przeze mnie?

Czy mogę przewieźć z Kanady do Polski obraz namalowany przeze mnie? Obraz ten powstał tydzień temu i nie ma raczej żadnej wartości (poza sentymentalną). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 18:18:26

Pozwolenie na budowę uprawomocnienie Prosze o pomoc wyjaśnienie.

Instytucja uprawomocnienia decyzji właśnie na tym polega, że jak już jest, to nie ma od niej odwołania. Sąsiad może teraz wysyłać odwołania co dzień, a i tak nic to nie da. Jest prawomocna decyzja, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.3 15:58:38

Odwołany w czasie zwolnienia lekarskiego skarbnik wraca do pracy 5 dnia miesiąca - czy wypowiedzenie

Odwołany w czasie zwolnienia lekarskiego skarbnik wraca do pracy 5 dnia miesiąca - czy wypowiedzenie zaczyna biec od tego dnia, czy od 1 następnego miesiąca - zgodnie z k.p.? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 15:32:40

DOBRY PRAWNIK OD SPRAW RODZINNYCH KRAKÓW!?

Polecamy zapoznać się z tą wyszukiwarką ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.3 12:55:58

czy mogę kupic mieszkanie bez zgody meza z moich srodkow a

czy mogę kupic mieszkanie bez zgody meza z moich srodkow a ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 12:2:25

Czy powinienem spełnić oczekiwania wymienione w punktach od 1 do 3 Listu adwokackiego? 1.Wykreślenie

Czy powinienem spełnić oczekiwania wymienione w punktach od 1 do 3 Listu adwokackiego?
1.Wykreślenie w/w informacji.
2.Uiszczenie kwoty 500 zł tytułem zadośćuczynienia za krzywdę moralną wynikającą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 10:50:10

Czy powinienem spełnić oczekiwania wymienione w punktach od 1 do 3 Listu adwokackiego? 1.Wykreślenie

Czy powinienem spełnić oczekiwania wymienione w punktach od 1 do 3 Listu adwokackiego?
1.Wykreślenie w/w informacji.
2.Uiszczenie kwoty 500 zł tytułem zadośćuczynienia za krzywdę moralną wynikającą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 10:46:37

umowa o dzieło na prace koparki

nikt nic nie wie czy tak się da?
żadne z ekspertów prawnych się nie wypowie w temacie?
bardzo proszę o pomoc i podnoszę temat znowu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.3 10:29:15

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika