Forum prawne (strona 291)

WPIS W KSIĘDZE WIECZYSTEJ A UMORZENIE POSTĘPOWANIA EGZEKUCYJNEGO.PILNE proszę o pomoc

Witam!
Mam bardzo pilną sprawę. Chcę sprzedać mieszkanie, mam kupca gotowego kupić je od zaraz ale w księdze wieczystej cały czas znajduje się wpis o egzekucji komorniczej! Sprawa została umorzona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.9 15:50:41

Wnioski wieczystoksięgowe

Zapraszam na stronę o księgach wieczystych. Wzory wniosków, pytania i odpowiedzi. www.eksiegi.info ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.9 13:12:55

Wypadek z mojej winy, odszkodowanie

Dodatkowo dodam, że nic nie podpisywałem, że nie chce jechać do szpitala i chce sobie iść.
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.8 20:49:25

pomocy!!!pilna sprawa

Witam. mam ogromny problem...wydaje mi się że nie powinnam tego umieszczać tutaj, ale jestem juz zdesperowana....otóż mój problem polega na tym że promotorka napisała uwagę co do przypisu w mojej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.8 13:27:46

Zerwanie umowy najmu mieszkania

Witam,
Mam podpisaną umowę o wynajm mieszkania i okres jest trwania jest do 31.08.2013 roku. Jednak 2 ostatnie miesiące wszyscy od nas wyjeżdzają, czy to za granicę do pracy czy na praktyki. W związku ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.8 12:58:37

Witam, chciałabym się zapytać co można zrobić, gdy nieletni chłopiec sprzedaje alkohol w sklepie?

Witam,

chciałabym się zapytać co można zrobić, gdy nieletni chłopiec sprzedaje alkohol w sklepie? Można gdzieś to zgłosić, jakoś zabrać im koncesje? Jak to wg udowodnić? Nieletni i alkohol ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.8 12:53:2

Czy musze to płacić alimenty...?

Ja będę walczył o swoje. Nie jestem winny rozpadowi związku. Wiem, że dziecko na tym cierpi, ale nie z mojej winy. Co za państwo, co za kraj ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.7 23:23:55

Dług mieszkaniowy ( lojalnościowy )

Dzień dobry
moje pytanie jest z związane z długiem mieszkaniowym rodziców.
dokładnie chodzi o to iż od roku 2007 do 2011 moi rodzice nie płacili czynszu.
mój brat w tym okresie mieszkał z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.7 19:48:23

Dodatkowe ogrodzenie na działce

Praktycznie żadne, chyba że uda się Pani zebrać wystarczającą ilość głosów do podjęcia nowej uchwały. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.7 15:57:1

Darowizna a utrzymanie

Ojciec może się udać do opieki społecznej, jeśli nie ma środków do życia. Generalnie zgodnie z kodeksem rodzinnym ma Pani obowiązek wspierać rodziców, jeśli popadną w niedostatek, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.7 15:53:59

PRESCO Zaatakowała i mnie co Robić pomocy....

Miałam podobną jak Wy sytuację z Presco.
Po otrzymaniu listu od jakiegos komornika z Białegostoku w ustawowym terminie wniosłam zgodnie z instrukcja prawniczki sprzeciw do Sądu, napisałam do Komornika ... Zobacz wątek

17 odpowiedzi

2013.6.7 15:48:56

jak zapłacić grzywną będąc w więzienu?

Witam serdecznie
Mój znajomy odsiaduje wyrok w więzienu, Chcę ubiegać się o nadzór elektroniczny. Okazało się jednak, że ma niezapłacone jakieś kolegium i żeby starać się o nadzór elektroniczny ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.7 14:58:10

NETIA ..pomocy?

Witam, mam problem z firmą Netia.. Chodzi o nieszczęsny modem do internetu.
W październiku postanowiłam z mężem założyć internet. Mieszkamy w kamienicy, w której ciężko było założyć internet, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.7 13:17:18

Czy gmina zobowiązana jest do podawania do publicznej wiadomości danych oferentów, cen ofertowych

Czy gmina zobowiązana jest do podawania do publicznej wiadomości danych oferentów, cen ofertowych dotyczących przetargów publicznych. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.6 23:48:46

jak uzyskać duplikat certyfikatu kompetencji zawodowych?

jak uzyskać duplikat certyfikatu kompetencji zawodowych? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.6 20:30:43

kontynuacja stażu po ponownym zatrudnieniu w tej samej szkole

witam,
proszę o odpowiedź czy mając umowę na czas określony do 28.06.2013 a następną od 01.09.2013r. w tej samej szkole mogę odbywać staż? czy wakacyjna przerwa przerwie mi staż i będę musiała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.6 19:12:43

Czy złamałem prawo. Czy muszę się martwić.

[cytat]

Witam mam taka sprawę. W sądzie wydano wyrok na to, że matka nie może spotykać się z dziećmi, ani zbliżać się do ich miejsca zamieszkania. Ale pewnego razy przyszła pod mój blok ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.6 16:49:27

2013.6.6 15:13:39

dzierżawa działki

Niech Pan im odpisze, że ten budynek stał tam już przed zawarciem umowy o dzierżawę i nie Pan go zbudował, więc nie ma podstawy do żądania, aby to Pan go rozebrał. Pan nie musiał nawet wiedzieć, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.6 12:37:19

Służebność osobista nieruchomości, a nieuczciwy uprawniony. Wartość służebności.

Sugeruję Wam udać się z tym tematem do prawnika. Odnośnie opłacania rachunków, to jest tak, że jeśli nie będzie płacił, odetną mu media i na tym sprawa będzie zamknięta. To nie Wasz problem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.6 12:31:19

Odmowa nałożenia cła na paliwo z Rosji, Izba Celna

Trudno odpowiedzieć na Pana pytanie nie znając treści listu. Generalnie należy wychodzić z założenia, że urzędasy nawet jeśli coś źle zrobią, to idą w zaparte i przytaczają fanaberie urzędnicze ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.6 12:24:46

Praca na 3/4 etatu,otwarcie działalność a duży zasiłek z ZUS

Z innego źródła dowiedziałem się, że jest taka możliwość tylko trzeba będzie płacić pełny ZUS. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.6.6 12:6:6

kiedy mozna przejsc na zasilek przedemerytalny?

jestem na recie inwalickiej kiedy moge przejsc na emerture// ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.6 10:2:58

prawie roczne opóźnienie w zrobieniu płyty z wesela

W sierpniu zeszłego roku odbyło się nasze wesele razem z chrzcinami naszego syna. Kamerzysta razem z synem fotografem(dodam że z polecenia,traktowaliśmy ich jak "swoich") niestety nie wywiązali się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.6 8:36:59

Wniosek o kuratora sądowego.

Witam,
chcę złożyć do sądu wniosek o wywiad kuratorski w miejscu przebywania mojego 2 letniego syna. Mieszka on daleko(ponad 300km) odemnie wraz z matką, lecz nie wiem jakie ma warunki i kto się ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.6 5:45:6

Umowa przedwstepna o roboty budowlane

Witam:)
Mam pytanie, czy mogę podpisać umowe przedwstępną z firmą budowlana o wykonanie robót budowlanych"był bym jako podwykonawca" nie mając działalności gospodarczej?, a gdy bym już takową ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 22:3:11

Musze sie wymeldowac ze stalego pobytu w polsce a niemam gdzie sie zameldowac mieszkam w angli i tam

Musze sie wymeldowac ze stalego pobytu w polsce a niemam gdzie sie zameldowac mieszkam w angli i tam od 8 lat nie mam stalego meldunku co bedzie zmoimi dokumentami po wymeldowaniu ze stalego pobytu ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 21:1:19

Terapia małżeńska - wbrew woli

Witam!
Od prawie 2 miesiecy nie mieszkam z mężem wyprowadziłam się od męża-po 13 latach.
Mamy wspólnie córkę 4-letnią!Mąż wyrzucił nas z domu,teraz próbuje wszystko naprawić,przeprasza,płacze,żebyśmy ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2013.6.5 19:38:31

dostałam pozwolenie na budowe. ma to byc nadbudowa na ganku. jednak okazało sie, ze trzeba wzmocnic

dostałam pozwolenie na budowe. ma to byc nadbudowa na ganku. jednak okazało sie, ze trzeba wzmocnic fudamenty. czy musze miec na to dbrebne pozwolenie czt wystarczy wpis w dzienniku budowy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 19:1:36

Witam, jestem rencistą z tytułu choroby zawodowej i mam orzeczenie Wojewódzkiej Komisji Lekarskiej

Witam,
jestem rencistą z tytułu choroby zawodowej i mam orzeczenie Wojewódzkiej Komisji Lekarskiej o stopniu niepełnosprawności trzeciej grupy, od 1992 przyznanej na stałe.
Od roku 1999 prowadziłem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 18:23:44

ZALANIE POSESJI I GRUNTU PRZEZ NIEDROŻNY RÓW NA DRODZE GMINNEJ

Jak najbardziej można pogonić gminę do sądu o odszkodowanie, tylko należy dobrze udokumentować szkodę i jej przyczyny. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.5 18:5:16

Mój mąż zradza mnie z prawniczką

Jest Pani na przegranej pozycji - zrobią z Pani osobę chora psychicznie. Opcja jest jedna, należy zbierać "haki" , prowokować, nagrywać,fotografować aby mieć atuty w tej grze...
Powodzenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.5 17:52:56

Wniosek o warunkowe umorzenie postępowania. Prokuratura nie reaguje, co dalej?

Witam serdecznie.

W ubiegłym roku Prokuratura postawiła mi zarzut z art. 286§3 k.k. Początkowo nie przyznałem się do winy, bo nie uważałem, bym był winien popełnienia zarzucanego mi czynu. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.5 16:47:28

Za kilka dni ma się odbyć sprawa w sądzie o zgodny dział spadku, niestety zmarła jedna osoba, ale

Za kilka dni ma się odbyć sprawa w sądzie o zgodny dział spadku, niestety zmarła jedna osoba, ale mam jej pełnomocnictwo i oświadczenie, że się zrzeka ze swojej części bez spłat i dopłat. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 15:5:20

kiedy upadlosc ruch sa?

jeszcze trochę ale jeśli nie poprawi się rentowność operacyjna to przewiduję ze na koniec roku mogą miec poważne problemy z płynnością. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.5 13:10:38

przesłuchanie światka

Dziękuję za odpowiedź. POzdrawiam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 12:49:45

Czy muszę rozliczać PIT?

Witam.
Pracując na umowę o dzieło zarobiłam 400zł. Czy muszę złożyć zeznanie podatkowe?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 12:25:50

ODSZKODOWANIA ZA WYPADKI I BŁĘDY MEDYCZNE

Jeżeli masz problem z odszkodowaniem, szukasz firmy której chciałbyś powierzyć swoje sprawy lub znasz kogoś kto potrzebuje pomocy, pisz śmiało.
Sprawy można rozpatrywać do 20 lat wstecz, tak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 12:3:18

jak sprawdzić kiedy zawarłem umowę

jak sprawdzić kiedy zawarłem umowę
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 10:46:4

Dotacjia PUP i brak części sprzętu zakupionego za dotację

Czekam na pana wiadomość co do tego jak sprawa się rozwiązała. To dosyć istotna kwestia, bo takie rzeczy mogą zdarzyć się każdemu i lepiej wiedzieć czy kombinować a jeśli tak to jak. Przeciera ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:26:39

njumobile

Jaka jest forma twojego DG? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:25:33

Handel usługami z pracownikiem placówki szkolnej?

Super, dziękuje pięknie za odpowiedź. Będę częściej sięgał po pomoc z for widzę ;) ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:24:29

Sprzedawanie kont do gry internetowej

Gdyby jednak działania były legalne to wówczas, wymagana będzie działalność gospodarcza (o ile tak jak pan zaznaczył proceder będzie miał charakter zarobkowy i ciągły). Wiąże się z tym oczywiście ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:23:44

Jestem Rolnikiem?

Kurcze też mam ziemie ale gdzie na północy polski, tzn wujek ma^^ ale mam plany na hodowle kóz... tyle że jestem dokładnie z drugiego końca polski ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:21:57

Art. 182-185 kk i oskarżony

no to jest dobra sprawa. Możesz ściemniać i to zupełnie bez kary. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:20:36

Rozebranie siłą inne osoby.

Jak dla mnie to będzie bardziej art. 191 § 1 kodeksu karnego.
\"Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:19:51

zgubiony dziennik w szkole i próba podrobnienia go?

W przypadku podrobienia podpisów grożą konsekwencje prawne, a w dzienniku konieczne będą podpisy wielu rodziców które się tam znajdowały!!
... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:17:36

Wystąpienie z kościoła i kwestia bycia chrzestnym dziecka

Panie, jak chcesz pan wystąpić to występuj Pan. Zawsze będzie pan ojcem chrzestnym dziecka, tylko że nie oficjalnym. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:14:53

jak importować odziez z zagranicy/

jak importować odziez z zagranicy/ Zakładam sklep odziezowy i chciałabym ściągać odzież z Włoch.Jakie kroki tzeba podjąć w związku z tym.Wszystko na ten temat mnie interesuje,koszty również. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 10:8:37

Witam

Dziękuje serdecznie za odpowiedz. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.6.4 22:6:33

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika