Forum prawne (strona 790)

Potrącenie pieszego pod wpływem alkoholu - czy wina kierowcy?

Jak zrozumiałem nie wezwałaś policji, to źle. Policja w takich sytuacjach robi zdjęcia miejsca wypadku i pojazdu, które są później dołączone do akt sprawy. Jeżeli masz uszkodzenia pojazdu z ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.9.9 15:54:26

Czy można prawnie zerwać więzi rodzinne z rodzicami?

Radzę Ci zabezpiecz się na przyszłość. Istnieje jeszcze coś takiego jak ALIMENTY. Obowiązują one tak samo stosunku dzieci - rodzice. Jak oni nie będą mieli środków do życia, to przyjdą do ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2006.9.9 8:25:47

Wczesna emerytura po latach pracy w warunkach szczególnych

Witam ... mam takie pytanie : Moja mama ma 51 lat ... przepracowała 29 lat w warunkach szczególnych ... od kiedy przysługuje jej emerytura ?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.8 21:55:27

Działalność gospodarcza w Polsce a praca we Francji - rozliczenia

Znajimy proponuje mi założenie działalności gospodarczej w Polsce i pracę na rzecz jego firmy we Francji ,on będzie wynajmował mi sprzęt potrzebny do wykonywania pracy. czy jest to zgodne z prawem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.8 19:56:56

Rozwód po latach małżeństwa - zdrada męża i podział majątku

Droga NIEWIASTO!!!! Widze, że masz dostęp do internetu więc poradze ci strony internetowe, bo ja jestem troche dalej w takiej samej sprawie. Przeglądnij sobie www.poradaprawna.pl , lub www.infor.pl ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.9.8 15:34:9

Odpowiedź na wniosek żony o separację - chcę rozwodu

Odpowiedż na pozew (w 2 egzemplarzach) wysyłasz do Sądu Okręgowego i podajesz powody dla których chcesz się rozwieść. Ułatwieniem dla Was będzie jeżeli dogadacie się ze sobą - choć wiem z ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.9.8 8:57:5

Nagroda jubileuszowa a okres pobierania świadczenia przedemerytalnego

OKRES PRZEBYWANIA NA ZASIŁKU PRZEDEMERYTALNYM JEST OKRESEM NIE ŚWIADCZENIA PRACY.SPRAWY ZALICZANIA POSZCZEGÓLNYCH OKRESÓW SĄ ZAZWYCZAJ REGULOWANE W REGULAMINACH PRACY CZY ZAKŁADOWYCH ZBIOROWYCH UKŁADACH ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.9.7 12:20:0

Rozwód z niepełnosprawną żoną - władza rodzicielska i przemoc

Stoje przed tego rodzaju problemem, że rozwodzimy się z żoną, która jest niepełnosprawna (po amputacji nogi powyzej kolana), jeszcze miesiac temu rozmawialismy o rozstaniu na bardzo ludzkich warunkach, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.9.6 23:9:24

Egzekucja komornicza od syna za długi ojca - mieszkanie i rzeczy

Witam wszystkich mam takowy problem mojemu acie nie wyszło w interesach i ma sporo długów ZUS US wierzycieli itd. i tu moje pytanie czy ja jako syn odpowiadam za długi taty mieszkam w mieszkaniu spółdzielczym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.6 15:52:13

Nagrywanie z telewizji i radia - czy to łamanie prawa autorskiego

czy nagrywanie z telewizji np. filmu czy koncertu na kasetę video, lub z radia np. muzyki czy audycji, jest łamaniem prawa autorskiego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.6 0:0:0

Obowiązek informowania o 2 dniach wolnych dla rodziców dzieci do 14 lat

Pracuje u mnie pracownica ktora ma dziecko do 14 lat nie wystapila do mnie ani pisemnie ani ustnie z wnioskiem o udzielenie jej tych dwoch dni wolnych a teraz ma ona pretensje do mnie ze jej o tym nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.6 0:0:0

Spółka partnerska z nietłumaczem - jakie alternatywne formy

Witam Chcemy ze znajomym założyć biuro tłumaczeń, z tego co wiem musiałaby to być spółka partnerska a ja tłumaczem nie jestem (on jest). Czy wobec tego musimy się zdecydować na jakąś inną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.5 16:32:30

Utworzenie wspólnoty w starym domu - jak zmusić do funduszu remontowego

MAM NATĘPUJĄCY PROBLEM, A MIANOWICIE OD 20 LAT DOM JEST WYKUPIONY OD GMINY I DO TEGO CZASU NIE ZOSTAŁA ZAŁOŻONA WSPÓLNOTA I CO DALEJ IDZIE, PRZEZ TEN CZAS NIE BYŁ PRZEPROWADZANY ŻADEN REMNT DACHU ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.5 13:12:39

Zmiana nazwiska dziecka na nazwisko męża po ślubie matki

pierwsze odpada wogole, jesli chodzi o drugie wyjscie - chodzi o to ze jesli ja bym teraz wyszła za mąż za pana Y to dziecko (pod warunkiem ze Pan X bedzie mial odebrane prawa, lub tez ograniczone - ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.9.5 11:7:56

Umowa zlecenia z prowizją - naliczanie składek i podatków

Jestem zatrudniona na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Znalazłam dodatkowe zatrudnienie w innej instytucji na podstawie umowy-zlecenia. Dostarczyłam zaświadczenie z mojego stałego miejsca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.4 21:0:31

Wyjazd z dzieckiem do Francji bez zgody ojca - konsekwencje

Witam Sa dwa wyjscia z tej sytuacji, albo mozesz wnieść do Sadu o zgodę na wyjazd córki, albo pozbawic władzy rodzicielskiej ojca. Nie piszesz o tym jak układają sie stosunki dziecka z ex. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.9.4 15:41:24

Testament ustny babci - dziedziczenie mieszkania przez wnuczkę

Musi brac udział, ponieważ jest w połowie - ze swoją siostrą - ustawowym spadkobiercą. Któreś ze spadkobierców może się zrzec spadku na rzecz drugiego, a to drugie dokonac darowizny - najlepiej, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.9.4 13:40:43

Rozwód z lesbijką mieszkającą za granicą - podział majątku

dzien dobry mam maly problem ze sprawa rozwodowa niewiem czy mam sie zgodzic na rozwod bez ozekania o winie poniewaz chce sie starac o rozwod koscielny o ile jest to mozliwe niewiem co robic zona okazala ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2006.9.4 12:13:19

Dodatkowe zarobki na emeryturze nauczycielskiej - obowiązek zgłoszenia do ZUS

Proszę o informację, czy pobierając tzw. wcześniejszą nauczycielską emeryturę do ZUS muszę zgłaszać przychody z tytułu umowy o dzieło? Słyszałam, że to jedyny typ umowy, który takiego obowiązku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.4 10:3:1

Program do formularzy ZUS DRA z automatycznym pobieraniem danych

Witam! Ściagnalem sobie ostatnio darmowy program do prowadzenia ksiag oraz drukowania VAT7 i PIT5, co znacznie usprawnilo prowadzenie mojej dzialalnosci. Czy istnieje jakis prosty program do formularzy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.4 8:18:38

Wycofanie sprawy z sądu o kradzież butów przez syna - żart

tak...to po co zeznawac jak puzniej ma sie odwolywac?... ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.9.3 23:56:22

Strach przed zeznawaniem przeciwko dealerowi narkotyków

no tak...wsada cie do wiezienia na 10 lat... a swoja droga masz tak malo oleju w glowie zeby powiedziec "nie wiem od kogo, znalazlem w ubikacji w dyskotece" lub cos na ten wzor ? omg... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.9.3 23:52:25

Zmiana nazwiska po ślubie - wniosek listowny czy osobista wizyta?

nie nie ma takiej możliwości bo musisz sie podpisać na specjalnym formularzu ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.9.2 10:40:20

Prawny opiekun dziecka gdy matka wyszła za mąż w ciąży

Ojciec ma prawo ubiegac sie o prawo do uznania dziecka. Dziecko nie jest tylko matki, nie poczęło sie samo. Możecie iśc do urzędu stanu cywilnego i możesz ty uznac dziecko i mozecie wpisac Twoje ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.9.2 6:47:41

Kiedy poinformować pracodawcę o ciąży - obowiązki pracownicy

Kiedy należy poinformować pracodawcę o tym, że jest się w ciąży? Pytanie to wysyłam w imieniu mojej żony. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.1 14:2:14

Agencja ubezpieczeniowa w Wydziale Komunikacji - czy to zgodne z prawem

Czy w Starostwie Powiatowym przy Wydziałe Komunikacji może działać agencja ubezpieczeniowa. Czy są przepisy regulujące tę kwestię. Pośrednictwo ubezpieczeniowe jest wykonywane na zasadzie działalności ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.1 12:37:33

2006.8.31 22:58:57

Wpływ orzeczenia o winie w rozwodzie na postępowanie kościelne

Witam, Mam następujące pytanie: czy orzeczenie o winie w przypadku rozwodu cywilnego może mieć jakikolwiek wpływ na postępowanie przed Trybunałem Kościelnym? Pozdrawiam, ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2006.8.31 13:5:54

Weksel po szkoleniu fryzjerskim - 3 lata pracy za 5000 zł kosztu

Witam wspierając sie wzajemnie...tez miałam problem z szefową. Idź do sądu pracy! tam sa bezpłatne konsultacje z prawnikami w odpowiedznie dni i godziny. Weź dokumenty które podpisałes i maszeruj, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.8.30 9:46:13

Opóźnienie budowy mieszkania przez spółdzielnię - jakie prawa kupującego

Witam, W kwietniu tego roku podpisalem umowe na zakup mieszkania spoldzielczego - wlasnosciowego. W umowie jest zapis, ze rozpoczecie budowy mojego bloku przewidywane na 1 kwartal 2006 roku. W tej chwili ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.30 8:4:1

Zwolnienie z rękojmi przy sprzedaży motoru

jak wygląda wzór sprzedaży motocykla ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.8.29 21:55:29

Sprzedaż mieszkania a kredyt kupującego - czy bank może wycofać się

sprzedaje mieszkanie, kupujący bierze kredyt, umawiamy sie do notariusza, ma umowe kredytową,ja defakto podpisujac akt juz nie jestem właścicielem, kupujacy dopiero z aktem idzie do banku no i wiadomo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.29 18:46:50

Komornik prowadzi egzekucję z wynagrodzenia - czy dywidenda podlega potrąceniu?

Wysłał tylko o zajęcie wynagrodzenia. To nie muszęgo informowac o tym , że mam udziały ? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.8.29 17:19:42

Zniesławienie przez byłego teścia - jak go uciszyć prawnie

mam pytanie mój były teśc opowiada nieprawdziwe i wrecz obraźliwe rzeczy na mój temat uniemożliwiło mi to w ostatnim czasie wynajęcie mieszkania a pozatym nie zbyt przyjemne jest słuchanie takich ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.29 11:49:51

Bójka z kastetami w obronie koniecznej - konsekwencje prawne

skakał do mnie pewien ty a ze sie go bałem zaczołem nosic kastet. i kiedyś jak szedłem z kumplem to go spotkalismy a ze koles wazy 120kg to wziołem kastet i zaczeliśmy sie z nim tłuc. natłukliśmy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.28 21:55:0

Obciążenie lokatorów kosztami różnicy wodomierzy - prawa właściciela

mam w mieszkaniu zalozony wodomierz place regularnie ,wlascicielka mojej kamienicy chce obciazyc wszystkich lokatorow za roznice pomiedzy licznikami w mieszkaniach a licznikiem glownym w piwnicy czy ma ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.8.28 19:15:16

Eksmisja z mieszkania właścicielki po latach zameldowania

Wszystko, co istotne zostalo napisane. Wazne, czy zostaliscie Panstwo powiadomieni o checi zawarcia umowy najmu. Jesli nie warto to podniesc w trakcie postepowania sadowego. Niewiele to wniesie, ale zawsze ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.8.28 18:49:24

Prawa spadkowe wnuka po śmierci babci - mieszkanie własnościowe

Tydzień temu zmarła moja babcia. Nie zostawiła żadnego testamentu. Babcia posiadała mieszkanie własnościowe. Mąż babci czyli dziadek nie żyje. Babcia miała dwóch synów. Jeden mój wujek żyje; ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.28 13:17:27

Meldunek tymczasowy a dodatek mieszkaniowy - alternatywy dla wymeldowania

dziękuję za pomoc.Mam jeszcze jedno pytanie, czy wystarczy również złożyć oświadczenie aby w oprzyszłośći uniknąć ewentualnych kosztów egzekucji komorniczej ze zwględu na fakt nie płacenia ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.8.28 13:14:28

Kompensacja wierzytelności za ten sam towar - kredyt i egzekucja

To strasznie kiepsko, z wierzcielen jestem raczej na wojennej ścieżce więć raczej nie pójdzie mi na ręke. Myslałem , że jest jakieś inne wyjście urzędowe , ale widze że jestem udupiony na cacy. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.8.28 12:40:1

Dotacje unijne na małą smażalnię naleśników - procedura i kwoty

Witam wszystkich, chciałbym otworzyć swój mały własny interes a mianowicie małą smazalnie naleśników. Po oszacowaniu kosztów na jej otwarcie potzrebowałbym ok 40 tyś zł. Czy można dostać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.27 22:54:55

Przepisanie mieszkania na teścia - obniżenie dochodów dla świadczeń

Zwracam sie z prośbą o porade w następującej kwestii. Razem z mężem jesteśmy właścicielami mieszkania, które wynajmujem i oczywiście osiągamy z tego tytułu dochody. Niedawno powstał jednak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.27 13:48:23

Fundusz Alimentacyjny - nowa ustawa i alimenty dla studentki

Rodzice też mogą się starać na siebie o alimenty od dorosłych dzieci. Uważaj żeby się role szybko nie odwróciły. A swoją drogą to wstyd żeby mając 22 lata i ucząc się zaocznie być jeszcze ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2006.8.26 18:33:17

Przymusowy urlop wypoczynkowy przez dyrektora - czy ma prawo

Rok temu przebywałam na zwolnieniu lekarskim w czasie wakacji, a zaraz potem byłam na rocznym urlopie zdrowotnym. Dyrektor przymusowo udziela mi 6-cio tygodniowego (niewykorzystanego) urlopu wypoczynkowego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.25 21:58:53

Protokół zdawczo-odbiorczy przy kupnie mieszkania na rynku wtórnym

witam mam prośbę czy ktos zna stronę www, na ktorej znajde wzór protokołu zdawczo-odbiorczego jaki nalezy sporzadzic przy przekazaniu mieszkania zakupionego na rynku wtornym. z gory dziekuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.25 12:39:17

Dwie administracje w jednym budynku - czy dopuszczalne?

Jeżeli budynek budowała spółdzielnia mieszkaniowa i jest on na zasadach odrębnej własności to w myśl ustawy: "ART 26 Jeżeli w określonym budynku lub budynkach położonych w obrębie danej ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2006.8.25 7:12:30

Sprzedaż udziałów w spółce - co z pozostałym majątkiem firmy

Sprzedałem udziały w sp.z o.o.Spólka nie ma długów ,zobowiązań.Zostało kilka tysięcy na koncie,drobiazgi w biurze,meble,co z tym zrobic ,zostaje dla nabywców,czy co.Pomóżcie bo pojęcia o tym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.24 18:3:52

Alimenty na bliźniaki od partnera z związku nieformalnego

Jestem żonatym facetem,mam dwoje dzieci oraz żone.Jakiś czas temu spotykałem się z dziewczyną i nasz nieformalny związek trwał dwa lata.Ona mieszkała ze swoim chłopakiem a ja z własną rodziną.W ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.24 13:56:0

Dodanie współwłaściciela samochodu - umowa czy oświadczenie

Witam, moj brat kupil sobie niedawno auto, niedawno stwierdzil, ze chcialby mnie zrobic jego wspolwlascicielem - i teraz moje pytanie co musimy zrobic? czy cala umowe trzeba zawierac na nowo? czy wystarczy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.23 23:5:6

Wpłacenie grzywny dzień przed wezwaniem do więzienia - co robić?

Dostałem dzisiaj bilet do więzienia, wcześniej otrzymałem wyrok z zaznaczeniem iż jeśli ureguluje kwotę którą mam zasądzoną nie będzie podstawy do odbycia kary pozbawienia wolności, paradoks ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.23 17:40:47

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika