Forum prawne (strona 791)
Żona każe opuścić mieszkanie z darowizny po rozstaniu
Po 10 dniach od rozstania złożony został pozew rozwodowy. Żona zgodnie z moimi oczekiwaniami zażądała rozwodu bez orzeczenia o winie - mimo, że ona jest z kimś od pół roku, pozostawienia dziecka ... Zobacz wątek2006.8.22 7:43:33
Wgląd do testamentu matki - gdzie się zwrócić o zachowek?
Witam .Prosze mi odpowiedziec gdzie mam sie udac aby miec wglad do testamentu ktory zostawila matka i zapisala spadek na wnuczke,,nie bylem na otwarciu testamentu a nikt z rodziny nie chce mi nic powiedziec ... Zobacz wątek2006.8.21 19:40:37
Wgląd do testamentu matki - gdzie się zwrócić o zachowek?
Witam.Zmarla moja matka zostawila testament swojej wnuczce byla sprawa o przejecie spadku na ktorej mnie nie bylo bo nie musialem byc nie bylo obowiazkowo.Chcialem sie dowiedziec od rodziny co bylo zapisane ... Zobacz wątek2006.8.21 17:19:19
Członkostwo w spółdzielni mieszkaniowej - czy obowiązkowe przy zakupie
Kupujac mieszkanie własnsciowe spółdzielcze kiedys wiązało sie z nabyciem prawa "członka spółdzielni" - Dzis jest to nie konieczne. Ale czy napewno?? Wszystko rozchodzi sie o kase. Zostac ... Zobacz wątek2006.8.21 12:3:1
Czy muszę od razu rejestrować kupiony samochód i wykupować OC?
trzeba najpierw pomyśleć o tym, czy silnik ma dużą pojemność i czy będzie stać państwa na utrzymanie go. Bez ubezpieczenia OC nie można jeździć! Z tego co się orientuję są za to kilkutysięczne ... Zobacz wątek2006.8.21 10:49:37
Ugryzienie dziecka przez zwierzę w sklepie - odpowiedzialność pracownika
Pracuje w sklepie zoologicznym, zdarzyl sie maly wypadek - jedno ze zwierzat lekko ugryzlo dziecko, niestety mama jest nadopiekuncza i zrobila afere.. Czy sklep ma obowiazek dostarczyc dokumenty odnosnie ... Zobacz wątek2006.8.20 14:35:55
Wyrok w zawieszeniu - kiedy mam czyste konto karności
Obecnie odbywam wyrok w zawieszniu - 7 miesięcy na 3 lata. Kończy mi się on 18.11.2006. Wiem, że po tym czasie jest jeszcze 6 miesięcy (nie wiem jak się to fachowo nazywa) w każdym razie jeszcze ... Zobacz wątek2006.8.20 11:26:33
Alimenty w małżeństwie a zaspokojenie potrzeb rodziny
jeżeli podasz męża o alimenty będziesz musiała odprowadzać podatek dochodowy ja mam ten sam problem więc jak ni masz rozwodu i na to sie nie zanosi to podaj o zaspokojenie potrzeb ponieważ alimenty ... Zobacz wątek2006.8.18 18:57:20
Ekwiwalent za urlop przy samodzielnym rozwiązaniu umowy
Należy wypłacić ekwiwalent pracownikowi bez względu która ze stron wypowiada umowę o pracę. Trzeba wyliczyć dni urlopu należne do dnia zwolnienia ... Zobacz wątek2006.8.18 15:41:21
Dziedziczenie najmu mieszkania komunalnego przez wnuczkę - umowa opieki
ART.691 NIE MÓWI NIC O OPIECE NAD NAJEMCĄ. ... Zobacz wątek2006.8.18 14:45:40
Przepisanie mieszkania spółdzielczego na żonę - długi i koszty
Chcę przepisać mieszkanie spółdzielcze (nie jest własnościowe-lokatorskie) na żonę,ponieważ rozwodzę sie i chcę opuścić dom.Niestety mamy zadłużenie za czynsz.Czy z chwilą przepisania mieszkania ... Zobacz wątek2006.8.17 21:43:46
Mobbing i bicie w pracy - ochrona przed agresywnym współpracownikiem
bardzo prosze o odpowiedz ... Zobacz wątek2006.8.17 17:45:52
Zmiana nazwiska na panieńskie w trakcie rozwodu
w trakcie rozowdu, który ciągnie się przeszło dwa lata i w lipcu tego roku zmieniłam nazwisko na panieńskie, złozyłam wniosek z uzasadnieniem u kierownika USC i w ciagu 2 tygodniu otrzymałam zgodę ... Zobacz wątek2006.8.17 14:23:8
Zmarł główny najemca - czy wnuczka może przejąć mieszkanie?
czesc jestes tak ja w takiej samej sytacju ale jest ustawa co o zawarcie mowy z toba i um to jest art 691& 1 kc powodzenia ... Zobacz wątek2006.8.16 22:25:18
Fetor z produkcji grzybni pieczarek - jak zmusiać do zmiany technologii
Mieszkam w niedużym mieście (ok. 30 tys. mieszkańców), w którym ulokował swój zakład pewien przedsiębiorca. Produkuje on mianowicie na olbrzymią skalę grzybnię pieczarek. Problem w tym, że ... Zobacz wątek2006.8.16 20:49:26
2006.8.16 19:5:35
Eksmisja byłej żony z własnego domu - jak przeprowadzić
OD 10-LAT JESTEM PO ROZWODZIE.MAM DOM PRZEPISANY PRZEZ MOIOCH RODZICOW TYLKO NA MNIE .MOJA BYLA ZONA NIEBYLA WPISANA DO KSIEGI WIECZYSTEJ. W TEJ CHWILI WALCZE ABY JA WYEKSMISOWAC ALE TO NIETAKIE LATWE. ... Zobacz wątek2006.8.16 18:35:49
Interpretacja art ustawy o własności lokali - liczba właścicieli vs lokali
wspolnota mieszkaniowa powstaje w momecie wydzielenia pierwszego lokalu tzn.wedlug ksiegi jest ich 12i to bylo na glownej ksiedze i teraz sa robione podksiegi . ... Zobacz wątek2006.8.16 18:28:17
Członkowie zarządu pobierali gotówkę z banku bez umowy pożyczki
Pierwsza sprawa - czy Panowie są na umowę o pracę. Jeżeli nie mają umów o pracę - nikt nie będzie ich ścigał za pobrane wynagrodzenia i ewentualny podatek od Pit-4 . Aktualną uchałą jeżeli ... Zobacz wątek2006.8.16 14:45:32
Pozew o rozwód przez pełnomocnictwo z zagranicy
Pełnomocnictwo należy podpisac u notariusza inne jest nie ważne . Ale nie jestem pewna czy na sparwie rozwodowej bedzie pani mogła matke reprezentować . Pozew napewno może pani złożyć , pozew, ... Zobacz wątek2006.8.16 14:32:34
Ojciec dziecka nie oddaje syna mimo prawomocnego wyroku
Jeśli jest prawomocny wyrok sadu i opiekę nad dzieckiem ma przynaną Twój ojciec jeśli dobrze zrozumiałam a Ty nadal nie odebralaś dziecka bo go nie ma idź na policje z wyrokiem sądu i załatw ... Zobacz wątek2006.8.16 14:29:4
Kupno firmy na raty - wcześniejsza spłata i poświadczenie podpisów
Proponowalabym spisać odpowiedni dokument u notariusza . To są jednak pieniądze i jakiegoś rodzaju porozumienie więc dla własnego bezpieczeństwa bedzie lepiej ajk bedzie to sporzadzone notarialanie ... Zobacz wątek2006.8.16 14:19:14
Zwolnienie dyscyplinarne w ciąży za manko w kasie - czy można się bronić
Moj problem polega na tym,że ktos mnie wkręcił w manko o wartosci 8 tys, takie pieniadze zniknęły z kasy - ja byłam kierownikiem i a kolezanka z-cą, ale dostep do kasy miało wiecej osob mimo tego ... Zobacz wątek2006.8.16 13:34:30
Oddanie mieszkania spółdzielczego za dożywocie - formalności
Żeby założyć księge wieczystą nalezy posiadać: umowe sprzedazy , zaświadczenie ze spółdzielni o położeniu lokalu. To są dokumenty będące podstawai wpisu i założenia KW. No i oczywiście ... Zobacz wątek2006.8.16 11:44:26
Rozwiązanie umowy na czas określony - odprawa w sądzie
wie pan mam problem bo ja tez nie jestem pewien czy nalezy mi sie odprawa.bo bylem na rocznych swiadczeniach rehabilitacyjnych z tytulu choroby i w tym czasie zostala rozwiazana umowa o prace ze wzgledu ... Zobacz wątek2006.8.15 15:19:7
Wykup mieszkania policyjnego przez 78-letnią wdowę po policjancie
mam ten sam problem, moj mieszkam z dziadkiem w miezkaniu sluzbowym, te malby nie godza sie na wykup, wychodza z zalozenia ze starzy pozdychaja a oni przejma mieszkania wywalajac mlodych. Maja nadzieje ... Zobacz wątek2006.8.14 22:32:48
Cudzoziemcy zakładający spółkę - osobiste stawiennictwo
Prosze o pomoc , chce kupic spolke z o.o, jestem obcokrajowcem i zupelnie nie wiem od czego zaczac. pozdrawiam ... Zobacz wątek2006.8.14 9:22:20
Podwyżka alimentów z 200 na 350 zł - zabezpieczenie powództwa
Właśnie,chodzi o to,że ostatni raz pisałam taki pozew o alimenty 8lat temu. Teraz chciałabym zrobić podwyżkę alimentów na 10letniego syna z 200zł przynajmniej na 350zł.No i znalazłam wzór ... Zobacz wątek2006.8.14 0:21:36
Niesprawiedliwe alimenty - mąż bez środków płaci wysokie kwoty
No właśnie.Czegoś tu nie rozumiem. Jestem po rozwodzie,mam dwoje dorosłych ale uczących się jeszcze dzieci.Jedno z nich mieszka z moim ex,drugie ze mną.Żadne z nas nie płaci alimentów gdyż każde ... Zobacz wątek2006.8.12 23:20:22
Informowanie właściciela o osobach mieszkających w wynajmowanym domu
Witam wszystkich ! Mam pytanie: czy najemca musi informować właściciela domu o tym, kto będzie w nim mieszkał ? Zapoznałam się z zapisami Kodeksu Cywilnego, ale nadal mam wątpliwości. Dziękuję ... Zobacz wątek2006.8.12 20:14:5
Alimenty na dziecko urodzone w Niemczech - w jakim kraju składać pozew
Mam maly problem. Jestem polka, ale mam 7-dmio miesieczna coreczke, ktora jest urodzona w Niemczech. Ojciec dziecka ma podwojne obywatelstwo. Ja obecnie jestem w PL, tutaj mam rodzine i przyjaciol.Postanowilam ... Zobacz wątek2006.8.12 18:38:38
Renta po wypadku i amputacji ręki - czy można wrócić do pracy
witam m<oje pytanie jest nastepującej treści: mam 26 lat w 2004 roku uległem wypadkowi po którym amputowano mi reke.niestety nie spełniałem wymóg by przyznano mi rente bo nie miałem odpowiedniej ... Zobacz wątek2006.8.12 10:45:38
Alimenty dla dorosłego syna - jak udowodnić że są niepotrzebne?
.... wstyd !!! W tym wieku powinien normalnie pracować !!! ... Zobacz wątek2006.8.12 5:57:32
Ubezpieczenie zdrowotne dla pracownika w UE - gdzie najkorzystniej?
Mój mąż pracuje w takim samym systemie i skorzystaliśmy z oferty jaką daje COMMERCIAL,mają różne opcje i dobierasz je do własnych potrzeb.Koszty zaś są naprawdę niskie w porównaniu z ofertami ... Zobacz wątek2006.8.11 8:21:14
2006.8.10 15:18:6
Czy trzeba odpracowywać czas spóźnienia z powodu badań w ciąży?
z tego co mi wiadomo nie ma obowiazku niczego odpracowywac, a co więcej pracodawca musi zapłacić ci za te dwie godziny, kiedy byłaś na badaniach ... Zobacz wątek2006.8.9 17:10:20
Awaria rury kanalizacyjnej - obowiązki spółdzielni przy naprawie
Witam, W moim klatce blokowej nastapiła awaria rury kanalizacyjnej. Jest to główna, pionowa rura kanalizacyjna która pękła jak pech chciał na wysokości mojego mieszkania. Spółdzielnia Mieszkaniowa ... Zobacz wątek2006.8.9 16:32:19
Opóźnienie uruchomienia kredytu hipotecznego przez bank - różnica kursu
W dniu 07. 07. 2006r podpisaliśmy umowę z bankiem o udzielenie kredytu hipotecznego na rozbudowę domu, dnia 11. 07. 2006r spełniliśmy wszystkie warunki do jego udzielenia Pani z banku powiedziała ... Zobacz wątek2006.8.9 8:37:48
Wypłata odszkodowania za wypadek - zasady ubezpieczyciela
Czy naprawdę nikt tego nie czyta co my tu bazgramy, czy poprostu nie może się nikt znaleźć kto zna odpowiedzi na zadane (przynajmniej przeze mnie) pytania?? LUDZISKA, ZALEŻY MI NA CZASIE, CZY MOŻE ... Zobacz wątek2006.8.9 7:57:36
Postępowanie spadkowe po śmierci ojca - jak rozpocząć i co pisać
Mam problem ! W ,,grę " wchodzi mieszkanie własnościowe które jest własnością obojga rodziców. Tata od trzech lat nie żyje i w chwili obecnej chcę przepisac mieszkanie na siebie . Została ... Zobacz wątek2006.8.9 0:0:0
Pozwolenie na budowę na działce zagrodowej bez posiadania gospodarstwa
Witam. Proszę o radę. Upatrzylismyy soebie działkę o typie zabudowy zagrodowej o powierzchni 0,3 ha.Warunki zabudowy przewidują zgode na budowę przy posiadaniu/dzierżawieniu ok 1 ha ziemi w gospodarstwie. ... Zobacz wątek2006.8.8 13:22:30
Odmowa wglądu do rozliczeń funduszu remontowego przez zarząd
Zgodnie z art.27 Ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali " Każdy właściciel lokalu ma prawo i obowiązek współdziałania w zarządzie nieruchomością wspólną. Nie uchybia to ... Zobacz wątek2006.8.7 18:36:34
Otrzymanie mieszkania spółdzielczego po śmierci sąsiadów bez rodziny
Wywod jest merytorycznie poprawny. Ale wstawki ideologiczne nieco zaklocaja logike wywodu. Otoz nie znam bardziej przejrzystej formy prawnej anizeli spoldzielnia. Czlonek spoldzielni ma baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo ... Zobacz wątek2006.8.7 17:56:55
Obywatelstwo niemieckie przez dziadków - wymagane dokumenty
mam pytanko czy ktos moze mi pomoc.sprawa jest taka,ze:moj dziadek ze strony ojca sluzyl w wermachcie ale byl polakiem,natomiast babcia jego pozniejsza zona urodzila sie wnienmczech ale rodzice byli polakami.niech ... Zobacz wątek2006.8.6 22:44:52
Czy nagana za brak raportu z kasy to szczególnie rażące niedopełnienie?
Jeżeli nie dopełniłeś obowiązków, to wydaje mi się, że nagana była zasadna! Weź pod uwagę, że to pracodawca ponosi odpowiedzialność za popełnione przez Ciebie błędy. ... Zobacz wątek2006.8.6 20:56:59
Jak przeprowadzić rozwód najszybciej i najkorzystniej?
moja sytuacja jest podobna - wszystko było ~ to znaczy mieliśmy wcześniej problemy z seksem, ja poprostu nie miałam ochoty chyba z powodu środków antykoncepcyjnych, a trochę przerastała mnie sytuacja ... Zobacz wątek2006.8.6 19:34:2
Umowa dożywocia na spółdzielcze mieszkanie własnościowe - formalności
Przysługuje mi własnościowe prawo do lokalu spółdzielczego. Czy mogę oddać go w zamian za dożywocie? Jakie formalności trzeba załatwić, aby przedmiotem umowy dożywocia było spółdzielcze ... Zobacz wątek2006.8.6 19:21:7
Umowa dożywocia na spółdzielcze mieszkanie własnościowe - formalności
Przysługuje mi własnościowe prawo do lokalu spółdzielczego. Czy mogę oddać go w zamian za dożywocie? Jakie formalności trzeba załatwić, aby przedmiotem umowy dożywocia było spółdzielcze ... Zobacz wątek2006.8.6 19:10:37
Obowiązek przestawienia pieca kaflowego - koszty najemcy czy właściciela?
witam.mam pytanie następującej traści: wynajmuje mieszkanie w kamienicy u prywatnego właściciela nieruchomości.mieszkanie ogrzewam piecem kaflowym który trzeba "przestawic" ze wzgledu ... Zobacz wątek2006.8.6 1:1:54
Przekształcenie dużej piwnicy na mieszkanie we wspólnocie
nie ma takiej możliwości. Lokal mieszkalny musi spełniać odpowiednie warunki, a ten nigdy ich nie spełni. Np musi być oświetlony światłem naturalnym, czyli mieć okno o określonych wymiarach. ... Zobacz wątek2006.8.4 23:5:5
Masz inne pytanie do prawnika?