Forum prawne (strona 489)

Nadanie praw rodzicielskich ojczymowi i zmiana nazwiska dziecka

Moja znajoma była dokładnie w takiej sytuacji i w momencie nadania praw rodzicielskich małżonkowi, obowiązek płacenia alimentów przez ojca biologicznego został zniesiony. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.19 12:14:32

Przekształcenie firmy w spółkę z o.o. - zalety

dal dociekliwych jest to : ustawa z 25 marca 2011 o ograniczaniu barier administracyjnych dla obywateli i przedsiębiorców; DzU nr 106, poz. 622, tzw. ustawa deregulacyjna ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.7.19 11:50:59

Odebranie praw rodzicielskich ojcu po latach nieinteresowania się

mam takie pytanie, po rozwodzie prawa ojca do dzieci zostały ograniczone, minęły już 3 lata od tego czasu ojciec nie interesował się dziećmi przez ten okres, czy mogę teraz wystąpić o odebranie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.19 11:39:58

2011.7.19 10:35:22

2011.7.19 8:4:36

Czy dług do ubezpieczalni przechodzi na spadkobierców po śmierci?

Takie przyjęcie spadku oznacza że spadkobiorca będzie odpowiedał za długi tylko do wysokości wartości odziedziczonych aktywów ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.7.18 15:48:53

Zmiany w odszkodowaniach za wywłaszczenie pod budowy dróg

14 lipca rząd przyjął nowelizację  rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie wyceny nieruchomości i sporządzania operatu szacunkowego ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.18 15:46:25

Podatek od samochodu leasingowego bez kratki - aktualne przepisy

Z VAT zwolnione są tylko firmy mające samochody w leasingu kapitałowym. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.18 15:37:17

Odmowa szczepienia dziecka - czy grozi kara i jakie przepisy obowiązują?

Nie ma przepisu, który nakazywałby wykonanie obowiązku szczepienia. Jest równierz wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego (II OSK 32/11)  ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.18 15:29:24

Dochodzenie należności - pozew zwykły czy uproszczony

Witam, proszę o podpowiedzi w nastepujacych sprawach:
- dług ( niezapłacone f-ry ) na 11 tys zł pozew zwykły czy uproszczony
- dług dla s.c. na ponad 60 tys - ze wzgledu na to że s.c. juz nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.18 15:9:36

Wysokość alimentów i widzenia ojca z dzieckiem

Jak mogą wyglądać moje widzenia z synem. I jakie wysokie będą alimenty jeśli opłacam wszystkie rachunki z telefonów , kredyt za samochód,szkołe, opłaty gdzie mieszkam, co zostaje mi na życie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.18 15:3:59

Legalizacja rozbudowy domu bez wszystkich wymaganych dokumentów

witam, mam takie problem wykonałam rozbudowę domu jak się okazało nie miałam wszystkich wymaganych dokumentów, czy jest możliwość jeszcze jakoś to naprawić? czy może już nic się nie da zrobić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.18 14:40:34

Status prawny domu wybudowanego z dochodów z działalności spadkodawcy

1990 roku zmarł ojciec który był współwłascicielem nieruchomosci + działalności gospodarczej, podział jest zrozumialy matka (zona) dziedziczy 4/6 (polowe swojej czesci jako wspolwlasciciel + 1/3 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.18 14:15:50

Świadczenia dla żony więźnia z dwójką małych dzieci

Mój problem polega na tym, ze mój mąż dostał wyrok 2 lata. Mamy 10 miesięcznego synka i obecnie jestem w 3 miesiącu ciąży. Mieszkam wraz z moimi rodzicami. Chciałabym wiedzieć co mogę zrobi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.18 14:4:51

Odmowa ubezpieczenia kredytu po śmierci z powodu choroby

"Banki nie chcą uznać ubezpieczenia" ???
To firmy ubezpieczeniowe uznają bądź nie uznają roszczenia tyt. polisy, a nie banki które udzieliły kredytu. Jeśli nie było to ubezpieczenie typu NW ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.18 14:2:54

Odwołanie od mandatu SKM za niewłaściwy bilet ulgowy

Witam serdecznie, mam pewien problem.

Otóż wczoraj moja dziewczyna jadąc ze mną pociągiem SKM (Szybka Kolej Miejska jeżdżąca w trójmieście) dostała mandat za "brak uprawnień do zniżki". ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.18 13:33:51

Czy pracodawca może zmusić do wykorzystania urlopu naraz

Mój tata pracował przez ostatnie 2 miesiace u prywatnego przewożnika , w dniu dzisiejszym zrezygnował jednak jest problem tej natury ze ten pan nie chce wypłacić zaległego wynagrodzenia, jaka jest ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.18 13:24:24

Zmiana opiekuna na babcię przy braku wsparcia finansowego rodziców

czy można zmienić opiekuna na babcię skoro i tak ona mnie utrzymuje? jeżeli rodzice nie chcą finansować studiów? i nie wydaja zaświadczeń potrzebnych do stypendium? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.18 13:19:48

Urlopy w systemie skróconego tygodnia pracy

ale jeżeli pracownik pracuje dziennie więcej niż 8 godzin, to dostaje wtedy więcej wolnego godzinowo niż taki pracujący po 8 godzin, czy taki urlop przelicza się na godziny ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.18 13:11:26

Wpływ dziedziczenia mieszkania na komunalne u rodziny

Obecnie z zoną i dwujka dzieci zajmujemy mieszkanie komunalne, ale syn ma odziedziczyc po dziadku mieszkanie własnościowe, czy ten fakt wpłynie na posiadanie obecnie zajmowanego mieszkania komunalnego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.18 12:57:48

Spadek a główne najemstwo mieszkania przekazane przed śmiercią

Czy jest jakaś szansa na odzyskanie odziedziczonego w spadku częsci wkładu mieszkaniowegow spółdzielni jesli się go zrzekło na rzecz jednej z osób dziedziczących? Czy muszę płacić podatek od ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.18 12:51:54

Matka żąda alimentów od dorosłego syna

Mam takie pytanie, moje dzieci są już dorosłe, ale komornik nadal zabiera mi z pensji ponad 50% tytułem zaległości, czy może pobierać nadal tak dużo? Czy teraz ja mogę wystąpic o alimenty od ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.18 12:49:35

Czy kopie faktur elektronicznych są dowodem na zerową stawkę VAT?

archiwizacja taka jest dopuszczalna, można nawet wesprzeć się wyrokiem Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu (I SA/Po 250/11). ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.18 12:43:23

Tryb uproszczony i dodatkowe koszty w sprawie o rękojmię

Kupiłem np. samochód o wartości ponad 10 000 zł a żądam z tytułu rękojmi za wady ukryte zwrotu kosztów remontu silnika 3 500 Czy bedę mógł wnioskowa o tryb uproszczony. Czy w tym samym wniosku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.18 12:32:46

Egzekucja wydania świadectwa pracy przez komornika

Mam nakaz sądu na wypłacenie zaległej pensji i wydanie zaświadczenia pracy. Jeżeli chodzi o egzekucję należnego wynagrodzenia to sprawa jest prosta, ale co zrobić żeby zmusić nieuczciwego pracodawcę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.18 12:21:19

Dziedziczenie majątku przy powtórnych małżeństwach z dziećmi

za miesiąc wychodzę za mąż za rozwodnika, sama też jestem rozwiedziona. Ja mam mieszkanie własnościowe, on dom (w kredycie hipotecznym). Zamierzam sprzedać mieszkanie i wybudować za te pieniądze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.18 10:48:5

Wyrok uniewinniający a możliwość bezwzględnego więzienia

Moim zdaniem może, skoro sprawa trafiła wcześniej do ponownego rozpatrzenia...
Ogólnie to chyba nie warto ryzykować i lepiej spytać eksperta, i to przedstawiając całą sprawę. Można i online ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.17 18:4:2

Podział podatku od nieruchomości przy współwłasności

Sprawa wygląda następująco... jestem właścicielem działki "A" (0,38ha) wspólnie z sąsiadem (w akcie notarialnym pisze że moje jest 50% nieruchomości gruntowej). Chciałbym się dowiedzieć czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.16 18:32:6

Kradzież złomu z pracy - dowody i grożąca grzywna

mam pytanie meza podejrzewa sie o kradziez złomu z pracy w zakladzie pracy sie nie przyznal ale na policji do pewnej liczy w kg w ty mze wywoził tez z domu a nigdy nie byl karany a jeszcze grozi mu grzywna ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.7.16 9:28:41

Prawo płacącego alimenty do zakupu dóbr materialnych

Szlyszalam,ze osoba placaca alimenty ma prawo do zakupu dobr materialnych w wyznaczonej kwacie alminetacyjnej zamiast placenia danej sumy na dziecko.Czy to prawda?jezeli tak to jak to dziala? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 23:42:44

Przedterminowe rozwiązanie umowy z operatorem komórkowym

Rozwiązanie umowy z operatorem komórkowym przed terminem Witam, miałam podpisaną umowę na abonament która konczyła się 14.07.2011. Ponieważ abonament nie był mi teraz potrzebny chciałam prześć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 22:47:45

Oskarżenie o groźby bez dowodów - co może się wydarzyć

Zostałam oskarzona bez podstawnie o grożenie 2 dziewczyną. Te udały sie na policje. Ja wraz z 3 osobami ktore rowniez mowia ze grozb nie bylo bylismy przesluchiwani. 2 dziewczyny oskarzajace tez, nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 22:19:23

Oskarżenie o groźby bez dowodów - co może się wydarzyć

Oskarżona o grożby. Pomocy!!! Prosze o pomoc w tej sytuacji.
Zostałam oskarzona bez podstawnie o grożenie 2 dziewczyną. Te udały sie na policje. Ja wraz z 3 osobami ktore rowniez mowia ze grozb ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 22:17:41

Autoresponder na służbowej skrzynce po zwolnieniu - przetwarzanie danych

Moim zdaniem nie powinien tak robić, co najwyżej ustawić automatyczną informację w swoim imieniu, że Pan już nie pracuje wraz z podaniem kontaktu na innego pracownika. Może Pan próbować wystąpić ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.15 21:42:14

Różne wyceny samochodu w systemach Eurotax i Info-Expert przy kradzieży

Musi Pan brać pod uwagę, że w interesie ubezpieczyciela jest by wypłacić jak najmniejszą kwotę odszkodowania, a w Pana interesie jest uzyskanie jak największej kwoty odszkodowania. Nie ma czegoś ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.15 21:15:36

Alimenty od rodzica po ukończeniu 18 lat - wyrównanie należności

Jeśli założysz sprawę o alimenty / pozew jest bezpłatny/to Sąd ustali wysokość alimentów i czas od kiedy będą obowiązywać. Najczęściej jest to ustalane od dnia wniesienia pozwu. Na wyrównanie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.15 19:41:36

Odpowiedzialność za kredyty ojca - czy bank może żądać spłaty od dzieci?

Spadek z długami można odrzucić w terminie 6 miesięcy od chwili otwarcia spadku, lub sporządzić umowę notarialną o zrzeczenie się dziedziczenia ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.15 15:11:23

Sprzedaż mieszkania ze spadku - majątek osobisty czy wspólny małżonków?

Pieniądze ze sprzedaży należą wyłącznie do Pani, nie wchodzą do majątku wspólnego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.15 14:53:41

Zrzeczenie się części spadku przed postępowaniem o stwierdzenie nabycia

Czy na sprawie o stwierdzenie nabycia spadku moge zrzec sie swojej czesci spadku ktora dziedzicze na podstawie ustawy? czy moge zrobic takie zrzeczenie u notariusza i potem sąd w postepowaniu o stwierdzenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 14:46:34

Doręczenie pism sądowych pod adres działalności gospodarczej bez meldunku

Ojciec dziecka prowadzi dzialalnosc pod adresem gdzie nie mieszka i gdzie nie jest juz zameldowany. (Jest to dzialalnosc, ktora mozna wykonywac w terenie. ). NIe jest teraz nigdzie zameldowany.
Czy pisma ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 14:36:33

Czy dzieci dziedziczą długi po zmarłym ojcu - pożyczka Provident

Wniosłem pozew o spłatę pożyczki ale na sprawie okazało się że znajduje się świadek, który mówi że dawałem pozwanemu kartę i za moją zgodą pobierał pieniądze, czy w razie przegranej sprawy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.15 14:18:26

Możliwość ponownego oskarżenia po niewywiązaniu się z ugody

Założylem komus sprawe o pobicie i w trakcie tej sprawy doszlo miedzy nami do ugody(sprawa została umorzona) jednak on nie spełnil tych warunkow. Niestety nie moge w zaden sposob wyegzekuowac tego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 14:15:7

Rejestracja firmy w KRS dla działalności osoby fizycznej

Ten sam wniosek jest równocześnie zgłoszeniem do ZUS lub KRUS, urzędu statystycznego i urzędu skarbowego. ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.7.15 13:51:58

Protokół z przesłuchania świadka - prawo do wglądu w akta sprawy

Otrzymałem wezwanie z policji z art. 119 Kodeks wykroczeń, jako świadek. Byłem na przesłuchaniu i nie otrzymałem protokołu z przesłuchania. Jakie mi prawo przysługuje, mogę przeglądać akta ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 13:48:35

Widzenia z dzieckiem gdy ojciec w areszcie śledczym

Mój chłopak został tydzień temu aresztowany. Nie mam pojęcia dlaczego? Nie mam z nim żadnego kontaktu. Wiem tyle, że jak narazie ma sankcje i jego sprawą nie zajmuje się już prokurator tylko ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.15 13:43:40

Naliczanie odsetek od wyroku sądowego i wykonanie eksmisji

Czy od dnia uprawomocnienia sie wyroku sa liczone odsetki? Czy dopiero jeśli nie spłacę w terminie do dnia wskazanego w wyroku ? Były mąż ma zasądzoną eksmisje, czy jak go nie spłacę to może ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 13:41:41

Alimenty dla małżonka po rozwodzie - czy nadal obowiązują?

Alimenty po rozwodzie to zupełnie inne świadczenia niż to otrzymywane w trakcie małżeństwa,inne są kryteria przyznania i wysokość.  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.15 13:35:37

Obniżona stawka VAT na towary dla straży pożarnej zakupywane przez gminę

zgodnie z ustawa obniżoną stawką Vat stosuje się do określonych towarów wymienionych w załączniku do ustawy o VAT przeznaczonych na cele jednostek ochrony przeciwpożarowej ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.15 13:22:9

Najlepszy sposób przeniesienia domu na dzieci

Jak najlepiej przenieść dom na dzieci ? jak to zrobić najtaniej? lepiej darowizną czy zapisać w testamencie ? Mamy dwoje dzieci ale dom ma należeć do jednego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 13:16:25

Podział majątku i spłata kredytu mieszkaniowego po rozwodzie

Będę składać do Sądu sprawę o podział majątku i w związku z tym chciałam spytać : Jak wygląda spłata byłego męża z mieszkania wziętego na kredyt? Spacone mamy wspolnie okolo 15 tysiecy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 13:13:8

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika