Forum prawne (strona 539)
kiedy można odebrać prawa do dziecka?
Jaka jest szansa na odebranie praw rodzicielskich ojcu dziecka ktory obecnie przebyw w ZK? W najblizszym czasie skladam pozew rozwodowy i chce wyjechac z dzieckiem za granice. Maz sie zgodzil na wyjazd ... Zobacz wątek2011.8.1 14:30:51
opieka nad dziećmi po rozwodzie
Żona złożyła pozew o rozwód(z jej winy), mamy dwoje dzieci młodszą córkę wzieła z sobą, starsza jest ze mną. Chciałbym mieć przy sobie obydwie córki, jest na to szansa? ... Zobacz wątek2011.8.1 14:6:25
spółdzielnia może mnie wyrzucić?
Jestem zameldowana w mieszkaniu rodzinnym. Głównym członkiem spółdzielni był mój tato. Tato został wymeldowany z urzędu w związku z długami. Czy ja moge dalej tutaj zamieszkiwać,czy w każdej ... Zobacz wątek2011.8.1 14:2:56
rejestracja samochodu z angli
Polskie przepisy o ruchu drogowym upoważniają ministra infrastruktury do zezwolenia w uzasadnionych wypadkach na odstępstwo od warunków technicznych. ... Zobacz wątek2011.8.1 13:56:13
jeden pozew w dwóch sprawach
Mam taki problem czy mogę napisać jeden pozew o alimenty i wyłączna opiekę nad małoletnim synem. I jakie jest prawdopodobieństwo że ojciec może dostać pozwolenie na wizyty u siebie w domu? ... Zobacz wątek2011.8.1 13:37:24
windykacja po latach
Czy firma windykacyjna ma prawo nękać upomnieniami po 8 latach? I twierdzić, że opłata za książkę zamówioną w internecie była nie uiszczona(choć była, ale nie posiadam już dowodu)? ... Zobacz wątek2011.8.1 13:9:28
żona ma prawo do mieszkania?
W akcie notarialnym kupionego przeze mnie mieszkania jest napisane ze kupujący jest żonaty, ale lokal mieszkalny kupuje z majątku odrębnego a z żoną umów majątkowych nie zawierał. Jak to się ... Zobacz wątek2011.8.1 12:39:30
wyłączenie ze schedy spadkowej
Chcę żeby moja mama zapisała w testamencie lub darowała mieszkanie bezpośrednio na moje dzieci z II małżeństwa, czy zapis w akcie darowizny o wyłączeniu ze schedy spadkowej zabezpiecza sprawę? ... Zobacz wątek2011.8.1 12:36:37
podział majątku na raty
Jak długo może toczyć się sprawa w sądzie o podział majątku? Czy mogę spłacić byłego na raty? Jeśli tak to na ile? Do podziału będzie mieszkanie.... Zobacz wątek
2011.8.1 12:34:50
pozew o odszkodowanie
Czy mogę złożyć sprawę o odszkodowanie, za poniesione straty matce dziecka która mnie oszukała mówiąc mi że to moje dziecko? Musze mieć dowody, że wiedziała że dziecko nie jest moje?... Zobacz wątek
2011.8.1 12:32:4
czy mogę zezłomować samochód który jest dowodem w sprawie
czy mogę zezłomować samochód który jest dowodem w sprawie posiadam auto zakupione 9 lat temu od osoby przeciwko której prowadzone jest postępowanie.samochód jest z 87 roku i został mi zatrzymany ... Zobacz wątek2011.7.31 23:25:50
prawo nad opika dziecka
Witam czy ojciec dziecka moze dostac prawo nad opieka dziecka mam 3 letnia dziewczynke ktora mieszka razem z matka u swoich rodziców, tam mieszkaja na jednym pokoju i kuchni w 8 osob bez łazienki i ciepłej ... Zobacz wątek2011.7.31 23:0:58
wspówinny kradzieży
witam i proszę o pomocByłem ostatni z kolegą w castoramie który ukradł ostrza do wyrzynarki gdy już wychodziliśmy podszedł do nas ochroniarz on zaczął uciekać mnie niestety złapali zabrali ... Zobacz wątek
2011.7.31 21:13:35
Czy pracodawca może przelać wynagrodzenie na konto które jest własnością narzeczonego?
Czy pracodawca może przelać wynagrodzenie na konto które jest własnością narzeczonego? Witam,Moja narzeczona pracuje w Norwegii na umowę o pracę i odprowadziła tam podatek. Pieniążki chce ... Zobacz wątek
2011.7.31 16:27:26
Przemoc
Wie pani co zapomnialam dodac ze policja u nas byla i sobie zanotowali po czym zabrali go na izbe wytrzeźwien(dołek) ... i co teraz mam zrobic zeby nie pozostal bez winy. ... Zobacz wątek2011.7.31 16:9:20
dowod osobisty dla 6letniego dziecka
Witam,wyrabiałam synowi dowód osobisty bo było dla mnie taniej niż paszport. Syn miał dokładnie 6,5 lat .Odbywa się to tak : przyszłam z mężem -(jestem w separacji orzeczonej przez sąd )-(mąż ... Zobacz wątek2011.7.31 10:58:41
pokój w Szczecinie przy rodzinie- do wynajęcia
Oferuję pokój do wynajęcia w cenie 600zł bez dodatkowych opłat. Miła atmosfera. POkój umeblowany, telewizor, internet, uzywalność kuchni i łazienki, lodówka, pralka. Kontakt"aga4210@interia.pl ... Zobacz wątek2011.7.30 22:11:44
co zrobić po kolejnej nieudanej naprawie sprzętu (laptopa) przez serwis (w ramach gwarancji)
co zrobić po kolejnej nieudanej naprawie sprzętu (laptopa) przez serwis (w ramach gwarancji) witam.chciałbym zasięgnąć porady w następującej kwestii..
otóż około 1,5 roku temu kupiłem laptopa ... Zobacz wątek
2011.7.30 16:24:19
Ciąża a praca na cas okreslony (prace interwencyjne)
WitamMam pytnie byłam zatrudniona na czas określony na pracach interwencyjnych w urzedzie Miasa od 17.01.2011 roku do 16.07.2011 roku oczywiscie nie przedluzyli mi umowy i kiedy zostałam zwolniona ... Zobacz wątek
2011.7.30 11:1:14
księgi wieczyste i komornik
Pismo napisać zawsze można, ale to nie skłoni komornika do wydania zgody na usunięcie wpisu. ... Zobacz wątek2011.7.30 11:1:4
Instalacja gazowa w mieszkaniu spóldzielczym
Na fanaberie urzędnicze jest bardzo prosty sposób. Proszę wystąpić do Starostwa Powiatowego z pisemnym wnioskiem o podanie podstawy prawnej wymagań, które stawiają. Ja też robiłem instalację ... Zobacz wątek2011.7.30 10:56:53
Odłączenie od centralnego ze wspólnoty i założenie pieca dwófunkcyjnego
Witam,Potrzebuje pomocy prawnej związanej z odłączeniem się od ogrzewania ze wspólnoty czyli dostarczanym przez miasto, mieszkanie jest własnościowe z wpisem do ksiąg wieczystych.
Mieszkanie ... Zobacz wątek
2011.7.29 20:15:27
rezygnacja z kursów
W takim wypadku, firma może zatrzymać tylko część wpłaty do wysokości poniesionych kosztów. ... Zobacz wątek2011.7.29 14:49:14
komornik po umorzeniu sprawy?
Po skutecznym złożeniu powództwa, sąd orzeka o kosztach. Regułą jest, że strona wygrywająca odzyskuje koszty sądowe od strony przeciwnej. Na koszty sądowe mogą składać się opłaty od pozwu, ... Zobacz wątek2011.7.29 14:24:10
wymeldowanie rodziny
mam takie pytanie. Otóż w moim domu, który jest własność moją i mojego prawdziwego rodzeństwa, zameldowana jest również macocha, mój ojciec i ich dzieci. Czy mogę ich wymeldować z domu i kazać ... Zobacz wątek2011.7.29 14:17:39
dług na raty ?
mam nakaz zapłaty długu wobec operatora telefonicznego, kwota z odsetkami jest bardzo duża, przekraczająca moje możliwości finansowe. mimo to chciałbym ją spłacić w ratach. czy istnieje na to ... Zobacz wątek2011.7.29 14:6:26
trzeba przeprowadzać postępowanie?
Zmarła moja mama, mam jeszcze brata i ojca, nie było testamentu czyli rozumiem, że dziedziczymy po 1/3 każdy. Czy musimy przeprowadzić postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku abyśmy mogli sprzedać ... Zobacz wątek2011.7.29 14:4:58
świadek w sprawie
Nie stawienie się jako świadek powoduje jakieś kary pieniężne ? Po prostu zapomniałem, czy mogę coś zrobić?... Zobacz wątek
2011.7.29 13:58:57
urzędowe pisma w skrzynkach?
Takie możliwości doręczania będą jednak uzależnione od zgody adresata. ... Zobacz wątek2011.7.29 13:50:17
windykacja z majątku wspólnego
Czy komornik może zająć majątek wspólny gdy tylko mąż jest dłużnikiem? Prowadził firmę i na nią narobił długów. Proszę o odpowiedź i przepis prawny na który mogę się powołać. ... Zobacz wątek2011.7.29 13:42:8
Prąd znika
Witam.W moim bloku kilka rodzin kradnie prąd. W roku 2008 moje rachunki wynosiły połowę tego co teraz a w 2010 roku zmieniłem dosłownie każdy sprzęt na energooszczędny, wymieniłem kilkadziesiąt ... Zobacz wątek
2011.7.29 13:40:34
sprzedaż weksla ?
Moja sytuacja wygląda tak, że pożyczyłem prywatnej osobie pieniądze na miesiąc. Jako moje zabezpieczenie poprosiłem o umowe lub tez inny dokument który byłby podstawa prawną do windykacji długu. ... Zobacz wątek2011.7.29 13:40:6
jedna korekta?
Tak, przedsiębiorca może wystawić kontrahentowi zbiorczą korektę za kwartał lub nawetza rok. ... Zobacz wątek2011.7.29 13:36:26
świadczenia urlopowe
Trzeba jednak pamiętać, że można to zrobic tylko wtedy gdy firma zatrudnia więcej niż 20 osób. ... Zobacz wątek2011.7.29 13:28:16
komornik a małe dochody
Czy komornik może zając jakąś część pensji jak zarabiam najniższą krajową? czy wtedy też zajmie mi pensje? ... Zobacz wątek2011.7.29 13:24:39
odszkodowania od prawnika
W rzeczywistości takie udowodnienie jest trudne, bo wynik procesu jestprzecież zdarzeniem przyszłym i niepewnym. ... Zobacz wątek2011.7.29 13:10:33
wartość przedmiotu
Jak należy obliczyć wartość przedmiotu sporu w postępowaniu egzekucyjnym z nieruchomości? ... Zobacz wątek2011.7.29 13:9:27
podwyżka od września?
Nowelizacja rozporządzenia w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli została już podpisana przez minister edukacji. ... Zobacz wątek2011.7.29 12:56:38
mandat mpk
Mam takie pytanie czy jeżeli zgubiłem legitymację i dostałem mandat za to ale nie mogę teraz wyrobic legitki, to jak pokaże zaświadczenie o zgubieniu i podbity indeks to wystarczy za dowód do zniżki? ... Zobacz wątek2011.7.29 12:40:59
Umowa o dzielo ze zleceniodawca z USA
Witam,Chciałbym zapytaj jak wygląda sprawa Umowy o dzieło ze zleceniodawcą z USA. Mam do wykonania np. stronę www, za która klient płaci 1000$ brutto. Czy w ogole istnieje umowa o dzieło miedzynarodowa ... Zobacz wątek
2011.7.29 0:56:56
sprzedaż mieszkania po podziale
Sąd może podjąć taką decyzję. Przy wniosku o podział majątku każda strona przedstawia swoje wnioski, ale sąd nie jest nimi związany. Sąd może podjąć każdą decyzję, jaką uzna za stosowne. ... Zobacz wątek2011.7.28 22:12:11
eksmisja jaki lokal zastępczy?
Nie na Panu spoczywa obowiązek zapewnienia lokalu zastępczego. Ten obowiązek spoczywa na gminie, chyba że żona dysponuje wystarczającymi dochodami, żeby wynająć sobie mieszkanie. Natomiast jeśli ... Zobacz wątek2011.7.28 22:9:40
klauzula o zakazie konkurencji
Z tego co się orientuję, zwolnienie z klauzuli o zakazie konkurencji nie polega na podpisaniu kolejnej umowy. Wystarczy, że pracodawca wręczy Pani oświadczenie, że zwalnia Panią z klauzuli o zakazie ... Zobacz wątek2011.7.28 22:0:22
Nagromadzenie kredytów/Spłata przez dziecko
Witam. Mam bardzo nieprzyjemną sytuację. Zacznę od tego, że mam 22 lata i jestem kompletnym laikiem w dziedzinie prawa tudzież windykacji i z tym związanych postępowań. Otóż rodzic ma kilka niespłaconych ... Zobacz wątek2011.7.28 19:13:45
Spadkobierca, zapisobierca ... trudny przypadek spadkowy. Proszę o pomoc w interpretacji.
Witam.Testament jest skonstruowany w ten sposób:
"W pełni świadom/a (...) jako moich spadkobierców powołuję:
1. A
2. B
3. C
4. D
A zapisuję: 1/2 domu i samochód
B zapisuję 1/4 ... Zobacz wątek
2011.7.28 16:10:54
sprawozdanie o odpadach
Ponoć uległa zmianie kara za brak złożonego sprawozdania o odpadach? Jak zmieniła się kwota grzywny? Czy zmienia się też termin składania tych zeznań? ... Zobacz wątek2011.7.28 15:37:39
nękanie i oszczerstwa
Dzięki noweli kodeksu karnego za takie nękanie i prześladowanie grożą surowe kary ... Zobacz wątek2011.7.28 15:30:44
dorabianie do renty
Dowiedziałam się , że istnieje projekt zmieniający ograniczenia w dorabianiu dla pobierających renty socjalne, czy może mi ktoś coś więcej na ten temat powiedzieć? Czy to tylko pomysł czy coś ... Zobacz wątek2011.7.28 15:26:18
obniżone składki ZUS
Jeszcze ważna informacja: zmniejszona stawka przysługuje przez 2 lata. ... Zobacz wątek2011.7.28 15:21:44
ciąża i przedłużenie umowy
Przepis mów, że umowa ulega przedłużeniu do dnia porodu. ... Zobacz wątek2011.7.28 15:17:27
Masz inne pytanie do prawnika?