Forum prawne (strona 290)
Czy komornik wystawia fakturę VAT na licytacji?
I jak się sprawa rozwiązała? Wystawił fakturę czy nie? ... Zobacz wątek2013.2.13 9:17:23
Potrącanie ryczałtu samochodowego za dni wolne przy pracy w weekendy
Czy mój pracodawca może potrącać mi ryczałt samochodowy za dni robocze w których byłem na wolnym ale w danym miesiącu pracowałem w soboty lub niedziele. Ilość przepracowanych godzin w miesiącu ... Zobacz wątek2013.2.13 8:26:34
Zwrot komputera sprzedanego na Allegro przez nieletniego bez zgody matki
Witam , mam problem z kupującym z allegro.Sprzedałem komputer , jako osoba fizyczna , nie firma , w drodze licytacji. Od kupującego otrzymałem wpłatę , wysłałem przedmiot. W dzień odebrania ... Zobacz wątek
2013.2.13 0:21:8
Import używanych opon z Norwegii - procedury i przepisy
witammam pytanie odnosnie importu używanych opon z norewgii do polski opony są kupione lub dawane od wulkanizatorów jak reguluja to przpisy w PL jak legalnie moge przywieść je ?wg jakich procedór ... Zobacz wątek
2013.2.12 21:4:21
Zrzeczenie się mieszkania na rzecz banku przy kredycie CHF
czy mozna zrzec się mieszkania na rzecz banku, w którym jest ono zabezpieczeniem spłacanego kredytu hipotecznego. Kredyt regularnie spłacany od 6 lat. Waluta kredytu CHF. ... Zobacz wątek2013.2.12 18:42:41
Gdzie sprawdzić czy dorosłe dziecko nadal się uczy - weryfikacja dla alimentów?
chciałbym się dowiedzieć gdzie wysłać pismo o sprawdzenie czy mój dorosły syn się jeszcze uczy mam na niego zasądzone alimenty ściągane przez komornika proszę o pomoc ... Zobacz wątek2013.2.12 18:31:59
Powrót z ZUS do KRUS przy prowadzeniu działalności pozarolniczej
Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia społecznego. Rodzice posiadają 7-ha gospodarstwo rolne, mama dodatkowo prowadzi działalność pozarolniczą. Przez kilka lat była na rencie i opłacała składki ... Zobacz wątek2013.2.12 16:25:34
Nierówne wymiary otworów drzwiowych w nowym mieszkaniu - reklamacja odrzucona
zrobiłem byka i jeszcze nie mogę go poprawić ehh ... Zobacz wątek2013.2.12 15:54:18
Przejęcie opieki nad dzieckiem kuzynki w trudnej sytuacji
przejęcie opieki nad dzieckiem Witam,mam pytanie dotyczące przejęcia praw nad opieką dziecka kuzynki. Sprawa wygląda następująco, kuzynka posiada kilka wyroków sądowych w zawieszeniu, jest ... Zobacz wątek
2013.2.12 14:49:43
Zmniejszenie alimentów przy zarobkach na najniższą krajową
Chciałem zapytać o zmniejszenie alimentów mam 2,5 roczne dziecko i płace 1500 zl miesiecznie kwota ta jest zbyt duża dla mnie i cała suma tylko rośnie!!! jakie dokumenty są potrzebne w sądzie??? ... Zobacz wątek2013.2.12 14:23:7
Odpowiedzialność za uszkodzenie lampy w wynajętej hali sportowej
Witam. Od pewnego czasu wynajmuję halę sportową mieszczącą się przy zespole szkół (podstawówka i gimnazjum). Oczywiście została podpisana umowa wynajmu hali sportowej, w której znajduje się ... Zobacz wątek2013.2.12 14:17:27
Wypowiedzenie umowy najmu na czas oznaczony - czy jest możliwe?
Jeżeli w umowie nie stwierdzono inaczej, obowiązuje Cię miesięczny okres wypowiedzenia lokalu mieszkalnego. ... Zobacz wątek2013.2.12 13:32:38
Czy zniosą zasiłki stałe z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej
Czy to prawda ze maja calkowicie zniesc Zasilki Stale z Gminnego Osrod. Pom. Spolecznej. Mam 59 lat i od kilku lat taki Zasilek utrzymuje mnie przy zyciu, innych dochodow nie mam. ... Zobacz wątek2013.2.12 13:28:57
Trzynastki w urzędzie a opóźnienie wypłat dla nauczycieli
Czy wójt może wypłacić trzynastki w urzędzie swoim pracownikom a czekać do ostatniej chwili na wypłatę w szkole dla nauczycieli? ... Zobacz wątek2013.2.12 12:32:13
Niesłuszny mandat w komunikacji miejskiej - odwołanie mimo ważnej karty
Witam!W październiku 2012 jechałem pociągiem Kolei Mazowieckich nie posiadając przy sobie karty miejskiej. Dostałem mandat po czym poszedłem do działu windykacji, zapłaciłem 15 zł pokazując ... Zobacz wątek
2013.2.12 11:34:59
Wymagania dla kuratora SA - czy musi być prawnikiem
Witam,Jakie są wymagania co do osoby proponowanej na kuratora SA? Czy taka osoba musi być prawnikiem? Czy np. będąc akcjonariuszem i składając wniosek do KRS mogę zaproponować siebie jako kuratora ... Zobacz wątek
2013.2.12 9:47:49
Podatek od ubezpieczenia na życie na 300 tys zł
Nie. nie będze. A jak coś to polecam ubezpieczenia Warta i ich diamentowy pakiet. Jak pan zechce będzie pan mógł wycofać pieniądze z ubezpiezcenia bez żadnych kar. ... Zobacz wątek2013.2.12 8:27:6
Składki ZUS przy pracy na umowie o pracę i zleceniu jednocześnie
Witam. Mając umowę o pracę w jednej spółce chciałbym pracować na umowie zlecenia w innej spółce - jak wtedy wyglądałoby moja sytuacją związana z odprowadzaniem składek w tej drugiej spółce?Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2013.2.11 23:41:0
Odpowiedzialność za szkody w służbowym samochodzie - czy pracownik musi płacić?
Pracodawca ma oczywiście możliwość dochodzenia zwrotu kosztów naprawy pojazdu, ale do tego musi udowodnić winę pracownika. Moim zdanie nie będzie w stanie tego zrobić. Co zrobić w tej sytuacji? ... Zobacz wątek2013.2.11 20:20:15
Budowa mieszkania na poddaszu garażu - przepisy i pozwolenia
Witam wszystkich jako swiezak w sprawach budownictwa i zgodnosci z prawem chcialem sie dowiedziec ,a wiec posiadam kolo domu budynek gospodarczy na dole mam 2 garaze i chcialbym aby na poddaszu,strych ... Zobacz wątek2013.2.11 19:44:1
Kontrola dokumentów przy zakupie alkoholu - czy sprzedawca może wyrwać dowód?
W sklepie kupując alkohol, sprzedawczyni chciała mój dowód, wyciągnełem go i trzymając w ręce przybliżyłem jak zawsze w strone sprzedawczyni, aby mogła sprawdzić datę, ta mi wyrwała dosłownie ... Zobacz wątek2013.2.11 17:51:4
Alimenty dla rodziców w domu opieki - obowiązki studenta mieszkającego za granicą
Dom pomocy społecznej nie będzie z Ciebie ściągał opłat za pobyt rodziców. Chodzi o to, że jak nawet opłata za DPS wynosi np. 2500zł, to Ty nic nie dopłacisz, chodzi o to, że jak rodzice mają ... Zobacz wątek2013.2.11 17:1:48
Do kiedy przysługuje renta po ukończeniu 25 lat
Witam,mam takie pytanie:
5 lutego skonczylam 25 lat
rente otrzymywalam kazdego 25 i czy teraz w lutym otrzymam jeszcze ostatnia wplate czy ta w styczniu byla już ostatnia ?
Z góry dziekuje za odpowiedz. ... Zobacz wątek
2013.2.11 14:39:22
Czy kierowca busa może pracować na umowie o dzieło
czy kierowca busa, przewoz osob z punktu a do b moze pracowac na umowie o dzielo ... Zobacz wątek2013.2.11 13:47:24
Czy komornik może zająć jednocześnie dwa dochody - zlecenie i rentę
Czy komornik moż zająć dwa dochody jednocześnie,jeśli ściąga mi z umowy zlecenie i renty stałej ... Zobacz wątek2013.2.11 13:11:39
Zmniejszenie zakazu prowadzenia pojazdów dla osoby niepełnosprawnej
za mała kara to że jezdzi po pijanemu na rehalibitacje a na dodatek niepełnosprawny to ma pozabijać niewinnych ludzi powinni mu zabrać prawo jazdy dożywotnio ... Zobacz wątek2013.2.11 12:37:32
Jak odzyskać zaświadczenie o zwolnieniu z podatku od spadku po 5 latach?
Witam,moja sytuacja wygląda tak: moja mama zmarła 5 lat temu i zostawiła mi w spadku mieszkanie własnościowe. Odbyła się rozprawa sądowa i spadek przyjęłam na podstawie testamentu. Następnie ... Zobacz wątek
2013.2.11 12:1:42
Czy pracodawca może obniżyć stawkę godzinową bez powiadomienia pracownika?
Witam serdecznie,Pracuję jako ochroniarz w jednym z supermarketów w Polsce.
Od początku swojej pracy miałem stawkę 9zł/h.
Niedawno otrzymałem kolejną wypłatę i była ona o blisko 50% ... Zobacz wątek
2013.2.11 9:30:11
Czy windykator może dochodzić długu umorzonego przez komornika?
Witam w 2004 roku w lutym na prośbę matki zaciągnąłam kredyt, kilka rat matka zapłaciła a późnie przestała. Ruszyła cała procedura, bank wypowiedział kredyt i sprawa znalazła się u komornika. ... Zobacz wątek2013.2.11 2:58:26
Opłata za nieodebraną przesyłkę i ważność umowy telefonicznej
Tak istnieje,umowa zawarta przez strony ustnie również drogą telefoniczną jest wiążąca dla obudwu stron tzn.odbioraca jest zobowiązany do odbioru przedmiotu umowy. ... Zobacz wątek2013.2.10 22:22:31
Od kiedy wypłacany jest Kindergeld w Niemczech?
Chciałabym sie zapytać od jakiego momentu wypłacany jest Kindergeld w Niemczech? ponieważ pracę w Niemczech zaczęłam 01.06.2012 a papiery na Kindergeld złożyłam 01.10.2012. zaznaczam że od 01.12.1012 ... Zobacz wątek2013.2.10 21:54:0
Czy można nie płacić zachowku gdy brak środków finansowych?
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące zachowku. Czy mogę nie płacić zachowku? Lub przekazać udział w majątku? Opisze krótko sytuację: Babcia zostawiła testament w którym do całości spadku powołuje ... Zobacz wątek2013.2.10 19:21:27
Czy bank może zająć hipotekę za inny niespłacony kredyt?
Witam. na poczatek opisze swoja sytuacje. mam dwa kredyty. jeden mieszkaniowy w ING a drugi samochodowy w IDEA BANK i z tym mam problem. bank mi wypowiedzial umowe i sprzedal samochod.pozostalo do splaty ... Zobacz wątek2013.2.10 18:42:49
Czy ojciec może sprzedać dom bez zgody dzieci po śmierci matki?
Dom był własnością obojga rodziców. Mama zmarła 1 mc temu. Ojciec chce sprzedać dom ale są jeszcze 2 pełnoletnie córki, nie było podziału majątku. Czy ojciec bez naszej zgody może sprzedać ... Zobacz wątek2013.2.10 18:2:14
Jakie dokumenty i szkolenia potrzebne do transportu do 3,5 DMC?
Dzien dobry Witam!!!Co sie zmienilo jakie sa potrzebne dokumenty , zaswiadczenia , szkolenia od 2013r by moc legalnie , bezpiecznie i formalno-prawnie zalozyc dzialalnosc na transort do 3.5 DMC?
Dziekuje ... Zobacz wątek
2013.2.10 17:39:27
Czy 16-latka może mieszkać sama gdy rodzic pracuje za granicą?
Czy 16-latka, uczęszczająca do szkoły średniej może mieszkać sama w kawalerce, gdy rodzic pracuje za granicą? ... Zobacz wątek2013.2.10 15:30:22
Czy kierownik może otwierać miesięczne zestawienie pracownika bez wiedzy?
Czy kierownik bez wiedzy pracownika ma prawo otworzyć i publicznie mówić o miesięcznym zestawieniu pracownika? Moja narzeczona jest na chorobowym (druk L4), jej zastępca kierownika (bratowa, tak ... Zobacz wątek2013.2.10 12:59:20
Inwigilowanie połączeń przez pracownika operatora - naruszenie prywatności
Inwigilowanie przez pracownika orange WitamOd jakiegoś czasu nieznany mi pracownik orange (znajomy żony) sprawdza moje połączenia, smsy z kim o której się kontaktuje. Jestem pewnien że jest ... Zobacz wątek
2013.2.10 12:8:59
Kto płaci za mieszkanie spadkowe przed przejęciem własności?
Pytanie:Kto musi placic za mieszkanie jak jeszcze niema wlasciciela? Osoba nie zameldowana mieszka ale nie placi? Musi osoba ktora jest zameldowana na koncu placic za wszystkie oplaty od smierci bo byla ... Zobacz wątek
2013.2.10 11:51:52
Zajęcie samochodu i telewizora przez komornika za alimenty
Jak dupodaja sie nie rozkraczy to dziecka nie będzie nie pijcie kobiety będziecie myślały może ... Zobacz wątek2013.2.10 11:46:28
Czy przepisanie firmy na mnie kończy urlop macierzyński?
Witam, mam pytanie przebywam na macierzynskim, czy moze zostac na mnie przepisana firma ?czy trace przez to prawo do urlopu macierzynskiego?prosze o odpowiedz ... Zobacz wątek2013.2.9 21:55:44
Mandat za zakłócanie ciszy nocnej - czy można się odwołać od niesłusznego mandatu?
WitamWczoraj zawitała do mnie policja za zaciszanie ciszy nocnej. Uważam że niesłusznie chcieli mi dać mandat 200zł gdyż nie było głośno to była rozmowa między trzema ludzmi fakt było ... Zobacz wątek
2013.2.9 21:12:59
Wezwanie na policję jako świadek - czy 7 dni terminu jest obowiązkowy?
Nie wiem czy to tutaj dokładnie powinno się znaleźć więc jeśli się pomyliłem to z góry przepraszam. Mam pytanie na temat wezwania na policje i mam nadzieję, że pomoże mi ktoś kto się na tym ... Zobacz wątek2013.2.9 18:34:0
Czy kupując auto z Hiszpanii mogę być ścigany za mandaty poprzednika?
Witam, jestem zainteresowana kupnem saomochodu spowadzonego z Hiszpanii, ale natknelismy się na artykuł (z 2009roku), że w H obowiązuje prawo, że za niezapłacone mnadaty właściciela pojazdu mogą ... Zobacz wątek2013.2.9 15:20:32
Abolicja składek ZUS przy jednoczesnym zatrudnieniu na etacie
Witam mam takie pytanie mam dług w z okresu 06.2008 do 03.2010. Zawarłem układ ratalny ale nie zapłaciłem dwóch składek i jak mniemam umowa została rozwiązana( połowa rat spłacona). Czy jak ... Zobacz wątek2013.2.8 22:38:17
Pracodawca wypłacił tylko 100 zł za miesiąc pracy - jak dochodzić praw?
Witam,mam problem, gdyż za cały miesiąc pracy pracodawca wypłacił mi 100 zł twierdząc, że tylko tyle się należy. Umowa ustna opiewała na 1000 zł podstawy. W styczniu nie dostałam żadnej ... Zobacz wątek
2013.2.8 21:32:34
Czy komornik może zająć zasiłek chorobowy wysyłany przekazem?
jestem na zasilku chorobowym bylem ztrudniony na 1/2 etatu czy komornik moze mi zabrac ten zasilek ... Zobacz wątek2013.2.8 17:28:52
Zwolnienie za pijaństwo w pracy - prawa do L4 i rejestracji w urzędzie pracy
Dnia 31.01.2013 byłam pijana w pracy.Jest spisany protokół przez policję, w tym dniu.Dostałam urlop od pracodawcy od dnia 1.02.2013 do dnia 7.02.W dniu 6.02 źle się poczułam i dostałam L4 od ... Zobacz wątek
2013.2.8 15:28:30
Czy mogę używać licencji pracownika będącego na zwolnieniu?
Witam,Mój pracownik dostał wypowiedzenie z pracy . ( pracowała na umowę o prace na czas nieokreślony niecałe 3 lata, wiec miesiąc, bądź dwa obowiązuje wypowiedzenie. ( dokładnie nie wiem ... Zobacz wątek
2013.2.8 15:18:56
Odwołanie od wyroku alimentacyjnego - czy można samemu czy przez adwokata?
dostałełem wyrok alimentacyjny gdzie zasądzono za małe alimenty dla moich dwóch nieletnich synów i chcę się odwołać do sądu okręgowego. czy mogę sam czy też muszę przez radcę lub adwokata?. ... Zobacz wątek2013.2.8 14:31:7
Masz inne pytanie do prawnika?