Forum prawne (strona 539)
Czy żona może nie wpuścić do wynajmowanego mieszkania?
Witam, mieliśmy problemy rodzinne z żoną i nie mieszkałem z nią przez dłuższy czas, ale mieszkanie wynajęte jest na mnie. Czy ona ma teraz prawo mnie nie wpuścić? Mówi że to już nie jest moje ... Zobacz wątek2011.3.25 15:44:56
Czy muszę rozebrać garaż w granicy działki?
Sprawa dotyczy garażu, który stoi w granicy działki z sąsiadem. Niedawno zakupiłem wolnostojący dom jednorodzinny z owym garażem. W dokumntach nie znajduję zgody sąsiada na takie usytuowanie garażu. ... Zobacz wątek2011.3.25 15:32:8
Alimenty po przerwie w studiach - czy trzeba składać nowy pozew
witam, mam zasądzone alimenty do ojca, skończyłem techników elektroniczne i poszedłem na studia, teraz mam problem bo prawdopodobnie nie zaliczę semestru będe musiał przerwać naukę na pół roku. ... Zobacz wątek2011.3.25 15:26:45
Czy będę zmuszony do rozbiórki garażu w granicy działki?
Czy będę zmuszony do rozbiórki garażu? Sprawa dotyczy garażu, który stoi w granicy działki z sąsiadem. Niedawno zakupiłem wolnostojący dom jednorodzinny z owym garażem. W dokumntach nie znajduję ... Zobacz wątek2011.3.25 15:18:0
Czy ojciec może zgodzić się na nazwisko matki dla dziecka w USC
witam, czy jeśli ojciec dziecka się zgodzi to mogę w USC nadać dziecku tylko moje nazwisko?? ... Zobacz wątek2011.3.25 15:14:50
Czy można otrzymać warunkowe umorzenie za marihuanę?
Pare dni temu zlapano, przeszukano mnie i znaleziono 1,3 g marihuany dla wlasnego uzytku . Mieszkanie zostalo przeszukane i nic w nim nie znaleziono. Zostalem przewieziony na komisariat, sporzadzono protokół. ... Zobacz wątek2011.3.25 15:6:41
Jak uzyskać szybki rozwód gdy żona wyjechała?
witam, 5 lat temu zostawiła mnie żona, wyjechała i ostatnio nawet nie mam z nią kontaktu. Czy jest możliwe uzyskanie szybkiego rozwodu ?? Na jak długo będę musiał ściągnąć tutaj żonę?? I ... Zobacz wątek2011.3.25 15:5:55
Skutki wyroku rozwodowego z orzekaniem o winie
Witam, jakie skutki ma wyrok z orzekaniem o winie ?? Nasze małżeństwo rozpada się z winy męża ale jeżeli wyrok z jego wina ma tylko skutek w nie obciążaniu mnie kosztami, trwać będzie dłużej, ... Zobacz wątek2011.3.25 14:54:41
Rozliczenie z zagranicy - czy brat musi się rozliczać w Polsce
Rozliczenie z zagranicy. Witam chciałabym się dowidzieć czy brat pracując za granicą mianowicie w Holandii musi się rozliczać w Polsce skoro już tam się rozliczył. Z góry dziękuje za pomoc. ... Zobacz wątek2011.3.25 14:53:0
Egzekwowanie wydania mieszkania bez obciążeń od dewelopera
Jak wyegzekwować od dewelopera wydanie mieszkania bez obciążen? Przedwstepna umowa kupna była zawarta w formie aktu notarialnego, natomiast własnośc zmuszeni byliśmy przenieść sądownie z powodu ... Zobacz wątek2011.3.25 14:43:0
Czy mogę nie wpuścić nietrzeźwego męża do domu?
witam, czy mam prawo nie wpuścić męża do mieszkania, które jest wynajmowane na niego? Mam podstawy sądzić że jest nietrzeźwy ale nie chcę wzywać policji.. ... Zobacz wątek2011.3.25 14:37:36
Czy mogę poślubić wujka - syna siostry babci?
Witam, jestem z mężczyzna który jest moim wujkiem znaczy jego mama to siostra mojej babci, czy ja mogę wziąć z nim ślub?? niema żadnych przeciwwskazań prawnych i kościelnych?? ... Zobacz wątek2011.3.25 14:12:46
Czy można wycofać pozew o ustalenie widzeń z dzieckiem?
Witam, czy można wycofać pozew z sądu ?? Złożyłem pozew o ustalenie widzeń z synem jakiś tydzień temu, ale gdy poinformowałem matkę dziecka o tym to się jakoś dogadaliśmy. Co mogę teraz ... Zobacz wątek2011.3.25 14:8:4
Odzyskanie pieniędzy od angielskiej firmy za pracę wakacyjną
Witam wszystkich forumowiczów.mam taki problem iż w zeszłe wakacje pracowałam za granicą w angielskiej firmie. Jednak jak do tej pory wypłacili mi tylko połowę pieniędzy, które tam zarobiłam! ... Zobacz wątek
2011.3.25 14:1:59
Czy ogrodzenie wymaga pozwolenia na budowę?
Witam!Zbliżają się ciepłe dni. Chciałbym zrobić porządek wokół domu i zbudować ogrodzenie wokół niego.
czy jest konieczne pozwolenie na budowę ogrodzenia?
Jakie są wymogi dotyczące ... Zobacz wątek
2011.3.25 13:43:32
Jakie kary za ogrodzenie bez zachowania norm od drogi?
Witam!Mam taki problem.
wiedząc,że zgodnie z przepisami trzeba odstąpić min 5m od osi jezdni drogi gminnej,tj min 3m od granicy działki z drogą. Wybuduję sobie ogrodzenie nie zachowując tych ... Zobacz wątek
2011.3.25 13:39:6
Warunki posiadania broni dla ochrony córki po napadzie
Witam.Niedawno moja córka przeżyła bardzo traumatyczną sytuacje na ulicy. Została zaatakowana przez mężczyznę, który nie dość, że brutalnie ją pobił to w dodatku próbował ją wykorzysta ... Zobacz wątek
2011.3.25 12:37:30
Czy karana osoba może zostać sołtysem?
Witam ForumowiczówMam pytanie zawiązane z obejmowaniem stanowisk samorządowych.
Czy osoba karana może zostać dopuszczona do ubiegania się o pełnienie funkcji 'sołtysa'???
czy nie ma regulacji ... Zobacz wątek
2011.3.25 12:28:48
Czy zgłaszać zmiany dachu i dobudowę jaskółek
Witam Państwa!W tym roku chciałbym zmienić dach na swoim domu, który zamieszkuje. Przy tej okazji chciałbym także podnieś o kilka pustaków dom w górę i dobudować trzy jaskółki.
Czy w ... Zobacz wątek
2011.3.25 12:18:25
Czy można wybudować dom na działce rolnej?
WitamRodzice przepisali mi działkę rolną. Chciałbym wybudować dom. Czy jest jakaś możliwość, aby mógł ten dom powstać na tej działce?
Dzięki za odpowiedź. ... Zobacz wątek
2011.3.25 12:8:28
Jak zorganizować bezpieczny wyjazd do pracy za granicę
cześć!W tym roku w wakacje chciałbym się wybrać do pracy za granicę. Stąd moje pytanie, jak zorganizować sobie taki wyjazd, aby nie zostać oszukanym. Którym firmą mogę zaufać?
Proszę ... Zobacz wątek
2011.3.25 11:51:58
Czy zawiadomienie o odczytach przez kartkę w bloku jest prawidłowe
Witam,mam problem ze swoją spółdzialnią, podczas odczytów podzielników nie było mnie w miejscu zamieszkania (pazdziernik), w lutym przyszlo rozliczenie z ktorego wynika niedoplata 1200 (uchwala ... Zobacz wątek
2011.3.25 11:40:46
Która gmina płaci za pobyt ofiary przemocy w ośrodku
Witam!mam zapytanie w związku z tym: jeżeli matka została umieszczona w ośrodku dla ofiar przemocy i z tego tyt. musi ponieść odpłatność a nie ma swoich środków i zwróci się o pomoc do ... Zobacz wątek
2011.3.25 11:7:34
Jakie dowody zgromadzić na zarabianie na czarno?
Może Pani spróbować załatwić to przez urząd skarbowy zawiadamiając, że ojciec dziecka uzyskuje przychody z nieujawnionych źródeł. Urząd prześwietli dokładnie jego wydatki i porówna z deklarowanymi ... Zobacz wątek2011.3.25 9:49:24
Problem z udokumentowaniem poprzedniej szkody dla ubezpieczyciela
Witam.Mam taki problem rok temu zalało mi mieszkanie mieszkam na ostatnim pietrze, wiec takie wypadki sie zdarzają ubezpieczyciel wycenił pieniążki wypłacił teraz znów mi zalało mieszkanie i ... Zobacz wątek
2011.3.25 9:31:42
Czy przysługuje adwokat z urzędu w sprawie rozwodowej?
Oczywiście, tylko musi Pani złożyć odpowiedni wniosek w sądzie z prośbą o ustanowienie pełnomocnika. Uargumentować, iż nie jest Pani w stanie ponieść kosztów pomocy pełnomocnika z wyboru, ... Zobacz wątek2011.3.25 9:19:28
Obowiązek kas fiskalnych dla lekarzy od maja 2011
WitamZ diem 1 maja wchodzi w życie obowiązek rejestrowania przez lekarzy swoich dochodów przy pomocy kas fiskalnych.
Obowiązek stosowania przez lekarzy kas fiskalnych wynika z rozporządzenia ... Zobacz wątek
2011.3.25 9:14:18
Czy pracodawca w urzędzie gminy może nie wypłacać trzynastki
Witam!Pracuje w Urzędzie Gminy. Czy jest zgodne z prawem, aby pracodawca nie wypłacił pracownikom tzw. "trzynastek", jako dodatku do pensji?
Proszę o porade! ... Zobacz wątek
2011.3.24 22:43:54
Co dzieje się z długami gdy przejmuje je komornik
Witam - proszę o pomoc.Chciałabym wiedzieć, co się dzieje z długami w momencie, kiedy przejmuje je komornik, czy jeśli ma skąd potrącac, to będzie je tak długo potrącał aż wszystko zostanie ... Zobacz wątek
2011.3.24 20:24:32
Sprzeciw od nakazu zapłaty za dług uczelni - przedawnienie
Witam, na początek kilka faktów i dat:2007-10-08
Podpisalem umowę o naukę i płatności z Wyższą Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy
2008-03-06
Decyzją dziekana zostałem usunięty z listy studentów ... Zobacz wątek
2011.3.24 19:59:21
Czy komornik może zająć moje rzeczy za długi właściciela mieszkania?
WYNAJĘCIE MIESZKANIA OD DŁUŻNIKA Chce wynajac mieszkanie od osoby ktora jest jego wlascicielem i ma na nie kredyt hipoteczny(raty splacane w terminie bez zadnej zaleglosci) ,ale posiada inny kredyt ... Zobacz wątek2011.3.24 19:15:16
Podstawy prawne prawa czekowego - literatura i źródła
Witam wszystkich, już w swoim pierwszym poście jestem zmuszony ( niejako ) prosić o pomoc a mianowicie czy ktoś, ktokolwiek mógłby ukierunkować mnie, podać pozycje odpowiedniej literatury, która ... Zobacz wątek2011.3.24 18:27:44
Czy firma może wpisać nieobecność za badania bez terminu?
dziękuje za porade ... Zobacz wątek2011.3.24 17:1:4
Jak usunąć brata z domu zapisanego w testamencie?
to z faktycznego miejsca pobytu wynika obowiązek i prawo do meldunku(rejestracji stałego pobytu) a nie odwrotnie, czyli jeżeli brat nie przebywa na stałe nie może być zameldowany.... Zobacz wątek
2011.3.24 15:59:23
Czy fundusze z III filara podlegają podziałowi majątku małżeństwa
witam , czy podczas podziału majątku małżeństwa, fundusze zgromadzone w 3 filarze będą podlegały podziałowi? ... Zobacz wątek2011.3.24 15:39:23
Odstąpienie od umowy przedwstępnej po zalaniu mieszkania
witam, zawarłem umowę przedwstępna na zakup mieszkania w kamienicy, wpłaciłem zadatek. Mieszkanie uległo zalaniu i chce odstąpić od umowy i zwrot całej zaliczki, czy właściciel ma jakieś podstawy ... Zobacz wątek2011.3.24 15:35:19
Szanse na pozostanie na polu przy ustnej umowie dzierżawy
witam, czy jeśli istniała tylko ustna umowa dzierżawy pola na około 3 lata, a właścicielka po 3 miesiącach zażądała zwrotu pola. Czy ja mam jakieś szanse na pozostanie a tym polu?? Zdążyłam ... Zobacz wątek2011.3.24 15:12:30
Czy wkłady dzieci są brane pod uwagę przy podziale majątku?
witam, czy podczas podziału majątku rodziców będą brane pod uwagę wkłady dzieci?? jeżeli z bratem wyremontowaliśmy sobie część domu, to musimy się dogadać z rodzicami?? czy sąd zwróci na ... Zobacz wątek2011.3.24 15:8:59
Ważność projektu podziału majątku spisanego bez świadków i notariusza
witam, czy projekt podziału majątku spisany przez małżonków na papierze ale bez udziału świadków i notariusza będzie ważny, np podczas przepisywania samochodu?? Czy któraś z stron będzie mogła ... Zobacz wątek2011.3.24 14:51:26
Znęcanie się ex-męża po rozwodzie - groźby i brak spokoju
Wiem co piszesz, sama zyje z psychopata i wiem ze odejszie od niego jest prawie nie mozliwe,wypraowadziąm sie od niego i co z tego przychodził do nowego miejsca zamieszkania , albo grzecznie w odwiedziny ... Zobacz wątek2011.3.24 14:28:53
Co robić z nakazem zatrzymania za nieopłacanie alimentów?
witam, pracuję za granicą ale dowiedziałem się ostatnio że u mnie w domu w Polsce była policja z nakazem zatrzymania za nie płacenie alimentów. Co mam teraz zrobić aby wjechać do kraju i bezpiecznie ... Zobacz wątek2011.3.24 14:21:22
Związek krewnych mających wspólnych pradziadków - kazirodztwo?
witam, wynikła pewna sytuacja i chciała bym się dowiedzieć jak z prawnego punku widzenia wyglądają \"sprawy\" miedzy osobami z rodziny? Chłopak jest jakby moim kuzynem nasze babcie są siostrami, ... Zobacz wątek2011.3.24 14:8:27
Czy dziadkowie mogą złożyć sprawę o wyznaczenie wizyt z wnukami
witam, czy dziadkowie dziecka mogą złożyć sprawę do sądu o wyznaczenie wizyt z dziećmi?? Rodzice żony odgrażają się, że pójdą do sądu bo chcą aby wnuki do nich przyjeżdżały co weekend. ... Zobacz wątek2011.3.24 13:52:50
Czy mąż może zabierać wszystkie pieniądze z wypłaty?
witam, czy mąż ma prawo wybierać z konta wszystkie pieniądze jakie dostaje z wypłaty i na życie dawać mi tylko tak mało że ledwo wystarcza?? Zaczął tak robić odkąd dostał podwyżkę. Twierdzi ... Zobacz wątek2011.3.24 13:43:35
Kiedy dziecko może wybrać mieszkanie z ojcem?
witam, mam 6 letniego syna mieszka on z matką, ale chciałby mieszkać ze mną, kiedy może się to stać? Matka nie opiekuje się nim źle, więc szans w sądzie na odebranie dziecka matce nie mam. Pytanie ... Zobacz wątek2011.3.24 12:58:54
Jak prawnie zlikwidować działalność w firmie ubezpieczeniowej?
o ile mi wiadomo to powinno być w warunkach współpracy, a zamknięcie działalnosći to poprostu powiesz ksiegtowej ze zamykasz, ona doprowadzi ci książkę, wysle deklaracje, powie jakie druki musisz ... Zobacz wątek2011.3.24 12:53:24
Umowa przedwstępna z deweloperem - strych gratis bez schodów i grzejników
Witam Forumowiczów. Zwracam się z uprzejmą prośbą wyjasnienia mi pewnej nurtującej mnie kwestii: otóż, wstępnie (zadatkując 5000zł), zarezerwowalem mieszkanie u Gdyńskiego dewelpera- mieszkanie ... Zobacz wątek2011.3.24 11:27:2
Odszkodowanie od pracodawcy gdy pracownik nie ma ubezpieczenia
Cześć!Mój chłopak miał 2 tygodnie temu wypadek. Potrącił go samochód na przejściu dla pieszych. Jest on studentem i dodatkowo pracował w firmie, gdzie pełnił funkcje informatyka. Umowe ... Zobacz wątek
2011.3.24 11:2:56
Zwrot pieniędzy z biura podróży za rezygnację z wyjazdu do Turcji
Witam!Wybierałem się z żoną w maju do Turcji, jednak ze względu na protesty i konflikty, które w tym kraju w ostatnim czasie powstały, jesteśmy zmuszenie zrezygnować z wyjazdu.
Czy możemy ... Zobacz wątek
2011.3.24 10:56:14
Jak prawidłowo rozliczyć PIT-38 z inwestycji giełdowych
Dzień dobry!Jak rozliczyć PIT-38???
Jak prawidłowo rozliczyć dochody uzyskane z inwestycji giełdowych w PIT 2010?
Proszę o porade ... Zobacz wątek
2011.3.24 10:39:5
Masz inne pytanie do prawnika?