Forum prawne (strona 391)

Nowy taryfikator mandatów drogowych - ostrzeżenie przed wejściem w życie

tu znajdziesz nowy taryfikator mandatów: http://e-prawnik.pl/wiadomosci/zmiany-w-prawie/nowy-taryfikator-mandatow.html ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.6.27 11:24:25

Fikcyjna działalność dla zasiłku macierzyńskiego - czy grozi kara?

Szczerze drogie Panie.
Jak możecie, to dójcie te krowę, która głównie nas rogami bodzie.
Jest możliwość zgodnie z prawem wziąć kasę to nie zastanawiajcie się i bierzcie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.27 9:42:1

Skrócenie urlopu nauczycielskiego z 80 do 52 dni i podwyżka penseum

Letnia szkoła to dobry pomysł, dużo dzieci zostaje teraz u siebie w mieście, albo jedzie do rodziny do innego miasta lub na wieś. Problem w tym czy za taką letnią szkołę nauczyciele będą dostawać ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.27 9:41:5

Długi za czynsz przed przeprowadzką - czy odpowiadam za zadłużenie mieszkania?

Skoro jest pani zameldowana, i jest to pani matka to jest pani odpowiedzialna za jej długi. Ale radzę udać się do spółdzielni i powiadomić ich że przeprowadziłaś się do matki żeby na bieżąco ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.27 9:39:3

Listonosz wrzuca awizo zamiast dostarczyć paczkę - skarga na pocztę

No i niestety tak się sytuacja przedstawia, poczta polska nie jest w stanie podołać, temu żeby być głównym dostarczycielem przesyłek. Tak to jest jak liczy się średnia na podstawie awiz, a nie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.27 9:30:6

Prawo do korzystania z drogi gruntowej na działce sąsiada

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem działki w drugiej lini zabudowy, działka nie znajduje się ona bezpośrednio przy drodze publicznej.
Dojazd do tej działki jest możliwy drogą gruntową, która ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.26 22:38:23

Dług w TBS - czy po licytacji przysługuje lokal zastępczy?

Witam, mam taki problem iż ok 3-4 lata temu spowodowałem wypadek komunikacyjny i wg policji "uciekłem z miejsca zdarzenia" ale już nie ma co opisywać, chodzi o to, że po ok roku dostałem pismo od ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.6.26 22:28:16

Jak dostać mieszkanie komunalne lub kredyt na mieszkanie

Jak dostac mieszkanie, kredyt na mieszkanie, rodzina na swoim?

Witam ,
Mieszkam w Bytomiu mam 22 lata i pochodzę z rodziny wielodzietnej, chciałbym ubiegać sie o mieszkanie ale niestety w Bytomiu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.26 22:4:16

Prawo do mieszkania w domu współdziedziczonym przez rodzeństwo

Moj przypadek wyglada tak.20 lat temu na dzialce należącej do mojego ojca i matki wybudowalam dom. Teoretycznie byl on budowany w 1/2 dla mnie i 1/2 dla mojego brata z upośledzeniem psychicznym. przez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.26 20:30:30

Podważanie ugody z 1998 roku przez dziedziczkę - obrona zawartego porozumienia

Szanowni Państwo! W 1998 r. została zawarta ugoda w obecności uprawnionego geodety, (w której jest stwierdzenie, że ma ona moc wyroku sądowego), pomiędzy sąsiadami. Sprawa ta była prowadzona przy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.26 19:11:8

Przyczepa kempingowa na działce rolnej - co można zrobić bez łamania prawa?

Witam w zeszłym roku dostałem od rodziny działkę rolną, pięknie położoną w beskidach, chciałem przekwalifikować ją na działkę rekreacyjną lub budowlaną lecz w przestrzennym planie zagospodarowania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.26 16:20:33

Pomiar mieszkania przez dewelopera według nowej normy

Według jakich norm deweloper powinien ostatecznie wymierzyć mieszkanie wykończone z tynkiem? Niestety nasz deweloper mieszkanie wykończone z tynkiem zmierzył według starej normy, w związku z czym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.26 15:12:0

Kradzież narzędzi - wyrok w zawieszeniu, czy zostanie odwieszony?

witam mam problem i poprosze was o odpowiedz zostalem ostanio zatrzymany za kradzierz narzedzi i dostalem wyrok w zawieszeniu 10 miesiecy na 4 lata i grzywne1500 zł i mam takie pytanie czy jak kiedys ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.6.26 15:8:35

Szkolenie zagraniczne a umowa lojalnościowa - zwrot kosztów

witam,
W ubiegłym roku przy podpisywaniu umowy o pracę mąż został wysłany na \\\"szkolenie\\\" do niemiec i szwajcarii, którego koszt oszacowano na 15 tyś. (wymieniając tam koszty diet, zakwaterowania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.26 14:35:36

Szkolenie zagraniczne a umowa lojalnościowa - zwrot kosztów

witam,
W ubiegłym roku przy podpisywaniu umowy o pracę mąż został wysłany na \"szkolenie\" do niemiec i szwajcarii, którego koszt oszacowano na 15 tyś. (wymieniając tam koszty diet, zakwaterowania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.26 14:34:7

Konkurs artystyczny z wpisowym - problem z umową najmu

Wszystko zależy od tego co jest w tym oświadczeniu, skoro nie podpisywałyście umowy to ona was nie obowiązuje. Moim zdaniem powinnyście płacić do tego czasu jak będziecie tam mieszkać. Jeśli ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.26 14:5:7

Wypowiedzenie umowy najmu mieszkania z powodu mankamentów

Jeśli w umowie nie ma podanych konkretnych sytuacji, w których mogą państwo zerwać wcześniej umowę niestety nie ma takiej możlwiości, bez porozumienia z właścicielem.
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.26 13:57:21

Rozliczenie kosztów delegacji pracodawcy i pracownika w KPiR

Jak rozliczyć koszty delegacji jeśli wyjazd jest robiony przez przedsiębiorcę i pracownika?
Czy dla pracownika wypisujemy delegację a pracodawca odlicza swoją cześć jako KUP?
No i jak ugryźć ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.26 13:21:19

Stawka VAT przy budowie domu prywatnego 370 m2

Budowa domu a VAT

Jaką stawkę VAT stosuję się przy budowie domu prywatnego o powierzchni 370 m2? Buduję dom rodzinny o powierzchni 370 m2. W 2010 roku przy budowie domu miała zastosowanie obniżona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.26 12:2:17

Czy świadkiem może być osoba karana za fałszywe zeznania

Mój syn jest świadkiem w sprawie, psychopata zaatakował jego kolegę nożem. Złożył zeznania na policji, rozpoznał mężczyznę. Czy możliwe jest aby nie musiał brać udziału w rozprawie jako ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.6.26 11:0:1

Staranie się o alimenty od matki za granicą przez dorosłe dziecko

Witam.

Mam pytanie.

Osoba lat 19, rodzice po rozwodzie.
Matka za granicą, ojciec w mieście podjęcia studiów.
Osoba będzie starać się mieszkać na własną rękę i na swój koszt.

Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.26 9:43:50

Zasiłek pogrzebowy dla osoby nieubezpieczonej - czy przysługuje krewnemu na rencie

Z tego co kojarze to zasiłek pogrzebowy przysługuje każdemu kto pokrywa koszta pogrzebu, stypy, opłaty za księdza, za kostnice i za wszystko co jest ściśle powiązane z tym "dniem". Tak więc może ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.26 9:12:9

Przysłane polecenie przelewu za niezamówiony towar - czy można być zmuszonym do zapłaty

Reader\'s Digest to banda oszustów, a poczta im w tym pomaga!! Co to za opcja paczka za darmo i list z bloczkiem wewnątrz paczki nie wiadomo skąd. Sprawę tych państwa należy zgłosić do UOKiK!! ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.26 9:8:33

Umorzenie mandatu ze względu na trudną sytuację finansową po rozwodzie

Czy jest możliwość aby policja czy sąd umorzyli mandat ze względu na bardzo trudną sytuację finansową i rodzinną. Niestety po nałożeniu na mnie mandatu mąż spowodował kolizję samochodem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.26 8:32:24

Warsztat żąda dodatkowych pieniędzy za naprawę - może zatrzymać auto?

Warsztat samochodowy żąda dodatkowych pieniędzy - poza uzgodnionymi warunkami, może zatrzymać samochód? Witam!
Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu z niezbyt uczciwym właścicielem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.26 5:7:46

Odmowa PZU wypłaty za zerwane ACL i uszkodzoną łękatkę

Witam, chciałbym prosić o pomoc. Mianowicie niecałe 1,5 roku temu zerwałem na meczu w klubie ACL i uszkodziłem łękotkę przyśrodkową. Oczywiście byłem ubezpieczony w tym klubie w PZU, po skończeniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.25 17:33:42

Komornik ściągający alimenty pobiera tylko 240 zł - dlaczego tak mało?

Witam. Chcialem sie dowiedziec czy jest mozliwe ze komornik nie ma mozliwosci sciagania alimentow z bylego meza mojej narzeczonej. Sytuacja jest nastepujac : moja narzeczon ma.zasadzone 600 zl miesiecznie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.6.25 14:42:33

Co robić gdy sąsiedzi z góry stale zalewają mieszkanie

Myślę, że jak najbardziej tak, jeśli sąsiedzi robią to notorycznie to ewidentnie świadczy o tym, że w ich mieszkaniu jest coś zrobione nie tak jak trzeba i oni mają obowiązek zrobić z tym porządek ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.25 14:17:0

Czy właściciel może podnieść czynsz bez zawiadomienia

To zależy od umowy, jesli jest w niej taki zapis to tak ale z odpowiednim wyprzedzeniem, natomiast jeśli nie ma to w takim przypadku trzeba podpisywać nową umowę z nową wysokością czynszu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.25 14:12:54

Podważenie ugody sądowej przez spadkobierczynię

Szanowni Państwo!

W 1998 r. została zawarta ugoda w obecności uprawnionego geodety, (w której jest stwierdzenie, że ma ona moc wyroku sądowego), pomiedzy sąsiadami. Sprawa ta była prowadzona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.25 11:48:33

Badania psychiatryczne w postępowaniu rozwodowym - wymuszenie

W dniu 17 lutego 2005 roku Sad Apelacyjny w Łodzi wydał wyrok, cyt." Rozwiazanie małżeństwa przez rozwód" - i na tym koniec. W ten sposób zarówno powód jak i pozwana nie maj prawa do alimentów ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2012.6.25 9:53:30

Reklamacja roweru z rozwalonymi pedałami i łańcuchem

Na allegro zakupiłem rower/składak dla dziecka produklcji PRl-owiskiej.
W ciągu 7 dni od zakupu rozwaliły się pedały, sprzedający wymienił na nowe bez problemu, następnie po miesiącu sporadycznego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.25 7:54:52

Podatek od sprzedaży mieszkania po roku od spadku

Czołem.

W 2007r. otrzymałem w spadku po babci mieszkanie i zapłaciłem podatek. W 2008 sprzedałem to mieszkanie. Powinienem zapłacić podatek od sprzedaży? Notariusz przy sprzedaży powiedział, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.25 7:51:11

Czy pracodawca może żądać zwrotu zapomogi

Chciałem zapytać, czy jest możliwość, żeby podatek za zapomogę został zapłacony przez pracodawce? Czy musi go ponieść pracownik, który zapomogę otrzymał? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.25 7:48:51

Naliczanie podatku od zysków z gry na giełdzie

Proszę o wyjaśnienie w jaki sposób jest naliczany podatek od wzbogacenia się a
tytułu gry na giełdzie papierów wartościowych? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.25 7:46:46

Koszty i czas oczekiwania na podpis elektroniczny

Hej, mam pytanie czy chcąc rozliczyć się drogą elektroniczną należy przygotować się na jakieś wydatki? Ile się czeka na podpis elektroniczny, na czym dokładnie on polega i ile to coś kosztuje? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.25 7:46:17

Refakturowanie opieki medycznej dla kontrahentów i VAT

Witam, podpisałam umowę dotycząca dodatkowej - nieobowiązkowej opieki medycznej dla pracowników.
Objęłam nią też moich kontrahentów. W przypadku pracowników nie mam problemu z rozliczaniem
pakietów, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.25 7:44:26

Ryczałt podatkowy od sprzedaży własnych obrazów

Cześć. Chciałbym się dowiedzieć w jakiej kwocie podatek ryczałtowy płaci się gdy zajmujemy się sprzedażą wyprodukowanych przez siebie towarów takich jak np. obrazy nadrukowywane cyfrowo(sprzedaż ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.25 7:42:29

Urlop na żądanie - terminy składania wniosku i odpowiedzi pracodawcy

urlop na żądanie najpóźniej w dzień urlopu może pan złożyć, szef powinien od razu się do niego ustosunkować. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.25 7:36:25

2012.6.25 7:35:37

2012.6.25 7:35:18

Podział zasiłku pogrzebowego według kosztów poniesionych na ceremonię

Stypa też zalicza się do kosztów pogrzebu, jak ma pan na to kwity, faktury lub paragony, to może się pan starać o zwrot kosztów. Częściowy co prawda i % podzielony w porównaniu z kosztami z resztą ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.25 7:32:55

2012.6.25 7:30:54

2012.6.25 7:30:24

Czy można legalnie prowadzić agencję towarzyską w Polsce

Kodeks karny w Polsce przewiduje kary za prowadzenie domów publicznych, czyli za sutenerstwo, gdyż właścicielom lub osobom prowadzącym agencje towarzyskie nie sposób jednak dowieść zarzutu czerpania ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.25 7:28:30

Jak stwierdzić nabycie spadku po wuju z innego miasta

Zgodnie z art. 1025 § 1 kc, sąd na wniosek osoby mającej w tym interes stwierdza nabycie spadku przez spadkobiercę. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.25 7:26:9

W jakich przypadkach można umorzyć podatek - przykłady i powody

wszystkich umoRZeń, czy jakiegoś konkretnego? chodzi o darowiznę, spadek, zaległy podatek dochodowy? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.25 7:25:8

Odpowiedzialność za wypłaty z karty po zgłoszeniu kradzieży do banku

Pan ma obowiązek jak najszybszego zastrzeżenia karty. Potem już o nic się pan nie martwi. Wszystko co się z kartą dzieje po Pana zgłoszeniu z kartą i kontem, jest już kwestią banku. Pan i Pańskie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.25 7:22:31

Przedawniony dług Kruk - czy przerwałem przedawnienie

Witam
Otrzymałem od kruka pismo dotyczące długu za fakturę orange z 2007r.
Dzwonilem do Pani z kruka i mówię jej że dług jest dawno przedawniony i że nawet mam pismo z sądu iż dług uległ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.24 23:52:2

Minimalna odległość domu z zewnętrzną klatką schodową od drogi powiatowej

Proszę o odpowiedź jaka jest wymagana minimalna odległość zabudowy domu mieszkalnego z nietypową zewnętrzną, odkrytą, klatką schodową od drogi powiatowej.

W moim przypadku odległość od ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.24 18:40:15

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika