Forum prawne (strona 690)
Czy dostanę dzień wolny jak pracuje na umowę zlecenie ??
Witam chciałbym sie zapytać czy pracujac na całym etacie dostane chociaż jeden dzień wolnego, tylko że umowę mam podpisana na umowę zlecenie. ... Zobacz wątek2010.9.13 18:29:39
Czy mogę prowadzić szkolenia bhp?
Czy mogę prowadzić szkolenia bhp? Ukończyłem podyplomowe studia z zakreu bhp i jestem nauczycielem dyplomowanym. Czy te kwalifikacje wystarczą do prowadzenia szkoleń okresowych bhp? ... Zobacz wątek2010.9.13 17:29:7
Komornik a własność żony
Czy komornik może zająć ruchomość żony żyjącej z mężem w separacji i posiadającej rozdzielność majątkową, jeśli mąż ma długi i komornik zaczął postępowanie w tej sprawie? czy komornikowi ... Zobacz wątek2010.9.13 12:18:5
recenzje książek na blogu?
Czy mogę na swoim blogu pisać recenzje książek i pisać o nich krytycznie i czy mogę w tekst wpleść np. cytaty z tej książki? Czy jest jakoś określone, jak długie takie cytaty mogą być? ... Zobacz wątek2010.9.13 12:14:51
przelew na konto - czy trzeba zwracać?
Czy jeśli ktoś dostaje przelew na swoje konto w wysokości 5000 zł i nikt przez 2 miesiące nie żąda od niego zwrotu tych pieniędzy, to czy w takim razie osoba na której koncie te pieniądze się ... Zobacz wątek2010.9.13 12:13:15
Zwrot pieniędzy za okulary
Czy jeśli popsuł mi się wzrok przez używanie komputera w pracy, to mam prawo domagać się od firmy zwrotu pieniędzy za okulary i wizyty u okulisty? ... Zobacz wątek2010.9.13 12:8:37
Ile kosztuje notarialne przepisanie mieszkania?
Niestety nie ma czegos takiego jak przepisanie mieszkanie mozna jedyni ezrobic darowizne, a wtedy opłaty notarialne i podatki są jak od sprzedaży. Dodatkowo dochodzi podatek od spadku i darowizn. A ... Zobacz wątek2010.9.13 12:5:6
Kupno samochodu a koniec OC
Witam moja żona chce jutro kupić samochód ale z tego co pamiętam to jutro też sie kończy OC tego samochodu. co powinnismy zrobic w takiej wytuacji ?? ... Zobacz wątek2010.9.13 11:51:44
Czy będę jakieś konsekwencje jeśli jest luka w OC ??
Witam moja zona ma miesciac przerwy w placeniu za OC, czy bedzie musiala za to poniesc jakies konsekwencje?? ... Zobacz wątek2010.9.13 11:46:47
jak zrezygnowac z ubezpieczenia ??
witam jestem ubezpieczony z PZU i chchiabym zlozyc wypowiedzenie ale nie wiem jak czy moze mi ktos pomoc i powiedziec co ma zrobic ?? ... Zobacz wątek2010.9.13 11:42:21
Odszkodowanie od kierowcy autobusu
Witam moj syn mial wypadek jadac autobusem czy moge sie ubiegaco odszkodowanie z OC kierowcy, jesli tak to jakie papiery musze zlozyc zeby je uzyskac ?? ... Zobacz wątek2010.9.13 11:40:19
ubezpieczenie mieszkania w kiku firmach
Witam mam pytanie moj dom byl ubezpieczony osobno w kilku firmach, czy teraz moge sie w takim razie ubiegac o wyplacenie odszkodowania od tych wszystkich firm jesli wynikiem szkody jest pozar??... Zobacz wątek
2010.9.13 11:30:34
czy moge sie ubiegac o wyplate dwoch odszkodowan??
Witam miesiac temu mialem wypadek i chcialbym sie dowiedzic czy moge sie ubiegac o odszkodowanie z KRUSu i ZUSu jesli moi rodzice tam placa skladki.... Zobacz wątek
2010.9.13 11:27:50
koszty sądowe-rozwód
witammam takie pytanie chcę się rozwieść z mężem a jestem w ciężkiej sytuacji i nie miałabym z czego nawet spłacić kosztów sądowych co mogę zrobić?Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.9.13 11:22:53
odszkodowanie od zusu
Witam czy jest mozliwosc dostania odszkodowanie od ZUSu za osobe ktora popelnila samobojstwo, jesli jest to mozliwe to jaka kwote moge otrzymac i co powinnem zrobic zeby takie odszkodowanie mogl otrzymac ... Zobacz wątek2010.9.13 11:20:37
dzialalnosc gospodarcza a wypadek w drodze do pracy
Witam ma mpytanie czy jeli prowadze dzialalnosc gospodarcza bez zatrudnienia pracownikow to czy oge sie ubiegac o odszkodowanie z ZUSu jezeli upadlem w drodze do firmy i zlamalem sobie noge.... Zobacz wątek
2010.9.13 11:18:35
ucieczka za granicę
WitamMoja była dziewczyna uciekła z naszą córką za granicę nie wiem gdzie się znajdują chcę miec kontakt z moją córką co mogę zrobić?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.9.13 11:3:24
Wyplata z polisy po bylej tesciowej
Witam rozwiodlam sie z zona, jak do tej pory nie ozenilem sie ponowinie czy jest mozliwosc zebym dostal odszkodowanie z polisy mojej bylej tesciowej ?? ... Zobacz wątek2010.9.13 10:59:45
gaz pieprzowy - czy to napaść?
Witam,mój kolega został popsikany gazem pieprzowym przez innego gościa. Nie doznał co prawda żadnego uszczerbku, ale od 3 dni łzawi strasznie. W ogóle ten gość popsikał go bez powodu, chyba ... Zobacz wątek
2010.9.13 10:56:7
czy odzyskam pieniadze z OC jesli zlomuje samochod ??
Witam moja mama kupila samochod i oplacila OC na caly rok ale niestety samochod sie popsul i musi go zezlomowac. czy jest mozlwiosc ze zwroca jej pieniadze jesli pokaze zaswiadczenie o zlomowaniu pojazdu ... Zobacz wątek2010.9.13 10:55:0
swiadczenie z tytulu smierci mojego bylego tescia
Witam osiem lat temu rozwiodlam sie z pierwszym mezem i pozniej wyszlam poniwnie za maz czy jest mozliwe zebym dostala z PZU wyplacilo mi swiadczenie z tylulu smierci mojego bylego tescia ?? ... Zobacz wątek2010.9.13 10:51:56
jak napisać wniosek o ułaskawienie
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, na czym polega ułaskawienie i w jakim trybie należy złożyć wniosek? I do kogo? Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak taki wniosek napisac? ... Zobacz wątek2010.9.13 10:50:46
Alimenty a oszczędności
WitamMam sprawę o alimenty na córkę czy oszczędności moje będą miały jakiś wpływ na wysokość alimentów?Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.9.13 10:50:15
czy moge dostac odszkodowanie za wypadek na basenie ??
Witam mam pytanie czy moge dostac odszkodwoanie od wlascicieli basenu, poniewaz rozcielem sobie glowe po wpadnieciu do basenu po zjezdzania ze slizgawki, glowe ma 7 szwów. ... Zobacz wątek2010.9.13 10:49:29
alimnety
WitamMam pytanie jestem pozbawiony praw do dziecka czy w takiej sytuacji muszę płacić alimenty?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.9.13 10:48:36
Badania aresztanta
Czy w momencie, kiedy oskarżony idzie do aresztu, są przeprowadzane kompleksowe badania lekarskie i psychologiczne czy do aresztu może trafić każdy bez względu na jego stan zdrowia? Bardzo proszę ... Zobacz wątek2010.9.13 10:45:31
co dalej po uprawomocnieniu wyroku?
Czy jeżeli wyrok sie uprawomocnił a ja się z nim nie zgadzam to jaka jest dalsza droga do zakwestionowania tego wyroku? ... Zobacz wątek2010.9.13 10:43:51
czy moge jezdzic na starym OC??
Witam kupilem samochod na gieldzie z a pomoca posrednika i ma teraz pytanie czy jak juz go zarejestrowalem to moge moge korzystac z polisy OC poprzedniego wlasciciela jesli jest do konca pazdziernika czy ... Zobacz wątek2010.9.13 10:42:55
małżeństwa homoseksualne w Polsce jednak legalne!
Przeczytalem dzisiaj na jednym z portali o tym, że 2 kobiety (tzn. kobieta lesbijka i transseksualista) wzięli ślub. I tak sie zastanawiam nad jedną kwestią - jak prawo cywilne zapatruje się na taką ... Zobacz wątek2010.9.13 10:38:19
pozbawienie władzy rodzicielskiej czy zakaz kontaktów z dzieckiem?
to powiedz w sądzie jak jest i wystąp z kontr-pozwem o ograniczenie mu władzy oraz na widzenia jego z dzieckiem tylko w twojej obecności bądź kuratora sądowego,spytaj sędzię jeśli orzeknie ... Zobacz wątek2010.9.13 10:33:7
czy mona ubezpieczyc samochod na niemeckich numerach ??
witam moj brat niedawno sciagnal samochod z niemiec czy jest mozliwosc zeby go zarejestowac w Polsce na niemiekich numerach ... Zobacz wątek2010.9.13 10:32:54
Kolizja drogowa za granicą.
WitamMam pytanie mój mąż był uczestnikiem kolizji drogowej za granica nie był sprawcą i jak ta sprawa wygląda?Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.9.13 10:32:45
czy moge dowiedziec sie o wysokosci odszkodowania ??
witam jakis czas temu spowodowalem wypadek niestety k ktorym zmary moj kolega, teraz jego rodzice staraja sie o odszkodowanie z mojego ubezpieczena. chcialbym sie zapytac czyjest taka mozliwosc abym sie ... Zobacz wątek2010.9.13 10:29:20
czy mozna dopisac do ubezpieczenia zdrowotnego czlonka rodziny ??
Witam jestem rencista pierwszej grupy inwalidzkiej i chcialabym sie zapytac czy moge do swojego ubezpieczenia zdrowotnego wpisac swojego ojca ktory jest na bezrobociu bez prawa do zasilku. jesli jest to ... Zobacz wątek2010.9.13 10:26:15
jak unieważnić umowę
Czy jeśli moja matka, która ma problemy psychiczne, podpisała umowę o pożyczkę i wzięła pieniądze, to czy mogę anulować tę umowę nie zwracając odsetek? Matka ma stwierdzoną chorobę ale ... Zobacz wątek2010.9.13 10:24:22
Co po rozwodzie.
Witam,mam trochę nietypową sprawę. Otóż ja i mąż mamy 2 mieszkania i mamy zamiar wziąć rozwód. Jednak z kilku powodów nie chcemy dzielić majątku po rozwodzie. Czy możemy ustalić w sądzie ... Zobacz wątek
2010.9.13 10:23:14
czy moge ubezpieczyc dziecko jesli zrobila to moja zona ?
Witam jestem z zona w separacji , oboje tez jestesmy na bezrobociu. czy moge wpisac swoje dziecko do ubezpieczenia jesli moja zona to zrobila, ale niestety nie moge zdobyc zadnych dokumentow zeby to potwierdzic ... Zobacz wątek2010.9.13 10:22:5
Podział mieszkania?
Witam, przed ślubem kupiłem mieszkanie, spłaciłem je płacąc raty przez 15 lat. Kiedy zawierałem z związek małżeński mieszkanie było już spłacone. Z żoną nie zawarliśmy rozdzielności majątkowej. ... Zobacz wątek2010.9.13 10:21:27
jak zmusic firme do wyplacenia wiekszego odszkodowania?
Witam moj syn mial pol roku temu stluczke, sad orzekl ze zaden kierowca nie zawinil. a teraz firma faceta ktory we mnie wjechal chce wyplacic mi jedynie za polowe koszktow naprawy. co musze zrobic teraz ... Zobacz wątek2010.9.13 10:17:15
brak dowodu rejestracyjnego
WitamMam pytanie co grozi osobie która nie będzie miała przy sobie dowodu rejestracyjnego znaczy zgubiłem go?Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.9.13 10:17:13
czy mozna zrezygnowac z polisy OC?
Witam moj syn ostatnio wykupil polise OC ale poznije stwierdzil ze ma ona nie korzystne warunki. czy moze z niej teraz zrezygnowac ??? ... Zobacz wątek2010.9.13 10:13:58
kiedy 17-latka może sie wyprowadzić
kiedy 17-latka może sie wyprowadzić kiedy 17-latka ma problem w rodzinie i chce sie wyprowadzić do chłopaka ... Zobacz wątek2010.9.13 9:57:23
jak wyglada ubezpieczenie po 26 roku zycia ??
witam mam pytanie niedlugo koncze 26 lat i nadal jestem sytudentem, chchialbym sie dowiedziec co sie dzieje z moim ubezpieczeniem pozniej po 26 riku zycia ... Zobacz wątek2010.9.13 9:55:55
czy musze zwrocic pieniadze ??
witam ma takie pytanie czy ubezpieczyciel moze zarzadac zwrotu pieniedzy jesli byly one przeznaczone na pokrycie kosztow naprawy samochodu w kolizji ?? ... Zobacz wątek2010.9.13 9:50:59
mandaty za parkowanie
Witam Państwa,Mam pytanie nie mam zapłaconych kilu mandatów za parkowanie co mi grozi?czy po jakimś czasie nie zostają one przedawnione?z góry dziękuję
... Zobacz wątek
2010.9.13 9:50:49
jak dostac odszkodowanie przy obopolnej winie kierowcow??
witam moj brat mial wypadek, policja po ogledzinach stwierdzila ze wina jest obopulna ale teraz ma problem z odszkodowianie poniewaz ubezpieczenie nie pokywa w takimprzypadku naprawy samochodu. co w takim ... Zobacz wątek2010.9.13 9:49:36
czy moge sie ubiegac o odszkodowanie za przestoj samochodu ?
Witammam problem w tamtym tygodniu mialem stluczke sprawca byl drugi kierowca. jak do tej pory jeszcze nie pojawil sie rzeczoznawca zeby obejrzec moj samochod a niestety potrzebuje samochodu do pracy, ... Zobacz wątek
2010.9.13 9:47:2
jak wyjasnic problem z UFG
Witam moj tata ma proble trzy lata temu upil samochod ale go nie rejestrowal poniewaz po tygodniu go sprzedal. teraz fundusz kaze mu zaplacic za zalegle OC poniewaz w CEPiKu samochod ciagle figuruje na ... Zobacz wątek2010.9.13 9:43:12
czy musze placic OC za drugie pol roku ??
Witam ma mykupione Oc na pol roku ale niestety rozbilem troche samochod czy teraz w takimprzypadku bede musial wykupic to OC tez na drugie pol roku. A jesli zmienie samochod to czy bede mogl przeniesc ... Zobacz wątek2010.9.13 9:40:9
kolizja autem służbowym
Witammam pytanie jak wygląda sprawa kolizji w przypadku auta firmowego?Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.9.13 9:37:58
Masz inne pytanie do prawnika?