Forum prawne (strona 839)
Odszkodowanie od gminy za uszkodzenie auta na studzience kanalizacyjnej
Miałem podobne zdarzenie. Czekałem ponad dwa miesiące. Po okresie tym dostałem kwotę pomniejszoną o 20% - koszty amortyzacji. Popełniłem drobny błąd, podałem faktyczną wartość szkody w/g ... Zobacz wątek2004.4.22 20:11:54
Przedawnienie roszczeń o opłaty za kształcenie wyższe
cholera, niech ktoś na to odpowie - mam podobny problem, ale nie ze studiami, tylko z firmą oferującą kursy ... Zobacz wątek2004.4.22 17:36:2
Urlop pracowniczy po ukończeniu studiów - pełny wymiar od stycznia
po pół roku przysługuje ci pół wymiaru czyli 10 dni. wykorzystałęś jeden czyli dostaniesz jeszcze 9!!! co ma dotego pół etatu? przeież urlop też bierzesz po 4 h dziennie nie po 8 tak samo jak ... Zobacz wątek2004.4.22 15:29:9
Kredyt hipoteczny bez rozdzielności majątkowej - jak wybrnąć z sytuacji
Pomylilam się , oczywiście Vat ma wynieść 22% :) ... Zobacz wątek2004.4.22 15:21:34
Intercyza małżeńska - koszty i zabezpieczenie przed zobowiązaniami
Nie więcej niż 400 PLN + 22% VAT. Do tego dodaje się jeszcze koszta sporządzenia odpisów. Mnie wszystko razem kosztowało 548 PLN brutto. ... Zobacz wątek2004.4.22 14:22:39
Umowy weekendowe w firmie - obejście prawa o godzinach nadliczbowych?
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją, że w jednej firmie podpisane zostały dodatkowo umowy z pracownikami na wykonywanie pracy w systemie świąteczno-weekendowym ? Od pn- do pt praca w systemie ... Zobacz wątek2004.4.22 0:0:0
Status osób wyznaczonych do wspólnego zamieszkania w TBS
Otrzymaliśmy przydział na mieszkanie czynszowe z zasobów TBS.Mąż podpisał umowę przyrzeczenia zawarcia umowy najmu a do wspólnego zamieszkiwania wyznaczył naszą trzyosobową rodzinę.Po tym jak ... Zobacz wątek2004.4.21 0:0:0
Przewóz osób w samochodzie zarejestrowanym na osoby z kratką
dziecko to tez osoba, nawet male, czyli max. 4 osoby i ani troche wiecej; poza tym jak zmiescisz 3 dorosle osoby + dwoje dzieci w fotelikach ?zgodnie z przepisami na tylnej kanapie powinienes miec specjalny ... Zobacz wątek
2004.4.20 21:20:20
Podział majątku a alimenty z poprzedniego małżeństwa - wpływ na wysokość
Mam nadzieję, że się jednak wkrótce odzewiesz. Pozdrawiam serdecznie. ... Zobacz wątek2004.4.20 11:34:16
Odpowiedzialność rodziców za mandaty i grzywny pełnoletnich dzieci
Witam!Chcialbym sie dowiedziec jak wedlug prawa wyglada sprawa placenia np.mandatow,grzywn wyznaczonych przez sady karne za wykroczenia ,przestepstwa popelnione przez wlasne dzieci,uczace sie pozostajace ... Zobacz wątek2004.4.20 0:0:0
Postanowienie sądu o podziale majątku - procedury i opłaty biegłego
OD ROKU MAM SPRAWĘ O PODZIAŁ MAJĄTKU,SAMA SZUKAM PRZEPISÓW A WIELE SPRAW POZOSTAJE BEZ ODPOWIEDZI.MOZE TY WIESZ JAK TO JEST Z POSTANOWIENIEM SĄDU, CZY DOWIEM SIĘ WCZEŚNIEJ JAKĄ KWOTĘ MUSZĘ PŁACIĆ, ... Zobacz wątek2004.4.20 0:0:0
Ukończenie liceum i szkoły muzycznej - wpływ na wymiar urlopu pracowniczego
Ukończyłam LO i oddzielnie Szkołę Muzyczną II stopnia. Po LO przysługują mi 4 lata doliczane do stażu pracy, a jak to jest ze Szkołą Muzyczną II st? Czy jej ukończenie ma znaczenie w tym przypadku ... Zobacz wątek2004.4.20 0:0:0
Opłata od siostry mieszkającej na działce po śmierci męża
Nie rozumiem, masz przecież zapewnioną całodobową ochronę domku letniskowego, chyba że brakuje Ci na chleb. Ja nie pobierałabym żadnej opłaty, gdyby ktoś dbał i pilnował mojego dobytku. ... Zobacz wątek2004.4.19 22:24:4
Podział majątku po alimentach z funduszu i długach ZUS
Najpierw mam pytanie: na ile dzieci płaciłeś te 1550 zł? ... Zobacz wątek2004.4.19 22:10:34
Koszty badań DNA w sprawie o alimenty dla bezrobotnego
Zgadza się, jeżeli jesteś ojcem tego dziecka pokrywasz koszty badania DNA. Jest to kosztowne, taniej było by zaopatrzyć partnerke w pigułki antykoncepcyjne ( tylko 30 zł/mies. ). Pozdrówka. ... Zobacz wątek2004.4.19 22:5:57
Zaświadczenie o niekaralności po zawieszeniu wyroku - wiza zagraniczna
6 miesięcy po upływie okresu zawieszenia musisz wystąpic do sądu,który Cię skazywał z wnioskiem o zatarcie skazania.Odbedzie się posiedzenie w tej sprawie,zostaniesz na nie wezwany.
Tylko wówczas ... Zobacz wątek
2004.4.18 9:46:39
Fundusz remontowy w hotelu pracowniczym - brak możliwości odliczenia
Prosze o informację i pomoc... Jako pracownik szpitala mieszkam w hotelu szpitalnym. Każdego miesiąca szpital potrąca sobie z mojej wypłaty tzw. czynsz. Do tego czynszu dolicza "Fundusz remontowy". ... Zobacz wątek2004.4.18 0:0:0
Kara umowna za opóźnienie zwrotu dekodera Canal Plus
mozna negocjowac, kara umowna powinna byc ustalona na poczatku w razie opóznienia i podana tobie do wiadomosci. ... Zobacz wątek2004.4.17 18:11:59
Likwidacja funduszu alimentacyjnego - czy już zatwierdzona
tak niech likwiduja bedzie wiecej dzieci w domach dziecka bo rodzice je wyrzuca z domu czyli wyroki sadowe sa nie warzne powinni wypuscic wszystkich z wiezienia no bo wyrokow juz nie ma cona to wladze ... Zobacz wątek2004.4.17 15:29:22
Zamiana kary grzywny na karę pozbawienia wolności
Możesz też złożyć podanie o zamiane grzywny na prace społecznie uzyteczne/cos podobnego do ograniczenia wolności/.Jeżeli bedzie rozpatrzone pozytywnie zostaniesz skierowany do wykonania prac ... Zobacz wątek2004.4.17 13:56:39
Podział współwłasności domu - awantury z bratem i jego rodziną
Witam, mam problem "rodzinny"...W skrócie : wychowuję i utrzymuję po rozwodzie dwoje dzieci, mieszkam w domku jednorodzinnym z ojcem i bratem / ma żonę i dziecko /. Przez brata rozpadło ... Zobacz wątek2004.4.17 0:0:0
Umowa na instalację nadajnika internetowego - odpowiedzialność prawna
Witam!Otóż mam pewien problem.Pewna firma która prowadzi usługi internetowe drogą radiową chce postawić u mnie nadajnik.Zgodnie z prawem URTiP nie moze on przekaraczać pewnej dawki promieniowania,a ... Zobacz wątek2004.4.17 0:0:0
Publikacja zdjęć pracowników bez zgody w biuletynie zakładowym
Poszukuje odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie i Pana odpowiedz utwierdza mnie w przekonaniu iż mam racje , ale jeśli mogę prosić o potwierdzenie będę bardzo wdzięczna. pochodzę z małego miasteczka ... Zobacz wątek2004.4.16 19:20:3
Potwierdzenie tożsamości w pociągu - odpowiedzialność za karę kolegi
Z kolegą jechaliśmy pociągiem osobowym. W pociągu pojawił się kontroler i zarządał okazania biletu. Kolega powiedział, że nie posiada i poprosił o sprzedanie. Kontroler wypisał bilet i wyszło ... Zobacz wątek2004.4.16 1:34:51
Wypadek na niezabezpieczonej studzience - odszkodowanie od ZDiTM
W stuczniu potknelam sie o niezabezpieczona studzienke wodociagowa ktora znajdowala sie na chodniku i stracilam rownowage na tym chodniku ktory był pochyły.zlorzylam zawiadomienie o tym wypadku do zditm ... Zobacz wątek2004.4.16 0:0:0
Ograniczenie możliwości dorobkowania nauczycieli przez starostwo
Jestem nauczycielką szkoły specjalnej.Organ prowadzacy-starostwo powiatowe przedstawił projekt, w ktorym pragnie ograniczyc m.in. możliwości dodatkowedo zarobkowania.W szkole prowadzonej przez starostwo ... Zobacz wątek2004.4.16 0:0:0
Ochrona ciężarnej w 4 tygodniu - powiadomienie pracodawcy
Chciałabym się dowiedzieć coś o ocgronie prawnej kobiety ciężarnej. Bardzo mnie to interesuje jakie prawa posiada kobieta w ciązy. Prosze o jak najszybszą odpowiedź, ponieważ chciałabym o tym ... Zobacz wątek2004.4.15 22:16:23
Kredyt bez zgody współmałżonka po wejściu do UE
Prawo unijne nic nie ma do kodeksu rodzinnego. Te brednie chyba LPR rozpowszechnia. ... Zobacz wątek2004.4.15 11:15:24
Kiedy komornik może uznać egzekucję za bezskuteczną
dziękuję za odpowiedz - interesuje mnie jeszcze przez jaki okres czasu w swietle prawa może mnie nachodzić i podkreślam że nie chodzi o alimenty, walczę raczej z bezduszną instytucją niż z ludzmi ... Zobacz wątek2004.4.15 10:36:2
Obowiązek oznakowania cen produktów przy zmiennym kursie euro
Mam sklep motoryzacyjny i hurtownie w których kupuję ceny wyliczają na podst. kursu Euro. Każda następna dostawa to zmiana ceny, pytanie moje dot. cen na produktach, czy każdy towar musi mieć ometkowaną ... Zobacz wątek2004.4.15 0:0:0
Udostępnienie numeru telefonu bez zgody - ochrona danych osobowych
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych w Artykule 3, pkt. 4 wyklucza stosowanie jej do "osób fizycznych, które przetwarzają je [dane osobowe] wyłącznie w celach osobistych ... Zobacz wątek2004.4.15 0:0:0
Uznanie rozwodu zagranicznego w Polsce - konflikt jurysdykcji
Od 13 lat mieszkam za granica, kilka lat temu rozwiodlam sie tutaj zaocznie. Staram sie uwaznienie wyroku sadu zagranicznego w Polsce. Jak tylko maz dowiedzial sie ze wystapilam o rozwod zalozyl sprawe ... Zobacz wątek2004.4.15 0:0:0
Pomoc dla mężczyzny po odebraniu renty inwalidzkiej
do adomki: proponuje Tobie odpoczynek na swieżym powietrzu przy grabieniu trawników komunalnych ,dla rozrywki. Człowiek ma problem, a Ty dajesz głupie rady. Ja nie wiem ,nalezy zadzwonić do Min. Pracy,tam ... Zobacz wątek2004.4.14 18:25:43
Koszty podziału majątku w sądzie - stawki biegłych i rzeczoznawców
Czy mozliwe jest ze po podziale majatku w sadzie dostane mniej niz wnioslam w majatku odrebnym? Czy ktos moze mi powiedziec jakie sa koszty podzialu w sadzie? Czy sa na to jakies ustalone stawki, wartosci ... Zobacz wątek2004.4.14 0:0:0
Wystąpienie ze spółki jawnej - współwłasność lokalu i obowiązki podatkowe
Mam zamiar wyatpic ze spólki i jawnej wieloosobowej.Jednym z elementów majatkowych jest/dlaczego nie mam wszyskich polskich znaków/wspólwlasnosc lokalu czy musze tez odsprzedac w dniem odejscia bo ... Zobacz wątek2004.4.14 0:0:0
Renta wypadkowa po odmowie przedłużenia renty ogólnej
W1996r.Mialem wypadek przy pracy.Rente na 3lata otrzymalem z ogolnego stanu zdrowia?.Pozniej przedluzano o 1rok, do 2003r.Wsierpniu 2003r.lekarz orzecznik uznal mnie za zdolnego do pracy.Wnioslem odwolanie,rozpatrywanie ... Zobacz wątek2004.4.12 0:0:0
Zatrzymanie alimentów po ukończeniu studiów przez dziecko
jesli corka jest pelnoletnia i nie uczy sie ani niechcepodjac pracy a sad nakazal mi placic corce alimenty co mam zrobic aby zawiesic alimenty ... Zobacz wątek2004.4.11 23:42:2
Jazda autem na niemieckich numerach po Polsce po wstąpieniu do UE
Witam, czy ktoś z Forumowiczów orientuje się czy po 1/05/2004 będzie można swobodnie i zgodnie z prawem poruszać się po Polsce autem na niemieckich numerach, bez obecności jego niemieckiego właściciela ... Zobacz wątek2004.4.11 0:0:0
Rozbieranie budynku za przekroczenie linii zabudowy
Sprawdź, czy ten KTO z Urzędu Miasta każe rozbierać ma rangę Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego oraz zapisy w ewentualnym nakazie rozbiórki - tylko prawomocna decyzja na ten temat jest do ... Zobacz wątek2004.4.9 21:58:45
Separacja po latach małżeństwa z alkoholikiem - prawa do mieszkania
W sierpniu opuscilam mieszkanie lokatorskie po 30 latach malzenstwa zostawiajac meza alkoholika.wymeldowalam sie czasowo i z maloletnim synem mieszkam u córki.wnioslam o seperacje i alimenty.dzis kolejna ... Zobacz wątek2004.4.9 0:0:0
NIP UE po maja - czy dotychczasowy będzie nieważny
152 PLN - zaplac za rejestracje VAT UEprzyda sie pielegniarkom : 203-152=51 deficyt
... Zobacz wątek
2004.4.8 15:40:40
Termin otrzymania alimentów po orzeczeniu rozwodu
racja, faktycznie to powinno byc ujęte w wyroku bo z reguły należa się od złożenia pozwu ale czasem sąd zadecyduje inaczej ... Zobacz wątek2004.4.8 15:10:6
Pracodawca ściął dniówkę bez powodu i bez wcześniejszego poinformowania
Szef uciol mi dniowke bez powodu ibez wczesniejszego poinformowania (dniowke tj.11h)wiaze mnie z nim umowa na caly etat(jamajka79) ... Zobacz wątek
2004.4.8 0:0:0
Ochrona majątku wspólnego przed roztrwonieniem przez męża alkoholika
Jak to grosze? W naszym kraju ludzie pracuje caly miesiac za 600-1000zl i to po studiach! Tak wiec nie badzmy tacy pazerni, te pieniadze powinny wystarczyc na wszystko a tak na marginesie to facet ma juy ... Zobacz wątek2004.4.7 14:51:58
Zmuszenie męża do płacenia czynszu i mediów podczas sprawy rozwodowej
I tak wsadzi go pani do więzienia za niepłacenie alimentów prawda?Tam będzie miał spokój od pani i sfeminizowanych sądów.Chciałbym usłyszeć wersje tego faceta.Postanowienie co do alimentów ... Zobacz wątek2004.4.7 11:39:4
Kupowanie renty przez oszusta - trudności w udowodnieniu
Sędziowie, prokuratorzy, policjanci i inni skorumpowani urzędnicy państwowi oraz ich rodziny to główni biorcy rent i wszelkiego rodzaju dóbr, na które często w ogóle nie opłacają żadnych składek. ... Zobacz wątek2004.4.6 21:19:45
Odpowiedzialność za długi męża bankruta po ślubie w Niemczech
Witajcie! Moze ktos z Was wie, czy po slubie z Anglikiem w Niemczech, bede odpowiadala za jego dlugi zaciagniete przed naszym slubem. On jest oficjalnie w Niemczech uznany za "bankruta" (insolvent) ... Zobacz wątek2004.4.6 0:0:0
Świadczenie przedemerytalne i emerytura w wieku lat po rencie
Mając 46 lat życia zwolniono mnie z pracy z przyczyn zakładu. Pracowałam 19,5 roku, na rencie chorobowej byłam 5,5 roku - zabrano mi rentę, a teraz byłam na zasiłku dla bezrobotnych 6 m-cy. Mam ... Zobacz wątek2004.4.6 0:0:0
Sprzeciw wobec nakazu zapłaty - ubezwłasnowolnienie i pełnomocnictwo
Jestem w trakcie pisania sprzeciwu wobec sądowego nakazu zapłaty.pisze go w imieniu mojego dwudziestokilkuletniego syna, ktory ogolnie mowiac jest ubezwlasnowolniony, bowiem cierpi na chorobe psychiczną.(scislej ... Zobacz wątek2004.4.5 0:0:0
Czy mogą mnie wziąć do wojska? Ochrona rodziny podczas służby
No właśnie czy mogą mnie wziąźć do wojska?? Żona w 2 miesiącu, nie pracuje, mamy świeżo wyremontowane mieszkanie. Czy wojsko bedzie je opłacać i dawac mojej żonie pieniądze??(gacek) ... Zobacz wątek
2004.4.5 0:0:0
Masz inne pytanie do prawnika?