Forum prawne (strona 689)

Antydatowanie umowy z ENEA - czy legalne?

witam. znajoma podpisała Umowę o z ENEA o świadczenie usług. Umowa została zawarta 01.01.2005 jednak w ostatnim pkt tej Umowy jest napisane ze Umowa w chodzi w życie 06.11.2004. Czy jest to możliwe?
Pierwszą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.11 9:27:56

Przeniesienie męża do innego zakładu karnego

[cytat]

też mama taki problem o zwiezienia męza do innego zakładu karnego bo obecnie siedzi w zakładzie karnym w koronowie też potrzebuje podanie jesli answo wiecie gdzie to prosze napisać gdzie ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.5.10 20:42:40

Wykreślenie cesji z rejestru zastawów po spłacie kredytu

splacilam caly kredyt samochodowy na ten samochod byla cesja powinnam zlozyc dokumenty do sadu o wykreslenie z rejestru zastawow jestem ciekawa ile czasu trwa ta procedura moze ktos mi podpowie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.10 20:9:27

Ściąganie długów hazardowych żony ze wspólnego majątku

Żona uzależniona od hazardu nazaciągała bez mojej wiedzy i zgody dużych kredytów w kilku bankach na emeryturę 1400zł po próbie samobójczej jest na terapij,a długi na pewno jeszcze rosną ma ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.10 19:7:4

Widzenia z aresztowanym mężem w związku z dziećmi

Witam, byłam przesłuchiwana jako podejrzana, w sprawie w której byuł też zamieszany mój mąż. Śledztwo w moim przypadku zostało umorzone ze względu na brak dowodów. Mąż nie mógł być wtedy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.10 16:29:7

Ochrona majątku przed komornikiem przy rozdzielności

Witam, mam taki problem, otóż moja żone mieszka w moim mieszkaniu, a mamy rozdzileność majątkową. Ściga ją komornik - jak zatem mam przekonać komornika, że większość rzeczy w tym mieszkaniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.10 16:12:48

Błędna cena na Allegro - odstąpienie od umowy

Możesz powołać się na wadę oświadczenia woli błąd istotny. Musisz dobrze umotywować swoje racje i poinformować kupującego, że odstępujesz od umowy właśnie z tego powodu. Najlepiej zrób ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.5.10 12:38:41

Testament własnoręczny bez daty - co dalej?

Brak daty nie powoduje, że testament jest nieważny. Trzeba złożyć go w sądzie albo u notariusza aby nastąpiło jego ogłoszenie. Złożysz oświadczenie o przyjęciu spadku (zwykłe lub z dobrodziejstwem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.5.10 12:22:1

Zachowek dla dzieci po błędnym wpisie spadkowym

Ojciec zmarł w 1991r. W chwili śmierci na gospodarstwie pozostawała żona i 14-letni syn. Pozostałe dzieci były pełnoletnie i mieszkały poza domem. Na sprawie spadkowej w 2000r.sąd przyznał gospodarstwo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.9 19:9:50

2010.5.8 21:15:15

Interwencje policji za grillowanie - nękanie przez sąsiada

Witam,

mamy problem z jednym lokatorem. mieszkamy w małym miasteczku na pomorzu w nowo wyremontowanej... no można powiedziec willi, na odludziu, z kilkoma mieszkaniami, duzym ogrodem i kominkiem i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.8 20:26:18

Odszkodowanie za potrącenie na przejściu bez wezwania policji

Około godziny 21-szej przechodziłam na przejściu dla pieszych, na zielonym świetle, gdzie zostałam potrącona przez samochód. Sprawca zawiózł mnie od razu do szpitala. Nie wezwano policji.
Nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.8 18:47:48

Korespondencja z osadzonym - opóźnienia

to zalezy czy jest na sledczym czy na karnym, jesli na sledczym to listy dochodza bardzo dlugo bo sa sprawdzane przez prokurature, a paczki zywnosciowe sa jedna na 3 miesiace a na paczke odziezowa musi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.5.8 14:56:20

Częstotliwość telefonów z aresztu

to zalezy w jakim jest wiezieniu, w niektorych mozna tylko raz ale zazwyczaj dwa razy w tygodniu po 10 min ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.5.8 14:53:39

Opłata za użytkowanie stryszku od współwłaściciela w wielorodzinnym domu

Wspólnota miała prawo podjąć taką uchwałę. Użytkowane przez Ciebie pomieszczenie jest częścią wspólną i członkowie wspólnoty mają prawo decydować o przeznaczeniu tej części wspólnej, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.5.8 0:43:51

Prawa lokatorów w prywatnej kamienicy do lokalu zastępczego

Szanowny "dorawiolu"! Meldunek nie ma żadnego związku z prawem do mieszkania, a MOPS nie daje mieszkań, więc nie wprowadzaj ludzi w błąd. Uprawnieniem do mieszkania jest umowa najmu. Szanowna "shazo". ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.5.8 0:25:57

Umowa zlecenie bez konkretnych zadań - legalność

Czy zgodnym z obowiązującym prawem, jest niezapewnienie pracy przez pracodawcę, w czasie trwania umowy na zlecenie. Czy pracodawca może podpisać umowę, nie dając konkretnych zleceń? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.7 23:14:53

Informacje o warunkach w zakładzie karnym w Lublinie

Witam
Czy ktoś coś słyszał o zakładzie karnym w Lublinie? jak tam jest??

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.7 14:15:26

Wzór podania o rezygnację ze szkoły zaocznej

Witam
Wiecie co powinno zawierać podanie o rezygnacje ze szkoły, zapisałem się do pewnej szkoły zaocznej ale niestety sprawy się skomplikowały i muszę zrezygnować.To bardzo pilna sprawa, ratujcie! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.7 13:22:29

Publiczne odtworzenie wypożyczonego filmu na konferencji

Dzień dobry

Jeżeli wypożyczę film w wypożyczalni to czy będzie złamaniem prawa puszczenie tego filmu na telebimie na konferencji??
Proszę o szybką odpowiedz!!! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.7 13:16:41

Zabranie dziecka po wezwaniu policji przez pijaną matkę

Witajcie,mamy poważny problem i nie wiemy jak sobie z tym poradzić,i co robić...o tuż sprawa jest taka,mamy malutką córeczkę ma 4.mie.ok.2 miesięcy temu poszliśmy na spacer w między czasie spożyliśmy ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2010.5.7 12:56:38

Ściąganie gier z internetu na własny użytek - legalność

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć czy ściągając grę z internetu, tylko i wyłącznie na własny użytek, nie udostępniając jej nikomu popełniam przestępstwo? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.7 12:42:58

Drukowanie fotografii z internetu na własny użytek

Wiecie może czy wydrukowanie fotografii znalezionych na necie i wykorzystanie ich do własnego użytku (powieszenie na ścianach w domu) jest niezgodne z prawem??? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.7 12:31:45

Nieautoryzowane użycie zdjęcia na portalu fotka.pl

Witam,

Wczoraj zadzwonił do mnie znajomy, że znalazł moje zdjęcie na stronce fotka.pl , a ja tam nie zakładałem żadnego konta ani nie wrzucałem zdjęć, napisałem już do administratora, jeszcze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.7 12:26:28

Zabezpieczenie przed powrotem męża do wspólnego mieszkania

Witam,
Postanowiliśmy z mężem, że się rozwodzimy. Notarialnie podzieliliśmy majątek, który wspólnie zgromadziliśmy. Mieszkanie, które jest wspólne postanowiliśmy sprzedać i każde z nas ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.7 12:22:12

Wniosek o wykreślenie hipoteki - dokumenty

Wniosek o wykreślenie hipoteki - jak go wypełnić?
co należy dostarczyć wraz z tym wnioskiem do sądu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.7 12:7:18

Umowa przedwstępna nieruchomości - jak powinna wyglądać?

Witam
Bardzo proszę o informację jak powinna wyglądać umowa przedwstępna nieruchomości? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.7 12:2:49

Renta dla osoby leczącej się z alkoholizmu

Witam
Chciałbym się dowiedzieć, czy osoba lecząca się z alkoholizmu może ubiegać się o rentę, w końcu alkoholizm to choroba prawda? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.7 11:49:53

Renta po babci dla wnuczki bez stałego dochodu

Witam.
Czy dostane rente po babci jeśli z nia mieszkalam, byłam na jej utrzymaniu a teraz po śmierci mamy i Babci nie mam żadnego stałego dochodu , nie pracuje lecz sie nadal ucze .Babcia pobierała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.7 11:42:34

Pozbycie się długów męża po rozwodzie

dziękuję bardzo za pomoc, spróbuję od tej strony.
pozdrawiam:) ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.5.7 9:30:20

Odmowa kserokopii umowy przekazania gruntów przez urząd

W Urzędzie Gminy chciałem by mi skserowano umowę przekazania gruntów na następce którą mi pokazano odmówiono mi napisałem więc do Ministerstwa Rolnictwa tam taki dokument nie dotarł na tom chwilę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.7 0:23:19

Transakcje na karcie kredytowej po jej zastrzeżeniu

Witam.

Mam taki problem i szukam pomocy w tej sprawie, postaram się opisać go w miarę jak najszybciej.

Otóż w wakacje przez 2 miesiące przebywałem w Irlandii. Wynajmowałem tam mieszkanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.6 20:18:48

Składki ZUS podczas zamknięcia firmy na zwolnieniu

witaj
jesli masz prawo do L-4 ( ZUS wypłaca ) , czyli nabyłes prawo do zasiłku opłacając dobrowolne ubezpieczenie chorobowe przez okres 90 dni i w tym czasie terminowo opłacałeś składki ZUS ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.5.6 16:59:34

Wypowiedzenie umowy z Polsatem - data obowiązywania

Witam, wypowiedziałam umowę z polsatem cyfrowym z zachowaniem 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia. Wypowiedzenie wysłałam 5 dnia miesiąca, a umowa była ważna do 7. Czy liczy się data stempla pocztowego, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.6 16:19:5

Pozbycie się byłego męża alkoholika z mieszkania

Dziękuję bardzo.Spróbuję,myślę jednak,że przeszkodą może byc odległośc.Ja mieszkam prawie 400km od Warszawy.Nieważne,jeszcze raz dziękuję.Pozdrawiam ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2010.5.6 14:33:16

Pozew za obrażenie na portalu społecznościowym

Dodam że wydaje mi się że to on sam pisał do mnie dziś a nie osoba postronna. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.5.6 14:31:40

Opinia diagnostyczna o kontaktach dziecka z ojcem

Witam. PISZE W IMIENIU SIOSTRY BO NIE MA INTERNETU.NIETYPOWA SPRAWA. siostra ma corke ktora ma 9 lat od 6 lat ojciec sie wogole nia nie interesowal. teraz sobie przypomnial gdy siostra wniosla do sadu ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.5.6 14:15:23

Zmiana kategorii WKU z D na inną po 5 latach

Witam, chciałbym, zmienić kategorię wku, 5 lat temu dostałem D, a teraz chcialbym spróbować ją zmienić. Czy jest taka możliwość? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.6 13:56:35

Parkowanie przed prywatną posesją - prawa właściciela

Mam pytanie odnośnie parkowania przed czyjąś prywatną posesją. Otóż zostawiam co najmmniej 1,5 m przejścia, nie ma tam zakazu postoju ani zatrzymywania się. Jednak właścicel posesji zostawia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.6 13:51:41

Odwołanie od utraty zasiłku za odmowę pracy z dojazdem

Witam, mam problem, odmówiłem przyjęcia pracy z urzędu pracy, ze względu na to, że musiałbym dojeżdżajać ponad 40 km, wstawać przed 5 rano, a płaca miała wynosić 1200 zł brutto. Z tego powodu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.6 13:42:8

Alimenty a umowa ustna o czasie przebywania dziecka

Czegoś tu nie rozumiem? Jeżeli masz zasądzone alimenty sądownie to po co dodatkowo płacisz samodzielnie? Poza tym ona może domagać sie od Twoich krewnych almentów wówczas, jak Ty nie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.5.6 12:55:52

Renta rodzinna a zawarcie małżeństwa - utrata świadczenia

Witam
Otrzymuję rentę rodzinną, teraz we wrześniu wezmę ślub, czy tedy ZUS odbierze mi rentę? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.6 12:54:38

Rezygnacja ze stażu z urzędu pracy po 3 miesiącach

witam!
3 miesiące temu dostałem staż z Urzędu Pracy, niestety jestem bardzo rozczarowany moja praca i obowiązkami, bardzo chciałbym zrezygnować z tego stażu. Nie wiem tylko czy jest taka możliwość. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.6 12:17:20

Bezpłatna opieka medyczna dla pracujących za granicą

witam
Oboje z mężem pracujemy za granicą, nie płacimy żadnych składek zus, wiecie może czy w takim przypadku my i nasze dzieci są objęte bezpłatna opieką medyczną? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.6 12:4:41

Wypłata zwolnienia lekarskiego na umowie zlecenie

Dzień dobry wszystkim

Pracuję na umowę zlecenie, ostatnio dosyć poważnie się rozchorowałam i zostałam zmuszona przejść na zwolnienie lekarskie, chciałabym się dowiedzieć kto w takim przypadku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.6 12:1:30

Jazda ciężarówką po utracie prawa jazdy za alkohol

witam półtora roku temu zatrzymano mnie pod wpływem alkoholu i zabrano mi prawo jazdy kat.b na 2 latka lecz zostawiono na kat. C+E kilka dni temu zatrzymała mnie policja jadącego samochodem ciężarowym ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.5.6 11:5:42

Podłączenie dziecka do ubezpieczenia przy umowie zlecenie

Witam, mam pytanie czy jako zatrudniona na umowę zlecenie (opłacam wszystkie składki) mogę podłączyć 5-letnie dziecko do swojego ubezpieczenia zdrowotnego? Syn od urodzenia był na moim ubezpieczeniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.6 8:40:38

2010.5.6 8:18:42

Darowizna nieruchomości w rodzinie a podatek od spadków

Kilka dni temu moja babcia i jej mąż spisali notarialną umowę darowizny nieruchomości należącej do tej pory do ich majątku objętego wspólnością ustawową. Tym samym owa nierucjhomość weszła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.5.5 21:27:40

Zwrot podatku PCC po odstąpieniu od umowy

przepraszam za literowki ,oczywiscie chodzi o PCC. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.5.5 17:17:18

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika