Forum prawne (strona 840)
abonament za TV i radio
Nazywam sie Maria Pilarczyk pisze w sprawie mojej corki ,od roku zamieszkala u swojego partnera w domku jedno rodzinnym czy musza oni placic abonament telewizyjny.Jakis czas ona placila -ksiazeczke miala ... Zobacz wątek2008.4.16 15:34:45
Wyjazd do Austrii wraz z partnerka
Musisz skierować swoje pytanie do urzędu , który wydał kartę stałego pobytu , bo w Astrii będzie za poźno , a tam przepisy są rygorystyczne.Powdzenia . ... Zobacz wątek2008.4.16 13:46:10
spłata czesnego
Prawdopodobnie jak zapisywałeś się na studia to podpisywałeś ze szkołą umowę albo przynajmniej regulamin finansowy. Takie dokumenty zobowiązują cię do płatności. Artykuł 87 k.p.c. mówi o ... Zobacz wątek2008.4.16 10:42:9
SĄD GRODZKI - NIE PRZYĘCIE MANDATU
Twoja gadka nie liczy się - w sądzie ważne co zaszczeka pies - tak że nie masz szans. Zapłacisz drugie tyle (dochodzą koszty sądowe) i na tym sprawa się skończy. Będzie mógł się chwalić jakie ... Zobacz wątek2008.4.16 9:50:26
Wymeldowanie z mieszkania? Czy babcia może wymeldować mnie? nie mieszkam od kilku lat
Pieprzysz jak niezdrowa d... ... Zobacz wątek2008.4.15 22:54:13
FA...w TRYBUNALE KONSTYTUCYJNYM
nawiązując do FA -miałem problemy z alimentami -moja była żona zwróciła się do FA i otrzymała zaliczkę', komornik na jej wniosek dokonał wpóżniejszym czasie zajęcia i wyrównał mojej byłej ... Zobacz wątek2008.4.15 22:25:13
Przedszkole - wielkoś pomieszczenia, a liczba dzieci ??
Na jedno dziecko przypada 2,2 m2 n ie wliczając powierzchi, którą zajmą meble. ... Zobacz wątek2008.4.14 16:56:43
ludzki
proponuje zgłoś to doo sądu rodzinnego, nie powinna Ci utrudniać kontaktu, to twoje dziecko walcz o nie:!!! ... Zobacz wątek2008.4.14 16:48:50
Granica dzialki
powołać uprawnionego geodetę i ponownie wyznaczyć granicę działęk.Wniosek jest Pan także za opłatą Pana także.Potem przesłać sąsiadowi kopię mapy z naniesieniem faktycznej granicy i jeśli ... Zobacz wątek2008.4.14 16:10:34
Czy mam prawo do części majątku?
Jest 3 lata na to ,aby złożyć wniosek o zachowek od dnia ogłoszenia testamentu.Teraz to tylko pozew o unieważninie testamentu ,jeśli był niezgodny z wolą ojca .tak mi się wydaje . ... Zobacz wątek2008.4.14 16:7:9
Komornik żąda pieniędzy, pomimo nadpłaty
To jest możliwe , ale pod wrunkiem ,że zaznaczył Pan przy wpłacie ,że jest to na poczet dalszych alimentów .Inaczej komornik zrobi tak jak zrobił. ... Zobacz wątek2008.4.14 16:4:53
jak odzyskać wyrównanie alimentów?
alimenciarzy powinno sie wysyłac do kamieniołomow i z przywiazana kula bo oni niezdaja sobie sprawy z tego jaka krzywdza dziecko oni mysla ze robia na złosc matce dziecka i mysla ze na nich niema prawa ... Zobacz wątek2008.4.14 15:48:2
w ciagu jakiego czsu mozna na policji o popelnieniu przestepstwa
dokladnie chodzi mi o taka sytuacje w piatek zostalem zatrzymany przez policje na komendzie chcieli zeby sie przyznal do pobicia i zlamanie szczeki jednemu chlopakowi, nie przyznalem sie bo tego nie zrobilem. ... Zobacz wątek2008.4.13 22:56:26
Udział w zebraniu w niedziele-płany czy nie?
Witam. Pracuje w galerii handlowej,czynnej caly tydzien, w niedziele jest czynna od godziny 10, i tak tez mamy zawsze wpisane w grafiku, że pracujemy od 10. Problem w tym,że kierowniczka zwołuje obowiazkowe ... Zobacz wątek2008.4.13 19:17:48
PROSIMY O POMC
wczoraj mi oraz mojej mamie spalil sie caly dobrobyd.. cale mieszkanie... remont mieszkania wynosi okolo 100 00tys pln.. Prosimy o Pomoc .. i prosze o odp ma e-mila maryha0@buziaczek.pl ... Zobacz wątek2008.4.13 16:26:2
Bezprawie w majestacie prawa
Jeżeli we wspólnocie jest wybrany zarząd to on podejmuje decyzje w zakresie zarząu zwykłego. Natomiast decyzje przekraczające zakres zarządu zwykłego podejmuje zebranie właścicieli w formie uchwał. ... Zobacz wątek2008.4.13 16:12:27
Konflikt w zarządzie
Zgodnie z kodeksem spółek handlowych każdy członek zarządu ma obowiązek i jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie spółki .W przypadku konfliktu , który może skutkować paraliżem - ... Zobacz wątek2008.4.12 21:58:39
wieczyste użykowanie komórki
Dwie sprawy - pierwsza to usunięcie awarii przenikajacych ścieków - ustalić przyczynę MPGK natomiast remont komórki jeśli jest na terenie Wspólnoty to faktycznie z funduszu remontowego -MPGK, a ... Zobacz wątek2008.4.12 21:54:55
podatek od spadku - .Liczy sie data otwarcia spadku - czyli śmierc spadkodawcy czy termin uzyskania postanowienia
Prawomocne postanowienie o stwierdzeniu nabyciu spadku rozpoczyna procedurę złożenia oświadczeń przed urzędem skarbowym.Ma Pan na to miesiąc od uprawomocnienia się postanowienia.To kiedy PAN WYSTĄPIŁ ... Zobacz wątek2008.4.12 21:52:24
EGZEKUCJA KOMORNICZA PO 6 LATACH - POMOCY!!!!!!!!!!!!!
nie do końca tak , bo po roku znowu może złożyć wniosek do komornika i dalej prowadzić egzekucję i tak przez 10 lat proszę Pana.!!! ... Zobacz wątek2008.4.12 20:31:4
totalna próżnia
Popieram rady pań.kiedyś będzie za późno więc weź sie już za to.On jest draniem a stanie się potworem dla Was wszystkich i oby nie doszło do tragedii.Zyczę siły i wytrwałości.POWODZENIA.TRZYMAM ... Zobacz wątek2008.4.12 14:22:43
Emerytura a odprawa ?
Witam, 18 lat temu odchodząc z pracy dostałam odprawę, teraz w innej już firmie odchodzę na wcześniejszą emeryturę, czy należy mi się odprawa ? Bardzo proszę o informację na ten temat. Dziękuję ... Zobacz wątek2008.4.12 11:13:5
czy ja pójdę do więzienia???
przewszytkim mozesz powołać sie na świadków szykich tych ludzi , którzy byli lub brali udział w przesłuchaniach , skoro ten człowiek nie widział cie wczesiniej ani ty jego to wiadomo , że ktoś ... Zobacz wątek2008.4.11 14:25:35
nadzwyczajne złagodzenie kary
mój znajony spowodował wypadek w stanie nietrzeźwości, w którym zginął pasażer, jego kolega, oskarżony jest z art. 178a§1 k.k. i art. 177§2 k.k., czy jest mozliwość skorzystania z nadzwyczjnego ... Zobacz wątek2008.4.11 14:18:26
Chcę wykupić mieszkanie kwaterunkowe, a później je sprzedać.
Za równowartość sprzedaży należy kupić inny lokal lub nieruchomość ! lub kilka i zacząć zarabiać wynajmując ! ... Zobacz wątek2008.4.11 14:15:1
Pomocy, mam problem z wykupem mieszkania komunalnego
Jedynym wyjściem żeby to uratować jest przepisanie lub zrzeczenia się nowobudowanego domu na dzieci najlepiej o innym nazwisku czyli np. córkę i zięcia. ... Zobacz wątek2008.4.11 14:9:49
prosba o porade w sprawie emerytury
Jako osoba urodzona przed 1 stycznia 1949 roku, dopiero po ukończeniu 60 lat będzie pani mogła ubiegać się o niepełną emeryturę, która przysługuje osobie legitymującej się 15-letnim okresem ... Zobacz wątek2008.4.10 12:29:43
Będę samotną matką i jestem bez pracy, jakie mam prawa?
hej tez jestem samotna matka,wychowuje synka,ma w tej chwili juz pół roku,z chęcia ci pomoge i podpowiem odnosnie tych wszystkich swiadczen,pomocy itp,moj e-mail serfer_20@o2.pl,odezwij sie,pozdrawiam ... Zobacz wątek2008.4.9 20:35:3
co z ojcostwem?
A czy ojciec może się w sadzie nie zgodzić na badania dna??Czy istnieje taka możliwość?? ... Zobacz wątek2008.4.9 19:27:25
2008.4.9 19:21:26
Nowa KW i hipoteka na rzecz banku - prośba
Obecnie za założenie KW dla własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu opłąta sądowa wynosi 260 zł. ... Zobacz wątek2008.4.9 16:58:30
UPRAWNIENIE KOMORNIKA
czy komornik ma prawo ściągnąć wszystko ze wspólnego rozliczenia podatkowego,gdy zadłużenie jest tylko męża,nadmieniam,że zadłuzenie jest płacone z emerytury w wysokości 1\4.prosze o odpowiedz ... Zobacz wątek2008.4.9 16:28:26
1-dniowy urlop HELP!!
Jeżeli szef się zgadza to nie ma przeszkód. Na żądanie to jak się nie zgadza :), maksymalnie 4 dni w roku, trzeba zawiadomić najpóźniej przed rozpoczęciem pracy w danym dniu. ... Zobacz wątek2008.4.9 11:31:55
Zeznania świadków w procesie karnym
przesłałam do Pani maila proszę o szybki kontakt. ... Zobacz wątek2008.4.8 19:41:19
Jaka wartość mieszkania?
Obecnie we wniosku nie ma potrzeby podawac wartości mieszkania (zakładam że chodzi o własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu mieszkalnego). Kiedyś sąd wymagał tej informacji gdyż od wartości ... Zobacz wątek2008.4.8 19:16:56
Księga wieczysta -wniosek
Wniosek musi byc precyzyjne sformułowany, gdyż sąd jest związany jego granicami. Pański udział w spadku po jednym z rodziców określony jest przez postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku wydane ... Zobacz wątek2008.4.8 19:7:15
Czy w ksiedze wieczystej jest adres wlasciciela?
W dziale I-O - oznaczenie nieruchomości znajdują się dane adresowe nieruchomości.Pozdrawiam S.M ... Zobacz wątek
2008.4.8 18:25:1
Windykacja kredytu zmarlego brata po ponad 3 latach.
Witam serdecznie i prosze o porade. Mój stryjek wieki temu zerwal kontakty z cala rodzina, nie powiem ze prowadzil sie dobrze. Mieszkal w mieszkaniu komunalnym, dostal wyprawke z pracy, przepil ja. Dostawal ... Zobacz wątek2008.4.8 16:28:4
ALIMENTY zasądzone w %
Chm... można powiedzieć jedno powyższe wypowiedzi to załamka. A wystarczy odrobinę poczytać. Choć zasadniczo na wstępie muszę przyznać, że w spr. alimentów naród wywalczył sobie totalny chaos. ... Zobacz wątek2008.4.8 15:56:52
Zmarł mój dziadek co z kredytem?
Dziadek wziął kredyt gotówkowy w Lucas Banku w sierpniu 2006 roku na 3,5 tys zł. Miał go spłacać w równych ratach do lipca 2008 (24 raty). W marcu zmarł. Zostało nie spłaconych 5 rat - 1 tys ... Zobacz wątek2008.4.8 12:11:58
Pomóżcie! Znów Intrum!
Sprawa jest prost, proszę nie prowadzić rozmów telefonicznych tłumacząc się i odpierając ataki. Proszę napisać pismo, wyłuszczyć w nim przyczyny zwłoki w spłatach należności i oświadczyć ... Zobacz wątek2008.4.7 20:34:30
Jak i czy można eksmitować żonę jeśli jest wymeldowana z mieszkania?
mój były to ochroniarz ...najgorszy rodzaj mundurowca. Mieszkanie mam po babci i wykupiłam za swoją ksiązeczkę...niestety w przydziale on jest mimo wymeldowania nie mogę zamienić mieszkania bez ... Zobacz wątek2008.4.7 18:46:5
Długie ale ciekawe!!!!
włos się jeży, mam nadzieję, że dowiemy się ciągu dalszego. Powodzenia ... Zobacz wątek2008.4.7 12:1:0
Ważne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
We wspólnocie mieszkaniowej istnieje coś takiego jak "zarząd". Jeżeli jesteś jedyną osobą, która mieszkanie wykupiła to automatycznie jestes jedynym członkiem zarządu. W ramach wspólnoty ... Zobacz wątek2008.4.6 14:56:14
Potrzebuje pinie pomocy!!
Umowy "na gębę" zawsze są problemem. W zaden sposób nie udowodnicie jak się z nim umawialiście. Tak jak nie udowodnicie że cokolwiek płaciliście jezeli nie macie pokwitowań. Pozdrawiam ... Zobacz wątek2008.4.6 14:53:11
Moga wyrzucic czy nie???
Z tego co wiem powinnaś dostać odszkodowanie lub lokal zastępczy albo wynajmowac mieszkanie dalej już od nowego właściciela. Od kogo, to zależy od umowy dotychczasowego właściciela z przyszłym. ... Zobacz wątek2008.4.6 14:46:21
kontrola w mieszkaniu
Zarząd/zarządca ma prawo kontroli stanu technicznego lokalu - instalacji technicznych. W przypadku awarii mogą wejść w celu jej usunięcia bez Pani zgody. ... Zobacz wątek2008.4.6 14:26:35
Egzekucja długu
Dzień dobry Genowefa Gąska zamieniałam mieszkanie i osoba z którą się zamieniałam zobowiązała się dostarczyć około 14 tyś, zł, tytułem zwrotu kładu członkowskiego mojej Spółdzielni, ... Zobacz wątek2008.4.5 22:3:52
orzekanie o winie
ja niestety musiałam opuścić dom ,który jest naszą współwłasnością i mam rozwód o orzeczeniu jego winy i skaładm teraz wniosek o podział majątku ... Zobacz wątek2008.4.5 17:5:58
2008.4.5 14:12:29
Masz inne pytanie do prawnika?