Forum prawne (strona 690)

Złożenie pozwu o znęcanie podczas procesu o znęcanie

zostalem oskarzony o znecanie sie. sprawa trafila do sadu, ale rozprawy jeszcze nie bylo. tak naprawde bylo zupelnie odwrotnie, ten ktos sie nade mna znecal. czy teraz zlozenie mojego pozwu na ta osobe ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.5.5 15:51:15

Poszukiwanie dobrego ćwiczeniowca z KPC - polecenia

Dzięki, ale właśnie do Flejszara chodze, a u Malczyk nie odpowiadają mi godziny jej zajęć,masz może jeszcze kogoś inego? zresztą już rok akademicki się kończy, ale jak nie zdam kpc to na przyszły ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.5.5 15:16:35

Publikacja pracy dyplomowej przez uczelnię bez zgody studenta

Witam
wie ktoś może czy uczelnia ma prawo do publikacje pracy dyplomowej studenta nawet bez jego zgody?
Pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.5 14:31:30

Legalne pobieranie gier na 48 godzin - mit czy prawda

Witam
Koleżanka powiedziała mi ostatnio, że są takie gry komputerowe, które można ściągnąć i działa poprawnie pod warunkiem że po upływie 48 godzi usunę ja z dysku i nie zrobię żadnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.5 14:24:59

Publikacja intymnych zdjęć bez zgody przez byłego partnera

Witam
Mam strasznie wstydliwy problem, kilka lat temu zrobiłam sobie kilka aktów i wysłałam je mojemu chłopakowi. Teraz on ma żonę, a on chyba z zazdrości umieszcza te zdjęcia na różnych portalach. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.5 13:52:4

Prawo autorskie do postów na forum - żądanie usunięcia

witam
Jestem administratorem pewnego forum, jeden z użytkowników za umieszczanie reklam został zabanowany, teraz prosi o usuniecie wszystkich swoich postów powołując się na prawa autorskie. Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.5 13:43:45

Typowanie wyników sportowych jako konkurs czy hazard

Czy typowanie wyników sportowych bez wkładu pieniężnego można uznać za konkurs? Znalazłem ostatnio stronę na której można obstawiać mecze za darmo, w zamian zdobywamy punkty, które możemy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.5 12:53:28

Potrącenie pieszego na pasach - proces

Witam i proszę o pomoc.
Potrąciłem pieszego na pasach, poszkodowany ma złamana nogę. Teraz czeka mnie proces, co mam robić, co mi grozi? Proszę o radę, jestem przerażony!!!

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.5 12:42:50

Odrolnienie działki i zamiana w budowlaną - procedura

Dzień Dobry, chciałabym się dowiedzieć jak odrolnić działkę i zamienić ją w budowlaną? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.5 12:42:32

Mandat za jazdę rowerem po chodniku - możliwość odwołania

Witam

Wczoraj zostałem zatrzymany przez policje za jadę na rowerze po chodniku i dostałem mandat wysokości 500zł, czy policja może mnie tak surowo ukarać, przecież w okolicach centrum jest prawie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.5 12:38:39

Błędne mandaty parkingowe - możliwość odwołania

Witam, 30 kwietnia br. dostałem upomnienie z urzędu miejskiego wzywające do oplacenia biletów parkingowych ze strefy płatnego parkowania. Jest tam kilkanaście pozycji na łączną kwotę 1093 zł. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.5 12:21:39

Prowadzenie pod wpływem marihuany - test narkotykowy

chciałby się dowiedzieć co grozi za prowadzenie pojazdu pod wpływem marihuany?
Bałam ostatnio w knajpie gdzie prawie wszyscy palili marihuanę, ja nie palę i nigdy nie paliłam. Podczas powrotu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.5 12:13:39

Lepsza ochrona pracownika na umowę czasową - nowe przepisy

Witam, słyszałam, że od pewnego czasu kodeks pracy gwarantuje lepszą ochronę pracownika zatrudnionego na czas określony przed zwolnieniem. Zna ktoś może jakieś szczegóły? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.5 11:55:53

Groźby i wulgaryzmy sąsiada wobec ojca - reakcja prawna

JA RÓWNIEŻ MAM PODOBNY PROBLEM,MIANOWICIE MÓJ TATA OD KILKU LAT JEST OBRZUCANY WULGARNYMI OBELGAMI NP.TY SKUR,,,,, .ZABIJE CIĘ,ZAKOPIE DO PIACHU,OSTATNI TAKI WYSTĘPEK MIAŁ MIEJSCE W OBECNOŚĆI POLICJI ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.5 11:29:53

Forma opodatkowania przy opiece nad starszymi i sprzedaży na Allegro

witam pracjue jako opieka nad osobami starszymi na umowe zlecenia i otworzylam dzialalnosc gospodarcza bo czasami sprzedaje artykuly agd na allegro i dorabiam w ten sposob okolo 1500 zl i do konca tygodnia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.5 11:27:41

Zerwanie umowy z Cyfrą+ przez przedstawiciela nowego operatora

Witam, 2 miesiące temu zmieniłem cyfrę+ na n-kę. Przedstawiciel n-ki, który podpisywał ze mną umowę poinformował mnie, że zerwie starą umowę z cyfrą za mnie. Jednak nadal otrzymuję rachunki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.5 11:4:20

Odrzucenie uwag do planu zagospodarowania przestrzennego

Jak jest dalsza droga postępowania w przypadku odrzucenia przez burmistrza gminy uwag do miejscowego planu zagospod.przestrzennego. Czy można coś jeszcze zrobić?. Na osiedlu domów jednorodzinnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.5 10:49:53

Fałszywe zeznanie świadka w sprawie o odszkodowanie

Witam...W 2005 roku moja daleka ciocia ulegla zlamaniu nogi na wystajacym kawałku płyty chodnikowej. Nie miala świadków,a ponieważ starała się o odszkodowanie (chyba od urzedu miasta) poprosiła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.5 0:56:37

Przedłużenie umowy najmu po śmierci wynajmującego

Witam
Wynajmuję mieszkanie od wielu lat, w tym od roku z umową na jeden rok. No i właśnie w tym roku zmarła osoba wynajmująca mi mieszkanie.

Testamentu pisemnego nie było. Ponoć był testament ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.4 23:52:19

Obowiązek informowania ojca o wyjazdach dziecka

Witam
Mam pytanie czy mam obowiązek jako matka 15letniej córki informować ojca dziecka o jej wyjazdach dot. zielonej szkoły za którą ja płacę. Wogóle czy mam obowiązek i jak najlepiej to zrobić ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.5.4 21:2:4

Odebranie praw rodzicielskich biologicznemu ojcu

gdy byłam w ciąży biologiczny ojciec mojego dziecka stwierdzil że Zuzia nie jest jego córeczka .. lecz w urzedzie stanu cywilnego podpisał wszytkie dokumety .. biologiczny ojciec nie traktoeał mnie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.5.4 19:7:44

Pozew o straty moralne przeciwko kochankowi żony

jeżeli jest uszczerbek na zdrowiu, pogorszyła się sytuacja emocjonalna, kierujesz sprawę do sądu cywilnego przeciwko jemu, niestety przy takiej sprawie będziesz musiał na nowo wszystkiego doświadczyć, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.5.4 16:42:23

Usunięcie ojca z aktu urodzenia dziecka

chciałabym usunąć ojca mojego dziecka z dokumentów synka, minął już rok a on nawet raz nie zadzwonił zapytać jak synek, teraz chcę zmienić akt urodzenia syna..
Wie ktoś może jak to zrobić? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.4 15:59:36

Prawa dziadków do kontaktów z wnuczką

Możecie złożyć w sądzie wniosek o ustalenie kontaktów wnuczki z dziadkami. To w jakim zakresie dostaniecie możliwość kontaktu zależy od dobrych argumentów. Poza tym ojciec może zrobić to samo. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.5.4 12:54:8

Wykorzystanie maili i SMS-ów jako dowód zdrady

Wiem, że można zdobyć wydruki tego typu. Mój adwotat, który prowadził moją sprawę rozwodową zdobył wydruki z gadu gadu i wydruki sms, które przedstawił w sądzie i sąd je uwzględnił. Mogę ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.5.4 12:48:19

Groźby SMS od kolegi ze szkoły - zgłoszenie na policję

Witam,
Od pewnego czasu dostaje straszne smsy od pewnego chłopaka z mojej szkoły, a przynajmniej tak podejrzewam. Treści są raczej nie przyjemne, straszy, że zrobi mi krzywdę. Jak zgłoszę ten ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.4 11:42:48

2010.5.4 11:14:37

Dobrowolne poddanie się karze za kradzież - procedura

Witam
Zostałem oskarżony o kradzież pewniej rzeczy o wartkości około 350zł, właściciel tej rzeczy wniósł już pozew do sądu, jest mi bardzo przykro za wszystko to co się stało i chciałbym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.4 11:13:6

Prawo do stażu przy nauce zaocznej w liceum

Witam, mam pewne pytanie związane ze stażem. Jestem zarejestrowany w powiatowym urzędzie pracy, całkiem niedawno dowiedziałem się, że jest możliwość starania się o staż. No ale mam 19 i uczę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.4 2:29:12

Odebranie darowizny domu - czy zniszczenie mienia to przestępstwo

Witam.Przyznam szczerze,że to jest straszne!!!Mam taką podobną sytuację,ale z moimi rodzicami.Bardzo przykre jest to,że osoby nam najbliższe-czyli dziadkowie lub rodzice utrudniają nam życie i ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2010.5.3 22:44:13

Odszkodowanie od ZTM za wypadek w komunikacji publicznej

668117554 ZADZWOŃ I POWOŁOJ SIĘ NA ADAMA ALBO NAPISZ SWÓJ NUMER TEL ODDZWONI WINDYKACJA1@VP.PL ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.5.3 22:26:1

Doradztwo podatkowe przez telefon - wymogi prawne

Jestem właścicielem serwisu internetowego wfirma.pl udostępniającego narzędzia księgowości on-line. Poza tym jestem właścicielem biura rachunkowego działam na podstawie świadectwa kwalifikacyjnego. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.3 13:27:45

Obrona teściowej przed sąsiadem odcinającym wodę

Witam. Mam problem, poszukuję porady jak mogę obronić moją teściową przed sąsiadem. Otóż: mieszka ona w starym budynku we wspólnocie na I piętrze, na parterze sąsiad. Pewnego dnia przedzwoniła, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.3 12:39:5

Podważenie pozwu o alimenty bez podpisu żony

Wystarczy, że żona potwierdzi, że to jej podpis i będzie po sprawie. Zawsze może powiedzieć, że miała uraz ręki i podpis wyszedł inaczej niż zwykle. Jeśli pozew był złożony za jej zgodą, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.5.2 20:39:22

Odzyskanie pieniędzy pożyczonych byłemu partnerowi

Musi Pani wystąpić do sądu z pozwem cywilnym o wykonanie zobowiązania, które oświadczył na piśmie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.5.2 19:2:58

Faktura VAT bez terminu płatności - czy wymaga korekty

Sprzedałem towar.Wystawiłem fakturę VAT. Omyłkowo nie wstawiłem terminu płatności. Jest tylko data wystawienia i data sprzedaży. Nabywca towaru nie chce dokonać przelewu i żąda faktury korygującej. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.2 14:2:35

Koszty sprawy o naruszenie nietykalności cielesnej

witam chcialbym sie dowiedziec z jakimi kosztami musze sie liczyc podczas zalozenia sprawy o naruszenie nietykalnosci cielesnej.??

Pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.2 12:42:29

Niezgodne z prawem zatrzymanie przez kontrolera biletów

witam

Mam takie pytanko poniewaz podczas kontorli biletów w autobusie jeden z kontrolerów uniemozliwil mi opuszczenie autobusu podczas tego zaczal mnie szarpac, grozic (mam zrobiona obdukcje) rozdal ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.2 12:36:16

Ochrona przed manipulacją rodziców przy sprzedaży mieszkania

Witam serdecznie,

Moi rodzice w podeszłym wieku posiadają mieszkanie, które powinno zostać podzielone pomiędzy mnie (syna) i moją siostrę. Głównie ja opiekuje się rodzicami również w czasie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.1 22:53:58

Akt notarialny poddania się egzekucji jako alternatywa żyranta

moj maz ubiega sie o dofinansowanie z UP jednak pojawil sie problem gdyz nie mamy drugiego zyranta Dowiedzielismy sie ze jest jeszcze inna mozliwosc mianowicie akt notarialny o poddaniu sie egzekucji przez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.1 19:44:57

Rozwód a alimenty na żonę przy niskich dochodach i długach

Witajcie!

Proszę o pomoc. Temat nie jest najzręczniej sformułowany, wiadomo, chodzi o prawo, nie o moralność...
Chcę się rozstać z żoną. Mamy 3l syna. Mieszkamy w moim domu, w którym mieszkają ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.1 18:13:7

Status prawny spud gun / potato gun

Witam,
chciałbym zapytać, jak wygląda status prawny spud guna / potato guna? Chodzi o bardzo popularną domowej roboty broń (?) wystrzeliwującą ziemniaka za pomocą wybuchu gazu (gazu do zapalniczek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.30 20:15:19

Zniesławienie przez byłego pracodawcę - pozew o odszkodowanie

Witam Serdecznie

Proszę o poradę. Mianowicie, pracowałem na stanowisku przedstawiciela handlowego w firmie od 3,5 roku. W marcu 2010 złożyłem wypowiedzenie z zachowaniem 3 miesięcznego okresu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.30 17:18:58

Organizowanie wycieczek służbowych przez członka komisji socjalnej

A co ma bycie członkiem Komisji Socjalnej do organizowania wycieczek? Bo nie kumam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.4.30 13:57:20

2010.4.30 13:28:44

Działka w darowiźnie a wspólność domu małżeńskiego

Ja mam tez podobna sytuacje, tyle ze dostalam darowizne dzialki wraz z zabudowaniami i na tej dzialce wybudowalismy wspolnie dom, dzialka jest moja wlasnoscia a dom wspolna.Teraz jestem po rozwodzie, a ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.4.30 11:54:25

Praca w Służbie Więziennej dla żony skazanego

witam,
Czy mogliby mi Państwo pomóc w pewnej sprawie, czy kobieta której mąż jest karany może rozpocząć pracę w Służbie Więziennej? Czy do takiej pracy będzie potrzebne poświadczenie bezpieczeństwa? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.30 11:50:7

Sprawdzanie zajętego sprzętu komputerowego przez służby

Witam
Jak wygląda sprawdzanie zajętego sprzętu komputerowego? Kto dokładnie się tym zajmuje i jak to przebiega???

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.30 11:45:47

Podwójne obywatelstwo niemiecko-polskie - jak uzyskać?

Witam serdecznie
Chciałabym się dowiedzieć, czy zgodnie z prawem polskim jedna osoba może posiadać dwa obywatelstwa? Czy jeżeli przyjmę nowe obywatelstwo wtedy automatycznie tracę poprzednie? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.4.30 11:0:46

Legalność posiadania filmów i muzyki ściągniętych z internetu

Witam, mam pytanie odnośnie praw autorskich. Chciałbym poznać podstawę prawną do tego, że nielegalne jest posiadanie na własny użytek filmów, muzyki itp ściąganych z internetu. A czy mogę np ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.30 10:45:17

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika