Forum prawne (strona 390)
Obrona użytkowania wózkowni w spółdzielni po latach
Nie miałem punktu zaczepienia, zostałem zbagatelizowany, nikt mi nie odpisał... i wózkownię oddałem :( Nie będę kopał się z koniem. ... Zobacz wątek2012.7.3 21:1:13
Renta przy żółtaczce wszczeponej i nadciśnieniu tętniczym
witam,1. mój brat ma żółtaczkę wszczepioną typu B, B18.8 stało się to przy przetaczaniu krwi gdy był noworodkiem, dodatkowo cierpi na nadciśnienie tętnicze zażywa leki i leczy się u specjalisty ... Zobacz wątek
2012.7.3 19:47:48
Odwołanie się od świadczenia pieniężnego za wypadek
Sytuacja wyglada tak,iż dnia 17 maja 2012 dostalem pismo z wyrokiem za wypadek w ktorym orzeknieto swiadczenie pieniezne w kwocie 1000zl na rzecz funduszu pomocy pokrzywdzonym oraz pomocy postpenitencjarnej ... Zobacz wątek2012.7.3 18:59:32
Podwyżka alimentów w sprawie rozwodowej - kiedy i jak składać wniosek?
Czy można podwyższyć kwotę alimentów na powódkę w sprawie o rozwód z alimentami, jeżeli nie było jeszcze rozprawy? Kiedy powinnam to zrobić? Przed rozprawą, czy w trakcie. Złożyłam sprawę ... Zobacz wątek2012.7.3 16:58:47
Rzeczoznawca PZU nie stawia się na ogledziny szkody
Jakiś czas temu podczas burzy zalało mi sufit. Jestem ubezpieczony od takiego wypadku w PZU, więc złoźyłem u nich wniosek o odszkodowanie. I tu zaczyna się mój problem. Na pierwsze oględziny, ... Zobacz wątek2012.7.3 15:27:40
Usunięcie byłej żony z domu po rozwodzie
MAM DOSYĆ ZŁOŻONĄ SPRAWĘ,CHODZI O TO,ŻE JESTEM ROZWODNIKIEM OD 3 LAT. ROZWÓD ODBYŁ SIĘ ZA POROZUMIENIEM STRON,EX-ŻONA OTRZYMAŁA OPIEKĘ NAD 11 LETNIM SYNEM. JA PŁACĘ REGULARNIE ALIMENTY. OBOJE ... Zobacz wątek2012.7.3 12:10:16
Podwójny stan prawny gruntu po przejęciu przez Skarb Państwa
Sytuacja prawna gruntu jest następująca:Jeszcze przed II wojną św. zastała zakupiona działka od obywatela narodowości żydowskiej. Jest na tą nieruchomość (0,20 ha bez oznaczenia numeru wg ... Zobacz wątek
2012.7.3 11:19:43
Dochodzenie długu za siłownię bez podpisanej umowy
Sprawa jest nastepująca zapisałem się kiedyś na siłownie przez szkołe tzn Przewodnicząca uczelni zbierała ludzi którzy chcą popisać umowe z siłownia i wtedy takiej grupa wychodziło taniej ... Zobacz wątek2012.7.3 10:29:18
Oskarżenie o samowolne użycie cudzej rzeczy ruchomej
Witam, zostałam oskarżona o samowolne użycie cudzej rzeczy ruchomej. Chodzi o samochód mojej ciotki, furiatki i awanturnicy. Nie było jej tydzień samochód użyłam raz żeby pojechać odebrać kuzyna ... Zobacz wątek2012.7.3 9:59:53
Sprzedaż nagich zdjęć za przelew - czy to prostytucja?
Prostytucja jest procederem polegającym na zaspokajaniu potrzeb seksualnych innych ludzi poprzez zaangażowanie w to własnego ciała i za zapłatą. To że pani ubierze to ładnie w słówka nie zmieni ... Zobacz wątek2012.7.3 9:34:59
Potrącanie podatku przy pracy na czarno
Witam,wydaje się mi,że pracodawca nie ma takiego prawa, aby odciągać mi z wypłaty podatku dochodowego skoro pracuje na czarno u niego!!Szef twierdzi że opłaca za mnie jakiś podatek liniowy, ale ... Zobacz wątek
2012.7.3 9:29:0
Sex w miejscu publicznym - zatrzymanie na posterunku za wykroczenie
Art. 51. § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,podlega karze aresztu, ograniczenia ... Zobacz wątek2012.7.3 9:26:49
Wymeldowanie alkoholika członka rodziny bez jego zgody
MOPS, prawnika, prywatna organizacja albo organizacja społeczna. Ale jeżeli ta osoba się o tym dowie w domu będzie Mexyk.. tak czy inaczej dziękuje. ... Zobacz wątek2012.7.3 9:22:27
Pracodawca ujawnia informacje o zarobkach - czy ma do tego prawo?
Nie nie ma takiego prawa, chyba że ty wyrazisz na t zgodę. Nie wiem jak z sytuacją np. kiedy mówi że za dane stanowiska stawki w firmie sa takie a takie, wtedy nie mówi o tobie tylko o stanowisku ... Zobacz wątek2012.7.3 9:18:42
Pierwszy lot samolotem - co może sprawiać problemy na odprawie?
zero napojów, past do zębów, perfum, mgiełek itp.nie może być śrubokrętów, noży, nożyczek do paznokci, papieru, pilników itp.
... Zobacz wątek
2012.7.3 9:17:25
Sprawa sądowa o oszustwo z kredytem - odwołanie i ponowna wypłata
Witam:Dwa zagadnienia formalne w przypadku pozwu o zapłatę za wykonaną i przyjęta umowę o dzieło.
Czy składając pozew o zapłatę (formularz P) do Wydziału Cywilnego SR muszę w nim gdzieś ... Zobacz wątek
2012.7.3 8:46:26
Zastraszanie o wypłatę za bezpłatne szkolenie - karalność
Czy osoba podejmująca bezpłatne szkolenie w firmie, przygotowujące do pełnienia obowiązków na danym stanowisku, wyrażając na nie zgode, w wyniku własnej decyzji niepodjęcia dalszej współpracy, ... Zobacz wątek2012.7.2 22:51:47
Mieszkanie komunalne dla rodziny tymczasowo rozddzielonej
Witam mój problem polega na tym ze tescie wyrzucili mnie z domu z trójka moich dzieci.chwilowo zatrzymałam sie z nimi u moich rodziców niestety mój maż musiał zostac bo tu nie m miejsca .zajmujemy ... Zobacz wątek2012.7.2 22:47:40
Opłaty za zameldowanie pod nowym adresem po 10 latach
witam mieszkam 10 lat po zamiastem i mam pytanie chce sie zameldowac i czy ja musze cos placic zeby sie zameldowac pod innnym adresem. ... Zobacz wątek2012.7.2 14:6:58
Stypendium socjalne - czy zarobki siostry z umowy zlecenie to dochód utracony?
Witam wszystkich forumowiczów. Nie jestem pewien czy wybrałem odpowiedni dział, więc z góry przepraszam gdyby tak było.Sprawa wygląda następująco. Ubiegam się o stypendium socjalne na swojej ... Zobacz wątek
2012.7.2 12:23:47
Dostęp do mieszkania przepisanego z dożywotniem po zmianie zamków
Witam serdecznie. Jestem właścicielem mieszkania przepisanego przez ciocie na mnie(notarialnie). Ciocia ma dożywotnią możliwość zamieszkania w nim. Od jakiego czasu ciocia z racji zdrowia mieszka ... Zobacz wątek2012.7.2 9:31:6
Minimalna odległość farm wiatrowych od siedzib ludzkich - brak zapisów
To są jaja jakieś, sprawa na pewno będzie wniesiona przed Trybunał Konstytucyjny i w razie potrzeby do Strasburga. Drodzy państwo, próbuje się nam wmówić tak jak kiedyś ze słupami napięcia, ... Zobacz wątek2012.7.2 9:24:37
Pływanie tratwą własnej roboty - czy potrzebny patent żeglarski?
Witam, w moich czasach można było pływać na wszystkim i wszędzie, niestety wy młodzieży dzisiaj żyjecie w świecie pełnym ograniczeń i pod złotym kloszem. Uważam że powinniście nawet wbrew ... Zobacz wątek2012.7.2 9:22:6
Żeglowanie pod wpływem alkoholu - utrata prawa jazdy i karty pływackiej?
czytałem w zeszłym roku art. na ten temat, zabór pojazdu/statku/tratwy plus mandat od policji wodnej. nie wiem jak z prawem jazdy lub kartą wodną. ale sprawa w sądzie na bank ... Zobacz wątek2012.7.2 9:20:39
Praca zmianowa w niedziele i święta - dodatki za nocną i nadgodziny
Tak, praca zmianowa czyli np. na stacji benzynowej może przypadać w takie dni.Napewno za pracę w porze nocnej jest extra płaca, zdaje sie ze zgodnie z kodeksem pracy to 60% z kolei za pracę w święta ... Zobacz wątek
2012.7.2 9:19:1
2012.7.2 9:16:17
Czy nadal obowiązuje karta rowerowa?
Zakładając że jest pani pełnoletnia i posiada pani prawo jazdy, to nie.Jak jest pani pełnoletnia i nie posiada prawa jazdy, to warto zrobic dla samej siebie, zeby znac znaki i przepisy, karta nic ... Zobacz wątek
2012.7.2 9:15:59
Noszenie noża lub bagnetu w plecaku - czy to zabronione?
ogólnie chodzenie z nożem dłuższym niż 11 cm. to już wykroczenie.a z tego co wiem to z krótszym ale np. sprężynowym który nożem harcerskim ani scyzorykiem nie jest też może być problemem. ... Zobacz wątek
2012.7.2 9:14:21
Cofnięcie darowizny mieszkania lub samochodu - czy to możliwe?
Dziękuje panu za odpowiedź;) poszukam sobie teraz co to jest ta rażąca niewdzięczność. ... Zobacz wątek2012.7.2 9:12:40
Adwokat kościelny - wymagania, praktyka, zapotrzebowanie na rynku
czyli nie trzeba być katolikiem tylko być obeznanym w prawie kanonicznym, i kościelnym? w sumie mądrze. ... Zobacz wątek2012.7.2 9:11:27
2012.7.2 8:5:23
Sprawa rozwodowa z alimentami na żonę - czy można podwyższyć kwotę?
Rok temu złożyłam sprawę o rozwód z alimentami na mnie z winy męża. (Sprawa o alimenty na dziecko już była wcześniej.) Z mężem nie mieszkam już 3 lata, ja w Polsce, a on za oceanem. Mąż ... Zobacz wątek2012.7.1 21:43:50
Świadectwo pracy z pieczątką bez podpisu Prezesa - odrzucone przez UP
Otrzymałam świadectwo pracy opieczętowane pieczątką firmową a na tym podpis Prezesa (czytelny) i z tym świadectwem chciałam zarejestrować się w Urzędzie Pracy, niestety Pani urzędniczka odrzuciła ... Zobacz wątek2012.7.1 18:25:8
Ważność umowy najmu i zwrot kaucji za zabrudzenia
Witam, jestem kompletne zielony jeśli chodzi o prawo także zgłaszam się z prośbą do osób które z całą pewnością wiedzą więcej ode mnie na temat prawa.Mianowicie chciałbym się Was ... Zobacz wątek
2012.7.1 11:57:33
Obowiązek pracodawcy zapewnienia obuwia roboczego
Witam,Wiem, że kwestia obuwia i odzieży roboczej była już tutaj kilkukrotnie poruszana, ale mój przypadek jest inny.
Pracuję w pewnej znanej restauracji, dajmy na to, MCDonek. Do tej pory zakup ... Zobacz wątek
2012.6.30 21:53:41
Wypadek przy wysiadaniu z auta na terenie zakładu - wypadek przy pracy?
WitamCzy wypadek na terenie ogrodzonego zakładu pracy , powstały w trakcie wysiadania pracownika z samochodu, jest wypadkiem w pracy, czy w drodze do pracy. Czy żonie przysługuje z tego tytułu ... Zobacz wątek
2012.6.30 10:24:24
Odstąpienie od umowy Neo+TV bez podpisanej umowy
WitamProszę o pomoc - informacje w kwestii umowy na usługę neo+tv.
Moja sytuacja jest następująca:
W styczniu 2011 r. podpisałem umowę z TP na neo+tv, wariant neo 6 Mb (umowa zawierana ... Zobacz wątek
2012.6.30 10:15:56
Ważność licytacji bez obecności komornika
Witam...Mam pytanie czy jeżeli komornika nie było na licytacji to czy licytacja jest ważna.I czy mogę to zaskarżyć ? Jeśli mogę to w jakim terminie? Komornik przyjechał po zlicytowaniu samochodu. ... Zobacz wątek
2012.6.30 9:53:58
Odszkodowanie za nieudane zabiegi stomatologiczne
WitamPotrzebuję pilnej porady.
Miałam i nadal mam robione zabiegi duże zabiegi stomatologiczne min. mosty, implanty, koronki.. właściwie w całej szczęce... Trwa to od ponad trzech lat..
Dzisiaj ... Zobacz wątek
2012.6.30 2:38:27
2012.6.29 21:6:59
Usunięcie byłej żony z mieszkania po rozwodzie
WITAM. MAM PYTANIE DOTYCZĄCE PRAW I OBOWIĄZKÓW BYŁEJ ŻONY WZGLĘDEM ZAMIESZKIWANIA PO ROZWODZIE U BYŁEGO MĘŻA. MÓJ NARZECZONY ROZSTAŁ SIĘ Z ŻONĄ 3 LATA TEMU . WINA BYŁA ZE STRONY BYŁEJ ... Zobacz wątek2012.6.29 19:2:37
Polskie obywatelstwo dla rodziny z obywatelstwem ukraińskim
Polskie obywatelstwo dla osób z obywatelstwem ukraińskim.Witam.
Przeszukałem już forum, lecz nie znalazłem informacji na ten temat, wiec jeżeli to możliwe zadam pytania.
Jesteśmy polską rodziną, ... Zobacz wątek
2012.6.29 16:53:35
Propozycja SLD płacy minimalnej na poziomie połowy średniej krajowej
Wzrost minimalnego wynagrodzenia będzie, ale nie tak znaczny, jak niektórzy się spodziewali. Wygląda na to, że w 2013 płaca minimalna będzie wyższa tylko o 100zł (1600 zł brutto). http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/minimalne-wynagrodzenie-wyniesie-1600-zl.html ... Zobacz wątek2012.6.29 10:34:28
Taryfikator mandatów dla rowerzystów - sprawdź ile zapłacisz
tu znajdziecie więcej na temat aktualnego taryfikatora mandatów dla rowerzystów: http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/taryfikator-mandatow-dla-rowerzysty.html ... Zobacz wątek2012.6.29 10:11:51
Koszty postępowania egzekucyjnego dla wierzyciela
Witam, piszę jako wierzyciel już po swojej sprawie. Może państwa zdziwić że nie tylko dłużnik ponosi koszta sprawy egzekucji komorniczej. Ale również wierzyciel.Zgodnie z art. 770 kodeksu postępowania ... Zobacz wątek
2012.6.29 10:10:57
Nowy taryfikator mandatów - zmiany i funkcjonowanie
w czerwcu była aktualizacja, tu znajdziecie najnowszy taryfikator: http://e-prawnik.pl//wiadomosci/zmiany-w-prawie/nowy-taryfikator-mandatow.html ... Zobacz wątek2012.6.29 10:10:3
Regularne spóźnianie się z wypłatą o jeden dzień
Witam.W mojej pracy regularnie szef spóźnia się z wypłatą o jeden dzień, sytuacja zdarza się po raz 3 pod rząd. jest to tylko jeden dzień jednak mnie to denerwuje. Tym bardziej że czas jest ... Zobacz wątek
2012.6.29 9:52:24
Podchmielony osobnik zaczął bójkę - czy obrona to uczestnictwo w bójce?
Brał pan udział w bójce, jest pan stroną sprawy, ale bronił się pan. przydałby się świadek choćby jeden, który stwierdzi że wracał pan do domu, a potem został zaczepiony, przydałby się ... Zobacz wątek2012.6.29 9:45:37
Definicja domku letniskowego - podatek do 1450 zł rocznie
nie odpowiem na wszystkie pytania ob sam nei wiem, ale jednego pewine jestem na 100%. tego ze nawet lekka konstrukcja jest domkiem letniskowym;/ niestety. ... Zobacz wątek2012.6.29 9:42:52
Montaż 300 nowych fotoradarów i nowy system operacyjny
jest gdzies lista gdzie bedą stać te radary nowe? ... Zobacz wątek2012.6.29 9:40:37
Masz inne pytanie do prawnika?