Forum prawne (strona 391)

Czy świadkiem może być osoba karana za fałszywe zeznania

Mój syn jest świadkiem w sprawie, psychopata zaatakował jego kolegę nożem. Złożył zeznania na policji, rozpoznał mężczyznę. Czy możliwe jest aby nie musiał brać udziału w rozprawie jako ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.6.26 11:0:1

Staranie się o alimenty od matki za granicą przez dorosłe dziecko

Witam.

Mam pytanie.

Osoba lat 19, rodzice po rozwodzie.
Matka za granicą, ojciec w mieście podjęcia studiów.
Osoba będzie starać się mieszkać na własną rękę i na swój koszt.

Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.26 9:43:50

Zasiłek pogrzebowy dla osoby nieubezpieczonej - czy przysługuje krewnemu na rencie

Z tego co kojarze to zasiłek pogrzebowy przysługuje każdemu kto pokrywa koszta pogrzebu, stypy, opłaty za księdza, za kostnice i za wszystko co jest ściśle powiązane z tym "dniem". Tak więc może ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.26 9:12:9

Przysłane polecenie przelewu za niezamówiony towar - czy można być zmuszonym do zapłaty

Reader\'s Digest to banda oszustów, a poczta im w tym pomaga!! Co to za opcja paczka za darmo i list z bloczkiem wewnątrz paczki nie wiadomo skąd. Sprawę tych państwa należy zgłosić do UOKiK!! ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.26 9:8:33

Umorzenie mandatu ze względu na trudną sytuację finansową po rozwodzie

Czy jest możliwość aby policja czy sąd umorzyli mandat ze względu na bardzo trudną sytuację finansową i rodzinną. Niestety po nałożeniu na mnie mandatu mąż spowodował kolizję samochodem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.26 8:32:24

Warsztat żąda dodatkowych pieniędzy za naprawę - może zatrzymać auto?

Warsztat samochodowy żąda dodatkowych pieniędzy - poza uzgodnionymi warunkami, może zatrzymać samochód? Witam!
Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu z niezbyt uczciwym właścicielem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.26 5:7:46

Odmowa PZU wypłaty za zerwane ACL i uszkodzoną łękatkę

Witam, chciałbym prosić o pomoc. Mianowicie niecałe 1,5 roku temu zerwałem na meczu w klubie ACL i uszkodziłem łękotkę przyśrodkową. Oczywiście byłem ubezpieczony w tym klubie w PZU, po skończeniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.25 17:33:42

Komornik ściągający alimenty pobiera tylko 240 zł - dlaczego tak mało?

Witam. Chcialem sie dowiedziec czy jest mozliwe ze komornik nie ma mozliwosci sciagania alimentow z bylego meza mojej narzeczonej. Sytuacja jest nastepujac : moja narzeczon ma.zasadzone 600 zl miesiecznie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.6.25 14:42:33

Co robić gdy sąsiedzi z góry stale zalewają mieszkanie

Myślę, że jak najbardziej tak, jeśli sąsiedzi robią to notorycznie to ewidentnie świadczy o tym, że w ich mieszkaniu jest coś zrobione nie tak jak trzeba i oni mają obowiązek zrobić z tym porządek ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.25 14:17:0

Czy właściciel może podnieść czynsz bez zawiadomienia

To zależy od umowy, jesli jest w niej taki zapis to tak ale z odpowiednim wyprzedzeniem, natomiast jeśli nie ma to w takim przypadku trzeba podpisywać nową umowę z nową wysokością czynszu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.25 14:12:54

Podważenie ugody sądowej przez spadkobierczynię

Szanowni Państwo!

W 1998 r. została zawarta ugoda w obecności uprawnionego geodety, (w której jest stwierdzenie, że ma ona moc wyroku sądowego), pomiedzy sąsiadami. Sprawa ta była prowadzona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.25 11:48:33

Badania psychiatryczne w postępowaniu rozwodowym - wymuszenie

W dniu 17 lutego 2005 roku Sad Apelacyjny w Łodzi wydał wyrok, cyt." Rozwiazanie małżeństwa przez rozwód" - i na tym koniec. W ten sposób zarówno powód jak i pozwana nie maj prawa do alimentów ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2012.6.25 9:53:30

Reklamacja roweru z rozwalonymi pedałami i łańcuchem

Na allegro zakupiłem rower/składak dla dziecka produklcji PRl-owiskiej.
W ciągu 7 dni od zakupu rozwaliły się pedały, sprzedający wymienił na nowe bez problemu, następnie po miesiącu sporadycznego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.25 7:54:52

Podatek od sprzedaży mieszkania po roku od spadku

Czołem.

W 2007r. otrzymałem w spadku po babci mieszkanie i zapłaciłem podatek. W 2008 sprzedałem to mieszkanie. Powinienem zapłacić podatek od sprzedaży? Notariusz przy sprzedaży powiedział, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.25 7:51:11

Czy pracodawca może żądać zwrotu zapomogi

Chciałem zapytać, czy jest możliwość, żeby podatek za zapomogę został zapłacony przez pracodawce? Czy musi go ponieść pracownik, który zapomogę otrzymał? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.25 7:48:51

Naliczanie podatku od zysków z gry na giełdzie

Proszę o wyjaśnienie w jaki sposób jest naliczany podatek od wzbogacenia się a
tytułu gry na giełdzie papierów wartościowych? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.25 7:46:46

Koszty i czas oczekiwania na podpis elektroniczny

Hej, mam pytanie czy chcąc rozliczyć się drogą elektroniczną należy przygotować się na jakieś wydatki? Ile się czeka na podpis elektroniczny, na czym dokładnie on polega i ile to coś kosztuje? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.25 7:46:17

Refakturowanie opieki medycznej dla kontrahentów i VAT

Witam, podpisałam umowę dotycząca dodatkowej - nieobowiązkowej opieki medycznej dla pracowników.
Objęłam nią też moich kontrahentów. W przypadku pracowników nie mam problemu z rozliczaniem
pakietów, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.25 7:44:26

Ryczałt podatkowy od sprzedaży własnych obrazów

Cześć. Chciałbym się dowiedzieć w jakiej kwocie podatek ryczałtowy płaci się gdy zajmujemy się sprzedażą wyprodukowanych przez siebie towarów takich jak np. obrazy nadrukowywane cyfrowo(sprzedaż ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.25 7:42:29

Urlop na żądanie - terminy składania wniosku i odpowiedzi pracodawcy

urlop na żądanie najpóźniej w dzień urlopu może pan złożyć, szef powinien od razu się do niego ustosunkować. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.25 7:36:25

2012.6.25 7:35:37

2012.6.25 7:35:18

Podział zasiłku pogrzebowego według kosztów poniesionych na ceremonię

Stypa też zalicza się do kosztów pogrzebu, jak ma pan na to kwity, faktury lub paragony, to może się pan starać o zwrot kosztów. Częściowy co prawda i % podzielony w porównaniu z kosztami z resztą ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.25 7:32:55

2012.6.25 7:30:54

2012.6.25 7:30:24

Czy można legalnie prowadzić agencję towarzyską w Polsce

Kodeks karny w Polsce przewiduje kary za prowadzenie domów publicznych, czyli za sutenerstwo, gdyż właścicielom lub osobom prowadzącym agencje towarzyskie nie sposób jednak dowieść zarzutu czerpania ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.25 7:28:30

Jak stwierdzić nabycie spadku po wuju z innego miasta

Zgodnie z art. 1025 § 1 kc, sąd na wniosek osoby mającej w tym interes stwierdza nabycie spadku przez spadkobiercę. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.25 7:26:9

W jakich przypadkach można umorzyć podatek - przykłady i powody

wszystkich umoRZeń, czy jakiegoś konkretnego? chodzi o darowiznę, spadek, zaległy podatek dochodowy? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.25 7:25:8

Odpowiedzialność za wypłaty z karty po zgłoszeniu kradzieży do banku

Pan ma obowiązek jak najszybszego zastrzeżenia karty. Potem już o nic się pan nie martwi. Wszystko co się z kartą dzieje po Pana zgłoszeniu z kartą i kontem, jest już kwestią banku. Pan i Pańskie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.25 7:22:31

Przedawniony dług Kruk - czy przerwałem przedawnienie

Witam
Otrzymałem od kruka pismo dotyczące długu za fakturę orange z 2007r.
Dzwonilem do Pani z kruka i mówię jej że dług jest dawno przedawniony i że nawet mam pismo z sądu iż dług uległ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.24 23:52:2

Minimalna odległość domu z zewnętrzną klatką schodową od drogi powiatowej

Proszę o odpowiedź jaka jest wymagana minimalna odległość zabudowy domu mieszkalnego z nietypową zewnętrzną, odkrytą, klatką schodową od drogi powiatowej.

W moim przypadku odległość od ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.24 18:40:15

Alimenty od ojca pracującego na czarno bez stałej pracy

Witam!jestem matką córki która za dwa tyg skończy9mc,ja nie pracuje..17 marca skończył mi się zasiłek macierzyński i jeden dzień zabrał mi do kuronia..Ojciec dziecka nie interesuje sę małą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.24 16:5:18

Strefa kibica odgrodziła lokal w rynku - obniżka czynszu za straty

Nasz lokal jest we wrocławskim rynku , w związku ze strefą kibica zostaliśmy całkowicie odgrodzeni (2,5m płot z reklamami) od potencjalnych klientów. nasze obroty w tym miesiącu spadły o 50%-70%. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.24 14:29:10

Reklamacja lodówki z rysą bez protokołu uszkodzeń

Kilka dni temu zamówiłam przez internet lodówkę. Została dostarczona kolejnego dnia i odebrana przez babcię, gdyż nie było mnie w domu.

Po powrocie zauważyłam znaczną rysę na drzwiach lodówki.
Jednak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.24 12:47:57

Reklamacja lodówki z rysą - czy sprzedawca może odrzucić bez protokołu

Kilka dni temu zamówiłam przez internet lodówkę. Została dostarczona kolejnego dnia i odebrana przez babcię, gdyż nie było mnie w domu.

Po powrocie zauważyłam znaczną rysę na drzwiach lodówki.
Jednak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.24 12:22:7

Bank wysłał zawiadomienie do przypadkowej osoby

Witam,
pobieram kredyt studencki. Bank wysyłając zawiadomienie o moim zobowiązaniu kredytowym do
poręczyciela pomylił adres i doszło ono do zupełnie przypadkowej osoby (znajoma
poręczyciela). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.23 22:21:15

Budowa altanki na działce rolnej - wymagane pozwolenia

Czy mogę postawic budynek na działce rolnej ????? Posiadam działkę rolną o powierzchni 14 arów (grunty rolne klasy V, VI). Chciałbym na niej postawić budynek gospodarczy (altankę bądz cos w tym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.23 21:58:18

2012.6.23 1:59:11

Dokumenty potrzebne do ślubu z obywatelem USA

Witam znalazłam się w podobnej sytuacji, proszę powiedz mi czy to ty składałaś wniosek w jego imieniu w sądzie czy to on go skłądał. I czy pobierałaś w ambasadzie takie zaświadczenie iż Stany ... Zobacz wątek

16 odpowiedzi

2012.6.23 0:35:39

Obowiązek pracy w nadgodzinach podczas wypowiedzenia z likwidacji stanowiska

Czy będąc na wypowiedzeniu (wypowiedzenie 3 miesięczne) mam obowiązek pracy w systemie nadgodzinowym? Chciałbym zaznaczyć, że podstawą wypowiedzenia jest likwidacja stanowiska pracy co w moim rozumieniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.22 20:32:26

Darowizna nieruchomości a sprostowanie w księdze wieczystej

Witam,
Moja siostra podarowała mi całą swoją nieruchomosc(dom wraz z działką).Podczas sporządzania aktu darowizny notariusz stwierdził ,ze obdarowany czyli ja powinien w tym akcie wniesc o sprostowanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.22 17:23:54

Przedawnienie mandatu za jazdę bez biletu - czy można się powołać na kodeks cywilny

W kwietniu zeszłego roku dostałam mandat za jazdę bez biletu, w kwietniu tego roku dostałam z sądu nakaz zapłaty, na który złożyłam sprzeciw powołując się na Art. 778. kodeksu cywilnego
(Roszczenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.22 14:14:55

Kary za antykonkurencyjne porozumienie - który podmiot ukarany

Mam pytanie, podpisanie przez dwie konkurencyjne spółki zawrą antykonkurencyjne porozumienie to gdy jeden z podmiotów zawiadomi o tym UOKiK to ukarani będą obydwoje czy tylko jeden podmiot, który? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.22 10:7:38

Czy bank może pokryć koszty spadku z konta oszczędnościowego zmarłego

Bank ma obowiązek pokrycia kosztów pogrzebu, ale w kwocie nie wiekszej niż suma środków oszczednosciowych na koncie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.22 9:17:37

Niewyplacenie wynagrodzenia agentowi przez zlecającego przedsiębiorcę

Zdaje mi się iż wówczas roszczenie agenta o wynagrodzenia zabezpieczone jest ustawowym prawem zastawu na rzeczach otrzymanych przy zawarciu umowy agencyjnej. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.22 9:16:44

Pobicie kontrolera komunikacyjnego - czy jak atak na funkcjonariusza publicznego

czyli w skrócie czy w tramwaju to funckjonariusz publiczny a poza już nie? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.22 9:12:31

Wyważenie drzwi w mieszkaniu przez współlokatorów

Art. 193 K.K.: Kto wdziera się do cudzego domu, mieszkania, lokalu, pomieszczenia albo ogrodzonego terenu albo wbrew żądaniu osoby uprawnionej miejsca takiego nie opuszcza, podlega grzywnie, karze ograniczenia ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2012.6.22 9:12:0

Zeznania świadka pobicia - obawa przed zemstą sprawców

lepiej odmówić niż skłamać, ale pytanie co na to twoi znajomi? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.22 9:9:5

Brak pomocy nauczyciela przy wypadku w szkole

Mój syn podczas przerwy w szkole został uderzony przypadkowo przez kolege z klasy bo tamten zas został popchniety podczas tego uderzenia syn doznał urazu nosa złamania kości grzbietowej i trafił ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.22 8:17:14

Prawo do przyprowadzania dziewczyny do domu przez najemcę

Witam Mam pytanie. Mam 22 lata i mieszkam z ojcem i braćmi w domu. Jestem zameldowany tam na stałe dorzucam się za czynsz wode, gaz, prąd itd. Mój ojciec jest głównym najemncą. Mam dziewczynę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.21 22:13:12

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika