Forum prawne (strona 491)
Zwolnienie z pracy na rozpoczęcie studiów - odmowa pracodawcy
Zgodnie z prawem obowiązuje pana okres wypowiedzenia zapisany w umowie o pracę. ... Zobacz wątek2011.7.12 14:58:41
Obowiązkowe przekształcanie użytkowania wieczystego we własność - zmiany
Przepisy które przymuszały do przewłaszczenia traca ważność 9 sierpnia 2011 r. (DzU nr 21, poz. 109) ... Zobacz wątek2011.7.12 13:27:53
Rejestracja samochodu obciążonego przez komornika poprzedniego właściciela
Ostatnio kupiłem samochód, który jest obciążony komornikiem właściciel prze to nie chciał dać mi dokumentów mam tylko umowę kupna sprzedaży chciałem zarejestrować samochód, ale nie wiem ... Zobacz wątek2011.7.12 13:10:2
Sprzeciw od nakazu zapłaty po trzech latach - przedawnienie długu
Mam problem.sąd wydał nakaz zapłaty w sprawie został wniesiony przez firmę windykacyjną z powodu niepłacenia rachunków za komórkę. Minęły już 3 lata od daty zapłaty,więc wg.mnie dług jest ... Zobacz wątek2011.7.12 13:7:22
Cofnięcie polecenia zapłaty w banku - prawa klienta
Opłaty w banku są za to niewielkie, ale trzeba pomiętac że cofnięcie przelewy oznacza nieuregulowanie faktury z dostawcą w terminie i naraża na odsetki. ... Zobacz wątek2011.7.12 13:0:34
Odrzucenie spadku po ojcu - zachowanie terminu miesięcznego
Witam, w 2007 roku zmarł mój ojciec, ja i mama złożyłyśmy odrzucenie spadku poza tym mam jeszcze brata. Mam małoletnie dziecko, odrzuciłam w jego imieniu spadek,od kiedy liczy się termin 6 miesięcy, ... Zobacz wątek2011.7.12 12:51:40
Długość urlopu wychowawczego na umowie na czas określony
Mam takie pytanie jestem na urlopie macierzyńskim, mam umowę na czas określony i chciałam wiedzieć na ile mogę iść na urlop wychowawczy po macierzyńskim? ... Zobacz wątek2011.7.12 12:46:57
Odzyskanie zaliczki od oszukańczej firmy pośredniczącej w wynajmie
Z tego co ja wiem to udostępnianie ofert mieszkań z ogólnodostępnych baz nie jest pośrednictwem w obrocie nieruchomościami. Takiemu przedsiębiorcy wystarczający jest wpis do ewidencji ... Zobacz wątek2011.7.12 12:33:36
Wycinka drzew podczas sprawy o zniesienie współwłasności
Czy podczas toczącej się sprawy w Sądzie o zniesienie współwłasności jedna z osób należących do podziału może zrobić wycinkę drzew znajdujących się na obszarze współwłasności? ... Zobacz wątek2011.7.12 12:27:24
Usunięcie pracownika siłą po wypowiedzeniu - uprawnienia pracodawcy
Mnie się wydaje, że takie postępowanie może zostac uznane za bezprawne, trzeba uważać na nadużycie. ... Zobacz wątek2011.7.12 11:54:22
Odszkodowanie od gminy za brak lokalu zastępczego przy eksmisji
Dokładniej w art. 1046 § 4 k.p.c. ... Zobacz wątek2011.7.12 11:45:36
Pożar samochodu w garażu - odszkodowanie z OC bez ingerencji osób trzecich
zakres ochrony ubezpieczenia OC jest opisany w ustawie z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych. ... Zobacz wątek2011.7.12 11:35:7
Wysokosc alimentow przy zmianie dochodow
Wartość sporu jest w przypadku pozwu o alimenty sprawą techniczną i chociaż jest do wada formalna to możliwa jest do poprawienia na każdym etapie postępowania. Sądy w tych sprawach nie stosują ... Zobacz wątek2011.7.12 10:56:12
Umorzenie egzekucji komorniczej po obniżeniu alimentów wyrokiem
Witammam pytanie czy moge starac sie o umorzenie egzekucji komorniczej ?
okolo 3 lat temu na rozprawie ustalajacej separacje sad ustanowil alimenty jakie mam obowiazek placic co miesiac na dwojke ... Zobacz wątek
2011.7.11 17:30:19
Unikanie odpowiedzialności za długi męża przed ustanowieniem rozdzielności
Ustanowienie rozdzielności majątkowej z datą wsteczną daje nam Kodeks rodzinny i opiekuńczy. ... Zobacz wątek2011.7.11 15:29:49
Ubezpieczenie na leczenie za granicą dla ubezpieczonych w KRUS
Wniosek można pobrać z strony NFZ i nalezy do niego dolączyć zaświadczenie z KRUS o okresach składkowych. ... Zobacz wątek2011.7.11 15:22:54
Przerwa w stażu przed wyjazdem do pracy sezonowej za granicę
WitamMam możliwość wyjechania do Niemiec do pracy przy truskawkach na okres półtora miesiąca. Wyjazd mam 15 sierpnia, a 31 kończy mi się staż. I tu mam kilka pytań odnośnie czy jak przerwę ... Zobacz wątek
2011.7.11 14:57:3
Wywłaszczenie działki rodziców bez odszkodowania w latach 50.
No niestety w takich sprawach obywatel nadal jest na przegranej pozycji.. ... Zobacz wątek2011.7.11 13:49:21
Odpowiedzialność za użyczenie samochodu osobie nietrzeźwej
Czy mogę zostać pociągnięty do jakiejś odpowiedzialności za to że użyczyłem samochodu osobie nie trzeźwej? Jechałem wraz z nią samochodem i po kontroli kierowcy zostało zabrane prawo jazdy, ... Zobacz wątek2011.7.11 13:33:30
Wypowiedzenie umowy o pracę z dniem następnym - procedury
Chcę odejść z pracy następnego dnia po złożeniu wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób muszę napisać podanie o zwolnienie z pracy? Pracuje na pół etatu, przepracowałem ponad pół roku, ... Zobacz wątek2011.7.11 13:11:48
Odliczenie wydatków za klauzulę niepodejmowania działalności konkurencyjnej
Wydatki można zaliczyć do kosztów przychodu również gdy osoba była zatrudniana na umowe zlecenie i prowadziła własną działalnosć gospodarczą. ... Zobacz wątek2011.7.11 13:2:57
Błąd w ofercie przetargowej - możliwość uniknięcia odrzucenia
Z tego co się orientuje to podbna sprawa trafiła do Sądu Najwyższego, trzebe poczekac na wyrok. ... Zobacz wątek2011.7.11 12:25:54
Dyspozycja dla spółki cywilnej dotycząca zwrotu VAT
mozna by powołac się na wyrok Sądu Administarcyjnego w Warszawie (VIII SA/Wa 240/11), który przyznaje rację spółce cywilnej w podobnej sprawie. ... Zobacz wątek2011.7.11 11:50:0
Zwolnienie z pracy z powodu przeciwwskazań zdrowotnych - procedury prawne
Można odwołać się do sądu , wyroki Sądu Najwyższego są przychylne pracownikom, można domagac się zatrudnienia na lżejszych warunkach. ... Zobacz wątek2011.7.11 11:38:25
Odszkodowanie za publikację prywatnego zdjęcia bez zgody
Czy mam prawo udać się do sądu? Czy mam prawo do odszkodowania? Jeśli tak, to jakiej kwoty mogę oczekiwać? Czy takie sprawy nadają się do sądu? Przeszukując portal społecznościowy facebook.com ... Zobacz wątek2011.7.11 5:22:29
Dochodzenie odszkodowania za zniszczenia gruntu przy budowie obwodnicy
W trakcie budowy obwodnicy zdewastowano moją prwatną własność\grunt rolno-sadowniczy -upraw nie było\ korzystano z mojego terenu bez mojej zgody.Zjeżdżono i zryto mi ok 1300m2.Prace wykonuje konsorcjum.Adres ... Zobacz wątek2011.7.11 0:10:15
Budowa w granicy działki przy drodze dojazdowej i służebności przejazdu
Mam do kupienia dzialke praktycznie w centrum miasta jest to "az" 2,6ara z prawem przejazdu z lewej strony dla sasiada az 3m,33cm. szerokosc dzialki to 12,6m dlugosc w glab 20m. Po odcieciu tych 3,33m ... Zobacz wątek2011.7.10 22:12:15
Naliczanie zasiłku chorobowego przy zmianie stanowiska i wynagrodzenia
Jestem zatrudniony na umowę o prace na czas nieokreślony od 01/03/2009 ( w ogóle 0d 06/05/2008). Moja podstawa wynagrodzenia na tej umowie wynosi 3000 PLN/ brutto. W okresie od 01/01/2010 do ... Zobacz wątek2011.7.10 17:14:12
Kupno mieszkania w kamienicy ze spółką jako współwłaścicielem
Temat: dwóch właścicieli kamienicy spółka i osoba fizyczna(Tutaj opisz swój problem)Dobry wieczór, mam taki problem, chce kupić mieszkanie własnościowe znajdujące się w nieruchomości należącej ... Zobacz wątek
2011.7.10 14:28:51
Kupno mieszkania w kamienicy ze spółką jako współwłaścicielem
Temat: dwóch właścicieli kamienicy spółka i osoba fizycznaTemat: dwóch właścicieli kamienicy spółka i osoba fizyczna
(Tutaj opisz swój problem)Dobry wieczór, mam taki problem, chce kupić ... Zobacz wątek
2011.7.10 14:26:17
Wypowiedzenie umowy zlecenia z ważnych powodów osobistych
Witam, mam pytanie dotyczące umowy zlecenia. Podpisałam kilka dni temu trzymiesięczną umowę, której jeden z podpunktów brzmi następująco: "zleceniobiorca zobowiązuje się do zwrotu Zleceniodawcy ... Zobacz wątek2011.7.9 20:9:22
Prawa i obowiązki właściciela agresywnego psa po ataku
Bardzo prosze o pomoc! Nie wiem gdzie na tym forum powinnam zadać to pytanie... Mam owczarka niemieckiego w wieku 6 lat... nigdy nie przejawiał objaw agresji.. Ostatnio jednak gdy uciekł z posesji zaatakował ... Zobacz wątek2011.7.9 17:59:51
Przemoc domowa wobec niepełnoletniej - drogi prawne dla 17-latki
Witam.Odkąd tylko pamiętam w mojej rodzinie ojciec nękał moją mamę, siostrę i mnie fizycznie i psychicznie. Dochodziło do rękoczynów wobec mamy, tzn bicie po twarzy, popychanie tak iż pod ... Zobacz wątek
2011.7.9 14:10:1
Podwójne zatrzymanie za zamieszki stadionowe - obrona w sądzie
Witam, piszę tu po raz pierwszy ze względu na to że potrzebuję pomocy.Sprawa wygląda następującą w grudniu ubiegłego roku zatrzymano mojego brata za zamieszki na meczu który odbył się w ... Zobacz wątek
2011.7.9 10:2:30
Naliczanie czynszu osobie bez dostępu do lokalu komunalnego
Sytuacja wygląda następująco. Umowa z początku lat 90-tych na użytkowanie lokalu komunalnego. Co ciekawe, w miejscu "Najemca" są wpisane dwie osoby, nie ma rozróżnienia na np."głównego".Jeden ... Zobacz wątek
2011.7.9 2:46:43
Podział majątku w akcie notarialnym przy zakupie mieszkania przez małżonków
Witam wszystkich.W niedługim czasie będziemy podpisywać z żoną umowę kupna mieszkania w postaci Aktu Notarialnego. Częściowo będziemy wspierać się kredytem. Mieszkanie kupujemy o wartości ... Zobacz wątek
2011.7.8 19:28:35
Wyjazd z dzieckiem za granicę bez zgody męża
moja znajoma dostała paszport przez sąd dla nieletniego dziecka, ale w tamtej sytuacji ojciec dziecka nie wyrażał zgody na wyjazd na wakacje za granicę, bo jak tłumaczył matka z dzieckiem może ... Zobacz wątek2011.7.8 18:51:22
Konsekwencje mandatu za brak pasów i fałszywe zeznanie po wypadku
Czy jak raz spisała mnie policja za jazde bez pasów ( jako pasażerka) oraz siedzenie nad wodą w stanie trzeźwym tylko słuchałam muzyki w aucie nie głośno, to czy może mi to jakoś zaszkodzić?? ... Zobacz wątek2011.7.8 18:32:17
Podatek od sprzedaży gruntu rolnego przekwalifikowanego pod zabudowę
Proszę o pomoc.Moi rodzice posiadali gospodarstwo rolne na prawach współwłasności. Po śmierci mamy w 1996r. udziały otrzymali tato w 3/4 części, oraz ja z siostrą po 1/6 części. Jestem zameldowana ... Zobacz wątek
2011.7.8 18:17:28
Zmiana wniosku w postępowaniu administracyjnym - wpływ na termin
W postępowaniu administracyjnym został nam wyznaczony termin na uzupełnienie dokumentów (bodajże 21 dni). W terminie jaki został przewidziany na uzupełnienie dokumentacji podjęliśmy decyzję o ... Zobacz wątek2011.7.8 17:30:8
Dług po zmarłej matce - czy windykacja może upominać się po 8 latach?
dziękuje za rady na razie się wstrzymam i popytam jeszcze co dalej robić. ... Zobacz wątek2011.7.8 17:28:15
Wymuszenie wyprowadzki brata z domu po spłaceniu i przepisaniu
Widzę dwie możliwości: 1. Wystąpienie do sądu o nakaz eksmisji (legalny sposób ale długi okres oczekiwania na rozstrzygnięcie). 2. Wymiana zamków w domu i niewpuszczanie brata na teren posesji ... Zobacz wątek2011.7.8 17:27:44
Obowiązek pracy w dzień wolny - wymagane wyprzedzenie i odpowiedzialność
Dwie godziny temu wróciłem z pracy zmianowej ( 2 zmiany) a 15 minut temu mój kierownik poinformował mnie SMS że jutro ( w sobotę ) muszę przyjść do pracy lub zorganizować kogoś kto przyjdzie ... Zobacz wątek2011.7.8 17:15:45
Zaległe alimenty przed rozprawą - czy sąd nakaże ich spłatę?
Z tego, co się orientuję sąd zasądzi alimenty z dniem złożenia wniosku, więc ojciec będzie musiał zapłacić je wstecz od 30.03.2011, ale nie jestem w 100% pewien. Zobaczy Pani na orzeczeniu sądu ... Zobacz wątek2011.7.8 17:13:59
Zajęcie dochodów ojca za długi córki bez pracy - możliwość egzekucji
Generalnie rodzice mogą, jeśli mają taką wolę, spłacić długi za dzieci. Wierzycielowi jest wszystko jedno, kto spłaci długi, natomiast nie ma możliwości prawnej egzekucji długów dzieci od ... Zobacz wątek2011.7.8 17:2:47
Rodzaj umowy po dwóch umowach na czas określony
Witam,mam pytanie jakiej umowy mogę się spodziewać po zakończeniu kolejnej umowy na czas określony? Moje zatrudnienie wygląda następująco:
03-08-2009 do 31-10-2009 umowa PRÓBNA
01-11-2009 ... Zobacz wątek
2011.7.8 16:58:49
Wyrok za graffiti - kara finansowa vs więzienie w zawieszeniu
Dostałem wyrok za graffiti na ścianie bloku, czy jeśli zapłacę wymierzoną mi karę to nie dostanę wyroku pozbawienia wolności 1 rok w zawieszeniu na 3 lata? Bo taki dostałem, i nie iwem co zrobic? ... Zobacz wątek2011.7.8 15:45:29
Sprzedaż samochodu po śmierci męża - procedury dla współwłaścicielki
Najpierw należy przeprowadzić sprawę spadkową, potem będzie można sprzedać auto ... Zobacz wątek2011.7.8 15:9:20
Skuteczność doręczenia odwołania od decyzji wysłanego faksem
Podanie może byc wniesione faksem ale aby było skuteczne musi zostać później podpisane własnoręcznie. ... Zobacz wątek2011.7.8 14:16:21
Zmiany w wypłacie świadczeń ZUS dla emerytów dorabiających
Też coś takiego wyczytałem, gdzieś na rzeczpospolitej było, ale nie pamiętam gdzie dokładnie ... Zobacz wątek2011.7.8 13:47:1
Masz inne pytanie do prawnika?