Forum prawne (strona 640)
Gdzie zameldować dzieci gdy rodzice mieszkają w różnych miastach
Witam wszystkich. Jeśli jestem zameldowana w innym mieście niż moje dzieci przebywają, to gdzie powinnam je zameldować?... Zobacz wątek
2010.8.20 14:4:52
Zagospodarowanie piwnicy na mieszkanie - przepisy prawne
Witam !Mam mieszkanie, w takiej małej kamienicy, w której są 4 rodziny.
Piwnicę zagospodarowałem, na małe mieszkanie z toaletą, korzystam z niego tylko wtedy kiedy mam gosci i tam śpię. Czy ... Zobacz wątek
2010.8.20 13:51:44
Podanie do wójta o zachowanie ziemi rolnej w dotychczasowej formie
Witam,do kogo mam napisac podanie do wójta czy do rady gminy o zachowanie nieruchomosci, ziemi rolnej w dotychczasowej formie?
pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.8.20 13:48:23
Kara za ścięcie drzewa na własnej ziemi - jakie drzewa chronione?
witam,Mam takie pytanie, czy istnieje kara za ścięcie drzewa,nawet jeśli stoi ono na mojej ziemi? Jakich drzew to dotyczy?? ... Zobacz wątek
2010.8.20 13:41:5
2010.8.20 13:37:14
Renta dla dziecka z cukrzycą - do jakiego wieku przysługuje
Witam,moje 10letnie dziecko jest cukrzykiem i otrzymuje rentę. do jakiego wieku mu ona przysługuje? ... Zobacz wątek
2010.8.20 13:10:48
Kwestionowanie samoukarania przez pokrzywdzonego w sprawie karnej
Na mocy art 387 k.p.k. oskarżony może zgłosić wniosek o wydanie wyroku skazującego i wymierzenie mu określonej kary lub środka karnego bez przeprowadzania postępowania dowodowego. Uwzględnienie ... Zobacz wątek2010.8.20 12:55:57
Właściwość sądu w sprawach gospodarczych - przekazanie sprawy
Strony postepowania w niwniejszej sprawie sa przedsiębiorcami a roszczenie którego pozew dotyczył wynika z prowadzonej przez niech działalności, jaki będzie Sąd właściwy do rozpatrzenia niniejszej ... Zobacz wątek2010.8.20 12:55:4
Właściciel mieszkania wchodzi bez pozwolenia do wynajętego lokalu
Jeżeli w umowie było zawarte, że właściciel korzysta z jakiejś części lokalu lub, że wynajmuje jedynie pokój, to może wejść do mieszkania.Jeśli jednak wynajął całe mieszkanie na wasze ... Zobacz wątek
2010.8.20 12:54:9
ZUS a ściąganie zadłużenia z firm na różne nazwiska
witam.Witam, czy jeśli jedna osoba się zadłużyła, to bez względu na to pod jaką nazwą posiada firmę, zus może to zadłużenie ściągną bez uprzedzenia?? ... Zobacz wątek2010.8.20 12:49:10
Okres wypowiedzenia mieszkania bez umowy najmu
Wszystko zależy od tego, jak długo anachnu jest najemcą tego lokalu.... Zobacz wątek
2010.8.20 12:48:58
Odmowa przeprowadzenia wizji lokalnej przez organ administracji
Witam,czy organ moze nie wziąć pod uwagę mojego wniosku o przeprowadzenie wizji lokalnej?
... Zobacz wątek
2010.8.20 12:46:47
Czy nauczyciela można nazwać funkcjonariuszem publicznym
Od 1 września 2007 roku nauczycielom przysługuje ochrona przewidziana funkcjonariuszom publicznym.Mówią o tym przepisy zawarte w Karcie Nauczyciela oraz Kodeksie Karnym:
Karta nauczyciela:
Art. ... Zobacz wątek
2010.8.20 12:41:20
Przysposobienie dziecka przez partnera przy sprzeciwie ojca z zawieszoną władzą
Warto też pamiętać, że wspólnie mogą przysposabiać tylko małżonkowie. Zatem jeśli z obecnym partnerem nie pozostaje Pani w związku małżeńskim, to z chwilą gdy on przysposobi Pani dziecko, ... Zobacz wątek2010.8.20 12:38:41
Brak karty gwarancyjnej - prawa konsumenta bez dokumentów
Witam,kupiłam skuter w hipermarkecie, karty gwarancyjnej nie dostałam. Mówiono mi, że przyślą ją na mój adres. Teraz kiedy skuter się zepsuł każdy chce kartę gwarancyjną i wzruszają ramionami ... Zobacz wątek
2010.8.20 12:35:15
Kontrola kont bankowych przez urząd skarbowy
Witam,czy urząd skarbowy kontroluje nasze konta bankowe i może np. sprawdzać przelewy? ... Zobacz wątek
2010.8.20 12:24:14
Wliczenie czasu studiów do stażu pracy dla dłuższego urlopu
Witam,czy jeśli studiowałem ale studiów nie dokończyłem to czy ten czas będzie wliczony do czasu pracy i będzie mi z tego tytułu przysługiwać dłuższy urlop?
... Zobacz wątek
2010.8.20 12:16:50
Ochrona prawna świadków przed ingerencją w ich dane osobowe
Czy Sąd w postępowaniu cywilnym ma prawo:1. Żądać podania danych osobowych takich jak NIP, PESEL, itd od osoby nie będącej stroną w tym postępowaniu.
2. Czy Sąd ma prawo na wniosek strony ... Zobacz wątek
2010.8.20 12:6:47
Koszty opinii biegłego w procesie cywilnym - kto płaci
Witam, czy w procesie cywilnym jeśli jako powód chcę powołać biegłego, to czy będę musiał płacić za jego opinię czy tylko w momencie kiedy przegram proces?... Zobacz wątek
2010.8.20 12:4:45
Uprawnienia sądu do badania danych osobowych osób trzecich
Czy Sąd w postępowaniu cywilnym ma prawo:1. Żądać podania danych osobowych takich jak NIP, PESEL, itd od osoby nie będącej stroną w tym postępowaniu.
2. Czy Sąd ma prawo na wniosek strony ... Zobacz wątek
2010.8.20 12:0:27
Reklamacja wadliwego towaru - błędne zrozumienie oferty
Witam,Wczoraj licytowałam psa przez internet, zapłaciłam 1500 zł.
Teraz sprzedawczyni mówi, że to cena za pokrycie a nie za psa.
Ewidentnie się nie zrozumieliśmy, nie mam zamiaru płacić ... Zobacz wątek
2010.8.20 11:55:57
Czy sąd może nakazać badania psychiczne podczas rozwodu
Jestem w trakcie rozwodu, mam podejrzenia, że moja żona ma problemy psychiczne. czy mogę zwrócić się do sądu, aby ten wysłał ją na takie badania? ... Zobacz wątek2010.8.20 11:55:19
Usunięcie męża alkoholika z mieszkania przed rozwodem
Witam, zamierzam wziąć rozwód z pijakiem. mieszkamy obecnie razem chociaż za mieszkanie płacę tylko ja. czy jest możliwe, aby jeszcze przed rozwodem takiego człowieka usunąć z mieszkania? ... Zobacz wątek2010.8.20 11:52:35
Podstawy prawne pozbawienia ojca praw rodzicielskich
Witam, chcę pozbawić ojca mojego dziecka praw do niego. Jakie powody muszę podać aby sąd to uznał i odebrał mu prawa do dziecka?... Zobacz wątek
2010.8.20 11:50:0
Czy przysługuje dieta przedstawicielowi handlowemu jeżdżącemu po Polsce
Witam,Mam pytanie jeżdżę na kurs w weekendy z polecenia szefa i chciałam się zapytac czyczasem nie należy mi się dieta w takim wypadku?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.20 11:45:47
Kiedy muszę mieć kasę fiskalną
WitamMam takie pytanie prowadzę sklep spożywczy i popsuła mi sie kasa fiskalan czy muszę zamknąc działalnośc dopóki kasa będzie działać czy moge donywac sprzedaży bez kasy?Z góry dziękuję
... Zobacz wątek
2010.8.20 11:35:18
Prawo jazdy w USA po zatrzymaniu w Polsce
Witam, zostało mi odebrane prawo jazdy w polsce, ale wkrótce wyjeżdżam na dłużej do USA. czy mogę tam wyrobić sobie prawo jazdy i legalnie się poruszać samochodem? wie ktoś? ... Zobacz wątek2010.8.20 11:34:58
Dofinansowanie zakupu podręczników - warunki i wymagania dochodowe
Pomocy udziela się uczniom pochodzącym z rodzin,w których dochód na osobę nie przekracza kryterium
dochodowego na osobę w rodzinie, o którym
mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 12 marca
2004 ... Zobacz wątek
2010.8.20 11:34:19
Anulowanie mandatu dla bezrobotnego - możliwości i procedura
Czy jeżeli jestem bezrobotnym a dostałem mandat to czy jest jakaś szansa, aby ten mandat jakoś anulować? jakie kroki powinienem podjąć aby tego dokonać?... Zobacz wątek
2010.8.20 11:32:19
Czy pracodawca może odwołać pracownika z urlopu wypoczynkowego
Witam.Mam takie pytanie czy jest to zgodne z prawem aby pracodawca kazał wrócić do pracy pracownikowi jęsli ten był na urlopie wypoczynkom?i ci z tym urlopem się dzieje w takiej sytuacji?Z góry ... Zobacz wątek
2010.8.20 11:32:5
Wyrok w zawieszeniu a odmowa wizy do USA - obowiązek informowania
Czy ktoś z was miał może taką sytuację, że dostał wyrok w zawieszeniu w procesie karnym i był to powód odmowy wydania wizy do USA? Czy w ogóle o takim wyroku należy informować? ... Zobacz wątek2010.8.20 11:28:55
Prawo do przywrócenia do pracy dla ciężarnej na wypowiedzeniu
witamNa okresie wypowiedzeniowym dowiedziałam się że jestem w ciąży i co teraz pracodawca powinien przywrócic mnie do pracy?z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.20 11:24:51
Urlop tacierzyński - ile dni przysługuje i jak jest wprowadzany stopniowo
Obecnie jest to jeden tydzień. Od stycznia 2012 będą to dwa tygodnie. O równouprawnieniu zapomnij. ... Zobacz wątek2010.8.20 11:18:30
Egzekwowanie wyroku sądu o opuszczeniu domu przez byłą żonę po rozwodzie
Witam.Mój mąż rozwiódł się w ubiegłym roku,jego byłej żonie chcieliśmy przepisać dom w którym mieszkali ale nie chciała wolała dostac pieniadze na zakup mieszkania.W trakcie rozwodu zapadła ... Zobacz wątek2010.8.20 11:5:54
Czy pracodawca może kazać pracownikom szukać pracownika na dane stanowisko?
WitamMam takie pytanie czy jest zgodne z prawem,aby pracodawca kazał nam ;pracownikom szukać pracownika na dane stanowisko?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.20 11:3:19
Czy można mieć dokumenty bez adresu gdy właściciel nie chce zameldować?
WitamCzy mogę posiadać dokumenty bez adresu zamieszkania, mam taką sytuacją wymeldowałem się z miejsca mojego stałego pobytu teraz wynajmuję mieszkanie ale właściciel nie chce mnie w nim zameldować ... Zobacz wątek
2010.8.20 10:59:29
Czy przysługuje urlop wypoczynkowy przy umowie zlecenie ze składkami?
witam,pracuję na umowę zlecenie, szef odprowadza z tytułu umowy wszystkie składki. czy przysługuje mi w takim wypadku jakiś urlop wypoczynkowy? ... Zobacz wątek
2010.8.20 10:57:55
Jak oskarżyć Polaka o pobicie w Irlandii żeby rozprawa była w Polsce?
Witam, przebywając w irlandii zostałem pobity przez innego polaka, został spisany protokół przez policję tamtejszą. teraz jestem w polsce i myślę, czy mógłbym go oskarżyć ale tak, żeby rozprawa ... Zobacz wątek2010.8.20 10:55:18
Czy dokumenty są ważne po wymeldowaniu się przed wyjazdem za granicę?
Witam!Mam takie pytanie jesli wymeldowałem się z miejsc zamieszkania i chce wyjechać za granicę to czy moje domumenty są dalej ważne?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.20 10:54:40
Jaką wagę ma umowa ustna i jak wyegzekwować zadośćuczynienie od restauracji?
Chciałabym zapytać, jaką wagę ma umowa ustna? otóż zamawiałam restaurację na obiad po ślubie, wszystko było ustawione i nagle tuż przed uroczystością okazało się, że sala nie jest zarezerwowana! ... Zobacz wątek2010.8.20 10:53:43
Co zrobić gdy nie stać na kredyt będąc na urlopie wychowawczym?
WitamCo mam zrović w sytuacji, gdy w chwili obecej jestem na urlopie wychowawaczym i nie mam z czego spłacić kredytu?Z góry dziękuję
... Zobacz wątek
2010.8.20 10:52:53
Złożenie wniosku o dowód osobisty przez inną osobę - procedura upoważnienia
WitamCzy jest mozliwe aby inna osoba złozyła za mnie wniosek o dowód osobisty, jeśli tak co musze zrobić?Z góry dziękuję
... Zobacz wątek
2010.8.20 10:43:27
Kto ponosi koszty eksmisji - eksmitowany czy wnioskodawca?
Witam,mam takie pytanie: kto ponosi koszty eksmisji? osoba eksmitowana czy ta, na której żądanie eksmisja jest przeprowadzona? czy ktoś wie? ... Zobacz wątek
2010.8.20 10:41:20
Czy można publikować portrety ludzi robionych na ulicy bez ich zgody?
Witam, interesuję się fotografią i często robię zdjęcia na ulicy. chciałbym zapytać, czy jeśli robię portrety różnym osobom na ulicy to czy mogę później takie zdjęcia publikować? czy takie ... Zobacz wątek2010.8.20 10:40:17
Sprzedaż mieszkania bez przeprowadzonej sprawy spadkowej
WitamMam takie pytanie po jakim czasie mogę sprzedać mieszkanie, które dostnę w spadku?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.20 10:39:0
Czy można podpisać intercyzę w trakcie małżeństwa?
Mam takie pytanie, może wam się wydać dziwne.. ale czy w trakcie małżeństwa można podpisać coś takiego, jak intercyza z obecnym małżonkiem? czy coś takiego jest dopuszczalne, żeby określić ... Zobacz wątek2010.8.20 10:38:36
Czy 26-letni brat mieszkający w domu wlicza się do wniosku o stypendium?
WitamMam takie pytanie chcę złożyć wniosek o stypendium socjalne, i czy muszę wliczyć brata który ma skończone 26 lat i mieszka z nami?Z góry dziękuję
... Zobacz wątek
2010.8.20 10:36:19
Czy gmina może zameldować męża w mieszkaniu należącym tylko do żony?
czy gmina ma prawo zameldować mojego męża, z którym nie już nie żyję w mieszkaniu które należy tylko do mnie i należało przed naszym ślubem? otóż taka sytuacja nastąpiła i mąż przyszedł ... Zobacz wątek2010.8.20 10:31:3
Jak odzyskać należności po zmarłym dłużniku gdy są weksle ale nie znam spadkobierców?
Witam, jakie kroki należy podjąć, jeżeli zmarł dłużnik i chcemy odzyskać należności? wiadomo, że są spadkobiercy którzy odziedziczyli po nim majątek, ale nie znamy ich danych osobowych. mam ... Zobacz wątek2010.8.20 10:27:5
Spadkobiercy długów zmarłego dłużnika - obowiązek spłaty przez rodzinę
WitamMam takie pytanie kto spłaca długi w przypadku, gdy dłużnik umiera czy jego rodzina ma obowiązek spłacić te długi?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.20 10:15:10
Masz inne pytanie do prawnika?