Forum prawne (strona 740)
chamstwo policji
witam,ostatnio siedziałem z kolegami na ławce, piliśmy piwo i podeszli do nas policjanci. zaczęli nas spisywać za picie w miejscu publicznym. my podeszliśmy do tego na luzie i zaczęliśmy się ... Zobacz wątek
2010.7.26 10:9:25
zepsuty komputer i oskarżenie
witam,byłem ostatnio w odwiedziny u kolegi. kiedy usiadłem przy jego laptopie i zacząłem sprawdzać swoją pocztę, komputer nagle zgasł. kolega oskarżył mnie o to, że umyślnie go zepsułem. ... Zobacz wątek
2010.7.26 10:4:57
Wygrana pieniężna a wspólność majątkowa
Czy jeśli jeden z małżonków wygra pieniądze w jakiejś loterii, to wchodzi to do majątku wspólnego małżonków czy osobistego? Szukałam w internecie na ten temat, ale opinie są różne. Jedni ... Zobacz wątek2010.7.26 9:55:49
nie przyznanie się do ojcostwa
Jestem w ciąży a mój (były?) partner wypiera się dziecka. Ja jestem pewna, że to on jest jego ojcem. On nie chce jednak się przyznać i nie chce w żaden sposób wspierać mnie finansowo - a przecież ... Zobacz wątek2010.7.26 9:54:42
Zakaz stadionowy
Witam, mój syn dostał tzw. zakaz stadionowy. sęk w tym, że w ogóle go nie przestrzegał, a konkretnie nie pojawiał się na komendzie w czasie meczów. Teraz zainteresowała się nim policja. Chciałbym ... Zobacz wątek2010.7.26 9:34:48
Koszty przesyłki
witam,zamówiłem na allegro towar, jednak z winy poczty (najprawdopodobniej) nie został on mi doręczony i wrócił do sprzedającego. czy w takim razie muszę sprzedawcy zapłacić ponownie koszty ... Zobacz wątek
2010.7.26 9:8:43
oczerniana przez ex
witam,mój były chłopak wypisuje moim znajomym różne głupoty o mnie - wysyła im smsy, mejle, na facebooku. nie wiem co robić - to co pisze to nieprawda. zastanawiam się, czy są jakieś środki ... Zobacz wątek
2010.7.26 8:56:5
zły stan zdrowia ojca
Chciałem zapytać, czy jeśli mój ojciec jest ciężko chory, mieszka sam i ma tylko mnie, to czy jest to powód, żeby nie odbyć kary więzienia? Proszę o pomoc, pilne!! ... Zobacz wątek2010.7.26 8:35:49
Spłata długu babci?!
Jeśli nie jesteście Państwo poręczycielami kredytów / pożyczek udzielonych babci przez bank/banki grzecznie poinformujcie o tym jeśli bank zadzwoni i zarządajcie zaprzestania straszenia komornikiem ... Zobacz wątek2010.7.26 7:26:41
jak wymeldować żonę, która żyje z innym
tutaj o wymeldowaniu administracyjnym:http://e-prawnik.pl/biznes/prawo-spolek/spolka-jawna/odpowiedzi/wymeldowanie-lokatora-2.html
http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-administracyjne-1/zameldowanie-wymeldowanie/odpowiedzi/obowiazek-wymeldowania.html
http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-administracyjne-1/zameldowanie-wymeldowanie/opinie-prawne/jak-zainicjowac-wymeldowanie-z-urzedu-opinia-prawna.html ... Zobacz wątek
2010.7.25 20:27:31
2010.7.25 20:26:34
koszty
tutaj znajdzie Pani odpowiedzi na zadane pytania:http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-cywilne-1/wspolwlasnosc/odpowiedzi/zwrot-nakladow-od-wspolwlasciciela.html
http://e-prawnik.pl/biznes/prawo-spolek/spolka-partnerska/odpowiedzi/koszty-utrzymania-majatku-2.html ... Zobacz wątek
2010.7.25 20:23:30
Mam 17 lat
a w Polsce jest ktoś, kto mógłby być Twoim opiekunem? babcia? ciocia? generalnie jest tak, że osoby do 18 roku życia winny być pod opieką przedstawiciela ustawowego, albo innego opiekuna. nawet, ... Zobacz wątek2010.7.25 20:7:21
Odsetki ulegają przedawnieniu?
pomocne linki:http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-cywilne-1/przedawnienie-1/odpowiedzi/przedawnienie-odsetek.html
http://e-prawnik.pl/biznes/prawo-cywilne/przedawnienie/odpowiedzi/termin-przedawnienia-odsetek.html
http://e-prawnik.pl/biznes/prawo-cywilne/przedawnienie/odpowiedzi/termin-przedawnienia-odsetek-1.html
http://e-prawnik.pl/biznes/prawo-cywilne/wlasnosc/odpowiedzi/termin-przedawnienia-odsetek-ustawowych.html
... Zobacz wątek
2010.7.25 20:3:5
zatrzymanie za marihuane
hej przy moim znajomym tez znaleziono 1g marihuany przyznał sie do winy dostał tylko zawiasy nie pamietam na ile coś koło 2-3 lat ... Zobacz wątek2010.7.25 17:26:26
komentarze do art.416.1 KPc
Gdzie mozna szukac komentarzy do art. 416.1 KPC. Dysponuje komentarzem P. WOjcika . Szczegolnie wazne jest jak sporzadzi,c skarge o wznowienie , aby uzyskac uchylenie Postanowienia o ktorym mowa ... Zobacz wątek2010.7.25 12:37:56
służebność gruntowa
Argument "bo jest to dla nas uciążliwe .." w konfrontacji z argumentem sąsiada o konieczności zabezpieczenia nieruchomości przed swobodnym dostępem osób trzecich jest słaby - proponuję pogodzić ... Zobacz wątek2010.7.25 7:28:16
Gdzie i jak po zaległe świadczenia
1. czy to na pewno jest umowa o pracę wg. kodeksu pracy - ta wątpliwość wynika z Twojego zwrotu "faktury wystawiałem .." - jakie faktury?2. jeśli faktyczne miejsce pracy było oddalone o 100 km ... Zobacz wątek
2010.7.25 7:21:14
Intercyza w Polsce, majątek w Anglii. Prośba o pomoc.
Po kolei: Małżeństwo spisało intercyzę w Polsce (przed zawarciem związku małżeńskiego). Obecnie mieszkają w Anglii, gdzie Pani X posiada firmę księgową. Małżeństwo zamierza kupić lokal ... Zobacz wątek2010.7.24 14:9:13
Spłat rat kredytu
Pismo wysłać można, a bank nic sobie z tego nie zrobi. Należy odrzucić spadek, jeśli nie został inny majątek, który wystarczy na pokrycie długu o ile nie minął już ustawowy termin w którym ... Zobacz wątek2010.7.24 2:12:27
Oznaczenie rzeczy
Zleci wytyczenie drogi geodecie. Nowa droga nie musi być w tym samym miejscu gdzie była stara. ... Zobacz wątek2010.7.24 2:6:52
Mam problem z rodziną
Jak dobrowolnie nie dadzą to szansy - BRAK, a to że dałaś to zrobiłaś dobry uczynek,mieszkanie jest dorobkiem waszej całej rodziny więc prawnie każdy ma swoją część, takie są przepisy, jeżeli ... Zobacz wątek2010.7.24 0:11:8
Gorąca prośba o odpowiedż
Poważny problem,komornik nie weźmie mieszkania tylko je zlicytuje, przy takim długu odsetki bardzo szybko rosną,poszukać biura nieruchomości które zajmują się takimi sprawami czyli mieszkania ... Zobacz wątek2010.7.24 0:0:27
uzupelnienie masy spadkowej po dziale spadku
Dotyczy prawa spadkowego:Czy przy wniesieniu do sadu o uzupelnienie masy spadkowej przez jednego ze spadkobiercow mozna uniknac odsetek od wierzytelnosci ?
Informacje uzupelniajace:
- Sprawa spadkowa ... Zobacz wątek
2010.7.23 22:52:17
Kredyty
za mało informacji, jak na swoją córkę hipoteki,najlepiej skontaktować się z bankami i dojść do ugody zawsze istnieje zamiana raty (podaj mi e-mail) ... Zobacz wątek2010.7.23 20:57:18
Do czego mam prawo przed rozwodem?
Witam. Jestem w trakcie rozwodu. Mąż wyprowadził się z domu 6 miesięcy temu. Nie łoży na utrzymanie domu. Cięzko utrzymać mi nieruchomość z jednej pensji, jednakże nie mam możlwiości przeprowadzenia ... Zobacz wątek2010.7.23 18:36:12
Jak Wam idzie?
a w kinie nie będziesz mógł się skupić na filmie, tylko po głowie będą krążyć pytania testowe :) powodzenia jutro dla wszystkich! jestem bardzo ciekawa, jaki będzie poziom pytań, ciekawe, ... Zobacz wątek2010.7.23 16:37:25
Przysposobienie dziecka ? wniosek
dzień dobry, jak napisac wnioske o przysposobienie? za miesiąc wychodze za maz, a ptoem z męzem jedziemy za granice, a ja mam z poprzedniego zwiazku 7 letnią córeczkę, która mój narzeczony chce ... Zobacz wątek2010.7.23 16:1:43
kobieta w ciąży
Czy można domagać się alimentów, jeśli mieszka się za granica, a osoba, która miałaby płacić w Polsce? Jestem w 7 miesiącu bliźniaczej ciązy i nie mam jak wrocic do kraju, ze wzgledu na zagrozenie ... Zobacz wątek2010.7.23 15:45:24
kobieta ciezarna w potrzebie 2
Czy można domagać się alimentów, jeśli mieszka się za granica, a osoba, która miałaby płacić w Polsce? Jestem w 7 miesiącu bliźniaczej ciązy i nie mam jak wrocic do kraju, ze wzgledu na zagrozenie ... Zobacz wątek2010.7.23 15:45:12
Mieszkanie Zakładowe
jak wygląda sprawa podziału mieszkania zakładowego, które mój mąż dostał podczas trwania małżeństwa od PKP? Czy to mieszkanie będzie do podziału? Mój byłby mąż jest głównym najemcą, ... Zobacz wątek2010.7.23 15:42:22
Przestroga
Wy rozwodnicy czy żałujecie tego, że się rozwiedliście? Czy drugi raz zrobilibyście to samo? czy może przebaczylibyście by być w rodzinie ze swoimi dziećmi? Niech te pytania będą przestrogą ... Zobacz wątek2010.7.23 15:39:32
Matka chce jedno dziecko zabrać za granicę
Dzień dobry,jestem po rozwodze z zoną, mam z nią 2 nieletnich dzieci, które w wyroku sądowym mają orzeczone miejsce zamieszkania przy matce. matka od jakiegoś czasu wyjeżdża zarobkowo do poza ... Zobacz wątek2010.7.23 15:28:2
Nieobecność powoda na rozprawie o alimenty
Witam, cyz jeśłi w pozwie zawrę wniosek o rozpatrzenie sprawy pod nieobecnośc powoda to muszę tę nieobecność i tak usprawiedliwic w sądzie?... Zobacz wątek
2010.7.23 15:22:13
Egzekucja z współwłasności małżeńskiej
Dzień dobry,mam pytanie jaka jest możliwość egzekucji ze współwłasności małżeńskiej,jeśli chodzi o grzywnę zasądzona przez sąd, a ja jestem dłużnikiem? Dom z działką został przez ... Zobacz wątek
2010.7.23 15:1:17
wyrok prawomocny a możliwość wniesienia apelacji
dzień dobry, jaki jest termin do wniesienia apelacji od wyroku? można w ogóle wnieść apelację od wyroku prawomocnego? Bo dryga strona przegapiła termin składania wniosku o to, a teraz wysyła do ... Zobacz wątek2010.7.23 14:56:26
Złośliwi sąsiedzi
Co mam zrobić, jeśli sąsiedzi nie wyrażają zgody na przyłączenie prądu do nowego budynku? Gdzie interweniować w tej sprawie? przecież nie będę żyć bez prądu! jakbym chciała budować dom ... Zobacz wątek2010.7.23 14:47:1
Udostępnienie danych
Witam,czy będzie naruszeniem danych osobowych udostępnienie osobie prywatnej informacji o ilości zakupów dokonywanych przez pana X ? jeśli dokona tego hurtownia, w której Pan X robi zakupy? ... Zobacz wątek
2010.7.23 14:42:27
Remont w domu z lokatorami
4-osobowa rodzina nie chce opuścić domu, który zakupiłem na licytacji komorniczej, chcę w nim robić remont. Wysłałem już pismo z 14 dniowym terminem opuszczenia , ale nic nie skutkuje. Co mam ... Zobacz wątek2010.7.23 14:33:23
Spółdzielnia nie prowadzi rejestru piwnic - włamania
Spółdzielnia nie prowadzi rejestru piwnic. Regularnie ktoś włamuje się do piwnicy, jesli ta jest nie używana choćby przez miesiąc, nie ma odmalowanego numeru i ktoś się koło niej nie kręci. ... Zobacz wątek2010.7.23 14:29:31
Referendarz Sądowy
Witam serdecznie,czy w trakcie toczącej się w Sądzie Rejonowym sprawy, wytoczonej przez jedną ze stron, może druga strona wnieść pozew w tym samym przedmiocie? A także czy referendarz Sądowy ... Zobacz wątek
2010.7.23 14:19:48
publikacja zdjęcia
WitamRobię zdjęcia na różnych koncertach, czy jeżeli opublikuje zdjęcie z koncertu z tłumem ludzi mogę mieć kłopoty? Czy mogę coś takie robić, czy najpierw zapytać ludzi czy wyrażają ... Zobacz wątek
2010.7.23 14:19:2
Czy można zająć rentę rodzinną lub alimenty?
Dzień dobry,mój ojciec jest alkoholikiem i z tego tytułu nie płaci opłat czynszowych, ja jestem zameldowany razem z nim w tym mieszkaniu i wiem, ze tez jestem odpowiedzialny za te długi, mam ... Zobacz wątek
2010.7.23 14:15:7
Strona warez
WitamChciałbym założyć forum typu warez. Nie wiem tylko czy to jest do końca legalne. Jakie konsekwencje mogą mnie spotkać? Czy jeżeli użytkownik usunie plik w 24h również może mieć problemy? ... Zobacz wątek
2010.7.23 14:12:1
Zrzeczenie się praw autorskich ? jak napisać umowę?
WitamJestem właścicielem fundacji, ludzie zupełnie charytatywnie tworzą dla fundacji stronę i logo. Obawiam się tylko, że kiedyś komuś może przyjść do głowy zawalczyć o swoje prawa autorskie. ... Zobacz wątek
2010.7.23 14:8:20
wspólne mieszkanie
Dzień dobry,prowadziłem się do mojej dziewczyny, która mieszka z byłym mężem. Nasze stosunki to ciągła wojna. Mieszkanie jest ich wspólne, są tam razem zameldowani, a po rozwodzie nie było ... Zobacz wątek
2010.7.23 14:7:6
Legalność megawideo
WitamChciałbym się zapytać o legalność takich serwisów jak np. megavideo oferujących filmy online, czy takie strony nie naruszają praw autorskich? ... Zobacz wątek
2010.7.23 14:4:23
Zasiedzenie części działki
Witam wszystkich zgromadzonych i mam pytanie:czy można zasiedzieć część działki? Czy tylko całość? A jeśli część to jaką?
... Zobacz wątek
2010.7.23 14:0:20
Mieszkanie przy rozwodzie
Przed ślubem jeszcze dostałem od rodziców mieszkanie, posiadam na nie akt notarialny na moją osobę tylko. Teraz, w trakcie rozwodu, moja żona złożyła wniosek do sądu o ustalenie sposobu korzystania ... Zobacz wątek2010.7.23 13:58:46
Ubezpieczenie na życie
WitamCzy można być ubezpieczonym na życie jednocześnie w dwóch firmach ubezpieczeniowych? ... Zobacz wątek
2010.7.23 13:58:19
Masz inne pytanie do prawnika?