Forum prawne (strona 838)

Porada / podział majątku - jedna strona blokuje działania

własnie przechodze to samo. podział tylko przez sad. nie ma znaczenia czy 2ga strona sie zgadza czy nie. najlepiej wniesc pozew o podział z propozycją podziału na wstepie. mozna złożyc prosbę o ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.5.6 18:14:48

Czy kredyt się przedawnia???

Z własnego doświadczenia wiem że takie sprawy pozwalają skorzystać z przedawnienia po 3 latach, pod warunkiem że bank rzeczywiście przez trzy lata od momentu terminu spłaty nie upomniał się o ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.5.6 18:14:18

3/8 etatu (praca w soboty i niedziele) a święta

Witam, Mam następujący problem. Jestem zatrudniony na basenie jako ratownik na 3/8 etatu na umowę o pracę. Pracuję tylko w soboty i niedziele. Chciałbym się dowiedzieć jak dla takich pracowników ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.5.6 11:18:9

Zakup mieszkania w nowym związku

Jeśli partner nie ma zniesionej wspólnoty majątkowej to radzę nie ryzykować!!! Jeśli separacja została orzeczona sądownie, to automatycznie wiąże się ze zniesieniem wspólnoty majatkowej. Sąd ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.5.6 10:29:9

prawo czy bezprawie

Witam...otrzymałam pismo ze Spółdzielni Mieszkaniowej dotyczące aktualizacji rejestru członków oczekujących na mieszkanie...książeczkę mieszkaniową posiadam od 1980 roku...po dziesięciu latach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.5.6 9:58:45

Aktualizacja członkowska

Witam...otrzymałam pismo ze Spółdzielni Mieszkaniowej dotyczące aktualizacji rejestru członków oczekujących na mieszkanie...książeczkę mieszkaniową posiadam od 1980 roku...po dziesięciu latach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.5.6 9:49:12

alimenty na dziecko z "banku spermy"

przeczytalam te twoje wywody i wiesz co masz 100% racje:D ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2008.5.6 4:19:53

Pytanie odnosnie Alimentow, pomocy.

Czesc mam małe pytanie czy o alimenty mozna sie starac przed rozwodem i separacją? Przepraszam ze pytam i prosze o pomoc góry dziekuje ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.5.5 20:24:31

Podział majątku obciążonego służebnością

W jaki sąd może podzielić majatek po rozwodzie, obciążony służebnością osobistą, jeśli domu nie da się podzielić, żadna ze stron nie dysponuje środkami na spłatę drugiej, a osoba, której ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.5.5 14:32:19

mieszkanie z tytułu ,,rozłąkowego z mężem,,

chciałabym zapytać CZY Z GMINY (DOBRE MIASTO ) bo tu mieszkam i jestem zameldowana, moge dostac mieszkanie kwaterunkowe jesli jestem żonata z moim mężem a on jest Warszawiakiem i tam ma meldunek i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.5.5 12:49:29

Reklamacja telefonu z powodu usterki fabrycznej.

konkretnie to po zakupie go użytkowałem,l a skrzypienie wyszło w trakcie użytkowania ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.5.3 18:4:4

Reklamacja telefonu z powodu usterki fabrycznej

Witam. Kupiłem wczoraj w salonie Ery telefon komórkowy. Ten sam kupiła też wtedy moja siostra. Problem polega na tym, że mój telefon skrzypi. Konkretnie myślałem, że to wina klapki na baterie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.5.3 17:19:15

zasiedzenie2

witam, bardzo prosze o pomoc. Mieszkam wraz z rodzicami i rodzenstwem od 25 lat w domu, który nie jest nasza wlasnoscią, a własnoscia mojego ojca siostry, ktora miala przepisac dom i dzialke, taka byla ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.30 22:23:42

Czy mogę odebrac towar który jest niezapłacony?

czy usługa dotyczyła dostawy urządzeń i montażu, czy tylko montażu? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.30 12:22:30

zachęcam do skorzystania z mediacji!!!! zyskasz więcej

Jestes sprawca lub ofiarą? Chcesz zyskac więcej skorzystaj z możliwości mediacji sądowej. Dowiedz się więcej na ten temat www.mediator05.republika.pl ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.29 22:2:46

Jak wygląda mediacja stron?

To nic innego jak znalezienie przez strony optymalnego dla nich rozwiązania. Konczy sie podpisaniem ugody. Jeśli chcesz dowiedziec się więcej napisz do mnie- zajmuje się mediacją- mdziedzicz@op.pl ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2008.4.29 21:35:47

Rozwód, mediacja... Jak przyspieszyć sprawę?

Wcale nie musisz godzić się na mediacje gdyż jest ona dobrowolna. Sąd jest instytucją obiektywną więc nie ocenia twoje decyzji. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.4.29 21:15:58

Czy urlop zdrowotny to praca z kredą przy tablicy,czy tylko okres składkowy?

niestety dziś sąd apelacyjny ,oddalił moją apelację dotyczącą zaliczenia mi do "kredy "zwolnień lekarskich,które były przed lipcem 2004 r ... Zobacz wątek

23 odpowiedzi

2008.4.28 13:11:34

CZy istnieje przedewnienie w spadkach.

Chciałbym sie dowiedzieć jak długo spadkobiocy przysługuje spadek,czy isnitnieje jakiś czas przedawnienia??Z tego co sie dowiadywałem, testamentu nie było. Drugie pytanie dotyczy, podziału majątku. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.28 12:48:57

Z budynku gospodarczego w mieszkanie! Pomóżcie!

gosciu jak nie umiesz doradzac to strzel sobie baranka o stodole i wyprowadz krowy na spacer bo chyba nie masz pojecia o co ta dyskusja....!!! ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.4.27 20:24:20

brak ubezpieczenia zdrowotnego ...

Witam Ostatniego marca ukończyłem studia inżynierskie. Z tego co słyszałem ubezpieczenie zdrowotne jest ważne jeszcze miesiąc po studiach. Obecnie nie mam stałem pracy (na umowę o prace) lecz ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2008.4.27 18:37:55

Wysyłka przedmiotu za granicę

Witam, nie wiedziałem w którym dziale zacząć ten wątek, więć ten wydał mi się najodpowiedniejszy. Sprawa jest taka: posiadam przedmiot który pochodzi z początku zeszłego wieku, Można by rzec ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.27 18:28:56

2008.4.26 22:35:41

Chcę się rozwieść - moja wina.

jak nowe dziecko w drodze dostaniesz rozwod na bank. To ze zona nie pracuje to tylko jej wybor gdyz dziecki sa odchowane i moze ona swobodnie pojsc do pracy, jak wezmiesz wine na siebie a zona bedzie cwana ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.25 12:28:40

wymeldowanie - kilka pytań..

no nie - całkiem znośnie. Tak zrobię, tylko gdzie właściciel musi złożyć ten wniosek i jak on ma wyglądać? dzięki! ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2008.4.25 9:48:43

Niewypłacanie zaległego wynagrodzenia przez Pracodawcę.

Dziękuje za odpowiedź. Natomiast mam teraz problem z ustaleniem dokładnej kwoty którą jest mi winna Spółdzielnia, ponieważ nie otrzymałem do tej pory odcinka za ostatni miesiąc pracy. Jeżeli ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.4.24 18:25:14

wpis do KW

Czy po otrzymaniu zawiadomienia o dokonanym wpisie do KW można używać tego dokumentu do załatwienia spraw podatkowych w urzędzie miejskim? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.4.24 17:53:17

Jak uniknąć zapłaty podatku?

I niby jak to się ma do konieczności zapłaty podatku?????????????????? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.4.24 15:0:15

3 oskarżenia - uprawa, posiadanie, sprzedaż.

Czyn godny pogardy - dostaniesz najprawdopodobniej wyrok w zawiasach. To że nie miałeś 18 lat nie ma żadnego znaczenia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.24 13:57:22

Umowa o dzieło - nieuczciwy pracodawca.

Pozew do sądu pracy o ustalenie istnienia stosunku pracy z równoczesnym żądaniem wypłacenia wynagrodzenia lub skarga do OIP własciwego ze względu na miejsce świadczenia pracy (rozumiem, że jest ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.4.24 13:28:4

Niestawienie się świadka w sprawie karnej....

jeśli do sądu dotarła zwrotka z adnotacją "nie podjęto w terminie" przyjmuje się, że korespondencja została doręczona.wywołuje to negatywne skutki dla adresata.jeśli na świadka została ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.4.24 12:40:44

Umowa o zastepstwie--pytanie o platne zwolnienie!!!

Czy osobie bedacej zatrudniona na umowe o zastepstwie przysluguje platne zwolnienie lekarskie?? z powodu choroby... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.24 11:6:40

prośba o sprawdzoną firmę windykacyjna

podaje numer do firmy windykacyjnej, robią ciężkie sprawy po nieudanych egzekucjach komorniczych, są dość skuteczni i normalni, nr szefa firmy: 516 567 566 ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.4.23 21:12:1

W kropce...

najpierw idż do komornika jeżeli stwierdzi że nie ma z czego zciągnąć alimentów to poproś o zaświadczenie o nieściągalności i załóż spraę dziadką w 95 procentach wygrasz bo albo ojciec ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.4.23 20:27:24

2008.4.23 13:46:14

Nowa Księga Wieczysta w systemie informatycznym

Zawiadomienie jest tak obszerne, gdyż system elektronicznej księgi wieczystej drukuje całą treśc księgi. Współwłaścicieli gruntu jest pewnie więcej. Każdy ma udział, każdy ma również nadany ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.4.22 23:25:59

samtone rodzicielstwo a wyjazd na kontrakt

Witam, jestem samotną matką 6-letniego dziecka. W pracy zaproponowano mi wyjazd na dwumiesięczny kontrakt za granicę w czasie wakacji. Chciałabym w tym czasie zostawić syna pod opieką moich rodziców. ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2008.4.22 22:5:38

Zamknięcie ruchu pojazdów na drodze

Ustawa "Prawo o ruchu drogowym" nie wyjaśnia pojęcia " zamknięcie ruchu pojazdów na drodze". W związku z powyższym mam pytanie: Czy na drodze przy której stoi znak zakazu B-1 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.22 19:26:27

wymeldowanie siostry

Witam. Mam pytanie. W zeszłym roku matka wymeldowała się z mieszkania wraz z dziećmi. Została tam moja siostra.Ja też tam jestem zameldowana,ale tam nie mieszkałam. Siostra nie chciała spłacić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.22 17:43:3

czy przysluguja mi odsetki?

Witam Nie wiem czy w dobrym dziale zadaje pytanie, mam nadzieje ze tak. Sprawa wyglada tak: pozyczylem "koledze" 2.5 roku temu 4.000 zlotych, oddal mi tysiac i "kontakt sie urwal". ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2008.4.22 11:17:59

mój mąż chciał mi porwać dziecko!!!

...to jest oszołom, wyrywaliśmy sobie dziecko... I co na to nasze prawo??????????????? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.4.21 16:39:51

warunki szkodliwe

czy praca na stanowisku traktorzysty jest uznawana za pracę w warunkach szkodliwych ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.21 10:24:0

art.65 pt 2 kw

Zostałem zatrzymany przez policje, policjant pytając mnie o moje dane osobowe zapytał czy pan nazywa się tak ja odpowiedziałem, że tak zgadza się, więc jest pan zatrzymany. I zawieź ono mnie na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.20 10:17:48

ktory rozwod jest szybszy

Hmmm, jest dziecko jest problem. Sądy niechetnie dają rozwody jeśli ucierpią małoletnie dzieci. Podaj więcej szczegółów na maila axel1970(małpa)wp.pl jeśli chcesz ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.4.19 20:22:44

Odległość drzew od granicy z sasade

ile od granicy z sąsiadem moge posadzić dzrzewo ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.4.19 16:53:46

Rozwód po seperacji

hihi bobrze napisała przez ź z kropką,naprawde jest po specjalnej o ile wogóle taką chociaż ma. ... Zobacz wątek

17 odpowiedzi

2008.4.19 13:24:34

Podjazd dla niepełnosprawnych

Czy istnieja jakies regulacje prawne jak np przepisy prawa budowlanego dotyczace usytuowania podjazdu dla niepełnosparwnych czy moze ona znajdowac sie na granicy z działka sosiednia czy musi byc zachowana ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.18 23:57:2

zostałam zwyzywana na forum internetowym

zgłoś ten fakt na policje i/lub do prokuratury podaj czego dotyczy i wskaż na dowody (jakie to forum, kiedy się działo, jak masz zrzut strony albo zachowane zdarzenie w historii to na pewno przyspieszy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.18 19:13:27

Jestem swieto po slubie z obcokrajowcem, nie uklada nam sie najlepiej, ale nie chce rozwodu ze wzgledu na zameldowanie - czy on pomimo mojego sprzeciwu moze uzyskac rozwod?

o co Ci tak naprawdę chodzi o głupi pobyt czy o normalne spokojne zycie dziewczyno???Ja jestem rasistką i nie toleruję raczej związkow z obcokrajowcami, za wiele problemów juz oni stworzyli naszym ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.4.18 17:15:46

Nikt tego nie czyta...

zawarte na tej stronce pytania mogą pomoc wielu ludziom ,jednak z przykrością stwierdzam ,że najwyraźniej nikt tego nie czyta patrząc na daty.Szkoda,bo czasami małą podpowiedzią można zrobić ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.4.18 14:55:57

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika