Forum prawne (strona 837)
Przepisy o jeździe TIR-ami w niedziele po przystąpieniu do UE
Jakie przepisy mówią o tym, czy można jeździć w niedziele po polkich drogach TIRami po przystąpieniu do uni(kierowca) ... Zobacz wątek
2004.6.12 0:0:0
Opłata skarbowa od umowy ustnej - od daty umowy czy wyroku?
Pare lat temu zawarłem umowe ustna z kolesiem. nie była zapłacona opłata skarbowa. teraz jest wyrok w tej sprawie bo doszło do sporu między nami .wiem ze wyrok niejako zastepuje umowe w kwesti opłaty ... Zobacz wątek2004.6.12 0:0:0
Praca na zlecenie w czasie rejestracji w urzędzie pracy
Sprawa jest trudna, ale nie beznadziejna. Zgodnie z ustawą o NFZ (art. 10 ust. 5) mówi, że prawo do świadczeń zdrowotnych ustaje dopiero po upływie 30 od dnia wyrejestrowania z ubezpieczenia zdrowotnego, ... Zobacz wątek2004.6.11 23:54:50
Polisa na życie a długi - jak zabezpieczyć rodzinę?
1. Po Twojej śmierci dzieci będą miały pół roku aby przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza (czyli będą odpowiadały za długi tylko do wysokości odziedziczonego majątku) albo odrzucić ... Zobacz wątek2004.6.11 16:17:0
Jazda TIR-ów w niedziele w Polsce po przystąpieniu do Unii
Czy tiry mogą jeździć w niedziele na terenie Polski, jaki przepis to reguluje po wstąpieniu do uni(kierowca) ... Zobacz wątek
2004.6.11 0:0:0
Mandat PKP - przedawnienie i problemy z egzekucją
W skrucie moja sytuacja: Sprawa o niezaplacony mandat PKP :) Wysylali ponaglenia do zaplaty parokrotnie. Wkoncu po 10miesiacach od zdarzenia wykosztowali sie na polecony, ale nie odebralem avizo bo slyszalem ... Zobacz wątek2004.6.10 0:0:0
Rozprawa pojednawcza - szanse na scalenie małżeństwa
Zawieszenie postępowania w wyniku oswiadczenia woli przez jednego lub oboje małzonków przerywa bieg sprawy rozwodowej. Miałam własnie taka sytuację. Nie pozbawia natomiast prawa do przywrócenia ... Zobacz wątek2004.6.9 22:49:19
Umowa zabezpieczająca przed roszczeniami majątkowymi przy rozstaniu
Chodzi oto ze chcemy spisac umowe ze w razie naszego roztania..zadne z nas nie ma nic wspolnego do tego co sie dorobilismy w miedzy czasie...takie zabespieczenie w tej chwili..ze ja niechce nic z tego ... Zobacz wątek2004.6.9 0:0:0
Współwłasność mieszkania z partnerem - zabezpieczenie interesów
A czy w takiej sytuacji jak wspólny zakup mieszkania lub budowa domu konkubenci mogą zawrzeć umowę określającą ich procentowy udział w nieruchomości? W ten sposób spadkobiercy zmarlego konkubenta ... Zobacz wątek2004.6.8 12:20:56
Sprawa o uregulowanie kontaktów z dzieckiem - zwiększenie wizyt
z tego co opisujesz wnioskuje, że utrudniałaś/utrudniasz byłemu spotkania z własnym dzieckiem. No cóż, naganne jest takie postępowanie i jedynie co mogę napisać to to, że dziecko nie jest wyłącznie ... Zobacz wątek2004.6.8 10:51:31
Wyjazd za granicę z dzieckiem przy ustalonych kontaktach
Jesli chcesz wyjechac z dzieckiem to zacznij od proby porozmawiania z tymi dziadkami (jak rozumiem sa to rodzice ojca Twego dziecka) i kuratorem. Sprobuj dogadac sie i przesunac spotkania. Jesli jedziesz ... Zobacz wątek2004.6.8 9:54:50
Pomówienia żony w skardze - czy można ją oskarżyć o pomówienie?
Pracuje w instytucji mundurowej. Moja zona (jestesmy w trakcie rozwodu) zlozyla na mnie skarge, ze m.in. "groze jej pozbawieniem zycia", "zniszczeniem przy wykorzystaniu znajomosci i swego ... Zobacz wątek2004.6.8 0:0:0
Przedawnienie roszczeń - różne terminy dla różnych podmiotów
Dzięki bardzo, fakt że trochę tego nie zrozumiałem ale nie z lenistwa tylko to jest troche zxagmatfane jak dla zwykłego obywatela. Jeszcze raz dziękuję ... Zobacz wątek2004.6.7 9:40:6
Wyjazd za granicę z dzieckiem przy ustalonych kontaktach
PROSZĘ POMOCY CHCĘ WYJECHAĆ ZA GRANICE A DZIECKO MA UREGULOWANE KONTAKTY W OBECNOSCI KURATORA I MOJEJ Z DZIADKAMI CO MAM ZROBIC A MAM WYJECHAC 1,07 2004(krysia) ... Zobacz wątek
2004.6.7 0:0:0
Adwokat z urzędu w sprawie rozwodowej - czy przysługuje bezrobotnej matce
serdeczne dzięki za pomoc! ... Zobacz wątek2004.6.5 9:7:45
Pożyczka wspólnika dla firmy - procedura i konsekwencje
Wspólnik może wnieść do spółki tzw dopłaty. Jest to swoista instytucja "pomiędzy" podwyższeniem kapitału zakladowego a pożyczką. Dopłaty te, nie powodują koniecznści manipulowania przy kapitale ... Zobacz wątek2004.6.4 14:44:48
Ugoda sądowa a zwrot połowy wpisowego przez sąd
zrobiłam to wczesniej jak odbierałm prawomocne postanowienie,paniusia poinformowała mnie,że zostanie to przesłane na adres domowy za pośrednctwem poczty.Trwa to jednak juz zbyt długo.Im musisz wszystko ... Zobacz wątek2004.6.4 9:34:5
Testament ojca a prawa macochy do majątku - ochrona przed zachłannością
7 lat temu zmarła moja mama. Spadek po mamie odziedziczyłam ja i mój ojciec po połowie ( majątkiem spadkowym było mieszkanie, nieruchomość zabudowana w stanie surowym oraz samochód). Po kilku ... Zobacz wątek2004.6.4 0:0:0
2004.6.3 15:50:0
Niestawiennictwo męża na piśmie uzasadnienia rozwodu
tym łatwiej powinno być :) ... Zobacz wątek2004.6.3 11:30:49
Egzekucja komornicza przy zaskarżonej podstawie
Bardzo dziekuję za utwierdzenie mnie w przekonaniu o poprawnosci działania jednak jak to faktycznie bedzie zobaczymy niedługo, tzn. przy najblizszej wypłacie, Pozdrawiam. ... Zobacz wątek2004.6.3 10:5:44
Apelacja od wyroku o podział majątku - co dzieje się na rozprawie apelacyjnej
jak wygląda sprawa o podzial majatku jestem po rozwodzie i obecnie przygotowuje sie do tej kolejnej trudnej sprawy ... Zobacz wątek2004.6.2 21:45:47
Ojciec biologiczny wraca po latach - czy ma prawo do dziecka po utracie praw
Ale jeśli np. ojciec jest niezrównoważony i leczył się w szpitalu psychiatrycznym a także był karany za pobicie?To też sąd wyrazi zgodę na jego spotkania z dzieckiem jeśli od kilku lat nie ... Zobacz wątek2004.6.2 9:2:41
Kody działalności dla Stowarzyszenia Partnerstwa miast polsko-niemieckich
Zamierzamy zarejestrować Stowarzyszenie Partnerstwa pomiędzy miastami w Polsce i Niemczech jako organizację wyższej użyteczności publicznej. Gdzie powinienem szukać kodów działalności, które ... Zobacz wątek2004.6.2 0:0:0
Prywatne firmy windykacyjne w świetle prawa karnego
"Prywatni komornicy", jak ich nazwałeś podlegaja takim samycm przepisom jak każda osoba, tak więc nie mają jakiś szczególych praw, a dłużnika mogą jedynie prosić o spłatę należności i nie ... Zobacz wątek2004.6.1 12:14:20
Urlop okolicznościowy z tytułu śmierci ojca - czy można go podzielić przed i po pogrzebie
możesz je wykorzystać teoretycznie kiedy chcesz, np jeden dzień na tydzień pprzed podgrzebem a drugi np. na dzień pogrzebu. tak samo jak z dniami wolnymi np. z tytułu ślubu. Jednoznacznego przepisu ... Zobacz wątek2004.5.31 16:3:1
Zmiana warunków urlopu wychowawczego podczas jego trwania - prawa nabyte
1. Zasiłku wychowawczego nie przyznaje się na trzy lata. Zasiłek przyznaje się na 12 miesięcy po złożeniu niezbędnych dokumentów.2. Prawo do urlopu przysłyguje wszytkim w jednakowym wymiarze ... Zobacz wątek
2004.5.31 9:24:59
Procedura kupna mieszkania na rynku wtórnym - sprawdzanie obciążeń i umowy
Sprawdź najpierw czy nie ma obciażeń w Spółdzielni, każ okazać sobie zaświadczenia (aktualne ) z gazowni, elektrowni, TPSA, Idź do radcy prawnego, który skonstruuje umwoę sprzedazy tak, że ... Zobacz wątek2004.5.31 7:46:0
2004.5.30 13:46:23
Odszkodowanie dla pracodawcy za nieobecność pracownika po urlopie wychowawczym
z tego co wiem to o odszkodowanie owa pani moze się ubiegac w momencie kiedy złoży wypowiedzenie iż zwalnia sie z winy pracodawcy bo ten naruszył rażąco warunki pracy i płacy.nastepuje to ze skutkiem ... Zobacz wątek2004.5.28 10:11:9
Astronomiczne długi podatkowe w zamkniętej spółce cywilnej - jak się ratować
Czesc! W skrocie opisze pewnien problem i bede bardzo wdzieczny za pomoc. Spolka cywilna zostaje skontrolowana (juz zamknienta) ....czesc faktur zostaje wyrzucona z ksiegowosci. Przychodzi decyzja o zaplacie ... Zobacz wątek2004.5.28 0:0:0
Sąsiad podaje fałszywy adres w interesach - czy można go zmusić do zmiany
Policja nie ... a zgłoszenie faktu do prokuratury ? Można czy nie warto bo stwierdzi niską szkodliwość czynu ? ... Zobacz wątek2004.5.27 22:0:25
Demontaż kratki z samochodu ciężarowego a odliczenie VAT - konsekwencje podatkowe
Czy przy sprzedaży samochodu nabytego z homologacją ciężarową w 2000r, (ktory teraz nie spelnia wymagań wg wzoru do odliczania VAT od paliwa) będę musiał naliczyć i odprowadzić do US podatek ... Zobacz wątek2004.5.27 20:45:3
Odpowiedzialność materialna pracownika za błędy nie wynikające z jego winy
Mało informacji żeby móc odpowiedzieć. Polecam przeczytanie DZIAŁ V Kodeksy pracy (dostępny w inernecie), ale ogólnie rzecz biorąc, jezeli dołożyłeś należytej staranności w wykonywaniu obowiązków ... Zobacz wątek2004.5.27 15:30:1
Opiekun nad dzieckiem gdy jeden z rodziców nie żyje - czy pełnoletni brat ma prawa
Rozwod za obopulna zgoda niezgodnosc charakterow. Pozostawilem zonie mieszkanie nie staralem sie o opieke nad 1 z 2 dzieci alebowiem jestem umowiony z byla zona ze zaopiekuje sie jednym z nich kiedy tylko ... Zobacz wątek2004.5.27 0:0:0
Wystąpienie o NIP a obowiązek rozliczania się PIT - podstawowe zasady
Samo wystąpienie do Urzędu Skarbowego o nadanie numeru NIP nie powoduje obowiązku podatkowego. Obowiązek taki powstaje dopiero wtedy gdy podatnik osiąga jakikolwiek dochód (np. z umowy o pracę, ... Zobacz wątek2004.5.26 23:0:4
Odliczenie składki emerytalnej w jednoosobowej działalności i przekształcenie auta
Jeśli chodzi o pierwsze pytanie. Niestety koszt polisy ubezpieczenia na życie właściciela nie może być kosztem działalności gospodarczej. Kosztem takim jest koszt, który ma wpływ na prowadzenie ... Zobacz wątek2004.5.26 22:31:37
Ubezpieczenie na życie a profesjonalna pomoc w wypłacie dla beneficjenta
Jeśli chodzi o testament to można rozporządzać w nim tylko własnym majątkiem. Nie można w testamencie przenieść własności z polisy. Firma ubezpieczeniowa po śmierci osoby ubezpieczającej nie ... Zobacz wątek2004.5.26 22:17:52
Nowi świadkowie na rozprawie - skutki niestawienia się oskarżonego
mam stawic sie do zakladu karnego 02.06.2004. jak moge tego uniknac??? ... Zobacz wątek2004.5.26 21:42:34
Czy sąd informuje zakład pracy o wyroku w zawieszeniu wydanym pracownikowi
Byłam kiedyś w podobnej sytuacji i nic takiego nie miało miejsca to nie lezy w interesie sądu. Zakład pracy może domagac sie takiego zaświadczenia od pracownika ale zdaje sie ze jestes juz pracownikiem ... Zobacz wątek2004.5.26 14:2:46
Konsekwencje dla siostry po przepisaniu domu rodzicom z prawem dożywocia
Rodzice mieszkają razem z siostrą i jej rodziną. Kilka lat temu rodzice przepisali notarialnie na siostrę cały dom, zastrzegając sobie prawo dożywotniego mieszkania na parterze. Niestety, ze względu ... Zobacz wątek2004.5.26 0:0:0
Podział majątku a potrącenie zaległych alimentów przy spłacie współmałżonka
Tak, moze potracic zalegle alimenty. ... Zobacz wątek2004.5.25 13:48:37
Kredyt bankowy po rozwodzie a zaległe alimenty męża w ZUS
ja np wiem że nikogo w tym panstwie nie interesuje ile masz dzieci i jak żyjesz to jest brutalne i prawdziwe..dlaczego nie zrobiłaś przed rozwodem ustania wspólnoty majątkowej np wstecz aby nie być ... Zobacz wątek2004.5.25 10:42:24
Status osób wyznaczonych do wspólnego zamieszkania w TBS
Otrzymaliśmy przydział na mieszkanie czynszowe z zasobów TBS.Mąż podpisał umowę przyrzeczenia zawarcia umowy najmu a do wspólnego zamieszkiwania wyznaczył naszą trzyosobową rodzinę.Po tym jak ... Zobacz wątek2004.5.24 0:0:0
Akcyza od samochodu kupionego w UE - od jakiej wartości naliczana
nie mają prawa liczyc i nie liczą od innej kwoty niz podana na umowie czy fakturze... ... Zobacz wątek2004.5.23 18:32:0
Rewaloryzacja hipoteki z 1969 roku - obecna wartość 312 500 starych złotych
Ile może wynosić suma hipoteki która w 1969 roku wynosiła 312.500 starych złotych.Jakie są sposoby rewaloryzacji.(sławek) ... Zobacz wątek
2004.5.23 0:0:0
Unieważnienie małżeństwa w Kurii - jak się przygotować do postępowania
Jestem po rozwodzie z byłą żoną dwa lata nie mieliśmy dzieci nasze małżeństwo trwało 2 lata i nigdy nie byliśmy razem nigdzie zameldowani mieszkaliśmy gożej jak nażeczeni róznie troche tu ... Zobacz wątek2004.5.23 0:0:0
Prawa do australijskiej renty ojca dla żony po jego śmierci
Mój ojciec posiada zagraniczną rentę australijską.Czy moja mama w razie śmierci ojca będzie mogła z niej korzystać?(Tesa) ... Zobacz wątek
2004.5.23 0:0:0
Zameldowanie żony w mieszkaniu męża będącego głównym najemcą
z tego co sie orientuję, jeśli jesteście państwo małżeństwem to przysługuje Wam tylko jeden stosunek najmu. Nie możecie państwo posiadac dwóch tytułów prawnych do lokalu typu spółdzielcze, ... Zobacz wątek2004.5.21 15:22:8
Rozwód bez pojednawczej z 3-letnim dzieckiem - argumenty dla sądu
witam..zamierzam zlozyc pozew o rozwod..maz juz wyrazil zgode..mamy dwoje dzieci ale nadal mieszkamy razem..tyle ze w osobnych pokojach..maz ze starszym synem ja z mlodszym..procz dzieci nic nas nie laczy..nie ... Zobacz wątek2004.5.21 14:56:45
Masz inne pytanie do prawnika?