Forum prawne (strona 540)
VAT na materiały reklamowe
Cyba był wyrok Naczelnego Sądu Administarcyjnego w takiej sprawie, nalezy poszukać. ... Zobacz wątek2011.8.2 12:43:46
problem z pracą
taka sprawa, jakie są szanse na wypłatę zaległości z pracy na czarno? czy w ogóle sąd zajmuje się takimi sprawami? Czy jak nie ma umowy to nie ma sprawy? ... Zobacz wątek2011.8.2 12:33:43
brak wypłaty za cały miesiąc
mam takie pytanie, pracowałam w firmie z umową comiesięczną, za ostatni miesiąc pracy nie dostałam umowy i pieniędzy, czy mogę je jakoś odzyskać, Czy oddac sprawę do sądu? ... Zobacz wątek2011.8.2 12:21:18
muszę płacić czesne?
mam takie pytanie, czy jeśli zapisałam się na studia, zapłaciłam wpisowe i byłam na liście słuchaczy, ale nie byłam na żadnych zajęciach, czy nie powinnam zostac skreślona? zamiast tego przyszło ... Zobacz wątek2011.8.2 11:54:14
kredyt na dom
Mam pytanie odnośnie kredytu w banku, czy mogę starać się o kredyt na budowę domu który stanie na działce która jest tylko w połowie moja? ... Zobacz wątek2011.8.2 11:51:32
sprzedaż ziemi
Taka sprawa, osoba dzierżawiąca ziemię sprzedała ją innej osobie, czy umowa dzierżawy się zmienia? Czy w ogóle ta osoba mogła sprzedać tą ziemie ,nie zmieniając umowy ? ... Zobacz wątek2011.8.2 11:50:4
odebranie dziecka?
Dziecko odebrać prawnie może jedynie sąd. Ojciec może jedynie złożyć taki wniosek do sądu, który go rozpatrzy, kierując się dobrem dziecka (tak przynajmniej jest w teorii). Pani będzie miała ... Zobacz wątek2011.8.2 11:38:25
ENA
Generalnie należy stosować zasadę myślenia samemu za siebie i nie liczyć na to, że ktoś komuś coś podpowie lub poinformuje. Zawsze jest możliwość upoważnienia kogoś do zadbania o swój majątek. ... Zobacz wątek2011.8.2 11:0:45
cesja jako zabezpieczenie a komornik
Czy wierzytelności scedowane mogą podlegać zajęciu? A jeżeli nie i płatnik pomimo zawartej uprzednio cesji przelewu wierzytelności na bank (cesja jest zabezpieczeniem kredytu) przelał środki objęte ... Zobacz wątek2011.8.1 23:1:4
czy na rozprawę sądową może stanąć kuzyn jako pomoc w wypowiedziach bo nie stać mnie na adwokata
czy na rozprawę sądową może stanąć kuzyn jako pomoc w wypowiedziach bo nie stać mnie na adwokata ... Zobacz wątek2011.8.1 20:57:2
Witam, Od 17 lat jestem w związku małżeńskim. Mamy z żoną córkę (17 lat). Prowadzę działalność
Witam,Od 17 lat jestem w związku małżeńskim. Mamy z żoną córkę (17 lat). Prowadzę działalność gospodarcza, firma zarejestrowana jest na żonę, jednak nie ma ona nic wspólnego z działalnością ... Zobacz wątek
2011.8.1 19:38:50
Kolejność dziedziczenia długu
Pierwsza sytuacja.Wiem, że polskie prawo spadkowe daje możliwość dziedziczenia po dalekich krewnych. Mam w związku z tym kilka pytań. Moja babcia ma jedynego brata Waldemara, brat ten ma długi, ... Zobacz wątek
2011.8.1 16:30:33
wyższe emerytury
Obecnie stosuje się wykładnie Sądu Najwyższego (sygn. I UZP 5/05) 20 lat dla kobiet, 25 lat dla mężczyzn. ... Zobacz wątek2011.8.1 15:46:6
pozew wobec pracodawcy
Są jednak wyjątki, określone w art. 35 i 36 tej ustawy. ... Zobacz wątek2011.8.1 15:41:56
aplikacje adwokackie
Przecież to jest 5 lat studiów, po tym czasie 2 lata na aplikacji w zupełności wystarczą! ... Zobacz wątek2011.8.1 14:54:36
opłaty za urzytkowanie
Teraz pewnie gminy wykorzystają te 200 proc. limity we wszystkich morzliwych przypadkach. ... Zobacz wątek2011.8.1 14:45:14
kiedy można odebrać prawa do dziecka?
Jaka jest szansa na odebranie praw rodzicielskich ojcu dziecka ktory obecnie przebyw w ZK? W najblizszym czasie skladam pozew rozwodowy i chce wyjechac z dzieckiem za granice. Maz sie zgodzil na wyjazd ... Zobacz wątek2011.8.1 14:30:51
opieka nad dziećmi po rozwodzie
Żona złożyła pozew o rozwód(z jej winy), mamy dwoje dzieci młodszą córkę wzieła z sobą, starsza jest ze mną. Chciałbym mieć przy sobie obydwie córki, jest na to szansa? ... Zobacz wątek2011.8.1 14:6:25
spółdzielnia może mnie wyrzucić?
Jestem zameldowana w mieszkaniu rodzinnym. Głównym członkiem spółdzielni był mój tato. Tato został wymeldowany z urzędu w związku z długami. Czy ja moge dalej tutaj zamieszkiwać,czy w każdej ... Zobacz wątek2011.8.1 14:2:56
rejestracja samochodu z angli
Polskie przepisy o ruchu drogowym upoważniają ministra infrastruktury do zezwolenia w uzasadnionych wypadkach na odstępstwo od warunków technicznych. ... Zobacz wątek2011.8.1 13:56:13
jeden pozew w dwóch sprawach
Mam taki problem czy mogę napisać jeden pozew o alimenty i wyłączna opiekę nad małoletnim synem. I jakie jest prawdopodobieństwo że ojciec może dostać pozwolenie na wizyty u siebie w domu? ... Zobacz wątek2011.8.1 13:37:24
windykacja po latach
Czy firma windykacyjna ma prawo nękać upomnieniami po 8 latach? I twierdzić, że opłata za książkę zamówioną w internecie była nie uiszczona(choć była, ale nie posiadam już dowodu)? ... Zobacz wątek2011.8.1 13:9:28
żona ma prawo do mieszkania?
W akcie notarialnym kupionego przeze mnie mieszkania jest napisane ze kupujący jest żonaty, ale lokal mieszkalny kupuje z majątku odrębnego a z żoną umów majątkowych nie zawierał. Jak to się ... Zobacz wątek2011.8.1 12:39:30
wyłączenie ze schedy spadkowej
Chcę żeby moja mama zapisała w testamencie lub darowała mieszkanie bezpośrednio na moje dzieci z II małżeństwa, czy zapis w akcie darowizny o wyłączeniu ze schedy spadkowej zabezpiecza sprawę? ... Zobacz wątek2011.8.1 12:36:37
podział majątku na raty
Jak długo może toczyć się sprawa w sądzie o podział majątku? Czy mogę spłacić byłego na raty? Jeśli tak to na ile? Do podziału będzie mieszkanie.... Zobacz wątek
2011.8.1 12:34:50
pozew o odszkodowanie
Czy mogę złożyć sprawę o odszkodowanie, za poniesione straty matce dziecka która mnie oszukała mówiąc mi że to moje dziecko? Musze mieć dowody, że wiedziała że dziecko nie jest moje?... Zobacz wątek
2011.8.1 12:32:4
czy mogę zezłomować samochód który jest dowodem w sprawie
czy mogę zezłomować samochód który jest dowodem w sprawie posiadam auto zakupione 9 lat temu od osoby przeciwko której prowadzone jest postępowanie.samochód jest z 87 roku i został mi zatrzymany ... Zobacz wątek2011.7.31 23:25:50
prawo nad opika dziecka
Witam czy ojciec dziecka moze dostac prawo nad opieka dziecka mam 3 letnia dziewczynke ktora mieszka razem z matka u swoich rodziców, tam mieszkaja na jednym pokoju i kuchni w 8 osob bez łazienki i ciepłej ... Zobacz wątek2011.7.31 23:0:58
wspówinny kradzieży
witam i proszę o pomocByłem ostatni z kolegą w castoramie który ukradł ostrza do wyrzynarki gdy już wychodziliśmy podszedł do nas ochroniarz on zaczął uciekać mnie niestety złapali zabrali ... Zobacz wątek
2011.7.31 21:13:35
Czy pracodawca może przelać wynagrodzenie na konto które jest własnością narzeczonego?
Czy pracodawca może przelać wynagrodzenie na konto które jest własnością narzeczonego? Witam,Moja narzeczona pracuje w Norwegii na umowę o pracę i odprowadziła tam podatek. Pieniążki chce ... Zobacz wątek
2011.7.31 16:27:26
Przemoc
Wie pani co zapomnialam dodac ze policja u nas byla i sobie zanotowali po czym zabrali go na izbe wytrzeźwien(dołek) ... i co teraz mam zrobic zeby nie pozostal bez winy. ... Zobacz wątek2011.7.31 16:9:20
dowod osobisty dla 6letniego dziecka
Witam,wyrabiałam synowi dowód osobisty bo było dla mnie taniej niż paszport. Syn miał dokładnie 6,5 lat .Odbywa się to tak : przyszłam z mężem -(jestem w separacji orzeczonej przez sąd )-(mąż ... Zobacz wątek2011.7.31 10:58:41
pokój w Szczecinie przy rodzinie- do wynajęcia
Oferuję pokój do wynajęcia w cenie 600zł bez dodatkowych opłat. Miła atmosfera. POkój umeblowany, telewizor, internet, uzywalność kuchni i łazienki, lodówka, pralka. Kontakt"aga4210@interia.pl ... Zobacz wątek2011.7.30 22:11:44
co zrobić po kolejnej nieudanej naprawie sprzętu (laptopa) przez serwis (w ramach gwarancji)
co zrobić po kolejnej nieudanej naprawie sprzętu (laptopa) przez serwis (w ramach gwarancji) witam.chciałbym zasięgnąć porady w następującej kwestii..
otóż około 1,5 roku temu kupiłem laptopa ... Zobacz wątek
2011.7.30 16:24:19
Ciąża a praca na cas okreslony (prace interwencyjne)
WitamMam pytnie byłam zatrudniona na czas określony na pracach interwencyjnych w urzedzie Miasa od 17.01.2011 roku do 16.07.2011 roku oczywiscie nie przedluzyli mi umowy i kiedy zostałam zwolniona ... Zobacz wątek
2011.7.30 11:1:14
księgi wieczyste i komornik
Pismo napisać zawsze można, ale to nie skłoni komornika do wydania zgody na usunięcie wpisu. ... Zobacz wątek2011.7.30 11:1:4
Instalacja gazowa w mieszkaniu spóldzielczym
Na fanaberie urzędnicze jest bardzo prosty sposób. Proszę wystąpić do Starostwa Powiatowego z pisemnym wnioskiem o podanie podstawy prawnej wymagań, które stawiają. Ja też robiłem instalację ... Zobacz wątek2011.7.30 10:56:53
Odłączenie od centralnego ze wspólnoty i założenie pieca dwófunkcyjnego
Witam,Potrzebuje pomocy prawnej związanej z odłączeniem się od ogrzewania ze wspólnoty czyli dostarczanym przez miasto, mieszkanie jest własnościowe z wpisem do ksiąg wieczystych.
Mieszkanie ... Zobacz wątek
2011.7.29 20:15:27
rezygnacja z kursów
W takim wypadku, firma może zatrzymać tylko część wpłaty do wysokości poniesionych kosztów. ... Zobacz wątek2011.7.29 14:49:14
komornik po umorzeniu sprawy?
Po skutecznym złożeniu powództwa, sąd orzeka o kosztach. Regułą jest, że strona wygrywająca odzyskuje koszty sądowe od strony przeciwnej. Na koszty sądowe mogą składać się opłaty od pozwu, ... Zobacz wątek2011.7.29 14:24:10
wymeldowanie rodziny
mam takie pytanie. Otóż w moim domu, który jest własność moją i mojego prawdziwego rodzeństwa, zameldowana jest również macocha, mój ojciec i ich dzieci. Czy mogę ich wymeldować z domu i kazać ... Zobacz wątek2011.7.29 14:17:39
dług na raty ?
mam nakaz zapłaty długu wobec operatora telefonicznego, kwota z odsetkami jest bardzo duża, przekraczająca moje możliwości finansowe. mimo to chciałbym ją spłacić w ratach. czy istnieje na to ... Zobacz wątek2011.7.29 14:6:26
trzeba przeprowadzać postępowanie?
Zmarła moja mama, mam jeszcze brata i ojca, nie było testamentu czyli rozumiem, że dziedziczymy po 1/3 każdy. Czy musimy przeprowadzić postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku abyśmy mogli sprzedać ... Zobacz wątek2011.7.29 14:4:58
świadek w sprawie
Nie stawienie się jako świadek powoduje jakieś kary pieniężne ? Po prostu zapomniałem, czy mogę coś zrobić?... Zobacz wątek
2011.7.29 13:58:57
urzędowe pisma w skrzynkach?
Takie możliwości doręczania będą jednak uzależnione od zgody adresata. ... Zobacz wątek2011.7.29 13:50:17
windykacja z majątku wspólnego
Czy komornik może zająć majątek wspólny gdy tylko mąż jest dłużnikiem? Prowadził firmę i na nią narobił długów. Proszę o odpowiedź i przepis prawny na który mogę się powołać. ... Zobacz wątek2011.7.29 13:42:8
Prąd znika
Witam.W moim bloku kilka rodzin kradnie prąd. W roku 2008 moje rachunki wynosiły połowę tego co teraz a w 2010 roku zmieniłem dosłownie każdy sprzęt na energooszczędny, wymieniłem kilkadziesiąt ... Zobacz wątek
2011.7.29 13:40:34
sprzedaż weksla ?
Moja sytuacja wygląda tak, że pożyczyłem prywatnej osobie pieniądze na miesiąc. Jako moje zabezpieczenie poprosiłem o umowe lub tez inny dokument który byłby podstawa prawną do windykacji długu. ... Zobacz wątek2011.7.29 13:40:6
jedna korekta?
Tak, przedsiębiorca może wystawić kontrahentowi zbiorczą korektę za kwartał lub nawetza rok. ... Zobacz wątek2011.7.29 13:36:26
świadczenia urlopowe
Trzeba jednak pamiętać, że można to zrobic tylko wtedy gdy firma zatrudnia więcej niż 20 osób. ... Zobacz wątek2011.7.29 13:28:16
Masz inne pytanie do prawnika?