Forum prawne (strona 842)

zaprzeczenie pjcostwa po 4 latach

Mam taki problem, mianowicie moj maz uznal przed laty dziecko z nieformalnego zwiazku. Matak dziecka zostawila je pod opieka babaci, ktora pozniej zostala rodzina zastepcza dla tego dziecka. Nastepnie ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2008.1.11 12:2:40

jak ustalić dochód rolnika do alimentów??

Mój mąż jest właścicielem gospodarstwa rolnego, ponadto ma hodowlę świń. Jak mam ustalić jego dochód? Hektary liczy się w 3 formach do rodzinnego inaczej, do pomocy społecznej 194 i według ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.11 11:52:13

Roszczenia do spadku osób trzecich

Witam serdecznie. Mam taką oto sytuację. Daleka krewna zostawiła po sobie spadek. W testamencie spadek został podzielony między rodzinę oraz jej tzw. przyjaciół. Po otwarciu testamentu osoby te ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.10 13:11:29

umowa o dzieło? pomocy!

Witam Mój brat pracuje na infolinii już kilka lat na umowie o dzieło. Co miesiąc wg. umowy robi co innego "składa patelnie" lub "pakuje nagrody, ręczniki" itp. To jawne oszukaństwo ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.1.9 17:32:23

Czy MOPS przyzna dodatek do rodzinnego podczas przebywania na urlopie wych. ?

Witam. Od 03.01.05 do 31.05.07 byłam zatrudniona w zakładzie pracy na umowę zlecenie. Studentka. Od 01.06.07 pracodawca zatrudnił mnie na umowe o pracę, ponieważ kończyłam studia.Jednocześnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.8 22:38:46

Prawo opieki nad córeczką...

Jeśli związek był nieformalny to niestety nic nie da rady zrobić. Na kobiecie nie wymusisz nic. Ma prawo decydować o tym gdzie chce mieszkać, z kim chce być. I sąd opiekę nad dzieckiem zazwyczaj ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.1.8 17:40:20

Mieszkac bez meldunku.

Witam,moze ktos mi pomoze w uzyskaniu odpowiedzi. Moja mama jest glownym najemca lokalu od 42 lat(mieszkanie komunalne). Dwa lata temu zameldowala wnuka. Wnuk zajmuje jeden pokoj ze swoja konkubina. Ona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.8 12:40:36

Wymeldowanie z mieszkania spółdzielczego lokatorskiego.

mam pytanie czy mogę wymeldować moją byłą konkubinę z mojego mieszkania ,ponieważ ona tam, już nie przebywa ponad 4 miesiąca , ma tam pobyt stały. Jednocześnie ja zaczołem remont tego mieszkania ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.1.8 11:34:5

Rozliczenie roczne z małoletnim dzieckiem

Jeszcze raz dzięki. A jeszcze mam pytanie: rozliczam się wspólnie z dzieckiem? (też Gosia) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.1.8 10:28:14

Dziwnie zakręcony "spadek"

Wczoraj staralam sie dodac i napisalam nawet wszystko ale dzisiaj nigdzie tego nie ma .Wiec pisze jeszcze raz bo chcialabym zeby ktos mi pomogl.Otoz kilkanascie lat temu zmarl moj dziadek..nie zostawil ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.8 9:59:49

2008.1.8 0:47:53

moja babcia

Nie wiem dokladnie jak to bylo i ciezko jest sie dowiedziec poniewaz staraja sie utaic wszystko.a bylo to tak(z tego co sie dowiedzialam)moj dziadek zmarl 11 lat temu.poniewaz nie bylo testamentu mieszkanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.8 0:23:1

budynek przy granicy działek

Może także , gdy budynek już stał zanim grunt został podzielony na mniejsze działki a także w sytuacji,gdy takie usytuowanie przewiduje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.1.7 16:42:10

częściowe odliczenie składki ZUs

Czy składkę ZUS dla pracowników odlicza się w całości dopiero po zapłacie? Czy moż na część przypadającą na pracownika odliczyć w danym miesiącu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.7 16:32:10

Przewóz antyków w Unii

Mam firmę renowacji mebli antycznych, tworzenia kopii antyków itp. Chciałabym świadczyć takie usługi dla mieszkańców Niemiec. Mam pytanie, czy można meble do renowacji przewozić swobodnie przez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.7 14:49:56

Szantaż sąsiadek

Napisz pismo (kopia potwierdzona dla Ciebie) do Zarządu wspólnoty że planujesz remont łazienki i daj im termin na rozwiązanie sprawy z sąsiadkami, zaznacz też że w razie nie podjęcia stosownych ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.1.7 13:52:36

urlop bezpłatny a urlop wypoczynkowy

byłem zatrudniony na czas określony do 31.12.2007 i do tego dnie korzystałem z urlopu bezpłatnego w wymiarze 150 dni. teraz umowa o prace została przedłużona. czy należy mi się urlop wypoczynkowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.6 16:52:5

Kto zawinił ZUS czy pracodawca ?

Witam, Bedac w ciazy od 5 miesiaca zmuszona zostalam pojsc na l4 z uwagi na zly stan zdrowia. Jako ze zaklad pracy liczy mniej niz 20 osob po 33 dniach l4 obowiazek wyplaty spadl na zus - tak przekazano ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.6 13:50:57

Jak kupić dobrze i tanio mieszkanie

Tak ja mam ten sam problem. Pozdrawiam ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.1.6 13:9:35

Przekazanie ziemi rolniczej

Mam następujący problem. Wójek mojej dziewczyny chce przekazac jej Ziemei rolniczą wraz z zabudowa. Teren okolo 2 Ha. Nie ma uprawnien rolniczych ani to przez pracowanie przez minimum 5 lat jako rolnik ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.5 14:32:22

Kontrakt menadżerski

Witam Czy podpsiując z firmą kontrakt menadżerski muszę zakładać działalność gospodarczą i czy muszę płacić i jak składki na ubezpieczenie społeczne, czy też oni muszą mi płacić ZUS. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.1.5 12:46:41

Czy należy mi się urlop?

Witam Mam 50lat,zawód murarz.Przepracowałem 20lat.Ostatnio pracowałem w okrasie od 01.07.2007 okres 3 miesiące,na umowie czas próbny,następnie w tej samej firmie od 1.10.2007 3 miesiące czas określony,po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.5 12:41:42

Uciec z dzieckiem?

Od dwóch lat jestem w związku z pewną Kobietą. Ona jest mężatką. Ma 6letie dziecko. Mieszkamy daleko od siebie. Kiedy się poznaliśmy, Ona mieszkała sama (z dzieckiem). Ich związek był w stanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.5 9:32:2

Zamykanie firmy, a stan posiadania (sprzet firmowy)

... obowiązkowo sprzedać na fakturę VAT lub paragon fiskalny. Pamiętaj, te wszystkie urządzenia mogą być zużyte na maksa - cena :) ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.1.5 9:25:9

MOJA EX NASTAWIA DZIECKO PRZECIWKO MNIE...

Do niedawna moje kontakty z corka byly ok.Przyjezdzala do mnie w/g postanowienia sadu, rozmawiala ze mna przez telefon, mowila ze kocha itp.Byla chce abym zrzekl sie prawa do dziecka,gdyz chce wyjsc za ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.4 22:49:7

bank nie informuje o stanie kredytu

kredyt otrzymałam w 1993 roku. spłaciłam go w 1995 roku. dopiero po 4 latach z banku otrzymałam informację iż pozostała jakaś niewielka niedopłata (200zł). napisałam do banku pismo z prośbą ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.1.4 20:14:25

Zatrzymanie zysku w spółce z o.o.

Zgodnie z umową spółki i k.s.h zgromadzenie wspólników może podjąć uchwałę o zatrzymaniu zysku w spółce w drodze głosowania. Taka uchwała będzie wiążąca. Mniejszościowi udziałowcy/udziałowca ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.1.4 11:24:22

Czy mogę wymierzyć karę porządkową pracownikowi w tej sytuacji

Podczas rozmowy telefonicznej pracownik odnosił się do mnie niestosownie, był arogancki, przerywał mi, a co najważniejsze - nagrywał naszą rozmowę, bez uprzedzenia. Zapytany dlaczego to robi, nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.4 10:51:52

Kazus - może ktos wie kto tu ponosi odpowiedzialność?

Sytuacja zaszła w budynku wybudowanym w 1998roku, Pani A. mieszkała w lokalu, który stanowił jej własność, tak samo jak cały budynek. 3 lata po oddaniu do użytku budynku pani A.,staruszka, gdy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.3 20:7:1

NIEULECZALNIE CHORE DZIECKO!!!

najpierw wystąp o alimenty do sądu,jak otrzymasz tytuł zasądzający wystąp do komornika o egzekucję,dodatkowo wystąp z wnioskiem do prokuratury o ściganie go z urzędu,oraz po trzech miesiącach ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.1.3 13:1:39

Czy ktoś szkoli z prawa autorskiego w Krakowie?

Witam Poszukuję firm/osób szkolących z zakresu prawa autorskiego: Celem szkolenia jest zdobycie praktycznej wiedzy i umiejętności w zakresie: pisania umów,obowiązuję prawo, tworzenia regulaminów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.3 10:22:34

data uregulowania alimentów

mam zasądzone alimenty które mam płacić do 15-go każdego miesiąca do rąk alimentowanej. Czy wystarczy że w dniu 15-go wpłacę je na poczcie,czy powinienem wpłacić je na poczcie z kilkudniowym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.3 8:34:14

data uregulowania raty alimentacyjnej

zgodnie z wyrokiem sądu mam płacić alimenty do 15-go każdego miesiąca do rąk osoby uprawnionej.Czy wystarczy że w dniu 15 danego miesiąca wyślę tą kwotę przekazem pocztowym,czy powinienem wysłać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.3 8:24:7

Przydział na kwaterunek

Ale jest Pan miły nie dość, że najemca dał Panu bez dodatkowych opłat mieszkać w jego mieszkaniu, to jeszcze chce go Pan oszukać i wykorzystać zaufanie. Taka zachłanność, to obrzydliwe... i ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.1.3 0:3:34

Wykup mieszkania w "budynku specjalnego przeznaczenia"

Dziadek mieszka w budynku bedącym w zasobach społdzielni mieszkaniowej. Gdy postanowił wykupić o mieszkanie, spóldzielnia powołała się na punkt swego statutu w którym określono że budynek ten ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.3 0:0:0

Komornik zajął moją wypłatę

Nie wiem jak mam podpisać się pod postem, w którym pisze użytkownik że powołał się na jakies kruczki prawne odnośnie zajecia przez komornika 100% wynagrodzenia przy umowie zlecenie. Mam identyczną ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.1.2 22:40:43

Podział mieszkania z jednego na dwa (przywrócenie stanu pierwotnego)

Witam serdecznie! Chciałabym przywrócić pierwotny stan mieszkania.Ok 30-tu lat temu moi rodzice połączyli dwa mieszkania(dwa pokoje z kawalerką) Mieszkanie jest wykupione na własnosć.Nie wiem jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.2 20:1:12

podsatwy prawne odpowiedzialności cywilnej w hotelu

prosze o przslanie mi pracy na podany temat jak mozecie na maila martuska2126@wp.pl ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.2 17:48:21

podstawy prawne odpowiedzialnoście cywilnej w hotelu

prosze o przesłanie mi wyprwacowanie o tym temacie jak mozecie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.2 17:44:51

Wypadek samochodow i zwrot odszkodowania Warcie???

jeśli miałeś wypadek minimum 3 lata temu to sprawa jest przedawniona a jak nie minnęło a podadzą cie do sondu to będziesz zwracał. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.1.2 17:2:32

PKO BP i realizacja książeczek mieszkaniowych

Durna Pipo przeciez nie o to chodzi co mozesz zrobic przed kupnem tylko po kupnie - naucz sie czytac a pozneij sie wypowiadaj co Ty i Twoj narzeczyony zrobiliscie... Ja wlasnie sie dowiedzialem ze nie ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2008.1.2 12:57:4

zameldowanie stałe i czasowe

Niedługo zamierzam zmienić miejsce zamieszkania (o około 500 km), gdzie planuję podjąć pracę i wynająć mieszkanie, no i właśnie rozumiem, że w przypadku zameldowania będę miał zameldowanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.1 20:34:37

Zamknięcie działalności gospodarczej

chce zamknac dzialalnosz gosp. prosze o porade. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.1.1 19:43:33

Gdzie sie zglasza i co sie pisze, zeby placic alimenty. Jestem ojcem.

Mam juz kompletnie dosc matki mojego dziecka. Nie jestem w malzenstwie wiec przynajmniej rozwodu nie musi byc ale co mam zrobic. Dziecko mieszka z matka (robiaca codzienne awantury i pijaca) i poprostu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.1 10:55:13

Czy możliwa jest kasacja rozwodu?

Minęły dwa lata od orzeczenia rozwodu przez sąd. Wyrok zapadł za porozumieniem stron. Czy jest jakaś możliwość odwołania się od niego? Bardzo proszę o odpowiedź ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.12.31 18:31:3

Praca w szkodliwych warunkach

Witam mam pytanie pracowałem przez ponad 20 lat jako tokarz na jednej hali w której była spawalnia po zwolnieniu z pracy spawacze dostali zaświadczenia że pracowali w szkodliwych warunkach.Czy pracodawca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.12.31 16:46:10

Jakie konsekwencje mi grożą?

W piątek byłam pierwszy dzień w pracy, niestety nie spodobało mi sie i w poniedziałek zadzwoniłąm że rezygnuję z pracy. Umowe podpisałam ale jej jeszce nie otrzymałam bo szef nie podpisał.Co ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.12.31 9:23:21

2007.12.31 1:8:34

STUDENTKA DZIENNA ALIMENTY

Moi rodzice są po rozwodzie. Mieszkam obecnie w domu z mamą i 2 rodzeństwa. Jestem studentką dzienną. W domu codziennie doznaję wielu przykrości z powodów wyzwisk itp. znęcanie psychiczne. Nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.12.30 21:35:2

Ugoda administracyjna

Temat:Ugoda administracyjna Administracja – gałąź prawna, która odnosi się do administracji publicznej, przy czym jest to całość. Administracja publiczna – sprawowana przez ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2007.12.30 14:54:46

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika