Forum prawne (strona 838)

Kara pieniężna w Niemczech a zatrzymanie na granicy UE

Przy wjeżdzie nic ci nie zrobia,ale dalej mogą aresztować.Nie wiem czy coś ulega przedawnieniu,np. długi za papierosy? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.13 19:10:26

Odszkodowanie cywilne po ugodzie w postępowaniu karnym

Moim zdaniem może to stanowic przeszkodę. Jest uchwała SN, która mówi: Zasądzenie przez Sąd Karny na rzecz powoda cywilnego z tytułu zadośćuczynienia za krzywdę kwoty pieniężnej, nie mającej ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.5.13 17:25:58

Termin i sposób wniesienia wniosku o podział majątku do sądu

W jakim czasie i w jaki sposób zwrócić się do sądu o wydanie postanowienia odnośnie podziału majątku?
(mopro) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.5.13 0:0:0

Klasyfikacja działalności dziennikarza radiowego - zwolnienie z VAT

Zaszkodzic moze i nie moga w tym znaczeniu,ze nie bedzie sankcji,ale zalegly podatek trzeba bedzie zaplacic!!! ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.5.12 16:31:29

Gdzie uzyskać informacje o właścicielach spółki do pozwu sądowego

Serdeczne dzięki. Pewnie to trochę potrwa, ale spróbuję w ten sposób. Czy nie ma mozliwości rozpoznania adresu lokalnie? Rozumiem, ze obowiazuje ochrona danych itd., ale myślę, ze gdzieś można ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.5.12 7:53:19

Wykup mieszkania od żony po rozdzielności majątkowej - procedury prawne

Czy ktos moze mi udzielic wskazowek jak postepowac w przypadku odkupienia od zony z ktora mam juz rozlacznosc majatkowa poprzez notariusza, mieszkania w ktorym obrecnie razem mieszkamy (mamy juz tego dosyc ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.5.12 0:0:0

Wzór umowy o podział majątku wspólnego i zobowiązań małżeńskich

Czy dysponuje ktoś może wzorem umowy o podział majątku wspólnego i zobowiązań? Będę bardzo zobowiązany.To są oczywiście indywidualne umowy, jednakże jakieś podstawowe zasady obowiązują ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.5.12 0:0:0

Samochód kupowany na teścia - prawa do pojazdu przy rozwodzie

Samochód??? a co to takiego? kupa blachy to martwy przedmiot? Daj mu ten samochód i niech sobie jeździ. Z tego małżeństwa nic już nie będzie.....niestety taka jest prawda. Gdzies po drodze popełniłas ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.5.11 0:36:47

Honorowanie zagranicznych zwolnień lekarskich w Polsce

Witam ! Chcialam zapytac, czy w Polsce sa honorowane zagraniczne zwolnienia lekarskie? Jakie przepisy reguluja to zagadnienie?
(anna) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.5.11 0:0:0

Rozdzielność majątkowa w spółce jawnej - obowiązek informowania wspólnika

nie ma regulacji prawnych dotyczących życia prywatnego osób prowadzących działalność gospodarczą. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.10 19:58:38

2004.5.10 17:13:32

Handel samochodami a egzekucja długu - czy można ścigać z kodeksu karnego

Temat mówi sam za siebie. Moja firma sprzedała samochód osobie prowadzącej działalnośc gospodarczą. Ponieważ firma ta (auto komis) była dość blisko spokrewniona samochód został sprzedany jedynie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.5.10 0:0:0

Egzekucja należności od spółki zoo bez znanych właścicieli

Firma S.p.zoo nie placi.....nieznana jest siedziba społki od 4 lat .Z dokumentow wynika ze funkcjonuje,egzekucja komornicza jest niemozliwa..Co moge zrobic w celu egzekucji naleznosci....Czy zgloszenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.5.10 0:0:0

Prowadzenie firmy w domu brata - czy płacić podatek od wynajmu

Nie jestem taki pewny. Sprawdz. Jakie konsekwencje rodzi uzyczenie( nie odpłatne) dla firmy. Ja bym wynajął za np. 1 zł X m kw. i zgłosił U.Sk. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.5.8 12:28:34

Sprowadzenie 100 000 zł z zagranicy w 1996 - dowody pochodzenia pieniędzy

Mam podwójne obywatelstwo, przez wiele lat pracowałam za granicą i w 1996r przyjechałam do Polski i przywiozłam 100 000zł ( nie zgłaszając ich na granicy) Za te pieniądze w 99 r kupiłam mieszkanie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.5.7 17:0:18

Umorzenie warunkowe podatku - co dalej po 2 latach?

mam do zaplacenia zalegly podatek dochodowy od osbob fizycznych oraz vat. sad postanowiL umorzyć warunkowo na 2 lata. czego moge sie w tej chwili spodziewac, czy po 2 latach jezeli nie zaplace wszystkiego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.5.7 13:32:8

Wzory dokumentów do zgłaszania kandydata na prezydenta miasta

Czy ktoś się orintuje gdzie można zdobyć lub ściągnac w internecie wzory wszelkich dokumentow wymaganych ustawa przy zglaszaniu kandydata na prezydenta miasta? Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc.( ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.5.7 0:0:0

Odszkodowanie za zakaz konkurencji po ustaniu stosunku pracy

Jeżeli byłeś zatrudniony normalnie na umowę, to podpisanie przez ciebie zakazu obliguje cię do niepodejmowania działań w tym zakresie na rzecz innego pracodawcy, nawet w ramach umowy-zlecenia czy ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.5.6 11:36:4

Zachowek po przekazaniu działki rodzeństwu za życia rodziców

Jeżeli działka została zapisana na brata, to sprawa jest raczej jasna. Jest jego własnościa i w razie jego śmierci dziedziczą po nim: 50% żona, 50% jego dzieci w równymch udziałach. Zachowek ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.6 8:10:45

Zatarcie skazania z roku - kiedy można mówić o niekaralności

I taka odpowiedź bardzo mnie zadowala.
Dziękuję za informacje i pozdrawiam:) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.5.5 12:57:48

Skarga kasacyjna do NSA na wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego

Przede wszystkim przy skardze kasacyjnej do NSA obowiązuje przymus adwokacko-radcowski. Trzeba więc udać się do radcy prawngo lub adwokata, aby on sporządził kasację ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.5 8:17:13

Samochód darowany przez rodziców a podział majątku po rozwodzie

Wspólnota to jest mieszkaniowa. W małżeńskim ustroju majątkowym jest wspólność. ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2004.5.4 19:18:43

Matka zostawiła dzieci z siostrą i chce wrócić z nowym partnerem

Ale bardziej chodzi o rozwód, czy o to, że matka chce wprowadzić się z konkubentem i wyrzucić córki? To są dwa różne problemy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.4 18:52:28

Kredyt hipoteczny przed rozwodzem - wspólność majątkowa jako przeszkoda

już ci pisałam: jeśli partner kupi mieszkanie przed orzeczeniem rozwodu, była żona będzie jego współwłaścicielką i nie ma bata na to. Więc skoro się nie zgadza na zniesienie współwłasności ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.4 15:1:10

Brak zgody żony na poręczenie pożyczki w SKOK

w świetle prawa twoje poręczenie jest nieważne idż z tym do sądu ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.5.4 13:38:9

Ugoda sądowa o kontaktach z dzieckiem a dostęp ojca do szkoły

A jak sie ma ,jeżeli rodzice zawarli Ugodę w Sadzie jeśli chodzi o kontakty ojca z dziećmi,nic Ugoda nie wspomina o szkole,i tam matka nie zezwala ojcu widziec sie z dzieckiem na przerwie,za pelną ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.5.4 0:0:0

Ryzyko zajęcia mieszkania przez ZUS po wykupie od gminy

Czy istnieje duże ryzyko, że ZUS, czy też US zajmie mi mieszkanie, które mam zamiar wykupić od gminy, a następnie uregulować zadłużenie z ZUS i US i pozostałość wpłacić na inne, większe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.5.4 0:0:0

Okres przedawnienia długu u komornika - czy istnieje limit czasowy

Jaki okres czasu ma komornik na ściągnięce długu, czy istnieje przedawnienie?
(tola) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.5.2 0:0:0

Sprawdzanie rejestrów karnych - czy informacje są ogólnodostępne

Karalność sprawdza się w Krajowym Rejestrze Karnym.Trzeba jednak do tego mieć odpowiednią legitymację prawną. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.1 8:29:8

Zeznania świadka z zagranicy na piśmie w sprawie rozwodowej

Istnieje coś takiego jak CPS - Cywilna Pomoc Sądowa, czyli Sąd za granicą (tam gdzie świadek przebywa) może przesłuchać świadka na wniosek Sądu w Polsce. Wówczas Sąd zagraniczny przesyła zeznania ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.30 15:16:6

2004.4.30 11:39:53

Odliczanie VAT od części zamiennych do samochodów osobowych

dzięki za podpowiedż. dotychczas nikt jasno nie potrafił mi odpowiedzieć, tak czy nie. nawet panie w urzędzie skarbowym. czy to nie jest dziwne? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.4.29 19:12:27

Alimenty na studiującą zaocznie córkę prowadzącą działalność gospodarczą

Jesteś zobowiązany do płacenia alimentów dopóki obowiązuje wyrok sądu. Aby go zmienić musisz zlożyć w sądzie pozew o stwierdzenie ustania obowiązku alimentacyjnego wobec córki. Pozew musi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.29 13:30:57

Koszty reprezentacji adwokata w sprawie o podwyższenie alimentów

Przegladając wykaz opłat dla prawników, powoli dochodze do wniosku, ze moja prawniczka (reprezentujace mnie na rozprawie o podwyzszenei alimentów) poważnie mnie "naciagneła". CZy ktoś ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2004.4.29 0:0:0

Zasiedzenie działki przed wywłaszczeniem - wycena i koszty

Teście muszą nabyć pawo własności poprzez zasiedzenie do działki która następnie będzie wywłaszczona.Złozyli odpowiednie dokumęty , ale wynikł problem z wartoscią działki .Podali ze wartość ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.29 0:0:0

Rozstanie po latach małżeństwa bez dzieci - jak zacząć procedury

jesli rzeczywiście jestes zdecydowany, to najpierw rozmowa troche czasu na ochłonięcie drugiej strony, i pozew. Ale SZCZERZE radziłabym półroczne rozstanie fizyczne i emocjonalne, (możesz zamieszkać ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.4.28 16:41:52

Antena radiostacji na dachu bloku - prawa mieszkańca niebędącego członkiem wspólnoty

Mieszkanie, w ktorym Pan mieszka jest czyjas wlasnoscia i tylko ten ktos a nie Pan moze miec, jak to Pan okreslil "jakies prawa". W sprawach przekraczajacych tzw. zwykly zarzad nieruchomoscia (mam wrazenie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.27 19:0:38

Jak zmusić sąd do działania? Problem z wykluczeniem sędziów

Mam pytanie czy jest jakas siła która jest w stanie ruszyć sąd???? żona jest prawnikiem, ukonczyła aplikacje sędziowską gdzie opiekunem był aktualny wiceprezes sądu okregowego, poza tym zna wielu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.27 0:0:0

Zniesienie współwłasności mieszkania - koszty wpisu sądowego i procedura

Odziedziczyłam w udziałach po 1/2 z kuzynką mieszkanie po babci. Kuzynka nie zgadza się ani na spłacenie mnie, ani na sprzedaż mieszkania. Chcę dochodzić swoich praw w sądzie. Wiem, że wysokość ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.27 0:0:0

Komornik przekroczył debet bankowy zabierając pieniądze - odsetki karne

nie mial prawa. bank moze przelac tylko, z tego co masz na koncie i nie moze robic nielegalnego debetu. ponad to jest kwota wolna od zajecia na rachunku i to jest trzykrotnosc przecietnego wynagrodzenia ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.4.26 22:33:26

Wymeldowanie przez byłego męża z jego mieszkania własnościowego

a ja dodam, że jeśli nie mieszkasz.....może, lecz tylko z urzędu na mocy decyzji administracyjnej. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.4.26 7:26:30

Intercyza a alimenty na dziecko z poprzedniego małżeństwa i spadek

A co, jeśli okazałoby sie, ze np Ty też jesteś w obowiązku alimentacyjnym, np w stosunku do któregoś z rodziców? Obniżyłoby to wysokość dochodów, które możesz przeznaczać na Wasze wspólne ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2004.4.25 22:42:56

Badanie dziecka w RODK w sprawie rozwodowej - przebieg i czas oczekiwania

Nic sie nie martw, te ośrodki są za kobietami! Nie wiem dlaczego wyzej stawiają Matke niż Ojca - dziecku do prawidłowego rozwoju potrzeba obojga rodziców i nigdy nie zrozumię dlaczego kobiety uniemozliwiają ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.4.25 20:21:31

Skarga pauliańska za wzięcie kredytu dla osoby trzeciej

Skarga Pauliańska dotyczy unieważnienia czynności prawnej dokonanej przez dłuznika celem pokrzywdzenia wierzyciela a więc trochę co innego. W tym przypadku mamy natomiast doczynienia z zaciągnięciem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.25 18:1:29

Zaległości czynszowe spółdzielni - zajęcie przez sąd grodzki

Proponuje zapoznac sie z art.30 Ustawy o ochronie praw lokatorow z 21 czerwca 2001- byc moze z mocy prawa jestes w stosunku najmu i ta ustawa cie chroni ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.4.25 11:39:2

Materiały o ugodzie administracyjnej - skutki i zaskarżenie

Chcę znależć materiały dotyczące ugody administracyjnej, a w szczególności:skutki zatwierdzenia ugody, możliwość zaskarżenia postanowienia w przedmiocie zawarcia ugody, ugoda a nadzwyczajne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.25 0:0:0

Sposób księgowania wpłat zaliczek przez zarząd wspólnoty mieszkaniowej

Mam dług w wspólnocie mieszkaniowej (chodzi o zaliczki na poczet kosztów nieruchiomości wspólnej). Niektóre kwoty wpłacałem z opóźnieniem ( inna sprawa że ich wysokosci dla mojego metrarzu nikt ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.25 0:0:0

Wykup mieszkania dla nieślubnego dziecka - ochrona przed partnerem matki

Logiczne wydaje sie w pierwszym rzędzie skorygowanie sytuacji w spółdzielni mieszkaniowej.Jeżeli maż jest członkiem powinien zwrócić sie do zarzadu o zmianę błednych danych. Następnie byłoby ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.23 7:32:29

VAT w działalności edukacyjnej po wstąpieniu do Unii Europejskiej

Prowadzę działalność gospodarczą opodatkowaną na zasadach ogólnych. Ponieważ jest to działalność edukacyjna - KURSY JĘZYKA ANGIELSKIEGO- nie jestem płatnikiem VAT i nie obowiązuje mnie kasa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.23 0:0:0

Zmuszenie do podpisania umowy o zakazie konkurencji

jak wygląda wzór umowy o zakazie konkurencji ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.4.22 21:29:16

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika