Forum prawne (strona 792)

Prawa babci po darowaniu mieszkania wnuczce - mieszkanie zastępcze

Babcia moja darowała mieszkanie dla najmłodszej wnuczki a ona po upływie 5 lat chce je teraz sprzedać lecz babcia cały czas tam mieszka i co z babcią?? czy ona musi dać babci mieszkanie zastępcze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.4 20:17:37

Rezygnacja z funkcji prezesa spółki - forma dokumentu

Składa się pismo na ręce Zgromadzenia Wspólników informujące o rezygnacji. ZW musi nastepnie podjąć uchwałę o odwołaniu i z tym dniem odwołanie jest skuteczne. Załączając podjętą uchwałę ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.8.4 14:34:47

Egzekucja alimentów od osoby zatrudnionej na umowę o dzieło

WITAM Jak mam napisa pozew o alimęty na rzecz dziadków ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2006.8.3 14:23:56

Bezrobotna matka z dzieckiem niepełnosprawnym - problemy z wyprawką szkolną

Nie iwem jak jest u Was w mieście ale u nas owszem w szkole składa się wniosek o wyprawkę ale decyzję podejmuje prezydent miasta. Pozatym jest rozporządzenie Rady ministrów w spr. wyprawek szkolnych ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.8.3 12:47:43

Długi alkoholika ojca - odpowiedzialność dorosłych dzieci

Jacy inspektorzy mają przyjśc i co chcą zająć ?? Albo może to nastąpić w ramach zabezpieczenia roszczenia w trakcie toczącego się postępowania w sądzie albo w postępowaniu egzekucyjnym. Czy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.8.2 20:4:10

Zbieg egzekucji sądowej i administracyjnej - podwójne koszty

co to za komornik!? podstawa egzekucji jest tytul wykonanwczy i tam znajdziesz odpowiedz. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.8.2 16:53:55

Stypendium socjalne dla studentów po ślubie - obowiązki rodziców

proszę o pomoc: niedawno ożeniłem się, z żoną nie pracujemy, studiujemy razem, rodzice już nas nie utrzymują i uczelnia (uwm) nie chce nam przyznać stypendium socjalnego, ponieważ w ich regulaminie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.2 14:30:14

Egzekucja komornicza za niespłacony kredyt na sprzęt AGD - jak się bronić

Kupiłem sprzet AGD na raty. Sprzęd nie spełniał swojej roli jak należy. Kontaktowałem sie z wytwóra jednocześnie nie płacąc radt . W wynku całwej sytuacji komornik. Prosze o pomoc i wyjasienie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.2 10:57:33

Zwrot pieniędzy z likwidacji książeczek mieszkaniowych przez rodziców

Witam. Sprawa jest następująca. W latach 80 (po 83 roku) rodzice założyli mi i dwóm siostrom książeczki mieszkaniowe. Przed osiągnięciem naszej pełnoletności, czyli w 90 którymś roku zlikwidowali ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.1 21:39:10

Nakaz sądowy za niespłacony debet karty sprzed lat

W 2000 roku zrobiłem debet na karcie..Chciałem normalnie go spłacić,ale jak to w życiu bywa,było dużo innych rzeczy,no i niestety nie spłaciłem go.Z banku nie dostałem zadnej informacji o zadłużeniu.Teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.1 2:34:26

Ogrodzenie sąsiada metr z instalacją elektryczną przy domu

Odpowiedż na Twoje pytania znajduje się w prawie budowlanym.Skoro masz tyle wątpliwości dlaczego nie zgłosiłes ich jeszcze podczas budowy w nadzorze budowlanym.Możesz i tak do nich się udać prosząc ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.7.31 23:57:2

Długość trwania sprawy o nabycie spadku z testamentem

Ile czasu może trwać sprawa o nabycie spadku? Jest testament, jestem jedynym spadkobiercą i od ponad pół roku nic się w sprawie nie dzieje!! Czy sądy nie mają jakichś terminów, których muszą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.31 16:2:45

Odszkodowanie za uraz nogi dla bezrobotnego po miesiącu

jestem osobom bezrobotną od miesiąca czy należy mi sie odszkodowanie za zwichnięcie nogi słyszałem że składki które płacił mój pracodawca są ważne przez 3 miesiące ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.31 15:38:21

Ile razy świadek może odmówić uczestnictwa w rozprawie?

Ile razy świadek może odmawiać uczestniczenia w rozprawie, powiedzmy, że będzie miał usprawiedliwienie, np. od lekarza, że nie jest w stanie przyjechać na wezwanie. Jak długo taka sytuacja może ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2006.7.31 8:43:59

Wyrok za fałszowanie biletu parkingowego - koszty i niekaralność

była to sprawa karna, więc zawiadomienie do krajowego rejestru karnego zostanie wysłane. co do zapłaty, dostaniesz wezwanie do zapłaty w terminie 30 dni. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.7.29 22:13:11

Pełnomocnictwo do likwidacji książeczki mieszkaniowej

witam! mam pytanie dotyczace nadania palnomocnictwa do książeczki mieszkaniowej. bede kupowac wkrotce mieszkanie i realizowac ksiazeczke, jednak mieszkanie kupuje w innym miescie niz miasto w ktorym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.29 11:59:46

Sprzedaż samochodu wykupionego z leasingu - podatki i terminy

chciałem zapytać,jak wygląda sprawa sprzedaży auta, którezostało niedawno wykupione za 1% wartości z leasingu.czy trzeba odczekać pół roku?jakie podatki należy opłacic po sprzedaży i czy się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.29 10:57:12

Rozwiązanie umowy najmu z ciężarną najemczynią

Chyba nie masz zamiaru wyrzucić na bruk rodziny z małym dzieckiem? Nie miałabyś serca. Poczekaj, jak odchowają dziecko, za trzy lata na pewno sami się wyprowadzą. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.7.28 23:19:31

Ślub z obywatelem Ghany - problemy z dokumentami w USC

w teorii wszystko wygląda pięknie, to prawda.. fakt, że w ostatnim czasie zmieniła się wysokość kosztów sądowych; co do terminu rozpatrzenia sprawy będę upierać się jednak przy swoim zdaniu, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.7.28 14:18:58

Staranie o obywatelstwo niemieckie przez wnuczkę Niemca

Jeśli ktoś jest zorientowany uprzejmie proszę o podpowiedź. Moja żona urodziła się w 1979 r. Jej dziadek w lini ojca miał obywatelstwo niemieckie (już nie żyje). Mieszkał na pomorzu (przedwojenne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.28 10:40:50

2006.7.27 21:29:38

Pierwsza praca bez umowy - nadgodziny i praca w weekendy

Umowę powinnaś dostać najpóżniej w momencie rozpoczęcia pracy. Jezeli nie masz do teraz to może być jakiś szfindel, mogą ci nie zapłacic albo coś podobnego. Praca w niedziele i swięto jest ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.7.27 13:10:5

Podatek od kupna mieszkania od dewelopera - procent

Z tego co mi wiadomo podatek od czynności cywilno-prawnych jest pobierany przez notariusza przy zawieraniu umowy kupna sprzedaży w formie aktu notarialnego. nie można dwa razy placić podatku od tej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.7.27 11:39:16

Odpowiedzialność materialna za nieuczciwość innego pracownika

Witam, Pracowałam w dużej ogólnopolskiej firmie, w dziale Handlu na stanowisku Kasjer - Fakturzysta. Umowa o pracę zawarta na czas określony (10 lat) + umowa odpowiedzialności materialnej, ponieważ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.27 0:0:0

Unikanie składek ZUS przez rencistę zakładającego spółkę

kto sie orientuje w nowych wchodzacych[przepisach dot. skladki na ubezpieczenie spoleczne w zus z tytulu prowadzonej dzialalnosci gospodarczej jesli osoba prowadzaca jest na stalej rencie inwalidzkiej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.27 0:0:0

Odnalezienie informacji o pobycie w domu dziecka

Parę lat temu dowiedziałam się od babci i też od paru obcych mi ludzi że byłam w domu dziecka, niestety babcia już nie żyje, a ludzie jak to ludzie, jak zapytałam się o to mamy ona unikała odpowiedzi. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.7.26 14:19:45

2006.7.26 11:32:17

Wysokość składki ZUS przy prowadzeniu działalności gospodarczej

Czy ktoś się oriemtuje i le wyznoso składka w ZUSie, jaśli prowadzie się działalniść gospodarczą? Ponoć weszły jakieś nowe przepisy, ale nie mogę niczego znależć, a chcę założyć taką ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.26 11:7:9

Zrzeczenie się prawa do nieruchomości przez współwłaścicieli

Jestem jednym z trzech współwłaścicieli domu wraz z działką. Dwójka pozostałych postanowiła zrzec się nieodpłatnie prawa do nieruchomości na moją rzecz . Z tego co wiem pierwszym krokiem jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.26 0:0:0

Zmiana nazwiska dziecka i adopcja przez ojczyma za granicą

mam cudownego 5letniego synka z osoba z ktora nie bylam w zwiazku malzenskim ale w USC wyrazilam zgode aby przyjal jego nazwisko. wszystko nadal byloby ok gdyby nie to ze zaczal mnie zdradzac, a na dodatek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.26 0:0:0

Renta zdrowotna dla pracownika poligrafii - szkodliwe warunki pracy

Mam 55 lat i pracuję w poligrafii. Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim i czekam na wezwanie do komisji lekarskiej. Chciałbym wiedzieć czy z moją chorbą mogę ubiegać się o rentę zdrowotną, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.25 18:30:1

Zwrot kosztów remontu współwłaścicielowi nieruchomości - czy należy się?

mam współwałasość,która została podzielona notarialnie.Ma dwie ksiegi wieczyste .Ja posiadam 3/4 domu,kuzynka ma 1/4.Czy musi zgoda drugiego wspłówłaściela na podzielenie mojej części( wyodrębienie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.7.25 17:28:16

2006.7.25 14:21:52

Wykończenie mieszkania deweloperskiego - opóźnienia w wodzie i kanalizacji

kupilam mieszkanie nowe,odebralam juz je i prawie mam wykonczone. wszystko mialo byc do konca czerwca(woda,kanalizacja) ale ciagle to odwlekaja,teraz mowia ze do konca lipca juz wszystko bedzie tzn kazdemu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.25 10:57:18

Wyrok za fałszowanie biletu parkingowego - koszty i niekaralność

nikt nie wie jak nalerzy (w jaki sposob) zaplacic grzywne? trzeba gdzies isc? skad wziasc nr konta>? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.7.24 17:57:12

Pozwolenie na budowę budynku gospodarczego w miejsce starego na wsi

Czy można zameldować się na stałe na działce siedliskowej w budynku gospodarczym? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.7.23 10:1:36

Nietrzeźwość po jednym piwie - wzrost promili po czasie

Wszystko zależy od tego czy wynik był w promilach czy mg/dm3. Bo jeśli w promilach to wykroczenie i kara dużo lżejsza, a jeśli w mg to już p- stwo za co grozi jak znam życie do 2 lat pozbawienia ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.7.23 0:38:2

Wykup mieszkań zakładowych po bankructwie firmy - cena rynkowa vs umowna

Chcę wykupic mieszkania na włąsnośc . Te mieszkania to mieszkania zakladowe , budowane z funduszu pracowniczego , w tej firmie pracowal wójek przez 40 lat , w19 72 roku dostali klucze do tego bo wplacali ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.22 13:29:56

Wprowadzenie internetu przez lokatorów bez zgody zarządu

Może ktoś z Państwa będzie w stanie coś poradzić. Mieszkam w nowym budynku administrowanym jeszcze przez developer'a. Mamy już zawiązaną Wspólnotę i powołany zarząd. By się wydawało, że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.21 14:3:43

Opłaty za śmieci przez TBS - zawyżone koszty w stosunku do rzeczywistych

TBS nie może zarabiać na usługach komunalnych. Jest tylko pośrednikiem w rozliczeniach i powinien się okresowo rozliczać z pobranych zaliczek oraz poniesionych kosztów (zgodnie z fakturami za usługi). ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.7.20 13:19:36

Absencja w pracy z powodu opóźnień wypłat pracodawcy

Witam, pracuje w odległości ok 30 km od domu. Pracodawca regularnie opoźnia wypłaty o 2-3 tygodnie. W tej chwili nie mam juz pieniędzy na benzynę. Czy jest jakiś legalny sposób na nieprzychodzenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.20 11:59:49

Urlop dodatkowy dla osoby niepełnosprawnej w stopniu umiarkowanym

witam serdecznie mam pytanie:obecnie mam przepracowane 30lat,od 31.07.2005r. mam przyznana grupe o niepelnosprawnosci w stopniu umiarkowanym;ustawowo przysluguje mi 26dni urlopu;czy oprocz tego przysluguje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.19 20:54:11

2006.7.19 18:44:24

Alimenty od ojca dla dorosłego studenta zaocznego

Tak myślałem, ale dziękuję bardzo za tę informację. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.7.19 18:26:20

Świadczenie rehabilitacyjne zamiast renty przy raku płuca

mam raka płuca lecze sie od stycznia 2006. W lipcu minęły 182 dni chorobowego. Wystapiłem do ZUS o przyznanie swiadczenia rehabilitacyjnego, gdyz rokuję nadzieje na wyzdrowienie a na rente nie chce ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.19 15:35:32

Rozliczenie z dzieckiem przy zawieszonej działalności gospodarczej

Witam, mam duży problem i bardzo chciałabym, żeby ktoś z Was pomógł mi go rozwiązać. Jestem wdową i od kilku lat rozliczam się z podatku razem z nieletnim dzieckiem (moje dochody i dochody dziecka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.18 0:0:0

Rachunki od IDEA po rozwiązaniu umowy telefonicznej

Potrzebuję Pilnie pomocy!!! Byłem abonentem sieci IDEA przez 2 lata. Rozwiązałem umowę z w/w operatorem po czym już PO rozwiązaniu umowy tenże operator przysłał mi jeszcze 4 rachunki i domaga ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

Zmuszenie ZK do przydziału lub sprzedaży mieszkania służbowego

Mieszkam w mieszkaniu po zmarłym ojcu który pracował w ZK, otrzymał przydział mieszkania służbowego i mieszkałam w nim od 1975 roku z rodzicami, potem z ojcem a teraz sama. ZK odmawia sprzedaży ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

Punkt pomocy żywnościowej gminy w lokalu użytkowym

Jestem wlaścicielem we wspólnocie (11 lokali). Właścicelem 3 lokali jest Gmina. Jeden z tych lokali jest użytkowy, ale nietypowy, bo jest nim jedno pomieszczenie, do którego dochodzi się po przejściu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.17 20:13:44

Pozew o zwrot pożyczonych pieniędzy przeciwko rodzinie dłużnika

Witam mam pewien problem czy jeżeli pożyczyłam pewną kwote pieniędzy komuś i teraz osoba ta odmawia zwrócenia tych pieniędzy czy moge ją zaskażyc, albo jej rodzine gdyz wiem ze osoba ta jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.15 23:29:49

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika