Forum prawne (strona 290)

obowiazki meza wobec mnie i dziecka przy wspolnym kredycie

Moi drodzy, mam ogromny problem z którym nie umiem sobie sama w tej chwili poradzić, stąd prośba do was.
Jestem rok po slubie i mam z mezem małą córeczkę, kupilismy mieszkanie na kredyt, gdzie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.14 9:3:58

Czy zastraszanie 9 letniego dziecka przez osobę dorosłą jest karalne? I czy należy to głosić na

Czy zastraszanie 9 letniego dziecka przez osobę dorosłą jest karalne? I czy należy to głosić na komisariacie policji? Po bójce dzieci rodzic przyszedł do mnie na skargę,zastraszając moje dziecko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.13 22:20:42

Nie zgłoszony został najem nieruchomości

Nie wiele Ci pomogę, ale nasuwa sie pytanie, czy oni o to stypendium mają zamiar ubiegać się w US? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.13 16:51:47

Odszkodowanie za udostępnienie gruntu pod przesył prądu

Witam, w najbliższym czasie na mojej ulicy będzie zmieniany przesył prądu ze słupów na ziemne. W jakiej kwocie mogę domagać się wynagrodzenia za udostępnienie gruntu pod tą inwestycję ?
Pytam, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.13 14:57:32

przedawnienie długów

Witam spraw jest tego typu,ojciec zmarł w 2003 roku z racji tego że nie wiedzieliśmy o długach nie rzekliśmy się spadku.Ojciec w chwili śmierci był osobą bezdomną i bez pracy od 1998 roku.Jakaś ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.13 13:15:35

Dzień dobry przez 3,5 roku zajmowałam się babcią pobierałam z tego tytułu świadczenie pielęgnacyjne

Dzień dobry przez 3,5 roku zajmowałam się babcią pobierałam z tego tytułu świadczenie pielęgnacyjne w kwocie 520zł. Zmieniły się przepisy i tego świadczenia już nie będe otrzymywała. Moje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.13 10:15:40

przeliczenie emerytury

Witam. Zawsze po przepracowaniu 30 m-cy można przeliczyć wcześniejszą emeryturę.Pozdrawiam ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.6.13 10:10:42

co mam zrobic pomozcie

czesc jestem mama dwojki dzieci 5 i 3 latka nie mieszkamy razem ojciec zarabia ok 2000 zl miesiecznie najstarszy syn idzie teraz do szkoly potrzeba wiele rzeczy na ktore mnie niestac ich ojciec nie oplaca ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.12 22:22:3

List Gończy

List Gończy Mam 3 wyroki za kradzieże z włamaniem, w sumie około 3 i pół roku. Nie stawiłam się do aresztu aby odbyć karę, jestem poszukiwana listem gończym. Obecnie przebywam w kraju UE.
Chciałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.12 19:38:13

Sprzedaje mieszkanie przez biuro pośrednictwa , kupujacy połowe kwoty posiada a na reszte bierze kredyt.Pośrednik

Sprzedaje mieszkanie przez biuro pośrednictwa , kupujacy połowe kwoty posiada a na reszte bierze kredyt.Pośrednik poinformował mnie że kupujący dopiero po spisaniu aktu notarialnego i dostarczeniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.12 19:7:27

Podatek VAT

jak wygląda zakup towarów w Szwecji i sprzedarzy do Norwegii przez Polski podmiot, co się wtedy dzieje z podatkiem Vat , gdzie i jak deklarować tę dostawę do Norwegi z góry dziękuje za odpowiedź ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.6.12 18:34:43

witam ! dwa miesiace temu zmarl mi ojciec,pozostawil on dlugi takie jak kredyty i pobrane sprzty na raty.dowiedzialam

witam ! dwa miesiace temu zmarl mi ojciec,pozostawil on dlugi takie jak kredyty i pobrane sprzty na raty.dowiedzialam sie ze musze isc tego sie zrzecz poniewaz jak nie to wszystko przejdzie na mnie i na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.12 15:18:27

PILNIE

Witam serdecznie,

sprawa wygląda tak:

dziś rano przyjechali funkcjonariusze Straży Granicznej, z tego co wiem przeszukali mieszkanie i zatrzymali mojego dobrego kolegę. Przeprowadzili go do PSG(Placówki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.12 14:8:31

Czy mąż i żona mogą założyć spółkę cywilną? jeśli tak to czy należy się urlop wychowawczy?

Czy mąż i żona mogą założyć spółkę cywilną? jeśli tak to czy należy się urlop wychowawczy? i na jakich warunkach? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.12 13:26:14

wyrodny brat

czy spłata zadłużenia jakie posiada mój brat może być częścią jego spłaty.
tak brat nie łoży na koszty utrzymania nieruchomści wogóle nie jest zainteresowany nawet swoja matką.jedyne co ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.12 12:39:55

odprawa umowy o prace

witam mam pilnom sprawe do zalatfienia niewiem jak i czy mi sie pszysuguje odprawa za wypowiedzenie umowa o prace pracowalem nie cale 2 lata wszystko bylo ok puki urodzilo mi sie dziecko po wzienciu sobie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.12 11:56:35

umowa barterowa

"h", hmmm... bardzo wymowna odpowiedź :P ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.12 9:35:28

odszkodowania za słupy energetyczne

Skoro tam pan pracuje to wydaje się naturalne że za ten obiekt też można domagać się odszkodowania, może pan jednak podać nieco więcej danych dotyczących słupów, ich dokładnej ilości, odległości. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.12 9:34:57

jaka forme opodatkowania wybrać

jaka forme opodatkowania wybrać Witam planuje otworzyć działalność w zakresie usług związanych z zagospodarowaniem terenów zieleni jaka forma opodatkowania była by najkorzystniejsza do tego typu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.12 8:27:0

Spadek po siostrze.

Może Pani napisać coś więcej? Tzn. czy po śmierci siostry dziedziczył po niej jej tylko jej mąż czy np. w zbiegu z rodzicami?

Jeżeli siostra miała męża i była bezdzietna to jeżeli nie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.11 22:17:15

czy nieżyjący nie dziedziczą?

W przypadku dziedziczenia ustawowego w przypadku śmierci Pani taty niejako zajęłaby Pani jego miejsce jako uprawnionej. Jednakże w przypadku dziedziczenia testamentowego sytuacja wygląda inaczej. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.11 22:2:53

Mój ojciec umarł w 1984r nie miał nadanego numeru pesel,teraz do sprawy o nabycie spadku po nim, notariusz

Pani Moniko,
Akt poświadczenia dziedziczenia sporządzany przez notariusza jest jedną z dwóch form stwierdzenia nabycia spadku. Drugą z nich jest sądowe stwierdzenie nabycia spadku (art. 1025 KC). ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.11 21:40:22

jakie koszty ponoszą właściciele mieszkan jesli nie są członkami spółdzielni?

jakie koszty ponoszą właściciele mieszkan jesli nie są członkami spółdzielni? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.11 21:28:13

czy musze placic podatek od nieruchomosci chociaz z nich nie kozystam?

czy musze placic podatek od nieruchomosci chociaz z nich nie kozystam?
Mialam gospodarke i dom .teraz nie mam gospodarki zostaly mi jedynie dom i budynki i gmina karze mi placic 3200 zl podatku od nieruchomosci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.11 21:28:7

2013.6.11 21:26:21

czy w strukturach istniejącego od wielu lat stowarzyszenia (opp) można założyć komitet budowy budynku

czy w strukturach istniejącego od wielu lat stowarzyszenia (opp) można założyć komitet budowy budynku dla potrzeb tego stowarzyszenia, tak, by ktoś inny, niż prezes mógł prowadzić związane z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.11 20:39:48

kłopotliwe oc

Witam. nie wiem czy moje pytanie będzie adekwatne do forum ale już nie wiem gdzie mam szukać pomocy. mianowicie: jakiś czas temu remontowałem samochód zabytkowy i miałem drugi zarejestrowany ale ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.11 20:31:29

Zmiana miejsca odbywania stażu

Witam,

Od miesiąca odbywam staż na stanowisku handlowca. Zawsze chciałem pracować w IT (mam już pewne doświadczenie) Spotkałem ostatnio człowieka, który stwierdził, że jeśli zgłosiłbym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.11 17:27:40

Czy będę musiała oddawać pieniądze UP?

Czy będę musiała oddawać pieniądze UP? Byłam zarejestrowana w Urzędzie Pracy zostałam zatrudniona.Pracodawca dostał dotacje z UP.Podpisaliśmy umowę na 1 rok.Teraz jestem w ciąży.Do końca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.11 16:10:14

Jak odzyskać swój wkład błagam o pomoc

Witam mój problem jest następujący matka aktem notarialnym zapisała siostrze dom.Jestem w nim zameldowana w raz z dziećmi,włożyłam w dom wkład w postaci ogrzewania centralnego z własnych pieniędzy,są ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.11 15:38:12

działalność gospodarcza - kierowanie pojazdami

Znajomy planuje rozpocząć działalność gospodarczą polegającą na kierowaniu pojazdami. Firma, dla której będzie wykonywał usługę zleca mu transport towaru, udostępnia mu pojazd, pokrywa koszty ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.11 13:40:15

jak sprawdzic czy bylem karany za przestepstwo skarbowe?

Przy każdym sądzie znajduje się Krajowy Rejestr Karny. Po wypełnieniu wniosku znajdującego się przy okienku(można go też ściągnąć ze strony internetowej Ministerstwa Sprawiedliwości)i uiszczeniu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.11 12:57:4

WPIS W KSIĘDZE WIECZYSTEJ A UMORZENIE POSTĘPOWANIA EGZEKUCYJNEGO.PILNE proszę o pomoc

Witam serdecznie, udzielam odpłatnych porad prawnych.

kontakt:

mariusz.gaska@wp.pl ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.11 12:51:1

Przyjęłam spadek z \"dobrodziejstwem inwentarza\". Jeszcze przed wydaniem przez sąd postanowienia

Przyjęłam spadek z "dobrodziejstwem inwentarza". Jeszcze przed wydaniem przez sąd postanowienia o nabyciu spadku, sąd wyznaczył komornika w celu oszacowania majątku, oraz ustalenia, czy zmarły nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.11 1:21:16

Jak odzyskać ziemie po dziadku?

Musiałby Pan zacząć od ustalenia, które działki należały kiedyś do dziadka i co jest obecnie wpisane w księgi wieczyste tych działek. Jest możliwe, że obecni właściciele nabyli prawa własności ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.10 22:24:7

Umowa na wykonanie usługi - skan z podpisem i pieczątką

Witam jestem tutaj nowy i mam pytanie oraz proszę o pomoc! Szukałem w internecie na stronach typu oferia, oferteo wykonawcę pewnej usługi. Zgłosiła się do mnie firma, która przedstawiła mi dobrą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.10 22:2:20

Dekret Bieruta - czy należy się zachowek?

Witam serdecznie.

Mam nadzieję, że dział prawidłowy. Sprawa dotyczy tzw dekretu Bieruta i zajętej ziemi (teren ~400m - na pas zieleni oraz chodnik oddzielający dom od drogi; W-wa Stare Włochy). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.10 20:25:9

darowizna o roszczenia

Sz.P w/g treści art 157 oraz 893 k.c obowiązuje mnie w ciau sześć lat spłacić siostrę bądź podarować jej nieruchomość. Moje pytanie brzmi. Jeśli dogadam się z siostrą a nie zależy jej na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.10 19:28:6

Noc kupały (Poznań)

Witam serdecznie.

Wraz z grupą rówieśników, postanowiliśmy rozpowszechnić naszą skromną działalność, poprzez wysłanie w powietrze wraz z lampionami w dniu tejże imprezy, baneru reklamowego.

Jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.10 18:58:42

Jak napisać wniosek o umorzenie zadłużenia z tytułu opłat rtv?

Jak napisać wniosek o umorzenie zadłużenia z tytułu opłat rtv? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.10 18:23:39

Ujawnienie praw w księdze Wieczystej

jak "zmusić" sąsiada, który jest włąscicielem nieruchomości w udziale do ujawnienia swojego prawa w Księdze Wieczystej?.

Sąsiad zajmuje jedno z mieszkań wraz z pełnoletnią córką w budynku, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.10 17:58:30

lokal usługowy budowa łazienek

wynajmujemy lokal usługowo-handlowy i chcemy w tym lokalu wybudować dwie łazienki. Chodzimy od drzwi do drzwi w starostwie i nikt dokładnie nie wie co musimy przedłożyc żeby takie łazienki powstały. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.10 16:3:3

jak uzupełnić wniosek o wpis do księgi wieczystej?

W siegach wieczystych nie ma informacji na temat czesci wspolnych
Czy mozna wystapic do sadu o uzupelnienie ksiegi ?
Pozdrawiam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.10 13:53:27

Zerwanie umowy promocyjnej z Mulitimediami

Witam jestem zolnierzem zawodowym i dostalem rozkaz przeniesienia sluzbowego do innej jednostki - musze wyprowadzic sie z rodzina do innego miasta - pol roku temu podpisalem umowe promocyjna z mulimedia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.10 11:44:41

ubezpieczenie nieruchomości na terenie zalewowym

Zgadza się na palę ją, jak Azje Tuchajbejowicza... tylko że przeniesienie działki na palę, to często w praktyce budowa działki od nowa, tzn domku rekreacyjnego od nowa, bo stare domki jak nie są ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.10 9:34:7

Brak reakcji ochrony na bójkę na dworcu w warszawie

Faktycznie, muszę zgodzić się z przedmówcą.
Reakcja oraz tłumaczenia przedstawiciela ochrony i PKP są żenujące.
Przecież jak ludzie teraz zobaczą że taka ochrona od tego pana Zubrzyckiego ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.10 9:32:2

Kara za posiadanie noża

No dobra ale to jest to co ma wejść w życie a nie to co obecnie obowiązuje.
Słyszałem tylko o długości noża poniżej 11 cm, ale to słyszałem dawno temu i zapewne to prawo mogło się już zmienić. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.10 9:30:22

czy moj ojciec w moim sklepie moze pracowac w dni ustawowo wolne czy moge tylko ja

czy moj ojciec w moim sklepie moze pracowac w dni ustawowo wolne czy moge tylko ja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.10 8:54:12

czy 17latek moze przewozic alkohol przez granice polska-anglia samolotem?

czy 17latek moze przewozic alkohol przez granice polska-anglia samolotem? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.9 22:10:47

CZY OSOBA Z OGRANICZENIEM WŁADZ RODZICIELSKICH MOZE POBIERAC ALIMENTY MA TA OSOBA SEPARACJE SĄDOWOM

CZY OSOBA Z OGRANICZENIEM WŁADZ RODZICIELSKICH MOZE POBIERAC ALIMENTY MA TA OSOBA SEPARACJE SĄDOWOM I JEST JEDYNYM OPIEKUNEM DZIECI ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.9 19:32:27

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika