Forum prawne (strona 839)
testament darowizna zachówek
Witam serdecznie. Babcia z dziadkiem posiadali mieszkanie własnościowe o wartości ok 100 tys zł oraz działkę rekreacyjną(ok 20 tys zł). Mieli troje dzieci: dwóch synów( w tym mój tata) oraz ... Zobacz wątek2008.2.23 13:58:5
testament zachówek darowizna
Witam serdecznie. Babcia z dziadkiem posiadali mieszkanie własnościowe o wartości ok 100 tys zł oraz działkę rekreacyjną(ok 20 tys zł). Mieli troje dzieci: dwóch synów( w tym mój tata) oraz ... Zobacz wątek2008.2.23 12:49:10
Ogromny problem ze spadkiem.
Witaj Alias i spółka troche dziwne te dywagacje w Twoim temacie a to chyba dlatego że nic nie wnoszą w sprawie. Opisujesz swój problem tak troche od tyłu jakbyś był tylko sam - Dział Spadku po ... Zobacz wątek2008.2.22 19:40:25
prawo bankowe a spadkobiercy
Mam poważny problem z uzyskaniem z banku informacji o koncie zmarłego ojca. Jestem jednym z trzech równorzędnych spadkobierców. Z prawomocnym postanowieniem sądu w sprawie o nabycie spadku zwróciłam ... Zobacz wątek2008.2.22 17:29:30
Jazda na rowerze pod wpływem czy nie za wysoka kara ?
Ja za 0,6 promila dostałem 1 rok zakazu 50zł i 80 godzin pracy. Coś to dużo Ci dali tej kary.... ... Zobacz wątek2008.2.22 17:5:7
walcze o córke
czesc,własnie dzis mialem sprawe i jak sie okazało narazie chyba ostatnią.WYGRAŁEM!!!! ciesze sie ogromnie. Niestety chyba bedzie odwolanie ale jest dobrze matka w koncu wstawila sie do sadu ale nie ... Zobacz wątek2008.2.22 16:57:53
2008.2.22 16:53:20
2008.2.22 13:7:53
Spoleczny kurator sadowy, nowe sprawy OP - opieka prawna
Ciężko tak odpowiedzieć nie znajac szczegółów sprawy.A forum nie jest od podawania szczegółów,dlatego radzę skonsultować się z bardziej doświadczonym kuratorem zawodowym. ... Zobacz wątek2008.2.21 19:44:21
Dowody osobiste - procedury
Witam. W jaki sposób "dzisiaj" wydawane są dowody osobiste - procedury? ... Zobacz wątek2008.2.21 13:54:26
Ogromny problem ze spadkiem
Witam, Dziadek wybudował dom na działce i w testamencie spisał na dwie części. Pierwsza cześć na starszego syna, drugą na drugiego syna i żone jego(moi rodzice). Nie doszło do podziało budynku ... Zobacz wątek2008.2.21 13:3:24
zapis domu i dzialki
W razie śmierci mamy, której testament pomija Pani prawa do majątku, należy się Pani tak zwany "zachowek", czyli połowa tego, co by się Pani prawnie należało, gdyby testamentu nie było. ... Zobacz wątek2008.2.20 16:7:30
jak udowodnić PRAWDZIWE zarobki ojca??
Niestety zgadzam się z przedmówcą. Jestem w podobnej sytuacji. Dziecko ma już 3 lata. Tatuś mieszkanie w centrum W-wy, dwa samochody, dom pod W-wa firmę, która "wciąż" przynosi straty. Alimenty ... Zobacz wątek2008.2.20 14:7:46
Składki ubezpieczeniowe i zdrowotne prosze o pomoc
Calkiem slusznie. Emeryt rowniez placi składki spoleczne. Ida one do ZUS-zwiekszaja Ci emeryture. ... Zobacz wątek2008.2.20 8:32:44
Odwołanie zrzeczenia się spadku
Witam. Mój dziadek miał troje dzieci. Na początku roku zmarł jako wdowiec. Zostawił w spadku posiadłość, którą zapisał w testamencie mojemu ojcu. Pozostałe dzieci wydziedziczył, co należycie ... Zobacz wątek2008.2.19 22:22:2
Zawieszenie czy wstrzymanie egzekucji komorniczej
Mam pytanie jaka jest różnica między zawieszeniem egzekucji a wstrzymaniem i jakie skutki prawne niesie to za sobą . ... Zobacz wątek2008.2.19 11:53:51
2008.2.19 11:0:24
jestem jedynym swiadkiem
Mój ojciec miał podobną sprawę z policją... Jechał 130km/h po ekspresowej... w pewnym momencie zajechał mu drogę granatowy golf... zrobił to tak niespodziewanie, że ojciec wbił się w niego. ... Zobacz wątek2008.2.19 2:12:43
Kontakt z dzieckiem.
Witam, Czy ktoś wie gdzie znajdę wzór wniosku (do sądu) o możliwość kontaktu z dzieckiem. Dodam że jeszcze nie jestem po rozwodzie. Pozew dopiero złożyłem, nie mam odebranych ani ograniczonych ... Zobacz wątek2008.2.18 21:21:49
Egzekucja komornicza -POMOCY !!
Mam problem z komornikiem ,mam zaległości w ZUS ale od dwóch lat spłacam ten dług w ratach .Okres ratalny jest rozkładany na 10 m-cy taka procedura po tym okresie ZUS przesyła do komornika pismo ... Zobacz wątek2008.2.18 20:42:24
Prosba o pomoc!!!!
nie musisz mieć adwokata po prostu składasz wniosek o powyżkę alimentów .skrócony akt urodzenia (do alimentów wydają go bezpłatnie)wniosek w 2--egzemplarzach koszty sądowe pokrywa zobowiazany,nic ... Zobacz wątek2008.2.18 20:39:59
Egzekucja komornicza POMOCY
Mam problem z komornikiem ,mam zaległości w ZUS ale od dwóch lat spłacam ten dług w ratach .Okres ratalny jest rozkładany na 10 m-cy taka procedura po tym okresie ZUS przesyła do komornika pismo ... Zobacz wątek2008.2.18 20:9:36
Zwolnienie z funduszu remontowego(mieszkania na wlasnosc)
jest to krzywdzące, w naszym(tych co wczesniej wykupili) mniemaniu, ale zg. z Ustawą tylko Walne może podjąć taką Uchwałe. Mieszkańcy muszą -wnioskiem z podpisami - zainteresowanych wystąpić ... Zobacz wątek2008.2.18 19:4:56
ukrywane kredyty w małżeństwie
Musisz sprawdzić w bankach, co tak nawypisywał. Jako żona masz prawo to sprawdzić. Jeśli nie ma tam Twojego podpisu nie musisz się martwić. On odpowiada za brane kredyty. Poza tym masz prawo w sądzie ... Zobacz wątek2008.2.18 18:53:42
lokatorzy- nie lokatorzy?
Witam. Razem z dwójką współlokatorów znalazłam się w takiej nieprzyjemnej sytuacji: jesteśmy studentami i wspólnie we czwórkę wynajęliśmy mieszkanie, jednak umowa została podpisana jedynie ... Zobacz wątek2008.2.18 16:19:50
lokator-nie lokator?
Witam. Razem z dwójką współlokatorów znalazłam się w takiej nieprzyjemnej sytuacji: jesteśmy studentami i wspólnie we czwórkę wynajęliśmy mieszkanie, jednak umowa została podpisana jedynie ... Zobacz wątek2008.2.18 16:11:46
Czy przysługuje prawo do zachowku i ewentualnie jaka będzie jego wysokość?
Oczywiście z tego co wyczytałem, należy się każdemu wnukowi zachowek 1/2 tego co dostałby bez testamentu czyli 1/12 wartości całego spadku od tej co dziedziczy 80% i wuja co ma20% .Tj. watość ... Zobacz wątek2008.2.17 16:34:18
czy należy się bratu zachówek
Od wartości rynkowej w tym wypadku 60 tyś tyle ile jest w akcie notarialnym ... Zobacz wątek2008.2.17 15:59:44
Muzyka..a prawa autorskie
Przepraszam że tutja być może zły dział ale nie wiedziałem gdzie zapytac. Jak wiadomo muzyka objęta jest prawem autorskim. Mam pytanie czy kawałki REMIXOWANE przez Dj-i (DeeJay) w jakiś klubach ... Zobacz wątek2008.2.17 12:40:1
Służebność gruntowa drogi koniecznej
Czym może skutkować nabycie służebności drogi koniecznej na działce objętej hipoteką banku, a dzialka ma jednego właściciela? Czy przejęcie przez bank z powodów hipoteki przekreśla służebność ... Zobacz wątek2008.2.17 10:55:4
Niezłożone deklaracje vat-7 ... będą kłopoty ??
Witajcie Przysolili mi 400 zl mandatu ten koles z tlustymi wlosami probowal mi wytlumaczyc ze pismo ktore napisalem - czynny zal nie tyczy sie do vat-u bo cos tam rejestrowane , cos mi tam opowiadal ale ... Zobacz wątek2008.2.17 8:56:32
PROSZE O POMOC MAM PROBLEM Z PRZEKSZTALCENIEM MIESZKANIA NA WLASNOSCIOWE
ojciec nie wyraża zgody na wykup, musi się zrzec prawa do mieszkania i wkładu mieszkaniowego na rzecz mamy ponieważ prawdopodobnie mieszkanie było objęte wspólnością majątkową małżeńska rodziców. ... Zobacz wątek2008.2.16 20:37:37
co mam zrobic kiedy kupilam auto z przewinietym licznikiem
we wrzesniu 2007 nabylam3-letnie auto w komisie za cene 32.000 zl , w miesiacu grudniu dowiedzialam sie w autoryzowanym warsztacie ze samochod ma przewiniety licznik o ponad 60 tysiecy km. musialam wyremontc ... Zobacz wątek2008.2.16 19:16:4
darowizna przedsiębiorstwa-co z pracownikami
moi rodzice prowadzą działalność handlowa , zamierzają darowizną przekazać ją na mnie. chcę otworzyć spółkę jawną razem z bratem , co z pracownikami firmy rodziców , czy też musimy ich ... Zobacz wątek2008.2.15 18:7:35
Konto bankowe - prawa spadkobierców
Witam Mam pytanie Czy każdy ze spadkobierców uznanych przez sąd prawomocnym postanowieniem ma prawo do uzyskania w banku kto i w jakim zakresie był upoważniony przez Spadkodawcę do dysponowania Jego ... Zobacz wątek2008.2.15 17:1:58
2008.2.15 11:7:7
czy jest takie prawo?
Mąż może wrócić trzeźwy do domu, położyć się spać i zachowywać tak, jakby go nie było. Jednak jeśli żona jest taka, jak Pan tutaj opisuje, za byle co może ona sprowokować awanturę, Podrapie ... Zobacz wątek2008.2.14 21:57:16
mandat za jazde na zagranicznej legitymacji
pytajac kasjerki pks czy mi przysluguje znizka z tytulu bycia zagranicznym studentem powiedziala ze tak i sprzedala mi ulgowy bilet,po okazaniu dla kierowcy mojej legitymacjii i biletu studenckiego wpuscil ... Zobacz wątek2008.2.14 13:35:13
jazda z zagraniczna legitymacja
pytajac kasjerki czy mi przysluguje znizka z tytulu bycia zagranicznym studentem powiedziala ze tak i sprzedala mi ulgowy bilet,po okazaniu dla kierowcy mojej legitymacjii i biletu studenckiego wpuscil ... Zobacz wątek2008.2.14 13:23:8
PROSZĘ O POMC.TESTAMENT
Współczuję, bo sprawa wygląda dość skomplikowanie. nic doradzić nie mogę, chyba tylko tyle, że bez dobrego adwokata się nie obejdzie. Ja sama stoję wobec sprawy o podział spadku, która też ... Zobacz wątek2008.2.13 20:58:59
Spłata zadłużenia przez poręczyciela.
Witam. Zaciągnąłem pożyczkę w banku na swoje nazwisko dla innej osoby, która była jednocześnie poręczycielem tej pożyczki. Ta osoba spłacała regularnie pożyczkę. Teraz przestała ją spłacać ... Zobacz wątek2008.2.13 19:57:37
Przekroczono wszelkie znane mi terminy rekl. - czy moge odstapic od umowy kupna
Sprawa tyczy się sprzętu komputerowego firmy NEC. Zareklamowałem go nie przez przedstawienie gwarancji producenta, lecz przez okazanie faktury (jedyny dowód kupna). Producent zawsze daje na ten typ ... Zobacz wątek2008.2.13 19:51:6
pensja do 10?
a jest jakieś prawo do umowy zlecenie odnośnie wynagrodzenia? czy mogą sobie płacić kiedy chcą? ... Zobacz wątek2008.2.13 14:52:2
Przepisanie domu a sprawa likatorów
Czy przepisując dom na innego właściciela, można zastrzec kto ma prawo pozostać w tym domu a kto musi go opuścić? ... Zobacz wątek2008.2.13 12:58:19
utrzymanie pełnoletniego dziecka
Nie do momentu, kiedy się uczy, a do chwili, gdy nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać. Dziecko może studiować zaocznie, czy dziennie - akurat ten fakt nie ma na to wpływu. ... Zobacz wątek2008.2.13 11:5:40
Dostawca TV
Witam To czy na w Państwa budynku będzie nowy dostawca czy nie to powinno być podjęte Uchwałą która ureguluje Wasze spory. Można głosować zarówno udziałami jak też 1 właściciel 1 głos. ... Zobacz wątek2008.2.12 15:0:36
Matka zrzekła się ustnie zachówku a teraz zmieniła zdanie :(
Nie bardzo rozumiem na czym w tym wypadku ma polegać rozliczenie zgodnie z prawem. Tak czy siak matka nabyła prawo do zachowku, a w sprawie chodzi o to aby uniknąć wypłaty tego zachowku. Tak więc ... Zobacz wątek2008.2.12 10:23:53
Zeznania w trybie art.304 kpc
Mam pytanie? Mąż zeznał kłamliwie przed Sądem w sprawie rodzinnej iż to on płacił za wszystkie media a nie przedstawił dowodów. Sąd wydał ugodę pomiędzy pozwanym i powodem. Czy tak kłamliwe ... Zobacz wątek2008.2.11 21:41:59
Dysponowanie masą spadkową podczas choroby spadkodawcy
Witam, mam podobną sprawę. Być może pana sprawa już się zakończyła. Jeśli tak to ciekawa jestem z jakim rezultatem Ja jestem jeszcze przed całym postępowaniem sądowym. Wydaje mi się, że jeśli ... Zobacz wątek2008.2.11 21:5:1
zawiadomienie o spadku. co robić?? proszę o pomoc!!
Trzeba się zgłosić ,jeśli ciotka jest jednym ze spadkobierców , bo inaczej przejmie gmina .Pozdrawiamm ... Zobacz wątek2008.2.11 20:51:4
Masz inne pytanie do prawnika?