Forum prawne (strona 844)

Weryfikacja polskiego notariusza przez ambasadę amerykańską

W listopadzie roku 2003 we Wroclawiu zostal podpisany dokument, akt wlasnosci, pomiedzy obywatelami: USA i Polski.Obywatel USA na stale zamieszkuje w NY State,obywatel Polski we Wroclawiu.Dokument ( Deed) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.17 0:0:0

Sprzedaż nieaktywnej spółki z o.o. - procedura i cena

czy jest możliwość sprzedania sp zoo . Spolka nia pracowała jest czysta bez obciązen. Jesli mozna sprzedac to za ile?
(kzalozyk) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.17 0:0:0

Rozwód z nachalnym i zazdrosnym mężem

Czy mogłabyś napisać czy już jesteś po rozwodzie, czy nadal w tym tkwisz? Mam podobną sytuację i chciałabym wiedzieć co na to sąd. ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2004.1.16 12:52:45

Mandat PKP za przejazd bez biletu - odsetki ustawowe za zwłokę

Możesz to zrobić samodzielnie bez niczyjej pomocy. 1) Wpisz w wyszukiwarce internetowej hasło: "kalkulator odsetkowy" 2) Kliknij na pierwszą lepszą stronę 3) W kalkulatorze wybierz obliczanie odsetek ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.16 3:58:18

Fundusze od babci przed śmiercią w 1986 - podatki i odsetki po latach

Właściwie możecie sobie z tatą pogratulować wykołowaliście Urząd Skarbowy. Obowiązek podatkowy uległ juz dawno temu przedawnieniu.
Pewne wątpliwość może tutaj jednak nasuwać przepis art. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.16 3:28:46

Czy można wyegzekwować od ojca pieniądze na studia?

Mam znajomego ktory studiuje.jego rodzice mieszkaja razem.ojciec ma kupe kasy ale odmawia pomocy finansowej synowi ktory nie ma pieniedzy na to aby studiowac.Ostatnio kolega(nie ma dobrych ukladow z ojcem)zaczal ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.15 9:50:51

Adwokat do złożenia wniosku o rozwód - koszty całego procesu

Niuska,nie zgodze sie z Toba..ja zostalam zwolniona z kosztow na wstepie sprawy..tylko aby tak sie stalo zlozylam wraz z pozwem wniosek o zwolnienie z kosztow sadowych a Pani Sedzia po rozpatzreniu go ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.1.14 22:58:51

Utrata praw rodzicielskich po rozwodzie z własnej winy

Jeżeli dobrze sprawujesz rolę ojca mogą jedynie ograniczyć Ci prawa co do współdecydowania o wyborze szkoły, leczenia i miejsca zamieszkania dziecka. Kontaktów z córka matka nie może Ci ograniczać. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.14 11:58:6

Nietrzeźwy kierowca z recydywą - jakie konsekwencje i obowiązki wobec pracodawcy

0,48 - miligramów, czy promili? Bo od tego zależą "scenariusze". ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.14 8:56:29

Wyrok zaoczny po wyprowadzce z mieszkania kwaterunkowego - przywrócenie terminu

czy tyczy się to też tematyki własności mieszkania? a w zasadzie infomacji odnośnie zwrotu z podatku za kupno mieszkania własnościowego. jeśli mieszkanie zostało kupione w 1998 roku i przez 5 ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.1.14 8:17:37

Przeprowadzka matki dzieci na drugi koniec Polski - zapobieganie

Powiem ci, jak to wygląda teoretycznie. Powinieneś się zgłosić do kuratora sądowego i przedstawić mu/jej swój problem - będziesz miał podkład do ewentualnego dalszego postępowania. Następnie ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2004.1.14 0:27:23

Nagrody jubileuszowe w spółkach z o.o. - obowiązujące zasady

Jakie obowiązują zasady wypłacania nagród jubileuszowych w spółkach z o.o. Bardzo proszę o pomoc i ewentualne podanie gdzie tych przepisów szukać ?
(szbyszko) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.14 0:0:0

Zatrudnienie na stanowisku wizytatora - służba cywilna czy umowa o pracę

zatrudnienie na stanowisku wizytatora , czy to jest służba cywilna , nawiązanie i rozwiązanie stosunku pracy
(andi) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.14 0:0:0

Mieszkanie kupione za własne pieniądze przed ślubem - podział majątku

jak sam piszesz ...wspolwlasnosc..czyli sam sobie odpowiedziales na zadane pytanie..Pozatym nie napisales jak dlugo byliscie malzenstwem bo jak pewnie sie orientujesz tzw.podzial pol na pol nastepuje ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.13 16:46:52

Rozwód bez orzekania o winie mimo znęcania - podział majątku i mieszkanie

Ryba..Bylam w bardzo podobnej sytuacji i powiem Ci szczerze iz ulegloscia nic nie zdzialasz.Wierze Ci ze ani psychicznie ani fizycznie nie masz juz sily ale czlowiek to takie "bydlatko" :) ktore jednak ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.13 15:11:48

Uszkodzenie silnika po zakupie samochodu z komisu - odpowiedzialność

po zakupie samochodu z komisu przejechałem nim 18km rozleciał się silnik czy powinienem pokrywać jakieś koszty w związku z tym zdarzeniem jeśli nie to co mam zrobić jeśli właściciel nie będzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.13 0:0:0

Pożyczka męża od ojca bez zgody żony - wspólnota majątkowa

niestety jeżeli nie macie rozdzielności majątkowej to jeżeli twój mąż nie będzie mógł spłacić pożyczki ty będziesz musiała się tym zająć, podobnie gdybyście wzieli rozwód to także ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.12 17:25:19

Renta rodzinna i zatrudnienie - wpływ umowy na świadczenia ZUS

zus wyplaca pracodawce a zasilek dla samotnej matki od maja bedzie przyslogiwal pracujacej i bezrobotnej matce.powodzenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.12 9:41:25

Rezygnacja z usług adwokata w sprawie rozwodowej - zwrot opłaty

Umówiłam się z adwokatem, że będzie reprezentował mnie w sądzie na sprawie rozwodowej, a teraz chcę zrezygnować z jego usług, czy mam prawo domagać się zwrotu części opłaty, jaką otrzymał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.12 0:0:0

Odszkodowanie za złamanie nogi na schodach do ZUS

Witam, prosze o informacje w jaki sposob (i czy w ogole mozna) domagac sie odszkodowania za zlamanie nogi na schodach do ZUS. Czy kwote odszkodowania ustala sie dowolnie czy reguluja to jakies przepisy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.12 0:0:0

Wadliwie wykonany lokal przez dewelopera - brak izolacji akustycznej

Sprawa pewnie znana wielu osobom. zakup nowego mieszkania u developera. po zasiedelniu okazuje się ze lokal jest wadliwie wykonany. Brak szczelności akustycznej ścian. Gdzie mozna szukać pomocy gdy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.11 0:0:0

Rozstanie z mężem - problemy z najmem i rozwodem z winy

Bardzo proszę o pomoc w nastepujacej sprawie. Razem z mężem posiadamy dom usługowo mieszkalny (parter i pietro została przeznaczona na wynajem, poddasze na mieszkanie) Od momentu wykończenia mieszkania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.10 0:0:0

Wzór wnowienia postępowania do sądu ubezpieczeń społecznych

W jakich dokumentach można poszukać wzór wnowienia postępowania do sądu ubezpieczeń społecznych na prawomocny wyrok w/w sądu.
( marian47) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.10 0:0:0

Ekwiwalent za pracę w dzień wolny podczas zwolnienia lekarskiego

W dniu 1 listopada tj.dniu ustawowo wolnym od pracy nasza firma pracowała.wiec pracodawca powinien wypłaćic ekwiwalent pieniężny lub za ten dzień udzielić dnia urlopu nasz pracodawca udzielił dnia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.9 0:0:0

Odmowa zmiany warunków pracy - wypowiedzenie czy odprawa?

od 19.02.2002r do 19.02 2007r posiadam umowe na 1/2 etatu,lecz od 01.04.2002r dostałam zmiane umowy na cały etat do 31.12.2003r w chwili obecnej jestem w ciąży i od 04.12.2003r przebywam na zwolnieniu ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.8 20:51:50

Rozdzielność majątkowa przy zobowiązaniach męża wobec urzędu skarbowego

Była dokładnie w takiej samej sytuacji przeprowadziliśmy rozdzielność majątkową i nie płacę za niego żadnych zobowiązań zrób to jak najszybciej kiedyś słyszałam od jakiegoś znajomego że ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.8 14:11:35

Ukryty przebieg samochodu przy zakupie z komisu - rękojmia i zwrot

Mój ojciec chce kupić auto z komisu, kóry jest przy salonie Daewoo. Zostawił już zaliczkę, złożył swoje dokumenty, komis dał mu kartę wozu i tablicę rejestracyjną i okazało się, że 3 letni ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.8 0:0:0

Limit płatności gotówkowych od klientów za towar

W jakiej wysokości mogę odebrać gotówkę od klienta za towar. Od jakiej kwoty musi być regulawana płztność przelewem?
(d d) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.8 0:0:0

2004.1.7 22:52:12

Badanie DNA wykazało ojcostwo - czy można kwestionować?

Sprobuj w prywatnych laboratoriach. Mi kumpel opowiadal o firmie co sie nazywala test DNA czy jakos tak. Podobniez sa profesjonalni i maja jakies wypasione kontrole wewnetrzne. Sa tez na pewno inne firmy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.7 16:52:50

Sąd powołał się na fakt nieznany stronom - co można zrobić?

Sąd w swoim postanowieniu powołał się na fakt, który nigdy nie został przedstawiony przez strony oraz świadków w całym procesie sądowym. Sąd mógł ten fakt poznać tylko w prywatnej rozmowie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.7 0:0:0

Poręczenie kredytu 15 tysięcy - dłużnicy w separacji nie spłacają

Może warto złożyć pozew przeciwko kredytobiorcom już teraz podstawą byłby wyrok sądowy dla twojej mamy, komornik mógłby zająć majątek kredytobiorców i w ten sposób odzyskałybyście choć ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.6 12:1:3

Rozdzielność majątkowa w małżeństwie - kredyt mieszkaniowy i zabezpieczenia

Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego na temat rozdzielności (rozdzielczości) majatkowej. Interesuje mnie przede wszystkim rozdzielność w małżeństwie i jak to jest jeśli jedno z małżonków ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.1.6 0:0:0

Odpowiedzialność wspólników za zobowiązania spółki z o.o.

Jaki jest wyjatek odpw. za zobowiazania wspólników przy sp.z o o?? Kiedy i za jakie zobowiazania osobiscie odpw osobiscie wspolnicy??
(Bozenna) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.6 0:0:0

Odpowiedzialność zarządu po likwidacji spółki z o.o.

Czy mamy do czynienia z bezskutecznością, gdy postępowanie nie zostało przeprowadzone prawidłowo lub na żądanie wierzyciela nie zajęto wszystkich ruchomości,lecz tylko przez niego ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2004.1.5 23:21:56

Wykorzystanie premii gwarancyjnej z książeczki mieszkaniowej na garaż

Czy mozna wykorzystac premie gwarancyjna z ksiazeczki mieszkaniowej na zakup garazu??
(adam_m1) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.5 0:0:0

Grzywna i koszty sądowe - czy za niepłacenie można iść do więzienia

Możesz - art.75 par.2 kk i masz obowiązek zawiadomić kuratora - art.169 par.3 kkw. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.4 16:52:27

Dowody w sprawie karnej - czy konieczne przyłapanie na gorącym uczynku

Marku - dzięki, że przeczytałeś i podpowiedziałeś. Mam nadzieję, że mi się uda - o czym Cię powiadomię. Na razie czekam na pisemne uzasadnienie. Pozdrawiam serdecznie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.4 15:55:51

Zadośćuczynienie za krzywdę moralną po obrażeniu w miejscu publicznym

Czy wysłanie obrazliwego smsa , bez grózb , może mieć skutki prawne? Mam na myśli tak w praktyce. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.4 15:43:48

Odprawa pośmiertna w spadku - czy wchodzi do masy spadkowej?

Po śmierci brata jego dorosły uczący się syn z pierwszego małżeństwa dostał 1/2 odprawy pośmiertnej z zakładu pracy brata i zrzekł się spadku. Pozostał po bracie nieduży dług zaciągnięty ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.4 0:0:0

Umowa o dzieło przy zawieszonej działalności gospodarczej

Witam serdecznie. Mam pytanie - od maja mam zawieszoną działalność gospodarczą i chciałbym nawiązać umowę o działo - Czy mogę to zrobić - oczywiście nie z tytułu zawieszonej działaności, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.4 0:0:0

Komornik na pensji przy płaceniu połowy alimentów

Jeżeli będziesz płacił tylko połowę alimentów, wówczas żona napewno skieruje sprawe do komornika, który może max. zająć 60 % poborów. W Twoim przypadku wystarczy, że zajmie 400 zł + ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.3 17:25:16

Rozdzielność majątkowa po ślubie - jak przeprowadzić przy obopólnej zgodzie

Wiec tak jestesmy juz pare lat po slubie i chcielismy miec rozdzielbnosc majatkowa jak przeprowadzic ta sprawe dodam ze oboje tego chcemy
(vani) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.1.1 0:0:0

Sprzedaż udziałów w spółce z o.o. po śmierci ojca

W pierwszej kolejności należy zapoznać się z treścią umowy Spółki w zakresie zasad zbywania w niej udziałów.
W mojej Spółce jest to tak szczegółowo przedstawione, że aż strach się ich ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2003.12.31 12:2:17

Odebranie władzy rodzicielskiej ojcu dziecka mieszkającemu za granicą

dzieki za odpowiedz. Wlasciwym dla mnie sadem jest sad w Polsce poniewaz ja i moje dziecko jestesmy zameldowani w Polsce mimo iz na stale mieszkamy w Niemiec. Twoja odpowiedz nie jest za bardzo pocieszajaca. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.12.31 11:29:32

Reklamacja płyty głównej Epox - wymiana na nową lub zwrot pieniędzy

Nie rozumiem. Skoro kupiłes płytę w maju to powinna miec min 2 lata gwarancji, jesli była kupowana w Pronoxie to powinna byc wymieniona, chyba że pronox nie ma umowy gwarancyjnej z ich dostawcą, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.12.29 22:28:9

2003.12.27 2:28:26

Kontrola legalności oprogramowania przez policję w domu i firmie

W praktyce to oznacza, że w kazdej sytuacji mogą wejść i powiedziec, że mieli uzasadnione podejrzenia, że coś jest nie tak, np. uzyskane drogą operacyjną. Ale, czy masz się czego bać? Przeczytaj ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2003.12.24 0:27:6

Ciężki uszczerbek ze skutkiem śmiertelnym u młodocianych - wyrok w zawieszeniu

Marcinie dziękuję za odpowiedź.Z tego co mi wiadomo zagodzenie Sąd może zastosować wlaśnie w przypadku mlodocianego a także biorąc pod uwagę dotychczasowe życie. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.12.21 13:58:9

Pożyczka przyjacielowi z zabezpieczeniem - nieuchwytny dłużnik

Albo jeszcze napiszcie do niego, że czekacie do jakiegoś terminu na zwrot pożyczki - albo od razu pozew do sądu - jeśli wartość pożyczki do 5000 - Wydzialu Grodzliego, jeśi powyżej - Wydział ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.12.18 0:27:25

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika